Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
leroyclub
senior tag
Üdv! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy pénzügyi táblázatot szeretnék csinálni amiben crypto valutákat vezetek és az éppen aktuális piaci értéküket a bitcoin pillanatynyi árfolyamában szeretném meghatározni. A lényeg az lenne, hogy az egyik mezőben, amire tudok hivatkozni a képletben, minden frissítésnél vagy megnyitásnál a Bitcoin pillanatnyi USD árfolyama legyen. Google-on próbáltam utána nézni, de az én Excelemben(Office Professional Plus 2016) nem találom ezt az opciót.
Itt valami hasonlót akarnak. [BTC/USD árfolyam beillesztés] -
p5quser
tag
Sziasztok!
Volna ez a kód;For Each cb In ActiveSheet.OLEObjects
If TypeName(cb.Object) = "CheckBox" And cb.Object.Value = True Then
cbi = "TextBox" & Right(cb.Name, 1)
With OLEObjects(cbi)
.Activate
.SelStart = 0
.SelLength = Len(.Text)
End With
End If
Next cb
Ő megkeresi melyik Activex checkbox van kipipálva és az ahhoz számozott Activex textboxot aktiválja.
A.SelStart
-nál viszont elhasal "438"-cal. Ha azOLEObjects(cbi)
helyére beírom hogyTextBox8
, akkor rendben lefut. Azért nem értem, mert az.Acivate
még lefut és látszik is a villogó kurzor a textboxban.
Hogyan kéne kijelölnöm a szöveget, vagy hogyan kéne hivatkoznom a textboxra?
Elöre is köszönöm! -
Dictator^
veterán
Üdv.
Van egy 1000 soros táblázat amin dolgozok, vannak olyan cellák, amiket színkitöltéssel jelöltem, viszont kéne valami "marker?" amivel megjelölöm, hogy hol hagytam abba a munkát aznapra..
Nem találok a googleban semmit ezzel kapcs, vagy rosszul keresek.
Segítsetek pls. -
moma
őstag
Úristen köszönöm
Kipróbáltam és működik! Sok pepecseléstől mentesz meg ezzel. A pluszban beletett rész is hasznos lesz, pedig ezt nem is mondtam!
És nagyon inspiráló, hogy ezt így megcsináltad más számára. Engem is csak megerősít, hogy mennyire nagy dolog így eltávolítani mások elől az akadályokat.
Amúgy a képeden az ötös ac cellát nem sorszámozza valamiért. Nekem ahogy tesztelgettem mindent jól csinált.
-
Mutt
senior tag
Szia,
Abban kéne segítség, hogy az megcsinálható, hogy kijelölök egy oszlopban cellákat, amikben van szöveg, és szövegek elég tegyen be sorszámokat a kijelölt cellákba.
Az alábbi makró tud segíteni, a kommentek alapján szerintem te is tudsz rajta igazítani.
Beletettem egy plusz opciót hogy tömegesen el lehessen távolítani a sorszámot.Sub Sequencing()
Dim num As Long
Dim changedCells As Long
Dim selectionArea As Range
Dim currentCell As Range
'kijelölés megjegyzése
Set selectionArea = Selection
'beviteli mező hogy lehessen a sorszámot megadni
num = Application.InputBox(Prompt:="Kezdő sorszám (-1 esetén törli a sorszámot): ", Title:="Számozás", Default:=1, Type:=1)
'mégsem esetén álljunk le
If num = 0 Then
Exit Sub
End If
For Each currentCell In selectionArea
'csak olyan cellák érdekelnek amelyek nem üresek és képletet sem tartalmaznak
If currentCell.Value <> "" And currentCell.HasFormula = False Then
If num = -1 Then
'töröljük a cella elejéről a sorszámot ha van
currentCell.Value = RemoveTrailingNumbers(currentCell.Value)
changedCells = changedCells + 1
Else
'hozzáadjuk a sorszámot a cella elejére
currentCell.Value = num & ". " & currentCell.Value
num = num + 1
changedCells = changedCells + 1
End If
End If
Next currentCell
'visszajelzés
If changedCells = 0 Then
MsgBox "Nincs módosítás", vbOKOnly, "Számozás"
Else
MsgBox changedCells & " cella lett változtatva", vbOKOnly, "Számozás"
End If
End Sub
Function RemoveTrailingNumbers(s As String) As String
Dim regEx As Object
Set regEx = CreateObject("VBScript.RegExp")
'^ - csak a szöveg elején lévő dolgokat nézi
'\d+ - számjegy ami legalább egyszer megtalálható
'\. - pontot keresük
'\s* - whitespacet (szóköz, tab, sortörtés) keresünk
regEx.Pattern = "^\d+\.\s*"
RemoveTrailingNumbers = regEx.Replace(s, "")
End Function -
pero19910606
csendes tag
válasz
Fferi50 #46238 üzenetére
Szia,
Az "With Worksheets.." 3 sor valójában úgy van a kódban, ahogy írtad, ide másoltam be rosszul, mert kicsit kozmetikáztam a kódon, hogy ne legyen semmilyen cégre utaló adat benne.
Viszont...! A " T" változó valóban szöveg és ott lemaradt az idézőjel
Így már tökéletesen működik! Tudtam, hogy valami apróságot rontok el, köszönöm, hogy észrevetted!!
@Pakliman, Igen, valóban ez sem volt jó. Először adok értéket az x1-nek és a következő sorban nézem meg, hogy x1 > 0. Javítottam, Köszönöm!
Köszönöm még egyszer a segítséget!
Üdv! -
Pakliman
tag
válasz
pero19910606 #46236 üzenetére
Szia!
Az X1-nek nem adsz értéket sehol!
EzIf x1 = ((a * b) - (c + d)) > 0 Then
nem értékadás, hanem egy "egyszerű" feltételvizsgálat. -
Mutt
senior tag
Szia,
Microsoft 365 Insider-ben elérhetők a LAMBDA és LET függvények, amelyekkel megoldható a probléma.
A névkezelőben a FLIP függvényt hoztam létre, amelynek az a képlete:=LAMBDA(
ertek;
elvalaszto;
LET(
hosszusag;HOSSZ(ertek);
mennyi;1+(hosszusag-HOSSZ(HELYETTE(ertek;elvalaszto;"")))/hossz(elvalaszto);
kezdo;HAHIBA(ÖSSZESÍT(15;6;SORSZÁMLISTA(hosszusag)/(KÖZÉP(ertek;SORSZÁMLISTA(hosszusag);1)=bal(elvalaszto;1));SORSZÁMLISTA(mennyi)-1);0);
vege;HAHIBA(ÖSSZESÍT(15;6;SORSZÁMLISTA(hosszusag)/(KÖZÉP(ertek;SORSZÁMLISTA(hosszusag);1)=bal(elvalaszto;1));SORSZÁMLISTA(mennyi));hosszusag+1);
szoveg;KIMETSZ(KÖZÉP(ertek;kezdo+1;vege-kezdo-1));
ures;SZÖVEG.KERES(" ";szoveg);
SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS(elvalaszto&" ";IGAZ;KIMETSZ(KÖZÉP(szoveg;ures+1;hosszusag)&" "&BAL(szoveg;ures)))))Természetesen VBA-val is meg lehet oldani:
Function FlipVBA(ertek As Range, elvalaszto As String) As String
Dim fSplit1, fSplit2, data
Dim result As String, flipped As String
Dim c As Long
fSplit1 = Split(ertek, elvalaszto)
For Each data In fSplit1
flipped = ""
fSplit2 = Split(Trim(data))
For c = UBound(fSplit2) To 0 Step -1
If flipped = "" Then
flipped = Trim(fSplit2(c))
Else
flipped = flipped & " " & Trim(fSplit2(c))
End If
Next c
If result = "" Then
result = flipped
Else
result = result & elvalaszto & " " & flipped
End If
Next data
FlipVBA = result
End FunctionVégül pedig Power Queryvel is megoldható. A lényeg ott ez a képletsor:
Text.Combine(List.Reverse(Text.Split([Szöveg]," "))," ")
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #46236 üzenetére
Szia!
Szerintem az a probléma, hogy a cikluson kívül adsz értékeket azoknak a változóknak, amelyeknek a ciklusban kellene változniuk.
Ezt a 3 sort:With Worksheets("Rendelés")
LR = .Cells(.Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
For i = 12 To LR
tedd azx=Cells(i,41)
elé.
Nem látom továbbá a T változód hol kap értéket, ha pedig szövegesen T akkor a feltétel vizsgálatánál idézőjelbe kell tenni (="T"), mint a többi szöveges változó értékadást.
Üdv. -
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit "megfoghatatlan" kérésem lenne hozzátok.
Az excelben felhasználói szinten jól elvagyok, DE:
nem tudom jól struktúrálni az általam létrehozott táblázatokat, illetve nem úgy építem fel a tartalmat, hogy utána kimutatásokat könnyen lehessen létrehozni benne és később dinamikus legyen a dolog. PIVOT-ot nem tudom/szoktam használni.
Szeretném kérni, ajánljatok tanfolyamot/könyvet/youtube videókat ajánlani ahhoz, hogy ebben fejlődni tudjak.
Ménök vonalon dolgozom.
Köszönöm szépen! -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Egy macro-hoz szeretnék egy kis segítséget kérni.
Rendelenedő mennyiséget szeretném kiszámlolni változók segítségével:Dim x As String
Dim y As String
Dim z As String
Dim a As Double
Dim b As Double
Dim c As Double
Dim d As Double
Dim x1 As Double
Dim x2 As Double
x = Cells(i, 41) 'Rendelhetőség, ha V1, akkor ok
y = Cells(i, 36) 'Készletezés, ha T, akkor ok
z = Cells(i, 3) 'Terméktípus
a = Cells(i, 9) 'Forgalom
b = Cells(4, 7) 'Készletszint hetekben
c = Cells(i, 14) 'Készlet
d = Cells(i, 26) 'Még nyitott rendelés
With Worksheets("Rendelés")
LR = .Cells(.Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
For i = 12 To LR
'Rendelés kalkuláció
If x = "V1" Then
If y = T Then
If z = "OTC_OTC" Then
If x1 = ((a * b) - (c + d)) > 0 Then
' Tehát X1= ((Forgalom * Készletszint) - (Készlet + nyitott rendelés)) = Rendelendő mennyiség
x2 = x1 / 10
End If
End If
End If
End If
Next i
End With
End SubA problémám az, hogy az x1 változónak kéne felvenni a kalkulát rendelés eredményét, mert tovább kellene vele még számolnom, de az mindig 0 értéket vesz fel. Azért nem értem, mert ha ráviszem az egerem a szorzatra, akkor látszik, hogy mindent jól számol ki:
Biztos vagyok benne, hogy valami apróságot rontok el, mert korábban többször írtam már hasonlót, de nem jövök rá sajnos, hogy mi nem jó
Mit gondoltok? Köszönöm!
Üdv! Z"
-
moma
őstag
Sziasztok!
Abban kéne segítség, hogy az megcsinálható, hogy kijelölök egy oszlopban cellákat, amikben van szöveg, és szövegek elég tegyen be sorszámokat a kijelölt cellákba.tehát ebből, ha a középső kettőt jelölöm ki (de amúgy jó sokat akarok kijelölni):
alma
körte
krumpli
céklaez legyen:
alma
1. körte
2. krumpli
cékla -
modflow
veterán
Sok olyan feladatom van, hogy egy excelben a képletezést le kell ellenőriznem.
Van arra valami bill. kombó, hogy ha rámegyek egy cellára, akkor ne kelljen még külön felül belekattintanom a címsávba, hogy mutassa a kis kijelöléseket, hanem ahogy ráállok a cellára rögtön mutassa?
