Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• totyax

aktív tag

Kösz a válaszokat, de azt hiszem túlbonyolódik a dolog, vagy én nem vagyok érthető. Akkor próbálom kicsit részletesebben elmondani újra. 2010-ben szeretném ha egy linux disztribnek lenne hangja rendszerindítás után.

A rendszer/beállítások/hang-nál bármit állítottam hang nem volt. Szóval az most felejtős.

Hangot elő tudtam állítani úgy, hogy rájöttem, az alsamixer-ben a hangkártyámat kiválasztva, és az S/PDIF kapcsolóra M-et nyomva, azaz S/PDIF-et kikapcsolva van hang.
    Arra is rájöttem, hogy alsactl store-val el tudom tárolni a beállításokat, és alsactl restore-val vissza tudom állítani, tehát nem kell mindig az alsamixer-el szórakozni. De a gond az, hogy ha kijelentkezek az aktuális felhasználóból, és visszalépek, vagy újraindítom a gépet, hang nincs megint.

Én csupán azt kérdeztem tőletek, hogy miképp lehet megoldani hogy ezt a rendszer autmatikusan oldja meg, tehát logoff/shutdown-ra mentse el a beállításokat (alsactl store) rendszerindításkor/login-ra pedig töltse vissza (alsactl restore). Ennek alapvetően így kéne működnie szerintem. Az már más kérdés hogy ezt ráadásul szeparáltan illene tennie, minden felhasználónak külön mentve/visszatöltve.

Találtam ezt a
    leírást.
    Azt kérdeztem hogy hogy tudom meg az "snd-driver-name"-t. A kapott parancsot lefuttatva az eredményt feltettem webre, egyikőtök azt válaszolta, hogy ebből az "snd-driver-name" az az "emu10k1". Én az "snd_emu10k1"-ra tippeltem, de mindegy, bármelyiket helyettesítem be a linken 2.6-os kernelnél megadott parancsokba, hang nincsen, azaz nem hajtódik végre.
    Manuálisan viszont ha beírom hogy alsactl restore, akkor hang van, hiszen visszatölti a beállításokat, azaz azt, hogy az S/PDIF ki van kapcsolva.

A leírás amúgy hülyeséget ír "The 2.6 Linux kernel uses the module-init-package which is configured in /etc/modprobe.conf instead of /etc/modules.conf. In addition, the module-init-package does not understand the post-install and pre-remove commands. Use the following lines in /etc/modprobe.conf (again, this assumes alsactl is installed in /usr/bin; change snd-driver-name to the name of your sound driver): "

Ugyanis azt mondja hogy az "alsactl" az "/usr/bin"-ben legyen holott a parancsokban

" # load/unload the volume settings on startup/shutdown
    install snd-driver-name /sbin/modprobe \
    --ignore-install snd-driver-name;/usr/sbin/alsactl restore
    remove snd-driver-name /usr/sbin/alsactl \
    store;/sbin/modprobe --ignore-remove -r snd-driver-name"

az "/usr/sbin/" útvonallal hivatkozik az alsactl-re, nekem pedig ott is található a program.

Az /etc/modprobe.conf üres volt egyébként, tartalma most, Vladi hozzászólása nyomán

"
    install emu10k1 /sbin/modprobe \
    --ignore-install emu10k1;/usr/sbin/alsactl restore
    remove emu10k1 /usr/sbin/alsactl \
    store;/sbin/modprobe --ignore-remove -r emu10k1
    "

De "snd-emu10k1"-el sem működik. Szóval várom az okosságokat :)

Új hozzászólás Aktív témák