Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-19 16:30:21

LOGOUT.hu

Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20101) Bozek válasza @Pal (#20098) üzenetére


Bozek
nagyúr

Erre értettem a félrevezető részt: "a kindle, pocketbook... féle úri huncutságok nem valók, mert tuti gyorsan agyvérzést kapnék". Ez elég negatívan cseng, mindenféle háttértapasztalat nélkül.

(#20102) Canonfan


Canonfan
senior tag

hockeyapu
Köszönöm szépen a sok infót, tényleg jól hangzik amit írtál. Nekem a Poke 3 egyébként a max kat, ami belefér, ezért is nagy a dilenmma, mert ahogy néztem az Alzánál hasonló áron van a poke3, és a PB HD3 is, most akcióban..
Igazából azt kell eldöntenem magamban hogy mit szeretnék, mert a mostani olvasómnál is egy időben én is raktam rá dolgokat amit az eink megengedett de utóbbi időben csak olvasásra használom, egyébként szintén Moon Reader, kipróbáltam én is több appot de a legjobb :)
Nyilván a Poke3 simán veri a mostani olvasómat, azt lehet használnám másra, főleg a kijelző módok miatt nem lenne körülményes böngészni vele, esetleg messenger még amire gondoltam olvasáson kívül hogy egy hosszabb beszélgetés esetén mégse lennék a monitor elé láncolva, és szemkímélőbb is lenne mint telefon/monitor.
Viszont az eredeti koncepció az volt hogy inkább egy céleszközt vennék most, amin egybe vannak a dolgok könnyebb kezelni a könyveket, tovább bírja stb, szóval még gondolkozom mi legyen :)

arcsin:
Köszi neked is, megnéztem nem rossz az sem de a gari miatt inkább magyar beszerzés amit szóba jön most.

Azt szeretném még megkérdezni tőletek hogy a Koreaderrel mi a tapasztalatotok a PB HD3-on illetve androidos olvasókon?
Olvastam hogy a PcketBookokra egyszerűen fel lehet tenni és hogy sokan dicsérik, de nem tudom mennyire működhet jól, Pocketbookon vagy androidon, érdemes ezt is számba venni vagy ugyanolyan mint más nagyobb tudású ereader app pl A Moon+ pro?

Egyébként ha a HD3 most gondolkozom a limitált kiadásán inkább, mert tokot úgyis vennem kéne hozzá ott meg van a csomagba alapból + 1 év gari, csak nem tudom pasiként élőbe mennyire lenne lányos kombó a fehér olvasó és a kék tok :D

Bármilyen infót előre is köszönök! :R

(#20103) Bozek válasza Canonfan (#20102) üzenetére


Bozek
nagyúr

A KOReader van olyan jó, mint a Moon+ Reader, legalábbis funkcióiban. Ugyanazok a funkciók megvannak mindkettőben, amire szükségem van (saját betűtípus, kiadói formázás elemeinek egyesével történő kikapcsolása, nagyfokú testreszabhatóság).

(#20104) csendes válasza fPApi (#20099) üzenetére


csendes
őstag

Nekem van egy céges Samsung A6, ami telefonnak nem nagy szám, de az AMOLED kijelzővel olvasni kellemes, nem is sokkal kisebb az alap e-olvasónál a képátló. Csak más élmény. Az olvasókon kívül a többi androidos alkalmazás azért jobb telefonon, az e-olvasóra meg elég egy,

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#20105) bwoay válasza fPApi (#20099) üzenetére


bwoay
nagyúr

úgy érted, hogy az androidos "olvasóknak" szükségük lenne népszerűsítésre? én nem vettem észre, hogy ez a termékkategória olyan elhanyagolt lenne, sőt, szerintem ezeknek nő leginkább a népszerűségük, mert az emberek hasonló szempontok alapján próbálnak olvasót választani, mint mobiltelefont vagy tabletet. ez pedig könnyen tévútra vezet, ha valaki csak olvasni akar, mert ahhoz nem kell erős hw, meg semmilyen extra feature.

nyilván nem én fogom meghatározni a definíciókat, meg nem is az a cél, hogy innen bárkit is kiközösítsek. csak szerintem azoknak, akik az első olvasójukat keresik, hasznos lenne, ha már elnevezés szintjén is meg tudná(n)k különböztetni az eltérő célokat szolgáló eszközöket.
és bizony a Boox weboldala - boox.com - is tabletként hivatkozik bizonyos termékeire:
Aside from the classic 6″ E Ink eReaders, Onyx is typically famous for its large-screen Android-based E Ink tablets such as 13.3″ BOOX Max3 and 10.3″ BOOX Note Pro.

lássuk be: egy androidos olvasó akkor a megfelelő választás, ha a user alkalmazásokat akar telepíteni, és/vagy (szöveges) internetes tartalmat is fogyasztana, és/vagy kiemelt fontossággal bírnak számára a PDF-ek, esetleg jegyzetelni is szeretne - magyarán csak (könyv)olvasásra egy ilyen eszköz felesleges, vagy legalábbis túlzás.

a klasszikus értelemben vett olvasók (vagy nem tudom, hogyan nevezzem őket) funkcionalitása viszont az elmúlt 6-8 évben nem igazán változott. a legnagyobb "innováció" gyakorlatilag a a nagyfelbontású kijelzők, a 2 magos processzorok megjelenése, (mikor is, tavaly?), a smartlight meg az audiobookok kezelése (az sem mindenhol, ld Kobo). ennek az az oka, hogy lényegében 6 évvel ezelőtt is tökéletesen ellátták a feladatukat, ezen már nem sok mindent lehet csiszolgatni. ezért van az, hogy itt a prémium kategória sem a többlet feature-öket jelenti, hanem a nagyobb méretet meg a komolyabb anyaghasználatot, esetleg sebességet, de a funkcionalitás gyakorlatilag ugyanaz. ezek ugyanúgy céleszközök, mint pl a reMarkable, ahol pl. azért nincs frontlight, mert az ahhoz szükséges plusz réteg rontana a jegyzetelés élményén/érzetén, hiába jönne jól olvasáshoz, ez az eszköz nem arra való.

a cél igazából annyi lenne, hogy legalább az első válaszút elé kerülve meg tudjuk könnyíteni azoknak a dolgát, akik most ismerkednek a témával. ezért nem tartom egyáltalán szerencsésnek, amikor androidos olvasókat vetünk össze hagyományos modellekkel, és az a téma, hogy mondjuk a Boox vagy a Kobo termékei jobbak.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20106) fPApi válasza bwoay (#20105) üzenetére


fPApi
őstag

Szerintem ez jó példa arra, hogyan kell a bolhából elefántot csinálni. Hiszen csak arról van szó, hogy a felmerült kérdésre mindenki mondhassa el a véleményét, aki meg kérdezett el tudja dönteni, hogy neki mi kell és mi a jó.

(#20107) repro


repro
tag

Sziasztok!
Segítséget kérek.
Kaptam egy Kobo Aura One olvasót. Nem tudom csatlakoztatni a Pc-hez.
Így nem tudok átmásolni könyveket.
Ha összekapcsolom a pc-vel kiírja, hogy connectáljak megnyomom átvált sötét színre de a Pc-n nem jelenik meg sem a Calibre-n
Előre is köszönöm a segítséget

(#20108) Ébri válasza repro (#20107) üzenetére


Ébri
senior tag

Első körben próbáld másik kábellel, fúleg ha ismeretlen USB eszkiözként se jelent meg.

(#20109) hockeyapu


hockeyapu
aktív tag

Több mint 50 éve a szerelmese és gyűjtője vagyok a könyveknek. Ahogy megtanultam olvasni, beleszerettem a nyomtatott szépirodalomba !
Alapvetően az olvasásra szeretném buzdítani az embereket és ehhez nyújtanék segítséget saját tapasztalataimból ! Biztosan vannak akik hasonlóan gondolkodnak mint én, ha mégse, hát sorry! Úgy 10 éve olvasok könyveket digitális formában és azóta vívódok az ebook olvasó vásárlásán, amit sokszor a kezembe vettem, de nem győzött meg egyik sem.
Most találtam végre olyan készüléket, ami megfelel az igényeimnek.
10"-os gépen olvastam eddig is fekvő 2 oldalas formátumban, mintha egy kihajtott könyv lenne .
Eszméletlen jó az e-ink kijelző, nem ég a szemem több órás olvasás után sem ! (ja és igazad van @Pal tényleg jó az onyx saját olvasója, a többit val. kukázom) Canonfan-nak (mivel rajtam kívül nem igazán segítenek csak fikáznak) ajánlom hasonlítsd össze az általad kiszemelt két készülék paramétereit, hasonlóak, csak a poke nem usb micrós, és 32g belsője van a pocket 16g-jével szemben és az onyx otg-s. Szóval a véleményem kendőzetlenül, hülyeség ugyanannyiért kisebb tudású szerkezetet venni ! Nem hinném ha egymás mellé rakunk egy androidos meg nem androidos olvasót használat közben, amikor egy könyv ki van nyitva, lennének érzékelhető különbségek ! :N
Valamint ígérem újdonsült barátaimnak, Bwoay-nak és Bozek-nek, hogy 98%-ban csak olvasni fogok az új gépemen !
És hogy bizonyítsam a barátságomat felajánlom nekik, hogy amennyiben 1/3-ad vagy akár 1/4-ed áron találnak új megrendelhető 10"-os ebook readert , visszaviszem az új gépemet az iponhoz (mivel 14 napos elállási van) és megrendelem az 1/3-ad vagy akár 1/4-ed áron megvásárolható gépeket és egyet, egyet nekik ajándékozok ! :((

A cél szerintem változatlan : minél többen olvassanak !! :K
Ha bárkinek a lelkivilágába beletapostam volna, elnézést kérek újfent ! :R
És az egészségetekre, megyek iszom egy unicumot ! ;]

[ Szerkesztve ]

"Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben" Galactica Enciklopédia...

(#20110) macilacus válasza Canonfan (#20102) üzenetére


macilacus
senior tag

Nekem HD3 van és tökéletesen jól lehet használni a gyári olvasóval, szerintem teljesen felesleges rá bármilyen külső olvasó.

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

(#20111) bwoay válasza fPApi (#20106) üzenetére


bwoay
nagyúr

szerintem meg pont az a probléma, hogy a legtöbben eleve nehezen döntik el, mire van ténylegesen szükségük. gondolj csak a PDF témakörre, gyakorlatilag állandóan visszatérő kérdés, mert az ide érkezők 90%-a vagy azt hiszi, hogy a PDF ebook formátum, vagy azt, hogy a PDF megkerülhetetlen. de inkább csinálok amúgy a bolhából elefántot, ha ez egyébként bármiféle támpontot nyújt a választáshoz másnak, minthogy minduntalan pontosan ugyanazokat a köröket fussam le.

az igazi segítség egy up-to-date összefoglaló szerkesztése lenne, ahol alapjaiban el lehetne magyarázni a különbségeket, és aki azt elolvassa, már nem Ádám - Évától kezdene kérdéseket feltenni. én már jeleztem anno, hogy szívesen részt vennék a szerkesztésben, de hogy egyedül nem csinálom meg az egészet, az 100.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20112) pamper válasza felhőke (#20088) üzenetére


pamper
lelkes újonc

Kedves littlecloud!
Én is kezdő vagyok, de már kaptam kiokosítást ebben a kérdésben.
Ha a kijelző alján hosszan rányomsz a lapszámra, akkor nyert ügyed lesz! ;)

(#20113) Bozek válasza hockeyapu (#20109) üzenetére


Bozek
nagyúr

"Szóval a véleményem kendőzetlenül, hülyeség ugyanannyiért kisebb tudású szerkezetet venni! Nem hinném ha egymás mellé rakunk egy androidos meg nem androidos olvasót használat közben, amikor egy könyv ki van nyitva, lennének érzékelhető különbségek!"

1. Az Android-os olvasónak azért valószínűleg nagyobb a fogyasztása is, mint egy direkt e-book olvasására szánt eszköznek, tehát sűrűbben kell tölteni.
2. Az Android nem tökéletes, teljesen felesleges annak a hibáit is vállalni, ha kizárólag csak olvasni szeretne az ember.
3. Azt mondjuk nem értem, hogy miért jobb 10"-on egyszerre 2 oldalt nézni, mint 6"-on 1-et. Előbbi esetében még kisebb is lesz 1 oldal.

(#20114) Menotti válasza repro (#20107) üzenetére


Menotti
aktív tag

Milyen usb kábellel próbáltad?Remélem nem egy telefon töltővel...:-)
Az ugyanilyen olvasóhoz nekem a 3.kábel volt jó,anno...:-9

(#20115) Canonfan válasza hockeyapu (#20109) üzenetére


Canonfan
senior tag

Köszönöm szépen! :R :R

Meggyőztél, meg is rendeltem a Poke 3-at kíváncsi is vagyok rá nagyon. :K
Igazad van, főleg a jövőre gondolva az usb C már magában egy előny mert jövőre tavasz/nyár környékén telefont is szeretnék újat venni, ami már nyilván usb c-s lesz és akkor nem kell két különböző kábelt elöl tartani. A nagyobb tárhelyről meg nem is beszélve.
Mindenesetre remélem tényleg hogy az Android miatt nem lesznek vállalhatatlan nyűgök szerencsére ez a mostani Wayteq-es olvasómnál se volt jellemző pedig azon még 4.2-es droid van, illetve az üzemidő sem lesz kevés de ha annyit tud minimum mint a mostani azzal nem lesz gondom.
Sokat gondolkodtam rajta amúgy mert a HD 3-al sem jártam volna rosszul biztosan, a fizikai gombok hiánya lehet furcsa lesz bár egyszer volt a kezemben egy érintős Kindle, pár oldal lapozás után nem tűnt vészesnek úgyhogy biztos csak megszokás kérdése.

(#20116) @Pal válasza bwoay (#20111) üzenetére


@Pal
tag

"az igazi segítség egy up-to-date összefoglaló szerkesztése lenne, ahol alapjaiban el lehetne magyarázni a különbségeket"

Szerintem ez tök jó ötlet. Ha van rá igény segítenék benne, ha tudok.

(#20117) bwoay válasza @Pal (#20116) üzenetére


bwoay
nagyúr

nem az én ötletem, többször felvetődött már az igény. nekifuthatunk ketten is, ha gondolod. de szerintem szükség lenne 3-4 emberre összesen. meg tulajdonképpen nem kellene komplettre megírni, hanem csinálhatnánk egy útmutatót, de csak vázlat szintjén, és ha valami eszébe jut valakinek, akkor menet közben bővíthetnénk. onnantól kezdve meg könyörtelenül lehetne irányítani minden friss érdeklődőt a tudástárba. vagy tudástérbe.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20118) fPApi


fPApi
őstag

Ezeknek az összehasonlításoknak (androidos vs nem) akkor van értelme, ha aki mondja az használt hosszú távon mindkét eszközt. Nekem volt PocketBook InkPad 3 (ami nem egy olcsó kategória) kb. fél évig, most meg már hónapok óta használok egy Onyx Boox Nova Pro-t, így össze tudom hasonlítani ezeket (persze csak a saját szempontjaim szerint). Kérdezem azokat, akik "fújnak" az androidosra, hogy van valós összehasonlítási alapjuk? És nem arra gondolok, hogy "volt a kezembe pár percig", hanem hosszútávú használatra, mert csak akkor van bármi értelme az összevetésnek.

(#20119) Oldman2 válasza bwoay (#20117) üzenetére


Oldman2
veterán

Szívesen beszállok én is! (Már készítettem több "Összefoglalót" a Logout-on...)

Javaslom, hogy az elején egy közös Google dokumentummal kezdjük, azt minden közreműködő elérheti és ha akarjuk szerkesztheti.

Én úgy tűnik, rövidesen egy Androidos Likebook Mars készüléken szerzett tapasztalataimat tudom beletenni.

Eddig csak Kobo és Kindle és Androidos mobil/tableten szerzett tapasztalataim vannak.

(#20120) bwoay válasza fPApi (#20118) üzenetére


bwoay
nagyúr

ezért írtam, hogy az összefoglaló szerkesztése szvsz 2-nél több embert igényel.
veled együtt 4-en lennénk.

ha a kérdés nekem is szólt: én nem "fújok" az androidos olvasókra, de kizárólag könyvolvasás mellett nem látom az előnyeiket, szemben a hátrányokkal. mondjuk emiatt is jó "journey" lenne a közös szerkesztés. szerintem pontosan meg lehet határozni, hogy mikor ez és mikor az a jobb választás, össze lehet gyűjteni az előnyöket/hátrányokat tárgyilagosan - meg szubjektíven, saját szempontok alapján is. biztos vagyok benne, hogy nagy segítség lenne sokaknak, elnézve, mennyien érkeznek a topicba fogalmatlanul, eligazítást/tanácsot kérve.

Oldman2:
gratulálok, most betonoztad be magad, mint editor :D thx!

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20121) szkaroly válasza fPApi (#20118) üzenetére


szkaroly
senior tag

1. Sokaknak fontos az üzemidő és egy android olvasónal ez gyengébb. Ez tény.
2. 16 vagy 32 belső tár, nem teljesen mindegy?
3. Havonta egyszer használtam a kábelt, nem egy kardinális probléma.
4. A méret felhasználóspecifikus, én speciel 6-osnál nem vennék nagyobbat, kis méret (és súly) nálam fontos szempont.

Poco X3 Pro

(#20122) fPApi válasza szkaroly (#20121) üzenetére


fPApi
őstag

Mindenki ezzel jön, hogy az androidosnál gyengébb az üzemidő. Ez így van, de ameddig az enyém kibír 3 hetet, nem igazán érdekel, hogy esetleg kibírna négyet is.

(#20123) Bozek válasza szkaroly (#20121) üzenetére


Bozek
nagyúr

Ezzel teljes mértékben egyetértek. Sajnos sok embert a minél nagyobb számokkal lehet megvezetni. Nekem is csak 16 GB a belső tárhely, de most van fenn az olvasón 115 könyv, az nagyjából 300 MB-ot foglal. Ezzel számolva simán ráférne több mint 5000 könyv, de minek annyi? Persze én nem PDF-ezek, azt sose tartottam e-book formátumnak, EPUB-ban van az összes.

(#20124) Skarpea


Skarpea
csendes tag

Nekem csak 8gb van, de az is elég Epubokra.
Én most azzal szenvedek, hogy lámpafénynél olvasva belecsillan az ebookba az égő, ami zavar. Anélkül meg rá kell tolnom a fényerőt, ami meg még fura a szememnek. Ti hogy olvastok rajta? Kint a kertben majd tavasszal tudom kipróbálni.

(#20125) Bozek válasza Skarpea (#20124) üzenetére


Bozek
nagyúr

Általában 30%-os fényerővel, de van, hogy feltolom 50-re. Éjjel leginkább a KOReader inverz módját használom. Igaz, úgy fekete alapon "fehérek" a betűk, de már megszoktam. Telefonon is sokszor így olvastam, amíg nem volt olvasóm.

Azt hozzátenném, hogy én világéletemben utáltam a lámpafényt, csak nagy szükség esetén kapcsolok lámpát.

[ Szerkesztve ]

(#20126) szkaroly válasza fPApi (#20122) üzenetére


szkaroly
senior tag

Ne haragudj, de ha rendszeresen használod nem bír ki 3 hetet. :U Ezt úgyse hiszem el. Én megértem hogy egyesek miért választanak androidos modellt, de azért maradjunk már a realitás talaján.

Poco X3 Pro

(#20127) fPApi válasza szkaroly (#20126) üzenetére


fPApi
őstag

A te dolgod, hogy mit hiszel. Én meg tudom, hogy meddig bírja, mivel én használom.

(#20128) csendes válasza fPApi (#20127) üzenetére


csendes
őstag

Androidnál nagyon függ a beállításoktól, illetve a telepített applikációktól, hogy meddig bírja. Alapból letiltok minden túl kíváncsi appot, amit törölni nem lehet (FB, stb.) és energiatakarékosra állítom. Így a telefonom is elmegy kb. egy hétig :D

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#20129) arcsin válasza csendes (#20128) üzenetére


arcsin
senior tag

Androidnál a google framework-öt sem muszáj engedélyezni pld. Csak az is rá tud dobni az üzemidöre :)

[ Szerkesztve ]

(#20130) Bozek válasza csendes (#20128) üzenetére


Bozek
nagyúr

Jó, mondjuk az telefon, ez meg nem. Más a kijelző is, ami szintén kevesebbet fogyaszt. De egy biztos, kikapcsolva mindkettő sokáig bírja. :D

(#20131) @Pal válasza csendes (#20128) üzenetére


@Pal
tag

Én is letiltok minden nem használt programot. Eleinte kipróbáltam, hogyan működik a rendszer bekapcsolva, de teljesen felesleges volt, mert az üzeneteket úgyis csak telefonon, vagy számítógépen néztem meg és ritkán az olvasón. Mióta nincsenek értesítések szinte csak az olvasó és a jegyzetelési funkciókat használom. Amikor letöltök egy-egy webes cikket, csak akkor kapcsolom be. A Wifi alapból ki van kapcsolva. Így nagyon keveset fogyaszt a rendszer. Most kb. másfél hete nem töltöttem fel. Eszembe se jutott volna a téma, ha itt nem merül fel.

Egyébként nem vennél részt a bwoay kezdeményezésében?
Oldman2 úgy tűnik, már betonozta magát, mint editor .:D

(#20132) @Pal válasza bwoay (#20120) üzenetére


@Pal
tag

"összefoglaló szerkesztése szvsz 2-nél több embert igényel.
veled együtt 4-en lennénk." (Oldman2-vel, nyilván)

Ugyebár ez lenne a cél:
"egy up-to-date összefoglaló szerkesztése lenne, ahol alapjaiban el lehetne magyarázni a különbségeket, és aki azt elolvassa, már nem Ádám - Évától kezdene kérdéseket feltenni"

Ki a négy fő? Vagyis kik vennének részt ebben?

Másik kérdésem, hogy mi lenne ennek a megbeszélésének a közös fóruma?
Kéne egy jelentkezési hely vagy valami, mert így elvész az egész (vagy csak én nem látom át, mert fórumszakértő az nagyon nem vagyok).

(#20133) Oldman2 válasza @Pal (#20132) üzenetére


Oldman2
veterán

Aki be szeretne szállni, írjon nekem egy PM-et...

Telegramhoz mit szólnátok "beszélgetési" helynek?

LittleBiG007 mint Topikgazda mit szól a kezdeményezéshez?

[ Szerkesztve ]

(#20134) bwoay válasza @Pal (#20132) üzenetére


bwoay
nagyúr

te és Oldman2 jeleztétek, hogy részt vennétek benne, tehát 3-an vagyunk jelenleg.
de nem akarok megint bolhából elefántot, szerintem csak vágjunk bele :D
mármint én már írom, ami eszembe jut.
hozzátenném: aggleány írása szerintem nagyon jó, csak már régi. mondjuk lehet, hogy privátban megkeresem, Pocketbookot használ, lehet, hogy szívesen részt venne a "projectben".

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20135) @Pal válasza bwoay (#20134) üzenetére


@Pal
tag

Ja értem Oldman2 két fő és mi ketten, ez négy. :D
aggleány írásának aktualizálása is jó irány lehet.
Ha részt venne az lenne a legjobb, de akkor nem lehet, hanem biztosan írj neki. Engem az ő írása hozott ide.

(#20136) bwoay válasza @Pal (#20135) üzenetére


bwoay
nagyúr

nem, én úgy számoltam, hogy vagyunk mi 3-an,
és fPApinak írtam, hogy vele együtt 4-en lennénk.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20137) @Pal válasza szkaroly (#20126) üzenetére


@Pal
tag

Van személyes tapasztalatod androidos olvasókkal kapcsolatban?

Csak kérdem, mert a realitás talaja tényeken alapszik, nem feltételezéseken és hiten.
Ha már felvetődött és ennyire fontos (bár olyan nagyon nem lehet létfontosságú kérdés, mert a általában van áram az ember környezetében), érdemes elkülöníteni az üzemidőt a készenléti időtől, esetleg a használaton kívüli időszakban kikapcsolt állapotban vagy a készenlétben van a készülék, van-e automatikus altatás, auto- vagy kézi kikapcsolás, a használat során igénybe vettünk-e eszközöket (pl. világítás, bluetooth, Wifi, mikrofon, internet, olvasóprogram stb.) És csak ezek után jön a tényleges használat módja. Könyv olvasása, jegyzetelés, hangoskönyv, netán böngészés és ezeknek mi a túlsúlya, de ne felejtsük ki azt se, hogy valakinek a napi használat nincs egy óra, és van aki több órát is olvasgat.

Nos, melyik fajta használattal, melyik androidos készülék nem bír ki három hetet?
Szerintem világítás nélkül napi 2-3 óra olvasással (minden más funkció kikapcsolásával) vígan kibír az enyém ennyit.
Most direkt a kedvedért megnéztem az erőforrások használatának a statisztikáját. Ez alapján 10 óra 56 perc az aktív használat, jegyzetelés, olvasás, időnként világítás használata (egy rövidebb internet használat is volt) 44%-ra vitte le az aksit, úgy, hogy nem volt kikapcsolva egyszer se. Ez alapján azt írja, hogy az eddigieket figyelembe véve még 10 órát használhatom így. Nos ez kb. 21 óra.
Amit ha elosztunk 7-tel akkor napi egy óra belefér a három hétbe. Ha csak olvasok jóval kisebb a fogyasztás, szinte nem is használ energiát. Lehet ilyen teszteket csinálni, de tök fölösleges, mert úgyis mindenkinek egyedi a használati szokása. Ezzel nem tudom hogyan lehetne spórolni.

(#20138) Bozek válasza @Pal (#20137) üzenetére


Bozek
nagyúr

De ha csak olvasásra használod, akkor miért kell Androidos eszköz? Arra a célra tökéletesen megfelel egy olcsóbb is. Én az esetek 95%-ában világítással olvasok (olyankor van időm), szóval a 3 hét nem lenne meg nálam sem. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy a Pocketbook Touch HD 3-am mennyit bír ki, mert már fogalmam sincs, mikor töltöttem fel. Szerintem amikor visszajött a szervizből. Azóta eltelt majdnem 2 hónap, igaz, csak 30 órát olvastam, de most van 31%-on.

(#20139) @Pal válasza Bozek (#20138) üzenetére


@Pal
tag

"De ha csak olvasásra használod, akkor miért kell Androidos eszköz?"

Ha két eszközt akarok összehasonlítani érdemes azonos használati módot választani, különben értelmetlen az összehasonlítás. Arra céloztam, hogy ha csak olvasásra használnám akkor nem lenne nagy eltérés.
A PocketBook is többet fogyasztott amikor böngészésre használtam. Ha viszont egy böngészésre alkalmatlan olvasóval akarnám összehasonlítani, marhaság lenne az egész, hiszen az nem használ wifit, nem töltöget le adatokat, vagy ha egy olyan készülékkel vetném össze amelyiken nincs világítás az is félrevezető lenne stb. Emiatt csak azonos vagy nagyon hasonló funkciók használatával lehet az összehasonlítást elvégezni.

Viszont a kérdésedre az a válaszom, hogy nekem mindegy, hogy andridos-e vagy másmilyen, ha képes ellátni a funkcióit. Az hogy éppen egy androidos készüléket találtam a legalkalmasabbnak erre nem választás kérdése volt, hanem adottságé. Ez tud jegyzetet készíteni, jegyzetet beolvasni és a jegyzetben keresni, ebben van olvasó és ez alkalmas minden formátum megjelenítésére amire szükségem van és nem utolsó sorban ez az ami a legkényelmesebb (szemkímélő) olvasást biztosítja ezek mellett (ráadásul úgy, hogy nem kell konvertálgatnom átszerkesztgetnem semmit mióta ezt használom, amely elég kényelmes megoldás). Nem játszom rajta, nem nézegetek filmet, nem üzengetek stb. Csak olvasás és írás. Ennyi az igényem és ezt ki is tudja elégíteni.

És kb. hetente egyszer esténként felteszem töltőre, meg sem nézve, hogy hány százalékon van. Ez az egyik adat amit a legritkábban olvasok rajta. :)

[ Szerkesztve ]

(#20140) Ébri válasza @Pal (#20139) üzenetére


Ébri
senior tag

Szerintem >2 hét üzemidővel ez valóban nem gond, én a súly (erősebb akku + hardver miatt gondolom) és ár (erősebb hardver) mentén látok negatívumot.

(#20141) bwoay válasza @Pal (#20139) üzenetére


bwoay
nagyúr

szerintem a Pocketbook olvasók is alkalmatlanok a böngészésre, én legalábbis ebbe a kategóriába sorolom őket. Ahogy írtam is korábban: akinek az olvasáson túl pl. internetes tartalom fogyasztásával kapcsolatban is vannak ambíciói, annak android fronton érdemes nézelődnie.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20142) Gargouille


Gargouille
őstag

Az ajánlásotok alapján meg lettem lepve karácsonyra egy PocketBook Inkpad 3-al. Nos nagyon elégedett vagyok vele. Meg kell kövessem magam a háttérvilágítással kapcsolatban, mármint annyiból, hogy nagyon alacsonyra véve a fényerőt valóban nem zavaró, viszont tovább javít az eleve nagyon jól olvasható kijelzőn lámpafénynél. Régebben volt háttérvilágítós ebook olvasó a kezeim közt (sajnos a márkáját sem néztem meg), azon egyáltalán nem tetszett, de az Inkapd-en nagyon széles skálán állítható az egészen épphogy észlelhető holdfénytől a tök olvashatóig és a színhőmérséklet is nagyon jól szabályozható. Így már tényleg nem gond, hogy van benne. Sőt!

A Kindle4-em után ez azért egy minőségi különbség, látszik, hogy 10 év alatt azért sokat fejlődött ez a piac is. Méretre ez a 7.8" nekem pont telitalálat és tényleg nagyon szép, élesek a betűk, kristálytiszta a kijelző. Ami szintén üdítő meglepetés az a sok beállítási lehetőség, gyakorlatilag minden marhaságot be tudtam állítgatni pont úgy ahogy szerettem volna. A touch screen egyedül az amivel meg kell tanulnom együtt élni, mert előfordul, hogy véletlenül a képernyőhöz érek és ellapozok vagy menüt nyitok, ezt még szokni kell.

Mondanom sem kell, hogy az összes könyvemet csont nélkül olvassa és nagyon könnyű az átvitel. Amit külön kiemelnék - mert ettől agyf**zt kaptam a Kindle-nél - az az, hogy lehet normálisan fájlnév és mappák szerint rendezni a könyveket, nem kell külön kollekciókat létrehoznom meg variálnom az olvasóban, hogy úgy rendezze ahogy látni szeretném.

Az akkuja is elég jónak tűnik, mert 24-e óta kiolvastam egy 280 oldalas könyvet rajta (plusz szórakoztam a beállításokkal) és sikerült 98%-ról 96%-ra meríteni az akkut. Ha ez így bírja, akkor majd valamikor tavasszal kell legközelebb töltenem. :D

Már csak egy tokot fogok majd venni hozzá, mert olyan kis karcsú és könnyű, hogy félek a sérüléstől. Az itthoni boltok kínálata elég szűkös e téren, de az Alin találtam megfelelőt.

Szóval csak szerettem volna nagyon szépen megköszönni nektek a segítséget és az ajánlást, régóta nézelődtem és el voltam veszve a kínálatban, de most totál elégedett vagyok ezzel az olvasóval. Kösz srácok! :R

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#20143) szkaroly válasza Gargouille (#20142) üzenetére


szkaroly
senior tag

Na pontosan ez a különbség a linuxos és az androidos modellek között, mint fennt is írtam. Elolvastál egy könyvet pár százalék használattal.

Poco X3 Pro

(#20144) @Pal válasza Gargouille (#20142) üzenetére


@Pal
tag

Az gesztusokat (érintéseket, húzásokat, koppintásokat) érdemes alaposan kitanulni, mert sokat könnyítenek a használaton. Pl. írtad a fényt. Ennek van egyszerű állítási módja. Jobb oldalon, függőleges irányú húzással a fényerőt, baloldalon pedig a színhőmérsékletet tudod állítani fokozatmentesen, a fel-, lekapcsolás pedig hosszan nyomva tartott jobb oldali billentyűvel a legegyszerűbb. Ha zavar az érintőképernyő, szintén a jobboldali billentyű dupla lenyomásával ki- és bekapcsolható stb.
Viszont mindenképpen kell rá a tok! A gyártó szerint dobálhatod, leejtheted a készüléket (persze azért ez nem ajánlott), semmi baja nem lesz, de hajlításra nagyon érzékeny. Ez utóbbit tapasztalatból mondom. A pattintós tokok esetén a ki és behelyezésnél is nagyon óvatosan kell eljárni, de a legbiztosabb a műbőr tok (bár ennek az altatási képesége nem megbízható).
És igen... Egyetértek mindenkivel, aki azt állítja, hogy szinte semmit se fogyaszt és nagyon sokáig bírja az aksi.

[ Szerkesztve ]

(#20145) adnoctum18


adnoctum18
senior tag

Hello!

Hattervilagitasos ebook olvasot keresnek levaltani a 8 eves Kindle Keyboardomat, ami azota is tokeletesen uzemel. Nem lenne rossz, ha lennenek rajta fizikai lapozogombok, de tudok kompromisszmot kotni. Fontos lenne a minel jobb felbontasu kijelzo es az allithato szinhomersekletu hatterfeny es, hogy emailben vagy mas felhoszolgaltatason keresztul tudjak ra konyvet kuldeni. Esetleg az is szempont, hogy a 2 gigas vegyes (prc, azw, mobi) formatumu kindle gyujtemenyemet tudjam rajta konvertalas nelkul kezelni. A keret kb. 50k. Pocketbook Touch Lux 5-ot neztem, de a kijelzo felbontasa kicsit kisebb, mint a Kindle Paperwhite 4-e, nem tudom mennyire szamit.

bwoay reg lattalak! :)

---"I am not mad. I am interested in freedom. Good Luck, J. Morrison."---

(#20146) Bozek válasza @Pal (#20144) üzenetére


Bozek
nagyúr

"Ha zavar az érintőképernyő, szintén a jobboldali billentyű dupla lenyomásával ki- és bekapcsolható"

De csak könyvolvasás közben. Egyébként a Beállítások - Személyes beállítások - Billentyűkiosztás menüben minden állítható a gombokkal kapcsolatban. A gesztusvezérlést nem lehet ugyan, de ha KOReader-t használ az ember, azon belül még az is megoldható. :)

(#20147) Skarpea


Skarpea
csendes tag

Végre sikerült úgy beállítanom az olvasólámpát, hogy ne zavarjon a fénye, de így akár 0% is állíthatom a lux fényerejét, még úgyis szépen olvasható marad.
Nálam egy olyan bug van, hogy a jobb szélső gomb egy nyomásra nem mindig ugrasztja fel a vissza nyilat, de kettő nyomásra meg lezárja az érintőt. Így még kétszer meg kell nyomnom a feloldáshoz, majd még egyszer a vissza gomb felugrásához.- Ha ez se segít, akkor a bal szélső gombbal tudok kilépni.
A fel le húzásra nekem is állítja a fényerőt. Az akksi nálam is lassan merül.

(#20148) Skarpea


Skarpea
csendes tag

Ja igen meg még az szokott fura lenni, hogy ha 10 percre úgy ahogy alvóba megy, de nem lehet felébreszteni, csak ha rácsukom a mágneses tokot, majd kinyitom.

(#20149) @Pal válasza Skarpea (#20148) üzenetére


@Pal
tag

Érdemes lenne egy gyári visszaállítást csinálni és utána feltenni a regfrissebb szoftvert.
Ha a gombra nem reagál rendesen, lehet kontakthiba is. Elképzelhető, hogy szorítja a tok. Nekem így ment tönkre.

(#20150) Skarpea


Skarpea
csendes tag

Új eszközön visszaállítás? A legfrissebb Linux 3.2 van rajta. Gyári tokja van, nem hinném, hogy szorítja. Lehet csak még nem jól nyomom meg.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.