Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5801) ludsimon válasza Vikusz77 (#5799) üzenetére


ludsimon
veterán

Elfogadom, teljesen igazad van!

Mégis mennyibe kerülhet egy pályakezdőnek, ha szerszámokat, gépeket kéne vennie? Hány millió?
Tudja valaki?

Mert az a minimálbér (80k) nagyon lelombozott. :(

Külföldre megmondom őszintén jelen pillanatban nem vágyok, egyrészt az ismeretlenség miatt, másrészt pedig teljesen új környezet, éveknek kell eltelnie amíg megbarátkozik mindenki ezzel (gondolok itt a szomszédokra vagy a megrendelőre) bár lehet ez a fajta felfogás csak Magyarországon van.

Fuvarosként mennyi az átlagkereset úgy nagy általában Magyarországon?

Egyébként amik érdekelnek szakmák, munkák a faiparon kívül a következők:
- fuvarozó, csomagkézbesítő (De nem kamionosra gondolok és nem teherautósra!! )
- mobiltelefon szerelő, értékesítő
- Paksi atomerőműben is szívesen dolgoznék :K
- Vonatvezető (Egyik osztálytársam mondta, hogy 1 napot dolgoznak 2-t nem, vagy valahogy így, ez tök fasza, mellette lehet még fusizni esetleg :K)
- fusizás meg mondjuk kertészkedést elvállalnék vonatvezetés mellett, ahhoz nem kell szerszám csak egy kapa meg ásó :DDD esetleg fűnyíró, szegélynyíró

Meg van még pár, csak nem jut eszembe. :D

[ Szerkesztve ]

undefined

(#5802) csemberlen válasza ludsimon (#5801) üzenetére


csemberlen
őstag

Bérelsz 1 műhelyt havi 100ért
fizeted magad után a járulékokat havi 80
Veszel valahogy gépeket 5 misiért.
És várod a csodát, hogy majd özönleni fog hozzád a meló?!. :Y

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#5803) Vikusz77 válasza ludsimon (#5801) üzenetére


Vikusz77
tag

A műhelyen felül, szerintem induláshoz, kétmillió már reális lehet (részben használt, de nem hulladék gépekkel). De érdemes párban belekezdeni gondolom. Csomó munkafázis sokkal könnyebb párban. De nem lenne egyszerű...
Mivel nem érzem benned a kökemény elhatározást és "megszállottságot" a szakma iránt, én nem vágnék bele. De ez változhat persze.

A minimálbér most bruttó 73.500 ft, szakmunkásoknak 89.500 ft.
De amit ebből kézhez kapsz az most: 60 ezer, illetve 70 ezer forint.
Ha jövőre bevezetik az egykulcsos adózást, ebből még vonjál le, kb 10 ezret... Bár állítólag majd kompenzálják a csökkenést...
Zsebbe persze az asztalos szakmában azért ennél többet kapsz, hazaviszel túlóra nélkül 100-120 ezret. Aztán vagy megkapod, vagy nem, főleg mikor kiraknak mert nincs munka, vagy becsődölt az egész kóceráj.:)

Azt hogy valaki rendes, meg jó fej-e, majd akkor döntsd el mikor eljössz a cégtől.:)

Külföldhöz is kell egy nagyobb fokú talpraesettség ez tény. De megbarátkozni nem hinném hogy probléma lenne bárkivel is. Alkalmazottként dolgoznál egy cégnél. Van itt a fórumon valaki aki Németországban dolgozik, és úgy tűnt nagyjából elégedett.

Fuvarosként többet lehet szerintem keresni, de a minimálbéren bejelentés gyanítom hogy ott se ritka.
Vonatvezető állás azt hiszem nem fizet rosszul, de nem tudom mennyire nehéz ott elhelyezkedni.

[ Szerkesztve ]

(#5804) Thom!


Thom!
veterán

Ajtó, ablakgyártó szoftver érdekelne engem :D
Winflexum vagy ehhez hasonló, aki tud privátban keressen meg :DDD

(#5805) rétisün válasza ludsimon (#5793) üzenetére


rétisün
veterán

amikor eljöttem az előző munkahelyemről (egy kis faipari cég, rusztikus bútorokat gyártottunk túlnyomórészt NSZK-ba (igen, NSZK-ba, olyan régen volt :DDD ) egy ideig elég jól ment a dolog, aztán kezdett süllyedni a hajó) mondjuk nem csak azért jöttem el, elegem is lett belőle addigra.
na, szóval azóta annyi közöm van az asztalossághoz, hogy ha összefutok volt munkatársammal, vagy osztálytársammal, akkor dumálgatunk kicsit :D
itthon nincs semmi asztalo-szerszám, se műhely (a garázs meg tele van biciklivel ;) ) de igazából nem is gondolkodtam soha saját műhelyben....se az anyagi háttér (milliós kölcsönöket nem szívesen vettem volna fel), se az elszántság nem volt meg bennem ehhez. :B

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#5806) ludsimon válasza rétisün (#5805) üzenetére


ludsimon
veterán

Hát lehet aztán én is így leszek, a fene tudja. :DDD

Egy biztos, 60k semmi fizetésnek. :Y
Azért kitanulom a szakmát, mert tetszik és szeretem csinálni meg ha találok rendes asztalost ahol esetlegesen mondjuk meg is fizetnek akkor ott maradok mindenképpen.

[ Szerkesztve ]

undefined

(#5807) Sanyabá


Sanyabá
senior tag

Szóval azt be kell látni,hogy most sokkal,de sokkal nehezebb egy tanulónak elhelyezkedni mint 25-30 évvel ezelőtt. Kevesebb lett a kis műhelyek száma, és sajnos nagyobb lett a profit orientáció.
Mindenki azt nézi (tisztelet a kivételnek) hogyan lehet minél kevesebb munkával nagyot kaszálni.
Itt a környékünkön azért sok maszek kis asztalos műhely van,aki akar eltud helyezkedni tanulónak,de ez sovány vigasz egy pesti srácnak.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#5808) rétisün válasza Sanyabá (#5807) üzenetére


rétisün
veterán

és a legtöbb helyen (tisztelet a kivételnek) megy az egyendobozok gyártása bútorlapból, ahol nem igazán lehet a szakmát megtanulni....de az az egyszerü, gyors, olcsó...

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#5809) Sanyabá válasza rétisün (#5808) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Igen, én is csinálok ilyen" dobozos" bútorokat,de mellette ajtót,ablakot,fa lépcsőt,lambériát,hajó padlót,kerítést,mindent ami a megrendelőknek kell,és amit megfizetnek.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#5810) rétisün válasza Sanyabá (#5809) üzenetére


rétisün
veterán

akkor te még jó elyen dolgozol, mert nem lapszabászat, élfóliázás, összetiplizés amit csináltok, hanem a tényleges szakmát is művelitek. mert azért pl. egy méretre készített ablak/ajtó azért egész más, mint a "dobozgyártás"

anno a szakrajztanárom mindig a kapcsolt gerébtokos ablakkal riogatott bennünket :D na, ez mondjuk egy életre megmaradt bennem :DDD

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#5811) Sanyabá válasza rétisün (#5810) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Mondjuk nem sok kapcsolt gerébtokos ablakot kellett csinálni az elmúlt években,helyette a hőszigetelt ablakok kerültek előtérbe 63mm-es frizzel.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#5812) thyeby válasza Vikusz77 (#5794) üzenetére


thyeby
őstag

"Ha valamit túl pesszimistán mondtam el, majd az asztalosok kijavítanak."

Sajnos ezen nem lehet mit kijavítani, ez a kiábrándító valóság.

S az ezt követő javaslatod is bölcsességre vall.
Talán annyit tudnék még hozzátenni ludsimon számára, hogy akkor elérhetetlen cél csupán egy saját vállalkozás saját műhelyben, ha nem tűzi ki célnak. Ha kitűzi, nyomban elérhetővé válik, bármilyen kilátástalan is a pillanatnyi helyzete.

Több fa van, mint asztalos!

(#5813) L.Szilárd válasza ludsimon (#5806) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Olvastam hozzászólásaid, és kérdéseid.
Nem tudom mit is mondjak? Ha a saját tapasztalatból indulok ki, akkor azt mondom, hogy megfelelő türelemmel, és kitartással el lehet érni jó póziciót, és jó fizetést. De ehhez sok minden kell, leg főképpen szülői támogatás. Mind anyagi, mind türelem terén, hogy addig segítsenek ameddig nem jön be a nagy lehetőség. Nekem erre majdnem 3 évet kellet várnom. De most úgy érzem megérte várni. Mivel egy nagyon jó ajánlatott kaptam, az elmúlt 3 hétben végzett munkám miatt. Ami nem volt egy megeröltető munka.
Érdeklődsz, hogy mennyiből lehet kihozni egy műhelyt? Attól függ, mit szeretnél csinálni, és milyen formában? Mert mint asztalos, el lehet indulni 4-500 ezer forintból is, de lehet 10 milliós tételbe is gondolkodni. Nekem szerencsém volt, mert sikerült a kettő között megoldani az indulást, és most kezd megterélülni a sok belefektetett energia, és pénz.
Abban igazat adok a többieknek, hogy olyan helyet keressél ahol sokmindent csinálnak, és hagynak is dolgozni, vagy legalább enegedik nézni, hogy mit hogy kell csinálni.
Arra, hogy te a tanulóként pénzt is szeretnél keresni nem tudok mit mondani, anno amikor én tanuló voltam akkor a nyári gyakorlatra, kaptam 5000 Ft. De lehet, többet ér egy jó szakinál tanulni, és nem keresni, mint valahol keresni, és alig-alig tanulni valamit.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#5814) thyeby válasza Márton111 (#5795) üzenetére


thyeby
őstag

"Az informatikusok viszont jól keresnek ,s van is igény a munkájukra"

Ez így féligazság. (Magam is informatikus vagyok, így hát merem kijavítani.) Vannak informatikusok, akik jól keresnek. (Ahogyan vannak orvosok is, akik jól keresnek.) A többség azonban gyenge átlagbérért dolgozik. Ez a szakma azzal jár, hogy folyton túl kell vállalnod magad, már fiatalon karikás szemmel élsz, ott is csak alkalmazott vagy, és a munkád mindig bizonytalan, mert erre a szakmára az a jellemző, h projektek alakulnak feladatokra. Mikor egy projekt lefutott, nem tudhatod, mikor indul a következő? Vállalkozásban csinálni pedig nem jó szakmaismeretre van szükség, hanem jó kapcsolatokra.
Budapesten valóban van igény erre a szakmára, de túlképzés van. Itt Szabolcsban gyakorlatilag semmi igény nincs rájuk.

Több fa van, mint asztalos!

(#5815) ludsimon válasza L.Szilárd (#5813) üzenetére


ludsimon
veterán

Igen ám, csak az anyagi háttér nincs meg sajnos, ez a probléma. :(

Biztosan próbálni fogok valahol elhelyezkedni a szakmámban, mert szeretem csinálni.
Egyébként meg a tegnap esti kb. 18-20 telefonálás után már nem is fordult meg a fejemben a pénz gondolata, csak az, hogy találjak végre egy rendes asztalost, ne ilyen lapszabászatot, laminált padlósat, mert akkor rácsesztem.

Az elszántság pedig mind hiába, ha nincs meg az anyagi háttér és, hogy őszinte legyek annyira 'elszánt' vagy inkább mondanám bolondnak nem vagyok, hogy milliókat felvegyek kölcsönbe 15-20 éves futamidőre, mert kilátástalan, hogy fog alakulni a jövőm még akkor is ha már megvan a műhelyem.
Mert ha csődbe megy, vagy valamiért nagyon nem jön be, akkor pedig buktam mindent amit felépítettem, sőt még lehet azt is elveszi a bank ami eddig volt, szóval fék.
Ilyenbe soha nem megyek bele.
Inkább leszek akkor mozdonyvezető. :DDD

undefined

(#5816) thyeby válasza ludsimon (#5796) üzenetére


thyeby
őstag

"Egy vállalkozást beindítani hány millió gépekkel együtt?"

Nna, ez jó kérdés volt, fiam! Hol szeretnéd? A Rózsadombon, Csepelen, vagy Ohatpusztakócson? Mit gyártanál? Sámlit, sakktáblát, stílbútort, vagy cirkuszkerítést? Milyen gépeket akarsz? Feldert, metabót, vagy hyundai-t?

"Érettségivel valamennyivel többet keres az asztalos alkalmazott, vagy több lehetőség lesz, vagy miért mondta? :F"

A picsa tudja, mire gondolt. Meg kellett volna kérdezni tőle.
Nem keres többet. Alkalmazottként semmiképp. Önállóként talán hangyapucával jobb rálátást szerez a világ egyéb dolgaira is, így jobban tud tárgyalni, kalkulálni és vállalni.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#5817) ludsimon


ludsimon
veterán

Akkor most megkérdezem.

Merre tovább, ha már 2 év szakmunkás mögöttem van?

undefined

(#5818) L.Szilárd


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Akkor amit már múlt hétvégére igértem, a kollegálnak. Elmondom mit is találatam, és mit is csináltam az elmúlt 3 hétben, és annak mi lett az eredménye.
Az egész egy Express.hu-s hirdetéssel kezdődött, amiben ügyes kezű ezermestert, vagy bútorszerelésben járas asztalost kerestek, szerelési munkára. Az eddigi sok sikertelen jelentkezés ellenére meg felhívtam, mondom veszteni nem vesztek semmit. Felhívom, elmondja mia a munka megegyezünk egy a mai világban igen jónak mondható nettó óra bérbe. A munka a következő volt: Pécsen a most megnyílt Zsolnay kiállítás berendezését csináltuk, ahol az volt a feladatunk, hogy a kiállítási tárgyak polcait, és tartóit felcsavarozzuk a már kész vitrinekbe, a megadott helyekre. Ez kb. napi 25-30 db 3,5x35 csavar akkusfuróval való becsavarását jelentette. Persze a határidő szorításával bővült az álltalunk, végzett feladatok köre, de az sem jelenetett megfeszített munka tempót. Annyit jelentett, hogy kevesebbet ültünk egy helybe tétlenül. A többi munka is annyi volt, hogy csavartakarók felrakása, pácc javítás, aluprofil felcsavarozás. A legnagyobb munka 10-15 fa láda szétszerelése volt, amibe a kiállítási tárgyak érkeztek.
De a legjobb, hogy most ezen a munkán keresztül kaptam egy állás ajánlatott, attól a cégtől aki az itt felállított vitrineket gyártotta. Mivel még itt is vannak apróbb munkálatok amiket a megnyító előtt már nem tudtunk elvégezni, plusz Pécsen csinálnak még mást is, ahol szintén vannak munkák amiket meg kell csinálni.

De hogy miért is tartom jónak ezt a lehetőséget? Azért mert eddigi tapasztalatom alapján a nettó 1000 Ft-os órabér jónak számít, mint bejelentett alkalmazott. Legalább is felénk nem ez az átlag, az átlag, valahol ennek a fele alatt van. Sajnos.

Ui.: Ki mit mond az 1000 Ft nettó órabérre, mint alkalmazott?

Csáó!

[ Szerkesztve ]

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#5819) Vikusz77 válasza L.Szilárd (#5813) üzenetére


Vikusz77
tag

Épp a beszámolód iránt érdeklődtem volna, erre látom megírtad. :)

[ Szerkesztve ]

(#5820) thyeby válasza csemberlen (#5797) üzenetére


thyeby
őstag

Odaírtam ezt is: érintésvédelem. Ami előírás erre vonatkozik, azt mindent be kell tartani. Nem írtam, h a tűzvédelem jelenti azt is, hogy saját tűzoltót kell tartanod (nem tűzoltókészüléket - persze hogy azt is -, hanem tűzoltóbácsit.), hanem csak ennyit, hogy tűzvédelem. Jelenti ott azt, hogy minden tűzvédelmi vonatkozású szabályozót, törvényt be kell tartani. Csak ezt az egy pontot oldalakon át lehetne tételesen taglalni.

Több fa van, mint asztalos!

(#5821) thyeby válasza ludsimon (#5798) üzenetére


thyeby
őstag

Ez is egy alternatíva. De ne ringasd magad, h a csomagfutárok Rolex órát hordanak, és golfozni járnak.

Több fa van, mint asztalos!

(#5822) Vikusz77 válasza L.Szilárd (#5818) üzenetére


Vikusz77
tag

Hááát, én valami másra számítottam őszintén szólva.:)
Félre ne érts, ez tényleg jó órabér a szakmában, de azt hittem beindult a vállalkozásod valami nagy volumenű megrendeléssel.
De ha már úgyis ez a téma délután, írod hogy nettó 1000 ft-os órabér. Erre, a kb havi bruttó 250 ezerre vagy bejelentve? Vagy minimálbérre? Esetleg megy az ígérgetés hogy majd bejelentünk x idő múlva?
Ha normálisan bejelentenek és ennyi a bér, akkor az tényleg nagyon korrekt fizetés asztalos alkalmazottként, szerintem még fővárosi viszonylatban is.

(#5823) thyeby válasza Vikusz77 (#5800) üzenetére


thyeby
őstag

:K

Több fa van, mint asztalos!

(#5824) thyeby válasza csemberlen (#5802) üzenetére


thyeby
őstag

Ez így rémül ijesztő.

Kérdezze csak meg Madmax kollégát, hogyan lett műhelye? (Az reálisabb, és nem csak elképzelt számítás, hanem megvalósított vállalkozás.)

Több fa van, mint asztalos!

(#5825) L.Szilárd válasza Vikusz77 (#5822) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Pontosat jövő hét kedden fogok tudni mondani, mert akkor írjuk meg a szerződést. :B De sztem nem igérgetést, mert ezt most cég ajánlotta. Nem én mentem oda, hogy szeretnék nekik dolgozni. Amúgy ha őszinte vagyok, ha valós ez a felajánlás, és erre jelentenek be, akkor valahogy nem is fog érdekelni a saját vállalkozás. :P Ha ilyen bért kapok és nem kell nekem foglakozni a papír munkával, akkor sztem megéri. :D
Az igérgetés náluk nem igazán mükődik, mert olyan helyen dolgozok, ahol könnyen lebukhatnak, eleve nem műhelymunkát végzek, a másik meg ahol vagyok ott komoly építkezés folyik, tehát könnyen bejőhet egy ellenörzés, ami nem igazán tenne jót a cég hírnevének.
Plusz még van egy érv ami a dologot erősíti, hogy ahol ezt a szerelést csináltam, ott engem várnk vissza a javítások, és a még fenn álló munkák elvégzésére. Ők is kérték ezt a céget, hogy ha lehet akkor engem küdjenek oda vissza. :C

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#5826) thyeby válasza Vikusz77 (#5803) üzenetére


thyeby
őstag

"Vonatvezető állás azt hiszem nem fizet rosszul, de nem tudom mennyire nehéz ott elhelyezkedni."

Elhelyezkedni könnyű. Nem is fizet rosszul. Az a 24 - 48 munkarend is stimmel, csak azzal nem dicsekedett a barátja, hogy laksz Pesten, véget ér a szolgálat Szegeden, és 48 óra múlva kezdjél Győrben. Na, és Szajolnál ne hajts gyorsan! Nem fusizni, aludni is alig marad időd, ha gyereket is nevelsz.

Több fa van, mint asztalos!

(#5827) thyeby válasza ludsimon (#5817) üzenetére


thyeby
őstag

A házasságkötő terem felé.

Több fa van, mint asztalos!

(#5828) Vikusz77 válasza L.Szilárd (#5825) üzenetére


Vikusz77
tag

Remélem hogy tényleg így lesz, mert ez így tényleg jó fizetés!

De az az igazság hogy én sajnos már elég kevéssé hiszek a mesékben.:)
Ha valami túl jónak látszik, arról általában kiderül hogy valami nem stimmel...
De nem akarom elvenni a lelkesedésed, ez úgyis kiderül jövő héten.
Az hogy nem műhelyben dolgoznak, nehogy azt hidd hogy bárkit is megakadályozna abban hogy minimálbéren legyen bejelentve a dolgozó, hiszen ezen nem fog megbukni a munkaadó. Megjegyzem, még minimálbérre való bejelentés mellett is átlagnál jobb ez a bér szerintem (sajnos).
De a vállalkozók nem szívbajosak, konkrétan tudom hogy cégek feketén dolgozó emberekkel simán csinálnak helyszíni szereléseket.

De mondod hogy szerződés lesz, úgyhogy ez kizárható.
A szerződést olvasd el azért alaposan, mert jobb félni... :)

(#5829) L.Szilárd válasza Vikusz77 (#5828) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

A szerződést, azt úgysem fogom ott egyből alá írni. Azért azt mással is átolvastattom. Nehogy valami elkerülje a figyelmem. Lehet még könyvelővel is megnézetem. :K Mert sajnos a mai világban senkiben sem lehet megbízni. :O Ezért is vezettem be azt, hogy addig nem adok ki semmit amíg nincs kifizetve. Jövő hétem még vissza térek a dologra, és megírom a fejleményeket. :)

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#5830) ludsimon válasza L.Szilárd (#5825) üzenetére


ludsimon
veterán

Szabad tudni melyik ez a cég?

undefined

(#5831) L.Szilárd válasza ludsimon (#5830) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Ha nem haragszol akkor, majd csak a szerződés aláírása után írom meg. Annyit elárulok, hogy Székesfehérváron van a székhelye.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#5832) ludsimon válasza L.Szilárd (#5831) üzenetére


ludsimon
veterán

Természetesen! :R

Nem tudni hányan olvassák inkognitóban a fórumot. :)

undefined

(#5833) Vikusz77 válasza L.Szilárd (#5829) üzenetére


Vikusz77
tag

Jól teszed, nem árt az óvatosság. A cégnek is nézz utána neten, de gondolom ezt már meg is tetted.
Remélem minden rendben lesz!

(#5834) Márton111 válasza thyeby (#5816) üzenetére


Márton111
aktív tag

Érettségivel valamennyivel többet keres az asztalos alkalmazott, vagy több lehetőség lesz, vagy miért mondta? "
Önállóként jobb rálátást szerez a világ egyéb dolgaira is, így jobban tud tárgyalni, kalkulálni és vállalni.

Magam is csak erre tudok gondolni alkalmazottként a legnagyobb hasznom az érettségiből a következő mondás volt a brigádvezető öreg szaki részéről : Nem köll ide gimnáziom :U
Alkalmazottként mi kell, sarkítva: még egy erdélyi fiú mondását tudom idézni Nem kell ide csak két kemény kéz és egy nagy buta fej. :N
Önállóként pedig igen sok hasznát látom: az általános műveltség, világnézet, gondolkodásra tanítás alapjait veti meg a gimi.Az életben nem tudhatod hova vetődsz,de mindenhol meg kell állnod a helyed,amire építheted a következő tudásszerzést, erre való az általános műveltség :K

[ Szerkesztve ]

(#5835) Madmax81 válasza L.Szilárd (#5818) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Szia

Örülök hogy bejött az élet és találtál magadnak megfelelő melót .
Nálam is hasonló a helyzet csak engem a volt mesterem kért meg hogy segítsek neki ablakokat gyártani , lementem hozzá megbeszéltük a munkát majd közölte hogy 90 db ablakot kell csinálni ablakonként 8 nyílóval szoros határidővel .
Hozzád hasonlóan jó órabért alkudtam ki magamnak de van úgy hogy napi 10 órát is dolgozom de kárpótol az a tudat hogy a volt mesterem engem kért fel hogy segítsek neki .
Az ablakokat műemlék védelemnek kellett bemutatni mivel ők felügyelik az építkezést sok buktatóval találkoztunk megvalósítás terén de a végeredmény magáért beszél .

A képek nem túl jó minőségűek telefonnal készültek .

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

A régi bevésős pántokat kel vissza varázsolni az ablakokba .
A munka közben megismertem egy nagyon kezes kis gépet FEIN MULTIMASTER ezzel pár pillanat alatt be lehet " vésni a pántok helyét "

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#5836) Márton111 válasza Madmax81 (#5835) üzenetére


Márton111
aktív tag

Szép munka , ;) külön öröm látni hogy csináltatnak még stílusos faablakot is, nem csak a tescos, környezetszennyező műanyag hulladékot szórják befele.

[ Szerkesztve ]

(#5837) ludsimon válasza Madmax81 (#5835) üzenetére


ludsimon
veterán

Ez tényleg gyönyörű! :C

undefined

(#5838) peter... válasza Vikusz77 (#5803) üzenetére


peter...
csendes tag

Én vagyok...:-)))
Teljesen elégedett vagyok szakmailag maximálisan jó a külföld pl. Erről lehetne írni jó pár sort ha van lehetőség akkor ki kell használni! Tudom tudom nem könnyű és nem egyszerű....

(#5839) ludsimon válasza peter... (#5838) üzenetére


ludsimon
veterán

Küldtem privátot.

undefined

(#5840) Vikusz77 válasza peter... (#5838) üzenetére


Vikusz77
tag

Igen, Rád gondoltam, csak a neved nem ugrott be.:)

(#5841) Sanyabá válasza Madmax81 (#5835) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Igen,ez az asztalos munka,még csinálni is öröm. :K

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#5842) kalman7 válasza Madmax81 (#5835) üzenetére


kalman7
csendes tag

De jó ilyet látni. Milyen anyagból készült és mit csináltál rajta kézi szerszámmal? Azokat a kis piramisokat?
Mi a helyzet Sopronban?

(#5843) takee27


takee27
csendes tag

Sziasztok!

Tud nekem valaki valami infót adni arról, hol lehet szalagfűrészhez alkatrészeket vásárolni?
Konkrétan alsó és felső szalagvezető érdekelne kompletten és mindenképpen olyan aminek a görgői csapágyasak.

Köszi

(#5844) thyeby válasza takee27 (#5843) üzenetére


thyeby
őstag

Elvileg minden élezőműhely foglalkozik ilyen pósz-pász dolgokkal is.
(De ha nem, akkor biztosan meg tudja mondani, h legközelebb hol szerezheted be.)
Milyen géphez kell? Kiskőrösi?

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#5845) Vikusz77 válasza thyeby (#5844) üzenetére


Vikusz77
tag

"pósz-pász"
Mit jelent ez a szó?

(#5846) thyeby válasza Vikusz77 (#5845) üzenetére


thyeby
őstag

:D talán nem okvetlenkedek ezzel a kedves novellával itt a fórumon:

Móra Ferenc

A nagyétkű kórogyi

Nagyétkű Kórogyi nem volt valami deli levente, akinek vitézi tetteit ország-világ ismerte volna. Jámbor kukta volt a Nagy Lajos király udvarában, s késnél, villánál egyébbel nem tudott hadakozni. Azzal azonban igen tudott bánni. Amelyik sült malacra ráfogta a fegyverét, abból egy porcogó sem maradt meg magnak. De még egy kemence rétest is megevett rá, s egy tarisznya diót azon hajastul elropogtatott utána. Akkor aztán azt mondta, hogy most már elverte az éhét.

Az udvari apródok sokat elévődtek a nagyétkű kuktával, hanem a főszakács egyszer megunta a tudományát. Megjelentette a királynak, hogy nem lehet meggyőzni a Kórogyi Péter étvágyát.

- Föleszi az egész udvari konyhát, királyom - panaszolta félig bosszúsan, félig nevetve.

Lajos király nem szerette maga körül a sok léhűtő népet, de a nagyétkű Kórogyi dolgán mégiscsak elnevette magát.

- Amúgy békességes, jó fiú?

- Nem vét az a légynek se, uram király, csak éppen az étvágyával nem bír. Semmit rá nem bízhatok a konyhán, mert amit süt-főz, mind maga éli fel.

- Sebaj - nevetett a király -, ennyit csak elbír még a magyar király udvara. Viseljétek gondját, hogy panasza ne lehessen ránk. Ritka tudomány az övé, hátha még hasznát is vehetjük valamikor.

Ettől fogva igazán gyöngyélete volt a nagyétkű Kórogyinak. Most már nemcsak az éhét verhette el, hanem jól is lakhatott kénye-kedve szerint. Ki is gömbölyödött, mint a duda, s mikor az olasz hadjáratba indult Lajos király, gurítani kellett a táborban a nagyétkű Kórogyit, mint a hordót. Rimánkodott is a főszakácsnak, hogy hadd maradhasson ő otthon házőrző pásztornak, de azt meg nem indította a könyörgés.

- Minden gulyánkat fölennéd, mire hazakerülnénk! Kiinnád rájuk a Duna vizét. Gyere velünk, atyámfia, böjtöld meg egy kicsit a sok dínom-dánomot.

Nem is szenvedte meg úgy senki az olasz hadjáratot, mint a nagyétkű Kórogyi. Maga a király is akárhányszor csak úgy körme közül ebédelt, s bizony a jámbor kuktának se igen terítgettek asztalt. Csak akkor volt jó neki, ha egy-egy narancserdőbe bevehette magát. Úgy ette az aranyalmát, mint más ember a cseresznyét szokta. Hanem azért mire Nápolyig leértek, csak úgy csörgött már a csontja. Egyéb húsféléhez nemigen jutott az istenadta, hacsak varjút, verebet nem nyilazott. Utoljára pedig azok is kerülték a magyar tábort, annyit riasztgatta őket a nagyétkű Kórogyi.

Három hétig tartott Nápoly ostroma, mikor a szorongatott olaszok követeket küldtek ki Lajoshoz egyezkedés végett. Nagy kísérettel jöttek a követek, válogatott hadinéppel, szálfatermetű vitézekkel. Mutogatni akarták a magyaroknak, hogy nincs nekik mit félni a magyaroktól.

Maguk fitogtatására vitézi tornát is játszottak a mezőn, dárdát hánytak, kopját törtek, s utoljára egy toronytermetű olasz levente nekiugrott a tábor mellett legelésző gulyának, fölkapta a legerősebb ökröt, s odatette Lajos király elé.

- Ilyen legényeket nevel az olasz föld, magyar urak! - fordultak oda kérkedve a nápolyi követek a királyhoz.

Csudálkozó morgás futott végig a magyar urakon, Lajos király azonban kicsinylőleg legyintett a kezével.

- Különbet tudnak ennél a magyar legények! A legkisebb kuktám is megeszi azt az ökröt, amit ti megemeltetek!

Az olaszok nevettek a tréfán, azonban Lajos király komolyan előparancsolta a nagyétkű Kórogyit. Éppen sáskákat szedett az istenadta a mezőn, s átkozta az olasz földet, hogy különb húst nem terem.

- Készülj az ebédre, Péter fiam - mondta a főszakács -, meg kell mentened a magyar becsületet. Meg kell enned az ökröt.

Azt mondta rá Péter kukta, hogy ő arra mindig készen van, csak az ebéd készen legyen. S addig is, míg elkészül, megevett elöljáróba két kukoricakenyeret. A követek közül pedig az egyik kiment a konyhába, vigyázni, hogy elkészítik-e az egész ökröt. A másik meg odaült a nagyétkű Kórogyi mellé, hogy ugyan hova teszi azt a tenger húst.

Hát biz azt nézhette egész estig, ahogy Péter a gallérja mögé hajigálja. Remekelt a főszakács, csinált vagy harminc fogást az ökörből. Sütötte pecsenyének, főzte becsináltnak, készítette borsos lével, tárkonnyal, tejfölös mártással, gyömbérrel, kavarta káposztával, keverte mindenféle fűszerszámmal. Péter pedig ette lélegzet nélkül, az egyik szája végén tömte befelé a húst, a másikon szórta kifelé a csontot, s mire mindent leeresztgetett a horpaszába, alig látszott ki a csonthegyek közül. Akkor aztán azt mondta nagy alázatosan:

- Tán hozhatnák is már azt az ökröt, mert ez a sok mindenféle pósz-pász majd el találja venni az étvágyamat!

Lajos király olyan jóízűen nevetett, hogy a könnye is kicsordult bele, a követek pedig ész nélkül takarodtak vissza Nápolyba, s kinyitották a város kapuit a magyarok előtt. Olyan emberekkel nem lehet harcolni, akik közül a legalábbvaló is egy ökröt eszik meg egy ültében, s még akkor azt kérdezi, hogy hol van a többi.

Így vette hasznát Lajos király a nagyétkű Kórogyi tudományának, s volt rá gondja, hogy többé ne kelljen neki tücskön, verében élni.

Több fa van, mint asztalos!

(#5847) Sanyabá válasza thyeby (#5846) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ejh ha az árgyélusát,be régen olvastam e kis anekdotát. :K

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#5848) Vikusz77 válasza thyeby (#5846) üzenetére


Vikusz77
tag

Jó volt, hosszú is volt:), de még most sem teljesen tiszta mit is jelent. Nekem az jön le (érzésre), hogy: jelentéktelen, említésre sem méltó, stb... tehát valami kicsiséget kifejező szó.
Soha nem hallottam máshol, csak tőled. Hangulatos szó egyébként.

[ Szerkesztve ]

(#5849) thyeby válasza Vikusz77 (#5848) üzenetére


thyeby
őstag

Jól jött le, azt is jelenti. Valahogy így: apróság, encsembencsem

Abban igazad van, h egy jó szalagvezető, nem kifejezetten apróság, ha az árát tekintjük, ám ha hozzávesszük, h azon szalagfűrészek ára, amelyekben preciziós megvezetés van, horribilis, hát talán mégis belefér ez a szóhasználat.

"Soha nem hallottam máshol, csak tőled. Hangulatos szó egyébként."

Móra Ferenctől, kedvenc novellistámtól loptam, nem saját "találmány". :N

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#5850) takee27 válasza thyeby (#5849) üzenetére


takee27
csendes tag

Ok, de még mindig nincs megvezetőm skacok:-)))) Tudtok adni egy címet, vagy egy honlapot? Köszönöm :-))))

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.