Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6907) thyeby válasza Soká (#6903) üzenetére


thyeby
őstag

Így látod, pontosan érthető lett, mit is szeretnél.
Nos, ehhez a munkához én szivacsot nem is használnék, csak egy keskenyebb és egy szélesebb ecsetet. Attól persze még jól használható a szivacs is.
Engedd meg, had hívjam fel a figyelmed a leragasztásos módszer hátrányára is, mert az előnye úgy látom, világos. Első körben is amit vettél, az vastaglazúr. Macerás lesz a festékvastagságot jól eltalálni a ragasztócsík széleknél, mert kicsi szintkülönbség is nagyon elüt, ha az egy egyenes mentén van. (Ha jelzed, erről majd mondok néhány használható trükköt.) A ragasztócsíkot mikor kell leszedni? Hát ezt nagyon el kell találni. Amikor még nyers a festék, de már nem ragad. Ha hamarabb szeded le, maszatolod, ha később, töredezed a széleket. Azt jól eltaláltad, h a ragasztócsík módszerrel sok esztétikai bonyadalom megelőzhető, de gondold át, ez újabb bonyadalmakat is felvet.

Van még két módszer, amit nem vettünk eddig számításba. Az egyiket biztosan kitaláltad, az a szórás. Megfelelő fúvókamérettel jól szórható a vastaglazúr is. A másik pedig a mikroszálas festőlapka. Ezt készletben adják, valamikor valami varázsecset volt a neve. Gyakorlatilag műanyag idomokon levő plüss viszi fel a festéket. Ez nem maszatol, nagyon egyenletesen hord, a különböző idomok pedig esetedben hasznosak lehetnek. Cserébe drága ez a készlet (biztos lesz 3-5 rugó), és nagyon nehéz munka után korrektül kimosni.

Javaslom, gondold át, hogy ha szimplán ecsettel dolgozol, és kellő odafigyeléssel, akkor épp annyi idő lesz az igényesre simítása a festéknek, mint a ragasztgatásos módszer, viszont tetszetősebb lesz a végeredmény.
Kérdezném még a lazúrod színét, és azt, hogy hány réteget gondolsz rákenni. Neked gyakorlatilag egyetlen szépen felvitt réteg is elég alapozás nélkül. Viszont minél több a réteg, annál kevésbé jönnek ki a hibák, és annál izmosabb a fa védelme. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy túl sok réteg meg olyan vastag lazurfilmet alkot, ami már sérülékenyebb, mint egyetlen réteg.
Mégvalamit: Biztosan azt gondolod, h a kazetták bütüi és sarkai fogják jelenteni számodra a munka legkényesebb részét, én pedig tudom, hogy nem az, hanem az élek korrekt védelme. (Ott anstrőmökben lehet mérni, h mennyi festék tapadt meg, mert szivacs, ecset, mikroszálas lemezke egyaránt szereti visszatörölni a festéket. Egy jó szaki ezzel bajol legtöbbet, h ott meg se follyon (Jajj, igen: Folyjon! Gyerekkoromban még előbbi volt a helyes.), de védve, fedve is legyen kellően. Ezt az ecset húzás irányával lehet jól belőni, meg persze a nyomóerővel.)

Jó munkát! Ha kellő türelemmel és odafigyeléssel pingálsz, biztos lesz az eredmény.

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.