Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27000) beginnerguy


beginnerguy
tag

Sziasztok!

Régóta gondolkoztam, hogy kipróbálom a Fujit is. Most Sony A7 (mk1) van főleg 55/1.8-cal meg 35 mm manuállal. Előtte volt még pár gépem, az alapokkal nem most kezdek ismerkedni, de nem is vagyok azon a szinten, hogy ebből éljek, és nem is ebből fogok valószínűleg. Az 55 mm nem a kedvenc látószögem, így másfél év után kezd ráállni a szemem és az agyam is, de mégsem az igazi, a 35 mm-t jobban szeretem, viszont elég hangos a vázban a zár, ami nem előny, tekintve, hogy főleg utazáskor fotózom (ha nem is hardcore) street jellegű képeket. Emiatt hiába vennék egy 35/2.8 Samyt. Másrészt a 35/2 vagy 1.8 jobb lenne esetleges mindenes obinak. Ritkán fotózok ismerősöknek vagy szokásos családi képeket is. Kifejezetten portré obim (ekv. 85 mm) sosem volt, de szeretném kipróbálni. Erre a célra egyértelműen az 56/1.2 lenne a jelölt. Emellett az ekv. 35 mm (23/f2) vagy ~40mm (27/2.8) lenne az ideális mászkálósnak, utazni egy obival szoktam (nagyon ritkán viszek kettőt). A 27 eléggé pancake és nagyon tetszik, viszont ha jól néztem nincs rajta rekeszállító gyűrű és sávozás zóna fókuszhoz. A 23-as meg sokkal hosszabb, és kifejezetten az a célom, hogy kb x100 stílusa legyen... Lehet túl sokat akarok és ez nem fog menni :) Szóval az ekv. 35 és 85 mm az, amivel boldog lennék, de ha csak egy maradhat, akkor az előbbi, és akkor már x100. Elgondolkodtam a 35/1.4-en is portréra, nem is nagy és fényerős is, szép karakteres képe van, és meglepően jól van árazva (szerintem), de a látószög...

Viszont a vázzal meg vagyok lőve. Olyat szeretnék, ami:
- kicsi (bár ahogy látom egyik sem túl nagy ami szóba jöhet)
- van némi/bármilyen fogása (nekem az A7 kifejezetten kényelmes, jobban tetszik, mint az oly e-m1)
- valamennyivel jobb a fókuszrendszere mint az A7-nek (nem baj, ha nem sokkal vagy ugyanolyan, csak rosszabb ne legyen)
- legyen benne silent/halk shutter
- jó lenne az (ilyen típusú, az első pár másodpercben OVF felirattal) OVF is. Ehhez két kérdés: OVF-re a legtöbb váznál lehet váltani vagy csak a rangefinder típusúaknál? Másik: a hybrid és a sima OVF között nem teljesen értem a különbséget youtube-os videók alapján. A hybridnél tudtommal az optikai kereső képére rá van vetítve plusz infó, nem? A linkelt YT videóban viszont sima OVF-ként hivatkoznak rá. Most akkor melyik melyik? :)
- Eye AF plusz lenne, de ha jól tudom ez csak az új gépekben van, viszont Face detection régebbiekben is.

Az is eszembe jutott, hogy inkább hagyom az egész portrés részt és veszek egy x100-at vagy x100t-t és boldog leszek, elvégre azzal is lehet portrézni, csak nem a klasszikus háttérelmosós értelemben :) Van egy Ricoh GR digital mark III-am (a régi fajta pöttöm szenzorral), kár, hogy ekv. 28 mm, pedig imádom, annyira kicsi és simán vállalható képeket csinálni vele, nah meg senki nem vesz komolyan, ha fényképezem :)

A büdzsém az egész műveletre kb 400K HUF, A7 + 55/1.8 ennyiért megy el kb + rááldozok egy keveset. Ebbe kéne beleférjen a váz + 35/40mm + 56/1.2 (esetleg 35/1.4) Minden használtan jönne (esetleg eglobalcenter vagy infi store). Gondolkodtam az x-t2-n is, de egyszerűen nem szeretnék a vázra ennyit kiadni, mert akkor x-t2 + 35 mm-em lenne, ennyi erővel vehetek x100-at is. Szóval még bennem sem érlelődött meg, melyik út legyen, de hátha valakinek van valami olyan gondolata, ami engem is átbillent egyik irányba. Persze, dönteni nekem kell, és én is fogok :)

X-pro1, x-t10 vagy x-t1 esetleg szóba jöhet vagy minden nagyon kompromisszumos? Van, amit kihagytam? X-t20 is drágácskának tűnik és nem tűnik túl extrának, x-pro2 és x-t2 meg kicsit out of budget.

Előre is köszi mindenkinek a hozzószólást/segítséget, nah meg, hogy végigolvasta ezt a wall of textet! :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.