Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
Aktív témák
-
franc0
őstag
válasz
üzenetére
Hello!
Egyrészt, a szokásos válaszom az SSD típusára: Intel, Crucial C300, vagy valamilyen Sandforce vezérlős modell (OCZ Vertex 2, GSkill Phoenix Pro, Mushkin Callisto Deluxe stb)
Másrészt:
Nem hittem volna, hogy van olyan T400 tulaj, aki nem tud HDD-t cserélni
Google: T400 hardware maintenance manual
Felcsapod a 86. oldalon, és ott van. 1 csavart kell kiszedni, máris ki tudod venni a merevlemezt. -
törölt tag
Sziasztok!
A lenovo t400-as notimba szeretnék egy SSD-t olyan 96-128 gb-osra gondoltam. Remélhetőleg gyorsabb lenne a noti kicsit mint a mostani 5400 rpmes winyoval...

Ti, mint hozzáértők melyik ssdt ajánlanátok így 2011 elején? Én kingston ssdnow v seriesben gondolkodtam, csak elég régi modell de árban jó. Mondjuk nemtom mennyi macerával jár beszerelni egy ilyet.
Légyszi javasoljatok vmit: ha vkinek van tippje jó boltra/szervízre ahol be is teszik az klassz lenne. Ja és win7-el futna...
-
Chrys_
addikt
Miért töltődnek be az SSD-re (Intel X25-M G2 120GB) telepített játékok nagyon lassan? Sőt, nem is futnak rendesen már a pályák, csak pár perc elteltével (GRID online már használhatatlan is, töltés alatt elveszi ka kapcsolat, gondolom időtúllépés miatt). Ezen van a rendszer is (W7 ultimate 64bit). A boot gyors maradt, azzal nincs gond. Megnéztem az SSD Toolbox-szal is, lefuttattam az optimizert, de semmi változás...
44GB szabad hely van még rajta. -
cszn
őstag
válasz
alvaro
üzenetére
Van ez így. Nekem egy 640-es Caviar Blue iszonyúan rázta a házat, simán beremegett tőle az egész asztal (az asztalon van a gép). Amúgy a fej nem volt hangos. Most van helyette kettő Samu 1TB F3 és ezek jóval halkabbak.
(#13685) fazr Ha ugyan olyan árban van, akkor inkább intel mint vertex2. Szerintem ez nem kérdés.
-
alvaro
senior tag
válasz
GSzarkaTAT
üzenetére
Ugyan már, hogyan lehet egy vinyót rosszul beszerelni? Betolom a sínbe, betekerem a 4 csavart, oszt csók
Még a burkolat se volt fönt, így még kevesebb rázni való akadt. De mindegy, már csak backupnak fogom használni, innentől pirosan villogva ugrálhat is, azt rikoltozva, hogy "jégmadár...!" -
fazr
senior tag
válasz
franc0
üzenetére
én is arra a kettőre gondoltam elsősorban, de a többi is egy árban volt, ezért inkább megkérdeztem
teszt alapján maradok a vertex 2-nél, már korábban is ezt néztem ki, de ahol olcsóbb lenne ott nincs raktáron és csak jövőhéten érkezik elvileg... de az sem biztos, hogy az ugyan olyan áron lesz
ha tudsz másik helyet, ahol hasonlóan jó áron van, akkor megoszthatod velem

-
franc0
őstag
Én mindenképp az első kettő közül választanék, nekem a Vertex 2 a favorit. Esetleg ez segíthet: Intel vs Vertex 2
Máshol olcsóbban is meg lehet venni. -
fazr
senior tag
Ezek közül melyik lenne a legjobb vétel? Kb egy árban vannak, notebook-ba szánom.
OCZ 120GB SATA2 SSD 2,5" Vertex 2 Series OCZSSD2-2VTXE120G
INTEL X25-M 120GB SATA2 MLC SSD SSDSA2MH120G2K5
TOSHIBA 128GB SATA2 MLC TS128GSSD18M-M
KINGSTON 128GB SATA2 SSD 2,5" SSDNow V SNV425-S2BD/128GB
KINGSTON 128GB SATA2 SSD 2,5" SSDNow V SNV425-S2BN/128GB -
b3ci
csendes tag
Hogy jó SSD-t vállasszak, tudni akarom, hogy most HDD-vel mekkora adatforgalmat generálok. (Win7, x64)
Tudtok-e ajánlani programot, amivel ezt lehet mérni/loggolni?
Fogalmam sincs mire keressek. -
alvaro
senior tag
válasz
GSzarkaTAT
üzenetére
Szerintem ezt beszoptam, az előző vinyóm nem adott ennyi hangot - az "csak" rázta a házat, mellette tartottam inkább egy szivacslapon, úgy nem volt zavaró
Most pedig direkt a PH teszt miatt vettem samsung ecogreent wd caviar green helyett, mert kiemelték, hogy a wd nyüszített, a samsung meg csöndben volt - hát nekem nem. A vicces pedig az, hogy két 5400-ast akartam venni, de végül csak egy 5400-es volt, és 7200-assal pótoltuk meg - a gyorsabb pedig egyúttal csöndesebb is
De az a másik gépbe ment, ott rendszervinyó, szóval oda jobb a gyorsabb. -
zoty314
aktív tag
válasz
Bélaaaa
üzenetére
Én is frissítettem és ezúton is köszönöm neked, hogy szóltál nekünk, hogy már van frissítés.
Őszinte leszek, én már annak is örülök, hogy nem tűnik el a semmibe az SSD-m a SATA-vezérlő számára és nem fagy szét tőle a gép. Nekem egy ICH10R chipsettel nem fért össze nagyon, de most már jónak tűnik.
Ha nagyon fog zavarni vagy valami gond lesz még vele, akkor max. 1-2 hónap múlva lecserélem egy OCZ-re, mivel már azok is nagyon jó árban vannak és a vezérlő ugyanúgy SandForce, viszont a támogatás mégiscsak OCZ-féle. De egyelőre ezzel is meg vagyok elégedve.
-
alvaro
senior tag
válasz
GSzarkaTAT
üzenetére
Megmondom, nekem miért van a torrent célfoldere SSD-n: mert az szépen elszórakozik a háttérben, és ha vinyóról tenné, az sose tudna leállni (és mindig nyüszítene). Hozzá tartozik a dologhoz, hogy nem vagyok "nagyüzemi" torrent-user, azt a max pár giga cuccot meg, amint végeztem a seeddel, teszem is át vinyóra. Vagy törlöm le, mert pl. olyan szar a film, hogy belátom, kár lenne őrizgetni

-
Bélaaaa
őstag
válasz
Bélaaaa
üzenetére
Na, megjött a válasz az Adat-tól!
Íme:
Thank you for contacting ADATA Technology B.V.
I am really sorry for late reply to your mail, and thank you very much for reporting this issues to us.
As to the issue you mentioned in the case xxx and xxx.
In fact our related department is testing the issues you reported in your mail, and as soon as I get any update from them will inform you.
Please wait for my reply.
Ha valaki nem érti, segítek.
-
Normi™
őstag
válasz
GSzarkaTAT
üzenetére
Régóta használom én is a sentinel-t,jónak tartom,csak nyugtalanított,hogy minden program jónak tartja és ez meg nem,méghozzá ennyire nem.Köszönöm a válaszod!!
-
GSzarkaTAT
tag
-
zoty314
aktív tag
válasz
janos1988
üzenetére
http://www.kingston.com/ssd/v100.asp
tehát igen
-
Normi™
őstag
Sziasztok!Adott egy vertex 2 és olyan gondom volna,hogy a crystal disk info,a hdd sentinel és a hdtune pro is azt írja,hogy jól működik a crystal szerint 100%,de az ashampoo hdd control szerint azonnal mentsem le az adatokat mert csak 40% körül van a kondició,eddig az is 100%-nak írta a kondíciót,hihetek neki,mennyire megbízható ez a program?
Előre is kösznöm!
Üdv: Norman
-
janos1988
addikt
Kingston 2.5" SATA 64GB SSD V-Series V100 Desktop Kit SV100S2D/64G tamogatja a trimet? Belsore kb. ugyan olyan mint az SNV425? Miben ujabb?
-
fazr
senior tag
válasz
GSzarkaTAT
üzenetére
hát igen, ráadásul pc-be elég lenne bőven egy 60gb-os is, meg mellé bármilyen/bármennyi merevlemez, de ugye notiban ez nem ilyen egyszerű

-
fazr
senior tag
válasz
GSzarkaTAT
üzenetére
Értem a lényeget

De lehet nem írtam oda, hogy notebookba akarok SSD-t. És hiába van otthon a HDD-n bármi, amikor nekem x km-rel odébb, a notin van rá szükségem. Na ezért.
Amúgy még mindig erősen gondolkozok megér-e nekem 60k-t egy 120GB-s SSD. Igazán lehetne már barátibb áruk
Lehet várok még... lesznek ezek olcsóbbak is hamarosan -
Kapti
tag
válasz
CrAck69
üzenetére
Pl.:RealSSD C400. De jönnek az új Sandforce vezérlős SSD-k is.
-
Winne
nagyúr
Ez így van.

Most viszont, hogy látom saját szememmel ennek a Kingstonnal az értékeit és a teljesítményét, és az alább belinkelt Intelét hát nem kérdés, hogy az Intel jobb választás. Mondjuk azon is elgondolkoztam, hogy itt többen írtátok az Adatát, az milyen kategória?
Megmondom őszintén kicsit többet vártam ettől és nem estem hanyatt...

-
CrAck69
senior tag
válasz
Sea Edge
üzenetére
Igazad lehet
de ha már veszek SSD-t azért veszem hogy gyors legyen... ott van pl: az ocz revodrive az is RAID
Igen sima itthoni felhasználásra szeretném semmi extra,
de mondjuk ez befektetés is lehetne mert ha most veszek 2db ot akkor az később is jó és gyors is lesz nem?
-
CrAck69
senior tag
Igazából csak erre voltam kíváncsi
köszi... igen láttam hogy van RAID teszt is benne de pont a Intel X25-V ami 5 csatornás tehát olyan mint egy Intel X25-M ezért szerettem volna megkérdezni hogy az a 20 csatorna érezhető-e a növekedésben vagy csak a szekv. nál jönne ki meg a tesztekben...? De mivel a két SSD összedolgozik azaz fele adat itt fele ott lenne kevesebb adat jut egy adott SSDre és így az adott 10 slot ra ez a dilemmám igazából
van ennek valami értelme? igazából elég az 1 db is?
nemtudom
de HDD után tuti elég az 1db Intel is csak mégis furdal a kíváncsiság
Köszi. -
cszn
őstag
válasz
CrAck69
üzenetére
A nagy ssd tesztben van raid-es rész is. Egyébként főleg a szekvenciális műveleteknél érezheted meg (használattól függően), a rendszered nem lesz gyorsabb tőle. Tesztekben persze minden érték javul, de nem olyan arányban mintha 10 helyett 20 csatornán működne.
-
Márton
nagyúr
stacker

-
CrAck69
senior tag
Nagyon elmélyedtünk a témában de nekem még mindig van egy kérdésem ami nincs megválszolva ?!
sry de érdekelne mert vennék SSD-t és ha van értelme akkor 2-t

köszi. -
Sea Edge
tag
Ez biztosan megoldhatatlan.
Pl vegyel egy 10GB-os fajlt. Honnan tudod meg, hogy mennyire tomoritheto? Onnan, hogy elkezded tomoriteni. Na ez pedig nem kis idobe fog kerulni, raadasul 2x kell majd elvegezni a muveletet is, mert az SSD-n nincsen ekkora cache, hogy elferjen benne.
Valoszinuleg az OS is fejreallna, ha az 5GB-os helyre egy 10GB-os, de jol tomoritheto fajlt probalnal masolni. -
cszn
őstag
Böngészőnél max annyi írást tudsz spórolni, hogy a cache-t nem engeded az SSD-re írkálni. Tehát ha a lemez cache ki van kapcsolva akkor már jó. Hogy a memóriába milyen módon rakod az már teljesen mindegy.
(#13638) Kapti Hát az szép lenne, de megvalósítani kicsit nehezebb lenne.
-
Kapti
tag
válasz
zoty314
üzenetére
Lehetne egy advanced user kapcsoló valahol
(az teljesen mindegy hol, pl. AMD magfeloldás). Így aki tisztában van vele, hogy az SSD-n adatai tömörítetten vannak tárolva, ezért cserébe a drága SSD tárhelyet hatékonyabban ki tudja használni. Például sokan örülnének, ha Windows 7 nem 15GB-ot foglalna el az 30GB-os SSD-n, hanem mondjuk csak 8-at. 
-
zoty314
aktív tag
Ezt mégis hogy gondoltad?
Ráírsz egy 1GB-os fájlt és csak 100MB-os a mérete az SSD-n, mert tömörítette?Képzeld el a szituációt:
Megnézed, hogy van az SSD-den egy 20GB-os fájl. Át akarod másolni a szép nagy vinyódra, amin van 100GB hely, erre a másolás negyedénél azt írja, hogy a vinyó megtelt.
Gondolkodsz és bosszankodsz, hogy miért lehet és rájössz, hogy valójában 400GB-os fájl. 
Egyébként 2 okból találták ki a valós idejű belső tömörítést:
1. Sebesség növelése
2. Wear-leveling hatékonysága, vagyis a cellák lassúbb elhasználódása, ahogy Sea Edge kolléga is írta -
Kapti
tag
OCZ Vertex-em van. Elméletileg tömörítetten tárolja az adatokat. De például teszteltem egy nagy (1Mb-os) txt fájlt, ami elvileg jól tömöríthető, de a txt file SSD-n és a merevlemezen is ugyanakkora helyet foglalt el. Kár
, csinálhatták volna úgy is, hogy kevesebb helyet foglal el SSD-n, így több mindent lehetne írni rá. -
GSzarkaTAT
tag
Ha SSD-ről torrentezek az miért árt jobban mintha HHD-ről torrentezek és SSD-re másolom a letöltött dolgokat?
Figyelj, szerintem nem érted a lényeget. Torrentnél a program a C: meghajtón van, ami az SSD. De a letöltést a HDD-re irányítsd át a Beállítások menüpontban! És nyilván ott is kell tárolni. (Ha torrent fájlok állományok tárolására vettél SSD-t, akkor biztos sok pénzed van, mert arra őszintén szólva nem gazdaságos a dolog). Seedelni is simán HDD-n seedeld.
Én SOHA nem mozgatnám át SSD-re a több gigás állományokat, minek??? -
alvaro
senior tag
Én torrentelek az SSD-re (SandForce), van rajta swap, és a webcache is kiíródik (naná, 2M/256-os nettel, jóhogy) - november óta használom, 4-szer lett rá rendszer írva (kísérleteztem 32 bites és 64 bites win7-tel is, meg töltöttem vissza backupból) és így szilveszterkor lépett 192GB-ra az írásszámláló, a health 100%. Használni vettem, nem babusgatni.
Ellenben nincsen rajta indexelés se hibernálás, mert ezeket sose használnám. Defrag sincs természetesen, mert fölösleges. -
fazr
senior tag
ha a browser.cache.disk.enable -t 0-ra állítom és a browser.cache.memory.enable pedig 1 marad az elég az ssd kíméléséhez, vagy mindenképpen ramdisket kell használni?
-
zoty314
aktív tag
válasz
fagy53
üzenetére
Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a 3. esetben esik pofára, ami logikus is, mivel a csupa 0-át és a csupa 1-et is könnyű tömöríteni, de a random értékeket nehezebb.
Hisz valójában a 270-285 MB/s nem annyi, csak az arányosítás miatt ennyinek tűnik.
Ha pl. van egy 1GB-os fájl, amit 100MB-ra tud tömöríteni a SandForce vezérlő, akkor csak 100MB-ot kell ráírnia az SSD-re, ami kb. egytized idő alatt kivitelezhető. Tehát ha a tömörítésre szánt időt nem vesszük figyelembe, akkor olyan, mintha 1GB-ot írt volna rá az SSD-re 10-szeres sebességgel. Mivel a tömörítés is elég időigényes feladat tud lenni, ezért természetesn nem 10-szeres a sebességnövekedés.
Egyéb megjegyzés:
Szvsz elhanyagolható, hogy 100, 200 vagy 285 MB/s sebességgel ír vagy olvas az SSD, mivel egy sima vinyó se képes sokkal többre, mint 120 MB/s. Az SSD-k nagy előnye a hihetetlenül alacsony elérési idő, alacsony hőmérséklet, ráadásul sokkal kevésbé sérülékeny.
A SandForce valós idejű tömörítésének van még egy hatalmas előnye, a sokkal agresszívebb wear-leveling. Mivel tömörített vagyis kevesebb adattal tölti fel az SSD-t, ezért lassabban is használódik el és arra sem kell annyira figyelni, hogy ne töltsük meg az egészet.
-
CrAck69
senior tag
Hali!
Most olvastam el a tesztet és egy olyan kérdésem lenne, hogy:
Intel X25-M ugye 10 csatornán komunikál asszem a Intel X25-V aza fele tehát csak 5 csatorna... Nos a kérdés az, hogy ha az Intel X25-M ből teszek rendszernek RAID0-ba 2db-ot akkor az a 20 csatorna érezhető vagy csak a szekvenciális sebességet fogom érezni? Vagy ez konkrétan hogy van? Valaki eltudná mondani?
Megéri-e a 25-M ből RAID0-s rendszert csinálni vagy elég a sima 1db os rendszer is mert az is marha gyors lesz....

Köszi szépen előre is.Üdv István.
-
fazr
senior tag
Valamit nem nagyon értek.
Ha SSD-ről torrentezek az miért árt jobban mintha HHD-ről torrentezek és SSD-re másolom a letöltött dolgokat? Tudtommal csak a sok írás "károsítja" az SSD-t, de torrentnél is ugyan úgy egyszer kerül írásra az adat, mintha bármilyen forrásból rámásolok valamit. A seedelés pedig csak olvasás, azzal nem használódik el az SSD.
Javítsatok ki ha tévedek

-
DV
senior tag
válasz
Tappancs2001
üzenetére
+ win konyvtar kb.15GB, szoval 30GB alatt megallsz.
Igy eleg a 40GB-os SSD. -
Tappancs2001
senior tag
Sziasztok! A jelenlegi gépemen egy 320 GB Samsung vinyóra van feltelepítve egy Win7 Pro 64 bit op. rendszer. Ha csak az op. rendszert és a rajta lévő programokat (program files 5,81 GB, program (x86) files: 4,87 GB), akkor elég lenne ssd-ből egy 40 GB-os intel? Üdv
-
DV
senior tag
Nagy Koszonet Foglalt név-nek, hogy modositotta a forum legelso hozzaszolasat es belinkelte fLeSs 2 legutobbi SSD cikket.
- Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- A Nagy SSD-teszt....Kotelezo olvasmany minden uj kolleganak, link (a lap aljan).
-
cszn
őstag
Nézd meg valamelyik vinyóddal, hasonló lesz. Nincs ott hiba.

(#13617) DV Mondjuk én azért ezen is meglepődtem hogy lehet. Mármint hardveresen sata2 és csak biosban van letiltva... De persze a gyártóktól is minden kitelik. Próbáld kideríteni hátha nálad tud sata2-t.

(#13619) Medical A 0 fill és az F fill egyöntetűen egy értékkel dolgozik, tehát a lehető legjobban tömöríthető adatsorral (a sandforce vezérlős ssd-k gyorsabban dolgoznak a jól tömöríthető adatokkal). A default pedig random adattal, ami persze sokkal közelebb áll a vinyón valóságban tárolt adatokhoz. A 0 fill és F fill-nek igazából túl sok értelme nincs.
-
Ist
tag
Ugy nez ki lehet BIOS hack-el engedelyezni a SATA II modot a T61-es laptopban!
Este kiprobalom es beszamolok az eredmenyrol...
-
janos1988
addikt
Inkabb maskeppen kerdezek, mert kozbe megtalaltam.
Kingston 2.5" SATA 64GB SSD V-Series V100 Desktop Kit SV100S2D/64G tamogatja a trimet? Belsore kb. ugyan olyan mint az snv425? Miben ujabb?
-
DV
senior tag
válasz
GSzarkaTAT
üzenetére
Nem otthoni felhasznalasra szanjak ezt a szeriat, hanem vallalatoknak szerverekbe.
-
wutuka
aktív tag
válasz
GSzarkaTAT
üzenetére
Igen írásban,és olvasásban is egy kicsit jobb,mint a hivatalos paraméterekben meg van adva.
Vagy csak a CrystaldiskMark pontatlan.
előnye még az Intelnek,hogy kompatibilitási gondjai nincsenek,nem is hallottam,hogy akiknek X-25V-van,vagy bármely Intel SSD lenne valami problémája bármivel is.
-
DV
senior tag
OCZ Vertex Pro3, SF-2000 demo, link.
Igeretes...
Aktív témák
- DUNE médialejátszók topicja
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- OTP Bank topic
- Gitáros topic
- Futás, futópályák
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BestBuy topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad WUXGA IPS Touch i5.1135G7 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Még a burkolat se volt fönt, így még kevesebb rázni való akadt. De mindegy, már csak backupnak fogom használni, innentől pirosan villogva ugrálhat is, azt rikoltozva, hogy "jégmadár...!"
De az a másik gépbe ment, ott rendszervinyó, szóval oda jobb a gyorsabb.

Otthoni felhasználásra felesleges a RAID.