- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
thomgrande #6747 üzenetére
Nagyon tetszik!
Elmentettem, már linkelem is tovább az öcsémnek. (Vele úgy működünk, h ilyen babrás dolgokat valamelyikőnk megcsinálja duplán. A sikertelen késbeállítóból pl négyet készítettem - kettőt neki. Így sok idő megspórolható, mert a munkafázisok veszik el a sok időt, nem az effektív méretrevágások. Egyet elkészíteni ebből a toló szerkezetből kb 6 óra, kettőt pedig 7.) -
thyeby
őstag
válasz
bbchris #6742 üzenetére
"az ára ugye két vasdarabért 7-11 k körül"
Rászántam én már azt a pénzt, de:
- A gyári metebó 55 ezer pénz. Dugják fel!
- Az élezőben nettó 13-ért adtak volna, de 65-től 100mm es hengerig volt jó. (Hengerem 60.)
- Mivel a hengerem amúgy is alumínium, hát szarnak fizetnék drága pénzt úgyis.Nem a századpontos beállítás volt a cél. A tizedpontossággal bőven megelégszem. Gyors, könnyű és stabil beállítást szerettem volna. Gondolom, h ha lelakkozom kellően a bükkfából eszkábált kis szerkentyűmet, még tizeden belül marad a tűrése - de ezt csak a gyakorlat tudná megmutatni. A puding próbája az evés.
"A gyalukéseknek a rögzítőcsavarjait ugye belülről kell kifelé húzni azaz a középsőt kell előszőr majd a széle felé folyamatosan így elkerülhető a gyalukés meghúzás közbeni vetemedése"
Ez nagyon hasznos szakmai információ, amire nem is gondoltam. Köszönöm!
Magam is fordítva húztam meg a rögzítőcsavarokat. Tudni kell azonban, h nekem nem a hengerhez feszül a kifele hajtott csavar, hanem az átfúrt késhengeren (korábbi fotól látható is) át az éklécet húzza magára (a furatozott késen keresztül). Így elvileg lehetetlen, h a kés lobogósodjon."Hihetetlen hogy valamennyit enged a kés oldalirányban is de sajnos előfordult ilyen is ."
Erre hogyan jöttetek rá? Visszamértétek, és megnyúlt?
-
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #6740 üzenetére
Igen, metrikus (1mm menetemelkedésű hatos meneten jár a mágnes le-fel.). A menetnek semmi kottyanása, az igen szigorúan szorít, még paraffint kellett csepegtetnem bele, hogy bírjam a gombot fordítani. Elkészítésekor a fába szabályosan előfúrtam a menetvágáshoz, aztán félig menetvágóval készítettem a menetet, félig a csavar vágott magának. Pontosabban úgy 3 cm menet, ebből 2 cm menetvágóval, majd a csavar 1 cm-t vág magának. Erre azért volt épp szükség, h feszes legyen. Menetvágóval azért segítettem be, h a fa ne hasadjon el.
A pontatlanság oka pedig a következő:
A képen talán látszik, hogy a mágnes a kés fölött jár, az egész szerkezetet a késhengeren pedig így elvileg körbe lehet forgatni, gyakorlatilag csak annyi elmozdulása lehet, amennyit a gyalugép többi alkatrésze megenged. Ez kb fél centi. No, itt a baj. A mágnes 6 mm átmérőjű henger, aminek a fenekét köríven mozgatva változik ugye a tengelytől mért, v akár a késhenger palástjától mért távolsága attól függően, hogy a mágnes fenekének a szélétől, vagy a közepétől mérünk. Mértékét pontosan ki lehet számolni, de saccra is több lesz ez a differencia, mint a mérőskála egy beosztása.
Ez úgy orvosolható, hogy az egész szerkezetet a késhengeren állandóan fix helyre kényszerítem - mondjuk úgy, h kis lemezke akadjon a kés mögötti résben meg.Hej, ha nekem nem alumínium lenne a hengerem! (Áldott jó innivácijó! Haszna valahogy sohse az én zsebemben köt ki, mindig valaki máséban!)
-
thyeby
őstag
válasz
Webistvan #6737 üzenetére
Hát ezt szívesen kerülgetném a metibóm helyén!
92-ben 180 egy kisebb vagyon volt. Akkor 6-10 E Ft volt egy átlagbér.
Én bizony készítenék rá egy védőburkolatot. Nem sonkát, mert azt macerás használni, hanem egy sima stafnit keményfából. Az ördög nem alszik!Meg kell itt említenem, hogy én, aki annyit szóltam már a balesetről, a minap belekaptam a holkelmaróba (épp a teherautó tengelyét vájtam volna ki). Okulásképp elmondom, hogyan történt: Kezdődik ott, h kicsi darab fát kapartattam volna - persze tolófa nélkül. Kiszedte a kezemből, és megszabdalta a gyűrűs ujjamat a marógép. Olyan gyorsan történt, hogy alig tudtam rekonstruálni. Míg a feleségem kötözte a bibimet, sikerült felidéznem a dolgot, aztán bementem a műhelybe leellenőrizni, h helyes-e az elméletem. Helyes volt.
Siettem, mert a feleségem akart menni a temetőbe. Asztal alá épített marógépen ment az anyag vezetőléc mellett. Az asztal lapja síkosított tömör bükk. A vezetőléc gyorsszorítóval (Lidiben kaphatós szorító, ami a szilikon adagoló applikátor elvén működik) odafogatva. Az első tolásnál a vezetőléc elállítódott pár tizednyit. Ez épp elég volt ahhoz, h a második tolásnál a marókés ugye féloldalasan érintve az anyagot, kirántsa a kezemből.
A folytatásban nem a félkész anyagot fejeztem be, hanem vettem egy újabb, hosszú darabot. Tisztességes szorítóval rögzítettem immár a vezetőlecet, és több menetben, kisebb fogásokkal, tolófával dolgoztam. Hát már kezdeni is így kellett volna.
Mint általában a balesetek, itt is több tényező játszott közre egyszerre:
- Kicsi fadarab. (Hiába jön ki vmi hulladékból, elég olcsó a fa ahhoz, h vegyünk egészséges darabot elő. Kötszerre többet költöttem, mint amennyit a fán spórolhattam volna.)
- Nem megfelelő rögzítése a vezetősínnek. Ez minden gépen gyakori balesetforrás!
- Tolófa használatának hanyagolása.
- Sietni sosem szabad! -
Soká
senior tag
-
Webistvan
csendes tag
válasz
Márton111 #6739 üzenetére
A védösonkát nem tudtam lekapni mert nincs hozzá.! A készitö megsem emlitette, én meg akkoriban örültem hogy végre nem barkács gépen kell dolgoznom a balesetvédelem volt a legkisebb gondolatom. Még a vastagoló cm. mutatót is én applikáltam rá mert az sem volt rajta.
Kissé "fapados" a mostani ujakhoz képest, de nagyon strapabiró kis gép. -
bbchris
senior tag
Az elv jó , de nem fából . Ezeket fémből szokás csinálni azok sokkal pontosabbak . A fa sokat tágul a hőkülönbségre . Eleve ha megfogod is rengeteget tágul így sosem fogod tudni századra beállítani a kést . Mi árultunk beállítót és az speckó vasból volt és gondolom nem véletlen , egyedül ami a hátrány volt az az ára ugye kát vasdarabért 7-11 k körül volt márkától függően . Mindenesetre elismerő a munkád .
Ez már másnak szól csak úgy átalánosságban : A gyalukéseknek a rögzítőcsavarjait ugye belülről kell kifelé húzni azaz a középsőt kell előszőr majd a széle felé folyamatosan így elkerülhető a gyalukés meghúzás közbeni vetemedése . Sok asztalos elkövette azt a hibát mikor megéleztük a gyalukést és visszahozza hogy holos és bazz tényleg néztem az volt valóban de aztán gyors rájöttem hogy megnézem az egyenes hátát is és az is követte tehát beállítás közben vetemedett el . Sőt volt olyan eset is hogy használat közben csúszott ki enyhén a kés és pontatlanul gyalult . Hihetetlen hogy valamennyit enged a kés oldalirányban is de sajnos előfordult ilyen is .
Ezeket csak azért írtam le hogy mire figyeljetek még gyalukés beállítás közben . Persze aki gyakorlott mester azoknak nem szóltam nehogy sértésnek vegye bárki is irományomat . -
Márton111
aktív tag
Vagy az anyához teszel egy ellenanyát és beragasztod őket a fa házba úgy hogy meghúzod,hogy kissé szoruljon benne a menet.Vagy van olyan hogy önzáró anya, az lehet nem kottyanna
-
Márton111
aktív tag
Hogyan működne ha működne a kis faalkotmány? Menetes szár van benne ? Ha igen, akkor annak olyan nagy a kottyanása az anyához képest? És ha ráversz a kalapáccsal az anyára kívülről amikor benne van a szár nem lesz szorosabb ? Nem látszik a fotón, pedig az ilyen technikai megoldások mindig érdekelnek.
Én arra gondoltam az én kis alu mintámat két példányban elkészítve vagy megvéve ráfűzöd egy rúdra pl12-es menetes szár ,mint thomgrande 6680HSZ-ében látszik egy gyári ,és egy külső leszorítással (ha alu a gép akkor két szorítóval meg 2 erősebb stafni segítégével óvatosan rányomod a késtartó hengerre és akkor kényelmesen lehet hozzá állítani , de keményfából is elkészíthető, kérdés hogy dagad.-zsugorodik a páratartalom változástól ha mondjuk félév múlva használni akarod ugyanazt a beállást. Persze olcsóbb venni készen,deaz csak mágenesesen működik és most a játék kedvéért csináld magad mozgalom volt a téma.
A kis manó nagyon aranyos, biztos megéri neki teherautót gyártaniVan csapozó maró készleted? Vagy körfűrésszel csapoztad a platóját?Biztos a 8 blekidekiből kettő csapozáshoz van belőve egyik a hossz oldalnak a másik a rövidebbnek
De legalább 1
-
Márton111
aktív tag
válasz
Webistvan #6737 üzenetére
Ránézésre korrekt gép.
A késtakaró védőt a fotó előtt lekaptad róla vagy ilyen koca dolgokkal mint balesetvédelem nem foglalkozol?
Ismertem ügyeskezű élénk asztalost ,vezető szaki volt,aki 20 év munka után kapta le a középső ujja 1 ujpercét ,csak elgondolkozott ,leállt az abrichtolással ,a gépet nem állította le,amíg a süketek mutogattak a műhelyben, és leengedte a kezét egy pilanatra... -
Webistvan
csendes tag
400-as. 160 ezer volt. Aszem 3 hét alatt pattintották össze.
Kis helyreigazitom magam ; 92'-ben vettem pontosan. Mint látható, adtak hozzá oldal hosszlyukfúró csatolmányt de én azt élböl lekaptam és külön állványt, gépet csináltam belöle. Meg amugy is csak utban lett volna.
Gyalu -
Márton111
aktív tag
Minél több kés dolgozik egyre annál kevesebb forgácsolás jut tehát kevésbé kopik kivéve HA kap egy szöget.Vagy homokkal szennyezett deszkát .Ez malőr elkerülendő.De bíz nem bánnám ha az enyém 4 késes volna
kifizetném,ha most venném de most már nem dobom szemétre a meglevő késhengert , drága móka volna.Amúgy szépen dolgozik éles késsel pedig csak 2 késes
-
Webistvan
csendes tag
Én 3 kontra 4 kés közt gondolkodtam.
Amikor vettem a gyalumat, csak anyagi okokból a 3 késest vállasztottam. De mint Sanyabá is irta, azért a 4 késes mégis csak szebben dolgozik. Persze mind beállitás kérdése. Hát ki miben bizik. Gyorsabb fordulatnál, pontosabb késbeállitásnál, valóban a kevesebb kés is szépen dolgozik.!
És itt jön a személyszerint jó döntésem magyarázata ami sokkal prózaibb mint irtad : A 3 kést hamarabb be tudom állitani mint a 4-et. -
thyeby
őstag
No, itt az emlegetett mágneses késbeállítóm két nézetből:
Elvileg egy beosztás öt századot jelentett volna.Sajnos nem értem el vele azt, amit Madmax kolléga mutatott a saját gépjén. Több tized tévedési lehetőséget is rejt magában, és nem is olyan egyszerű, gyors, mert alumínium a késhengerem. (Továbbgondolom majd, egyenlőre nem dobom ki. Félretettem.)
Viszont kezdek belejönni, h miként lehet a hagyományos - és egyben tuti tizedpontos - beállítást lezongorázni:
(Mint írtam, ezúttal elmaradt
a siker, de nem adtam fel, meg kell találnom a hiba okát.)
-
thyeby
őstag
válasz
Madmax81 #6714 üzenetére
Megnéztem újból:
Amit Vikusz linkelt, abban már van előtolás is 20-ért."4329 szúrófűrész
# Csúszásmentes, gumírozott markolat
# Alacsony zaj és vibráció az ellendarab beiktatásának köszönhetően
# A vezetőtalp mindkét irányba 45°-ig dönthető
# Beépített porelszívócsonk
# Rögzítőgomb a folyamatos munkavégzéshez
# Mozgatható átlátszó védőburkolat a biztonság és a szabad rálátás érdekében
# Fordulatszám-szabályozás
# Előtolás állítás
" -
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #6717 üzenetére
Persze.
De vedd számításba, h majdnem harmad áron! A kis súly még előnyére is válik. Amikor gyakran kell kihúzni a még rezgő kést olyan résből, amit óvnánk azért az éltől, akkor nagy bosszúság egy nehéz gép, hiába profi. És ami miatt szóba került, az gyakorlatilag barkács felhasználás. Ott bírható az imbuszkulcsos lapbefogás is. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #6713 üzenetére
Így, hogy láttam szétszedve, és mellékelve az előélet, meg merném venni. (Úgy emlékszem, h van ezen előtolás.) Olcsó, és strapabíró, számomra pedig a rezgéscsillapítás a lényeg.
A lapdöntésnek (előtolás) van előnye, hátránya egyaránt. Vastagabb anyagot letud átszelni, jobban tud tisztulni a fog, de nem lesz olyan szép a vágáskép, nehezebben tartható pontosan a vonalon és sokkal jobban töredez. Viszont amikor döntés nélkül nem visz jól az él, döntve még mindig olyan, mint ha új lenne. -
thyeby
őstag
válasz
Webistvan #6712 üzenetére
Kiokosítanál engem két kés - kontra három kés ügyben?
Nem vonom kétségbe a gyalulási képet. De az az én két késemmel is megfelelő - sosem kell csiszolnom, esetleg, ha kicsorbult, és csíkot húz. Metebó két késsel 5m/min, Felder 3 késsel 6 m/min. Ez lenne a nagy előny? Mert azt gondoltam, h akkor 30%-al lehetne az előtolást gyorsítani - igaz, az pedig 6,5 m/perc.
De mi az, ami miatt nem bántad meg, ill. mit jó tudni döntéshozatalkor? Tovább bírja az él? Nagyobb fogásmélységgel mehet az anyag? Esetleg kisebb a gép terhelése? (Bár ez szerintem nem igaz, ha növeljük az előtolást.)Egyébként amikor biztosra akarok menni, én is fatiplit használok régtől fogva.
-
thyeby
őstag
válasz
Sanyabá #6708 üzenetére
Tudod, ez a fene pontosság néhány fajátékomnál elengedhetetlen. Vegyük a kardot pl: A kard lapra felhúzom a keresztpántot, amiben van egy méretpontos hosszlyuk. Egy tízes hosszlyuk esetén, ha a kardlap 9,8 akkor kotyog, ée el fogja engedni a ragasztó. Ha meg 10,2 (netán több?) akkor összeszarom magam, míg összedugok 500 db kardot. Egyik esetben a minőség miatt esek ki a piacról, a másikban pedig a tempó miatt. Egy puskatusnál ugyan mindegy, hogy 24 mm a deszka egyik széle, 23 a másik. Azt senki nem fogja visszamérni, szemmel nem látszik, a funkcionalitást nem befolyásolja.
Ezmiatt volt nekem olyan nagy a hezitám, hogy a Feldertől nem-e a drágábbik, de pontosabbik (egyszer használatos) késhengerrel érdemes rendelnem a gyalut. (Még várat magára, mert ezer dologra kellene beruházni, hitelbe pedig nem megyek bele.) -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #6705 üzenetére
Nebazmánmeg! Tíz köbméter fa után? (A vastagolóasztal szerencsére szürkeöntvény.)
Egyébként tényleg az mutathat ilyen sré jelenséget.
-
Márton111
aktív tag
válasz
Madmax81 #6719 üzenetére
Megint rávezettél egy dologra aminek nem tulajdonítottam jelentőséget,
mert olyan természetes volt nekem mint a levegő, amíg van észre se vesszük.
A gépemen van "előtolás" ha nem visz ráteszem ,és nem is tűnik fel utólag hogy ettől "ment" a vágás
Előtolás (laplengetés) nélkül sokkal nehezebb vágni ,vastag anyagot meg pláne
emiatt erősebben kell tolni a gépet ,hogy valahogy elreszelje az anyagot és emiatt kopott a géped talpa elől erősen, hátul pedig szinte gyári új a festék.(lásd 6717-es Hsz) -
Webistvan
csendes tag
Dekopirnál több anyagnál vagy sok helyzetben vissza kell venni, néha 0-ra kell állitani az elötolást. Ilyen pl. ha farostlemezt, 3mm hátfal lemezt vágok hogy biztonsággal tudjam követni a berajzolt vonalat...vagy fém lemez vágásnál...vagy ha nem szeretnénk ha nagyon kitöredezné a vágást felül. Igy nem olyan nagy érvágás ha nincs elötolás rajta. Ha türelmesek vagyunk! Barkácsolásról beszélünk ebben az esetben!
-
Madmax81
aktív tag
válasz
Márton111 #6716 üzenetére
Szia
Ha neked az agyon használt szóról az jut eszedbe hogy karcosnak kell lennie egy gépnek és ütött kopottnak akkor nem vagy tisztába a gépek használatával
Vagy a másik verzió az lehet hogy te jobban tudod hogy mi mire és mikor használtuk ezt a gépetEz a gép kb 1 éves sokat használt mindent vágtunk vele szöges deszkát ALU lemezt talán még betonit lapot is .
Esetleg mindig meg kellett emelnie a hátulját hogy normálisan vágjon?
Nem vetted észre ha nagyon tolod a gépnek és sietteted akkor a gép talpának az eleje jobban kopik mint az egész talp , ha tudsz mutatni egy olyan gép talpat amin egyforma a kopásnyom mind a két felén elismerem hogy Tévedtem -
Márton111
aktív tag
Akkor már csak az a kérdés mi kell jobban egy új tarbant vagy egy 10 éves merci
-
Márton111
aktív tag
válasz
Madmax81 #6711 üzenetére
Akkor rávezettél hogy megfejtsem az olcsóság titkát: az egyszerű szerkezet.
ATrabant is olcsóbb mint a Merci, de pont ezért nem is várunk tőle annyit.
Fűrészbefogás csak szerszámmal , kapcsolható előtolás (pontosabban laplengetés)nincs , teljesítmény kisebb, és nyilván a lap megvezetése se olyan mint a big bradereknél. -
Márton111
aktív tag
válasz
Madmax81 #6711 üzenetére
A fater "gyilkolta":
Nálam a festék nem maradt volna meg a géptalpon ha sokat használomA műanyag burkolat se karcos .Ez megkímélt nem gyilkolt gép.Nem volt ez agyonhasználva.
Vagy csak helyben járatta? Esetleg mindig meg kellett emelnie a hátulját hogy normálisan vágjon? -
Sanyabá
senior tag
válasz
Webistvan #6712 üzenetére
Ami a beállítást illeti abban igazad van, hogy a 3 késest könnyebb beállítani,de viszont a gyalulás minősége meg jobb a 4 késesnek. De hát tudod, valamit valamiért.
Ami meg a fatiplit illeti,én csak a B30-as téglánál használom,meg a hasonló lyukacsos helyeken.
Nem tudom hogy Te milyen tipliket használsz,de hidd el vannak olyan tiplik,pl.Berner,hogy minden fal típushoz létezik ami 100%-an meg áll bármilyen falban.[link] -
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77 #6713 üzenetére
Igen ebből a kivitelből hiányzik az előtolás de speckó lappal az is megoldott valamilyen szinten , a gyors lapbefogó sokszor előny de nem létszükség nem is beszélve ha elromlik mint nekem Dewaltnál akkor a javítása nem olcsó mulatság ( nálam 15 ezerbe került a szerelés )
-
-
Webistvan
csendes tag
válasz
Sanyabá #6707 üzenetére
Gyalugép vételekor sokat mérlegeltem hogy 3 vagy 4 késes legyen. Hát most álldom hogy a 3-masat vállasztottam.!
Van pár jó dolog a régmultból ami tényleg idötálló. Nálam ilyen pl. a fa tipli használata (falba).
Erröl irtam is a weboldalamon. Régen kényszerböl használtak fa tiplit aztán jöttek a mindenféle Rodolfó müanyag tiplik. Bikára egyikbe sem lehet csavart becsavarni, mert vagy megforog, vagy rugózik. Legtöbbször fúrógéppel csavarom be a csavart és nem mertem ráengedni mind a 600W-ot.
De minden elismerésem aki flottul tudja használni. (mogyuk kivétel a gipszkarton tipli mert ugye azt nem lehet fával helyettesiteni) -
Madmax81
aktív tag
válasz
Márton111 #6692 üzenetére
Szia
Ez a kis gép príma (lehet) arra hogy egyet-egyet vágj, de ennyi pénzért csak műanyag fogaskerekekkel és egyéb műanyag hajtásalkatrészekkel készülhet.
Egy pár kép az említett gépről nem minden gagyi ami olcsó , Faterom használta régen gyilkolta rendesen és nem esett szét jó nem valami gyors de meglepően kezes és nem rázza szét az embert kezét ebben már van rezgés csillapító ellen súly . -
Sanyabá
senior tag
válasz
Márton111 #6704 üzenetére
A századokkal igazad van,a lakatosok max. 10-ed mm-el dolgoznak. Én régebben minőség ellenőrzéssel is foglalkoztam,de soha a kutyának sem jutott eszébe hogy tolómérővel ellenőrizzük le hogy benne van-e a mm-es tűrés határban.Hisz az építőipar ebben a szegmensében nincs rá szükség,értem ez alatt épület-bútor munkákat,de sorolhatnám tovább.Ebből nem azt akarom kihozni hogy nem kell a pontos munkára törekedni,de igen is kell
de nem kell át esni a ló túloldalára!
-
Sanyabá
senior tag
Azt már tudjuk hogy Te egy nagyon akurátos ,pontos ember vagy,de hogy öt század
mm eltérést mértél,ez már felteszi az íre a pontot. Ha CNC marós lennél,akkor igen,lenne jelentősége,de fa megmunkálásnál.
.Annó nekünk úgy tanították hogy az asztalos 1mm,az ács 1cm,a kőműves 10cm tévedhet! Na jó, ez egy kicsit túlzás ,már mint a kőműves. Én örülök ,hogy ha mm-en belül vannak a dolgaim.
-
Márton111
aktív tag
Ha a kést jól állítottad be és ugyanúgy állítottad be mint a múltkor amikor is pontos volt akkor még az maradt ,hogy
esetleg elállítódott a géped,valamelyik alkatrésze (késtengely tartó vagy a lefutó asztal rögzítése,vagy a vastagolóasztal rögzítése lazult ki
(az enyémen a vasatagoló asztalt 4 csavar tartja alulról az 4menetorsóhoz) -
Márton111
aktív tag
válasz
Webistvan #6703 üzenetére
Szia
Századokat a katonaság szokott kiállítani, az asztalos század mm-t max csiszolni tudja kontakton vagy más géppel ,de akkor nem lesz feltétlen egy forma mindenütt.Agyalugépen a tizedeket max megcélozni lehet plusz mínusz néhány tized pontossággal.
Ellenben a lakatosoknak tényleg kellenek századpontos alkatrészek.
A fa néhány századot igen hamar tud száradni- dagadni a légnedvesség változásakor de inkább tizedeket.Ezért nincs sok értelme fát századokkal mérni A tizedmm-es pontosságú, már igen pontos famunka . -
Webistvan
csendes tag
Az tény hogy ezzel a léces beállitással jobban oda kell figyelni hogy ne csapjuk be saját magunkat. A léc jelölését Minden esetben az asztal végére, élére kell tenni, Mindig egyformán. Ezt szemmel mérjük. A mérésedet meg gondolom tolómérövel, sublerrel mérted...ami kegyetlenül megmondja mi a helyzet.
Nem tom hogy a mostani gyalukon hogy állitható a kés...csavarral vagy kifelé feszitéssel pl. csavarhúzoval, befelé meg ütögetéssel a kés homlokát?
A gépemen a tengely nem párhuzamos a hátsó asztallal. Kb, fél mm. eltérés van. Szerencsém hogy a vastagoló asztalla, párhuzamos az egyengetö asztalával igy ugyan az a beállitás jó mindkettöre...csak éppen a tengelyen ferdén áll ki a kés. Az elsö, alsó asztal állitgatása (vékonyabb-vastagabb gyalulás miatt) a csavar mechanikája nem egyformán tolja fel-le az asztalt...esetleg.? Gondolok a te esetedre is....Régebben többet kellett gyalulnom, több volt a fa munkám. Mostanában "müanyagokkal" bútorlapokkal dolgozom...amilyen a kérés. Szal nálam nem feltétlen szükség a század pontos fa munka.
-
thyeby
őstag
válasz
Webistvan #6701 üzenetére
Üdvözöllek itt a topic-ban!
Végül is ugyanezen az úton indultam el én is. Készítettem a napokban egy mágneses felhúzó ketyerét, de nem vált be. Lefotóztam, h majd felteszem, de nem volt időm erre. Aztán maradt az általad említett ősi módszer. Meglepetésemre most feleannyi időt kellett babrálnom vele, míg minden késvég ugyanannyit vitte előre a rovátkolt kis darabka alumínium profilomat.
S most jön, ami miatt ezt mind leírtam:
Mikor elkészült, majd biztos voltam a sikerben. De az elmaradt. Legutóbb öt századnyi különbséget mértem ki a ténylegesen gyalult anyagon két szélen, most viszont közel egy mm-t. Leellenőriztem újból minden késvéget, és azt rendben találtam. A gyalulás képpel elégedett is lennék, de ez nekem nem megengedhető különbség. Az anyagot nem húzza félre. S meglepetésemre bal oldalon teljesen korrektül gyalul. Azon a 15 cm-n nincs még öt század különbség se. Jobb oldalon viszont valami nem stimmel. Mint ha a kés lenne ilyen furcsán élezve, de ez logikailag nem jön össze. És nem tudok rájönni, mi lehet az eredője ennek a számomra megérhetetlen furcsaságnak. Még az is jól megnéztem, h nincs-e valami durva szennyeződés az alsó asztalon, mert logikailag ezt gondoltam az egyetlen reális kiváltó oknak. -
Webistvan
csendes tag
Sziasztok!
(uj vendég mosogat)
Olvasgattam a témákat. Gyalugéppel kapcs én a (gondolom )régi, ösi módszerrel állitom be a késeket már több mint 20 éve: [link]
Mindig készülök valami pontosabb apparátra, de mikor beállitás után kiprobálom a gyalulást, minöségét, sima egyenletes, néha fényes, az anyag derégszög sarkaival szinte "kenyeret lehetne vágni". Én megelégszek ennyivel. A beállitás ideje a 3 késnél kb. negyed óra. Hogy ez sok vagy kevés, ....?
A kombinált gyalugépemet még a Tamás Árpád-nál csináltattam 85-ben. Öntvény. Azóta egyszer ujra kellett tekercseltetni a motorját de maga gép (megfelelö karbantartás mellett) tökéletes.
Kézi gépeim, kék Bosch és Makita valahogy ezekben bizom. Ugy látom itt legtöbbeknek ezek vannak. ...
Új hozzászólás Aktív témák
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest