Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
Aktív témák
-
buherka
addikt
válasz
DeFranco
üzenetére
Ha nem olvastad, akkor olvasd el ezt. Bodor cikke
Itt is le van írva, hogy ne erőltessük a használt SSD-t. Lényeg hogy legyen több éves gar. a cuccon. Én ezt elolvastam, megnéztem egy-két tesztet az Agility 3-ról és vettem egyet. Ennyi...nem nagyon spiláztam túl.
Én Intel 320-as hibákra emlékszem...azokkal volt gond. Agility 2-vel volt e problem, arra nem emlékszem.
Lehet hogy hosszabb távon jobban járnál egy Sata 3-as SSD-vel. Én is ezért vettem Sata 3-ast a Sata 2-es notiba. -
válasz
B-L-A-C-K
üzenetére
Nem tudom, hogy melyik az a bizonyos "új frissítés", mindenki ezt kérdezi, amikor leírom a gondjaimat.
Egyébként ősszel-télen voltak ezek a problémák, mindig a legfrissebb fw-vel. Nem volt garanciális problémája, hozzátenném. De ez csak 1 eset, ettől még nem szar, viszont így saját tapasztalat alapján ajánlani sem szívesen ajánlom senkinek. Ezért írtam azt, amit fentebb. -
-
B-L-A-C-K
titán
válasz
fudi2002
üzenetére
És akkor mi az amit ajánlanál és teljesítményben hasonló, ja és persze 120 Gb-os. Amúgy nem tudom ezt mennyire kell figyelembe venni a választásnál, de nekem nemcsak az oprenszer lesz rajta, hanem ezt fogom használni elsődleges meghajtóként azaz csak ez lesz a gépbe. 120 gb nekem bőven elég nem vagyok egy nagy adatgyűjtögetős. Úgy gondoltam 40-60%-ban osztanám meg két részre, egyik része (40%) értelemszerűen az operációs rendszer lenne, a maradék rész meg a személyes dolgaim (dokumentumok, képek, programok, maximum 1-2 film). Így a leírtak alapján melyik lenne számomra a legmegfelelőbb?
-
fudi2002
nagyúr
-
B-L-A-C-K
titán
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem a spóroláson van itt a hangsúly hanem ha nem használom ki minek
. Egy notiba lesz, és állítólag ezt se tudja kihasználni maximálisan függetlenül attól hogy sata3-as...De mondom ha mondasz valami okosat akkor szívesen meghallgatom, hogy miért érné meg nekem a másikat venni, vagy esetleg teljesen más fajtát e helyett. Kb egy hónap múlva jön meg az a gépem amibe kell majd szóval lesz időm eldönteni.
-
buherka
addikt
válasz
DeFranco
üzenetére
Egy HDD-hez képest szárnyalni fogsz, ha megveszed...az egy biztos.
Agility 3 pl. jobb notiba, mert jóval kevesebbet eszik, mint a pl. a Vertex 3-as.Egy dologra viszont figyelj oda és egy jó tanács. Ha megveszed, akkor felejtsd el a teszt oldalak böngészését, meg teszt progik futtatását. Úgy is mindig lesz jobb, ez tény.
Használni kell és nem azon rinyálni, hogy húúú...most ez jobb vagy az jobb.
Megveszed-örülsz-használod.Mondjuk lehet hogy inkább újat vennék a helyedben.

Persze pénztárca függő a dolog. De újnak párja nincs. -
rankesz
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Az Agility 3? Néztem B-L-A-C-K által linkelt oldalon, Agility3 vs samu 830 tesztet is, de nem tudom hogy otthoni felhasználás során mik a lényeges adatok, mert itt már azért lényeges különbségek vannak a 2 gyártó között...
[link] Az ár kb. azonos. Melyik a jobb (mert a teszt alapján egyszer az egyik, egyszer a másik).
-
B-L-A-C-K
titán
válasz
DeFranco
üzenetére
Ebbe a témában azért nem vagyok otthon, úgyhogy engem ne kérdezz...
Most akarok venni én is, annyit tudok hogy átlagos felhasználónak bőven elég az Agility 3-as, Vertex 3-om helyett, nem ér annyi plusz pénzt amennyibe kerül. Én is ilyet akarok venni.Gondokról meg én is olvastam de úgy tudom ezt az új firmware frissítéssel ki is küszöbölték, de tényleg inkább mástól kérdezz ezzel kapcsolatban...

rankesz: Itt látod a különbséget.
-
válasz
kungzi
üzenetére
Az Agility 3-hoz kiadott v2.22-es FW nem töröl le semmit(ellentétben pl az Octane és Petrol jelenlegi FW-ekkel, mert azok minden törölnek), de ettől függetlenül, pótolhatatlan adatok legyenek lementve máshova.
Amúgy valami gond van az SSD-vel, ezért szükséges a FW frissítés?
(Ha esetleg szükséges, akkor tessék elolvasni mind a az OCZ Toolbox, mind a FW Release Notes fájlokat! -
rankesz
veterán
Halihó!
Ti melyik SSD-t választanátok 32k körül, OCZ vertex3-at, vagy pedig samsung 830-at? -
hati
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Erről nincsenek gyártói adatok és az sem tudni, hogy mennyire tömöríthetők az SSD-n lévő állományok.
-
-
kungzi
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
és letöröl mindent az ssd-ről?
-
hati
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"Annyit olvastam hogy a sandforce vezérlő eleve tömörít, akkor ezt úgy kell értenem hogy több fér az ssd-re mint ami a valós kapacitása (tömörítetlenhez viszonyítva)?"
Nem. Több helyed nem lesz, csak a háttérben kevesebb helyet foglal, ezért kisebb a cellák elhasználódása (ráírsz 1GB adatot, de valójában a cellákba nem kerül 1GB-nyi friss adat).
Ha valóságban is több szabad helyet akarsz, akkor OS oldalon kell tömörítened.
-
válasz
Zotya21
üzenetére
A tömörítés magában valóban lassulás de összességében mégsem:
(elméletem)
tegyük fel hogy a háttértár 1sec alatt ír 100mb adatot
ez azt jelenti hogy 100mb-ot 1sec alatt ráírtunk a tárratömörítésnél ez úgy néz ki hogy nem 100mb-ot írunk ki csak mondjuk felét tehát 50mb-ot, igenám de mi azt fél másodperc alatt kiírjuk! Máris kétszer gyorsabb az írás hiszen kevesebb adatot írtunk ki.
Itt jön közbe az hogy ezt tömöríteni kell, ennek az ideje nem mindegy, ha a proci elég gyors akkor gyorsabban megcsinálja mint amennyi időt spórolunk a kiíráson azaz gyorsabb az egész művelet.
Aztán még ott van az a dolog hogy eleve kevesebbet írtunk fel a meghajtóra, több helyünk is lesz!Szerintem ha az a bizonyos sandforce is hasonlót csinál akkor bizony nem lehet lemérni a valós sávszélességét hiszen állandóan változik a kiírt adat tömöríthetősége. Tesztprogik nem tudom milyen adatokat használnak, de ha randomal akkor elméletileg szinte soha nem lesz két egyforma teszteredmény.
-
Zotya21
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
ha lenne pen driveom mnodtam volna

de már nincs régóta
MasterDeeJay én nem értek hozzáá de sztem a tömörítés mint általába mnidenképp lassulást eredényez

de lehet hülyeség nemtom

-
SSD esetében ugye jóval kevesebb hely áll rendelkezésre mint hagyományos lemezesnél. Megoldás lehet-e az hogy a meghajtó tömörítését bekapcsolom? Van-e valami teszt erre nézve?
Úgy gondolom hogy ilyenkor a procit jobban dolgoztatja egy egy lemezművelet de mai többmagos csodáknál ha nem vehető észre lassulás akkor megpróbálnám. Ezzel valakinek tapasztalat, javaslat?
Elméletileg kellene javítania az ssd teljesítményén ha kevesebb adatot olvas/ír hiszen kevesebb adat folyik át rajta, viszont a proci elég gyors-e hozzá?Annyit olvastam hogy a sandforce vezérlő eleve tömörít, akkor ezt úgy kell értenem hogy több fér az ssd-re mint ami a valós kapacitása (tömörítetlenhez viszonyítva)?
Jelenleg használok meghajtó titkosítást egy 640-es samu HDD-n ami semmi lassulást nem okozott. AES+Twofish 100mb/s körüli írás és olvasás ami közel a meghajtó gyári sebessége. (hátrány hogy használatkor a proci jobban pörög) Egy sima meghajtó tömörítés biztosan ennél jóval kevesebbet eszik de HDD-n a töredezettség miatt nem érdemes használni.
-
-
kungzi
veterán
ocz agility 3-t lehet frissíteni úgy, hogy rajta a rendszer? le fog törlődni? és érdemes frissíteni? milyen újításokat hozott?
-
LW
őstag
válasz
attila9988
üzenetére
Pedig egyszerű. SSD energiafogyasztása használattól függően ~0.078-0.1W(500GB), míg egy HDD(1.0-2.2W) fogyasztása magasabb.
Következmény:
- Nagyobb notebook üzemidő
- Kevesebb disszipáció -> Kevesebb hőtermelésui: Tudom, hogy utálod az SSDket, de ezen most ne állj le vitatkozni, mert fizikáról nálunk nagyobb emberek írtak.
-
válasz
tejeskifly
üzenetére
Ha 17k-ért tudsz szerezni M4-et, az nagyon jó. Ha a Samsung-ot is hasonló árban, az még jobb. Ezeknél nagyon nincs most jobb vétel. Nagyobb kapacitású az általában már 120 GB körül van (és 30k felett), esetleg a Corsair Force GT, ami 90GB-os és szintén megbízható.
-
tejeskifly
aktív tag
crucial m4 64Gb ssd-t néztem ki magamnak, esetleg van valami hátulütője neki? Pl halnak meg sorra, vagy hasonló? Illetve lehet kapni hasonló árban (17e) nagyobb kapacitásút, vagy gyorsabbat?
Ami lényeges, hogy az alaplapom csak sata2-es, így ha van olyan ssd, ami hasonló árban van, sata2-vel pedig közel ugyanazt tudja, de mondjuk nagyobb a tárolókapacitása, akkor az nekem megfelelőbb lenne.
Illetve lenne még egy samsung 830 64 Gb ssd is, hasonló áron.
-
buherka
addikt
válasz
attila9988
üzenetére
Nekem simán ugrott 30-40 percet az üzemidő SSD-vel a ThinkPad T500-ban, miután kivágtam belőle 7200-es Samut.
Agility 3 120GB...
-
attila9988
őstag
válasz
Fecogame
üzenetére
Egy SSD mennyivel hűvösebb, mint egy HDD?
Feltéve hogy hűvösebb egyáltalán. Ez típusfüggő, sok mindentől függ. Nem lehet általános igazságként kijelenteni hogy az ssd hűvösebb lenne mint egy hdd. A 40 - 50 fok itt is elképzelhető. Egyébként ugyanez igaz a fogyasztásra is. Ugyanis a hdd -vel ellentétben az ssd fogyasztása egyenes arányban nő a kapacitással, tehát egy 100 - 120 gb -os ssd simán ehet annyit, mint egy hdd. Na nem mintha ez gond lenne, csak éppen egy elterjedt téveszme ez is, mint ahogy a melegedéssel kapcsolatos esetleges pozitívum is.
#37660) tototos:
Azt érdemes rátenni, amit gyorsabban szeretnél visszaolvastatni, tehát amit a leggyakrabban használsz, amire a legtöbbször van/lesz szükséged.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Nemsokára megérkzeik a laptopomba a 64gigás Crucial M4-es ssd. Az lenne a kérdésem, hogy a rendszeren kívül még miket érdemes az ssd-re rakni? A gépben lesz egy merevlemez is az adatoknak.
-
Egy SSD mennyivel hűvösebb, mint egy HDD? Notiban azért ez is számít...

-
válasz
attila9988
üzenetére
Akkor marad a Vertex3.
De sajnos ez még egy kicsit odébb lesz. -
Maximum1
őstag
válasz
attila9988
üzenetére
[superfetch]
és még egy
Forrás: google
-
attila9988
őstag
No... volna egy kérdésem is. Terjed egy olyan városi legenda, mely szerint a winsows 7 superfetch szolgáltatását ki kell kapcsolni, mert az ssd -nek arra nincs szüksége. Na most érzésem szerint ez a nézőpont egy félreértés miatt terjed. A superfetch ugyanis nem egyenlő a prefetch -el. Ez utóbbi, a boot közben betöltendő file -okat optimalizálja, hogy azok gyorsabban töltődhessenek be. Ez valóban felesleges egy ssd -n. A superfetch viszont nem erre való. Az feltölti az éppen üresen álló ram -ot gyakran használt állományokkal, így azokat nem kell a lemezről olvasni, amikor éppen kellenek.
Nem értem hogy ezt a szolgáltatást miért kellene kikapcsolni, ha egyszer tárolótól függetlenül mindenképpen hasznos dolog.Tehát ha valaki a windows 7 -et használja az ssd -n, annak csak az enableprefetcher -t kell(ene) kikapcsolnia, de a superfetch -et nem.
-
haddent
addikt
Az mitől lehet, hogy CSAK a firefox LETÖLTÉSEK vannak száműzetve a HDD -re, és mégis néha játék vagy netezés közben hallom, hogy bekapcsolódik? :S
-
válasz
attila9988
üzenetére
"van olyan, aki képes lenne még a biztonságot is beáldozni"
Milyen biztonságról beszélünk? Az SSD továbbra sem adattárolásra való, csak az OS és a programok kerülnek rá. Az adataidat, munkádat nem ezen kell tárolni, a programok meg könnyen újratelepíthetőek.
-
LW
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem tényeken vitatkozunk, hanem hardverhasználati szokásokhoz érvelünk.
Jómagam csak ott használok backupot, ahol szükséges. Kollégiumban futó gépem teljesen önálló életet él, ha elmegy az áram újraindul, csatlakozik, elindítja a szerver szolgáltatásait és csinálja a dolgát. Ezt bekonfigurálni nem egy órás meló ezért, ezt heti egy alkalommal lementem Norton Ghosttal és amióta beállítottam nem volt vele gond. Jelenleg 3 visszállítási pont foglal 45GB-ot. 2TB merevlemezen szerintem elveszik.
Otthon nincs system backup. (szerk: és nem azért mert nem férne el 5,5TB-on)
Ha van is fontos dolog a rendszerpartíciómon azt egy bootolható fájlkezelővel átmásolom másikra és máris tudom formázni, amennyiben szükséges. Egy óra alatt húzok rá windowst, drivereket, programokat és öröm bódottá, legalább a gép is felfrissült.
Az meg hogy van visszaállítási pont, nem garancia, hogy megszűnik a hibajelenség.
Kipróbáltam és tényleg lényegesen több az írás a rendszerpartícióra, ha be van kapcsolva.Kérdés: Norton Ghost mivel lassítja a gépet?
Attila9988:
"miért javasolnak egyesek ilyen marhaságokat"
FLAME? -
attila9988
őstag
Gondolkodtam még ezen a rendszer visszaállítás kikapcsoláson, és egyszerűen nem tudok rájönni, miért javasolnak egyesek ilyen marhaságokat. Egyrészt nem nagyon hiszem hogy különösebben megnövelné vele az ssd élettartamát, másrészt pedig megint oda lyukadunk ki, hogy van olyan, aki képes lenne még a biztonságot is beáldozni, hogy babusgathassa az ssd -t, holott ugye a hardver van értem, és nem fordítva.
Aztán volt egy swap hasznosságát firtató kérdés. Nos, az pontosan azért hasznos, amire kitalálták, nevezetesen akkor, amikor valami oknál fogva pont elfogy a ram, akkor nem döglik meg alatta a gép, hanem minden megy tovább, ahogy kell neki.
A ramdisk pedig. Hasznosnak mondható bizonyos szituációkban, de azért nagyon nagy méretű virtuális lemeznek már nem nagyon van értelme, főleg ha minden alkalommal le is akarjuk mentegetni. Egyébként sem szabad bele olyat rakni, ami a legközelebbi áramszünet alkalmával esetleg hiányozna.
-
Én is toltam egyet, ha már mindenki bűvészkedik itt.
Egyébként akkor ezt minden újraindításnál létre kell hozni, nem?
-
LW
őstag
válasz
attila9988
üzenetére
1. Norton Ghost
2. Megfelelő mennyiségű memória esetén(8gb) ritkán nyúl swaphez a rendszerHa tudsz vezetni, akkor nem lehet gond.
Utóbbi 2 évben nem halt meg windowsom és mint láttad a fenti képen sokat megy a gépem. 
-
Jester01
veterán
válasz
Zotya21
üzenetére
Ilyen persze már van. Igaz, ráférne egy kis ráncfelvarrás hogy több memóriát is bele lehessen tenni.
-
Bodor
veterán
Megy az a Ramdisk gyorsabban is.

Én kipróbáltam, hogy programot teszek fel ramdiskre, a firefox eleinte gyorsabb volt, mint ha az ssd-d lett volna, de 2-3 hét után ugyanolyan volt. Így csak a cache maradt a ramdisken.
-
-
Zotya21
senior tag
válasz
Guszti
üzenetére
hát ez intel q6600 oc 3.2Ghz és 1600 as corsair vengeance ramok
persze az új i7 bődületesen erős

de nekem most az ivy bridgere fáj a fogam csak sajnálok annyi pénzt rá
Bogyo hát az neméppen menne

azért kéne az a megodldás mait mnodtam

különben sztem már van iylen biztos nem nekem pattant ki először a fejemből
-
Zotya21
senior tag
Khm Ramdisk

valami gyors rajt asszem

-
Guszti
aktív tag
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Lejárt a szerk idő...

"(#37625) Guszti: átlagos, normál programokat használó usernek mégis mire?
A Firefox alapból "kesselhet" memóriába, ha van bőven, ehhez nem kell ramdrive."Csupán azért mert lusta vagyok, és szeretném kényelmesen, gyorsan használni a gépem még olyankor is, ha éppen szükségem nincs rá, csak megszoktam hogy nem látok homokórát. Próbáld ki egyszer, hogy ramdrive-ra teszed pl. a firefoxot, és a firefox profilját is, és szintén oda megy a cache, és nem törlöd. Majd használod 1-2 hétig így és rá fogsz jönni, ha 20-30 fül meg volt nyitva és úgy zártad be előzőleg, akkor a következő indításnál nem fog pöcsölni, hanem azonnal ott a 30 fül és tudod használni. Majd ha ezt megszoktad 1-2 hét alatt, akkor szedd le a ramdrive-ot, és tedd vissza a firefoxot lemezre. Nah, akkor majd meg fogod tudni, hogy mire jó pl. a ramdrive.
-
attila9988
őstag
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Arra jó, hogy ne foglalják a "fölösleges" temp-fileok a helyet
Így van, arra teljesen jó a cucc. De ez lemezfüggetlen dolog, hiszen a soha többet nem kellő cucc hdd mellett sem fog kelleni soha.
Swap-file mindkét gépen kikapcsolva, a hibernálás szintén. A netbookon a 8 giga ramból
A hibernálásnak egyébként sincs értelme 4gb felett, mert a teljes ram terület lementése, és induláskori visszatöltése már nem feltétlenül gyorsabb, mint egy normális boot. Egy 2gb -os gépen még van értelme, a fölött már semmi.
-
attila9988
őstag
válasz
Zotya21
üzenetére
ennyi erővel akkor a procik is egyre szarabbak mert egyre kissebb a gyártástechnológia és mégis egyre jobbak
A procik igen, mert ott a csíkszélesség csökkentésének megvannak az előnyei. Az NAND lapkák viszont egyre szarabbak lesznek tőle. Ezt nem én találtam ki, nézz utána.
kikapcsolom aztán ha bevág a nagymami wécépumpája akkor meg nézegetek hogy betojt a windóóz
Pont erre mondtam, hogy amelyik hardvert babusgatni kell, azzal valami gond van. A rendszer visszaállítás pedig egy nagyon jó eszköz sokszor vissza lehet vele hozni egy gépet a halálból.
-
attila9988
őstag
Kapcsold ki a windows helyreállítást és tedd át a virtuális memóriát
Na hát ezek aztán jó tanácsok. Menj 100 -al az autópályán, de kapcsold ki a biztonsági övet... A swap -ot meg, ami gyorsabb lenne az ssd -n, azt tedd át a hdd -re. Ennyi erővel akkor már az egész rendszer is lehetne ott.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Zotya21
üzenetére
Azért túl sok mindenre nem jó a ramdrive, valljuk meg őszintén. Én az asztali gépben (8GB ram mellett) nem használom, de a Lenovo e125 netbookomban (szintén 8GB ram és 64 GB SSD mellett) viszont igen. Arra jó, hogy ne foglalják a "fölösleges" temp-fileok a helyet az amúgyis szűk SSD-n (ugye, itt csak egy maghajtónak van helye), kikapcsoláskor meg automatikusan menjenek a levesbe (tehát nem mentem a tartalmát) Swap-file mindkét gépen kikapcsolva, a hibernálás szintén. A netbookon a 8 giga ramból 1 GB-ot adtam a ramdrive-nak. Eddig még mindig elég volt.
Az SSD-t nem tudod vele helyettesíteni, csak "kiegészíteni".
(#37625) Guszti: átlagos, normál programokat használó usernek mégis mire?
A Firefox alapból "kesselhet" memóriába, ha van bőven, ehhez nem kell ramdrive. -
Zotya21
senior tag
de ha előbb hallok a ramdriveról akkor a 29 ezer forinton inkább veszek még 2 1600 as memóriát és késsz és nem döglik meg és sokkal jobb gyorsabb
16 giga plusz rammal többet nyertem volnanah dehát ezvan
és használjuk amig jó 
-
Zotya21
senior tag
válasz
attila9988
üzenetére
ennyi erővel akkor a procik is egyre szarabbak mert egyre kissebb a gyártástechnológia és mégis egyre jobbak

LW kikapcsolom aztán ha bevág a nagymami wécépumpája akkor meg nézegetek hogy betojt a windóóz

meg a rendszer visszaállítás is sokszor jóljön
de egy iylen világba élünk használni kell ami van aztán ha betojt kikell vágni és ujat venni
csak épp pénzt nem adnak rá ebbe a nyomorult országba
-
fudi2002
nagyúr
válasz
attila9988
üzenetére
Hmm... kikapcsolt swap/15gb ram mellett se photoshop5 se lightroom 4 batch feldolgozás, se mkv újrakódolás, se battlefield 3 mellett sem volt még gondom sosem. Viszont régi időben volt rá példa p4 korszakban ahol swap miatt cumiztam... Pontosan leírnád, hogy mitől is szuper jó a swap?

-
lacko22
aktív tag
Na most kékhalálozott megint a gépem, sztem ssd lesz ismerősnek is ugyanezt csinálja az új OCZ Agility 3 60gigással. Kb 3 hónaposak. Pedig az új 2.22-es firmware van rajta. KB kéthetente mindig csinál egy kékhalált de nem tudom hogy miért.
-
attila9988
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Ha már egy gép swaphoz nyúl ott már sehogy se lesz boldog a júzer, lehet az bárhol.
Nem igaz, swap akkor is kellhet, ha van elég sok ramod. Amúgy is, azért van az is, mert segít neked, nem azért hogy ártson. Ahogy a böngésző cache is.
Ha egy ssdre (normális márka) vállalnak 3 vagy 5 évet, az elég megnyugtató kell legyen. 3év múlva mire mész ezzel már és mennyit fog érni addigra.
5 éves gari nem túl gyakori, de jó lenne. én meg lehetőség szerint minél tovább akarom használni a cuccaimat, nem arra megyek rá hogy 3 évente mindent természetszerűleg ki kellene dobnom. HDD -nél ez nem szokott gond lenni. Nem mellesleg a gyártóknak volt olyan ötletük is, hogy ha csak olvashatatlanná válik az ssd, akkor az ne legyen garis csere, mert hogy az adatok még rajta vannak. Nem tudom hogy valamelyik alkalmazza -e ezt a gyakorlatot, de az ötlet megvolt.
Nem kell sztem túlmisztifikálni az ssdt, használni kell azt jónapot.
Helyes. Én is ezt mondom, csak nem bízom benne.
-
Guszti
aktív tag
válasz
attila9988
üzenetére
"Azt nem értem minek a ramdrive. Szerintem ilyesmire nem nagyon jó, hacsak nincs vagy 30gb ramod."
Ha nem használtál még ramdrive-ot, akkor plz ne mondj véleményt róla. Szerintem manapság 16 giga ramot nem pénz megvenni, és abból le lehet csípni ramdrive-nak."Ellenben az os sebességével kapcsolatban nincs igazad. Ki is próbáltam ezzel a meghajtóval is, és egyáltalán nem vagyok elájulva tőle. Ennek oka az lehet, hogy a jól bejáratott rendszerem a prefetch miatt eddig is behúzta a ramba amit be kellett neki, és utána alig nyúlt a rendszerlemezhez. Ezzel szemben a programokra meg várni kell valamivel többet, pedig ott jönne ki igazán a lények, hiszen azok használat után jórészt törlődnek a ramból, mert kell a hely a másik programnak amit épp be akarok tölteni."
Te is írod, hogy van egy jól bejáratott rendszered, ugye nem azt akarod összehasonlítani egy olyan rendszerrel, ami az első napokban órákat csak dolgozik mint az állat, próbálja kitalálni, hogy hogyan optimalizálja számodra a működést, és minden programindítást akkor húz éppen be a lemezről, míg a másikon ott áll a ramba az egész cucc..."Azzal hogy a 60gb csupa hasznos programmal van tele, sokkal többet nyerek, mint az os -el. Persze ez nem azt jelenti hogy egy pl 200 gb -os lemez esetében azt nem lehet rátenni, hanem csak azt, hogy ha választani kell, akkor nem biztos hogy az os -el jársz a legjobban, főleg hogy az ssd megbízhatósága fasorba sincs egy hdd -hez képest."
Ha kevés a 60 giga, akkor lehet választani kicsit nagyobbat, csak az OS-nek elég 20giga plusz, szerintem ha már beruház az ember, akkor tegye rendesen."Én meg addig is naponta akár 40gb -ot is megmozgathatok a lemezeken akár apró kis pár kb méretűekből is...
"
Ezt egy 60-as SSD is elbírja azért néhány éven keresztül."A browser cache is azért van mert kell, nem viccből."
Ezt most nem értem hogyan jön ide??? -
attila9988
őstag
válasz
Zotya21
üzenetére
de ha ez ennyitől tönkremegy
OCZ -nek volt egy nagy ötlete, miszerint lehetne TLC rammal is szerelni az ssd -ket. Azoknak kb 1000 ciklus a maximum, amit tudnak mielőtt megdöglenek. Ezeket leginkább pendrive -ba szokás rakni, de ha belerakják ssd -be, akkor az eddigiektől is gagyibb cuccokra lehet majd számítani. Azért a rettentő bonyolult vezérlő elektronika nem csodaszer. Nincs az a wear leveling, ami megmentené a helyzetet.... Ja, és ha 25nm -ről lemennek 20 -ra, akkor az MLC is csak tovább romlik... aztán majd jöhet az eldobhatós ssd.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Maximum1
őstag
válasz
attila9988
üzenetére
Elvileg valami hasonlót csináltál.
smart response technology, sajnos sok infó és tapasztalatot nem találtam róla.
Akinek ssd-je van az nem akarja ezt használni, ráadásul nem mindegyik alaplap tudja. -
fudi2002
nagyúr
válasz
attila9988
üzenetére
1, Ha már egy gép swaphoz nyúl ott már sehogy se lesz boldog a júzer, lehet az bárhol.
2, Ha egy ssdre (normális márka) vállalnak 3 vagy 5 évet, az elég megnyugtató kell legyen. 3év múlva mire mész ezzel már és mennyit fog érni addigra.
3, Nem kell sztem túlmisztifikálni az ssdt, használni kell azt jónapot.
4, Ha már vettem, biztos, hogy mindennap használt cuccok arról fussanak, beleértve magát a windows-t is.Summa summarum: talán nem feltétlen kéne a marketinges sandforceokkal küzdeni, csomó idegességtől óvja magát az ember... Samó 830, Crucial, Plextor, Corsair P Pro sötöbö...
-
attila9988
őstag
ui: Szerintem a SWAPeléssel is sokat ír rá.
A swap inkább nagyobb blockokat ír ki, és azt csak akkor amikor kell. Így elméletileg nem árt sokat ennek a vacak flash technikának.
Az eredményed amúgy nem rossz, bár arra kíváncsi lennék hogy ezek a programok milyen értékekkel számolnak, mert a régi 10 000 írási ciklus manapság már csak 5, de legalábbis inkább csak 3 000 -et jelent a 25nm óta, és akkor ez csak becsült adat, ennél akár rosszabb is lehet.
-
attila9988
őstag
válasz
Guszti
üzenetére
Azt nem értem minek a ramdrive. Szerintem ilyesmire nem nagyon jó, hacsak nincs vagy 30gb ramod.
Ellenben az os sebességével kapcsolatban nincs igazad. Ki is próbáltam ezzel a meghajtóval is, és egyáltalán nem vagyok elájulva tőle. Ennek oka az lehet, hogy a jól bejáratott rendszerem a prefetch miatt eddig is behúzta a ramba amit be kellett neki, és utána alig nyúlt a rendszerlemezhez. Ezzel szemben a programokra meg várni kell valamivel többet, pedig ott jönne ki igazán a lények, hiszen azok használat után jórészt törlődnek a ramból, mert kell a hely a másik programnak amit épp be akarok tölteni.
Azzal hogy a 60gb csupa hasznos programmal van tele, sokkal többet nyerek, mint az os -el. Persze ez nem azt jelenti hogy egy pl 200 gb -os lemez esetében azt nem lehet rátenni, hanem csak azt, hogy ha választani kell, akkor nem biztos hogy az os -el jársz a legjobban, főleg hogy az ssd megbízhatósága fasorba sincs egy hdd -hez képest. Ez a dolog meg addig nem is fog változni, amíg vacak NAND MLC -t használnak hozzá. Majd ha jön valami ettől sokkal ütősebb, akkor lehet majd megéri a hdd -t nyugdíjazni, de addig biztosan nem. Elvileg van 3 - 4 jelentkező a normális ssd -k megalkotásához, de egyik sem érett meg a piaci bevezetésre.
Én meg addig is naponta akár 40gb -ot is megmozgathatok a lemezeken akár apró kis pár kb méretűekből is...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A browser cache is azért van mert kell, nem viccből. -
LW
őstag
válasz
attila9988
üzenetére
Pap és papné esete.
30 gigából van kényelmes 8,4 gigabyteom. Nem muszáj kímélni...ui: Szerintem a SWAPeléssel is sokat ír rá.
-
Maximum1
őstag
válasz
attila9988
üzenetére
"Aztán pár hónap elteltével így is megy vissza gariba egy csomó..."
A párnál több az öt, de javítok már 6
-
Zotya21
senior tag
hop téves az uccsó sor nem ide

-
Guszti
aktív tag
válasz
attila9988
üzenetére
Ez mind szép és jó, de ha már veszek SSD-t, akkor arra fogom pakolni az OS-t is, és a nagyobb programjaimat is, amik nem férnek el ramdrive-on. Miért is? Azért, mert te hiába telepítgeted a programjaidat az SSD-re, attól még egy rakat apró fájlt a winfos könyvtárba fog belepakolni, illetve a már ott levőket fogja használni, és pont annak a plusz sebességnek egy jórészét fogod elveszíteni vele, amit nyertél volna az SSD-vel.
-
Zotya21
senior tag
válasz
attila9988
üzenetére
hát jah ezaz nekem is vannak 3-4 éves dhdd im és még mnidig 100% ot mutat a hdd sentinel is pl
de sebességbe akkoris trágya szerintem a hdd
sőt még az ssd is
de a legnagyobb probléma az ssd vel nekem hogy baromi kicsi
ittvan a 120 gigásom közbe meg van másfél tera adatom
magyarul bentvan még 3 vinyo és az lassítja a rendszert mert ahozis nyulni kellsztem az ssd é ajövő de majd ha lesznek terások és elfogadható áron
amugy énse fogok rá nagyon vigyáznihasználom ha egyszer már megvetem de az os azért arról fog menni mnidig
hopp msot asszem belegázoltam a cigisek lelki világába

-
attila9988
őstag
válasz
Maximum1
üzenetére
Én most sem figyelek az ssd-re, és nem pakolgattam semmit sehova.
5 hónapja megy, pedig OCZ.5 hónap az nem valami nagy idő. Nem jelent semmit. Bár mint mondtam, mindegy is, mert van ezekre már 3 év gari. Nekem az volt a lényeg, hogy semmi fontos ne legyen rajta, illetve hogy azt gyorsítsam, amit kell is. Pl ha pár sec -el hamarabb boot -ol a gép. (kicsit túloztam is a 10 -el az előbbi hsz -ben) de közben várnod kell egy kicsit a programokra amiket a hdd -re tettél, akkor semmire nem volt jó az ssd. Ugye a boot után az os gyakran használt állományai berántódnak a ramba, tehát ezt követően amúgy is kevesebbet nyúl a rendszer a hdd -hez, ellenben a több gb méretű programokat gyakran töltögeted be, valamint a swap is azért jó ha rajta van, mert akkor ramhiány esetén gyorsabban olvassa vissza a kilapozott dolgokat a rendszer.
A telepített programokról meg nem is kell backup se...
Én meg elég lusta vagyok ezekben a dolgokban, vagy legalábbis amit lehet automatizálni, azzal megteszem, és a kevesebb eshetőségre készülök fel. Pl a programkönytárak is csak át vannak linkelve, hogy ne kelljen beállítgatni mit hova... -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Maximum1
üzenetére
Egy nagyméretű SSD.
Nemrég cseréltem le a 80GB-os SSD-t 160GB-osra. Sikerült akciósan 47k nettóért venni vadi új Intel 320-ast. 
-
Maximum1
őstag
válasz
attila9988
üzenetére
Hát az Intel nem fog kapkodni az ötletedért abban biztos lehetsz.
Esetleg van ötleted a laptoposoknak is?
Én most sem figyelek az ssd-re, és nem pakolgattam semmit sehova.
5 hónapja megy, pedig OCZ.
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- sziku69: Szólánc.
- Nintendo Switch 2
- 3D nyomtatás
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- PlayStation 5
- Sí, sielés
- Nem tudom a dal címét, előadóját
- További aktív témák...
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2, év gari - MAGYAR
- AKCIÓ! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Letettem a használtról. Kis kapacitású, olcsó példányon gondolkodom (60-64 GB) de ez még újonnan drága. 15k körül lesz aktuális.

Egyébként ősszel-télen voltak ezek a problémák, mindig a legfrissebb fw-vel. Nem volt garanciális problémája, hozzátenném. De ez csak 1 eset, ettől még nem szar, viszont így saját tapasztalat alapján ajánlani sem szívesen ajánlom senkinek. Ezért írtam azt, amit fentebb.
. Egy notiba lesz, és állítólag ezt se tudja kihasználni maximálisan függetlenül attól hogy sata3-as...
Miért jobb az új ebben az esetben?

Utóbbi 2 évben nem halt meg windowsom és mint láttad a fenti képen sokat megy a gépem.

"
Nemrég cseréltem le a 80GB-os SSD-t 160GB-osra. Sikerült akciósan