Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#39702) csemberlen válasza epmd (#39700) üzenetére


csemberlen
őstag

Biztos van aki ezt választja. Én biztos nem költenék ennyit 5 gépre. Nem adtam össze, de nekem szerintem van 25 gépem, és mindig nálam lehet, kb 2 év lízing díját költöttem rájuk.
Litiumos makitáim 8 éve köszönik működnek megfelelően, hiba nélkül, 1 aksi adta meg magát.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#39703) epmd válasza csemberlen (#39702) üzenetére


epmd
tag

Én a faiparban mozgok,ezért nem sokra megyek a Hiltivel.Építőiparral foglalkoznék,akkor simán ezt választanám,ha a 4-5 alkalmazottam havi szinten 5-6 milliót termelne velük,havi 50+ áfa bérleti díjért cserébe,befektetés nélkül. :)

[ Szerkesztve ]

(#39704) csemberlen válasza epmd (#39703) üzenetére


csemberlen
őstag

Látszik, hogy nem mozogsz az építőiparban. 4-5 alkalmazott 5 géppel nem sokra megy.
Valamint nem is termel meg ennyi hasznot.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#39705) epmd válasza csemberlen (#39704) üzenetére


epmd
tag

Írhattam volna 15 gépet is.Nem ez a lényeg,hanem az,hogy te csak azt látod hogy mennyit kell kifizetni évente,nem azt hogy mennyit lehet velük megtermelni.Ha beesik neked egy nagyobb meló,amibe bele kellene rakni mondjuk 2 milliót,akkor azt nem vállalod el,ha nincs ennyi fölösleges pénzed célgépekre?A Hilti erre lehetőséget ad,havi bérleti díjér,hogy rögtön dolgozhass.Nem is írtam hogy ennyi a haszon. :)

(#39706) pali923 válasza epmd (#39694) üzenetére


pali923
tag

A mall.hu körül volt mostanában egy kis rendőrségi macera, a hírekben lehetett erről sokat hallani. Akkor azt mondták, hogy Csehországból fogják folytatni. Bár a fiam éppen most rendelt onnan egy hasítóéket, és simán megkapta.
Azt a Makita-garanciát azért én nem vetném el így látatlanban. Ez a 3 éves opció regisztrálás után nem a magyar Makita Kft akciója, szerintem egész Európában érvényes. Már régen regisztráltam, nem emlékszem, egyáltalán be kell-e írni a regisztráció során adatokat az eladóról.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#39707) Winner_hun válasza pali923 (#39706) üzenetére


Winner_hun
félisten

Az üzletet be kell írni.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#39708) epmd válasza pali923 (#39706) üzenetére


epmd
tag

Ez eladó adatait nem kell beírni regisztrálásnál,a garancialevélen viszont szerepelnie kell az eladó pecsétjének.Majd holnap utána nézek,hogy milyen garancia van vonatkozik rá.

[ Szerkesztve ]

(#39709) farkasi65 válasza thyeby (#39690) üzenetére


farkasi65
csendes tag

Köszönöm a választ, Winner-hu nak is válaszolok a GST 160-nak kapcsolatban,
mindenkinek ÉRDEMES ELOLVASNI!!

(#39710) farkasi65 válasza Winner_hun (#39689) üzenetére


farkasi65
csendes tag

Én is Bosch GST 160-at vettem volna, a gépről szóló vélemények keresése közben
találkoztam a történeteddel, hogy még egyenes vágásnál is elment a derékszög.

Betetted a bogarat a fülembe, végül is egy 70 ezer forintos, iparinak kikiáltott gépről van szó.
Addig kavartam, míg eljutottam egy fickóhoz, aki az egyik nagy forgalmazó embere és bemutatókat tart.

A következőket mondta:
A jó dekopír az a GST 135 volt, örök életű darab, egy görgős, de precíz vezetéssel.
Utána kihozták a GST140-est, a forradalminak kikiáltott dupla görgős lapvezetéssel,
de nem vált be.
Ebből fejlesztették a GST 160-ast, szintén dupla görgős, 16 cm vágás fában, LED-es világítás.
Kérdezem; - Lehet-e vele hosszú egyeneseket vágni?
Mire Ő: Hát nem nagyon, mert hiába tervezték át a dupla görgős megvezetést, nem tudja azt, amire kifejlesztették.
Nagy szünet után én: - Akkor mit érdemes venni?
Ő: - A GST 150-est, egygörgős, stabil és 40 dekával nehezebb, mint a 160-as, maga szerint melyikben van több anyag??

Megköszöntem és alig kaptam levegőt egy ideig.

Van otthon kék Bosch kettősköszörű, ragasztópisztoly, flex, rezgőcsiszoló,
évek alatt vadásztam őket össze, mindegyiket én bontottam ki a csomagolásból,
közös bennük, hogy 2002-2005 gyártottak, hagyatékokból, idősektől gyűjtöttem össze,
nagy mázlival.

Van itt nálunk, szinte a szomszédomban, egy gépkölcsönzős 20 éves tapasztalattal,
ő mondta, hogy a régi és az új kék Bosch között tartósságban nagy a különbség,
a zöldről meg nem is érdemes beszélni. 15 éve azt is még komolyan gondolták,
ma meg nem véletlen, hogy Tescoban áll halomban.

(#39711) bim


bim
veterán

Nyilván ezekkel az összegekkel csökkenteni lehet az adóalapot. Én inkább a saját gépekben hiszek mert nem lenne pénzem ennyit kifizetni.
Ezt a flottadolgot a Hilti elsősorban nem Magyarországra hanem tőlünk nyugatabbra találta ki és ott jól is működik. Egy 10 fős brigádnál simán megtérülhet ha folyamatosan van jól fizető munkájuk.
Amíg javítás alatt állt a gépem egy régi vezetékes Makitával csavargattuk be a csavarokat. Hajunk hullott a kábel rángatásával a tetőn.
Mi is folyamatosan keressük az adott munkafolyamatot legjobban megkönnyítő gépeket és a 8x160 szerkezetépítőtől felfelé ez a gép vált be. Nyilván ha veszek egy ilyen gépet 2 akkuval akkor veszek hozzá még géptestet. A végén oda lyukadok ki hogy tele leszek gépekkel amit jól tudok használni. Van 3 géptestem és 9 akkum, de veszek még mellé amint lesz rá pénzem még legalább kettő gépet. Ha elégedetlen lennék mint a Makitával akkor nem bővíteném. Mivel elégedett vagyok a márkával van vezetékes fúrókalapácsom és rotációs lézerem is tőlük.
Valaki Makitából és valaki Dewaltból épít parkot. Valaki pedig a Milwaukee-ra esküszik. Ez olyan mint az autó vagy telefon téma. Ha valakinek számít és megengedheti magának vesz egy jobbat.

(#39712) mdk01 válasza csemberlen (#39699) üzenetére


mdk01
addikt

Igen, csak a komoly építőiparba nem márkás gép kell hanem hilti.

(#39713) yooccoo válasza Winner_hun (#39707) üzenetére


yooccoo
aktív tag

aláírás, bélyegző, vásárlási bizonylat sorszáma ...

(#39714) yooccoo válasza taz965 (#39692) üzenetére


yooccoo
aktív tag

idehaza, rendes boltban is meg lehet kapni 20e alatt ugyanezt, nem értem, hogy miért szívatják az emberek magukat a feltételes garanciákkal meg körülményes ügyintézéssel

(#39715) thyeby


thyeby
őstag

Mégegyszer a Hiltiről.

Legelőször is:
Ez valódi prémium márka, valódi tartalommal. Számos területen jelen van a Hilti, de valóban, a fő csapás az az építőipar. A faiparban inkább a Festool tölt be hasonló szerepet.
Nincs a világon olyan márka, amelyik minden fejlesztést elsőre maximálisan eltalál, mégis elmondható, hogy aki igazán törekszik rá, az közel fog járni hozzá. Ilyen a Hilti és a Festool. Méltán drága gépek ezek.

S hogy mennyire drágák?
Gyerekek! Én szovjet barkácsgépen szívtam a cicit fiatalon. Egy gyalu egy havi fizetés volt, egy kézi körfűrész szintén egyhavi fizetés volt, egy barkácsgép pedig kéthavi. Nem ecsetelném, hogy melyik gép mit tudott ennyiért. Ennek tükrében ne csodálkozzon az, aki nem ad ugyanennyi pénzt a piacon ma fellelhető legprofibb márkáért, és én azt gondolom róla titkon, hogy puha pöcs, dolgozzon akkor tecsógazdaságossal, ha ő ahhoz hasonlítja a Hilti meg a Festool árát.

Nyilván van, akinek nem éri meg, mert nem használ egy gépet olyan intenzíven, hogy a legdrágább legyen a legkifizetődőbb. Az válassza a számára kifizetődőbb alternatívákat. De egy Hiltire fanyalogni - bármilyen aspektusból! - szó szerint annyit tesz, hogy savanyú a szőlő.

Kitérnék néhány szó erejéig a Hilti új szervizszabályozására:

Minden egyes Hilti darab komoly értéket képvisel. Használtan is! Ebből fakad, hogy lopják, hamisítják előszeretettel. Ezek komoly érvágások a Hiltinek, és lépnie kellett rá. Méltán. Aki occóért akar beszerezni a használtpiacon egy Hiltit, azt nem igazán izgatja ez a kérdéskör. Azonban aki beruházott, és hipp-hopp, ellopták a Hiltijét, az már másként tekint erre a témakörre. Az nem azt látja benne, hogy milyen gorombán dirigál neki a Hilti, hanem azt, hogy ezt az ő védelmében teszi. Mert ha azzal is kockázatossá teszik az egyébként sem kockázatmentes használtgép vásárlást, hogy nem engedik sufnikban, orgonabokor alatt kicserélni egy fúrókalapács ütőművét, máris leértékelődik a használt Hilti beszerzésének lehetősége. Ez mindenképp azok javát (is) szolgálja, akik a Hiltit arra akarják használni, amire az való.
Hogy a szerviz minden alkatrészt kicserél egy gépben, ami már nem úgy produkál, ahogy egy Hilti alkatrésztől elvárható, megint-csak azok érdekét szolgálja, akik arra és úgy akarnak használni egy Hiltit, amire az való. Ez nagyon megnöveli a használt Hilti gép ázsióját. De csak azok számára, akik be is fizetik a Hiltinek az adót arra, amire az felesküdött. És aki befizette az adót, nem hihető, hogy azon fog őrjöngeni, hogy nem cserélheti ki saját maga azt a kurva kopott ütőművet a fúrójában - mert a teljes egészet vizsgálva a szerviz munkadíja elenyésző.

És nekem mindez úgy van rendben, ahogy van. Ha én dirigálnám a Hiltit, én sem tennék másként.

A lízingről pedig:
Nem buta emberek managelik a Hilti eladásokat, nem jellemző itt sem rájuk a nagy melléfogás. Epmd, bim fórumtársak már közel járnak a lényeghez, hogy miért, mikor van létjogosultsága. Amit írtak, azt kár vitatni, én inkább hozzátennék azok számára, akik lefújolják ezt, mint nyilvánvaló lehúzást. Nem az!
Képzeljük el bim főszakit, amint csapatával képzeletbeli projektet, mondjuk egy világkiállítás, vagy világbajnoki, olimpiai sportrendezvény magas költségű kivitelezői pályázatát nyeri meg. És azért tudja megnyerni, mert a versenytársa kiszámolta, hogy ekkora Hilti gépparkra kell beruháznia, és ezt beépíti, mint költséget a pályázatába, míg bim úgy spekulált, hogy másfél éves projektre okosabb, olcsóbb lesz nem megvenni ugyanazokat a gépeket, teljesen elég lesz bérelni. Másfél év után, a munka végeztével csapata ominózus gépeket úgysem használná ki úgy, ahogy való, legfeljebb eladhatná a piacon használtként, netán leharcoltként nyomott áron. Viszont abban a másfél évben nem lesz olyan fél nap se, hogy a Hilti gépek ne hoznák azt a teljesítményt, amivel pályázatíráskor kalkulált.

A tojás volt hamarabb, vagy a tyúk? Hogy bim bajtársunk érdeklődött-e a Hiltinél ilyen opció után, amivel lefaraghatna a költségeiből, vagy a Hilti ajánlotta fel neki, mert kitalálta ezt az okosságot? Gyakorlatilag a piac szülte igényről van szó. Mindegy, hogy ki találta ki. Múkod.

Nem fog a Hilti változtatni azért semmin, mert magyarországon egy őstag egy asztalosfórumon jól lehülyézte őket. Még csak el sem olvassa.

Ha a seregélyek dézsmálják a szőlőmet, elég lehet egy orgonafáról miskárolt ágasból bugyigumival készített csúzlival riogatnom őket. De ha a szőlőm a Tokaj-Hétszőlő birtokon termeli az aszút, valószínűleg nem bugyigumival fogok hadonászni a seregélyekkel. Kár azonban a részletekbe beleveszni, a lényeg az a minél több, minél jobb bor.

Több fa van, mint asztalos!

(#39716) aszamóca válasza thyeby (#39715) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Gyönyörűen leírtad! Ezt a Hilti piár managere se tudta volna szebben.

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#39717) yooccoo válasza thyeby (#39715) üzenetére


yooccoo
aktív tag

a festool is zárt értékesítési rendszerrel rendelkezik, azt sem kapni minden bokorban

(#39718) thyeby válasza yooccoo (#39717) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

Na, ja!

Elég lesz akkor új munkahely után kapálóznod, ha a marketingeseitek felvetik az ötletet, hogy mi lenne, ha a ződbost kiütnétek a tecsóból azzal, hogy melléteszitek a Festoolt lédig áruként.

Én tudom, hogy amikor veszek Tőletek valamit, akkor azt is kifizetem, hogy amikor "csak" egy szénkefe miatt megáll a gép, akkor be kell ülnöd a kocsiba, és gurulnod kell az Árpád utcáig - nem valamikor a jövőhéten, hanem már holnap. És tudom azt is, hogy valamit a kenyérre is kell kenned a gyerekeidnek vacsorára, meg azt is, hogy ha közben leguríthatsz egy jóféle sört, akkor holnap nem ímmel-ámmal fogsz idenyavajogni. És szokott zavarni, hogy sokan úgy gondolják, semmibe nem kerül a korrekt szervizelés, mer' csak egy fasz kis bizbaszt kellett beletenni, aminek el se lett volna szabad soha romlani.

Több fa van, mint asztalos!

(#39719) yooccoo válasza thyeby (#39718) üzenetére


yooccoo
aktív tag

a kedvencünk a villanyszerelő, aki megmondja hogy milyen alkatrész kell kicserélni, megrendeli, elviszi, aztán visszahozza a gépet, hogy kicserélte, de mégsem az a baj :DDD

(#39720) bim


bim
veterán

Szerintem túltoltuk a Hilti témát. ;]
Nekem jelenleg van 5 Hilti és ugyanennyi Makita gépem is. Mindkettőből próbáltam leválogatni azokat amikre nekem szükségem van és szerintem gyorsítja/könnyíti a munkavégzésemet. Nyilván van Mafell-em 2db. és Hoz-herből is 2.
Van Triton klónom és Hitachim is. Nem vagyok egymárkás ember és szeretném ezt meg is tartani. Kollégám Dewaltos és azokkal a gépekkel sincs semmi baj.

(#39721) csemberlen válasza mdk01 (#39712) üzenetére


csemberlen
őstag

Csak kiprovokáltátok belőlem:
kb 1985 ben vettem egy hilti 72-est. Na az volt az utolsó rendes gépük. A mostani műanyag vackok a felét tudják, és úgy csinálják meg őket, hogy azért rendesen kelljen szervizelni is. Oké újítanak, pl 10Nm többet adnak le, mint egy Makita, de 2-3 szoros áron már nem kell.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#39723) bim


bim
veterán

Úgy érzem kezdünk abba az irányba elmenni hogy amúgy a Hilti nemhogy drága még szar is. Mindezt olyanok állítják akik valszeg nem használják nap mint nap ezeket a gépeket.
Ilyenek szokták megrugdalni a Bantleyket hogy nézmá milyen szar anyagból van mert jobban behorpad mint a Suzukim.

(#39725) thyeby válasza #05304832 (#39724) üzenetére


thyeby
őstag

Hogyan kell megállapítani egy kép alapján, hogy egy tokmány gagyi?

Taníts! :R

Több fa van, mint asztalos!

(#39727) Eugene Roe


Eugene Roe
őstag

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy hol tudok szerezni 1200*200*50 mm-es, vagy nagyjából ekkora tölgy / dió faanyagot, hogy elkészíthessem ezt a projectet, illetve tudtok-e ajánlani valakit, aki a legalapvetőbb vágási munkát el tudja végezni?

Előre is köszönöm! :)

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#39728) mdk01 válasza Eugene Roe (#39727) üzenetére


mdk01
addikt

Google--->fatelep;Budapest;Tölgy fűrészáru
Budapesten mondjuk Winner.

(#39729) jeriko2 válasza mdk01 (#39728) üzenetére


jeriko2
tag

Teljesen felesleges márkákat isteníteni. Mindegyik márkában vannak gagyik és bevált, jó minőségű gépek.

(#39730) jeriko2 válasza bim (#39687) üzenetére


jeriko2
tag

Teljesen más gépre van szükség, ha egész nap ajtókat szerelsz be, vagy betonba kell villanyszerelő dobozt befúrni, vagy ha alkalmi jelleggel kell felfúrni a konyhaszekrényt a falra. Az ütőerő utóbbi esetben teljesen semmitmondó dolog, teljesen mindegy hogy 5 vagy 15 másodperc alatt fúrod ki a lyukat, sokkal fontosabb, hogy pl. kell-e hosszabítót / konnektort keresgélj, vagy pl. akksis a készülék, esetleg fél kézzel feltartod, mert csak fél kiló - ugyanezt 5 kilós géppel nehezebben oldod meg.
Ugyanakkor az se mindegy, hogy egy óra alatt 100 vagy 200 lyukat fúrsz ki, ha éppen ez a fontos.

Teljesen felesleges leszólni másik márkát / gépet, az a lényeg, hogy amire neked kell, arra jó legyen.

(#39731) macilaci78 válasza Eugene Roe (#39727) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nagyon nehezen fogsz kihozni 2" fűrészáruból 50 mm csiszolt anyagot. Táblásítasz, vagy svarnival burkolod.
A dió meg egy külön történet.
Lehet, gömbfával hamarabb célt érsz, de azt felvágatni, szárítani...

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#39732) bim válasza jeriko2 (#39730) üzenetére


bim
veterán

Teljesen igazad van! De nem szóltam le csak elmondtam a véleményemet amit saját tapasztalatokra alapoztam és nem hallottam valakitől aki látott már olyat...
Nem vagyok márkafüggő mert sokféle gépem van és mondjuk A Makita nagy körfűrészeimet nem cserélném le másra. A Hiltinek is vannak rossz gépei amit elkerülök. Adott készletemből nekem a szerkezetépítő csavarok behajtására használt gép ami a legszuperebb, A kisebb 200Nm-es egálközeli a Dewalt 208Nm-es gépével ha nem alatta van. Van pro és kontra is. És van egy aksis ütvefúróm meg egy nagyobb vezetékes. Jó van egy PR30-am is ami szerintem igencsak csúcskörüli cucc.
De tényleg kérek mindenkit rekesszük be ezt a parttalan beszélgetést. Nem felvágni akarok csak elmondani a véleményemet és akit csak tudok inkább rábeszélni egy olcsóbb gépre. Mert ezek a gépek napi használatban az építőiparban termelnek igazán nem az asztalosoknál.

(#39733) Eugene Roe válasza mdk01 (#39728) üzenetére


Eugene Roe
őstag

Nagyon köszönöm, de ahol kerestem, csak köbméteres micsodákat találtam, nekem pedig 8 db kellene, az se baj, ha nem görbe

Ezt a Winnert még a nevét ismerve se találom, lesznek gondok :)

#39731 sejtettem, ezért is kértem segítséget, van amit tőlünk nyugatabbra sokkal egyszerűbb megszerezni :) a csiszolt méret egyébként nem számít, csak valamennyire legyen egyenletes, mint a videón.

[ Szerkesztve ]

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#39734) Winner_hun válasza Eugene Roe (#39733) üzenetére


Winner_hun
félisten

m3 micsoda=m3-es ár? Mert úgy szokás megadni.. bemész fatelepre, kiválasztod az 1-2 szál anyagot amit szeretnél, elviszed, feldolgozod. Ha a szállítás maitt nehézségeid adódhatnak akkor kérdezd meg előtte hogy szállítási méretre el tudják-e darabolni (el szokták, felár nélkül).

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#39735) Eugene Roe válasza Winner_hun (#39734) üzenetére


Eugene Roe
őstag

Az üzenetedben körülbelül minden fel- és fel nem tett kérdésemre megkaptam a választ, köszönöm! :)

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#39737) 24gábor


24gábor
újonc

Ha kérdése van valakinek irja le.
Segítek.
:)

(#39738) Eugene Roe válasza #05304832 (#39736) üzenetére


Eugene Roe
őstag

Azt hittem ő is egy fatelep :)

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#39739) mdk01 válasza 24gábor (#39737) üzenetére


mdk01
addikt

Köszönjük....

[ Szerkesztve ]

(#39740) thyeby válasza 24gábor (#39737) üzenetére


thyeby
őstag

Nekem lenne kapásból két kérdésem is:

Hogyan csinálják az angolok, szászok, hogy a száz + éves gerendákon sehol sincs soha repedés? Se kültéren, se beltéren.

Hogyan csinálják a japánok, hogy ezek a sokfiókos tilitoli kis szekrények fiókjai úgy működnek, hogy ha egy kihúzott fiókot betolsz, akkor a mögötte levő levegő kitolja a többi fiókot, ha nem japán nyugalommal tolod be. A fa mozog. Hogy nem dagad be soha, hogy nem szárad úgy vissza soha, hogy ez a jelenség ne működjön? S mindez igaz az antik fiókosaikra is.

Több fa van, mint asztalos!

(#39741) thyeby válasza mdk01 (#39739) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

Több fa van, mint asztalos!

(#39742) jimy_l válasza thyeby (#39740) üzenetére


jimy_l
tag

japán fiókos part 1

japán fiókos part 2

Nagy kedvencem. :C

[ Szerkesztve ]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#39743) Kiscsőke válasza jimy_l (#39742) üzenetére


Kiscsőke
aktív tag

Az első videó 3:49 nél kiváltotta a körfűrészt, anyagveszteség nélkül.

A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)

(#39744) jimy_l válasza Kiscsőke (#39743) üzenetére


jimy_l
tag

Kár, hogy kereszt vágásnál nem műkszik.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#39745) Findzs válasza jimy_l (#39742) üzenetére


Findzs
addikt

Nagyon precíz! Semmi gép mindent kézzel. Nagyon profi.

Kár, hogy ezek az igazi mesterek kihalófélben vannak :(((

"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."

(#39746) macilaci78 válasza Findzs (#39745) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Kár, hogy pénz a munkájukra.

jimy_l: Azért meglesném, hogy egy bükkfát, vagy egy jó csomós akácot mennyi idő alatt nyiszatol el. :DDD

thyeby: gondolom, közel állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosítanak neki, illetve a felhasznált fafaj sem mindegy. Nem véletlen, hogy nem egy madárháznál, vagy egy konyhában használatos fűszertartónál precízkednek ennyire.
Ne feledjük, hogy például Afrikában a tölgy az egzóta és a teak a filléres mutatvány...

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#39747) pali923 válasza Findzs (#39745) üzenetére


pali923
tag

Éppen tegnap olvastam, hogy a Japánban a kardkészítőknek 5 évig kell tanulniuk, engedélyt kell szerezniük, és törvény írja elő, hogy havonta maximum 2 db katanát (ez a hosszú szamuráj kard) készíthetnek, amit aztán regisztrálni is kell, még ha gazdag amerikaiaknak adják is el.
Ott egy kicsit komolyabban vesznek egyes hagyományokat. Persze ott is vannak zugkovácsok, de büntetés van, ha valaki lebukik. El tudom képzelni, hogy valami hasonló működik az asztalosok egy részénél is.

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#39748) thyeby válasza pali923 (#39747) üzenetére


thyeby
őstag

Emlékeim szerint az ősök több hónapon át készítettek egyetlen katanát. És egy ilyen régi szamurájkard regisztrálva van, nem vihető ki Japánból engedéllyel sem, és nagyobb az értéke, mint egy fullos új Mercinek.

Több fa van, mint asztalos!

(#39749) thyeby válasza macilaci78 (#39746) üzenetére


thyeby
őstag

Erre gondoltam én is. De borítja az elgondolást, hogy

1 - épp úgy működik az asztalos műhelyében, vagy egy bútorraktárban, mint majd a rendeltetési helyén fog
2 - az antik darabok már sokféle klímát megéltek, és mindenhol egyformán teljesítenek

És igen, a fafaj lehet esetleg az igazi titok - de melyik az a fafaj? :F

(Minél régebben áskálok a fa tudományában, annál gyakrabban érzem, hogy milyen keveset is tudok.)

Több fa van, mint asztalos!

(#39750) macilaci78 válasza thyeby (#39749) üzenetére


macilaci78
nagyúr

de melyik az a fafaj? - méretstabil ;]

Van pár eljárás, hogy mivel lehet megkínálni a fát, amitől jelentősen kevésbé lesz hajlamos a méretváltozásra.
A füstölés, égetés, termokezelés például ilyen, de ezek megváltoztatják a fa színét is.
Az a baj, hogy már régen olvastam, így nem emlékszem pontosan, de ha felgőzölöd, majd vákuumszárítod a fát, azzal oly mértékben roncsolod a sejtszerkezetet, hogy a vizet továbbra is felveszi ugyan, de már nem tud a sérült sejtszerkezet méretváltozást elkövetni. Ez az eljárás a fentiekkel szemben nem okoz jelentős színváltozást.

És nem feltétlenül kell kemény fában gondolkodni, akinek ilyen bútora van, az akkurátusan, nyugalommal viseltetik, nem repül a kulcscsomó a bejárati ajtóból a szoba sarkában lévő polcra...

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.