Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-19 16:30:21

LOGOUT.hu

Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4001) ABal válasza Nagya21 (#4000) üzenetére


ABal
őstag

Ha megígéred, hogy egy előre megállapított áron megveszed tőlem azt, amelyiket végül is nem tartanám meg a kettő közül, akkor OK :D

"Mi a rosszabb, a tudatlanság vagy a közöny?" "Nem tudom, és nem is érdekel!"

(#4002) xcsabo válasza Degeczi (#3987) üzenetére


xcsabo
senior tag

ezt is, azt is tudja. egyértelműen skennelt könyvvel tudta az OCR szerű értelmezést. onnan derül ki, hogy a képeket meg a nem olvasható szöveget kriksz-kraksszokkal helyettesítette.

(#4003) Retekegér válasza Szandoo (#3990) üzenetére


Retekegér
HARDVERAPRÓD

Ahogy nézem ez szinte a 622 Touch nagyobb felbontású és háttérvilágítással rendelkező változata. Én az előbbiről tudok nyilatkozni, határozottan elégedett vagyok vele. PDF-hez használható, de nem a legkényelmesebb.

[ Szerkesztve ]

<< Heimdal >>

(#4004) pusiga válasza ZooLee (#3993) üzenetére


pusiga
tag

Szerintem a felhasználástól függően meg kellene különböztetni legalább három kategóriát az e-book olvasók között:
Az első kategória ami legelterjedtebb a mobil olvasáshoz való, zsebre tehető méretben (5-6")
A második a kényelmesen fekvős, vagy fotelben ülős olvasáshoz (és szemüvegeseknek - én is az vagyok :) ) (7-8")
A harmadik pedig a tanuláshoz, jegyzet olvasáshoz műszaki tartalmakhoz (9-10").
Ez utóbbi anyagok úgy tudom többnyire A/4 méretű PDF fájlok.
Mint írtam korábban az eddig általam fellelt elektronikus formátumú (irodalmi témájú) könyvek fele, harmada is PDF, változó méretben (A/4, vagy annál kisebb). Én még szerencsére nem futottam bele ezek közül az általad említett borzasztó minőségű "bescannelt PDF-ekbe.

[ Szerkesztve ]

(#4005) ZooLee válasza pusiga (#4004) üzenetére


ZooLee
őstag

A kategóriák felállítása teljesen jó az olvasási szokások alapján. A harmadik kategóriához van is ajánlott olvasó, úgy hívják, hogy tablet. :) Az mindent megeszik, gyorsan és könnyen megnyit, zoomol, görget bármilyen PDF állományt. Jelenleg legalábbis ez a helyzet. Ha majd változik az e-ink kijelzők és a vezérlők ára, akkor remélhetőleg lesz erre a kategóriára is megfelelő e-inkes olvasó.

Mint írtam korábban az eddig általam fellelt elektronikus formátumú (irodalmi témájú) könyvek fele, harmada is PDF, változó méretben (A/4, vagy annál kisebb). Én még szerencsére nem futottam bele ezek közül az általad említett borzasztó minőségű "bescannelt PDF-ekbe.

Már írtam, ez egy és ugyanaz a kategória. Én is hallottam már olyanról, aki látott már ilyen, szürkén-feketén készült, nem hivatalos "e-könyveket", a minőségük a borzasztó, és a konvertálásra elfogadható között változik. Ha majd látsz, olvasol rendesen elkészített e-könyveket, utána tudni, érteni fogod, miről beszélek. :)

(#4006) pusiga válasza ZooLee (#4005) üzenetére


pusiga
tag

Tényleg nem a vita kedvéért, de azért már létezik pl. Aura HD-hez hasonlítható árkategóriájú, 9,7"-os, e-Ink kijelzős e-könyv olvasó (pl. PocketBook Pro 912), ami gondolom szemkímélés szempontjából jobb választás A/4-es jegyzeteket (PDF-eket) olvasni, mint egy hasonló méretű tableten. :U

[ Szerkesztve ]

(#4007) Rebourne válasza pusiga (#4006) üzenetére


Rebourne
aktív tag

Egy jobb tablet 250 ppi-s pixelsűrűsége nagyágrendekkel jobb képet eredményez mint a PocketBook Pro 912 150 ppi-je (ami ráadásul csak Viziplex e-ink). A szemkíméléshez hozzátartozik az is, hogy a szemnek (és az agy látórendszerének) mennyit kell összpontosítania, hogy felismerje, amit lát. Kevesebb pixelsűrűséggel nem csak randább a kép, de szkennelt / fixre tördelt szöveg esetén az olvasás is megerőltetőbb nagyítás nélkül. A tablet képernyőjének világosságát ellensúlyozni lehet a helység jó megvilágításával. A gyenge felbontású e-ink képernyőn nem lehet javítani.

[ Szerkesztve ]

(#4008) pusiga válasza Rebourne (#4007) üzenetére


pusiga
tag

Ezt a képfelbontás különbségből adódó olvashatósági előnyt a tablet javára látatlanbam aláírom, kérdés hogy a világító képernyő szemerőltetőbb-e, vagy a kevesebb részlet egy szöveges dokumentum olvasásánál. :U Melyiket érezni megerőltetőbbnek: egy világító, de nagyobb felbontású képernyőt, vagy egy kisebb felbontású, de papírszerű olvasó megjelenítőjét.
Hozzászólásod számomra már-már az e-Ink technológia létjogosultságának a megkérdőjelezését jelenti. :((
Persze nem csak ezen múlik, ha a szemkímélés elsődleges szempont is, itt van még az e-Ink kijelzős e-könyv olvasók másik nagy előnyeként emlegetett aksi töltés sűrüségének (ritkaságának) nagy előnye a tablettel szemben, és esetleg a súlyelőny is nyomhat a latban valamennyit a döntésnél.

(#4009) Rebourne válasza pusiga (#4008) üzenetére


Rebourne
aktív tag

"Hozzászólásod számomra már-már az e-Ink technológia létjogosultságának a megkérdőjelezését jelenti."

Könyvek olvasasara az e-ink utolérhetetlen már most. Sokkal jobb olvasni rajta folyószöveget. Ha egyszer meglesz a felbontás és az átmérő, simán jó lesz minden doksira.

(#4010) zeg


zeg
senior tag

Valaki el tudná magyarázni, hogy az apró kijelzős mobilomon, vagy akármelyik droidon miért jelenik meg a pdf formátum kifogástalanul ugyanúgy mint a pécémen(csak kisebb méretben), egy nyomorult pdf-hez minek ocr meg konvertálás meg atyaf@sza hogy az ebook olvasó kizárólag olvasásra megbírkózzon vele? Miért van az hogy droidra n+1 pdf/ppt/xls/doc/dwg olvasó van, egy wifi-s ebook olvasónál meg az van amit a gyárban ráhegesztettek?

[ Szerkesztve ]

3dfx cuccokat keresek megvételre

(#4011) Retekegér válasza zeg (#4010) üzenetére


Retekegér
HARDVERAPRÓD

Én is el tudnék viselni egy-két alternatív programot, mert a gyári kínálat (pl. szótárprogram) nem mindig elég...

<< Heimdal >>

(#4012) Degeczi válasza zeg (#4010) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Mert egy e-book olvasó nem meglepő módon e-book-ok olvasására van tervezve egyszerű technikai okokból (fél mp-es képfrissítés szemben a mobilod ezredmp-ekben mérhető sebességével), márpedig a PDF nem az, hanem egy nyomtatási, fixre tördelt formátum.

Az e-book olvasók többsége mögött tartalmat is szolgálató gyártó áll, és nekik érthető módon semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy idegen alkalmazásokat pakolj föl a készülékre (ezzel együtt több típusnál is lehetséges, mert némelyik rootolható Android alapú, de még az egyedi oprendszeres Kindle-re is léteznek alternatív programok)

(#4013) Ébri válasza Degeczi (#4012) üzenetére


Ébri
senior tag

6 colon is látszik szépen a PDF, és valóban csak kisebb az A4-nél, de alapvetően pont ez a probléma, azért egy normálbetűs A4 oldal, esetleg ábrákkal elég olvashatatlan. (Valamint a telefonod felbontása, ha felsőbb kategóriás, akkor 1920x1080, ami jóval több, jóval kisebb képpont, ha kisebb is lehetséges, hogy nagyobb egy ebook olvasónál. Ha vkinek jó szembe van, ez is sokat jelenthet.)

(#4014) ZooLee válasza zeg (#4010) üzenetére


ZooLee
őstag

Valaki el tudná magyarázni, hogy az apró kijelzős mobilomon, vagy akármelyik droidon miért jelenik meg a pdf formátum kifogástalanul

Azért, mert nem az egész A4-es PDF dokumentum jelenik meg a kijelzőn, hanem csak egy része, és a maradékot gond nélkül tudod scrollozni és görgetni és kicsinyíteni/nagyítani. Ez az a három dolog, amire az e-könyv olvasók processzora és képernyője nem alkalmas. (Ahogy Degeczi is írta már)
Az e-book olvasóknak az a lényege, hogy egyszerű legyen, ráteszel egy könyvet és olvasod. Nem alkalmazást keresel/választasz az n+1 darab közül (ill. ha meghekkeled az eszközt, akkor csinálhatod ezt is)

Sajnos az e-könyv formátumok körül nagy kavarodás van a fejekben, és mindenki a PDF-fel jön, holott az egyértelműen nem e-könyv formátum. És hivatalosan nem is adnak ki e-könyvet PDF formátumban, ill. amit ilyen formátumban adnak, az nem e-könyves olvasásra szánt darab (szakkönyv, katalógus, stb.) Tehát ha a szürkezónát nem nézzük, a PDF-gond nem is jön elő...

(#4015) pusiga válasza ZooLee (#4014) üzenetére


pusiga
tag

Ezen a fórumon gyakori vélemény, hogy a pdf nem e-book formátum, annak ellenére, hogy az e-book olvasók leírásainak nagy része ezt a formátumot is szerepeltetik a támogatottak, megjeleníthetők között.
A pdf-ről például ezeket lehet találni a weben:

Ha egy fájlnak .pdf kiterjesztése van, nagyon valószínű, hogy Hordoztató Dokumentum Formátumban (PDF)-ben készült, melyet az Adobe Systems, Inc. fejlesztett ki. A PDF megtartja az eredeti dokumentum formázást, függetlenül attól, hogy nyomtatni, vagy megtekintetni akarja-e, egy többszörös számítógépes platformon, beleértve a Windows-t, UNIX-ot és a Mac-et.
http://www.soliddocuments.com/hu/pdf/_the_pdf_file_format/66/11

A Portable Document Format egy rohamosan terjedő szabvány az Interneten is, elsősorban szépen formázott, "nyomdakész" dokumentumok számára. A PDF állományok már nem nagyon módosíthatók, de megnézhetők és nyomtathatók...
http://mek.oszk.hu/html/allando/formatum.htm

Na most, ha egy regényt jó minőségben beszkennelnek, és azt lementik PDF formátumban, egy megfelelő méretű kijelzővel (ami az eredetihez közel hasonló méretben képes megjeleníteni a szöveget) rendelkező pdf-képes e-könyv olvasóra betöltve nem ez a legmegfelelőbb, autentikus formátum?
Éppen olyan mint az eredeti papír könyv. Nem? :U

(#4016) axioma válasza pusiga (#4015) üzenetére


axioma
veterán

Altalaban szkennelni az elerheto legjobb felbontasban szoktak, mar csak azert is, hogy kesobb legyen esely OCR-re. Na meg ket oldalt egy lapon. Ebbol lesz egy 300-600 dpi-s dupla meretben oldal a pdf-ben. Az olvasodon meg jobb esetben van 1024x758. Az ott mar ertelmesen nem jelenitheto meg, es felere (teruletben) eleve kicsinyitett.
Ha valaki oldalankent es 150-200 dpi-vel szkenneli, akkor igazad lehet.

(#4017) Degeczi válasza pusiga (#4015) üzenetére


Degeczi
nagyúr

fotókat is megjelenít a legtöbb készülék, ettől mégsem lesz e-book formátum a JPG...

ezrelékben sem nagyon lehet kifejezhető azon PDF-ek aránya, amik kicsinyítés nélkül 1:1-ben jeleníthetőek meg az olvasók kijelzőjén (a legtöbb könyv oldalaránya is más: jellemzően magasabb), hiába kb. hasonló méretűek a lapjai - innen kezdve elméleti fejtegetés a dolog
(de az e-book formátumoknak más fontos jellemzője is van, pl. a tartalomjegyzék/fejezetjelölések is alapvetően fontosak, de PDF-ek nagyon ritkán tartalmazzák - bár lehetőség volna rá)

(#4018) doc válasza pusiga (#4015) üzenetére


doc
nagyúr

Éppen olyan mint az eredeti papír könyv. Nem? :U
De. Es szerinted az eredeti papir konyv az e-book? ;)

(#4019) gbors válasza axioma (#4016) üzenetére


gbors
nagyúr

a dpi ilyen szempontból mindegy, mert ha egy 300dpi-vel szkennelt oldalt lekicsinyítesz a felére, akkor a betűk mérete ugyanakkor lesz, mintha 150dpi-vel szkenneltél volna. a gond az eredeti oldal mérete szokott lenni.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#4020) pusiga válasza Degeczi (#4017) üzenetére


pusiga
tag

ezrelékben sem nagyon lehet kifejezhető azon PDF-ek aránya, amik kicsinyítés nélkül 1:1-ben jeleníthetőek meg az olvasók kijelzőjén

Nos korábbi hozzászólásomban már leírtam, hogy készítettem egy ad-hoc próbát weben található anyagokból: tízből négy 6-7"-os kijelző méretűek voltak.

(#4021) pusiga válasza doc (#4018) üzenetére


pusiga
tag

Az eredeti papírkönyv A KÖNYV!

(#4022) Degeczi válasza pusiga (#4020) üzenetére


Degeczi
nagyúr

nem tudom, milyen anyagokról beszélsz, saját könyvespolcomon néztem meg: azon zsebkönyveknél (vegyesen magyarok és angolok is), ahol a szöveg szélessége belefér a 6"-os e-book olvasókra jellemző 3.5"-ba, a magasság 6" - vagyis csak kicsinyítve jeleníthetőek meg, mert eltérő az oldalarány (az e-book kijelző alacsonyabb: 4.75" magas)

újratördelhető e-book formátum esetén ez nem probléma

(#4023) woodworm válasza Degeczi (#4022) üzenetére


woodworm
veterán

Vannak ám gyönyörű, 6"-ra optimalizált pdf-ek, infosáv, tartalomjegyzék és egyebek.
De igazad van abban, hogy ez inkább tabletre való és ha van miből dolgozni, akkor olvasón jobb natív formátumban olvasni.

[ Szerkesztve ]

(#4024) ZooLee válasza pusiga (#4021) üzenetére


ZooLee
őstag

Az eredeti papírkönyv A KÖNYV!

Akkor nem értem mit keresel itt a fórumon, hiszen vannak nagyszerű számítástechnikai ÚJSÁGOK is, amelyeket lehet olvasni, és abban vannak nagyszerű LEVELEZŐ rovatok, ahol kaphatsz számodra megfelelő információt.

Sokan és sokféleképpen leírtuk már, hogy miért NEM e-könyv formátum a PDF. De ismét a PDF-nél kötöttől ki, ezek szerint nekem nem e-könyvre van szükséged, hanem a papírkönyvek scannelt változatára. Ebben az esetben egy txt'x Beagle-t javaslok neked, vagy bármit, ami képeket meg tud jeleníteni.

El kell fogadni, hogy az e-könyv (és a többi digitális hordozó) másképp és máshogyan adja át ugyanazt a tartalmat, mint papíros (vagy fizikai hordozós) elődeik. Ahogy látom, ez már neked is sikerült, hiszen itt vagy a fórumon vagyis a fentebb említett újságtól már neked is sikerült elszakadni. Most próbáld meg ugyanezt a KÖNYV-vel is :)
Azokban a művekben ahol szöveg van, nem az oldalkép a fontos, hanem a szövegkép, vagyis nem az a lényeg, hogy az e-könyv oldalai ugyanúgy nézzenek ki, mint a papírkönyv oldalai, hanem hogy a megjelenített szöveg szépen jelenjen meg. (Fejezetek, bekezdések, szöveg igazítás, stb.) És ezt a megjelenítési szabadságot a PDF nem tudja megadni, viszont a natív e-könyv formátumok az e-könyv olvasók saját parsereivel tudják! (Jó közelítéssel, de ebbe egyelőre ne menjünk bele)
Tehát nem a PDF formátummal van baj, az egy nagyszerű számítástechnikai platformformfüggetlen dokumentum formátum, aminek az a legnagyobb előnye, hogy bármilyen készüléken is nyitod meg és nyomtatod ki, ugyanúgy fog kinézni, ugyanazt az oldalelrendezést mutatja, amilyennek a tervezője/készítője megálmodta.
Az e-könyv formátumoknak ezzel szemben az a feladata, hogy bármilyen olvasó eszközön az adott eszköz megjelenítőjére optimalizáltan jelenhessen meg a szöveg, függetlenül attól, hogy az egy 4"-os telefon vagy egy 10"-os tablet, vagy a kettő között lévő e-inkes olvasó. És ebben például benne van az is, hogy a fizikai betűméret ugyanakkora a 4"-os képernyőn, mint a 6"-os olvasón. És pont ez az univerzális hordozhatóság a lényege!

(#4023) woodworm: Vannak ám gyönyörű, 6"-ra optimalizált pdf-ek, infosáv, tartalomjegyzék és egyebek.

Ez rendben is van, nem azt mondtuk, hogy nem lehet jól/szépen megcsinálni, de egy ilyen könyvvel mindjárt meg vagy lőve, ha egy 4"-os vagy 10"-os kijelzőn próbálod olvasni!

[ Szerkesztve ]

(#4025) pusiga válasza ZooLee (#4024) üzenetére


pusiga
tag

Az eredeti papírkönyv A KÖNYV!
Abban az értelemben, hogy azt a szerző jóváhagyásával, nyomdászok és egyéb szakemberek tudásuk legjavát beleadva készítik el.
"...bármilyen készüléken is nyitod meg és nyomtatod ki, ugyanúgy fog kinézni, ugyanazt az oldalelrendezést mutatja, amilyennek a tervezője/készítője megálmodta."
Ennek a jó minőségü beszkennelt - Uram bocsá' PDF-ben lementett változata az eredeti másolata, kvázi papírönyv, elektronikus könyv, idegen szóval e-book.
Olvastam néhány könyvet notebookon coolreaderrel, igen ott valóban lehet állítgatni sokmindent: betütípus, nagyság sorköz, margó, stb... A végeredményt "ezt a megjelenítési szabadságot" közelíteni nem lehet egy papírkönyvéhez (az eredetihez), lehet olvasni és valóban nem is a kinézet a lényeg, hanem a tartalom, de ez így nekem messze van a tökéletestől.
Félre ne érts én nem állítom, hogy a pdf az ideális formátum e-könyv olvasók számára, csak azt az ellenszenvet sem tudom felfogni amit ez a fájlforma itt a fórumon sokakból kivált.
Gondolom az e-book gyártók nagy része sem véletlenül ügyel arra, hogy az eszköze pdf-képes legyen.

(#4026) Oldman2 válasza pusiga (#4025) üzenetére


Oldman2
veterán

Jó játék ezt a témát hetente körbejárni, és mindig nulláról kezdeni...
:-(

(#4027) doc válasza pusiga (#4025) üzenetére


doc
nagyúr

a szerző jóváhagyásával, nyomdászok és egyéb szakemberek tudásuk legjavát beleadva készítik el.

igy szuletnek azok a konyvek, ahol a nyomdahibak gyakorisagat hiba/sor-ban lehet merni (regi Valhalla konyvek, valaki?), amik a katasztrofalis papirminoseg miatt olvashatatlanok, ahol olyan szukre veszik a margokat hogya kotes mellett szet kell torni a konyvet hogy elolvashasd, azok ahol oldalak maradnak ki veletlenul.
egy e-booknal siman kiadnak egy javitott verziot (pl. a Delta Vision rendszeresen csinalja), a papirkonyvnel meg... hat ott igy jartal :U

persze a papirkonyvek nagy resze tenyleg rendesen 'meg van csinalva', de az e-book pontosan ugyanazt a minoseget tudja, ugyanazokat a nyomdai szabalyokat figyelembe veve keszul, csak ott van lehetoseged valtoztatni rajta (pl. anyukam nagyon nagy betumerettel olvas, ugy kenyelmesebb neki)

(#4028) Rebourne válasza Oldman2 (#4026) üzenetére


Rebourne
aktív tag

Csak egy troll, a "pusiga" magyarul azt jelenti, hogy "szopjle"

(#4029) ZooLee válasza pusiga (#4025) üzenetére


ZooLee
őstag

Abban az értelemben, hogy azt a szerző jóváhagyásával, nyomdászok és egyéb szakemberek tudásuk legjavát beleadva készítik el.

Az e-könyveket pont ilyen igényességgel készítik el, és remélem nem téved ide egy e-könyv kiadó sem, mert nagyon megsértődne. Te még mindig a szürkezóna termése alapján beszélsz, amit el kellene felejteni.

Ennek a jó minőségü beszkennelt - Uram bocsá' PDF-ben lementett változata az eredeti másolata, kvázi papírönyv, elektronikus könyv, idegen szóval e-book.

Nem. Ez egy elektronikus dokumentum, ami a digitalizált adatokat tartalmaz. Amire persze teljesen megfelelő konténer a PDF, de attól még nem lesz e-könyv.

A végeredményt "ezt a megjelenítési szabadságot" közelíteni nem lehet egy papírkönyvéhez (az eredetihez), lehet olvasni és valóban nem is a kinézet a lényeg, hanem a tartalom, de ez így nekem messze van a tökéletestől.

Tehát a papírkönyvben is tudod változtatni a betűméretet? És betűtípust? És margót és sorközt? Egy mozdulattal tudsz a fejezetek közt ugrálni? Egy másik mozdulattal tudsz szótárazni?

Nem jobb, vagy rosszabb, hanem MÁS. Ezt kell elfogadni, és nem azt várni, hogy leutánozza a papírkönyvet!

Félre ne érts én nem állítom, hogy a pdf az ideális formátum e-könyv olvasók számára, csak azt az ellenszenvet sem tudom felfogni amit ez a fájlforma itt a fórumon sokakból kivált.

Nem a PDF-el van baj, ahogy már elmondtuk, hanem a PDF kontra e-könyv olvasó illetve annak a parsere)! Ha majd használsz rendszeresen e-könyv olvasót, és olvasol rajta rendes könyveket, akkor érteni fogod, hogy miről beszélünk itt!

Gondolom az e-book gyártók nagy része sem véletlenül ügyel arra, hogy az eszköze pdf-képes legyen.

Hát, már aki. És az, hogy megjeleníti a PDF-et, még nem jelenti azt, hogy el is lehet rajta olvasni. Ha utánaolvasol a teszteknek, gyakorlatilag mindenhol az van, hogy jó-jó, hogy van, de sokat nem ér... Jól mutat a specifikációban (a tízfajta egyéb formátummal együtt) de sokkal többet nem jelent... (Tudod, én is le tudom futni a 100 métert gyorsan, de valamiért mégsem Usain Bolt a haverom... :) )

(#4030) Libretom válasza pusiga (#4015) üzenetére


Libretom
aktív tag

Azt írod:
"egy megfelelő méretű kijelzővel (ami az eredetihez közel hasonló méretben képes megjeleníteni a szöveget) rendelkező pdf-képes e-könyv olvasóra betöltve nem ez a legmegfelelőbb, autentikus formátum?"
Ez kb. a 9.7 "-os kijelzőt jelenti. A felhasználók 99 %-a 6 "-oson olvas.

A "könyv" - "ekönyv" körüli vita pedig kb. annyira okos (már elnézést... :R ), mintha valaki az ezerkilencszázas évek elején, az első autók megjelenése idején azt mondta volna: jó, jó, de csak a lovas fogat az "igazi közlekedési eszköz", az automobil nem az...

(#4031) Dhampir válasza Rebourne (#4028) üzenetére


Dhampir
félisten

Milyen nyelven?

(#4032) koncsik válasza Rebourne (#4028) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

Jesszumpepi.Vagy ez is lehet...

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#4033) pusiga válasza ZooLee (#4029) üzenetére


pusiga
tag

Körbe néztem az e-könyv fogalmával, és az alkalmazott fájlformátumokkal kapcsolatban a neten:

"Kifejezés:e-book
Szinonimák: ebook, eBook, electronic book, elektronikus könyv

Jelentés: Az elektronikus vagyis digitális megfelelője egy hagyományos, nyomtatott könyvnek. Előnyei a helytakarékosság és az egyszerű sokszorosítás, illetve továbbítás. Hátrányai közt az esetleg látásromlás mellet talán a különféle hardware és software fejlődés következtében esetlegesen fellépő inkompatibilitás a legjelentősebb.
Számtalan file formátumban és tárolási formában lehet egy e-book az egészen egyszerű PDF-től a speciálisabb PRC vagy DJVU formátumokig."
http://itszotar.hu/?q=524

"E könyv készülhet elektronikus formában, vagy régebbi kiadvány esetén a papír alapú könyv digitalizálásával. A mai technikával a hagyományos könyvből könnyen és gyorsan készülhet e-könyv, tartalmi és formai veszteség nélkül. Napjainkban minden új könyv számítógépen születik, így egyszerűen és olcsón készíthetünk belőle elektronikus könyvet."
http://www.konyvjovo.hu/e-papir/blog

Talán ez a legjobb, legpontosabb:

"Az e-könyvek formátumai jellemzően két nagy csoportba sorolhatóak: a platformfüggetlen és a platformfüggő formátumok közé. Más szempontból csoportosítva, lehetnek általános dokumentumformátumok vagy direkt e-könyvek közzétételére kifejlesztett formátumok. A leggyakoribb formátumok (a teljesség igénye nélkül):
.txt: egyszerű szöveges fájl. Platformfüggetlen, talán a legtöbb eszközzel és szoftverrel megnyitható. Ezen kívül előnye még a kis méret (A Biblia .txt formátumban mindössze 4 MB), hátránya viszont, hogy nem tartalmaz formázási adatokat, illetve képeket, így a .txt-ben készült e-könyv meglehetősen puritán.
.pdf dokumentum: az Adobe Systems által kifejlesztett, platformfüggetlen dokumentumformátum. Eredetileg PC-re fejlesztették ki és az interneten általános dokumentum formátummá vált. Az olvasásukhoz telepíteni kell a PC-re az Adobe Acrobat Reader nevű (ingyenes) programot, vagy egyéb, a pdf-et kezelő alkalmazást. Az újabb e-könyv olvasó eszközök, már alapban képesek a pdf formátum megjelenítésére. Előnye, hogy képeket és formázási paramétereket, valamint hipertextelemeket is tartalmazhat (ezek segítségével kapcsolat létesíthető a dokumentum egyes részei, vagy más dokumentumok között), így ezzel már a hagyományos, papír alapú könyvvel, újsággal egyenrangú, illetve annál többet tudó kivitelű dokumentumok készíthetőek. Hátránya, hogy sok képet tartalmazó vagy nyomdai felhasználásra szánt változatai sok eszköz számára kezelhetetlenül nagy méretűek. A pdf rugalmasságának köszönhetően előfordul, hogy egy dokumentum szövege nem digitális szöveg karakterként hanem képi ún raszter formátumban tárolnak, de ez nem optimális, inkább illegális másolatokra vagy rövid dokumentumokra jellemző.
...
"Kizárólag e-könyvekhez használt formátumok:
.azw: az Amazon Kindle e-könyv-olvasó dokumentumformátuma, másolásvédett
.mobi.
.prc vagy .mobi: a platformfüggetlen Mobipocket Reader alkalmazás dokumentumformátuma.
.epub: platformfüggetlen formátum széleskörű formázási lehetőségekkel.
.pdb: a Palm OS-ra kifejlesztett eReader szoftver dokumentumformátuma.
.lit: a Microsoft Reader formátuma."
http://hu.wikipedia.org/wiki/E-könyv

(#4034) ZooLee válasza pusiga (#4033) üzenetére


ZooLee
őstag

OK, én feladom. :(

Kedves pusiga,

Ha nem akarod érteni, hogy miért és miről beszélünk itt neked, akkor hiába tépjük a billentyűzetet. Köszönjük az idézeteket, de hát ezzel így kitörölhetjük (ja nem, bocs, ez elektronikus, tényleg, mennyivel jobb a papír!) ettől még nem lesz e-könyv formátum a PDF.
Ha gondolod megkeresheted az elektronikus kiadókat, esetleg az Amazont is megkérdezni őket, hogy miért nem PDF-ben adják ki a könyveiket a natív e-könyv formátumok helyett. Azért majd számolj be róla, hogy mit sikerült elérni.
Keríts egy e-könyv olvasót (ma már utánad dobják sok helyen nagyon olcsón) és szerezz valódi tapasztalatokat a formátumokkal, és utána beszéljünk újra!

Jó olvasást kívánok, legyen az bármilyen formátumban!

Z.

(#4035) axioma válasza pusiga (#4033) üzenetére


axioma
veterán

Nem ertem, mit nem ertesz. Oda van irva feketen-feheren, minden idezetnel: a pdf (amugy portable document format) az doksit tarol formazva, hogy ahogy mashova viszed at ne nezzen ki mashogy(*), nem konyvet. Az e-book formatumok meg inkabb a html-hez hasonlitanak (NB: gyakorlatban is az peldaul az epub biztosan, csak specialis stylesheet-ekkel es tomoritett formaban), annak minden elonyevel es hatranyaval (alkalmazkodik a megjelenitesre rendelkezesre allo felulethez, ellenben nem ismer mindent pl. justified-nak nincs ertelme, meg pont nyomtatni hat altalaban nem tul szepen lehet, mert a megszokott monitorformatum landscape, a nyomtatasi meg portrait).
(*) A pdf vegyesen tud ta'rolni szoveges es kepi tartalmat. A ket szelsoertek mindegyike elofordulhat: csak szoveg eseten leginkabb egy irasvedett word doksihoz hasonlit (betuforma, fix meretu papir stb.), a masik veglet hogy egymas utan fuzott kepek sorozata.
Az egesz tortenelem: elobb volt meg a lehetoseg a tartalom pixelenkenti digitalizalasara, ami a sokszorositast mar lehetove tette (szkenneles), minthogy a konyvek megjeleniteshez alkalmazkodo formajat kitalaltak volna. Nezd meg, itt is volt aki irta, hogy a mangakat pl. oldalankent egy kepfile alakban tudja olvasni. A pdf mindossze annyival tobb ennel (HA szkennelesbol alakult), hogy a kepeket osszefuzi es lapozhato egysegge formalja. Ez soha nem volt celja a pdf-nek, de megcsinalhato vele... es elkezdtek alkalmazni, kvazi-szabvannya valt az elso idokben mint digitalis megoldas. Kiadtak valamelyik nagy enciklopediat igy is, az volt az olcsobb valtozat, most nem tudom hogy pdf volt vagy nem, de szkennelt oldalak sorozata, az biztos. Nem keresheto, masra meg mire hasznalnad, azt nem regenykent olvassa az ember... aztan megjelent a hyperlinkes valtozat, mar tobb penzert, ez egyreszt sokkal nagyobb melo volt (szovegeket szovegkent, kereshetove tenni, kereszthivatkozasokat ugropontta tenni stb.), de erdemes volt megcsinalni, mert annyival tobbet ert, hasznalhatobb volt, igy eladhatobb.
Nem ugyanaz, de talan hasonlo az utolag, konyv egyszeru pixelenkenti masolasaval keszult pdf dokumentum es a valodi ekonyv kozti kulonbseghez.
Szerintem. De tobbet en se foglak gyozkodni...

(#4036) pusiga válasza axioma (#4035) üzenetére


pusiga
tag

"Nem ertem, mit nem ertesz."
Hát én sem. :(( Úgy látom hogy ezen a fórumon néhányan 6"-os kijelzős olvasón rossz tapasztolatokat szerezve, néhány silányan beszkennelt könyvvel kapcsolatban eldöntöttétek, hogy a pdf nem e-könyv formátum, amit egyébként sehol máshol nem jelentenek így ki, és az e-book olvasók nagy része támogatottságát is élvezi. :(
"...a pdf (amugy portable document format) az doksit tarol formazva, hogy ahogy mashova viszed at ne nezzen ki mashogy"
Miért baj az, hogy ugyan úgy néz ki mint az eredeti papír alapú könyv? :F

ZooLee: "megkeresheted az elektronikus kiadókat, esetleg az Amazont is megkérdezni őket, hogy miért nem PDF-ben adják ki a könyveiket a natív e-könyv formátumok helyett."
Ezért nem kell megkérdezni őket, talán éppen ezen a fórumon olvastam, hogy mindegyik nagyobb gyártó, forgalamazó saját formátumot alakított ki ezzel is próbálva "magához láncolni" felhasználót.
Viszont megkérdezhetnéd a wikipédia-, az itszotar-, üzemeltetőit, és a könyvtárak jó részét (stb.), hogy miért definiálják e-könyvnek a pdf formátumban tárolt könyveket. :U

Egy 6"-os kijelzőn egy A/4-es oldalméretű pdf formátumban tárolt olvasmány nem ideális megoldás, de erről nem a pdf tehet, hanem kis felbontású, és méretű megjelenítő.

A kizárólag e-Inkes, e-book olvasókon használt (optimalizált) fájlformátumok valószínűleg jól működnek ezeken az eszközökön, de attól még nem lehet kijelenteni, hogy csak ezek az e-könyvek.

(#4037) Mike76


Mike76
tag

Mivel kezd rendkívül unalmassá válni a napi rendszerességgel újra és újra előjövő pdf-mizéria, azt hiszem belevágok egy a pdf formátumról szóló ismertető megírásába - így talán nem kell majd hetente ötször elmagyarázni mire jó, mire nem jó, és főleg, hogy miért nem szeretjük, mint e-könyv formátumot...

(#4044) doc


doc
nagyúr

zarjuk le a PDF-temat, boven eleg volt belole!

pusiga::
Utoljara szoltam. A topic az e-book olvasokrol szol, nem elmeleti vitarol hogy a PDF mennyire illesztheto bele valamilyen elvont kategoriaba.

[ Szerkesztve ]

(#4048) Larodar


Larodar
csendes tag

Sziasztok,

Egy ebook olvasót szeretnék vásárolni olyan 7-10 col méretek között, ami a legtöbb elterjedt formátumot támogatja. Hogy fekete-fehér (e-ink, ha jól tudom) vagy színes mind1 számomra. Az ár jó lenne ha minél olcsóbb lenne persze ésszerű keretek között (nem a minőség rovására).
Amennyiben nem ide kellet volna írnom elnézést érte!
Előre is köszönöm!

Larodar

Impossible is nothing!

(#4049) ABal válasza Larodar (#4048) üzenetére


ABal
őstag

Az Icarus 8 most jelent meg 8 colos méretben, de nem érintőképernyős, és nincs saját könyvesboltja. A felbontásban is van nála jobb. A többit majd a nálam többet tudók elmondják.
Honlap

"Mi a rosszabb, a tudatlanság vagy a közöny?" "Nem tudom, és nem is érdekel!"

(#4050) zeg válasza ZooLee (#4014) üzenetére


zeg
senior tag

Köszönöm a választ, vagy Nook lesz belőle droiddal, vagy ha nem kap el a gépszíj, megvárom a 'hivatalos' droidos olvasókat:) A képfrissítsé századrangú, párom wayteq-ét használtam, nekem bőven megfelel olvasásra a 0.5fps. Csak annyi elvárásom van, hogy képes legyen pdf vagy office általl kidobott formátum megjelenítésére. Ne tördelje, csak nagyítsa vagy kicsinyítse, ahogyan egy jpg képet szokás. :)

3dfx cuccokat keresek megvételre

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.