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
"Ez valami excel hiba és kerüljem meg valahogy"Nevezhetjük hibának is, ez az Excel lebegőpontos számábrázolási módjából, annak pontosságából adódik. Az Excel 15 számjegy pontossággal végzi a számításokat. A kettes számrendszer használata miatt adódhatnak eltérések a "sokadik" helyiértéken.
Ezért a szám összehasonlításoknál igen, meg kell kerülni a problémát. A számunkra még fontos helyiértékekre kell kerekíteni, hogy a számolás-ábrázolás technikából eredő eltéréseket ne vegye figyelembe a rendszer.
Esetedben például az ezredre kerekítés már nem fog eltérést jelezni.
Az Excel nem a tudományos pontosság igényével lett megalkotva.
Üdv. -
mdk01
addikt
Találkoztam egy érdekességgel.
Van két szummázott összegem ugyanazokból számokból, amit összehasonlítok egy feltételes formázással.
Az egyik módon szummázott összeg 96,8939999999999000000
A másik módon szummázott összeg 96,89400000000000Mindkét szumm ugyanazokból a számokból dolgozik, csak kicsit másképp, mert az egyik simán sum függvény a másikba van egy kis fkeres is.
Mivel a két szám nem egyforma pirosra színeződik a cellám és zavaró, mert nem helytálló.Ha megváltoztatom minimálisan az egyik számot amiből a függvények számolnak jelen esetben a 789-et 789,00000000000000000001-re akkor rögtön jó lesz a szummázott összeg.
Ez valami excel hiba és kerüljem meg valahogy, vagy van rá egyéb megodás?
Köszönöm -
norby91
tag
Hali.
Magyar nyelvű Google táblázatokban van lehetőség egy védett munkafüzetet úgy duplikálni (havonta), hogy a védelem megmaradjon?
Olvasgattam erről, de többnyire csak makrókkal talákoztam, ahhoz meg nem értek.
Előre is köszi.
-
itakai
csendes tag
Sziasztok!
Excelben csináltam egy táblát, és szeretnék bele logókat és alakzatokat tenni a cellák mögé, viszont, ha belekattintok, akkor a képet érzékeli és nem a cellát, így nem tudok bele írni.
Hogy lehet azt megcsinálni, hogy a cella legyen az elsődleges?
Ha háttérnek állítom be az nem jó sajnos, már próbáltam.Köszönöm.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
torokvilmos #46225 üzenetére
Szia!
Bocs, de hogyan képzelted azt, hogy a szűrés által elrejtett sorokat a másolás után látni fogod anélkül, hogy a szűrést megszüntetnéd? Hiszen az elrejtett sor továbbra sem fog látszani, akkor sem, ha van benne adat. (Azért nem látsz folytatást lefelé, mert sok az elrejtett sor, több, mint amennyi sor van a szűrésben.)
A másolás után szüntesd meg a szűrést és ott lesznek az átmásolt értékek a másik oszlopban szerintem.
Ha nem, akkor az a tanulság, hogy új munkalapra kell másolni a szűrt táblázatból az adatokat. Erre javasolnám neked az Adatok - Speciális (szűrés) használatát. Egyből másolhatók is a szűrt adatok az új helyre.
Üdv. -
torokvilmos
csendes tag
válasz
torokvilmos #46224 üzenetére
Azoknak a celláknak a tartalmát ami épp látható.
-
torokvilmos
csendes tag
Igazából nincs is rejtett cella, csak egyszerűen le van szűrve. És én a leszűrt állományt szeretném másolni.
-
Nixon18
senior tag
válasz
torokvilmos #46222 üzenetére
Szia!
Szerintem a rejtett cellákba másolja a többi kijelölt cellát és az üres cellákat (amiket elrejtettél) kihagyja.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
torokvilmos #46220 üzenetére
Szia!
A képek lemaradtak...
Üdv. -
torokvilmos
csendes tag
Sziasztok!
A segítségetekre van szükségem.
Egy szűrt táblában, ha a szűrt adatokat kijelölöm, hogy átmásoljam másik táblába, vagy oszlopba, akkor csak az első néhány adatot helyezi vágólapra (csak amíg egymást követik a sorok ). Hiába pipálom be, hogy "Csak a látható cellákat", akkor se tudom a szűrt adatot át másolni egy kijelöléssel. Remélem a fotókon látszik, hogy mire is gondolok. A mellékelt fotón csak az első 3 besárgázott cella tartalmát helyezi vágólapra, hiába jelölöm ki a teljes oszlopot. Köszönöm a segítséget! -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Változó számú - előre nem meghatározható - nevekre nem lesz ráhúzható képlet.
Az egy név egy cella esetet viszont elérheted a következőképpen:
Adatok - szövegből oszlopok - tagolt - az elválasztójel vessző
Ezután a neveket megfordítod. Majd - ha szükséges, újra összefűzöd.
Tudom, munkaigényes.
Vagy makró kell hozzá.
Üdv. -
-
slemo
tag
Sziasztok
Olyan képlet kellene ha van ami ebből:
Dodó Kacsa, Pici Bolha, Kutya Füle
ezt csinálja:
Kacsa Dodó, Bolha Pici, Füle Kutya
Az a bajom, hogy sajnos csak egy cella áll rendelkezésemre a neveknek és több név is kerül bele. Majd ezt az egy cellát kell átültetni az angol megfelelőjébe.
Remélem érthető 😂
Köszönöm a segítséget előre is. -
friccccc
tag
válasz
Fferi50 #46206 üzenetére
Szia nem általános.
sajnos így nem tudom megoldani ez egész excel frissül, és nekem az lenne a jó megoldás , ha beírnám pl h ha van benne "Nov" akkor B1 is legyen "Nov" vagy legyen "OK" ez mind1, csak ne kelljen mindig hozzányúlni, miután frissül A1 cella tartalma.
Valamiy olyan keres fv nincs , amibe be tudnám írni, hogy keresett szöveg *Nov* (előtte mögötte bármi lehet a lényeg h benne van a nov. esetleg ilyen ? -
Fferi50
Topikgazda
válasz
friccccc #46204 üzenetére
Szia!
Még valami. A szövegdaraboló varázslóval másik megoldás is lehetséges:
Ha nem a tagolt, hanem a fix széles opciót választod az első párbeszéd panelen, akkor a következőn áthelyezheted vagy megszüntetheted a törésvonalakat:
helyett akár így is csinálhatod:
Ezután a következő panelen csak 3 oszloppal van dolgod:
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
friccccc #46204 üzenetére
Szia!
Ez valami egyéni formátum?
Adatok - szövegből oszlopok - tagolt - a következő panelen kijelölöd a szóközt.
Ezután a következő panelen meglátod a felosztást. Oszloponként bejelölheted a formátumot, ami nem szükséges, arra az oszlop kihagyása (átlépése) mezőt jelölöd be:
Itt csak a Nov tartalmazó oszlopot hagyod meg, bejelölöd rendeltetési helynek a B1 cellát.
Befejezés és kész.
Ezt megteheted egyszerre az egész A oszlopoddal, egyben kijelölöd az értékeket és végigcsinálod a műveleteket.
Üdv. -
friccccc
tag
Sziasztok
A1 cella: Lend 10th Nov - 08:49 2m Mdn
B1 be ki tudom írattatni valahogy h Nov?
A problémám annyi, hogy A1 tartalma automatikusan változik emiatt fix karakterszámmal nem lehet kiíratni. -
Delila_1
veterán
válasz
Cartman023 #46202 üzenetére
Szívesen, örülök, hogy összejött.
-
Delila_1
veterán
válasz
Cartman023 #46199 üzenetére
A Munka1 lapon A1="A", A2="B", B1=1, B2=2, C1=3, C2=4.
A ComboBox1 RowSource tulajdonsága Munka1!A1:A2. Ennek a kiválasztása szerint alakul a ComboBox2 listája.Private Sub ComboBox1_Change()
If ComboBox1 = "A" Then
ComboBox2.RowSource = "Munka1!B1:B2"
Else
ComboBox2.RowSource = "Munka1!C1:C2"
End If
End Sub
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i5-10400H I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest