- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
válasz
Neil Watts #1699 üzenetére
KDE 4.2 van benne, ha van a KDE-nek magyar verziója, akkor szerintem az is van, de nem próbáltam
-
Sziasztok!
Van a Fedora 11-ben magyar KDE4.x?
-
rokefeller
senior tag
válasz
rokefeller #1695 üzenetére
Na, közben fény derült pár dologra:
1. A network printer senkinek sem megy, legalábbis ubunturól sem érhető el, szal nem a fedora a hibáss :-) rég nyomtattam a cuccal
2. A swapes dolog. Nos, én ugye a gnome-system-moitorban néztem, és valóban 900 mega rezidens memória használat mellett kitolt 500 megát swapba, amit ugye nem értettem, aztán megnéztem toppal, és minden világos lett. A virtuális memória viszont elzabálta az összes memóriát. A ludasok, Xorg, Compiz... rákerestem, Ubuntu fórumokon van sok bejegyzés erről, az intel driver UXA accel method mellett egyszerűen felzabálja a virtuális memóriát. Remélem ez javítódik.Mindezek után azt mondom hogy a Fedora 11 első Unity Spinje egy hibátlan oprendszer lesz, de tényleg. Elégedett vagyok
-
rokefeller
senior tag
Hát ezaz, én annyira szeretném ha teljesen elfogyna ha az kell :-) 10-en el is fogyott nagy terhelésnél, normál használatnál meg a felét sem használta nulla swap mellett. Most meg mintha spórolna a rammal inkább swapel, de én meg mondom neki hogy ne, de ő mégis :-) Megnézem a linkelt cuccokat, de már én is gondoltam hogy elhagyom a frászba a swapet
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #1695 üzenetére
-
rokefeller
senior tag
Simán elképzelhető, meg ez azért amit írtam kicsit igazságtalan volt részemről. A 10-hez képesti újdonságok nem biztos hogy nekem megérték a 11-ben meglevő dolgokat, amik mentek, és most nem. DE
Azért a plymouth egy emberi boot képernyő, az eddigi ezután ciki, azzal a villódzással a gdm előtt.
A suspend príma, gyors, amilyennek lennie kell.
Az intel driver javul, még felemás, de javul, végre van direct renderinggel compizom.
A hang, lehet a pulseaudio-t szidni hogy bugos (egyébként lennart mindig rákeni az alsa driverre, én meg elfogadom hogy ha a recsegés, pattogás, ugárs attól van, hihető, pláne hogy valakinél van valakinél nincs), de szóval a pulse előtti hang szitu is ciki volt szerintem. Hadd ne kelljen már megállatíanom a zenét egy flash videó miatt, ha meg kipróbálod az earcandy-t, az valami baromi funny, incoming skype call, és szépen crossfade-del lehalkul a zene, és felhangosodik a csengetés, persze bugos, de jóleszSok jóság van már a rendszerben, egyedül a swappinesstől meg a printertől robban szét az agyam.
Van 4 giga ramom, PAE kernel, namost a gnome-system-monitorban ahányszor nézem, swappiness 0 mellett használ 1 giga ramot meg 1 giga swapet, alig megy egy giga felé. oké, csak ha már olyan burzsuj vagyok hogy tellet rá, akkor használja már a gép. 10-en az volt hogy ha elért 3,9 gigáig, akkor kerregett a vinyó, vagy fél percig, addig lassú volt a gép, akadozott, aztán kiswappelt vagy 1,5 gigát, és jó volt. Most 1 gigánál kiswappel 300 megát, és 10 másodpercre freeze, semmi, egér sem moccan. Az előbbi előfordult munkanap végén, 2 adatbáziskezelő, alkalmazásszerver, bazinagy java cuccok mellett, elviselhető volt. Az utóbbi otthoni böngészgetés közben is előjön óránként-kétóránként. Kerestem, de semmi arról hogy megszűnt volna a swappiness opció vagy valami. Erre ha van ötleted, szeretettel várom :-) -
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #1693 üzenetére
Végre már nem csak én szívok ezekkel.
De most lehet épp ezért lesz nálam jó?
-
rokefeller
senior tag
én május elejétől használom, jó cucc, rendben van alapvetően minden, de egy pár dolog azért sírós... végre nálam is előjöttek hibák a pulseaudioval (komolyan mondom, az első hibátlan volt a nyolcban, a kilencben sem volt baj, a tízben már kellett kicsit paraméterezni, most meg khmm, néha recseg, néha ugrik, a hangerőszabályozó meg csakúgy elhal egy idő után, és nem megy a scroll rajta, meg ilyen nyalánkságok), hálózati printerem többé nem nyomtat, és a nyomtatókhoz hozzáadni sem volt könnyed, a compiz elkezdte keményen enni a memóriát, a swappiness=0 meg mintha nem is befolyásolna semmit... szó mi szó, lehet hogy sok új fícsör, meg jó valahol, de én az előző működő 10-esemre boldogan ülnék vissza. a 20 second satrtupot meg valaki ugyan mutassa már meg nekem, mert dögöljek meg ha nekem 45 sec alatt elindul valaha is, megmértem és ha jól emlékszem kemény 2 másodperccel sikerült gyorsulni a 10-hez képest, egy csomó el nem indított szolgáltatással (ezért vagyok baromi szkeptikus, hogy az ubuntuban nem lesz plymouth, mert megoldják a bootot 10 sec alatt, na arra kiváncsi vagyok, szurkolok nekik, de nem hiszem hogy átlag pista gépén is menni fog, szal lehet ott is sírás a fél percig fekete képernyő miatt, meg a most lefagyott b*zmag vagy csinál valamit?) namindegy, mások véleményét szomjazva várom :-)
-
Vladi
nagyúr
-
fedőre
csendes tag
válasz
rokefeller #1689 üzenetére
Kösz.
A kipróbálós verzióval rendesen bement, normális képernyőműködéssel. A KDE nyafogott vmi 11 sigsegv hibaüzenetet de amit próbáltam rajta, működött, beleértve a modemet is. Letöltött a rengeteg bugjavításból is néhányat de az megszakadt talán nincs elég helye ebben az üzemmódban...
-
rokefeller
senior tag
Érdekes ötlet, de ha csak ki akarod próbálni, akkor azt is teheted, hogy simán bebootolod a cd-t, és a grub mikor megjelenik, a megfelelő soron nyomsz egy 'e'-t, aztán a kerneles soron megint 'e', ott beírod az rhgb helyére a vga=0x318-at, és nyomsz egy 'b'-t :-)
Vagy, megpróbálhatod azt is hogy eleve az .iso-t bemountolod, ott megeditálod a grub.conf-ot, és utána írod ki az iso-t
-
fedőre
csendes tag
válasz
rokefeller #1687 üzenetére
Rákerestem a neten és tényleg: pont az én kártyámra sikerült bugosítaniuk a rendszert. Ott azt a megoldást ajánlják, hogy a kernel boot options-ból törölni kell az rhgb -t és helyébe a vga=0x318 írandó.
A grub confban megleltem a cd-n a
kernel /EFI/boot/vmlinuz0 root=CDLABEL=F10-i686-Live-KDE rootfstype=iso9660 ro liveimg quiet rhgb
sort. Ha ide írom be a fentieknek megfelelően akkor a megfelelő helyre írom?
Azt gondolom technikának, hogy cd rw-re írom ki az iso-t és a grub conf-ot ami egyszerű txt fájl kicserélem a cd-n...
-
rokefeller
senior tag
Híj, hát szerintem a diszkhez nem nyúl, szerintem a memóriába próbál valamit bereszelni, de ezt nem pontosan tudom. Ha van egy 2Gb-s pendrive-od, használd inkább azt, mondjuk egy 1280-as overlay-jel, és azon lesz hely a frissítéseknek. Közben ránéztem és a matrox kártyákról van pár fórumbejegyzés, hogy vannak problémák. Nem tudom neked milyen drivert próbál használni, de ha valami mga, vagy rendes matroxot, próbáld ki helyette a vesa-t. system-config-display a terminálban, vagy kikeresed a menüből, ha annyira nézhető a dolog.
-
fedőre
csendes tag
válasz
rokefeller #1685 üzenetére
Egy régi Matrox agp kártya (G550 ha jól emléxem) ami linuxbarát szokott lenni, a monitor meg tft annak mindegy nagyjából...
Hát a kde-be ment bele ha jól itéltem ezen a furcsa képernyőn, lehet megpróbálok a modem beinditásig elvergődni, ha hagy, hátha a frissítés használ neki...
Hova rakja a harddisken a live cd a frissítéseket, ha még csak cd-ről fut a prg?
-
rokefeller
senior tag
KDE specifikus cuccal állítottad? Fogalmam sincs KDE-ben milyen eszközök vannak erre, meg azt sem tudom milyen grafikus kártyád van, de vedd hozzá hogy a 10-es liveCD-n a régebbi csomagok vannak, a 9.04-es ubuntu viszont most jött ki. Én azt tudom hogy semmilyen problémám nem volt a 10-es sima LiveCD-jével, installálva is 10-es van nálam, és hiba nélkül megy GNOME, Intel videokártyával.
-
fedőre
csendes tag
Bepróbáltam egy 10-es kde live cd-t, és váratlan irányból támadott: amíg bejelentkezett jó volt a kép, de ahogy "felismerte" a kijelzőt és bement a fedorába egy torz, reszkető képet mutatott, eltünedező kurzorral... Megtaláltam a képernyőállító menüt amiben elvben jól volt beállítva a felbontás/frekvencia és megpróbáltam kisebb felbontásra állítani hátha. De nem. Sőt az egyiknél egyszerüen lement feketébe amin egy kis sárgakeretes felirat kőrözött az eredetileg javasolt felbontás/frekvencia számaival. Innen aztán se ki se be.Gyártmányra nem is lehetett benne keresni csak a felbontás/frekvencia...
Hirtelen felindultságból kipróbáltam az Ubuntu hasonló cd-jét, azzal probléma nélkül indult és perceken belül magától felismerte a modemet is és kapcsolódott is...
Van e mód a live cd-s fedora videokezelésének hatékonyabb idomítására?
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #1681 üzenetére
fstabban lehet adni erre paramétert. Nem tudom pontosan hogy. Talán csak ntfsnél. Ennek utána kéne nézni alaposabban. Áááá... messze a könyvespolc.
Végül is az automontot hol lehet beállítani?Ami viszont biztos, hogy tömörítéssel - pl: targéza - meg lehet őrizni a jogosultságokat. Szóval azt kiírva már eltűnik a probléma.
-
rokefeller
senior tag
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #1679 üzenetére
A radeonly az biztos, de mi van a tulajdonossal meg a többivel? Mindjárt megnézem.
Fatra téve biztos, hogy mind elvész, mert nem kezeli. isoban? -
rokefeller
senior tag
Én amikor utoljára netinstallt csináltam, akkor a stage2 letöltéséig (kb 70 mega ha jól emlékszem) karakteres, és utána indul aza anaconda, ha nem adtad kernel paraméternek hogy linux text
És azt hiszem a cd/dvd írás közben elvesznek a jogosultságok, ahogy te is írtad, legalábbis nekem ha valamit visszamásolok dvd-ről, az összes file readonly marad
-
Vladi
nagyúr
Minden régi eszköz maradt, csak újabb verzió van. Grubot érdemes telepítéskor újratelepíteni. Így egyszerűbb.
fstabot tett el, jó lesz az alapján könnyen írni újat. Igaz mostanában már minden partíciót behúz atuomatikusan a /media alá, de én inkább a kézi csatolás híve vagyok.pranoiagép.
Jó ha tudod, hogy van egy összetett jogosultság kezelő biztonsági rendszer Fedorában. A SELinux. Ezt viszont nem kérdezi meg a 10 telepítéskor, automatikusan kikényszerítő üzemmódban kapod. Ha használod a régi /home cuccaidat, akkor lehet rinyákolni fog. Nem pánikolni, csak egy egy újracímkézés kell neki:restorecon -R /home
Nekem ennyi gond volt vele. Ha a selinux toubleshooter fenn van és fut, akkor az általában tippeket is ad a megoldásra. Innen kiindulva olvashatsz erről pár dolgot.
Namost a LiveCD és netinstall 2 különböző dolog. Ha van gyors neted és nem zavar a karakteres felületű install (Egyáltalán az van netistallban, vagy van anaconda?
) akkor csinálhatod azzal. Így telepítés után keveset kell frissíteni.
LiveCD meg ugye kényelmesebb, de sokat kell frissíteni. DVD telepítést nem javaslok.Ha kde párti vagy akkor válassz kde live cd-t és kész.
A home-ot át is másolhatod valahová, majd ha ugyan az a felhasználó neved simán vissza és kész. Nekem külön partíción van a /home így telepítéskor core 5 óta csak megmutatom neki, hogy ez lesz a home meg ne formázd léci és mire bebootolok már a régi felhasználó felületem fogad.
Én úgy sejtem, hogy cd-re írva elvésznek a jogosultságok. Érdemes előtte betömöríteni de fixme.
Ami még gond lehet, hogy már nem kérdez a hangkártyára a firstboot. pulseaudio automatikusan letapogat mindent. Ha egyből működik örülsz, ha nem akar megszólalni, erre kezdj el gyanakodni.
Rémlik amúgy, hogy írtam valami telepítés szerű cikket...szívesenelvannézve
-
rokefeller
senior tag
Grub van, Yumex van, fstab meg mtab is van
Paranojagép: SELinux, attól ki fog menni netre, nem rinyálósabb mint a 7-esben volt :-) de jó ha permissive-en van.LiveCD-vel igazából nem tudsz netinstallt csinálni, de nincs is értelme, egyszerűbb feltenni a live-ot, aztán leszedni ami nem kell, és feltenni ami kell
A home könyvtárat nem pontosan tudom, elvileg ha nem formázod meg a meghajtót, akkor marad, de ebben nem vagyok 100 százalékig biztos. Ha van lehetőséged, a legegyszerűbb ha kilistázod az installált csomagokat, elmented egy text file-ba, lemented a /etc meg a home könyvtárad tartalmát, és egy friss installra visszarakod a csomagokat meg a konfigokat ez alapján...talán
-
fedőre
csendes tag
válasz
rokefeller #1675 üzenetére
Akkor így indító tanácsadásként elárulhatnátok, hogy a Grub (dualbootos a gép), a Yum(ex), az fstab/mtab maradt e, ha nem, hogy hívják az utódját és hol lehet olvasni róla vmi tömör és hasznost.
Van e vmi szép új paranoiagép benne amitől majd nem enged ki a netre indításkor?
Live cd-segélyével lehet netes installt csinálni? Érdemes?
Másvalami amit installkor nagyon kell tudni? (Kde orientált vagyok.)
Ujinstallkor ott tudom hagyni vhogy a home könyvtárat vagy írjam ki cd/dvd-re?
Köszönetelnézést.
-
rokefeller
senior tag
Fedora 10, Vodafone eladó a boltban, mikor bontja ki a cuccot, és mondja hogy ez Vista? Mondom nem, linux, hát ő ahhoz nem ért meg a szoftvert nem tudja hogy fog-e futni... mondom nem kell, mert mire ezt elmondta, felcsatlakozott az NM :-) Nekem E870-em van, a NetworkManager e220-nak ismeri fel, munkatársamnak e220-van, és simán megy. Volt egy elcseszett frissítés, de azóta megy minden szépen, szóval vagy próbálkozol egy újabb NetworkManagerrel, vagy az egész disztrót frissíted. Lehet lesznek problémáid a 10-essel, de szerintem nagyon jól sikerült az, csak az upgrade-et kerülni kell, lehet egyszerűbb ha mented a home könyvtárad meg a csomaglistád, és egy friss installra húzod ez alapján vissza a beállításaid. A pulseaudio meg az X is elég nagy változás
-
fedőre
csendes tag
Kiegészítés. A log file szerint igy száll el:
May 5 18:33:36 localhost kernel: sr2: scsi-1 drive
May 5 18:33:36 localhost kernel: sr 7:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 5
May 5 18:36:52 localhost kernel: usbcore: deregistering interface driver usb-storage
May 5 18:38:44 localhost kernel: PPP generic driver version 2.4.2
May 5 18:38:44 localhost pppd[3297]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
May 5 18:38:44 localhost pppd[3297]: Using interface ppp0
May 5 18:38:44 localhost pppd[3297]: Connect: ppp0 <--> /dev/ttyUSB1
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: LCP: timeout sending Config-Requests
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Connection terminated.
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Receive serial link is not 8-bit clean:
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Problem: all had bit 7 set to 0
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Modem hangup
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Exit.Érdemes felkínlódnom egy 10-es Fedorát esetleg? Kissé rémüldözök, hogy azon meg az se fog működni ami most még igen...
-
fedőre
csendes tag
Felraktam a modem listájára, de ide is felteszem hátha linuxilag könnyebb megfejteni...
Huawei E220 mobilnet modem, Fedora 7 linux, kernel 2.6.23., wvdial, Vodafone "korlátlan" a felállás. Eddig mindig engedelmesen bejelentkezett kb 1 évig, és most (anélkül, hogy bármit változtattam volna a szoftweren, hardweren) bejelentkezett, de se a böngészők se a mail program nem látta a netet csak a skype...
Próbáltam újrarakni, aztán nem találta a modemet a /dev/ttyUSB0 -n de viszont a /dev/ttyUSB1-en igen de azóta nem jelentkezik be... Modemet látja, eljut a tárcsázásig aztán disconnect. (Ugyanabba az usb lukba van dugva mint eddig.)
Windozon ugyanabban a gépben normálisan bejelentkezik, működik.
Mikor zűrös lett kihúztam egy újabban beledugott usb-s cuccot mert ilyeneket írt ki a bejelentkezésnél:
usb 1-1: device descriptor read/all error -71
Na ezt abba is hagyta de ettől nem lett jobb. (Ezt irogatta eddig is de attól még ment.)
Ujra konfiguráltam, nem segített. Fekraktam modemnek a hálózatkezelőbe de mégszarabb lett és kitöröltem.
Most ezt csinálja terminálban:
-> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
OK
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2
ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2
OK
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","internet.vodafone.net";
OK
--> Modem initialized.
--> Idle Seconds = 300, disabling automatic reconnect.
--> Sending: ATDT*99***16#
--> Waiting for carrier.
CONNECT
--> Carrier detected. Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Mon May 4 22:37:42 2009
--> pid of pppd: 3265
--> Using interface ppp0
--> Disconnecting at Mon May 4 22:38:12 2009
--> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16)
--> man pppd explains pppd error codes in more detail.
--> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information.
-------------------------a 16-os exit kód: The link was terminated because the peer is not responding to echo requests.
Mikor jól ment ez volt a vége (az eleje meg ugyanaz mint fent...).
CONNECT
--> Carrier detected. Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Fri Mar 28 01:25:12 2008
--> pid of pppd: 9802
--> Using interface ppp0
--> local IP address 89.223.165.2
--> remote IP address 10.64.64.64
--> primary DNS address 80.244.97.30
--> secondary DNS address 80.244.96.1Valami ötlet, hol piszkáljak bele vagy egyéb?
-
adalbert1
veterán
válasz
rokefeller #1670 üzenetére
Kösz, ezt a CentOS-t szerintem kipróbálom.
-
rokefeller
senior tag
válasz
adalbert1 #1669 üzenetére
Hát, én biztosan nem tudom, de tippem szerint semennyire nem lesz az, mert mindenből a legújabb van benne, lehet hogy mindenféle compat csomaggal be tudod üzemelni, de egyszerűbb szerintem ha inkább a CentOS tájékán kutakodsz. Az elvileg a RHEL src.rpm-jeinek a buildje, szóval amennyire lehet egyezik a Red Hat Enterprise Linux-szal. Abból ha találsz egy régebbi verziót, akkor azzal talán nagyobb esélyed lesz, mint az aktuális fedorával.
-
adalbert1
veterán
Üdvözletem az uraknak!
Lenne egy láma kérdésem: A Fedora milyen szinten kompatibilis a Red Hat-tel? Egy régi 1000 éves Red Hat-es driver futna valószínűleg Fedora alatt (talán olyan 2001 környéki)? -
ragazzo
őstag
Aki esetleg még nem találkozott a blogommal, annak belinkelem: [link] Nagyon kezdőknek szól és nincs még túl sok bejegyzés. Ennek ellenére jól jöhet bárkinek.
-
gaben
aktív tag
Mi történt az rpm.livna.org-al?Hogy fogok így frissíteni?
-
válasz
rokefeller #1663 üzenetére
-
rokefeller
senior tag
válasz
Neil Watts #1662 üzenetére
Ránéztem phoronixon, ott azt írják hogy a radeonhd 1.2.3-as driverben már van dri meg exa támogatás, ahogy néztem repoban 1.2.4-es van, szerintem azzal kellene megpróbálkoznod. Elvileg az a driver ami fejlődik, a novellesek írják, és az pont az r500/r600 sorozat támogatását célozta meg. Ahogy néztem, a driverben már minden van ami compizhoz meg közepes 3d-hez kellhet
-
válasz
rokefeller #1661 üzenetére
radeon X1650
-
rokefeller
senior tag
válasz
Neil Watts #1660 üzenetére
MIlyen ati kártya? Próbáld a radeont vagy a radeonHD-t.
-
Sziasztok!
Abban a pillanatban ahogy felrakom F10-re az ati drivert (my-guides.net) meghal a glxinfo, ezt írja:
[xxx@FEDORA1 ~]$ glxinfo
name of display: :0.0
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 143 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 12
Current serial number in output stream: 12
-
Vladi
nagyúr
Micsoda éleslátás.
Ennyit találtam. Te meg valami csúnya bugot. Próbáld alacsonyabb szinten indítani.
Mikor kapod? Mi indul előtte? -
csendes
addikt
válasz
rokefeller #1654 üzenetére
Ok. "Xorg -configure"-val csináltam egy xorg.conf-ot. Vesa-val nem fagyott és miután néhány opciót kivettem, már intel-lel sem fagyott.
Ma viszont mind a két kernel indításával próbálkoztam többször, de mindig ez fogadott:init[1] general protection ip:2f9bd2 sp:bf8acc08 error:0 in ld-2.9.so [2e0000+20000]
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init -
rokefeller
senior tag
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #1652 üzenetére
Intel GMA 3000, Gnome, friss telepítés. Compiz-hoz nem nyúltam, akkor metacity van alapból, nem? Nem WM váltáskor jön elő, hanem néhány perccel azután, hogy elindítom az oprendszert, teljesen véletlenszerűen, mindig mást csinálok éppen. Csak annyi időm van, hogy frissítsem a csomagokat, hátha... Nem gond különben, csak azért raktam föl, mert nagyon szép a felület. Itt van néhány hasonló hiba leírása, sajnos megoldást nem találtam: [link][link]
-
rokefeller
senior tag
válasz
csendes #1650 üzenetére
tippelhetek? intel gma x3100 vagy afelett, és compizzal? nálam néha előfordul, metacity és compiz váltás közt ilyesmi... kérdés, frissített vagy frissen telepített rndszerről van szó? furán hangzik, de a két accom közül nekem az nem fagy sosem, amelyiknél új felhasználót hoztam létre, és csak pár beállítást másoltam, mint ami maradt úgy ahogy a frissítés előtt volt
-
csendes
addikt
Föltelepítettem a 10-et és nekem is előjött, amit sok helyen leírtak, hogy gyakran lefagy és csak az egér mozog utána, a billentyűzet meghal. Van erre megoldás?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sir Pocok #1648 üzenetére
Ha fix ip címed van, akkor jobb, ha nem megy a NetworkManager.
Kikapcsolhatod:system-config-services
[Na most néztem, ez az ami nem működik.
Mit szarakodnak ezek mostanábam:?
]*
De lehet, desktopon is indul. Nem emlékszem.
Rendszer - beállítások - személyes - munkamenetekmajd ha ez kész, próbáld beállítani a netet:
system-config-network
Adj meg minden adatot, majd mentés és aktiválás.
Eddig a default eljárás. De itt nem fog elindulni a net, mert a rosszul menti el az adatokat.Majd megnyitod a
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
fájlt txt editorral rootként - vagy amelyik az alapértelmezett hálózati eszköz - és kézzel szerkeszted. Ha jól emlékszem itt az alhálózati maszk nem jó, azt kell átírni:NETMASK=255.255.255.0
Elmented majd:
service network restart
ping akármi
lőn internet.*A munkamenet beállítóhoz meg nézek mindjárt valamit.
Mod: meglett! Terminálban rootként elindul. -
Sir Pocok
őstag
válasz
rokefeller #1644 üzenetére
Köszi!
A másik gondom az hogy a hálozati kapcsolatoknál mindig dhcp-vel indul a rendszer, de én már egyszer létrehoztam egy fix ip címes hálózati kapcsolatot is. Bosszant a dolog mert mindig kattintgatnom kell hogy dhcp-ről átállítsam fix ip-s kapcsolatra. Erre van valami megoldás? Próbáltam törölni a dhcp-s kapcsolatot de nem engedi.
-
rokefeller
senior tag
válasz
Sir Pocok #1643 üzenetére
írd be a grub.conf-ba kernel paraméternek hogy init 3 vagy /sbin/init 3 de előtte állítsd be a system-config-services cuccal hogy az összes szolgáltatás ami kell az apache-nak meg mysql-nek, az mind 3-as futási szinten induljon (pl network, NetworkManager, iptables, stb)
-
Sir Pocok
őstag
Egy kis segítség kellene:
Hogy tudom Fedora 10 alatt kikapcsolni a grafikus módot? Csak ezt szeretném, hogy a beállított szolgáltatások (apache, sql) menjenek.
-
-
Octi
aktív tag
válasz
rokefeller #1636 üzenetére
Thx. Délután megnézem
Szerk: Csak úgy kiváncsiságból: Ha hiányzik valamelyikből, mitől tünhetett el? Mert az első flash install után egy jó darabig működött rendesen. Aztán egyszer csak el kezdte hiányolni.
-
rokefeller
senior tag
ellenőrizd le hogy a libflashplayer.so -ra mutató symlink megvan-e a megfelelő helyeken, mint pl /usr/lib/mozilla meg /usr/lib/xulrunner, lehet csak az egyikben van meg, és a firefox pont a másikban keresi... nálam alapból a mozillában volt meg, de a lferea(rss olvasó) nem látta, csak akkor ha a xulrunnerben is benn van. másik ötlet a reinstall :-) egyébként ha az címsorba beírod hogy about:plugins akkor meg tudod nézni hogy milyen plugineket, melyik verziójukat látja, stb.
-
Octi
aktív tag
Sziasztok!
Van egy idétlen problémám:
Fedora 9 alá felhánytam a 10-es flash playert. DE!
FF alatt közli, hogy hiányzik, Seamonkey alatt viszont patentul működik.
Már volt uninstall, majd reinstall, de nem segít.Az az érdekes, hogy FF alatt is ment rendesen, aztán egyszer csak el kezdte hiányolni.
Valami ötlet?
-
rokefeller
senior tag
válasz
rokefeller #1633 üzenetére
Bocs, ez változott, szal:
[daemon]
TimedLoginEnable=true
TimedLogin=<te felhasználó neved>
TimedLoginDelay=0Ez kell a /etc/gdm/custom.conf -ba
-
rokefeller
senior tag
-
Fricó
aktív tag
Fedora 10-t használok, ma raktam fel, ezért lenne pár kérdésem
1.hol tudom kikapcsolni hogy bejelentkezéskor ne kérjen jelszót?
2. hol tudom beállítani hogy egy program automatikusan induljon el belépéskor? -
Kommy
veterán
Sziasztok!
Van valaki aki tud segíteni abban , hogy hogyan lehet beállítani a net-snmp-t, vagy valami leírás is jó lenne hozzá ami könnyen emészthető , ha lehet magyar, de ha nem túl nehéz akkor lehet angol is, igazából keresgéltem , de vagy rosszul vagy nem tudom , de nem nagyon találtam használhatót(vagy nem értettem mit kell csinálni). Természetesen Fedora alatt.
Előre is köszönöm.
Tamás -
VaZso
senior tag
válasz
rokefeller #1628 üzenetére
Én ezért szoktam kiszedni az indítási és leállítási hangot a gépemen.
/Igaz, nálam szinte mindig némítva van, kivéve, amikor használni akarom a hangot.../ -
rokefeller
senior tag
Az nekem sem megy, 9-en ment, a tizesen is látom a szép is sávot, de a hangerő nem változik, szerintem rossz vagy nem létező mixer csatornához van hozzárendelve gyűlölöm a szoftveres hangerőszabályzást, pl ezért, meg azért ami mondjuk könyvtárban van bootnál, hogy akkor most nekem is sikerül fellármázni mindenkit ha kinyitom a gépet, vagy épp mute volt a legutolsó állás...
-
Octi
aktív tag
válasz
rokefeller #1609 üzenetére
Na, kipróbáltam.
Átállítottam Asus Laptop bill-re. Mostmár csak a hangerő szabályzó nem megy
A töbi OK -
rokefeller
senior tag
Hát így azért tisztább a kép, nekem amióta pulse van, csak intel hangkártyáim voltak, ich-7 meg ich-8 hoz tartozó ac'97 meg hd audio, az NM-nek meg tényleg nem sok teteje van ha nem laptoppal mész és keresed a wifit, most jut eszembe, volt egy őskövület cmi akármilyen hangcucc, 1500-ért vettem valami géplomosnál, azzal is normálisan szólt
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #1621 üzenetére
Mindig clean installt csinálok. Egyedül a /home a fix. Abban tart beállítást a pulse? A pulse olyan "pattogós" hangot ad. Fedoraforumon van egy topik, abból arra következtetek, hogy soundblaster specifikus. Milyen hangkártyád van?
NM-et most frissítették, lehet teszek még egy próbát. Bár igazából felesleges, mert router mögött fix ip-n vagyok.
Framebufferes trükköt próbáltam, nem megy úgy sem.
-
rokefeller
senior tag
Ezt nem vágom, te frissítetted vagy újra installáltad... csak azért mert ez a pulse és nm használhatatlan, ez azért erős... nekem a nyolcon is prímán ment a pulse, most sincs baj vele, az NM is príma, statikus IP-t is tudtam vele beállítani grafikus felületen, a plymouthot viszont nem próbáltam nv-vel, próbáltad úgy hogy kernel paraméternek bedobod hogy vga=0x318? nekem azzal szépen megy a framebufferen, aztán persze a gdm indításnál villog cseppet, de legalább megy az is meg az intel driver is
ez a pulse és nm használhatatlan dolog nekem olyannak tűnik, mintha a sok upgrade után maradt volna nálad egy csomó szemét konfig file, ami bekavar -
Vladi
nagyúr
Nokéremszépen!
Felment. Hogy is mondjam, ez most nem több, mint egy új kiadás.
Pulse, NM használhatatlan, még mindig. Statikus ip csak config fájlban beállítható.
Pymouth az nem hajlandó működni nV-vel.
Úgyhogy csak az új programverziókank örülhetünk.
Viszont kevesebb mint egy nap alatt egészen jól befészkeltem magam. -
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #1618 üzenetére
Hello!! Nem kibeszélni a hátam mögött!!
A gáz általában nem a driver, hanem az X. F9 megjelenésekor beleerőltették a bétát. Persze, hogy nem ment sem nvidia, sem ati meghajtóval. Viszont ez látszott már hónapokkal a kiadás előtt. Akkor miért kellett erőltetni? Mindegy. Ez kiverte a biztosítékot akkor. Oké, hogy bleeding, de ez már el is vérzett kis híján.
A túl egyszerű telepítés meg még nagyobb géz szerintem. Ok, hogy csak klikk, aztán ha valami balul sül el - márpedig volt sok rejtélyes eset az uborka topikokban - akkor csak néz ki a fejéből a user, hogy ilyenkor mi van.
Szerintem akkor egyszerű valamit beállítani, ha van egyszerű leírása. Nem a klikk. Ha van 3-4 egyszerű utasítás, amit követni kell, akkor minden ok.
Na húzok fedorát telepíteni
-
rokefeller
senior tag
Szerintem Vladi épp valami válságon ment keresztül :-)
Na látod, ezt sosem értettem... Ubuntun bekattiontottad a zárt meghajtók használatát, számomra mindig ugyanilyen egyszerú volt telepíteni a livnát... Ezért nem értem soha mi a probléma a médialejátszással meg a driverekkel fedora alatt, egyszerűen ha egy driver szar, akkor tök mindegy honnan és hogy telepítem, szar marad, ha meg jó, akkor olyanmindegy hogy a livnából vagy a restricted-ből jön. Volt régi ati kártyám, régi nvidia, új nvidia, régi intel meg új intel, persze egyik sem volt felsőkategóriás gamer kártya, de mindegyikkel sikerült megbírkózni. Ezzel nem akarom azt mondani hogy a restricted repot bekapcsolni nem kényelmes, vagy hogy a fedorán egyszerűbbek lennének ezek a dolgok, mert ez nem lenne igaz, elfogadom, csak értetlenül állok az előtt hogy két egyszerű, jól leírt tevékenység közül az árnyalatnyit "összetettebb" de még így is túl egyszerű miért okoz problémát...(nem úgy értem hogy neked, hanem általában sokaknak) a túl egyszerűt pedig arra alapozom, hogy a windows felhasználóként eltöltött időszakban amikor már tudtam melyik codec pack az amivel mindent le tudok játszani, egyszerű dolgom volt, de sokkal nehezebben, sokkal több próbálgatás árán jutottam el oda hogy megtaláljam, mint mondjuk fedorán a livnát meg a gstreamer plugineket, vagy a gnome-mplayert.
-
válasz
rokefeller #1616 üzenetére
Hát először is a felhasználóbázis megoszlása alapján mondtam, másrészt Vladi fórumtárs "kedvence" a Fedora, de a 9-esről ő sem zengedezett ódákat róla.
A szerencse már másik dolog: én Ubuntut használok, nekem semmi bajom nem volt soha a videokártya telepítésével, elég volt bekattintani a zárt meghajtók használatát... ugyanígy a felbontás beállításával sem volt bajom, meg a mindenféle médiumok lejátszásával sem. Ettől még sokan panaszkodnak erre-arra.
-
rokefeller
senior tag
Hogy érted hogy nem jött be? Nekem semmi problémám nem volt vele, de lehet csak szerencsés vagyok, viszont nem találtam olyan extra vinnyogást sehol, csak a szokásos mp3, flash pugin amd64-en, meg ilyeneket, de az smafu :-) Egyébként én pénteken toltam fel rawhide-ra, most frissülök épp 10-essé, és ami eddigi tapasztalatom, a plymouth jól néz ki, de mivel nincs kernel modesettingem, ezért kicsit lassúnak tűnik, és ugye a villogás is megmarad emiatt (akinek intel drivere van és frissít, az beleszaladhatott egy nem induló x-be, de mostmár megy)... egy apró szemetelés maradt a rendszeren, a newkey-es repok filejait megtartotta, és az ugye már nem valid, ha a basearch 10-es, de ez könnyen javítható... emellett: végre működik a suspendem, és a hibernate-em rendesen. kicsit gyorsabbnak tűnik minden a gépem, és a sectool-guival tök jót játszottam tegnap :-) stabilitási problémám azt hiszem 7 óta nem volt, most sem nagyon, kivéve az x-es dolgot a rawhide-ra átálláskor
-
Nkboy
senior tag
Vladi, már az iso -k is. distrowatch
-
Vladi
nagyúr
sh4d0w:
Én is kíváncsi vagyok. Majd jön írás, valahol valamikor.
Octi:
Kell ilyen is.
Mindenki: már kint vannak a torrentek.!!
-
-
Vladi
nagyúr
Váááá!!!!
Be vagyok sózva. Emberek! 40 perec és kiadáááss!
Holnap nem lesz időm ezzel foglalkozni. -
Octi
aktív tag
válasz
rokefeller #1609 üzenetére
Thx
Este kipróbálom.
-
rokefeller
senior tag
Nekem acer notin problémamentesen működnek, esetleg próbáld a billentyűkiosztásnál a konkrét billentyűzet típust asusra állítani, aztán keresgélj a kiosztások között, ha kinagyítod, akkor látszik, van-e fn billentyű, és ha megnyomod, akkor elvileg látszania kell az ábrán, mindig mutatja a lenyomott billentyűt. Meg a kiosztás opciói közt is is vannak spéci beállítások, pl hogy a win billentyűket suernek vagy milyen billentyűnek mappelje be. Legegyszerűbben ezeket úgy éred fel ha felteszed a keyboard indicator appletet a panelra, és abban megvan mint jobbklikkel, magyarul nem tudom mi a neve
-
Octi
aktív tag
Sziasztok!
Egy Asus notin fent van a 9-es cucc, minden frissítéssel.
Hogyan lehetne előcsalni az Fn+ funkciókat? Van valami ötlet? -
rokefeller
senior tag
válasz
rokefeller #1604 üzenetére
na, kivártam, újra preupgrade, jött le új installer kernel, és ment minden szépen, kivéve... kivéve azt hogy az X-em nem indult el, mert szar az intel driver... szerencsére sikerült átimádkozni vesa-ba, aztán frissítés után már jó volt az intel is, bár a compiz még kifehéredik kicsit, de sebaj, egyébként gyorsabbnak érzem a gépet, de lehet hogy csak bebeszélem
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Valki tudna segíteni , hogy mit kéne csinálni , hogy a sendmail ne úgy küldje az e-mailt hogy localhost.localdomain van a @ jel mögött. (nagios küld rajta kereszül hibajelszéseket nagios@localhost.localdomain a küldő a levélben)
Előre is köszönöm. -
sghc_toma
senior tag
válasz
rokefeller #1600 üzenetére
én preupgrade-del frissítettem a kilencet rawhide-ra, de az a preupgrade, amit repóból rakott fel, régi verzió volt, és a csomagok letöltése után meghalt.. szedtem le újabb verziójút netről (rpm-et), azzal ment az átállás..
-
rokefeller
senior tag
én meg közben felbátorodtam és nekiesek mindjárt, de közben lett egy kis kérdésem, néztem mennyi hely van, és látom hogy kicsit lefogyot, namost a /var/log/ tartalma 15G, van benne két 7,5 G-s messages log... brutál... asszem ha nincs wifi a közelben, a NetworkManager telefossa cuccal, de lehet más az ok, valakinél van hasonló?
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #1600 üzenetére
Nem próbáltam.
Várok még, vagy a véglegesre, vagy egy kicsorgó isóra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged