Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-19 16:30:21

LOGOUT.hu

Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20551) Razzul válasza csendes (#20550) üzenetére


Razzul
senior tag

Ez viszont nekem akkor nem világos. :F

Én eddig úgy tudtam, hogy bárhonnan is szerzek be egy könyvet (pl.: Project Gutenberg), azt csak fel kell másolnom az olvasóra és működik. Azt tudom, hogy az Amazon boltjából beszerzett könyveket nem lehet konvertálgatni, de akkor ez fordítva sem működik? A könyvolvasók között nincs szabad átjárás?

Stat crux dum volvitur orbis

(#20552) zsoltzsolt válasza csendes (#20550) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

A Kindle csak az Amazon-on vásárolt könyveket kezeli

A Libriben vásárolt könyveimet is simán.. nem is értem, miért ne kezelné, ha megfelelő a formátum??

(#20553) matti70 válasza zsoltzsolt (#20552) üzenetére


matti70
tag

Csendes topiktárs itt csak a DRM védett könyvekről beszélt, hogy a Kindle csak az Amazon DRM-et ismeri, a többiek pedig általában az ADE-t. A DRM mentes könyveket persze minden olvasó kezeli, ha a formátuma megfelelő.

(#20554) matti70 válasza Razzul (#20551) üzenetére


matti70
tag

A DRM mentes könyveket minden olvasó kezeli, ha a formátumát ismeri. Persze megvan minden olvasónál, hogy melyik formátumot kezeli legjobban, általában az epub jó szokott lenni, kivéve a Kindle, ami viszont egyáltalán nem ismeri ezt. Ennek ellenére Kindle-nél is általában az epub forrással jár legjobban az ember, azt vagy azw3-ra konvertálni, ha USB-n akarod ráküldeni, vagy dual mobivá, ha felhőn keresztül. És itt a felhőnél van egy kis trükk, már jópár éve lehet epub-ot is a felhőbe küldeni más, pl. .txt kiterjesztéssel, át fogják konvertálni röptében dual mobivá.

Az Amazonnál vett DRM védett könyveket (és az ADE védett könyveket szintúgy) is lehet egyébként konvertálni, csak először DRM mentesíteni kell őket, de ez már egy másik téma.

(#20555) zsoltzsolt válasza matti70 (#20553) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Ok, nem volt teljesen világos...

(#20556) csendes válasza matti70 (#20554) üzenetére


csendes
őstag

Köszönöm a támogatást :R .
A "lehet" szintén félreérthető, mert sértheti a szerzői jogokat, illetve egyéb törvényeket. Bizonyos országokban már a DRM védelem eltávolítása is büntethető, ha mindezt valaki sokszorosítás, haszonszerzés céljából teszi, az pedig mindenhol illegális. Plusz, ha valaki mondjuk WIndows-ra letölt ilyen DRM feltörő szoftvert ellenőrizetlen forrásból, szinte biztos, hogy összeszed valamilyen rosszindulatú kódot.

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#20557) Razzul válasza csendes (#20556) üzenetére


Razzul
senior tag

Örülök, hogy ezt a kérdést tisztáztuk. A DRM védett, nem kompatibilis könyvek kezelését természetesen nem várom el. Akkor a letisztult elvárások:

-Jól olvasható Carta kijelző, érintőkijelző preferált.
-Beépített világítás.
-Vezetékmentes csatlakozás (bluetooth vagy WiFi).
-Többféle forrásból megnyitható könyvek, nem DRM védettek.

Stat crux dum volvitur orbis

(#20558) csibe1 válasza Razzul (#20557) üzenetére


csibe1
addikt

"-Többféle forrásból megnyitható könyvek"

Ehelyett inkább -Többféle forrásból származó, többféle formátumú könyveket kellett volna írnod, hogy egyértelmű legyen mire is gondolsz.

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#20559) csendes válasza Razzul (#20557) üzenetére


csendes
őstag

Kindle Paperwhite 4 tokkal a harverapróról. Ha a legolcsóbb kell, akkor Kindle 10 a hardverapróról. Calibre-val lehet mindent konvertálni.

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#20560) Dhampir válasza Razzul (#20549) üzenetére


Dhampir
félisten

Például a PocketBook Reader kezeli a DRM-et:

Az alkalmazás az összes népszerű e-könyv formátumot támogatja: PDF (Adobe DRM), EPUB (Adobe DRM), DjVu, FB2, FB2.zip, MOBI, DOCX, RTF, TXT, CHM, HTML (basic), CBZ, CBR, CBT.

PocketBook

(#20561) Bozek válasza Dhampir (#20560) üzenetére


Bozek
nagyúr

Viszont az Amazon DRM-et nem. Egész eddig erről volt szó.

(#20562) wormwood777


wormwood777
csendes tag

Üdv!
Ha nem ez a megfelelő topic a kérdésemnek, akkor elnézést kérek a modoktól, nem találtam meg hová kéne írni, és reménykedtem benne, hogy valaki tud nekem segíteni.
Megkaptam egy működésképtelen Pocketbook Touch Lux 3-at, amiben felfújódott az akkupakk és szétvetette a házat. Azt hiszem más baja nincs, már megrendeltem hozzá a csere akkumulátort. De érdekes volt amit benne találtam. Egy 3.7V-os 1500mAh-s LiPo pakk van benne. A készülék töltője viszont egy sima 5V 2A-es kis táp. Namost ez nem probléma egyébként? Mert azt hiszem a litium polimer akkukat csak külön ezekhez való töltőkészülékekkel javasolt feltölteni, mint ahogyan a drónokhoz is használják az ezzel a hobbival foglalkozók, mert ott is ilyen típusú akkumulátorokat használnak. Lehet hogy így nálam is ugyan úgy el fogja magát dobni az új akku ha a szabvány töltővel használom és nem veszek hozzá egy lipo töltőt egy kompatibilis micro usb-s kábellel a géphez?

(#20563) Dhampir válasza Bozek (#20561) üzenetére


Dhampir
félisten

Ah, értem. Csak konvertáló programmal működik, de azzal állítólag lehetséges. Viszont az illegálisnak számít "a legtöbb országban", így írtak erről.

[ Szerkesztve ]

(#20564) bwoay válasza wormwood777 (#20562) üzenetére


bwoay
nagyúr

vagy magán a cellán, vagy a készülékházon belül valahol máshol van egy töltésvezérlő áramkör. de miért is kellene speciális töltő? gyárilag sem adnak hozzá semmit micro USB kábelen kívül, ugyanúgy töltheted, mint bármelyik mobiltelefont.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20565) Jarod1 válasza wormwood777 (#20562) üzenetére


Jarod1
addikt

Nem adnak hozzá tölgtőt mert bármilyen telótöltő jó hozzá, sőt akár pc usbvel is feltölti, külső ház nem sérült? A nagy kérdés hogy az alaplap is túlélte, , ha kell akksi szólj van 1 még nekem.

(#20566) alexw801 válasza wormwood777 (#20562) üzenetére


alexw801
senior tag

Sikeresen túl vagyok a Kobo Aura One akku cserén. Az Aliról vett cella (lapos 3,7V 1200 mAh) nem tartalmazta a töltésvezérlő kis áramkört, annak áthelyezése viszont extrém nehéz feladat, ponthegesztés, alkatrész túlhevülés, stb. miatt. Mégis megoldotta a szervizes kolléga, minden tiszteletemet megérdemli, valahonnan pótolta. Ő sem tudott áramkörrel együtt szállított akkut venni. Az ebook olvasó ugyan nem lesz vízhatlan ezután, de sértetlen kinézetű és szépen működik.
https://kindleshop.hu/szerviz

Xiaomi Mi A3; Xiaomi POCO X3, 70mai Cam PRO; 70mai Cam 1S; FIMI PALM camera, EKEN H8 Pro; Amazfit Bip; Likebook Ares note, Xiaomi Mi Pad 4 Plus, Mi Band 7 Pro

(#20567) csendes válasza wormwood777 (#20562) üzenetére


csendes
őstag

Csak még annyi, hogy az ilyen akkukatasztrófát többek között a töltésvezérlő meghibásodása is okozhatja, tehát simán benne van, hogy az új akku is felrobban. A másik a hőmérséklet, teljesen feltöltve nagyon hidegben tárolva az akku túltöltötté válhat (ez ma már ritka), ha pedig tűző napon, forró autóban vagy párna alatt töltik (és nem tudja leadni a hőt), akkor túlhevülhet.

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#20568) Razzul válasza csendes (#20559) üzenetére


Razzul
senior tag

#20560 Dhampir

Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a segítségét. :R

Stat crux dum volvitur orbis

(#20569) wormwood777


wormwood777
csendes tag

Igen, megtaláltam a töltés vezérlőt, magára az akkura volt pontheggesztve valóban, a burkolat alatt. Leszedtem, még le kell tesztelnem hogy az működik-e. Nem tudom, amit küldeni fognak azon van-e, a leírásban nem szerepelt, de egy külföldi fórumon is ezt a fajtát javasolták pót alkatrésznek. Ha nem lenne rajta és működik a régi, megpróbálom majd átforrasztani arra. Bár nem tudom a felületet amit alapból hegesztettek megfogja-e a forrasztó ón de majd kiderül. Viszont így hogy megtaláltam a töltésvezérlőt a kérdésemre kaptam választ hogy hogyan is passzolhat a sima töltési módszerhez a készülék, szóval a segítséget köszönöm azoknak akik válaszoltak. Az alkatrész felajánlást is köszönöm, de megvárnám amíg ideér a rendelés és látom majd hogy azzal mit tudok kezdeni első körben.

** Utánanéztem, de fel van tüntetve csak vak vagyok. Van rajta safe protection circuit, pont ugyan úgy néz ki mint a kibontotton. Szóval rendben lesz. Csak a csati kábelt kell majd átforrasztani mert ilyen nagyon apró csatlakozót nem találtam és inkább ezzel a gyárival dugom vissza minthogy összegányoljam a pákával.

[ Szerkesztve ]

(#20570) alexw801 válasza csendes (#20567) üzenetére


alexw801
senior tag

Ez a hideg ügy hány foknál jöhet elő, én sok li-ion akkut + 6 ... 8 fok körül tárolok, feltöltve.

Xiaomi Mi A3; Xiaomi POCO X3, 70mai Cam PRO; 70mai Cam 1S; FIMI PALM camera, EKEN H8 Pro; Amazfit Bip; Likebook Ares note, Xiaomi Mi Pad 4 Plus, Mi Band 7 Pro

(#20571) csendes válasza alexw801 (#20570) üzenetére


csendes
őstag

Azért ennyire nem rossz a helyzet, és ma már a 100% sem a teljes kapacitásnál van, hanem lejjebb. Li akkut tárolni 40-50% töltöttségen célszerű száraz, hűvös (5-10 C) helyen: [link] [link] : "Lithium-ion must be stored in a charged state, ideally at 40 percent."
"Lithium-ion batteries (Li-ion) should not be stored over a longer period of time either uncharged or fully charged. The optimum storage as determined by extensive experiments is with 40% to 50% capacity and at low temperatures, which should not drop below 0°C. Storage at 5°C to 10°C is optimal. As a result of self-discharge, a recharge is necessary every 12 months, at the latest".
Ez egy részletes cikk a hőmérséklet hatásáról a Li akkumulátorok kapacitására [link] :

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#20572) alexw801 válasza csendes (#20571) üzenetére


alexw801
senior tag

Köszi. Van 5 db bringa akku és kb. 10 db villamos gépre való, ezeket az elveket én is tudom, mégis szokásból feltöltöm őket használat után, ezért a teljes töltöttség. Ha dolgozni vagy bringázni kell, azonnal készen állnak.

Xiaomi Mi A3; Xiaomi POCO X3, 70mai Cam PRO; 70mai Cam 1S; FIMI PALM camera, EKEN H8 Pro; Amazfit Bip; Likebook Ares note, Xiaomi Mi Pad 4 Plus, Mi Band 7 Pro

(#20573) unravel


unravel
őstag

[link] Színes kijelzővel érkezik a PocketBook legújabb e-book olvasója

¯\_(ツ)_/¯

(#20574) zsoltzsolt válasza unravel (#20573) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Amúgy miért is jó a színes kijelző?

(#20575) bwoay válasza zsoltzsolt (#20574) üzenetére


bwoay
nagyúr

színes tartalmak megjelenítésére.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20576) zsoltzsolt válasza bwoay (#20575) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

De nem sok ilyen könyv van. Egy művészeti album meg szerintem nem igazán e-book műfaj. De mondjuk ez szigorúan magánvélemény. Egy - két könyvet ismerek, amiben számít pl a betűszín. De mindenkinek más az igénye, nem vagyunk egyformák.. Még szerencsére :)

(#20577) csendes válasza zsoltzsolt (#20576) üzenetére


csendes
őstag

Tökéletes avatár :C

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#20578) Jarod1 válasza unravel (#20573) üzenetére


Jarod1
addikt

ez elég hülyeség, olvasnivaló könyvek fekete fehérek, ennyi erővel már tablet is lehet. 98 ezer 1 olvasóért...pff

(#20579) Bozek válasza Jarod1 (#20578) üzenetére


Bozek
nagyúr

És szerinted a képregények is fekete-fehérek? Van, aki azt olvas rajtuk, a 7,8" pedig már arra is elég lehet.

(#20580) zsoltzsolt válasza csendes (#20577) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

á, csak elmélkedem :D

(#20581) unravel


unravel
őstag

Tagja vagyok a Szabados Ági Facebook csoportjának és ott ebben a hónapban PIROS borítós könyveket olvasunk. :))

¯\_(ツ)_/¯

(#20582) zsoltzsolt válasza unravel (#20581) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

:D :C

[ Szerkesztve ]

(#20583) Oldman2 válasza unravel (#20581) üzenetére


Oldman2
veterán

Mindegy mit, csak Peros legyen a borítója?
:C

(#20584) unravel válasza Oldman2 (#20583) üzenetére


unravel
őstag

[link] :)

¯\_(ツ)_/¯

(#20585) bwoay válasza Jarod1 (#20578) üzenetére


bwoay
nagyúr

Szerintem az nem hátrány, ha könyveket is tudok rajta olvasni (változatlan minőségben), meg képregényeket is, magazinokat, vagy éppen weboldalakat, színesben. Aztán majd eldöntöm, hogy ez megér-e nekem 98e. Ft-ot.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20586) zsoltzsolt válasza bwoay (#20585) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Ez a felhasználási mód - szerintem tabletért kiált..

(#20587) Razzul válasza unravel (#20584) üzenetére


Razzul
senior tag

Találtam is egyet. :DDD

Stat crux dum volvitur orbis

(#20588) hockeyapu válasza Razzul (#20587) üzenetére


hockeyapu
aktív tag

Hát igen ez is színes! :)) És miért jó a színes, hát mért színes! :W

"Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben" Galactica Enciklopédia...

(#20589) zsoltzsolt válasza Razzul (#20587) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Én többet :D (saját fotó - Alexandra Könyvesbolt 2019)

[ Szerkesztve ]

(#20590) Razzul válasza zsoltzsolt (#20586) üzenetére


Razzul
senior tag

A Kaleido színei képeken és videókon mlg eléggé fakónak tűnnek, a 100dpi pedig simán csak olvasáshoz még működhet is, de képregény nézegetéshez már nagyon kevésnek tűnik.

Stat crux dum volvitur orbis

(#20591) zsoltzsolt válasza Razzul (#20590) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Igen, képregényhez szerintem tablet kell, arra nem jó ez a technika, legalábbis nem látványos a végeredmény.

(#20592) bwoay válasza zsoltzsolt (#20586) üzenetére


bwoay
nagyúr

amennyiben nincs jobb alternatíva. A színes kijelzős olvasók fejlődése és majdani elterjedése pont ezen tudna változtatni. Statikus tartalom nem csak fekete-fehérben létezik. Nem értem, mi rossz van abban, hogy ami fekete-fehér, azt fekete-fehérben nézzük, ami színes, azt pedig színesben. Nem azzal van gond, ha egy olvasó képes színeket is megjeleníteni, hanem azzal, ha azt nem tudja kellő minőségben (300 ppi, szaturáció, stb), vagy ha emiatt a szürkeárnyalatos megjelenítés minősége romlik.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20593) zsoltzsolt válasza bwoay (#20592) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Igen, ez igaz. Egyszer biztos lesznek színes kijelzőjű, jó minőségű eszközök. Én is örülnék neki.

(#20594) csibe1 válasza bwoay (#20592) üzenetére


csibe1
addikt

"Nem azzal van gond, ha egy olvasó képes színeket is megjeleníteni, hanem azzal, ha azt nem tudja kellő minőségben (300 ppi, szaturáció, stb), vagy ha emiatt a szürkeárnyalatos megjelenítés minősége romlik. "

Az nem is gond, csak az árkülönbség, és a megjelenítés minősége.
A végén még lesznek külön feket-fehér és színes megjelenítésre optimalizált ebook olvasók; de inkább ne legyen igazam.

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#20595) Bozek válasza csibe1 (#20594) üzenetére


Bozek
nagyúr

"Az nem is gond, csak az árkülönbség, és a megjelenítés minősége."

Olvasható vagy nem? A fekete-fehér megjelenítése meg amúgy is 300 ppi. Az árkülönbségen meg nem kell meglepődni, egy új technológiát nem szabad ilyen téren összehasonlítani egy régivel.

bwoay: 8-10 éve még a 130 ppi-s telefonok is megfeleltek az embereknek. Akkor senkit nem érdekelt a PPI meg egyéb számok. Csak aztán azzal is elkezdtek úgy dobálózni, mint a megapixellel, a a processzormagok számával, a RAM méretével, stb. Sok embernek fel se tűnne, ha ezek a számok kisebbek lennének, ha nem lenne az arcukba tolva. A legérdekesebb ebből a megapixel, mert ha A4-be nyomtatsz ki valamit 300 dpi-vel (ami már képnél is jó minőség, nemhogy szövegnél), akkor is elég 8 Mpx. De az a menő, ha 108 Mpx-es telefonja van valakinek, pedig aztán a szenzor ugyanakkora.

(#20596) bwoay válasza csibe1 (#20594) üzenetére


bwoay
nagyúr

az Inkpad 3 jelenleg is 80e. Ft környékén mozog. Ehhez képest kb 20% felár kiindulásnak nem olyan vészes.

Bozek:
jó, hát ezen már a fényképezőgépeknél is átestünk, ott sem akarta megérteni a többség, hogy a pixelszám önmagában semmit nem árul el a képminőségről. A gyártók meg élvezték, hogy ez a hívószó :)

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#20597) Razzul válasza bwoay (#20592) üzenetére


Razzul
senior tag

"Nem azzal van gond, ha egy olvasó képes színeket is megjeleníteni, hanem azzal, ha azt nem tudja kellő minőségben (300 ppi, szaturáció, stb), vagy ha emiatt a szürkeárnyalatos megjelenítés minősége romlik."

Így van, a Kaleido és így a Pocketbook Color esetén elvileg mindkettő fennáll, mert a színes megjelenítés érdekében kell egy plusz szűrőréteg a kijelzőbe. Ez pedig szürkeárnyalatos megjelenítésen is ront.

Ez ebben a formában nagyon kiforratlannak tűnik, ezért sem tartom valószínűnek, hogy az Oasis a közeljövőben színes kijelzőt kapna.

Stat crux dum volvitur orbis

(#20598) kisveréb


kisveréb
csendes tag

Segítséget szeretnék kérni. Lehet, hogy idővel magam is rájönnék a módjára, de jó lenne ha valaki pályára állítana.
Szóval. Legtöbbször angolul olvasok. Eddig Kindlém volt. Ha nagyon akartam egy könyvet megvettem az amazonon, átküldte a kindlémre és kész. Most a szemem miatt egy 7,8 colos pocketbook olvasón olvasok. De itt mi az eljárás, honnan vehetek könyvet hogy olvasni is tudjam? Azt látom, hogy az adobe DRM-et kezeli valahogy (hogy?), de mi a konkrét megvalósítás módja? Örülnék ha valaki leírná a dolgok menetét és az ajánlott könyvbeszerzési forrást.
Előre is köszönöm ha valaki segít.
(máshol is feltettem a kérdést, most valahogy jó lenne választ kapni mert megint van egy könyv amiért szivesen kiadnék 7-8 dollárt, de nem szeretnék úgy járni hogy végül ne tudjam elolvasni)).

(#20599) Bozek válasza kisveréb (#20598) üzenetére


Bozek
nagyúr

Ha leírod, hogy melyik az a könyv, akkor keresünk neked forrást hozzá. De amúgy a Bookline-nál is van 7870 db angol nyelvű ekönyv.

Én magyar áruházakat ismerek. Bár ott se mindet, az olvas.hu-ra (elvileg a Maxim kiadó áruháza) például nemrég találtam rá, meg is vettem az Arsene Wenger könyvet.

(#20600) hockeyapu


hockeyapu
aktív tag

Szerintem a képregényekhez elég a 100 PPI . És már a Kaleido 2 fut, val' az a gyártó tolja először, aki előbb csapott le az E-ink Kaleido kijelzőire! Már van színes e-ink kijelzős telefon is !
Ja és a színesen is ugyanúgy lehet a fekete fehéret olvasni !
Nem vagyok nagy képregényfan, de azért néha elolvasnék párat, ha lenne színes kijelzős einkem. Ez a jövő, ha tetszik, ha nem ! :O Nem szentségtörés a színes kijelző mint sokan gondolják !
A könyvek amiket a szerzetesek anno kézzel készítettek, azok is tele voltak színes képekkel.

"Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben" Galactica Enciklopédia...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.