- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
MrChris #39497 üzenetére
Értlek.
Akkor talán ilyen feladatokra érdemes lehet beszerezni egy ilyen vastagolót. Még nem gyógyultam ki a krónikus metebó fóbiámból, de:
Tekintve, hogy ezen gumi a szállítóhenger, enged tizedenként is nyom nélkül gyalulni. (A gumira vigyázni köll, ha elakad az anyag, azonnal leállítani a gépet, mert hamar lekophat a vasról a gumi!) Nem kell kést állítani, mert átfordítható, bepattintós, ám drága (cca. 20 E HUF/pár) eldobhatós, más néven egyszer (pontosabban kétszer) használatos kések dukálnak hozzá. És még egy szempont mellette (hidd el, fáj az elveimnek reklámozni ezt a márkát) - kivételesen szép gyalulási képet ad, talán annak kapcsán, hogy gyorsabban pörgeti a késhengert, még nagyítóval sem vettem észre a ciklois jelenséget, ami szinte minden gépre jellemző pedig.
Linkelt dropbox képeden nem láttam a méreteket, de lehet esetleg megoldás az is, ha döntött marótengellyel alakítod ki a kívánt profilt - így szintén lehetőség nyílik tizedenkénti korrekcióra.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Findzs #39494 üzenetére
Köszi, már elkezdtem olvasgatni, eddig csak autodidakta módon szigorúan ismeretek nélkül állítottuk, használtuk
0,7mm elég sok számomra.
thyeby: Köszi a jótanácsokat. Ez a gép, típusát fejből nemtom. Nem egy lépésben gyalulok, de mégis néha van hogy szeretnék pár tizedet még leszedni, ezek szerint ezt szépen, tizedenként nem lehet. Főképp puha fenyőben hagy rettentő nyomot. Az utóbbi hetekben készítettem két szerszámot, az egyik egy olyan asztalka amit a vastagolóba lehet betenni és megdönti az anyagot, állítható szögben. Szükségünk van olyan lécekre ami 17,5°-os trapéz keresztmetszetű. 15x15-ös lécből készül, a trapéz rövidebbik oldala kb 4-5mm. Mindezt csomómentes lucból. Ezek a lépések. Főképp mikor az utolsót csinálnám úgy megnyomja a henger a puha és kicsi fát, hogy nem is gyalul. Egyébként is úgy nyomogatja mintha sajtból lenne. Majd teszek fel képet és holnap lemérem, hogy most mennyi az annyi késmagasságban.
-
thyeby
őstag
válasz
MrChris #39493 üzenetére
Nincs azzal semmi baj, minden gépen így van. Ez technikai okból van így. Ha lejjebb lenne a szállítóhenger, nem bírná tolni a fát. Gyantásabb fenyőnél, mikor nem használsz síkosítót, így is megragadhat/elakadhat az előtolás.
Hanem van egy trükkje annak, hogy ezt a jelenséget hogyan játsszuk ki:
Úgysem egy lépésben gyalul méretre senki. A végleges méret előtt egy mm-el visszaméri az anyagot, így láthatja, hogy az utolsó leszedéshez még hány tizeddel kell több, vagy kevesebb annál az egy mm-mél. És így könnyű pont oda állítani, ahova köll. Ám ha gyakorlatlan vagy, ebbe is belefürödhetsz, mert a kés kopik, (két élezés közt nálam úgy 0,2 mm-t) és ha nem ugyanott tolod át, ahol előzőleg visszamérted, már is elszállt a tizedpontosság. Mert az ember bármennyire igyekszik egyenletesen koptatni a késélt, az sose sikerül tizedre egyenletesre.
A trapézmenetes orsók menetemelkedése általában 2 mm - már ha ilyen rendszerű a géped. Ez azt jelenti, hogy egy körbefordítással pontosan 2 mm-el emeled/süllyeszted az asztalt. Magyarul a kurbli elfordítása 18°-al egy tizedet jelent. Így lehet tehát tizedesen állítani az asztal magasságát. -
raidx
őstag
válasz
Findzs #39494 üzenetére
Pontosabban.
"A rovátkolás miatt történő benyomódás a leforgácsolandó anyagrétegben keletkezik, ezek a forgácsolás során eltűnnek. Ezek alapján a behúzó hengert a szerszám élköréhez viszonyítva max. 1-1,5 mm-rel kell lejjebb állítani. A sima felületű kitoló henger a megmunkált anyagra támaszkodva tolja ki a megmunkált anyagot. A stabil megfogás biztosítására a kitoló hengert a szerszám élköréhez viszonyítva 0,7-1 mm-rel kell lejjebb állítani."
A 0,1-0,2mm leválasztás estén a benyomódás mindég megmarad!
-
MrChris
nagyúr
Van egy kombinált gyalugépünk, amiben nem tetszik a vastagoló késmagassága. Van benne először egy bordázott forgó henger ami tolja az anyagot, utána a dupla késes gyalu, majd egy sima henger, ami kihúzza. Az a baj, hogy ha keveset szedek, pl 0,1-0,2mm-t akkor rajta marad a bordázott henger nyoma, de lehet, hogy még többnél is. A hengerekkel nincs egy síkban a kés, jóval feljebb látszik egy vonalzóval nézegetve. A késnek milyen távolságban kell lennie a két heger által határolt síktól?
-
Findzs
addikt
válasz
generatoros #39490 üzenetére
Semmi gond
Mivel én már bementem a közeli nagyvárosban lévő praktikerben és leakasztottam egy ilyen csomagot, majd ki is fizettem a pénztárnál biztosra állíthatom, hogy 2 db-os a csomag.Valóban a praktiker kiírása nem egyértelmű. Nekem higgyetek
-
_Petya_
őstag
Köszi a segítséget, a többieknek is!
Sikerült megoldani, tökéletes lett. Először eddig is az élbe fúrtam, nem ez volt a baj.
Az alábbiakat változtattam:
- 1-2 mm-el mélyebbre fúrtam a furatokat, majd utána a sablon nélkül, szabad kézzel kicsit tágítottam, így már szárazon nem szorult bele.
- Sokkal kevesebb ragasztót használtam, csak a furatok belső felére vékonyan, ahogy többen írtátok.Így hibátlan lett, köszi mégegyszer!
-
rlazol
veterán
válasz
Findzs #39479 üzenetére
Köszönöm! Utánanézek, mennyibe kerül a CNC, aztán kitalálom.
Még egy kérdés, egyelőre a CNC-s vágásban gondolkodva:
Ugyanebbe a lapba kell egy kb 65*35 cm-es kivágás. A kivágásba egy megfelelő méretű lapot szereténk kivehető tetőnek belerakni. A kérdés az, hogy figyelembe véve, hogy mind a luk belseje, mind a tetőként szolgáló lap is körbe lesz élfóliázva, hogy számoljak a vastagsággal? Ha a kivágás 650*350 mm, akkor az élfólia, plussz a lepon lévő élfólia miatt, a kétoldaliságot figyelembe véve 648*348 mm legyen? -
mdk01
addikt
válasz
rlazol #39473 üzenetére
Lehet trükközni dekopírral, szalagcsiszolóval, felsőmaróval, de a legjobb lenne, ha ki lenne rajzolva digitálisan és CNC maróval valahol kimaratnád.
Érdemes lenne már ez után gépi íves élzáróval lezárni az élét, mert a kézi felrakással kár elrontani a CNC maró adta minőséget. -
mdk01
addikt
válasz
_Petya_ #39453 üzenetére
Két dolgot érzek problémak az írásodból kiszűrve.
Az egyik, hogy mivel a "lapra 10mm"-t említetted először, valószínű így is csinálod, ami nem jó. Ebből adódhat, hogy a tiplit is oda ütöd először, ami megint nem jó. Továbbá ebből adódhat az is, hogy azért nehéz összeraknod, mert miután lapra beütötted a tipliket, 4-5-6db tiplit próbálsz 30mm hosszan beütni a másik bútorlap élébe, ami elég nagy ellenállást eredményez és így elég könnyen kiszakadhat lapra a tipli.Élbe kell fúrni először, és onnan kell a lapra átjelölni a tüskékkel. Utána élbe kell beütni a tipliket, úgy hogy kb.12-13mm álljon ki. Lapra kb. 14mm-t fúrj be, a fúró hegye kb 16mm-ig ér így be. Az az 1-2mm ami a tipli felett marad az a ragasztónak kell.
Ragasztóból nem kell sok, csak pár csepp amit el kell kenni a fúrat belős palástján. A tipli önmagában is nagyon erős, egy kis ragasztóval csak anyag roncsolás nélküli oldhatatlan kötés eredményez.Ha az első bekezdésem nem igaz, akkor tolómérővel mérj rá a tiplikre, és a fúródra, mert ragasztó ide, vagy oda, elég könnyen össze lehet kocogtatni bármennyi tiplit, ha megfelelőek az átmérők.
-
rlazol
veterán
nem kört, hanem ívet.
18 mm-es bútorlap, amit asztallapnak szánok, mert nem szeretem a vastag asztallapokat. kb 60*160cm téglalapból lenne kivágva egy piskótához hasonlító ív, kivéve az egyik sarok ami kb 60*60 cm-en maradna egyenes. Ha szaggatás nélkül nem megy, akkor esetleg más anyag is szóba jön a CNC árától függően.
Ezen kívül kisebb darabok is vannak, amelyekbe sarkokat szeretnék vágni, ha lehet. -
rlazol
veterán
Sziasztok!
Szeretnék egy bútorlapba ívet vágni, de attól tartok, hogy a dekopír fűrészem éle leszaggatja a bútorlap felületéről a borítást (fóliát?). Mit javasoltok, hogy lehet megcsinálni CNC nélkül?
köszi
-
Soká
senior tag
válasz
mpierre #39467 üzenetére
A külső méretek -ha a belső fix, akkor kb. 2cm-rel lennének nagyobbak. Nem akarok sokat okoskodni ebben a témában mert a végén nekem kell megcsinálni, amivel biztos, hogy csak én nem járok jól...
Ha 10-20 pár kellene, akkor már jobban lehet hatékonynak lenni, 1-1db általában -senkinek nem éri meg.
A bükkel (pontosabban tömörfa megoldással) kapcsolatban nekem csak egyetlen félelmem van, hogy az a két oldal, ami majd a korpuszt zárná, tehát az eleje és háta, nagy páratartalom-változás esetén elcsattanhat, mert a fa keresztben és hosszában nem egyformán zsugorodik.
A hossztoldott anyagot csak azért javasoltam, mert azt lehet kapni polc formában. Nekem személy szerint nincs ellene kifogásom, még dekorlapoknál is imitálják a hossztoldást.
Egy Bükk biztosan merevebb mint egy nyír rétegelt de az is igaz, hogy én még nem láttam hangdobozt tömör bükkből. -
mpierre
veterán
Lehet akár keményfa is. Bármi szóba jöhet. A rétegelt lemez csak azért vetődött fel bennem, mert talán valamivel merevebb dobozt lehet belőle fabrikálni az egymásra merőleges szálirányok miatt, így megoldható vékonyabb anyagból.
Még az is belefér, ha a külső méretek 1-3 mm-re nagyobbak lesznek. Még pont elfér...
-
Soká
senior tag
válasz
mpierre #39464 üzenetére
Bocs, hogy a tervezés részébe szólok bele, de mondjuk bükk hossztoldott, táblásított anyagból nem lenne jobb/szebb? Persze, most hazabeszélek, mert nekem jobban tetszene
https://www.bauhaus.hu/bukkfa-ragasztott-polclap-120x20x1-8cm.html
Ha jól számolom, egy lap egy doboz, persze nyilván drágább mint a fele vastagságú rétegelt. -
Soká
senior tag
válasz
mpierre #39458 üzenetére
Elvileg a 45 fokot semmivel nem nehezebb beállítani mint a 90 fokot
A gyakorlatban persze nehezebb tartani a megfelelő lapméreteket. A 2mm-es marás annyiból lehet kritikus, hogy senki nem tudja előre, hogy éppen ott a rétegelt lap nem a rétegek találkozását kapja-e el, ami csúnya felületet produkálhat. Főleg ha a rétegelt lap ragasztása nem tökéletes. És a rétegelt lap, még ilyen kis méretben is mutathat deformitásokat, főleg vékony lapvastagságnál. Ami kritikus lehet, a 45fokos élek kiszakadása. Elég éles doboz lesz a végeredmény és kívülről érdemben legömbölyíteni sem lehet mert vékony hozzá a furnér. Ha MDF lenne, mivel burkolnád? Vagy maradna natúr? Ez számítógép mellé kerülő kis doboz lenne?
