Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#28101) hzsolee válasza mdk01 (#28097) üzenetére


hzsolee
őstag

Köszönöm neked, és a többieknek is a tanácsokat. (Amúgy kafa lett az élzáró próba ragasztása)

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#28102) Soká válasza mahoo (#28099) üzenetére


Soká
senior tag

Többféle márkanév alatt futnak ezek, hol olcsóbban, hol drágábban. Gerex néven 7-8 éve árulták. Mostanság az Aldi vagy Lidl ára volt a nyerő (+3 év gari) Arra figyelj oda, hogy ezt a típusú fúrót árulják 350 és 500W-os motorral. A gyengébbet ne vedd meg. A nagyobb megjárja, attól függ minden, hogy milyen igénybevételre szánod és mekkorák az elvárásaid. Vedd figyelembe, hogy mekkora a max. fúrásmélysége, van akinek ez kevés volt (talán 50mm?) . Bizonyos áttételeknél hajlamos az ékszíj szorulni. Faipari pontossághoz szerintem megjárja. Ha vasban akarsz 10mm feletti furatokat, akkor szenvedni fog...
A következő kategória 50-60ezer körül használtan egy 50kg-os öntvény fúrógép, jellemzően három fázissal.

(#28103) mahoo válasza Soká (#28102) üzenetére


mahoo
csendes tag

Köszi Soká, valaki mindig felvilágosít, hogy olcsón nem lehet jót venni :)
Azért egy 500-ast majd valahol kiprobálok...

(#28104) Gh0sT


Gh0sT
addikt

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni első körben tervezésben, ötletelésben, később pedig megvalósításban az alábbi projekthez.

Gyakran társasjátékozunk, jellemzően olyan játékokkal, melyek helyigénye nagy. Az általános probléma az, hogy a rendelkezésre álló asztalok ehhez nem megfelelőek. Kicsik, csúszkálnak rajtuk a lapok, kártyák, kiegészítők, egyebek. Mindezek közül a helyhiány a legnagyobb probléma.
Léteznek remekbe szabott komplett megoldások minderre, mint például itt, de erős túlzásnak érzem egy ilyen asztal beszerzését.

Terv: egy olyan kiegészítő asztallap, amit:
- nagy túlzással bármilyen asztalra (mérettől függetlenül) rá tudok pillanatok alatt illeszteni
- hordozható, tehát nem egy 160x200-as egybelap, hanem négy kisebb részből áll, összerakható, szétszedhető
- masszív, de nem nehéz
- nem csúszkál, nem billen le ha valaki rákönyököl
- a tetején lehetnek bemarások, kis kiegészítők, akármik, ez a rész még képlékeny

Első körben abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan érdemes ennek nekiállni, egyáltalán megvalósítható-e. Ha van itt valaki, aki kedvet érez arra, hogy elkészítse azt is szívesen veszem, mert hogy én nem leszek rá képes, az biztos.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#28105) fecus


fecus
őstag

Tiszteletem!

Ide küldtek a kérdésemmel:
"A garázs alatti pince lejárata fából készült. Két vastag fa ferde bevágásokkal és benne 8 lépcsőlap. Az egyik leszakadt. A törésnél tiszta szivacs. Így vettem a lakást, nem nézegettem idáig.
Vágattam 9 új lépcsőlapot. Megcsiszolva a fő tartót az is gyanúsan porlik. A fő tartófák be vannak öntve a betonba. Nem hiszem, hogy egyszerűen cserélhetők.
1. Mivel kenjem, hogy még sokáig bírja? Lenolaj vastagon vagy van más szer?
2. Mivel fessem le a lapokat, hogy ne csússzanak? A lakk olyan sima felületet ad a végén, félek csúszni fog."

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#28106) mrcruiser válasza Gh0sT (#28104) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Javaslom, hogy próbálj meg kiindulni egy ilyen vagy hasonló összecsukható munkaasztalból és ezt fejleszd tovább gondolatban. Azt, hogy mire van szükséged te fogod tudni a legjobban meghatározni, valakit meg biztosan találsz majd, akár itt a fórumon is, aki megvalósítja.
Szerintem érdemesebb lenne inkább az asztalból kiindulni, mint a feltétből, nem olyan egyszerű kitalálni valamit, ami bármin megáll és stabil is lesz meg összecsukható (és fúr-farag, körmöt rág :) ).

(#28107) thyeby válasza fecus (#28105) üzenetére


thyeby
őstag

Jó lett volna, ha látunk róla fotót.

Gyanítom, hogy occó lucból lehet az a lépcső, a lombosoknak nem jellemzője a porladás.

Hiába be van betonozva, szerintem cseréld a fő tartófákat. Kivered onnan, és hobbi betonnal akár visszabetonozod az újat.
Leginkább javasolt fafaj ilyen helyre az akác. Rendkívül tartós, erős, bíri a strapát. (Persze lehet egyéb lombos keményfa is, mint tölgy, kőris, gyertyán.) Lépcső méretet akár tüzifa rönkből is ki lehet nyerni occón - az oszlopok már fizetősebbek. De ha áldozol rá, és jól megcsinálod, az unokádnak sem lesz gondja vele soha.

Hogy ne csússzon, durva vászonnal csiszold szálára, és úgy kezeld tovább a felületet.

Több fa van, mint asztalos!

(#28108) Gh0sT válasza mrcruiser (#28106) üzenetére


Gh0sT
addikt

Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. Nem összecsukható, hanem össze és szétszerelhető feltétre gondoltam. Az összecsukhatóságot elvetettem, mert nagy megkötésekkel járna szerintem. Szóval nem gond, ha maga a teljes lap 4 darabból állna össze, csak viszonylag egyszerűen, mondjuk 10 perc alatt fel és le tudjam szerelni.

Egyelőre ötletekre lenne szükségem, hogy ez a fajta szerelhetőség hogyan oldható meg a legkönnyebben a tartósság és masszívság figyelembe vétele mellett.

A méret még képlékeny, de támpontnak lehetne számolni egy 130x200-as lappal. Az alap elképzelésem az lett volna, hogy ez lenne négybe vágva 65x100-as részekre. A lap vastagság legyen mondjuk 4 cm. Ez a kiindulás a fejemben, ehhez szeretnék kitalálni valami olyan felfogatást és összeszerelést, amivel elérhető, hogy egy tetszőleges nagyságú asztallapra is stabilan rá tudjam építeni.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#28109) martong válasza Gh0sT (#28108) üzenetére


martong
tag

Az alap elképzelésem az lett volna, hogy ez lenne négybe vágva 65x100-as részekre. A lap vastagság legyen mondjuk 4 cm

Egy ilyen elemnek (konyhai munkalapból kiindulva) a súlya darabonként 15 kg. Azaz ha nem jön szét darabokra, csak "összehajtható", akkor egy durván 60 kg-os alapsúllyal kell számolnod, erre jön rá még a vasalat, ami ilyen súlynál már szintén jelentős tétel lesz. Azaz legalább 2 ember (férfi?) kell a működtetéshez.
Ennél a súlynál már a tartó asztal sem triviális.
Szerintem a 2 cm vastagság is soknak tűnik, még úgy is nehéz lesz egyedül bánni vele.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#28110) Gh0sT válasza martong (#28109) üzenetére


Gh0sT
addikt

Gondolom ez tömör fa. Másból nem is lehetne ezt megcsinálni? Abból kiindulva, hogy az IKEA-s bútornak nevezett valamik néha meglepően könnyűek.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#28111) ferkoboy válasza thyeby (#28107) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

"(Persze lehet egyéb lombos keményfa is, mint tölgy, kőris, gyertyán.)"

Tisztelettel megjegyezném, hogy ha érheti nedvesség (kültér), akkor a gyertyán nem szerencsés.

Ellenben abban teljesen egytértek, hogy az akác, tölgy kiváló nagyobb igénybevétel esetén is. Ha kell az örök élet, meg egy kicsi...

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#28112) Tzupi válasza Gh0sT (#28110) üzenetére


Tzupi
csendes tag

Pár Ikeás asztallap és polc az nem tömör, hanem kartonból készült, méhsejt szerű kitöltő réteg van két vékony MDF lap közt.
Emiatt nagyon könnyű, mutatósan vastag, viszont nem is annyira strapabíró.

18mmes bútorlap már bőven elegendő neked stabilitásra, de jóval nehezebb lesz, mint egy hasonló méretű üreges szerkezetű lap.

[ Szerkesztve ]

(#28113) mrcruiser válasza Gh0sT (#28110) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Tömörnek tömör, fának meg majdnem. Az ikeás bútorok többnyire papírrácsbetétesek, tehát két kb. 3-5 mm vastag lap között papírrács található. Ettől könnyű lesz, de a teherbírása csökken (a vastagságához képest).
Hasonló elven készülnek az ún. torsion box-ok is, ami jó alternatíva lehet a számodra.
Ehhez kell két vékonyabb lap (mdf vagy rétegelt 6-8 mm körüli), a köztük lévő hálós szerkezetet is meg lehet oldani ugyanabból az anyagból.

(#28114) Winner_hun válasza fecus (#28105) üzenetére


Winner_hun
félisten

Valószínűleg szúvas a fa. Én komplett cserélném, hosszú távon az a biztosabb / olcsóbb.
Lakkozás után tegyél rá csúszásgátlót szalagot.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#28115) ferkoboy válasza Gh0sT (#28110) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Táblásított borovi (esetleg luc vagy pénztárca függően pl. vörösfenyő) nem lenne jó?
Kívánt méretre vágni, szétszedéshez/összerakáshoz pedig tipli (esetleg lamelló / dominó-keksz ) ill. valami összehúzó vasalat. (Ha már felhozódott, mint pl. az IKEA bútoroknál) Ez esetben csavarral oldható, és a kért kb. 10 perc alatt össze is rakható egyedül. 18-21mm vastag tömör-fa asztallapnak szerintem "megjárja". A horodozó/tartó-asztalra is rá lehetne fogatni hasonlóképp (akár tönkanya, + metrikus csavar kombinációval) - Kellőképp stabil, és oldható maradna. (ha nem gond kicsit belefúrni/besüllyeszteni (pl egy tönkanyát) a tartó asztalba.)

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#28116) Gh0sT


Gh0sT
addikt

Köszönöm az ötleteket. A torsion boxos megoldás kifejezetten tetszik, olyannyira, hogy továbbgondoltam.
A teherbírás másodlagos, funkciójából adódóan játékra lesz használva, a bábuk, kártyák, kockák súly elhanyagolható. A karácsonyi pulykát meg nem ezen fogjuk elfogyasztani.

A 4 cm-es vastagság azért lett volna jó, mert gondolkodtam ilyen kis kihúzható/betolható tálca szerűségeken, amikkel extra helyre lehetett volna szert tenni. Aztán megláttam ezt az asztalt a bemarásos, kívülről akasztható fiókokkal és egyebekkel, ami sokkal felhasználóbarátabb és talán csak perem kell hozzá a tartás miatt.

Szóval a végkövetkeztetés valami olyasmi most, hogy elég lenne egy vékonyabb lap. Hogy mennyire vékony, azt nem tudom, de ne hajoljon meg. Lenne egy központi mondjuk 30x30-as masszívabb elem (mondjuk 4 cm vastag), amit ráraknék az eredeti asztallap közepére. Erre fogatnám rá a 4 db 65x100-as lapot, amik kapnának kis lábakat (10-15 cm-enként többet is).

Csatoltam egy csodálatos képet. A fekete az eredeti asztal, a piros az upgrade hozzá.

Az egésznek pedig lenne egy 5 cm-es pereme, amibe bele lenne marva a linkelt asztalhoz hasonlóan a kis tartószerűség.

Felfogatás: rendkívül fontos, hogy a tartó asztalba fúrni nem lehet. Leginkább azért, mert az enyém pl. üveg és nem hinném hogy jól viselné. Az üvegnek még van az a jó tulajdonsága, hogy csúszik is. Valahogyan közre kellene fognom a tartóasztal lapját talán. :F

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#28117) Gh0sT válasza ferkoboy (#28115) üzenetére


Gh0sT
addikt

Nekem gyakorlatilag bármi jó, amiből ezt meg lehet csinálni. :) Vasalat, tipli minden szóba jöhet, viszont mint korábban írtam az én jelenlegi asztalom üveglapos. Ez két dolgot zár ki: fúrást és bármilyen süllyesztést. Bármi olyan vasalatot, ami közvetlenül érintkezhet a tartóasztallal. Sajnos az üveg ilyen téren kényes, valószínűleg a közvetlenül érintkező felületek is kapnak majd egy filc, vagy valami más borítást.

Illetve még annyit a felső lap anyagáról, hogy alkalmasnak kell lennie arra, hogy a képen látható kocka/kártya tartók kialakíthatóak legyenek rajta.

A témában olyan szinten laikus vagyok, hogy a hozzászólásoddal kapcsolatban vagy negyed órát gugliztam, hogy egyáltalán fel tudjam fogni. :) A metrikus csavar + tönkanya rész még így is homály.

[ Szerkesztve ]

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#28118) fecus válasza thyeby (#28107) üzenetére


fecus
őstag

Köszönöm. Elég nehéz lesz értékelhető fotót készíteni ott lent, de megpróbálom. Jelentkezem.
Winner_hun: Ha tudom és nem lesz aranyáron a két vastag, ferdén nútolva a fokoknak, akkor megpróbálom. Nem lesz egyszerű itt Szegeden megbízható szakit találni.

[ Szerkesztve ]

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#28119) Tzupi válasza Gh0sT (#28117) üzenetére


Tzupi
csendes tag

Én legegyszerűbb módszernek azt látom, hogy lenne 4 db 18mm vastag bútorlapod, amik a kihajtogathatós társastáblákhoz hasonlóan lennének rögzítve zongorazsanérral (valahogy így).
Aljára filc, hogy ne karcoljon semmit.

Negyedbe lehetne hajtani másodpercek alatt, két ember leveszi és elrakja.

Csak ötlet. Persze ezen nincs fiók, meg semmi, csak asztallap.

Szerk : a kockáknak a kis mélyítések már nyűgösebbek. Ott kiesik a bútorlap és belép a tömörfa.

[ Szerkesztve ]

(#28120) ferkoboy válasza Gh0sT (#28117) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

felhasználása:

De üveg asztalra elég bajos a rögzítés.
Csak azt tudnám elképzelni, hogy pont körbe-zárni egy kis kerettel, amire közvetlen lenne rögzítve a nagyobb asztallap. Azaz felfelé leemelhető lenne, de oldalra ezáltal nem tudna elcsúszni-elmászni.

A szélére lehetne egy kis gallért tenni ugyanúgy, amibe be tudnád akasztani a kívánt dolgaidat.

lehet lerajzolva érthetőbb lenne...

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#28121) ferkoboy válasza ferkoboy (#28120) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

A két kép csak lemaradt...

Íme:
1.

2.

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#28122) Gh0sT válasza ferkoboy (#28120) üzenetére


Gh0sT
addikt

A körbezárással az a bajom, hogy fixnek tűnik, tehát a tartóasztal méretéhez igazodik, bár javíts ki ha tévedek. Pont az lenne a lényeg, hogy bármilyen asztalra rá tudjam rakni stabilan.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#28123) Gh0sT


Gh0sT
addikt

Csináltam még egy "tervet". Oldal és felülnézet.

Elvileg lesznek olyan lábak, amik túllógnak a tartó asztalon. A legszélső sor mindenképpen. Ha ezek meg lennék fúrva, és alulról valahogyan közre tudnám zárni/fogatni a tartó asztalt? Az a négy piros léc szerűség mutatja a képen. Hülyeség?

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#28124) ferkoboy válasza Gh0sT (#28122) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Ezt nem mondtad, hogy minden asztalra jónak kell lennie. (vagy én nem olvastam figyelmesen?)
Szerintem ez így ebben a formában sántítani fog valahol.
Vagy egy asztalra lesz jó, és azon stabil, vagy sokra, és nem igazán stabil. ...vagy nem szétszedhető...stb...
kempingasztal esetleg?

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#28125) mrcruiser válasza Gh0sT (#28123) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Ez szerintem is feleslegesen túlkomplikált. Ha elsődlegesen az üvegasztalon akarod használni, akkor ahhoz kell gyártani egy ún. sub topot (sorry az inglisért:) ), ami rámegy az üvegre, peremmel, ahogy Ferkó javasolta. Ahhoz pedig lehet rögzíteni a hajtogatható tetőt. Így elhagyható a lábas őrület, ami macerás és csak csúszkálna az üvegen, meg tárolásnál is csak a baj lenne vele. Lehet ezt még tovább gombolni, hogy milyen rögzítés legyen, ami univerzális, hogy a sub nélkül is lehessen használni más asztalon, de a százlábút én elereszteném.

[ Szerkesztve ]

(#28126) Drebil


Drebil
csendes tag

Hamvas szerda reggelt mindenkinek!

Urak, a Bauhausban most dobálnak utánunk BésD 18v-os akkus csavarozót huszonxezer forintért töltővel, két akksival, meg szerszámosdobozzal. Mi ebben a turpisság? Ennyire rossz a termék, vagy csak a hülyének is megéri vétel lehet?

(#28127) mrcruiser válasza Drebil (#28126) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

A tartozékok minősége érdekes lehet, a gép 28 nm-es nyomatéka azonban nem igazán van pariban egy komolyabb márka 18 V-os gépével. Az én 10,8-as makitám nyomatéka 24 nm és azt most két akkuval, töltővel 30k-ért vesztegetik. Szerintem ez ár-érték szempontjából nem egy évszázad vétele, csak egy korrekt karácsonyi ajánlat, ami egy elsősorban otthoni használatra tervezett gépre vonatkozik.

(#28128) Drebil válasza mrcruiser (#28127) üzenetére


Drebil
csendes tag

Köszi szépen. A tartozékról nincs semmi infóm. Mindenesetre ma elgurulok arrafelé, és megosztom a tartozékokról amit megtudok.

(#28129) Drebil


Drebil
csendes tag

Urak, ismét kérdéssel fordulok hozzátok!

Van-e köztetek olyan, aki aluprofilokból épített magának műhelyébe munkaasztalt? Lett ugyanis egy fejlövésem. Arra gondoltam, hogy ezekből, és a hozzátartozó kiegészítő illetve építőelemekből, valamint mdf lapból építenék asztalt. Mivel a profilokat bármilyen méretre lehet vágni, valamint a kiképzésük miatt eleve ott figyel bennük a sínrendszer, csak ki kellene használni ezeket az adottságokat. Ráadásul nem nehéz, könnyen mozgatható, adott esetben összecsukhatóra is meg lehet csinálni. Érvek pro és kontra?

(#28130) mrcruiser válasza Drebil (#28129) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Tulajdonképpen a Festool MFT asztalok is hasonló elemekből állnak, ha van rá pénzed (merthogy nem olcsók ám ezek a profilok), akkor nagyon jó dolgokat lehet belőle kihozni. Az is kérdés persze, hogy mire akarod használni főleg a munkaasztalt, illetve ez lesz-e az egyetlen asztalod? A viszonlyag alacsony súlyából adódóan egy dologhoz biztosan nem lesz ideális: ha sokat akarsz rajta kézzel gyalulni (nem blokk gyalura gondolok), mert ahhoz minél nehezebb az asztal, annál jobb.

[ Szerkesztve ]

(#28131) pali923 válasza Drebil (#28129) üzenetére


pali923
tag

Valóban érdemes megnézegetni azt a Festool MFT asztalt, és koppintani, amit lehet. De ha valóban aluprofilokat akarsz használni, akkor majd tedd közzé lécci azt a beszerzési helyet, ahol valóban használható és olcsó profilokat be lehet szerezni. Ugyanis az sem lesz egyszerű.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#28132) hzsolee válasza Drebil (#28129) üzenetére


hzsolee
őstag

Itt szokott lenni eladó profil meg hozzá való dolgok. Csak figyelni kell, és lecsapni rá. A gépek építéséhez használják a CNC-sek.

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#28133) Landrider2


Landrider2
újonc

Aluprofil ügyben érdemes megnézni a dioda.hu-t
Üdv. Laci

(#28134) martong válasza Landrider2 (#28133) üzenetére


martong
tag

Itt látok sokmindent: [alucentrum]

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#28135) lentivator


lentivator
csendes tag

Hali!
Srácok,ki mit gondol az egyengető s vastagoló gyalu,körfűrész,alsó maró kombigépekről?
Vóna itt az osztrákoknál nem nagyon lehasználva egy példány 500Euroér gondolják,s adnak mellé egy Einhell zsákos elszívót is.
Emco rex 2000 a neve.Képet tennék fel,de nemtom,hogy kell(esetleg,ha valaki megosztaná hogy is kell, akkor most nem kellene beírnotok a keresőbe :))
Azt tudom,hogy külön jobbak a gépek,de a semmilyen marógépem még nincs,viszont az asztali körfűrészem anno 30K volt a Praktikerben(van baja...)
S egy zsákos elszívót asszem megilletne a vadiúj szalagfűrészem.
Igazából vastagoló gyalu keresése közben akadtam rá erre,mivel az sincs.
Ez meg tudja mind,amit a következő kb 1 évben venni szeretnék.
Vélemény?

(#28136) lentivator


lentivator
csendes tag

Aki szeretne egy egész erdőt egyben leegyengetni annak itt egy egyengető 1,8m es lappal 51cm szélességben 3fázissal 150Euroért.
Gondoltam megosztom veletek,ár-értékben jónak tűnik:
http://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/heimwerken-garten/hobelmaschine-105811255?adId=105811255

(#28137) mrcruiser válasza lentivator (#28135) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Szerintem csapj le rá. Még ha nem is jönne be valamilyen oknál fogva, biztosan ki tudsz belőle szállni árában. Jól látom, hogy 3 fázisú?

(#28138) Drebil válasza pali923 (#28131) üzenetére


Drebil
csendes tag

[link]

Náluk lehet kapni gépépítő elemeket, tulképp ezekből lehetne megépíteni az asztalt. Árat ugyan még nem tudok, mert a kapott katalógusukban nem szerepel ár, ráadásul még azt sem tudom, hogy mit mivel érdemes összeszerelni. De majd kiokoskodom. A Festool MFT asztala remek cuccos, az adta az ötletet. Na meg az árcédulája...

(#28139) Tzupi válasza Drebil (#28138) üzenetére


Tzupi
csendes tag

C profil-t láttál esetleg? Vagy T-nútot? Asztalba szeretnék építeni, de nem nagyon találtam normális méretben, nem elszállt áron.

(#28140) thyeby


thyeby
őstag

Fiúk!

Volt már itt belinkelve többször is a Dremel multija 25 ezerre leárazva. Nem tudtam elcsábulni neki mégse, mindig azt gondoltam, hogy ha teszek hozzá még annyit, akkor ott a Fein, és az tutifix.
De most vacsora közben felkaptam a fejem, a Metro-ban holnaptól br 15 ropiért kínálják - ha újfent nem csak egy ilyen marketing átverésről van szó.
(Nem nagyon szoktam én forgatni az ilyen újságokat, ez csak ott volt kaja közben az asztalon pofára borítva, és a hátlapján épp ez virított.)

Aki megvette, szólhatna két szót róla. Szalanjak, vegyem meg? :F

Több fa van, mint asztalos!

(#28141) thyeby válasza lentivator (#28135) üzenetére


thyeby
őstag

Fotó beillesztése itt:

Ráklikkelsz a tallózás gombra, kitallózod a tárhelyedről a képet, majd megnyomod a piros OK gombot. (A lentebbit.)
Akkor megjelenik ez az ablak:

Klikk a beillesztés gombra, és kész is vagy.

Kép és szöveg, ill. kép és kép közt üss legalább egy entert, hogy egy sorral lejjebb kerülj, akkor nem zsúfol zavaróan mindent össze.

Arra ne számíts, hogy folyamatos műszakban tudsz majd termeltetni egy ilyen gépcsodával, de én bele mernék fecölni 500 júrót, ha szorít a kapca, legfellebb túladnék rajta ugyanennyiért, ha nem jön be, vagy ha már van egymillám egy komolyabb gyalura.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#28142) thyeby válasza lentivator (#28136) üzenetére


thyeby
őstag

B@ssza+! Ha tunnám hova tenni, holnap este ez már Nyíregyházán lenne. :((

Több fa van, mint asztalos!

(#28143) mdk01 válasza thyeby (#28140) üzenetére


mdk01
addikt

Ha rárepülsz akkor forgasd meg rendesen. Metro érdekesen akciózik. Nem kezdem el ecsetelni de 2-ből kétszer kaptam rajta őket különböző termékeknél, hogy a hibás cucc volt leakciózva és az akciós termékekre nem ugyanazon garanciális szabályok vonatkoznak, mint egy normál áru termékre.
Szóval lehet, hogy csak én fogtam mellé és mi metro-nk csak ilyen, de azért forgasd körbe rendesen.

(#28144) darkipista válasza lentivator (#28136) üzenetére


darkipista
csendes tag

Akkor inkább ez Ennek a teteje öntvény ,csak az alja fa.És egy 230-as motor árával olcsóbb :) Sőt lehet már megvan hozzá a vastagoló feltét is

(#28145) thyeby válasza mdk01 (#28143) üzenetére


thyeby
őstag

Nagyon köszönöm az infót!

Leírnád, miként jártál?

Még nem biztos, hogy rárepülök. Mert akkor sokáig nem lesz Fein a műhelyemben. Igaz, így meg régóta nincs. Mindenesetre reggel, ha kidörzsölöm a csipát a szememből, és úgy döntök, hogy elmegyek érte, akkor böcsülettel megforgatom, és hazaérve meg is hugyoztatom kicsikét. De így, hogy szóltál, már ennyiért sem hoz tűzbe igazán.

Több fa van, mint asztalos!

(#28146) martong


martong
tag

Korábbi kérdésemre megvan a válasz: Sikerült a DeWalt (DWS520K) merülőn megoldani, hogy rögzíthető - sőt állítható - lesz a magassága. Ezzel a fő akadály elhárult, hogy beépítsem asztalba.
Van is egy böhöm asztalom, legalábbis a lapja 5 cm vastag forgácslap, első körben elég erősnek érzem.
Ha tévedek, miből legyen az új asztallap?

Ebbe illesztem majd bele azt a betétet, amire a fűrészt felfogatom.

Szeretnék egy tolóasztalt hozzá, és ehhez sínt kell szerkesztenem az asztalba. Kapható LED boltokban ALU profil, pl ez.
Jobban megnézve a legtöbbnek nem merőleges a belső fala a talpra :(

Szerintetek egy (ill. 2 vagy 3) ilyen megfelel a célra, vagy más anyagút/méretűt válasszak?
Úgy gondolom, hogy a sínnek marnék egy szélesebb hornyot, és akkor rögzíteném véglegesen, ha sikerült merőlegesre beállítani. A kis megmaradó rés szerintem nem fog zavarni később.

Nincs még teljesen kitalálva, hogy miként fog a fűrész ki-be szerelés után párhuzamosan állni a sínnel.
Kellene ide is egy állítható és egy fix rögzítés, ez utóbbi lenne könnyen oldható.
Köszi

[ Szerkesztve ]

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#28147) Bari


Bari
Modder

Sziasztok!

Ma végre befejeztem teljesen a nény különböző fa tálat, amit karácsonyi ajándéknak készítettem.

Kivágva és ragasztva még hétvégén meglett, de az olajozásra csak ma jutott idő.
Anyaga 10mm vastag bükk, dió és akác táblásítot fa anyag, a még átalakítás alatt álló lombfűrészemmel vágtam ki.
A nagyobbak 30cm átmérőjűek, a kisebbek kb 25cm-esek.

Üdv: Bari

(#28148) bim válasza Bari (#28147) üzenetére


bim
veterán

Szuper lett. Mennyi idő kivágni ezt a rengeteg hullámot? :F

(#28149) epmd válasza thyeby (#28140) üzenetére


epmd
tag

Ez az MM 20-as amit likeltél,ez fapadossab,mint az MM 40-es amit 25-
ért árulnak.Én az utóbbit vettem,nekem bevált.

[ Szerkesztve ]

(#28150) Drebil válasza Tzupi (#28139) üzenetére


Drebil
csendes tag

Ez nem rémlik, viszont a profiljaik úgy vannak kiképezve, hogy a horony bennük van gyárilag. Ergo az asztalkereted mind a négy oldalán ki van képezve a sín. Ha meg az asztallapod közepébe akarsz sínt, akkor csak közéjük raksz egy profilt mintegy merevítésként. Szerintem ha valami, akkor ez precíz kell legyen. Itt már csak az lesz a kérdés, hogy zavar-e ha a sín lejjebb lesz 1-2 mm-t az asztal síkjától. Mert ugye az asztalod lapja nem árt, ha 1-2 mm-t kiemelkedik a keretből, így a munkaanyagod nem fog megakadni a keretben. Viszont a merevítő is egy szintbe kerül a kerettel, tehát az asztallaptól is. Lehet hogy van valami egyéb megoldás is ami jobb, de még nem jöttem rá. Azt viszont már megnéztem, hogy elvileg a Festool szorítóit be lehet csúsztatni az 50x50-es profil sínjeibe.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.