Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#27701) mahoo


mahoo
csendes tag

Ezt a márkát/gépet ismeri valaki? [link]

Nem találok róla semmit.

(#27702) Winner_hun válasza mahoo (#27701) üzenetére


Winner_hun
félisten

Mert nem használod a keresőt.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#27703) Winner_hun válasza Winner_hun (#27702) üzenetére


Winner_hun
félisten

... legalább márka szinten.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#27704) mahoo válasza Winner_hun (#27702) üzenetére


mahoo
csendes tag

Köszönöm, egy kicsivel okosabb lettem!

(#27705) thyeby válasza mahoo (#27700) üzenetére


thyeby
őstag

A linkelt Makitáról pölö hiányzik a védőburok. Igen drága pótolni, ha van még hozzá alkatrész egyáltalán.

A gérvágók Mercedese a DeWalt. Nem olcsó, de verhetetlen sok típus is közülük. A 707-es nekem nem jön be, de szinte az összes többi igen. És ezt bátrabban meg lehet venni használtan is, mert szinte agyonüthetetlen gépek.

A használt gérvágó vásárláshoz:

- Külalak. Sérülés, repedés, törés. Az alu öntvényt tüzetesen át kell nézni. A rajta levő dzsuva elárulja, hogy mennyit és mivel fingatták. Rozsda nem lehet sehol semmilyen formában. Ha van, az helytelen tárolás, és semmi karbantartás jele. Az én DW-m vagy hat éves, de sehol nem látsz rajta karcot, kopást, hibát. Olyan most is, mint egy új - minden tekintetben. Pedig nagyon sokat használom.
- Filhallás. Rágás, karrogás, remegés ne legyen - kiváltképp indításkor.
- Tárcsa kikapcsolt motornál megmozgat minden irányban. Ha jobbra-balra kottyan, az csapágyas, ha le/fel (értsd: forgásirányban/és azzal ellentétesen mozgatva - kotyogás lesz, de picike a megengedett. Ha fél centit is kotyog, az már nem jó ómen), akkor megkoptak a fogaskerekek.
- Szénkefék járás közben mennyire világítanak? Indításkor, leálláskor. Beindítod, leállítod, és beleszagolsz a szélkerék réseibe - ha égett lakk halvány illat érezhető, akkor hátra arc.
- Tolószán futása, kotyogása. Finoman kell járnia, akadozás, szorulásmentesen, és teljesen hangtalanul. Jobb/bal irányú kotyogás nem lehet több néhány tizednél teljesen kihúzott állapotban sem.
- Szögvágás. Akadozás mentesen, finoman és pontosan kell bekattannia mindenhova, és könnyen kell forognia oldalirányban a szögvágáshoz. Rögzítő csavar korrektül működjön. Reteszelés után tizedet sem kottyanhat.
- Döntött vágás. A döntéshez könnyű legyen oldani/megszorítani a rögzítőcsavart. Nem kotyoghat semennyit.
- Védőburok. Könnyen járjon, ne akadjon a lehajtás kezdetekor semennyit se. Repedés, törés, sérülésmentes legyen.
- Vidiák állapota. Nem hiányozhat egy darab sem. Az élek láthatatlanok. Ha látod az élt - akár nyagyítóval, elemlámpával, akkor szalanhatsz az élezőműhelybe. A vidiák ne legyenek husotlanok, mert akkor tovább már nem élezhető.
- Elektromosság. Vezeték abszolút épsége, sértetlensége. Szénkefe kopottsági szintje. Sok típusnál kívülről egy mozdulattal kiszedhető. Kommutátor állapota. Szikrát adhat indításkor, leálláskor, de felpörgött motornál nem szikrázhat sehol semmi.
- Vágás élesben. Viszel deszkát, vinklit, és vágsz egyet vele. Ellenőrzöd a vinklit, a vágásképet, és a felszakadás mértékét. Ha okoskodik, hogy csak be kell állítani, akkor állj félre, engedd át a beállítás lélekemelő feladatát neki. Ha nem hajlandó megtenni, hátra arc, irány egy másik gép.

Lehet ezt a vizslatást a világ végéig ragozni egészen a zsír színéig, meg az eladó hónaljszagáig.

Inkább adj sokkal több több pénzt egy szép állapotú gépért, mint ugorj be a legolcsóbb megvásárlásába. A jó gépnek használtan is megkérik az árát. Itt ez a Makita linked pölö. Nagyon baráti az ára. Ez nem feltétlenül baj, de legyél gyanakvó, hogy miért occó egy gép.