-
jeriko2
tag
válasz
_Petya_ #39453 üzenetére
Szia!
Több bútort is csináltam bútorlapból, régebben nekem is többször átszakadt. Pár tapasztalatot leírok (bár ln is szívesen hallgatnék meg egy profit):
- A tiplit mindig először az élbe ragasszad be teljesen (én gumikalapáccsal beütöm), ez után kend be és nyomd a lapba a másik felét. Ezzel én ki tudtam küszöbölni az átszakadások nagy részét.
- A ragasztó mennyiségét ki kell kísérletezni, ha túl sok, az is tud átszakadást produkálni. Nem szabad az egész lyukat kitölteni ragasztóval, sőt! Egy kis pálcikával a ragasztót szét szoktam kenni a lyuk oldalán - ilyenkor már nem állhat a lyuk alján ragasztó.
- A munkát megpróbálom kisebb részekre felosztani, nem egyszerre ragasztom össze az egész bútort, hanem először csak egy-egy élt, majd következő nap teszem rá a következő elemet (egyrészt így mindig lesz elég szorítóm, másrészt nem jön szét egy korábbi illesztés egy újabb ragasztás során).
- Gumikalapáccsal szoktam összeütni az elemeket (ez alá is rakok lécet) és mindig a lap felől ütöm, hogy ne szakadjon át.
- Mindig használok szorítókat (anno vettem 4 db 100 cm-eset a tesco-ban), ezek alá vékonyabb lécet teszek és a csapoknál szorítom össze.Nemrég vettem egy lapostipli maró gépet, ezzel sokkal gyorsabban és pontosabban lehet dolgozni. Ha sok ilyen bútort csinálsz, érdemes beruházni.
-
mpierre
veterán
Egyrészt a 45°-os vágás miatt nehéz, utána az előlap belső oldalának széleiből 2,00 mm lemarni. Ez érzésem szerint elég nehéz lesz rétegelt lemezből...
Persze, ha valaki meg tudja oldani, annak csak örülnék. De ha nem megy, akár lehet mdf is. Az meg bírja.
Nem zárt doboz. A körök mindegyike egy-egy kivágás. (elől: hangszóró + reflexcső; hátul: csatik.)
Meg fogja kapni a szükséges segítséget. Menni fog neki.
-
-
Soká
senior tag
válasz
_Petya_ #39453 üzenetére
Remélem, lesz szakavatottabb válaszoló is mert bútorlappal nagyon csekély tapasztalataim vannak. Az biztos, hogy sok apróságon múlik a dolog. Először is nagyon pontosan kell átjelölnöd és fúrnod, hogy jól illeszkedjenek a munkadarabok. De ha szárazon könnyedén tudod összepróbálni a korpuszt, akkor ez rendben van. Ha sikerült az ellenoldalon átszakítani a táblát, akkor ott a túl sok ragasztó lehet a hibás. Azt azért finoman kell adagolni és nem telenyomni a furatot.
Arra pedig számíts, hogy a tipli a ragasztótól azonnal duzzadni kezd, tehát ami szárazon feszesen, jól záródik, az ragasztóval már megszorul. A tipligyártók nem dolgoznak századmm pontossággal, a fúrók sem feltétlenül tartják a névleges méretüket, szóval könnyű úgy járni, hogy a tipli a kelleténél jobban szorul a furatban.
Ha válaszolnak a gyakorló asztalosok, ők fogják megmondani, hogy mennyire érdemes "lötyögősre" készíteni szárazon a munkadarabokat. Valószínűleg a tiplik számától is függ a dolog. Én is gondban vagyok ha nagy darabokat, sok tiplit kell egyszerre ragasztani egyedül. Engem az szokott zavarni, hogy a lapostiplimaró pontosan 4mm-es rést mar, a tiplik meg gyakorta 3,6mm körüliek és lötyög az illesztés, a kelleténél jobban. Az is lehet, hogy a tipliket érdemes egyébként picit megnedvesíteni, hogy ne akkor kezdjenek dagadni, amikor ragasztó éri őket. De az is lehet, hogy hülyeséget mondok -
mpierre
veterán
Üdv!
Keresnék valakit, aki esetleg tudna segíteni hangfalacskák dobozának (azok oldalainak) legyártásában. Nem egyszerűsítem a dolgot, 45°-os él, köríves marás, stb.
Erről lenne szó:Jó lenne rétegelt lemezből, de szerintem kb megvalósíthatatlan, hacsak nem tud valaki egy jó megoldást. Ez gyakorlatilag egy lego lesz, amit majd össze kell raknia a fiamnak. (Persze kap külső segítséget itt-ott...
)
-
_Petya_
őstag
Sziasztok, "hobbiasztalosként" szoktam itthonra kisebb bútorokat csinálni, bútorlapból, egy ilyen készlettel. Általában szokott menni, de szerintem nem úgy, ahogy kellene, a tanácsotokat kérném, mit csinálok rosszul?
8x40-es tiplit használok, 10mm-t szoktam a lapra merőlegesen fúrni és 30-at az élébe. Azt tapasztalom, hogy szárazon könnyen, pontosan összerakható a szekrény, viszont ha beragasztózom, akkor utána nagyon, nagyon nehéz összerakni, kézzel nem is megy, ilyen spaniferrel,szoktam összehúzni, így legtöbbször szokott sikerülni, de tegnap nem ment, így sem tudtam összehúzatni, pedig szárazon prímán passzolt minden. Rásegítettem egy méteres szorítóval is, de így az egyik tipli átszakította a lapot, és egy 5 centis körben lepattant a másik oldalon a laminálás.
Tehát kérdés, ezt tényleg ennyire nehéz összerakni, vagy rosszul csinálom? Vagy talán, nem méretpontosak a furataim? Túl kicsi a furat átmérő, vagy túl nagy a tipli? Sokszor szárazon is úgy beleszorul, hogy csak fogóval tudom kihúzni... Vagy talán túl sok ragasztót használok? Vagy mélyebbre kellene fúrni a furatokat, hogy legyen plusz hely a ragasztónak? (úgy gondolnám, hogy nem kell, hiszen a tipli hosszanti bordái elvileg pont ezért vannak, hogy oda nyomódjon fel a ragasztó összerakáskor...)
Előre is köszi a tippeket!
-
aszamóca
aktív tag
válasz
apiszkosfred #39448 üzenetére
Ha egy fázisod van, de megfelelően nagy az áramod 25 vagy 32A, akkor ha a vezeték keresztmetszet is engedi, nyugodtan köthetsz egyfázisú frekiváltót rá, és olcsóbban, egyszerűbben megúszod mint, a háromfázis bekötésével járó mizériát. A motorokat át kell kötni deltába, és már mennek is a háromfázisúak egy fázisról..
-
Soká
senior tag
válasz
Winner_hun #39450 üzenetére
Hát, próbáld ki, hogy működik-e a dolog a Win 10 nagyszerű új böngészőjében a Microsoft Edge-ben... Elárulom, a lapot megnyitja, de üresen
És mielőtt kapok a fejemre, hogy miért használok ilyen szarságokat,tegnapelőtt költöztem át egy OS-X-es gépről egy új Win-re (...) és ismerkedem a rendszerrel. És egyelőre nem is bántanám olyan nagyon ezt az Edge-t mert ez volt az első negatív tapasztalatom vele. Még az is lehet, hogy beállításokkal javítható lenne?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Honor 200 Pro - Moonlight White - Használt, karcmentes
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest