Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#17417) Soká válasza janos1985 (#17412) üzenetére


Soká
senior tag

Csak felületesen olvastam a dilemmádat.

Bosch/Makita ügyben: elég szemléletes, ha megnézed a súlyukat: zöldBosch 23,5kg Makita 38kg. Az egyik ugyan nettó lehet, a másik vlsz. dobozzal, kiegészítőkkel, de akkor is jóval nagyobb, erősebb konstrukció.
A zöld Bosch szerintem egy jól megtervezett, de kissé alulméretezett darab. Engem annak idején két dolog riasztott el: mindkét megtekintett darabnak be volt horpadva az asztala. Hogy eleve gyárilag volt-e ilyen, vagy a boltban létra helyett használták, nem tudom... A másik a műanyag fehér kis görgői, tipikusan olyan elemek, amit kis terhelésre találtak ki. Szóval, kompakt kis gép modellező jellegű felhasználásra kiváló, de ha Te ácsmunkákat is akarsz csinálni...

Nekem az nem tiszta, hogy mennyit és mit akarsz a gépeiddel készíteni? Magadnak fából bútorokat? Vagy másoknak is, esetleg nem is fából, hanem bútorlapból? Ha bútorlapból, akkor részemről passz, arra azt mondom, azt érdemes lapszabászatban méretre vágni és nem otthon taknyolni vele.

Ha fából akarsz dolgozni és olyan mennyiségben, amit a saját lakásod igényel, az olyan mennyiség, amit a barkácsgépek is elviselnek.

Azt is tisztázni kellene, hogy az említett 200.000Ft az egyszeri beruházás lenne, vagy netán 1-2évente meg tudnád ismételni ezt a beruházást? ha igen, akkor talán érdemes tényleg profi gépeket venni, de ha a mostani összeg (ami nem kevés) belátható időn belül a plafon, akkor gondolkozz inkább barkácsgépekben.

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy asztali körfűrészt szewretnél. Fontos gép, sokoldalúbb, mint egy kézi körfűrész. De! Kell hozzá hely (hol fogsz dolgozni?) és hosszú távon "megfulladsz" ha nincs elszívód vagy/és nem használsz pormaszkot.
Valószínűleg sokan nem értenek egyet velem, de én nem vetném el eleve az olcsó asztali körfűrészt! Ahogy én látom, a helyzet a következő: az olcsó barkács gépek közül messze az az Einhell klón a legjobb árú, amit az Aldiban még itt-ott lehet kapni Workzone név alatt. Ez 33e körül van, ezt a típust másutt 40felett árulják.
Három év gari, sokaknak van, többen tudják értékelni és örülni neki, mint akik szidják... (a gyártási szórást persze nem lehet kizárni) Nekem is volt, csak azért adtam el, mert vettem egy jobbat. Ami még mellette szól: ha nem teszed tönkre, könnyen el tudod adni 5-7ezer forintos veszteséggel. A zöldBoschért nem hiszem, hogy 70e-nél többet elkérhetnél, ha kihoztad a boltból...
Az Einhell klónok után nincs valós alternatíva a zöldBoschig. A többség viszont, ha már 100.000-t áldozna rá, inkább hozzátesz még és vesz egy makita mlt100-at. Ez hobbista berkekben "divatos" gép. Legalábbis elég nagy a respektje, és miután sokaknak van, sok róla az infó, tapasztalat. Én személy szerint nem kedvelem annyira, de ez csak amiatt van, hogy felkapott gép lett a jól csengő név és a kedvező ár miatt. Az biztos, hogy mellette a kétszer annyiba kerülő kék Bosch túlárazott. A Metabo TS250 is közel kékBosch árban volt, míg nem változtattak az árpolitikájukon. Biztosan én sem vettem volna, ha 2 éve nem akciózzák itt-ott 120-ért...
Szóval a Makita papíron is jól mutat, legnagyobb az asztala, legnagyobb a vágásmélysége, van tolóasztala, stb. Ezzel együtt marketing terén is a legerősebb. :)

Ha az Aldiban jársz (itt-ott) még kapni a lapostiplimarójukat. Ha szükséged van ilyen gépre, érdemes megvenni, mert jobbat csak 80.e felett kapsz.

Ami még szükségelhet: szúrófűrész - ebből szerintem érdemes egy belépő Makitát megcélozni.
A csiszoláshoz is kell gép, de ebben bizonytalan vagyok, mit ajánljak. Halottam már, aki megelégedéssel beszélt az Einhell szalagcsiszolójáról. Nekem egy profi mellett van egy Lidl/parkside márkás szalagfűrészem is, egészen jó. (itt jut eszembe, kell egy zajvédő is fejedre, ha nem akarsz megsüketülni...)

Ami még nagyon fontos lehet, az a felsőmaró. Erre áldozni kell, főleg mert ez az a szerszám, ahol a belevaló marószerszámok többe kerülnek, mint maga a gép! Én azt mondanám, hogy olyan gépet vegyél, amibe belefér a 12mm-es szerszám is. és olyat, amit asztalba is tudsz építeni, mert ha lesz asztali maród, akkor döntő többségben azt fogod használni. A legolcsóbb lehetőség egy mastermax névre hallgató 1800W-os gép, amit nem tudom, lehet-e mostanság kapni itthon? A következő talán ez, én szívem szerint pedig ezt ajánlanám, időnként ezt is akciózzák.
Érdemes venni hozzá egy harminegynehány darabos extol marókészletet.

Kezdetben úgy kell megtervezni a bútordarabot, hogy illeszkedjen a szerszámrepertoárodhoz, aztán később már érezni fogod, hogy mire is van szükséged. :)

Gyaluról akarattal nem beszéltem, Bár alapvető gép, de úgy gondolom, elsőre gyalult alapanyagból dolgozz, ne szélezetlen pallókkal kezd a munkát.

Ha profi asztalos lennél, valószínűleg a használtpiacon keresgélnél magadnak gépeket, de egy hobbistának nincs elegendő ismerete, ráadásul szereti az új gép szagát is :)

Urak, a trollokat ne etessék! - ha nem fontos...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.