Több fa van, mint asztalos!

(#27706) mahoo válasza thyeby (#27705) üzenetére


mahoo
csendes tag

Hu, ez kimerító számomra. Nagyon köszönöm thyeby!!!

(#27707) pali923 válasza thyeby (#27694) üzenetére


pali923
tag

Köszi! Én olvasok is ám, nem csak írok. :)
Ha már paraffinolaj: végigolvastam ezt a keresőben, de felmerült bennem valami. A patikai paraffint preferáljátok sokan, meg előfordul másfajta is, más boltokból, ami ehhez képest higítottnak tűnik. A mezőgazdasági boltokban is árulnak paraffinolajat. Ezt pl. borostartályoknál használják a bor tetején úszó zárólemezek mellé a teljes levegőtlenítés elérésére. Tehát ez is megfelel az élelmiszeres szabványoknak, csak nem tudom, a sűrűsége hogyan viszonyulhat a patikaihoz. Az ára biztosan kisebb. Erről van valakinek tapasztalata?

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#27708) Soká válasza mahoo (#27701) üzenetére


Soká
senior tag

Thyeby szinte mindent leírt, bár tudom, hogy tapasztalat nélkül az ember még így is bizonytalan a dolgában. :) Én például nem mondanám azt, hogy a tolószánnak hangtalanul kell működnie. mert szerintem nem hangtalan. Viszont legyen egyenletes és kotyogásmentes.
Én annak idején, amikor vettem egy metabo KGS255-t, akkor elzarándokoltam vidékre megnézni ezt a Holzmannt. Batár méretű jószág, de nem győzött meg a jóságáról. Nem éreztem azt, hogy kellően merev lenne, hogy kellően finoman futna a szán. De ami elriasztott, az a hangja volt. Iszonyatosan hangosnak tűnt.

Még valami: én előbb vettem gérvágót és csak utána egy használhatóbb asztali körfűrészt. Mióta van asztali körfűrészem, azóta a gérvágót szinte csak két dologhoz használom: nagyobb pallók darabolása, amit kényelmetlen lenne az asztalon tologatni és képkeretlécek darabolása.Persze, ha te hozni-vinni akarod a gérvágót, az más szituáció.

(#27709) Soká válasza Soká (#27682) üzenetére


Soká
senior tag

Lakk ügyben még tudnék okosodni :))

(#27710) pali923 válasza Soká (#27708) üzenetére


pali923
tag

Mikor vettem asztali körfűrészt, én is azt gondoltam, hogy felesleges a gérvágó. Aztán mégis minden olyat azzal vágok, ami csak annyira széles, hogy elvágható a gérvágóval. Ha méretre kell darabolni több egyforma darabot, akkor meg főleg. Vagyis a gérvágó is tud hasznos lenni.
Az is lehet ám, hogy azért van ez így, mert a gérvágóm kék Bosch, az asztali fűrészem meg Workzone. :)

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#27711) thyeby válasza pali923 (#27707) üzenetére


thyeby
őstag

" Erről van valakinek tapasztalata?"

Igen, van. :K

Amit a mezőgazdasági boltban adnak a boroshordóhoz, az pisi. Patikait köll venni, az a legolcsóbb, ugyanis nincs hígítva.

Több fa van, mint asztalos!

(#27712) pali923 válasza thyeby (#27711) üzenetére


pali923
tag

:R
Most jó kicsesztél velem. A patikában mindig nagyobb a sor. :))

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#27713) thyeby válasza pali923 (#27712) üzenetére


thyeby
őstag

És még akár ebolát is kaphatsz az olajodhoz. :P

Több fa van, mint asztalos!

(#27714) pali923 válasza thyeby (#27713) üzenetére


pali923
tag

Csak nem kell elmenni egy afrikai patikába egy kis olaj miatt. Ha igen, akkor inkább a napolaj. :)

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#27715) mahoo válasza Soká (#27708) üzenetére


mahoo
csendes tag

Hát most jól elültetted a bogarat a fülemben. Én is gondolkoztam azon, hogy nem járnék-e jobban egy asztali körfűrésszel... de nem tudom :(. Jelen pillanatban kisebb dolgokat vágnék csak vele, de ki tudja mit szeretnék később.

Pali923 szerint jó ha van mind kettő.

Kiváltható egy asztalival a gérvágó minden esetben? Jelen pillanatban nem tudok dönteni, hogy ha csak egyike lenne keret, akkor melyik vegyem inkább...

(#27716) Soká válasza mahoo (#27715) üzenetére


Soká
senior tag

Egy biztos, egy asztali körfűrésszel több mindent tudsz megoldani, mint egy gérvágóval. Ha képkeretező vagy, akkor nyilván a gérvágó a nyerő, de ha nem csak keresztirányú vágásokat kell végezned, akkor az asztali kikerülhetetlen.
Azt kell látnod, hogy egyiknél a munkadarabot mozgatod, a másiknál a szerszámot. Mikor melyik a kézenfekvőbb. Asztali körfűrésszel akkor vagy előnyben, ha jó rajta a szögvezető, esetleg van rajta tolóasztal.
Az biztos, hogy én előbb asztalit vennék. Főleg, ha van hely és megoldható a porelszívás ( vagy nem gond).

(#27718) pali923 válasza mahoo (#27715) üzenetére


pali923
tag

Igaza van Sokának, ha egy gépet akarsz/tudsz venni, az asztali körfűrész megkerülhetetlen.
Sokkal hasznosabb, a gérvágó bizonyos célfeladatokra jobb, de azokat az asztalival is meglehet csinálni, legfeljebb kicsit nehezebben.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#27719) mrcruiser válasza mahoo (#27715) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Az is kérdés, hogy mekkora és milyen helyed van, amit a hobbinak, illetve a gép(ek)nek tudsz szánni. Egy gérvágó sokkal kompaktabb, könnyebb, jobban mozgatható, elrakható, mint egy asztali körfűrész, ami viszont sokoldalúbb.

Ha van hozzá helyed, akkor 100k körül már találhatsz használható asztali körfűrészt is (használtan), az, ahogy a többiek is írták, jobban kihasználható, mint egy gérvágó.

(#27720) mahoo válasza mrcruiser (#27719) üzenetére


mahoo
csendes tag

Köszönöm a válaszokat, tényleg nagyon hasznosak!!!

Mivel nem ismerem még ezeket a gépeket, gérvágót egyszer-kétszer már használtam, ezért úgy gondolom, hogy nekem használtat venni nagyon-nagy lutri. Újból Ti melyiket ajánlanátok, mennyitől indul egy megbízható, pontos gép. Itt is szinte csak a Dewalt, Makita, Bosch triumvirátus jöhet szóba.

Az a bajom, hogy a hobby kategória egyet jelent a kis terhelhetőséggel, ami számomra még nem gond, de sajnos a pontatlanságot is jelenti. :(

(#27722) mahoo válasza mahoo (#27720) üzenetére


mahoo
csendes tag

Hát ha asztali, akkor lehet hogy ez lesz: [bosch pts 10]

Tudom, tudom... itt a fórumon is utána néztem, meg a nagyvilágban, de a kassza ennyi enged. Ahogy nézem újonnan ennyiért ez a legjobb.

(#27723) Soká válasza mahoo (#27722) üzenetére


Soká
senior tag

Havonta visszatérő téma, hogy milyet... :)
Ha nem próbálkozol használttal (megértem) akkor nagyjából a következő lehetőségeid vannak:

- 35.000 körül aldi/lidl gépei (évente egyszer árulják, most esetleg aldisat találhatsz, ha szerencsés vagy) ezek a gépek ugyanazok, mint amit az einhell 45-50e körül árul 1700W-os motorral.
- 100.000 az általad linkelt zöld Bosch (98e-ért ingyen házhoz viszik)
- 150.000 Makita MLT100 (egyre többen szidják, de ne tévesszen meg, nagyon népszerű, így aztán sokaknak van tapasztalata vele és persze hangot kapnak a (jogos) kritikák is...)
- 250.000 a te triumvirátusod, bár ennyiért már érdemes venni egy szürkeöntvény gépet

(#27724) mahoo válasza Soká (#27723) üzenetére


mahoo
csendes tag

Igen, tudom, sokaknak már unalmas lehet a dolog :).

Neked milyen van, ha lehet tudni?

(#27725) Soká válasza mahoo (#27724) üzenetére


Soká
senior tag

Ez. Most irreális érte a 250.000Ft. Mint ahogyan a kék Bosch ára is az, a DeWAltról nem beszélve.

(#27726) GeriCool válasza mahoo (#27724) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Nekem ugyanez a bajom. Hobbystaként elég lenne nekem is 50-60k kategória, de az sajna pontatlanok és nagyon gagyi műanyagokból készítik. 100kig bezárólag színte csak a pts 10 van (újként). Ezt most 99000 adják a Bauhausban és ott elvileg 5 év garit kapsz rá.

(#27727) GeriCool


GeriCool
aktív tag

Ez elméletileg ugyanaz? [link]

(#27728) Soká válasza GeriCool (#27726) üzenetére


Soká
senior tag

Lehet az einhell típusú géppel is pontosan dolgozni, hidd el nekem, ha kell, megmutatom, egy gond van vele: nagyon macerás. Ha alapvetően rendben van a gép, tehát sík az asztala, párhuzamban van a lap a vezetősínnel, akkor már csak a stellert kell átalakítani vagy újat csinálni, a szögvezetőt kell megbütykölni és persze odafigyelve, lassan dolgozni, mert a szerkezet alapvető gyengesége miatt könnyebben nyeklik-nyaklik.

(#27729) GeriCool válasza Soká (#27728) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Te cseréltél benne lapot?

(#27730) Soká válasza GeriCool (#27727) üzenetére


Soká
senior tag

Ugyanaz, csak az újabb széria színe zöld.
Ez már olyan ár, amiért meggondolandó lehet. (Hihetetlen egyébként, hogy milyen árréssel dolgozik a Metabo (is). Amikor én megvettem 120-ért "akciósan" akkor is 250 körül árulták egyébként. És 120-ért már a viszonteladó adta, nem a saját készletétől szabadult, tehát haszna is volt rajta.
Ha belegondol az ember, hogy ez a 180kg-os gép is nettó 250.000Ft, akkor azért érződik, hogy milyen irreálisan sok ennyi pénz egy 30kg-os gépért.

(#27731) Soká válasza GeriCool (#27729) üzenetére


Soká
senior tag

Igen is, meg nem is. Vagyis van hozzá egy drága zajcsillapított freudom, de a gyári lap is megfelelő. Most is az van benne. De én tényleg keveset dolgozom vele, még nem kellett éleztetnem, ez mindent elárul.

(#27732) Winner_hun válasza GeriCool (#27726) üzenetére


Winner_hun
félisten

5 év úgy lesz ha NEM kérsz róla számlát. Ha kérsz akkor 2 év és helló.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#27733) mahoo válasza Winner_hun (#27732) üzenetére


mahoo
csendes tag

Ezt hogy érted, én ilyenről nem tudok. Vettem már számlára itt cuccot, de ilyenről szó sem volt.

(#27734) mahoo válasza GeriCool (#27726) üzenetére


mahoo
csendes tag

Ez tuti, hogy ott annyi? Nerm látom az akciós újágban. Abban most egy metabo van.

(#27735) Winner_hun válasza mahoo (#27733) üzenetére


Winner_hun
félisten

Számla mellett is 5 év garanciát kaptál? Nézd meg azt a garanciapapírt. Amikor én ott vettem számlára kompresszort akkor 2 évet adtak rá, meg is kérdeztem hogy miért. Törvényi előírás, ők csak barkácsgépeket árulnak és ha valaki számlára vesz akkor az nem barkács célra kell, így csak 2 évig van rá garancia. Nekem ezzel magyarázta aki intézte.
Ha nem néztem volna hogy mit ír a garanciapapírra akkor fel se tűnik.

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#27736) GeriCool válasza mahoo (#27734) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Megnéztem a képet és igaz 99990 az ára de 100k alatt van.

(#27737) mahoo válasza Winner_hun (#27735) üzenetére


mahoo
csendes tag

Na ezt akkor lecsekkolom! Köszi.

(#27738) GeriCool válasza mahoo (#27734) üzenetére


GeriCool
aktív tag

ha küldesz priviben egy mailt akkor tudok küldeni képet róla.

(#27739) mahoo válasza GeriCool (#27736) üzenetére


mahoo
csendes tag

Huh, ezt most nem értem, bocsi...
Szóval a Bosch ennyi? Én az akciós ujságban nem láttam. Hol nézed?

(#27740) GeriCool válasza mahoo (#27739) üzenetére


GeriCool
aktív tag

október végén voltam ott kb 26-a körül es akkor fotózzam

(#27741) mahoo válasza GeriCool (#27740) üzenetére


mahoo
csendes tag

Ah, akkor erről lemaradtam, ha ezt szeretném...

Akkor marad Soká linkje...

(#27742) GeriCool válasza mahoo (#27741) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Szerintem ez nem egy akció volt hanem ott enniért adják jelenleg. Esetleg egy telefont megér hogy még mindig ennyi

(#27743) exlepra válasza GeriCool (#27742) üzenetére


exlepra
tag

Szia,
építésben nem gondolkodtál?
Egy ideje én is szemezgetek a kisebb asztali körfűrészekkel, de mindegyik olyan lötyögős.
Ennyit egy lapra hanyatt felrakott kézi körfűrészből is ki lehetne hozni.

(#27744) GeriCool válasza exlepra (#27743) üzenetére


GeriCool
aktív tag

nekem jelenleg egy saját készítésű van. Egy Maktec MT582 van beépítve. Igazából azért szeretnék valami kompaktot, hogy könnyebb legyen állítani a magasságot és a dőlésszöget. Oszt később pedig saját készítésű vezetőt csinálni, mivel elég gyakran kéne 60-70 cm széleset is vágni.
Néztem neten kintről hozatni gépet vagy vezetőt, de vagy nem szállítanak vagy nagyon drága a szállítás.
Jelenleg bratyóm Miamiban van. Ha lesz ideje, akkor Ő is érdeklődik a haza küldésről.
Viszont árban érzékeny vagyok mint talán minden hobbysta. Jó lenne 100 alatt maradni és persze használhatót kapni ezért a pénzmagért.
Még megülöm 150ért a Metabót, mivel nagyon ajánlják.

(#27745) thyeby válasza GeriCool (#27744) üzenetére


thyeby
őstag

"Még megülöm 150ért a Metabót, mivel nagyon ajánlják."

:K

Ebben az árkategóriában a metibó TS 250 szerintem a legkorrektebb. Toronymagosan elveri a ződbosch-t. Makita MLT 100-at vettem a tolószán miatt. Ha nek használnék gyakran tolószánt, akkor el is cserélném élből egy TS 250-re, az jobban meg van építve.

Több fa van, mint asztalos!

(#27746) pali923 válasza thyeby (#27745) üzenetére


pali923
tag

Na, ha Te ajánlod a metibot, akkor biztos érdemes megvenni. :))

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#27747) mrcruiser válasza GeriCool (#27744) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Esetleg nézd meg ezt a vezetőt, nagyon dicsérik, igaz a 60-70 cm széles vágásokhoz rövid lehet. Innen viszont nem horror a posta.

(#27748) thyeby válasza pali923 (#27746) üzenetére


thyeby
őstag

Nehezemre esik mindig leírni, mer naon nem akarnék pont nekik reklámot ingyé, de tárgyilagosnak kell lennem, az új gépek sorában ezt ők oldották meg a legkörültekintőbben. Mondjuk egy használt öntvényasztalos, 3 KW-os árban kétszer is kitelik a metebó listaárából, ugyanakkor indukciós (sajna az egyfázisú barkácsolók kimaradnak a dobásból), a kraftja a duflája, súlya meg a négyszerese. És örök életű darab. Még bajolni kell egy profi steller építésével, meg kell oldani az elszívást, és az hátraküld a vokálba minden Makitát meg metebót.

Több fa van, mint asztalos!

(#27749) pali923 válasza thyeby (#27748) üzenetére


pali923
tag

Nem baj ám, ha korrekt vagy, még a metibo esetén is. :) Tulajdonképpen én csak egyszer csalódtam, aztán mégis félve veszek/vennék tőlük azóta bármit.
Azért a Soká által linkelt képeken is látszik, hogy ez a TS250 messze nem az aldis kategória, elég jól összerakottnak tűnik képekről is. Lehet, hogy szentségtörés, amit írok, de nekem barkácsolóként talán jobb is lenne egy ekkora gép a 12 m2-es műhelyembe, mint egy sok 100 kilós öntvény. Nagy dolgokat nem vágok, belerakom egy asztallapba, ahonnan akár el is mozgathatom, nekem nem kéne több, nagyobb. És ezzel szerintem sokan vagyunk így. Egy kéne csak: legyen pontos. Talán ez a gép azt is tudná, az aldis gépemnél biztosan jobb.
Vannak kb. ugyanekkora és hasonló felépítésű DeWalt meg kék Bosch gépek is, amik biztosan jók lennének nekem, de azok is 400.000 körül vannak.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#27750) mrcruiser válasza pali923 (#27749) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Én is hasonló cipőben járok, van ugyan hol tartanom a gépeket, de dolgozni csak kint tudok, ezért sajnos szóba sem jöhet pl. egy használt öntvényasztalos kiskőrösi, amit 100-150 között egész sokat látok, mert az nem mobil.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.