- sziku69: Szólánc.
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- KISDUCK: Diétás kaja tipp
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- tordaitibi: Moltbook- az AI közösségi platformja
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Aktív témák
-
Ren Hoek
veterán
Sziasztok!
Most oltvastam ezt: [link]
Eszerint az MSN, Skype rendesen odaterhel a meghajtónak a sok kis írással, és érdemes áttenni ramdriver-ra. Erről mi a véleményetek?
Valaki tudna linkelni egy SSD endurance tesztet, ahol SMART értékek is vannak? Régebben én linkeltem egy ilyet Samsung 470 is benne volt, és sehol nem találom egyszerűen. A mostani ez: [link]
Mindezt csak azért írom, mert 7-8 hónapja van kb SSD-m, Samsung 470 64 GB, 6 GB OP-vel... és 7-8 hónap alatt csak 3-ig ment fel a Wear Leveling Count érték. Pedig volt benne egy komolyabb meló, írtam bele több 100GB-ot is.
Most pár napja elkeztem küldeni neki rendesen... Photoshop cache, swap file minden azon van, és 3-ról szép lassan felkúszott 11-re már. Napi 100 GB-al küldöm meg kb.Szóval szerintetek érdemes áttenni Ramdrive-ra Skype-ot MSN-t, mert ennyire sokat írnak? Némileg ellentmond a fenti cikknek, hogy csak azóta emelkedik napi 3-al kb a Wear amióta küldöm bele a 100 GB-ot/ nap.
Viszont mintha úgy rémlene az akkori endurance tesztből, hogy kb ~470 TB-ot írtak fel a diszkre halála előtt (ami reális 8000-es NAND írási ciklussal+Wear leveling írása),---- és a SMART szerint valami 32000-nél tartott a Wear Leveling Countja... Ha ez igaz, akkor baromira vicc szám ehhez képest ez a 11-es érték (Legnagyobb amit a fórumban láttam 68 volt)
Parázni nem parázok, mert általában nincs ekkora extrém 100 GB/nap-os terhelés... de a számítások szerint még így is 13 évig menne a gép, csak érdekelnének a tények

-
Jester01
veterán
válasz
fsb1000
üzenetére
Először is ha fájlokkal dolgozol már az operációs rendszer is lehet, hogy más blokkokba teszi a felülírást.
Aztán ahogy mondod, az SSD a logikai blokkokat más fizikai blokkba teszi, ez a wear leveling. Szabad hely nem lesz kevesebb. A meghibásodás valószínűsége nő, de a fizikai blokkokra szétosztva.
Például vegyünk egy idealizált 120GB-os SSD-t aminek minden cellája 5000-szer írható, amúgy üres, és tökéletes wear leveling dolgozik benne. Erre 1GB adatot 120*5000=600000 alkalommal írhatsz fel, mivel mindig más fizikai cellákba kerül.
Tulajdonképpen az összes írt adatmennyiség számít, az, hogy ez logikailag hány fájl vagy felülírás az nem számít. Ezért is ezt az értéket szokták figyelni.
A TRIM előnye az, hogy az SSD-nek megmondja mely logikai blokkok tartalmaznak valódi adatot, így a többi blokkot a garbage collection meg a wear levelling anélkül használhatja, hogy a bennük lévő adattal törődni kellene. Ha azonos logikai blokkot írsz többször és az SSD másik fizikai blokkba mozgatja akkor már magától is tudja, hogy az előző fizikai blokkban nincs érvényes adat, ehhez nem kell TRIM.
fjani1981: már mondtuk, hogy nem kell AHCI a TRIM-hez.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
üzenetére
Köszi!
Nem rendszermeghajtó lesz és konkrétan az érdekel mi történik a vázolt esetben.
Tételezzük fel hogy alignálva lesz a particó és mivel bájtról bájtra írás történik (akár szekvenciálisan) egy adott blokkon belül is többszörös írás fordul elő.
Persze az csak modellezése egy valós folyamatnak. -
Antigabo
tag
Köszönöm a válaszaid !
tehát tömörítés nem kell - ez így volt
de az indexelés be volt pipálva és nekem egyszerűen el van tünve most is az általad említett Startmenűs keresőmező - pont ma csodálkoztam - akartam volna használni...
A RAM- os leírásodat olvastam és a 4GB RAM (nekem is) pont az a lélektani határ ahol elgondolkodik az ember - de szerintem is elég lessz. Lapozófile nélkül ahogy nézegettem a memóriaterhelést akár a Mass Effect 3 alatt se éri el még a 70 %-ot akkor meg minek - a több memória néha még kicsit lassabb is.
Amikor kikapcsoltam - a renszer egyből megfenyegetett egy üziben hogy számítssak katasztrófákra
...
de idáig jó - sőőőt...
most KEVESEBB ramot is használ a renszer mint idáig lapozófállal !
Ez meg már úgyse hisz senki de ez van... -
törölt tag
válasz
fsb1000
üzenetére
linux jó lenne, mert kernelben van támogatás 2.6 tól. (de nálam az alaplap ne achi-s, ezért nálam sincs TRIM, néha (évente) lesz egy kis manuális tisztogatás

szóval a hely szerintem nem lessz kevesebb, csak a felírt adatokhoz sokkal több írási művelet végrehajtása szükséges, mivel nem tudja hogy a blokkon belül mennyi a szabad hely és így az egész blokkot újraírja az új adattal... szerintem
de rendszermeghajtóként nem lehet gáz az ssd-vel, ja meg elvileg kicsit lassul az írási sebesség trim nélkül, de ha csak olvas a rendszerlemezről ez észre sem vehető, meg a reakcióidő akkor is 0,1ms lesz ami nem mindegy
-
fsb1000
nagyúr
Üdv! A következő kérdésre keresem a választ:
Mi történik a következő esetben nem TRIM ready op rendszer alatt (xp, régebbi Linux)?1. SSD-n (pl Agility3) létrehozok egy 1GB-os fájlt
2. Minden bájtját felülírom 1-el majd 2-vel.... folytatva 255-ig
3. Az előző pontot addig ismétlem mig a gyártó által megadott írási limitet meghaladja az 1 bytra eső irások száma.Az írt logikai blokkokat (akár minden írásnál) átmozgatja más fizikai blokkokra és így egy idő után kevesebb lesz a szabad hely?
Nem mozgatja át a logikai blokkot és növekszik meghibásodás valószínűsége az írt fizikai blokkokon. -
Bodor
veterán
válasz
harmincas
üzenetére
Szerintem az után a gyengécske, többnyire TRIM nélküli mSata-s SSD után mindenképpen érezhető előrelépés lenne egy modernebb darab. Egy ilyen gyors gép még ki is tudná hajtani a pl. a Samsung 830-at, vagy bármelyik ajánlott SDD-t.
Vertex 4-et nem ajánlom, mert érzésre nem jobb mint a fentiek, ha csak nem ér meg neked a +2 év garancia annyit, amennyivel többe kerül.
Szóval szerintem mindenképpen érdemes frissíteni. -
harmincas
tag
Egy kérdésem lenne az SSD-szakértőkhöz. A rendszerem modern (Z68 chipset, 4,4 Ghz-en futó 2500K proci, 8 giga RAM), de egy olyan SSD-t használok benne rendszerlemezként, ami már két éve (amikor megvettem) sem volt csúcsmodell (Samsung PM800 - Dell notikhoz adták akkoriban). Papíron egy modern Vertex 4 vagy Samsung 830 3-5-10-szer gyorsabb. Vajon érdemes lenne egy ilyen új SSD-re frissítenem? Lenne érezhető különbség a mindennapokban? Köszi a tanácsot!
-
Pietrosz
addikt
Az új Vertex 4 cikk apropóján rákerestem az ntfs tömörítésre, hogy van-e értelme ssd-n használni. Én egy 64-es 830-as Samsunggal próbálnám. Viszont nem találtam egyértelmű leírást arról, hogy növeli-e az írások számát vagy nem. Próbálkozott valaki innen ezzel? Elvileg növelheti az olvasás sebességét is, bizonyos esetekben az írásét is. Ráadásul még helyet is spórol. Vélemény?
-
Bodor
veterán
Indexelés:
Az indexelési beállításoktól függően, a számítógépen található fájlokról ( rejtett és rendszer fájlok is lehetnek) készít egy "tartalomjegyzéket" amely adatokat egy általad is megadható mappában illetve helyen tárol, és így amikor a start menü keresőbe beütsz valamit , már menet közben írja is ki, hogy mit , hol találsz.
Nekem a 4-5 terra mennyiségű adatról kb. 700 BM-nyi index adatot generált a program, ami igen csekély, és csak egyszer kerül teljes terjedelmében felírásra ( utána csak az új fájloknál módosul) , ezért az SSD-n egy külön mappát jelöltem ki a számára.
Az indexelés jó, és ezért ajánlatos használni! -
Heló!
Most konkrétan az indexelés mit csinál? Minden fájlt összegyűjt egy adatbázisba, és ha keresek onnan szórja ki mit hol merre?
mobal,
-
Bodor
veterán
válasz
Antigabo
üzenetére
Tömörítést nem kell engedélyezni.
Indexelés nem árt , lehet engedélyezni.
Ha kevés a RAM-od ( 2 GB) akkor hagyj meg valamennyi lapozófájl, de mindenképpen az SSD-n, számottevően nem kopik emiatt, de ezt már egy másik topikban is írtam.
Én már 4 GB-nál is kikapcsoltam, nem volt semmiféle rendszerstabilitás probléma emiatt, 8 GB-nál meg főleg nem. Nagyon kevés olyan program van, amelyiknek a RAM mennyiségétől függetlenül szüksége van valamennyi lapozófájlra, tán 1-2 játékról hallottam, de szerintem ez is Windows hülyesége.
Szóval ha 4 GB RAM-od van, kapcsold ki a lapozófájlt, de ha nem stabil a rendszer vagy beszól, hogy kevés a fizikai memória, vagy tutira akarsz menni, akkor állíts be egy pár gigát a "C" meghajtóra. -
Antigabo
tag
A tömörítésről jut eszembe ...
A meghajtó tulajdonságainál alul van két opció egyikbe sem vagyok biztos az új SSD miatt
Tömörítést engedélyezése ?..
Tartalomindexelés engedélyezése?..
ezeket Ki vagy Be ?
És még egy személyes vélemény : volt itt szó a lapozófájlról meg hogy ki lett már tárgyalva -de most már tényleg nem tudom kinek van igaza mert egy csomó helyen utánnaolvastam és mindenki teljesen másra esküszik de azt biztosan...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
szóval én hiszek mindenkinek és még a logikáját is értem a magyarázatoknak de nem tudom eldönteni hogy az SSD kopást
vagy a HDD kopást
válasszam
vagy vegyek még 4GB RAM-ot
de akkor is kellene egy minimális lapozófile a rendszer stabilitása érdekében és akkor jön a kérdés hogy hova... 
-
-
johnyyy
csendes tag
Sziasztok!
El tudná valaki mondani hogy mire jó DRAM Cache az ssd nél?Mert ilyet szeretnék venni:
[link]A leírásban ez áll:
"DRAM Cache Up to 1GB" nem igazán értem hogy mire jó és nem találtam róla semmit!Előre is köszönöm a választ!
-
Speed®
titán
válasz
kovsol
üzenetére
Az nem hanme, hanem hanem

De hogy On is legyen: márciusban vettem egy 830/128as Samsungot és elégedetten használom a mai napig, W7/64 alatt zökkenőmentes.
Viszont van egy pici csavar, mert nem origi Samsung, hanem valószínűleg OEM gépekbe gyártották..ennek ismérve, hogy nem a szálcsiszolt dizájnburkolatot kapta, hanem egy sima műanyag tokot, ill. a matrica is eltér..
További difi, hogy ebben inaktív/nincs hőszenzor és nem kezeli a Magician szoftver sem, hiába PM830 Samsung néven mutatkozik be..
A sebessége rendben van, működik a TRIM is rendesen, szóval nincs baj. Viszont ha szeretném a Magiciant használni, mi a teendő? -
Zimmi91
addikt
sziasztok!
szeretnék venni egy SSD-t, de nem tudom milyen is legyen! 80Gb felettit szeretnék! aki tudna vmi jót ajánlani az ne tartsa magában!
köszönöm! -
hide5
csendes tag
Na!
Kb 1 hetes szívás után kiderült, hogy az OCZ Wertex 3 valami gyári gebasz miatt AHCI módban tényleg nem hajlandó bootolni. Egyszerűen nem látja az alaplap bootolható tárolóként.
Ahogy átálltam IDE módra, megszűnt a probléma. Megszűnt az is, hogy a Win7 eltávolítható meghajtóként jelezte az SSD-t. (egyébként SSD esetén az AHCI mód előnyeit nem látom igyazán)
A gép felgyorsult, az SSD így jól teszi a dolgát!!Külföldi fórumokon azt írják, hogy ne frissitsük a firmware-t, mert gyárilag bag-os.
Ezt nem tudom igazolni, de gyanús, hogy az eladó is óvott a firmware frissítéstől, mivel felnyitja az eddig gyárilag "eldugott" 8 GB-ot, így 128 gigás lesz az SSD, viszont az eldugott 8 giga jól tudja biztosítani a TRIM funkció megfelelő működését.Eddig úgy tudtam, hogy SSD-ben az OCZ király, hát ezért most nem vagyok igazán boldog.

-
havri1
félisten
Helló!
Holnap viszi be a futár garanciába az adata ssd-met, ha hibás, akkor cserélik, illetve ebben az esetben levásárolnám.
A múltor már kérdeztem, de konkrétum nem jött
OCZ Aglitiy 3 akkor jó választás?
28k, 1 év gari.. -
Jester01
veterán
Az első résszel egyetértek. Éppen az az oka hogy lesz fizikai szabad hely akkor is amikor a felhasználó nem látja. Mert ha teleírod mondjuk x GB adattal, akkor a tömörítés miatt az fizikailag csak y < x helyet vesz igénybe. Tehát maradnak üres cellák amit a felhasználó nem lát de a firmware igen.
Normál használat mellett bőven megvan a 10% tömöríthetőség ezen felül szerintem nem érdemes már üres helyet hagyni.
-
Bodor
veterán
válasz
Jester01
üzenetére
Na ez elég labilis terület. Szerintem a vezérlő tömöríti az adatokat, és csak a tömörített adatok kerülnek ténylegesen felírásra a cellákra, de foglaltságban a tömörítetlen eredeti felírandó adatot jelzi vissza , és tünteti fel. Másnak nem lenne értelme, vagyis nem lenne logikus.
Pl. mikor mondjuk törölsz 10 GB-ot az SSD-ről, akkor abban biztos volt tömörített adat is, de nem lesz több szabad helyed utána, csak 10 GB. Arról nem beszélve, hogy honnan tudod, hogy hány százalékban tömöríthető az az adat amit fel szeretnél írni rá?Szóval maradjunk annyiban, hogy azt a bizonyos 10-15% szabad helyet mindenhol meg kell hagyni ! ( Kivétel az E jellel ellátott OCZ-k)
-
Evilangel
tag
Sziasztok!
Egy régebbi notit kellene tuningolnom, amiben IDE-s HDD van.
- hagyjam a fenébe
- tegyek bele CF kártyát
- tegyek bele IDE-s SSD-t (lehet-e még ilyet beszerezni)
- tuszkoljak bele valahogy egy átalakítót SATA SSD-vel (esetleg 1,8-as)
Bármilyen javaslatot szívesen fogadok! -
Bodor
veterán
Ne tedd! Felesleges
Nekem is volt ilyenem, de visszatértem szóló SSD-re, és semmi gyorsaságbeli változást nem tapasztaltam. vegyél inkább egy darab 128-as vagy 256-os SSD-t. -
dunc
nagyúr
-
Saw
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném Segítségetek kérni-
Arra gondoltam hogy hekkelnék egy RAID 0t.
OCZ Agility 3 v Vertex 3 s ra gondoltam,60gb x 2 vagy 120 gb x 2.
Intel z77 lapon lenne,i5 xxxx cpu val,8gb ram.Segítségetek előre is köszi!
Üdv,
s.
-
kovsol
titán
-
kovsol
titán
[link]
Lent az alján van egy ilyen rész:"Ezen túlmenően bizonyos jól betömöríthető adatok esetében, ha bármilyen okból megsérül egy kis adat, az elvileg akár jóval nagyobb mennyiséget is érinthet tömörítéstől függően. Ezért is van szükség a RAISE-re és a komoly ECC-re, mivel a SandForce-os meghajtóknak nem csak az általunk felírt adatokat kell eltárolnia, hanem a fájlaink esetleges visszaállításához szükséges redundáns adatokat is, melyek a tartalékterületen helyezkednek el. Példának okáért a 120 GB-os Vertex 3 NAND chipjeinek összkapacitása 128 GB, melyből 111,8 GB áll a felhasználó rendelkezésére."
-
Komolyan minél többet olvasok annál jobban parázok,mi a francot nem szabad mág az ssd-n hagyni hogy hosszab legyen az élettartama,most olvasom hogy pl ezt is át kéne helyezni Photoshop Scratch Disk
-
Az lenne a kérdésem,hogy olvastam hogy érdemes minden böngészőnek a chace-ét áttenni pl ramdiskre,3 böngészőm van fent,internet expoler 9,firefox meg google crome ezeknek hogy lehet áttenni a chace-jét és a ramdisken mennyi helyet csináljak nekik 8gb ramom van,csak hogy ne sok hasznos memóriát foglaljak,szóval ne lassítsák a gépet,meg még használok egy thunderbird levelező programot annak is át lehet tenni a chace-jét,meg az úgy van beállítva hogy szerveren tárolja a leveleket,de ha letöltöm őket akkor gondolom a gépen is vannak?
-
Maximum1
őstag
válasz
hülyegyerek
üzenetére
Ugyanott át tudod variálni a sorrendet.
-
Maximum1
őstag
válasz
hülyegyerek
üzenetére
W7 keresőjébe írd be: partíciók amit kidob rá arra katt és bejön a lemezkezelés, ott keresd meg és formázd, hozd létre.
-
hülyegyerek
addikt
Sziasztok. Megvettem első SSD-met, egy 128gb-os Samsung 830-at. Win7 telepítés során két partíciót hoztam létre rajta, viszont amin nem a rendszer van, azt nem látja a sajátgép. A betűjel fenn van tartva neki (még két vinyó van a gépben, ezek az E, és az F jelet kapták. Miért lehet az, hogy nem látható a D meghajtó ?
-
petakpa1
őstag
Köszi. Azt hiszem ez volt az amit korábban is ajánlottak, lehet éppen Te
, csak nem találtam meg. Pontosan mit is kell csinálnom majd a sziftverrel? A Wiki szerint ez egy defragmentation program.
Amúgy az SSD-t én rendszervinyónak fogom használni, viszonylag stabil szoftverkörnyezettel, így döntően olvasással lesz terhelve. Jól értem, hogy a TRIM hiánya épp az írást lassítja? -
havri1
félisten
Sziasztok!
Jó rég jártam erre, de ismét eljött ennek az ideje (sajnos).
Kb 1 éve be van lőve a rendszer, jó meg minden, de most lehetőségem van lecserélni az SSD-t.
Olvastam 1 hszt, teszteket, de mint az első vásárlásomnál is kiderült, messze nem azt tudja, amit a tesztekben lehetett olvasni.
A mostani SSD -m : ADATA SSD S599 64GB (Fw: 3.6.5)
Gyakorlatilag 120mb írás olvasási átlagot hoz.
Aquaban cserélik, és kis ráfizetéssel ezek közül néztem ki a nyertest :Crucial M4 64Gb
Crucial M4 128Gb
OCZ Agility 3 120GbSzerintetek jó választás, vagy érdemes még várni, nézelődni?
Köszönöm!havri
-
Kakashi356
csendes tag
Erre valaki tud választ adni?
A formázott méretet megtaláltam, csak azt nem tudom, hogy melyik menjen a lapba. -
Antigabo
tag
válasz
CyberJedi
üzenetére
Köszi ! - ez volt az utolsó gondolatom amit még megpróbáltam a régi rendszer megtartása miatt - és bejött

Mörfi pedig tényleg megtett mindent hogy ne sikerüljön de leszopta...
ilyenkor azért jó érzés hogy sikerült !
-lehetett volna sokkal egyszerűbb is
de mégsem tartott 4-6 hétig és a postás sem ejtette el a cuccot véletlenül se
anyagilag is jobb 11 000 Ft helyett 5 Ft-ba került...
és a személyes adtaimat se éreztem veszélybe - nameg ugye közben használhattam is a laptopot...szóval
megérte ! 
-
Blackhole13
senior tag
válasz
Blackhole13
üzenetére
Időközben megoldódott; pár pöcköt kell benyomni és lepattan a takarólemez.
-
Blackhole13
senior tag
Üdv,
Esetleg valaki a fórumon próbált Lenovo Z575 laptopba beépítőkeretet pakolni az odd helyére?
Az lenne a problémám, hogy a gép alja ívelt és a keretek, amiket találtam, nem követik a vonalát. Létezik megfelelő csak én nem találok, vagy a meghajtó takarólemezét kellene valahogy lepattintani? -
wagi
senior tag
Corsair Force GT 60 gigás SSD-re nem jött ki új fw?
-
Kakashi356
csendes tag
Hello!
AsRock 770 extreme3 alaplap mellé melyik SSD-t ajánlanátok?
Crucial M4 64 GB, OCZ Vertex 3 60 GB vagy Samsung 830 64 GB? Illetve formázva mekkora a kapacitásuk?Elvileg Marvell SE9123 SATA 3 vezérlő van a lapon.
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1
üzenetére
Előző kérés tárgytalan, mert a csereként kapott bontatlan OCZ Petrol is hibás. Ugyanúgy nem látja a gép, nemcsak az enyém, hanem a szervízé se
Ezek után Petrol-t senkinek nem ajánlom, bár lehet, hogy csak én voltam peches.Hétfőn csere lesz egy Samsung 830 Basicre. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy mivel ugye a Win XP nem támogat TRIM-et Samsung 830 ban meg nincs Background garbage collection, egy idő után be fog lassulni a cucc.
Erről azt olvastam, hogy létezik valami szoftver (sőt valaki be is linkelte ide, korábban csak nem találom
), ami Win XP alatt pótolja a TRIM-et. Jól emlékszem? Be tudná linkelni valaki, ismét hogy mi ez, mit is kell majd pontosan csinálnom? -
petakpa1
őstag
Elromlott az ssd-m. Gariban cserélték ugyanolyan típusú és kapacitásúra. Az lenne a kérdésem, hogy ha a vaci új még bontatlan csere ssd-re (még gépben sem volt) minden partíciónálás, formázás nélkül visszamásolom az előző ssd-ről northon ghost-al készített image-t, akkor működni fog?
Egyzserőbben fogalmazva northon ghost előtt szükséges particionálás és/vagy formázás? Vagy mehet rá egyből az image?
-
Antigabo
tag
Eeeehhhj !

Mivel megbuheráltam az SSD-t nem zavarok már többet egyenlőre
Köszönöm mindenkinek a sugallatokat ,leírásokat,tanácsokat !
a megoldásra végülis ráhibáztam - nem olvastam csak a paraszti kútfő és a
ráérő idő ,nameg Mörfi (ha elkapom megverem) kizárásos alapon - NA Ezt még próbáljuk meg - hozta
A HDD-t átraktam a SATA 4-re
-kipróbáltam - ment
Az SSD letöröltem (nem akarta még Dosból USB-ről sem csak a Freeze mód kiktatása után)
és a SATA 0-ra tettem
SATA 4 -ről SATA 0 -ra klónoztam majd eltávolítottam a HDD
ééééésss....
nem akadt ki !! 
a sebességet a Magician-nal mértem ezt mutatja :
nyugtassatok meg hogy ez jó !
egyébként meg -tudom- örüljek mint majom a banánnak...
hogy sikerült és azért érezhetően gyorsabb lett a rendszer. -
Antigabo
tag
Jajj de jó most megnyugodtam hogy nem vagyok teljesen paranoiás !..
...még... 
tehát nem csak nekem volt ilyen érzésem hogy vegyesen csipeget a meghajtókból a rendszer.
Ez a kibaszott igazság WINDOWS ALAPSZABÁLY
: Rakd újra és egy darabig jó lessz ,majd széthullik előbb utóbb és akkor jöhet megint az 1.-es pont... 
Win 8,9,10-nél is így lessz
Büdös a fürdővíz ? Öntsük ki a tizedikről - ha a gyerek is benne van az még jobb !!
ahogy mondod - evvan
-
HZoli87
veterán
Hátha valakit érdekel: megjelent: -> CrystalDiskInfo 5.0.0
*Changes in 5.0.0:
- Improved Intel RAID support*
- Added Alert Sound support
- Added Sidebar Gadget support (Beta)
- Rebuild Menu
- Moved to Online Help
- Updated language files
- Added Shizuku Edition -
Egon
nagyúr
válasz
Antigabo
üzenetére
Nekem nem (sem?) sikerült klónoznom a meghajtót: vegyesen használta a cuccot, aztán amikor meg leválasztottam a vinyókat az alaplapról, akkor nagy nehezen elindult a rendszer (gyökkettővel), majd közölte a Windows, hogy nem jogtiszta...
Természetesen legális, nem warezolt Win7-em van. Ekkor mondtam be az unalmast: elő a telepítő, és újraraktam az oprendszert... Azóta is használom nagy megelégedéssel. Evvan. -
mcmike
őstag
válasz
Antigabo
üzenetére
Ha a régi oprendszered is AHCI módbab futott a HDD-ről, akkor jó eséllyel nem ez lesz a gond.
Amúgy elegendő lenne a mostani SSD-n lévő oprendszerrel megcsinálnod a registry beállítást. Nem kell emiatt újra klónozni. Szvsz nem ez lesz a baj. Mivel klónoztál?

Acronis True Image-el nekem elsőre sikerült, méghozzá az alignálásra is ügyelve.

Jester01: köszönöm az infókat, ezekről nem is tudtam...

-
Jester01
veterán
Azt se felejtsük el, hogy samsung esetén ajánlott szabadon hagyni valamennyi helyet, míg a vertex3 már eleve lecsípte ezt, illetve a tömörítés miatt valószínűleg ezen felül is takarékoskodik a felhasznált hellyel.
Ezzel nem akarok állást foglalni egyik típus mellett sem, csak szerintem ez önmagában nem perdöntő tényező a választásnál.
-
Antigabo
tag
válasz
mcmike
üzenetére
Oké Köszi ! - kiszellőztetem a fejem és átnézem ezt az írást
pár gond-olat:
a régi rendszer indult akkor is amikor AHCI-ben volt a BIOS (mert abban van régóta)
most hogy klónoztam ez gond lett ?
az általad leírtakat a régebbi HDD-s oprenszerrel kell csinálni és utánna klónozni SSD-re majd próbálkozni
vagy a most nem induló SSD-vel kell megcsinálni
-
Antigabo
tag
Abszolut nem sértessz meg - minden tanácsot szívesen olvasok és köszönöm.
Bár szörnyű ilyen hülyének még nem éreztem magam mint ezekben a napokban.
mert nem tudtam hogy ennyire bonyolult lehet egy SSD- beüzemelés.
pedig építettem már pár PC-t - az XP-t már vágtam de notebookot még nem buheráltam meg a W7 trükkökre is most kell rálátnom...
lehet hogy úgy volt ahogy írod -erre persze nem emlékszik senki hogy mikor piszkálta át a BIOS-ban AHCI-re a beállítást (mert azon volt most de hogy amikor telepítettem ??...
...azt már ki tudja.. 
ez esetben mit tegyek ?
azon gondolkoztam hogy amennyi időt itt elkú.tam ...
lehet hogy egy új rendszert kellene rátennem az SSD-re ?
vagy megoldható a régi klónozása ? -
Bodor
veterán
válasz
Antigabo
üzenetére
Átklónoztam a HDD-t az SSD-re úgy ahogy kell ...
Ne haragudj meg érte, tényleg nem szeretnélek megsérteni, de ebben én nem vagyok olyan biztos, és a leírtak alapján azt gondolom, hogy Te se legyél...
Nem lehet, hogy az eredeti rendszer a HDD-n IDE módban volt telepítve, a klónozott rendszert az SSD-ről pedig ACHI módban szeretnéd indítani?
Ez szokott az egyik tipikus "kékhalálozásos" Win indítási probléma lenni . . .(#38304) mcmike: Tulajdonképpen teljesítményre egyforma a két SSD a használat szempontjából, viszont a formázott tárhely nem.
Samu 830 128 GB formázva 119 GB
OCZ Vertex 3 120 GB pedig 112 GB
Innentől könnyebb eldönteni, hogy Neked mi mennyit ér. Ár/érték ( kapacitás) arányban a Samu a jobb! -
Antigabo
tag
Átklónoztam a HDD-t az SSD-re úgy ahogy kell de amikor lehúzom a HDD-t akkor el kezdi ugyan tölteni a W7-et de az üdvözlő képernyő egy kékhalál-reszet.

ha benne van a HDD akkor gyorsabb a rendszer de tutira nyúlkál a HDD-hez is akkor is amikor nem kellene és a két adattároló egyszerre operálja a rendszert !
Van valakinek ötlete mi lehet a baj ? -
mcmike
őstag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni tapasztalt kollégáktól a választásban. Az alábbi 2 SSD-t néztem ki egyező árkategóriában (ha lehet akkor maradjunk ezeknél a modelleknél):
1. Samsung 830 128GB Basic (R/W: 520/320 MB/s)
2. OCZ Vertex 3 120GB (R/W: 550/500 MB/s)Igazából Win7 + játékok alá kellene, és leginkább csak a performancia számít. Néztem az Anandtech összehasonlítást, de nem lettem tőle okosabb. Van amiben a Samsung, van amiben az OCZ jobb. Inkább olyat keresnék, ami IOPS-ban is jobb. Az az OCZ lenne?

Tényleg van 8GB különbség a kapacitásban? Vagy az csak kerekítési hiba? Mert ha tényleg van +8GB a Samsungnál, akkor az fajlagosan olcsóbb (bár csak 1k-val) mint az OCZ.

Ha volt már akkor bocs, elég ha linket kapok. Előre is köszi a válaszokat.

Aktív témák
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kés topik
- Fotók, videók mobillal
- Százmilliárd dolláros AI-fegyverkezésbe kezdett az Amazon és a Google
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Elemlámpa, zseblámpa
- Steam topic
- Arc Raiders
- Beperelte a BYD Amerikát
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4538
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Fractal Design Pop Air RGB 850W
- Intel i5 9500TE // Számla+ Garancia //
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
- Használt iPhone 16 felvásárlás gyors, korrekt, biztonságos
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

...
de idáig jó - sőőőt...
)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
vagy vegyek még 4GB RAM-ot
de akkor is kellene egy minimális lapozófile a rendszer stabilitása érdekében és akkor jön a kérdés hogy hova... 

), ami Win XP alatt pótolja a TRIM-et. Jól emlékszem? Be tudná linkelni valaki, ismét hogy mi ez, mit is kell majd pontosan csinálnom?