Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- joghurt: frenda dsttöytoi
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
válasz
#05304832 #39399 üzenetére
Ez az alap megoldás ahogy 20éve vagdosta midenki a lábazatot, semmivel sem tartom szebb megoldásnak, mert pár méterről már látszik.
Amit mutattam megoldásnak a lényege: "Ezzel a megoldással bármekkkora lehet a lábazat,"Sztem mindenki döntse el maga, hogy melyik megoldást választja, de leginkább megrendelőtől függ kinek melyik bántja a szemét. Valakinek a magas lábazat, van akinek ez e kivágás a lábazatból, és valaki nem akarja megszakítani a frontot.
-
mdk01
addikt
válasz
#05304832 #39381 üzenetére
A mosogatógép fém ajtajánál lejjebb van engedve pár centivel a rászerelendő ajtó, ezért mikor fordul, csak ez a pár centi fordul befele. A maradék kb. 60-90mm(lábazat magasságától függ) ami szükséges még a frontok aljáig pedig fixen fel van rögzítve a két oldalsó szekrénytest oldalára, mondjuk sarokvassal.
Ezzel a megoldással bármekkkora lehet a lábazat, mert minél alacsonyabb a lábazat annál szélesebb ez a fix elem az lenyíló ajtó alatt.
Ehhez a megoldáshoz ennek a fix lécnek a hátsó élét 45fokban vissza kell vágni, mert különben belefordulna a lenyíló ajtó éle és kell a lenyíló és a fix elem között hagyni legalább 2-3mm-t.
Erre mondta Winner, hogy dugópánttal össze lehet elvileg kapcsolni ezt a két elemet és a fixáló sarokvas helyett valami csúszkán mozog az alsó keskeny elem.
Nem rossz a megoldás, de a gond ezzel még mindig az, hogy meg kell szakítani a frontot.
Legjobbak ezek a speci mosogatógép ajtók, vagy ha másnem akkor a 140mm-es lábazat.
Most hogy legépeltem eszembe jutott, hogy be is rakhattam volna egy tavalyi konyháról készült tervet.Szerk: Mosogató: Mert amikkel eddig találkoztam, mind oldalra feszítette a munkapultból megmaradt ~6-6cm-t, aminek semmi értelme mert elgörbül. Egy 90cm-es ilyen gránit mosogatónál különösen problémás megoldás.
-
mdk01
addikt
Alma fából láttam már tálaló tálat pl.földimogyorónak, szép középbarna volt és viszonylag kemény.
Tuját is láttam már esztergálni, azzal is érdemes foglalkozni ha van egy jól megtermett 20cm átmérőjű.
Asztalos körben nem sok tapasztalat van sztem a gyümölcsfákkal, leginkább sztem a dísztárgyakat készítők körében közkedvelt a különleges színük, mintázatuk és néha illatuk miatt. -
conair
tag
Sziasztok!
Egy kis tanácsot kérnék. Szerintetek egy kézi körfűrész jó lenne arra, hogy ajtólapot, és régi faanyagot felvágjak vele? van keretes fűrészem, de van sok faanyag és van benne keményfa is. Áldoznék rá egy picit.
https://www.jofogas.hu/csongrad/Workzone_kezi_korfuresz_72026033.htm
Egy ilyen jó lehetne? Elmondjátok a véleményeteket?
Köszönöm szépen az építő jellegű hozzászólásokat. Van láncfűrészem, de a száraz faanyagra nem hiszem, hogy jó lenne....
-
Soká
senior tag
Sziasztok! Kivágtam egy cseresznyeszilva (fosóka szilva) törzset mert a szomszéd megunta a sok lepotyogó gyümölcsöt. Gondoltam kiszárítom a fát, hátha olyan szép anyagot ad mint a szilvafa. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
[link]
Persze a főbb kérdésem inkább arra vonatkozik, hogy miként érdemes szárítani? Egyben vagy félbevágva?
A végeit jobb híján lefestettem maradék zománcfestékkel és a fűtetlen de télen is 8-10 fokos garázsban fogom tárolni. A napokban tűzifaként szárított mandula törzzsel szórakoztam, úgy tűnik, az is nagyon szép.Mi a tapasztalat, a gyümölcsfák közül melyik a kevésbé értékes fafaj? Az almához például nem fűződik semmilyen tapasztalatom. A szilva nagyon szép sötét tud lenni, a körte gyönyörű homogén anyag. A cseresznye közkedvelt, de milyen például a meggy? A barackkal sincs tapasztalatom, de tippem szerint a sárgabarack jobb lehet mint az őszi. Persze ezek inkább kisebb méretűek.
-
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #39377 üzenetére
Az miért jó ha mozdul az ajtóval?
Ha már megszakítjuk a frontot, tehát kicsit megöltük a dizájnt, akkor már mindegy hogy fix, vagy mozdul az ajtóval nem?
Tényleg kíváncsi vagyok, hogy miért jó.Eagle: A nagy svédeknél láttam ilyen mosogatógépet, nagyon jó megoldás és nem kell ezért magas lábazattal tervezni a konyhabútort. Lenne egyéb megoldás is az ajtó nyitási problémára, de még nem jöttek rá.
Kíváncsi leszek a gránit mosogatók oldalra feszítős lefogatását mikor fogják elfelejteni, mert már sok-sok éve gyártják a xart. -
Eagl3
veterán
válasz
Winner_hun #39377 üzenetére
Van olyan mosogatogep, aminek az ajtaja eleve igy van megoldva.
-
Winner_hun
félisten
-
mdk01
addikt
válasz
vmaxter #39371 üzenetére
Emeld fel a m.gépet olyan magasra amilyenre szertnéd, majd mérd ki hol lesz a rászerelt ajtó alja a mosogatógép fém ajtajának az alsó élétől.(~100-150mm) Ha ez megvan akkor nyisd ki a mosogatógép ajtaját teljesen(derékszögbe), és ugyanazt a méretet mérd rá ami becsukott állapotban mértél az ajtó aljáig, csak most befele a mosogatgép teste felé.
Nem szivatásból írták.
140mm-rel is éppen működik még ebben a megoldásban, de fűrészelni kell akkor a 150mm-es lábat.Van egyéb megoldás is, mikor egy fix ~70mm-es léc van hagyva a mosogatógépre szerelt ajtó alatt.
-
prannk
őstag
Hali a mosdokagyló teteje hány centin szokott lenni??
-
vmaxter
tag
A 4 mm-es holtjáték jönne két oldalra, ha nem 18-al számolnék. Így nem lennének szorosan egymás mellett a szekrények, nem jó valóban. A csempe egyébként derékszögű, a fal kicsit nyit. A munkapulttal remélem nem lesz gond.
A magas szekrénybe megy majd a beépített sütő, ezért kell a 600-as szélesség, van még mellette kb 15-18 cm, de az kell egy villanykapcsolónak, mert ajtó van ott a kamrába. Szóval úgysem csinálnám szélesebbre.
A 150-es lábazatot én már soknak gondolom, a mosogatógépem itt van, majdnem 20 cm-re van az ajtó alsó éle, erre egyébként majd bútorajtó megy.
Köszönöm!
-
unreg1
tag
Érdekes, hogy többen is "plusz lappal" oldjátok meg az utolsó oldalt.
Én egyszerűen a kívülről látszó oldalt szoktam abból csinálni, persze előtte megbeszélem a kuncsafttal, hogy nem zavarja-e, ha kinyitja és az az oldal más színű belül. A többséget nem szokta zavarni, megértik. -
mdk01
addikt
válasz
hzsolee #39367 üzenetére
A plusz lapot akkor szoktam a végzárásra használni, ha speciális lapból kell dolgozni, mint mondjuk magasfényű. Ekkor viszont ki kell vágni a pánt helyét a szekrénytest oldalapjából hogy rá tudjon ütődni az élére( vagy ki lehet engedni előre, de nekem az nem tetszik.
Igazából az "áruházi" bútorok megoldása tetszik, hogy kívül szín, belül fehér.
Érdekes, mi(legalábbis én és még jó páran) meg azon szenvedünk, hogyan tudna legjobban kinézni a konyha. -
hzsolee
őstag
Egy panel konyhánál csináltam olyan megoldással a felsőszekrényt, hogy a külső oldalra tettem egy plusz lapot a korpuszfehérre. Alul takart a fénycsőtakaró, felül a párkányléc, oldalt a lap. Igazából az "áruházi" bútorok megoldása tetszik, hogy kívül szín, belül fehér. Erfánál szabatok, ott még ilyen lapot még nem láttam...
-
mdk01
addikt
Kiegészítés képpen: Még egy darabot kellene rakni valamelyik csempe fölé és onnan menni két oldalra a szekrények kiosztásával.
Továbbá nem neked, csak vélemény: Tőlem is szokták kérni, hogy legyen fehér ami nem látszik, de a felső szekrénynek nem szoktam akkor sem fehéret rakni. A szekrény alja látszik, ha leülnek az étkezőasztalhoz, az elszívónál látszik mindkét oldal, általában nem két fal közé megy ezért látszódnak a külső oldalak. Ezen túl az élzáróval is játszani kell, mert más színű. Ha két színből van és véletelen hibázok valamelyik alkatrésszel akkor lehet újraszabatni.
Ezért vagyok úgy, hogy kerüljön 10e-rel többe, de akkor nem kell ezekkel játszani, és még a megrendelő is boldogabb. Az alsó rész az más, ott a m2 is jobban pörög a mélység miatt, illetve nem annyira problémás mint a felső rész.
Konyhája válogatja, de én mindig ide jutottam ki, mikor konyhát terveztem. -
Eagl3
veterán
válasz
vmaxter #39358 üzenetére
Viszonylag sokat tudsz sporolni, ha a nem latszo elemeket korpusz feherbol csinalod, egyaltalan nem proszto dolog, bevett szokas
.
Szerintem a a masodik abraddal celszeru dolgozni, tehat 18mm-el szamold a butorlapot, ne husszal. Ezt a 4mm holtjatekot nem ertem, a szekrenyeket teljesen egymas melle kell tenni, nincs koztuk hezag.Meg kene merni a szoget, hogy derekszog-e, ha kicsit nyit vagy zar az sem nagy baj, a munkapult csempeszegelye ratakar az esetleges hezagra.
Mit teszel a magas szekrenybe, 600-nak kell lennie mert beepitett fep kerul bele? Ha jol veszem ki a kepbol, akkor a csempezes utan jonne ez a szekreny. Mekkora az a falfelulet ahol nincs csempe?
A falhoz egyebkent lehet szamolni egy korpusz magassagu 30-40mm-es passzlécet és azzal indulni, igy ha kell ezt be lehet igazitani a fal es a szekreny koze a megfelelo meretben.Egyebkent ha lesz beepitheto mosogatogeped, akkor 150-es labazatot tegyel, nehogy gond legyen az ajtonyitassal.
-
vmaxter
tag
válasz
unreg1 #39362 üzenetére
A saroktól én is fázok, de egyszerre lenne célszerű megrendelnem és elhoznom az anyagot. egyébként már jó előre megvolt ez a szekrényterv, még mielőtt a burkoló felrakta volna a csempét. 2700 mm-re kértem a hosszabbik oldalt, a rövidet pedig 1350-re. Pontosan megcsinálta. Ez a rajz még nem végleges, így a felső sorhoz még jön 10 mm mindkét irányba, ugyanis a csempe vastagsága 7 mm +3 mm ragasztó.
-
vmaxter
tag
válasz
unreg1 #39360 üzenetére
Újrarajzolom és újraszámolom az egészet, mert szeretnék pontos lenni. Egyrészt nem akarok hézagokat, mástrészt pedig inkább legyen hosszab – ha mégsem lennék elég precíz –, mert a csempe a falon adott és annak a végére egy magas álló szekrényt terveztem, ami pedig beérne a falig. Másrészt ha rövidebb lesz 2 centivel az túl sok. Igaz az is megoldás lehet, ha csak egy elemet növelek a megmaradt hézaggal.
Nagyjából így néz ki a terv:
És így néz ki a csempe a falon, amihez ileszteni kell az elemeket:
Nem fogok megharagudni, ha beléje köttök
-
unreg1
tag
válasz
vmaxter #39358 üzenetére
Ez a mérés pontosságától függ.
Ha precízen, mm pontosan leméred a helyet, ahova kerül a szekrény, akkor a méretezésnél is lehetsz pontos, elég 3-4 mm-t ráhagyni.
Ha két fal közé megy be, akkor célszerű több ponton mérni és nyilván a legkisebb méretet venni.Azt is csinálhatod, hogy 5 elemnél csak 4-et teszel be, majd leméred a maradék helyet és arra méretezed az utolsó darabot.
Ezt csak akkor érdemes így csinálni, ha nagyon idegesít minden rés. -
vmaxter
tag
válasz
jeriko2 #39357 üzenetére
Igaz! Meggondolandó...
További két kérésem lenne:
1.) Jelentősen tudok-e spórolni, ha a korpusznak a nem látható részeit fehérrel tervezem (polcok, takart elemek, tető, alj), és csak a látható részek és élek lennének mintásak? Egyáltalán szoktatok, szoktak-e ilyet csinálni, vagy ez nagyon prosztó dolog?
2.) A 18 mm-es lapokat kerekíthetem 2 cm-re. Példa: 600 mm-es szekrényeket szeretnék egymás mellé függőleges 18-as lapok közé tervezem a szekrényeket. Melyik a helyes elgondolás: 18+564+18 vagy 18+560+18? Ezt azért kérdem mert ez utóbbi esetben marad 4 mm holtjátékom, ami akár jól is jöhet. Viszont ha öt ilyet egymás mellé teszek akkor a végére 2 cm is összejöhet. Mondjuk azt sem értem, honnan ered, hogy a lapok vastagsága 8-ra végződik.
Köszönöm
-
vmaxter
tag
Asszem a 04-es lesz a nyerő, a 2 mm-es több, mint 2x annyiba kerül. A felső szekrények aljára teszek természetesen, a tetején pedig lesz ilyen koronaszerűség, ai lefedi az egészet és benyúlik a munkaterület fölé.
Én igazából azt nem tudom, hogy alulra az alsó szekrények aljára kell-e? Szokli lábat akarok amúgy klipszel, takaró elemmel, szerintem ritkán fogunk alámenni felmosófával. -
bim
veterán
válasz
jimy_l #39348 üzenetére
Igazából halaszthatatlanná vált a dolog ezért lépnem kellett.
Ez amolyan ács fekhely. 10x15 szarufaanyag a keret és 15x15 a láb. Ágyrács 15-ös deszka 2,5cm mélyen bemarva a keretbe. Élek egy sima gömbölyítővel letörve. Helyén fog kiszáradni mert még lefesteni sem volt időm. Ma már azon aludtunk.
szerk. Egy biztos.- leszakadni nem fog.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Külpolitika
- LEGO klub
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xbox tulajok OFF topicja
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Milyen egeret válasszak?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Parkside Performance dekopírfűrész PPSTKA 12 A1
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest