Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok!
Kettőre szűkült a gérvágó projektem:
Dewalt DWS774-QS és Bosch GCM 800 SJ
Szinte azonos ár, azonos motoerő, azonos fűrészlapátmérő.
A Bosch pár mm-rel nagyobb vágási kapacitással bír, illetve majdnem 2 kg-val nehezebb is (hülye felfogás lehet, de "több benne az anyag"? Ez álta precízebb, merevebb lehet?), a Dewalt viszont a kategória megteremtője.Van olyan részlet amitől az egyik jobb, ajánlottabb? Szóval melyiket vegyem?
Köszi!
-
thyeby
őstag
válasz
matta2003 #39943 üzenetére
"- mennyire tűnik stabilnak, használhatónak ez a terv?"
Szerkezetileg stabil. Statikailag meg - attól függ. Ha kamasz gyerekek veszik birtokba, borulékony, ha Terézanyu, akkor stabil. Ha fal mellett lesz a polcos, akkor egy ponton, minél magasabban rögzítsd a falhoz. Ha nem fal mellett, akkor a talpánál két szélen fúrd le a padlóba - már ha a megrendelő engedi.
"- hogyan kellene a pult alá rögzíteni ezt a hosszú, nagy lábat?"
Több megoldás is létezik. Nem látszó felületről lévén szó, akár léccel csavarokkal, de ha van pici fineszed, akkor köldökcsappal.
"- a polcos résznél, hogy rögzítsem a pultot, hogy stabil legyen az egész?"
Akárhogy. Stabil lesz. A pult nyekleni nem tud, legfeljebb borulni, lévén fél méter széles, egy méter magas. A padlóba rögzítés ezt is bolondbiztossá teszi.
Oopsz! Most látom, van lapostiplimaró. Akkor a köldökcsap helyett több, mint tökéletes.
Nem igényel komoly felszerszámozottságot, a lényeg (szorító) megvan. Kellhet még fúró, csavarhúzó/csacarozó, és nem árt, ha van egy vinklid. Az egyméteres szorító tíz centi híján elég is lenne, így semmit nem ér. Kell viszont minimum négy db 600-as szorító - ha lapostiplivel szerelsz. -
matta2003
tag
Tisztelt Szakértők!
Korábban is kaptam már itt hasznos tanácsokat, remélem, segítetek most is a tapasztalatotokkal, szakértelmetekkel.
Egy, a képen látható polcos/pultos étkezőhely megoldást kért tőlem az egyik ismerősöm. Korábban csak saját felhasználásra készítettem egyszerűbb szekrényeket, konyhabútort, előszoba szekrényt stb. Ez egy új kihívás számomra.
Amit kért, hogy egy duplungolt „pult” legyen, amelynek az oldala is duplungolt anyagból van.
Azt találtuk ki, hogy a pultot hosszában, a felénél egy sima bútorlappal támasztjuk alá.A következőket szeretném kérdezni:
- mennyire tűnik stabilnak, használhatónak ez a terv?
- hogyan kellene a pult alá rögzíteni ezt a hosszú, nagy lábat?
- a polcos résznél, hogy rögzítsem a pultot, hogy stabil legyen az egész?Amennyiben észrevételetek, javaslatotok van nagyon szívesen olvasnám azokat!
Célszerszámaim korlátozottak: pár 1 méteres szorító, néhány rövidebb, egy lapostiplimaró…
A segítséget előre is kösznöm!
-
yooccoo
aktív tag
hasonló ágyat szeretne párom
a kérdésem, hogy a támla íves része vajon vágva van?
gondolom ilyen irányban hajlítani a fát házilag nem igazán lehetséges -
zoli03
őstag
válasz
#05304832 #39933 üzenetére
Haverom dolgozik ott, bútorokat építenek, de vágnak is bútorlapot. Viszont a bútorokat 16 mm-es lapból készítik, ezért nem tartanak 18-ast készleten, csak rendelésre. Én igazából már beletörődtem, hogy ilyen minőséget kapok, 30-50 km-t autózni másik lapszabászathoz nincs lehetőségem és nem is éri meg.
-
zoli03
őstag
válasz
thyeby #39925 üzenetére
Kisebb városban örülhet az ember, ha van lapszabászat. Nálunk 2 vagy 3 vagy tudtommal, egyik általában elfogadható minőséggel dolgozik (néha meg az alatt),a másiknál csak 16 mm-es bútorlap van, ha 18-as kell, akkor meg kell venned a táblát. A harmadikban nem voltam még, de rosszat már hallottam róluk. Szóval ha nincs konkurencia, lehet szarul is dolgozni, és nem tudsz mit csinálni.
-
generatoros
tag
válasz
thomgrande #39928 üzenetére
Köszi!
-
rlazol
veterán
válasz
AndrewBlase #39927 üzenetére
AndrewBlase: hol találok a célra alkalmas tüzéptelepet Bp.-en vagy környékén?
-
thomgrande
tag
válasz
generatoros #39917 üzenetére
Keress egy ügyes esztergályost, én is azzal csináltattam.
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
rlazol #39926 üzenetére
"továbbra is keresek egy helyet, ahol 25*5 cm-es gerendából adnának nekem 2 métert."
Ez a vastagság a palló, nem gerenda. A másik, ilyen szélességben nem is fogsz találni, még a 20 cm széles anyag is elég ritka fatelepeken (legalábbis mifelénk). A másik "gond" a 2 m-es hossz. Még ha lesz is valahol ilyen széles faanyag, az nem 2 m-es lesz, hanem hosszabb, és nem valószínű, hogy elvágják neked. Pontosabban elvágják, de kifizettetik veled az egész szálat, mert a leeső darabbal nemigen tudnak mit kezdeni.
Bár az sem világos, hogy milyen faanyagra van szükséged...
Szerk: már látom, fenyő...
Veszel tüzépen egy 4 m-es 15×5 cm-es pallót, elvág(at)od a megfelelő hosszra, kérésre szvsz szélességre is levágják némi apróért, és meg is vagy.
-
rlazol
veterán
Sziasztok!
A múltkori problémám csak részben oldódott meg: továbbra is keresek egy helyet, ahol 25*5 cm-es gerendából adnának nekem 2 métert. Az OBIban ilyen méret nincs, 5cm-esből összerakhatnám, de az elég gáz lenne.Másik bajom:
létezik olyan ÜVEGkivetőpánt, ami 45=>135 fokban nyit? -
thyeby
őstag
válasz
AndrewBlase #39924 üzenetére
Meg köll reklamálni.
Ha egy lapszabászat ezt megengedi magának, hamar lehúzhatja a rolót. Ha a megrendelő nem is kér kártérítést, egészen biztos, hogy oda többé megy. Így pedig pont a visszatérő vevőktől esik el a lapszabászat, esetiből meg megélni sem lehet, nem hogy visszatermelni egy lapszabászgép árát. -
-
Met
nagyúr
Köszi.
Igen, tudom nem erre való a dekopír de ez foglalja a legkisebb helyet és használható fel a legjobban.
Egy ideje már karcolgatom a lapokat, javultak is a vágások pereme, egyenessége nem hála az Agoyama gépnek de vettem egy Metabo-t, remélek némi javulást. -
thyeby
őstag
Ez a lap pl laminált lapokhoz van fejlesztve. (Nyugi, ez is töredez, csak nem szakít annyira.)
Trükkök:
- Ahol fontos a tiszta vágás, mert látszik a töredezés, ott mindig a bútorlap fonákán vágj! (Általában csak azt az oldalt szaggatja, amelyiket látod vágás közben.)
- Használj töredezés gátlót! Jobb gépek tudnak fogadni ilyet - minden márkának megvan a sajátja, egymással nem kompatibilisak. Ez nem szünteti meg a berepedezés jelenséget, de jelentősen kisebbé teszi.
- Karcold meg közel a vágandó vonal mellett az anyagot!
- Ragaszd le szigszalaggal a vágás előtt!
- Csinálj elővágást!
- Vágd bővebbre, majd igazítsd méretre tisztítómaróval!
- Bízd a lapszabászatra! Még az asztalosok sem maguk vágják a bútorlapot. Ugyanis többmillió forint egy erre valóban alkalmas gép. Nagyságrendileg kb 200 Ft/vágásból meg lehet úszni. Ez teljesen korrekt ár. Ráadásul a legtöbb lapszabászat az élfóliázást is vállalja.Felsorolásomban kizárólag a legutolsó esetében garantált, hogy nem lesz töredezett a vágás mentén.
Jahh!
Két gép van, ami a lehető legalkalmatlanabb az egyenes vágásra. Az egyik a szalagfűrész, a másik a dekopírfűrész. Ezeket a gépeket görbe vágásához találták ki. -
Winner_hun
félisten
Kanyarító lapot. Kis fogai vannak. Az is csipkézi, ráadásul mindkét oldalon, de csak kicsit. Ha csak az egyik fele látszik akkor onnan vágja normál lappal amelyik része nem látszik. Dekopír amúgy nem erre való. Azzal még javíthatsz ha a vágandó méretnél végigkarcolod a bútorlapot. Ha elég mély a karc akkor nem igazán fog a karcon túl beszakadni a felület - a karcot ne vágd meg, mellette vágj amennyire csak tudsz.
-
Met
nagyúr
Sziasztok!
Dekopírhoz milyen lapot vegyek ami kevésbé szaggatja fel a bútorlap felületét?
Csak egyenes vágásra kell, hobbi célre pl. szélesebb egy polc mint kellene, vagy a következő projekt az az egyik 60 cm mély konyhaszekrény levágása 50 mélyre. Itt mondjuk pont látszik a vágás.
De ilyen kisebb munkákra kell csak. -
thyeby
őstag
válasz
generatoros #39917 üzenetére
A kezdetek kezdetén felmerült, mint alternatíva, hogy a marógéphez nem metrikus patronokat is beszerezzek. Mert ugye, mi van, ha a maróbitet majd olyan szárral kapom, esetleg olcsóbban?
Nem kellett sok hezita ahhoz, hogy ezt elvessem. A költségeket tekintve arra jutottam, hogy szinte pénz az ablakban, ha vesszük a patronok árát is, de az igazi ok az volt, hogy belegondoltam: Nu, akkor jól köll majd rendszerezni, hogy külön tartsam a metrikus, és a collos patronokat is, marószárakat is. És ha ez mégsem sikerál, akár ki is repülhet egy 12,7-es patronba dugott 12-es szár. (Ma meg már tudom, hogy egy így meghúzott patront oldjon ki ember - kiváltképp úgy, hogy az a patron ne a kukába kerüljön.) És ahogy ilyen hezitás helyzetekben ez nekem jól bevált, így döntöttem:
Ha bármilyen beruházás hezitát éleszt az emberben, akkor felvetődik a kérdés: Ha valami tényleg kell, akkor a szükség úgyis rákényszeríti az embert arra, hogy beruházzon. Vagyishát az ember tartósan azt érzi, hogy adott eszközt, szerszámot már tényleg jó lenne beszerezni.
No, amíg ilyet nem érzek, addig a beruházás csupán meztelen szerszámfetisizmus.
A maróbiteket illetően az idő eddig azt igazolta, hogy jól döntöttem - soha nem éreztem halaszthatatlanul szükségesnek az angol méretekre is felkészíteni a maróimat. Itthon gyakorlatilag csak metrikus méretűeket kínálnak, abból viszont bármikor bármilyet, és gyorsan. Olyan még nem történt, hogy 12,7-es patron miatt áll a munka, nem jött a pénz - történt viszont, hogy állt a termelés, mert eszméletlen sokáig javították az egyébként még bőven garanciális gyalugépet. Tulajdonképpen ez hozta a felismerést, hogy ha valami miatt nem áll meg a munka, akkor az minden bizonnyal nem is a legfontosabb dolog egy műhely működése során.Amikor elkezdtem az ipart, nem is gondoltam, hogy mennyi zsákutca létezik, mennyi "pazarlástól", szebben fogalmazva nem a legszükségesebb kiadástól okos kímélni a költségeket. Nincs is talán bosszantóbb annál ezen témakörben, amikor az ember elcsábul minden szirszarra - mert az magamfajtával könnyen megtörténhetik, fújtat a saját hülye fejére, amikor kellene egy fontos gép vagy szerszám, de már túllépte a költségplafont, és nem engedheti meg magának. És ráeszmél, hogy mennyi szart birtokol, amit gondolkodás nélkül odaadna azért, ami valami konkrét feladathoz éppen "nélkülözhetetlen" lenne.
Persze, nem sikerült minden tekintetben a legbölcsebben kialakítanom a meglevő gépparkot, elég sok pénz ment ki, ami jobb lett volna, ha nem megy ki. Ma már elég stabilan tudok dönteni arról, hogy mire érdemes és kell beruháznom, és mire nem. Egyszer el is gondolkodtam azon, hogy mire ezt az ember megtanulja, addigra jószerével teljes a gépparkja. Mondjuk nem haszontalan a tudás mégsem, mert az eszközök kopnak, amortizálódnak, és már megtanulta, milyen szempontok nyomán döntsön - így a pótláskor szüretelheti tudását.
-
generatoros
tag
válasz
thomgrande #39914 üzenetére
Köszönöm! Ilyen patron van az enyémen is. Azért lelkesedtem ennyire, mert lehetőség kinálkozott 5.000 ft-ért hozzájutni a 1/2 colos patronhoz, de ugye kiderült, nekem ez a régebbi változat kell és ez pont a duplája lenne , így már lelohad a lelkesedés. 10.000 kicsit sok nekem arra, hogy csak legyen. Lehet sose használnám.
-
thomgrande
tag
válasz
generatoros #39910 üzenetére
-
thomgrande
tag
válasz
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz
Hova valósi vagy?
-
generatoros
tag
válasz
Kiscsőke #39909 üzenetére
Könnyebb lenne az életem ha tudnék fotókat is feltenni. Amiket látok azebay-on ,azokon látható 4db bevágás, amit én sliccnek neveztem. Az enyémen csak 3 bevágás van és elképzelésem szerint nem csereszabatos a két patron. kb 6 éve vettem unimax-tól 2000w . tokkal vonóval akkor még 44.600 volt ha jól emlékszem. Sajna jobban nem tudom körül írni.
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz
generatoros #39908 üzenetére
Képet tudsz felrakni róla?
-
generatoros
tag
válasz
thyeby #39907 üzenetére
Nagyon köszönöm! Nekem nem ilyen van. az enyémen csak 3 slicc van és nem 4. Valamint, hosszabb is és a géptesthez közeli végén van 3 félkör alaku furat ,amit csak így tudok leírni. ezekbe a félkör alaku furatokba akad bele az a kb 6mm- es rudacska ami reteszeli a tegelyt szerszám csere esetén. Amikor teljesen kiemelkedik a tengely. ez automatice müködik. amikor visszahúzom a tengelyt ,kiakad a reteszelés.
-
thyeby
őstag
válasz
generatoros #39906 üzenetére
-
generatoros
tag
Valaki esetleg megtudná mondani, hogy a kb 6 éve vásárolt triton klón felsőmarómhoz hol tudok 12.7 mm-es patront venni? A most forgalmazottaknak mintha más kivitele lenne. Az enyémen van 3 db félkör alaku fél furat, a mostainokon ezt nem látom. előre is köszi.
-
generatoros
tag
válasz
generatoros #39904 üzenetére
Ez egy paródia. És így elérte a célját, jót lehet rajta nevetni.
-
generatoros
tag
válasz
AndrewBlase #39903 üzenetére
Ekkora kuplerájban úgy lehet dolgozni, ahogy a mellékelt ábra / videó/ mutatja.
-
thyeby
őstag
válasz
jimy_l #39896 üzenetére
Tupír asztalosoknak!
Jimy vazze, orvosnak születtél - olyan profin, és olyan feleslegesen tudsz fájdalmat okozni. Ezt még fokozhatod azzal, ha elküldöd a referenciját Japánba. Hirosimába, Nagasakiba. Incredibleamazingawesome videjó.De úgy látom, bim kanyar nélkül bevette.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android szakmai topik
- Sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest