Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
0P1
aktív tag
Másik megoldás (Bár nem annyira szép, mint az előző, de még mindig jobb, mint a segédoszlopos) :
Ezt írd E2-be , és utána nyomj Ctrl+Shift+Entert :
=MIN(HA(A:A=A2;D:D))
És utána ezt a képletet húzd le. (Ctr+Shift+Enter leütése után megjelenik egy kapcsos zárójel - {} a képleted körül, mert array function.
ez nem igényel Excel 2016-ot, vagy 365-öt, akár Excel 2003-on is működnie kell, viszont ez tömbfüggvényes megoldás, ami annyira nem szép, inkább használj naprakész excelt
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz Krogoth #34163 üzenetére
Hello,
Azt nem írtad, hogy milyen excel verzió, makrós, vagy makró nélküli megoldás érdekel?
Ha 2016 vagy O365, akkor megoldható néhány egérkattintással VBA makró nélkül is, úgy, hogy automatikusan frissüljön a cél munkalap, ahogy a források változnak.
Ha korábbi verzió, akkor makró nélkül egy kicsit macerásabb, de azért megoldható úgy is ( bár egy pár soros VBA makróval egyszerűbb) -
0P1
aktív tag
válasz Krogoth #34169 üzenetére
2016-on:
Adatok/ Új lekérdezés / Fájlból/ Munkafüzetből
Váaszd ki az excel filet, több elem kijelölése pipa be / jelöld ki az összes munkalapot / betöltés helye : csak kapcsolat létrehozása (szedd ki szerintem az adatok hozzáadása az adatmodellhez checkboxot, az felesleges) - > BetöltésUtána Adatok / Új lekérdezés / Lekérdekéses kombinálása / Összefűzés
Három vagy több tábla radio button , add hozzá az összes rendelkezésre álló táblát, -> OK
Bezárás és betöltésEzután Jobb egér -> frissítéssel tudsz frissíteni (vagy Adatok / Frissítés)
Ha a frissítést be akarod állítani, akkor állj rá a táblára , Adatok / Kapcsolatok/Tulajdonságok / Kapcsolat tulajdonságai, és beállíthatod a frissítési szabályokat.
-
0P1
aktív tag
Azt elfelejtettem írni, hogy ennek a megoldásnak az egyetlen hátránya, hogy konkrét hivatkozást hoz létre az excel filera, vagyis ha áthelyezed a filet máshova, akkor újra be kell állítani a lekérdezés adatforrását.
HA ezt ki akarod küszöbölni, hogy az elejét nem úgy csinálod, ahogy írtam, hanem rálépsz egyenként mind a nyolc mezőre (csak egyszer kell) és Adatok/Beolvasás/Táblázatból) . Ilyenkor mindegyik lekérdezésnek az adatforrásai az adott excel file táblái lesznek (nem külső adatkapcsolatként kezeli)
Aztán a vége ugyanaz, ahogy írtam (Egyesítés) . -
0P1
aktív tag
2016-ban :
Adatok/Új lekérdezés/Üres Lekérdezés
A szerkesztősávba írd be, hogy List.Dates , aztán meghívás , írd be a start date-et (2016.01.01) , és a napok számát (365) count-ba, step: 1Átalakítás - > Táblázatra, OK, Oszlop hozzáadása , egyéni oszlop -> egyéni oszlopképlet: Date.DayOfWeek( és válaszd ki a dátumot tartalmazó oszlopot.
Utána tegyél be egy szűrőt az új oszlopra (számszűrők , nem egyenlő 6 és nem egyenlő 0 )
Oszlop eltávolítása -> Bezárás és betöltés -
0P1
aktív tag
válasz Juditta_56 #34191 üzenetére
Talán azért, mert ez csak Excel 2016 óta van, és abban is csak a 2016 májusi update óta
Egyébként más hiánypótló, régóta várt függvények is bekerültek azzal az update-tel, úgy mint :TEXTJOIN (magyarul SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS) - ezt már nagyon régóta vártuk, így már végre lehet megadni akár range-et inputként
CONCAT (FŰZ) - hasonló az előzőhöz, csak kicsit limitáltabb tudással
IFS (HAELSŐIGAZ) - IF több feltétellel, a magyarítása kicsit érthetetlen számomra
SWITCH (ÁTVÁLT) - végre nem kell többszörös feltétel vizsgálat esetén (különböző kimenettel) egy halom IF függvényt egymásba ágyazni -
0P1
aktív tag
válasz ReSeTer #34193 üzenetére
Egy kicsit pontosítanád a kérdést?
Tehát azt szeretnéd, hogy ha háromszor vagy annál többször szerepel közvetlenül egymás után akármilyen érték (vagy ugyanaz az érték ? - ezt is pontosítsd) egymás alatt egy adott oszlopban, akkor megszámoljon, de mit? Az olyan cellákat, amik megfelelnek a fenti kritériumnak, vagy az ilyen cellatartományokat (range-eket) ?
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz ReSeTer #34199 üzenetére
Hát ezt két segédoszlop igénybevételével tudom a legegyszerűbben elképzelni :
Ha pl az A oszlopban vannak az adataid, akkor B2-be írd be:
=HA(ÜRES($A2),0,1)
és húzd le a képletetC4-be meg, hogy
=ÉS(SZUM(B2:B4)=3,SZUM(B1:B3)<3)
és húzd le ezt isAztán valahova írd be, hogy
=DARABTELI(C:C,"IGAZ")
Persze durva tömbfügvényezéssel a segédoszlopok is kiküszöbölhetőek
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz Fferi50 #34201 üzenetére
Szia, ez szerintem nem azt csinálja, amit ReSeTer kért (én legalábbis nem így értelmeztem)
Ez így ebben a formában az adott cellában szereplő érték összes előfordulás számát adja ki az oszlopban, ha az három vagy annál több.
ReSeTer szerintem úgy szeretné, hogy azt adja vissza, hogy hány olyan cellatartomány van, ahol háromszor vagy annál többször szerepel AKÁRMILYEN érték egymás után (vagyis nem üres).
"Azt számolja, hogy hányszor fordult elő az, hogy egy oszlopban egymás után 3 vagy több cellában is szerepel bármi (szöveg) megszakítás nélkül."
34200-as válaszom ezt csinálja , de ha meg tudnád egy kicsit módosítani tömbfüggvénnyel, hogy ne legyen szükség egyáltalán segédoszlopra, az jó lenne
-
0P1
aktív tag
válasz Krogoth #34212 üzenetére
De, lehetnek nyugodtan extra igényeid, Excel 2016-ban minden megoldható Viszont látnom kéne annak az excel file-nak a szerkezetét, hogy meg tudjam mondani, hogy mi a megoldás. Meg tudod valahogy osztani ? Az adatokat törölheted, ha titkosak, de egy sor maradjon bent minden munkalapon, kicserélheted valami dummy adatokra.
-
0P1
aktív tag
Hát az tény, hogy eredetileg nem adatbáziskezelésre találták ki az Excelt, de ma már elég jól használható ilyen célra is.
Oszlop/sor logikát felejtsd el.
Amit még felejts el: ne használj range-eket, cellahivatkozásokat.
Minden adatod legyen táblába szervezve (Beszúrás -> Tábla) , és strukturált hivatkozásokat használj.
Jó, ha Excel 2016-od van (esetleg Excel 2010 vagy 2013, powerquery bővítménnyel)
Nem, OpenOffice-t felejtsd el, az teljesen alkalmatlan ilyen célra, csak MS Excel jöhet szóba. És MS Excelből is csak a teljes, Windows-os verzió.
Butított excelek, (Mac-es, tabletes (iOS, Android) , office online-os és UWP-s) nem támogatnak ilyen feature-öket.
64 bites legyen lehetőleg, főleg, ha nagy tömegű adattal dolgozol. -
0P1
aktív tag
Úgy értem, hogy a hagyományos oszlop/sor logikát és közvetlen cellahivatkozásokat felejtsd el.
Természetesen adatbázis táblákban (Excel táblákban) is vannak sorok és oszlopok, csak ott rekordoknak és mezőknek hívjuk, és egy kicsit máshogy működnek a dolgok
Használj táblákat és strukturált hivatkozást :
VLOOKUP-ot (FKERES-t) és hasonló őskövület függvényeket (SZUMHA, DATRABTELI és társai) szintén felejtsd el, használd az excel 2016 beolvasás/átalakítás funkcióit (Lekérdezések egyesítése/összefűzése, Csoportosítás, stb) .
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
Megkaptam a filet.
Akkor még tedd be e következő lépeseket .
1. Miután összefűzted a táblákat, kattints az Átalakítás / Első sor használata fejlécként gombra.
2. Felvétel időpontja oszlopra tegyél be egy szűrőt ( nem egyenlő Felvétel időpontja - ezt ki tudod választani is a legördülőlistából, nem kell begépelned) és nem egyenlő null (ahogy látom, van, ahol van üres sorod)3. Elszámolás tényleges időpontja (ahol egyesített celláid vannak) oszlopra kattint, majd Átalakítás -> Kitöltés -> le
Ennek persze az a hátránya , hogy természetesen nem fogja tudni az excel, hogy azért null valahol az érték, mert cellát egyesítettél, vagy azért, mert nincs is elszámolás.
Megoldás: ne használj cellaegyesítést (ha dolgozni is szeretnél a táblával, nem csak kinyomtatni) Én személy szerint rácsapnék mindenkinek a kezére, aki cellát egyesít, teljesen ellentétes minden logikával.
-
0P1
aktív tag
válasz KaliJoe #34235 üzenetére
Szia, ezt worksheet függvénnyel csak rendkívül körülményesen tudod megoldani.
Javaslom inkább Excel 2016 Beolvasás és átalakítás funkcióját:
1 Jelöld ki A2:I23 tartományt, Beolvasás és átalakítás -> Táblázatból (táblázat rovatfejekkel)
2 Átalakítás/Első sor használata fejlécként ->Fejlécek használata első sorként
3 Átalakítás/transzponálás
4 Kezdőlap / oszlopk kiválasztása ->válaszd ki első és utolsó oszlopt
5 Ha akarod elnevezheted az oszlopokat tetszés szerint (jobb egér az oszlopon / átnevezés) pl Név-re és szavazatra
6 Rendezd csökkenő sorrendbe szavazat alapján ( a kis szűrő nyilacskával kattintva az oszlop fejlécén)
7 Beolvasás és betöltés adott helyreÍgy a káposzta is megmarad és a kecske is jóllakik . Megmaradnak eredeti adataid is, sőt, ha az alapadat változik csak rá kell frissíteni (jobb egér -> frissítés) a lekérdezésre
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz KaliJoe #34238 üzenetére
"Viszont én, ha csak egy mód van rá nem akarok változtatni az adatrögzítő tábla mostani - rögzítés közbeni - véletlenszerű elrendezésén. A segítség az, ha úgy tudsz mondani megoldást, ha az adatrögzítő tábla közben nem változik."
Amit írtam, az pontosan olyan megoldás De bővítmény nélkül csak Excel 2016-tól van bent ez a funkció
De ha 2010-esed van, akkor is megoldható PQuery bővítménnyel:https://www.microsoft.com/hu-HU/download/details.aspx?id=39379
-
0P1
aktív tag
válasz Fferi50 #34241 üzenetére
Hello,
Igen, valami ilyen tákolásra gondoltam én is a "rendívül körülményes" módszer alatt, de nem voltam halandó kiagyalni , főleg , hogy van ezerszer egyszerűbb és átláthatóbb megoldás is (Beolvasás/átalakítás) Régen valóban ilyenekhez kellett folyamodni ilyen feladatokhoz, (vagy VBA-hoz , az ilyen függvényezésnél még az is szebb megoldás ), de ma már hála istennek nem vagyunk rászorulva.
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz Delila_1 #34245 üzenetére
Na, azt hiszem félreérted. Ez nem Ferinek szólt. Ő csak készségesen befejezte, és olyan módon ahogy kérték. Amúgy elismerésem.
Hanem a kérdezőnek szólt, és annak a (valljuk be, eléggé elmebajos) ötletnek, hogy ezt a más módon amúgy pofonegyszerűen megoldható feladatot függvényekkel oldja meg, hátulról vakarva a fejét.
És annak, hogy ahelyett, hogy elolvasta / kipróbálta volna a felajánlott / valóban egyszerű és célszerű megoldást, inkább kioktatta látatlanban a választ adót. Hát ilyenkor nem biztatnám arra a felhasználót, hogy ragaszkodjon a butasághoz, hanem inkább rávezetném a helyes eszköz alkalmazására.
Mert persze meg lehet oldani szinte mindent, be lehet tekerni egy csavart késheggyel is, de minek, amikor feltalálták a csavarhúzót is?Mert ez akkor is tákolás, nem más. De nem feltétlenül pejoratív értelemben, mert brainstormingnak érdekes, azt elismerem, Amúgy peace
-
0P1
aktív tag
-
0P1
aktív tag
Igen, ez általában memory allocation hiba. (kifutsz a rendelkezésre álló RAM-ból)
Igen, az esetek 90%-ban lehet optimalizálni, ehhez persze látni kéne a problémás file-jaidat.Főleg a 32 bites excelt sújtja ez a probléma, 64-bittel általában orvosolható (vagyis enyhíthető -még akkor is, ha amúgy nem bővíted a RAM-ot)
A 32 bites excel ugyanis max 2 GB memóriát tud lekezelni (virtuális memóriával együtt), de valójában, már 1 Giga RAM használat alatt is elszállhat, 64 bitesen nincs ilyen korlát. Így még akkor is segíthet a 64 bit, ha amúgy kevés a RAM-od, még ha lassan is, de végrehajtja a dolgot, legalább nem fagy bele, mint a 32 bites.
De a legegészségesebb persze az lenne, ha optimalizálnál is, RAM-ot is bővítenél, és áttérnél 64 bitre
-
0P1
aktív tag
lejárt a szerkesztési idő:
ezzel a betű színt mégsem tudod kiszedni, csak a a cella háttérszínét (én legalábbis nem találtam rá argumentumot)
Talán azt egyszerűbb lenne egy egyszerű UDF-fel:Function FontColor(CellColor As Range)
Application.Volatile
FontColor = CellColor.Font.ColorIndex
End Function -
0P1
aktív tag
válasz Dufresne #34441 üzenetére
Excel 2016-ban (vagy O365ben) gond nélkül megoldható, 2010-ben és 2013-ban csak Power Query bővítménnyel. [link]
A lényeg, először olvasd be az adatforrást egy PowerQuery-be, (Excel 2016-hoz nem kell PowerQuery: Adatok->Beolvasás és átalakítás->táblázatból) távolítsd el a felesleges oszlopkat (kijelölöd őket, és "Oszlopok eltávolítása" gomb - az eredeti táblában persze megmaradnak az adatok, csak a queryből törlődnek) - Bezárás és betltés adott helyre->Csak kapcsolat létrehozása
Ezután hozz létre egy új Pivotot, aminek adatforrásként ezt a queryt adod meg. (Beszúrás->Kimutatás->Külső adatforrás használata, és válaszd ki az imént létrehozott queryt)És kész. Természetesen az eltávolított mezőket nem használhatod se szűrőként, se oszlop vagy sor adatként, se értékként a Pivotban, de ez gondolom, logikus.
Ha akarod, hagyományos pivot helyett használhatsz PowerPivotot is Excel 2013-ban (query betöltésekor hozzáadás adatmodellhez checkboxot be kell pipálni), de jelen esetben teljesen felesleges, ez megy a régi jó öreg mezei pivottal is.
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz föccer #34454 üzenetére
transzponálgatás nélkül is megoldható:
Kijelölöd a táblázatot, Rendezés és szűrés->egyéni sorrend->Beállítások gomb -> balról jobbra (felülről lefelé helyett) -> OK -> kiválasztod, hogy melyik sor alapján rendezze (első) és OKszlovákul nem tudom, de angolul:
Editing, Sort&Filter/Custom sort/Options/Sort left to right -> select sort by row (first one) , OK
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz Aladaar #34456 üzenetére
Hello,
Nem , ehhez nem makró kell (azzal is lehet, de feleslegesen túl bonyolultan) , viszont a worksheet függvényezést, segédtáblázást is felejtsd el. Ehhez Beolvasás/átalakítás (Get&Transform) funkció kell. Azt többek között pont ilyen feladatokra találták, azzal kb 3-4 perc (pár kattintás) egy ilyet leautomatizálni. Cak egyszer kell megcsinálnod, utána csak a forrást kell kicserélned, és frissíteni az outputra. Excel 2016-ban (és O365-ben) benne van alapból, 2010-hez és 2013-hoz PowerQuery add-in szükséges .
Magyarul:
https://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx?id=39379
Angolul:
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39379
Írd meg, milyen nyelvű és verziójú az exceled és , és annak megfelelően megírom a lépéseket. Ha egy mintát fel tudsz tölteni, hogy pontosan milyen formátumú legyen az output (amit aztán rögtön be tudsz importálni a rendszeredbe) akkor pontosan olyanra tudom alakítani röptében a beolvasás/átalakítással .
-
0P1
aktív tag
Na inkább megcsináltam gyorsan, mert nem válaszoltál, én meg nem leszek most netközelben .
Kattints a "Forrás" query-re, és browse-old be a forrás file-odat, ami olyan formátumú, mint amit megosztottál az előbb. ( kis fogaskerékre kattints a Source mellett)
Csak az "eredeti" és "segédtábla" munkalapok fontosak (azok legyenek benne, ilyen formátumban és ilyen névvel)
ezután frissíts a query. (Jobb egér - frissítés, vagy Adatok->frissítés -mind frissítése)
Megjegyzés: MKB SZÉP KÁRTYA Csoportos átutalás jóváírás azért üres ofset eseményhez, főkönyv
, partnerkód, ofset közleményhez oszlopok, mert a segédtábládban sincs ilyen rekord. (gondolom, még nem végleges)
Ha kitöltötted, akkor csak frissíts rá a queryre megint.Még egy észrevétel: a segédtáblát talán érdemesen külön file-ban tárolni, mert az "törzsadat" nem ugyanabban, mint a rendszeresen frissítendő tranzakciós adatokat.
Majd ha lesz egy kis időm, elmagyarázom lépésről lépésre, hogy állítottam össze (összedobni kb 5 perc, de ledokumentálni/elmagyarázni majdnem egy óra
-
0P1
aktív tag
válasz Aladaar #34459 üzenetére
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, az Excel 2016 óta elérhető beolvasás/átalakítás funkció mellett (2010-hez és 2013-hoz PowerQuery bővítménnyel pótolható, 2010-nél korábbi Excelek viszont már nem támogatottak) nincs szükséged segédtáblákra, és nyakatekert worksheet függvényekre se, így a munka" nevű worksheeted is teljesen kiküszöbölhető.
És én is így oldottam meg a feladatod. Ez a lényege az egésznek. Elismerem, hogy sok munka volt a sok nyakatekert függvényekkel, de beolvasás/átalakítás mellett nincs semmi ilyesmire szükség Ami kell: az input file (amit az rtf-ből bemásolsz) és a könyveléshez szükséges paramétereid, ( ami a "segédtábla" nevű worksheeten van).
Nem kel semmi egyéb, a beolvasás/átalakítás funkcióval át tudod alakítani a kívánt outputtá az inputodat, legyen az input bármennyire strukturálatlan illogikus szemét, és legyen a kívánt output bármilyen.
(azért bizonyos keretek között, valamennyi minimális logikának ezért kell a lennie a struktúrában, hiszen ellenkező esetben nem csak mesterséges, de természetes intelligenciával se lehetne feldolgozni az inputot)
Szóval, pliz felejtsd el amit csináltál eddig, csak azt add meg, hogy milyen struktúrájú legyen az output pontosan, amit aztán be tusdz olvasni a könyvelőprogramodba / integrált rendszeredbe (lehet bármilyen, bármi megoldható, tényleg .... )[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz joysefke #34496 üzenetére
Hello,
{=MAX(HA(HIBÁS(SZÖVEG.TALÁL(Alapadatok!L:L,Edzésnapló!G4)),HAMIS,Alapadatok!N:N))}
Tömbképlet, tahát Ctrl+Shift+Enterrel vidd be. A kapcsos zárójeleket nem kell bemásolnod, azt az excel automatikusan kiteszi Ctrl+Shift+Enterre
Megjegyzés: így, hogy egész oszlopban keresel, ez elég lassú lesz, de nem tudom, meddig terjed a tartományod az alapadatokban. Javaslom módosítsd vagy tartományhivátkazosra, (természetesen abszolút hivatkozással ), de sokkal célszerűbb táblává alakítani a tartományt, és tartományhivatkozás helyett strukturált hivatkozást használni , valahogy így:
{=MAX(HA(HIBÁS(SZÖVEG.TALÁL(Útvonal[Útvonal],[@Út])),HAMIS,Útvonal[Szint]))}
Így nem kell bajlódnod a függvénymásolgatással, és azzal, hogy meddig terjednek a tartományaid, így lesz a teljesítmény is optimális, és a képlet is átlátható és strukturált.
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
válasz joysefke #34502 üzenetére
Igen, lehet ilyet Excel 2016-ban, úgy hívják, hogy beolvasás/átalakítás funkció (Adatokban) és Összevonás/Lekérdezések egyesítése
tud left outer joint, right outert, innert, lefta antit, right antit és full outert is .CSakhogy te nem ilyet szeretnél, mert szövegrészletre keresnél, ilyet nem tud az SQL sem , és az Excel Beovasás/átalakítása sem (az egyébként tud mindent, amit az SQL is, sőt annál többet) . Ehhez az előbb általam írt tömbképlet szükséges . Más megoldás legalább is hirtelen nem jut eszembe. (vagy makró, de az még csúnyább megoldás)
-
0P1
aktív tag
válasz joysefke #34507 üzenetére
={alma, körte, gamma}
képlettel természetesen hibát kapsz, mivel nincsenek ilyenek definiálva a névkezelőben. De ugyanígy hibát fogsz kapni pontosvesszővel is.
Vagy akkor is, ha egyszerűen, tömbképlet nékül azt írod be, hogy=alma
Ha a stringeket akarod megadni a tömbnek, akkor idézőjelbe kell tenned:={"alma","korte","alma"}
+CSE
Viszont az={1, 2, 3}
+ CSE -nek nem kéne hibára futnia. Biztos, hogy így írtad be? -
0P1
aktív tag
válasz joysefke #34508 üzenetére
"Végül nem sikerült összehozni amit OP1 írt,"
Hát nem, tudom, hogy miért nem, pedig műxik (valszleg ugyanazért, amiért a másik kérdésedben szereplő ={1, 2, 3} tömbkonstans megadása sem jött össze, valami gond lehet azzal módszerrel, ahogy te beviszed a tömbképletet.
"tehát egyszerűsítettem a problémát: Az útvonal megnevezésnek pontosnak kell lennie"
Nem kell leegyszerűsíteni a problémát, a fenti működik az útvonal nem pontos egyezése esetén is. Viszont én eddig úgy értelmeztem, hogy az Alapadatokban törzsadatok szerepelnek, vagyis nem szerepelhet ugyanaz az út többször is (ezért adtam meg MAX-ot, így többszörös találat esetén a maximálisat adta vissza, ami ugyanaz volt értelemszerűen, mint az egyetlen találat) .
Ha viszont többszörös előfordulás is lehetséges , és ilyenkor összegezni akarod a találatokat, akkor csak cseréld ki a MAX-ot SZUM-ra:{=SZUM(HA(HIBÁS(SZÖVEG.TALÁL(Alapadatok[Útvonal],[@Út])),HAMIS,Alapadatok[Szint]))}
Megosztottam a mintát (amíg nincs PH-s fájlmegosztás, marad a OneDrive :
"A =SZUMHA(X5:X28; SZÁM(X5:X28)=IGAZ) nullát dob ki (pedig vannak benne pozitív számok). Miért? Esetleg a SZÁM(X5:X28)=IGAZ kiértékelése azonnal megtörténik a teljes tartományra és HAMIS-at ad eredményül és ez a SZUMHA összes lépését leállítja?"
Nem, nem ezt történik. A SZÁM(X5:X28) függvény kiértékelése akkor és csak akkor lesz IGAZ, ha az X5 szám (függetlenül attól, hogy mi van X6:X28 tartományban). A probléma az, hogy SZUMHA függvénynek csak értéket, vagy operátort tudsz megadni, függvényt nem (legalább is ebben a formában nem, csak tömbképletezéssel).
De nem is lenne semmi értelme, mert a SZUMHA eleve csak akkor adja a számokat, ha azok számok
Így - ha csak teljes egyezést akarnál vizsgálni, és összegezni - akkor elég lenne egy SZUMHA függvény, ahogy Delila is írta (többszörös feltétel esetén SZUMHATÖBB kellene, de ilyenről nem volt szó az eredeti problémafelvetésedben)Ha pedig csak teljes egyezést akarsz, és nem szerepelhet az alapadatokban ugyanaz az út többször, akkor elég egy egyszerű FKERES, (szummázásra semmi szükség ), többszörös feltétel esetén INDEX + HOL.VAN kombináció.
Ha pedig szövegrészletre keresés, akkor meg az általam írt módszer működhet. Keresés esetén (1:n kapcsolat ) a MAX-os, összegzés esetén (n:m kapcsolat) a SZUM-os verzió. Természetesen szükség esetén ennek is meg lehet adni korlátlan számú feltételt.
De az ilyen jellegű feladatokra egyébként sokkal elegánsabb az Excel 2016 Beolvasás/kiértékelés funkcióját használni, mint akármilyen függvényeket (különösen, ha komplikáltabb dologról van szó) .
-
0P1
aktív tag
válasz Delila_1 #34520 üzenetére
Hát elég nehéz képek alapján kitalálni, mit szeretne pontosan a kérdező, ezért is lenne jó, ha mindenki feltöltené valahova a filet.
Nekem mindenesetre az sehogy sem jött le az ábrából, hogy az alapadatokban is lenne "hét" oszlop, és az alapján is kellene összesíteni.
-
0P1
aktív tag
válasz föccer #34569 üzenetére
"makróval ki lehet szedni a cella színét, de (tudtommal) függvénnyel ezt nem lehet megcsinálni"
De igen, GET.CELL() függvénnyel lehet különböző cellainformációkat kinyerni, a cella színét (background color) a 63-as argumentummal, viszont ez a függvény csak name managerben műxik, és nem frissül automatikusan.
itt a teljes argument lista :https://www.mrexcel.com/forum/excel-questions/20611-info-only-get-cell-arguments.html
-
0P1
aktív tag
válasz DrojDtroll #34560 üzenetére
Mivel az excelben minden worksheet függvény kimenete mindig a cella tartalma, nem pedig akármilyen attribútuma, ezért természetesen ez lehetetlen.
-
0P1
aktív tag
válasz #65388800 #34537 üzenetére
Nincs függvény a lineáris interpolációra. De vannak 3rd party excel add-inek, amikben van, vagy például itt is van egy UDF ilyen célra (csak másold be a kódot egy modulba):
http://wellsr.com/vba/2016/excel/powerful-excel-linear-interpolation-function-vba/
Vagy, meg tudod oldani makró nélkül is, rendelkezésre álló függvények használatával (ELŐREJELZÉS, HOL.VAN és ELTOLÁS) az alábbi módon:
=ELŐREJELZÉS([@[Új X]];ELTOLÁS(IsmertY;HOL.VAN([@[Új X]];IsmertX;1)-1;0;2);ELTOLÁS(IsmertX;HOL.VAN([@[Új X]];IsmertX;1)-1;0;2))
Ha a táblád "Új X" oszlopában szerepel az keresett Y értékhez tartozó X érték, és IsmertX tartományban vannak az ismert X-ek, IsmertY tartományban pedig az ismert Y-ok.
[ Szerkesztve ]
-
0P1
aktív tag
Ugye két módon tudsz átvenni küldő adatot, a régi jó öreg Microsoft Query-vel vagy Excel 2016 Beolvasás/átalakítással (korábbi excelekben PowerQuery).
Javaslom az utóbbit használatát. Így (függetlenül a saját windowsod/exceled beállításaitól) röptében át tudsz alakítani bármilyen adattípust.
A lekérdezés szerkesztőben jobb egér az oszlopokon - típus módosítása - nyelvterület használata - adattípus : tizedes tört - területi beállítás : angol.
Így fel fogja ismerni, hogy az adatforrásod angol beállítást használ (a tizedes elválasztó pont), de az outputodhoz nem nyúl, az olyan formában marad, amit akarsz, vagyis maradhat vessző. Így nincs szükség külön oszlopra , és továbbra is frissülni fog percenként , de már az általad kívánt formában. Gondolom FFeri50 is ilyesmire gondolt a frissítő rutin módosítása alatt. (Microsoft query-vel ez sajnos nem oldató meg, azzal én is mindig segédoszlopokat használtam ilyenekre, de Beolvasás/átalakítással szerencsére minden megoldható)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Külpolitika
- Építő/felújító topik
- Hálózati / IP kamera
- Ukrajnai háború
- Politika
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest