- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
válasz
thomgrande #17184 üzenetére
Én is így használom, csak plexilap nélkül. Ha jó a gép simán beletolható lapjába is kifordulás nélkül, csak jó gép, és gyakorlott, biztos kéz kell hozzá.
Sokkal gyorsabb, de nem biztatok senkit. -
zonusz
aktív tag
válasz
pali923 #17194 üzenetére
Több helyen kiárusítják, 59-69.000.-Ft. Én is akcióban vettem, de akkor még 125.000.-Ft helyett volt 110. Most persze sírhatok, de ez vissza nem térő alkalom. A Kisvakondot is meg kéne kérdezni. Az árlistájuk elavult, de én láttam pár hete náluk is ennyiért. Egy telefont megér. Nem mellesleg kiváló gép, lényegesen masszívabb, mint az utódja
http://www.gepdepo.hu/faipari-gepek-4/marok-59/hun/ -
zz76zz
csendes tag
válasz
runner 125 #16326 üzenetére
Én a tűzhelyet megcserélném a mosogatóval.
1, megspórolhatsz egy elszívót.
2, az elmosott edények mehetnek a szekrénybe rögtön. -
pali923
aktív tag
Hát, nem vigasztaltál meg a lamelloval kapcsolatban. Talán csak egy vigasztal: tegnap voltam a kedvenc szerszámboltomban, és valaki éppen behozott javításra egy igazi Lamello gépet, meg egy Festool szúrófűrészt. Lám-lám, ezek is el tudnak romlani
Az a gondom a lamellázókkal, hogy két színvonal létezik belőle: ezek az olcsó sz@rok, meg a százezres kategória. Nincs pl. B&D vagy hasonló árszínvonalú, mondjuk olyan 30-50 ezerért vennék is, ha lenne elfogadható, de a nagyon-nagyon akciós Makita is 70.000 körül volt mostanában. Pedig nagyon jó vele dolgozni, sokszor hasznos, és gyorsan lehetne vele dolgozni, meg persze pontosan is, ha nem ilyen gagyi lenne pl. az enyém.
Más. Tegnap abban a bizonyos szerszámboltban érdeklődtem fűrészlap ügyben. Csak hogy még zavarosabb legyen a kép: volt szó arról, hogy a Bosch megvette a Freudot. Ebből következően kétféle Bosch fűrészlap van Bosch márkanéven: amit a boltosok is gagyi kínainak neveznek, és a másik, ami egy az egyben Freudnak néz ki a jellegzetes hangcsillapító résekkel, rajta van a Made in Italy felirat, de már Bosch a neve is, és az ára is más. Viszont a katalógusban 40 fog a legkisebb fogszámú példány, láttam én is. Lehet, hogy Freud néven is fognak forgalmazni más fogszámmal is, vagy megszüntetik ezt a márkanevet? Nem tudni. -
pali923
aktív tag
Köszi, rajta vagyok. Azt hiszem, olvasgatva a szakembereket, hogy többet ki lehetett volna hozni abból a fűrészből sok állítgatással, de mégsem bánom, hogy szétszedtem: az egyik csapágyház olyan fényes, mint a ... fene. Ott már a csapágy is forgott a helyén. Remélem, sikerül majd többet kihozni belőle, mint amit eddig tudott.
-
Bubi
csendes tag
válasz
Pont így használom a Ferm lamellózót - de az még ebben a kényszeredett helyzetben is képes hihetetlen pontatlanságokra. Miután összeillesztem a két anyagot derékszögben és beteszem a kekszeket, az egyik simán 2mm-t túllóg a másikon !
Nem mindegy, hogy szerencsétlen milyen helyzetben tolja ki magából a tárcsát. Még két vízszintes marást is nehéz egyformára csinálni, mert kotyog az egy egész hóbelevanc azon a két krómozott tengelyecskén amin csak előre-hátra kéne neki csúszkálnia. Mondhatjuk úgy is, hogy túl sokat tud (hat irányba mozog kettő helyett). Szétszedni, megperselyezni reménytelennek tűnik, a tengelyeket nem oldható módon rögzítették az öntvénybe, és hozzáférni sem nagyon lehet.
Van egy ismerősöm, azt szokta mondani, hogy "Olyan nincs, hogy nem lehet szétszedni. Azt az izét egyszer valaki betette oda, úgyhogy ki is kell jönnie onnan." :-) -
Sanyabá
senior tag
válasz
pali923 #17176 üzenetére
Annó, én is kérdezősködtem mielőtt meg vettem volna ezt az Aldis gépet.
Tisztában voltam vele hogy ennyi pénzért, nagy csodát nem várhatok,és nem vártam. Amire nekem kell ,azt tudja,de én precíz munkára nem is használom.
A vibráció ellen: szerintem egy stabil, erős váz ,már sokat segít(ene). A mi esetünkben az jó ötlet,hogy valami módon egy fa vázzal megerősíted. Hisz fából is készítenek elég komoly gépeket.
Csak ahogy írod, lassan mindent kicserélsz rajta.. De ha van ,időd .affinitásod ,akkor rajta! Itt bíztosan kapsz jó ötleteket. -
pali923
aktív tag
válasz
Köszi, ez nekem is megoldás lesz.
Pedig egy ilyen DW gépnek valószínűleg nem ferde egyik alkatrésze sem... -
pali923
aktív tag
válasz
thomgrande #17178 üzenetére
Ez engem is érdekelne kicsit részletesebben.
-
pali923
aktív tag
válasz
thyeby #17179 üzenetére
Köszönöm, értem a leírásodat, megpróbálom. A gépet egyébként neten vettem, és sokáig azt hittem, a műanyag lap volt a bűnös. Olyan anyagból játékkatonát sem szabadna gyártani. Csak most nézegettem meg alaposabban, most már késő visszaküldeni. Szerintem az alu lap van eltorzulva, élőben egyértelműnek tűnik ez, pedig nem ejtettem le sosem, a képeken nem minden látszik nyilván,
A Metabo KS210 gérfűrész vezetőlapja is szabályos V-t formázott, az is aluöntvény. Én annak a vak ló bátorságával nekiestem kalapáccsal, és kiegyenesedett. Sajnos a gép ettől csak jobb lett, de nem lett jó. -
thyeby
őstag
válasz
thomgrande #17178 üzenetére
Le tudnád fotózni? Nem nagyon értettem - biztos már megint jó fáradt az agyam, de ez engem is érdekelne.
-
thyeby
őstag
válasz
pali923 #17177 üzenetére
A fotók magukért beszélnek.
Lehet hajlítani az alumíniumot, ez csak egy mezei alu öntvény. Megpróbálom valamennyire érthetően leírni, hogy miként tudod rendbehozni - ha nem sikerül, akkor kérdezz vissza, és kifejtem aprólékosabban.Első körben is jó alaposan méricskéld ki, hogy hol mennyivel tér el a síktól. Úgy látom, hogy ha a markodban fogod a gépet, mint ha dolgozni akarnál vele, akkor a vezetőlap jobb túlsó sarka fentebb van úgy 2mm-nyit. Mint ha leesett volna az emeletről a betonra. Ám lehet, hogy maga a csapszeg van ferdén fúrva. (Bármelyik variáció áll is fenn - eső után köpönyeg - ezt még a vásárlás napján vissza kellett volna vinni a boltba. De ha már így esett, nézzük, mit tehetünk.)
Ha az alu lap kajla, de a csapszegek megfelelő helyre lettek fúrva, akkor készítel egy alkalmas méretű háromszöget keményfából, amihez ennek a téglalap alakú vezetőtalpnak három jó helyen levő sarkát odaszorítod fixre három erősebb asztalosszorítóval. Így a negyedik sarok a levegőben lóg. Ezt a háromszög alakú fát odacsavarozod valami rögtönzött asztalkához úgy, hogy a szorítók változatlanul szorítsák a fához ezt az alu lapot. Így azt érted el, hogy az a sarka a levegőben lóg, amelyik feljebb áll, s ez az egész rögtönzött alkotás fixen az asztal szélén van úgy, hogy a negyedik sarkot (amit vissza akarsz hajlítani) tudd egy legyedik asztalos szorítóval az asztalhoz szorítani. A szorítás mértékét érezni kell. Hajlani fog az anyag, de picikét visszarúg. Közben persze figyeled, hogy nem repeszted-e el valahol az öntvénylpot. Valószínűleg ki fogja bírni, de jobb az óvatosság. Inkább több nekifutásra csináld, többször ellenőrizd, mennyire hajlítottad már vissza, mert ha túlhajlítod, akkor azt még bonyolultabb procedúra visszahajlítani. Ráadásul az alumíniumnak van egy olyan tulajdonsága, hogy már egyszeri hajlítástól is istentelenül felkeményszik.
Ha a csapszeg van rossz helyen - pontosabban a furatok az öntvényben a csapszeg számára, akkor elkerülhetetlen széthúzni a gépet. Kivenni a csapszeget, és elvinni maróshoz, esztergályoshoz, hogy perselyezze újra. Magyarul tömje be a furatot, majd fúrja ki ismét, de mostmár jó helyen.
Azt úgy deríted ki, hogy a csapszeg jó helyen van-e, hogy egy tolómérővel leméred a talptól mindkettő távolságát. Ha ez egyezik, akkor a furat jó, akkor máshol kell keresni a bajt - például lehet, hogy a párjában van rossz helyen a furat. De ebben a dologban talán Soká otthonosabban mozogna. Nekem úgy jött le a sorok között, hogy jól ért a fém megmunkálásához - vagy itt van thomgrande fórumtárs is, aki szintén mályre ásott a fémeket illetően.Nem árt egyébként felhívni a Ferm képviseletét, vagy Mail-ben tudakozni, hogy tehetnek-e valamit az érdekedben - velem nagyon gyorsak, segítőkészek és korrektek voltak, mikor bajba kerültem az egyik gépjükkel.
-
pali923
aktív tag
válasz
thyeby #17174 üzenetére
"Tudod, az a csábító ebben a kategóriában - s legyen az Einhell, budget, vagy bármelyik sógora -, hogy olcsók.
Dehszen olcsó húsnak híg a leve. A jót többnyire meg kell fizetni."
Mintha megérezted volna, hogy éppen ebben a témában akarok hozzászólni.
Van egy Ferm lamellázóm, ezt a márkát Te még viszonylag jónak tartottad sokszor itt. Én sokat szórakoztam vele, már az elejétől fogva ferde "lyukakat" vágott, nem értettem, miért. Van rajta egy műanyag lap, azt leszedtem, azután mintha jobb lett volna, de kiderült, hogy mégsem. Vagyis pontatlan volt, ferde, ha beállítottam egy léc közepére, mindig feljebb került a nút, stb. Pedig állítólag lamellázóval csak a pontosságra kell figyelni. Ma aztán jól megnéztem, mi lehet a baj. Csináltam 2 képet.Látszik, hogy az a rész, aminek a munkadarabra kellene ráfeküdnie el van deformálva. Nem a fényképező áll ferdén. Ha viszont így szorítom a deszkára, az egész gép áll ferdén, és kész a baj.
Megint kérdeznem kell: mit lehet ezzel kezdeni? Ez egy alu öntvény, ha jól gondolom, lehet ezt kalapálni? leszedni viszont nem egyszerű, két stift tartja (ennek forognia kell, ha nem 90fokon akarok dolgozni), nem könnyen oldható, úgy látom. Van megoldás erre? -
pali923
aktív tag
válasz
Sanyabá #17166 üzenetére
Ebből is látszik, hogy vagy nem vagyunk egyformák, vagy az ilyen gépek minősége erősen szór. Nekem a stellerrel van a legkisebb bajom.
Én most olvastam végig kb. másfél éves anyagot ebből a fórumból, már biztos nem emlékeztek rá, 2011 őszén volt nagy vita az asztali körfűrészekről. Én is kb, akkor vettem azt a bizonyos Aldist, amit az Einhell gyárt. Azóta használom, de sajnos mostanában megpróbáltam precíz munkára bírni, és itt kiakadtam. Semmi nem merőleges vagy párhuzamos rajta. Ráadásul csináltam egy tolószánt, amiből a neten van egy csomó hozzá, az meg elkezdett szorulni, pedig egy ideig jó volt, rá kellett jönnöm, hogy a fűrész nem párhuzamos a vezető nútokkal, azok sem egymással, iszonyúan vibrál is, a fűrészlap így aztán vág mindenhol. Ezért darabokra szedtem, és megpróbálok valamit kihozni belőle. Ehhez viszont tanácsokat kérek szépen.
Először is mit lehet tenni a vibráció ellen?
Két csapágyat már leszedtem róla, azt kicserélem. Az egész szerkezet egy vasrudacskára van felfüggesztve az asztal aljára, azt megpróbálom megerősíteni. Asztallap csere lesz természetesen (alighanem rétegelt lemez+dekorit vagy textilbakelit, attól függ, mit tudok beszerezni). Fűrészlap is lesz másik, már keresem az igazit. Meg beűllítom merőlegesre, amit kell, kérdés, úgy marad-e.
Mivel lehetne még felturbózni egy ilyen gépet?
Arra is gondoltam, hogy a fémvázat körbeveszem egy erősebb fakerettel, van ennek értelme? lehet, hogy azokat a lemezeket is meg kéne erősíteni, amiken a motor+fűrész van, de az nekem nem egyszerű.
Igen, valóban jobb lenne venni egy jobbat, de az most sajnos nem járható út, muszáj ezzel kezdenem valamit. -
pumukli.
csendes tag
Sziasztok
Flóderoznom (fa erezet festés) kellene ajtólapot hátha valaki csinált már ilyet és tudna nekem segíteni 1-2 dologban.
Kérdésem az lenne milyen anyagokkal szoktak hozzá használni?
pl. ha olajfestékkel le van kezelve a felület arra csak olajfestékkel mehetek rá mikor az erezetet festem vagy lazúrt is lehet használni?
Ha lehet lazúrt is akkor bármilyen fajta lazúr megmarad a felületen ?
Amikor kész a festés és lakkozni kell a felületet akkor milyen lakkal kenjem át szerintetek?Ha valaki talált esetleg videókat ezzel a témával kapcsoltban az is jó jönne segítségnek.
-
thyeby
őstag
válasz
Falcon C. #17173 üzenetére
Tudod, az a csábító ebben a kategóriában - s legyen az Einhell, budget, vagy bármelyik sógora -, hogy olcsók.
Dehszen olcsó húsnak híg a leve. A jót többnyire meg kell fizetni.
Amikor berobbant az országba a praktiker, Baumax és tsai, magam is órákon át voltam képes bámészkodni a szerszámgép osztályon. Mert azelőtt nagyon drágák voltak nálunk a szerszámok. Pl a zöldbosch egy istenített márkanév volt, és egy vagyonba került akár a B&D. Vásároltam is ezt-azt, mint minden becsületes magyar ember. Ma már egyetlen példány sincs meg ezekből a gépekből a műhelyemben. Időközben kiderült, hogy illúziókeltés csak az egész, gyerekjátékokat gyártanak szerszámgép köntösben.
Én, aki a szovjet barkácsgépeken szocializálódtam, most olcsónak tartom az igazán profi kisgépeket. Amikor megvettem az első ruszki kézi körfűrészemet, azért 2500 forintot adtam, amikoris a fizetésem mindössze 2300 forint volt. (És szinte nem is haszáltam még, híre ment, hogy Tibinek van körfűrésze - kölcsönkérték, visszakaptam leégetve.)
Nos, a mai átlag magyar fizetésekhez viszonyítva ennyi pénzért már felsőkategóriás profi körfűrészt lehet szinte minden utcasarkon vásárolni. Egy orosz kis semmi fúrógépért 10-es tokmánnyal, (ami rázott! - de nem a kiegyensúlyozatlansága miatt, hanem árammal, ahogy kell) 1500 forintot adtam, ami akkor nagyon jó vételnek számított. Most ennyiért ipari akkus (vagy akár vezetékes) Makitát, DeWaltot lehet venni.
Szóval ma már nem tudok elidőzni semennyit se a praktiker vagy az obi szerszámrészlegén. Egyszerűen fizikai fájdalom ott végigmennem. És így vagyok a lidivel, aldival is. Minőséginek látszó bóvlihalmok vannak ott csupán. Az én szememben legalábbis, aki nem azért veszek szerszámokat, hogy a garázsom jól mutasson, ha betéved a szomszéd, hanem napi szinten dolgozok velük.Egyébként meg ne búsulj, a fél ország (hacsak nem az egész) beleszaladt ebbe a zsákutcába. Ki-ki többnyire a saját kárán tanulta meg, hogy azok a gépek tényleg megbízhatatlanok - a legolcsóbbak pedig (és ezt túlzás nélül állítom) használhatatlanok.
Tandíj nélkül nincs tudás.
-
Falcon C.
aktív tag
Bár óvtatok az Einhell-től, úgy voltam vele, egy próbát megér (van olyan ismerősöm, aki jó darabokat fogott ki, van aki kevésbé járt szerencsével). Mondd már, ha nem tetszik a cucc, élek a netes vásárlás lehetőségével és 8 napon belül visszaküldöm.
Annak rendje és módja szerint meg is érkezett a kis piros csavarbehajtó. Kicsomagoltam, használatit átolvastam, kézbe vettem a kis aranyost, beállítottam a forgásirányt és START! Nem túl hangos, pörög, világít... rendben van ez... Aztán elengedtem a gombot... és a motor csak forgott tovább, a LED csak világított tovább... Néztem, mint borjú az új kapura. Cirka 10 másodpercet ment terhelés nélkül.
Vissza is küldtem a cuccot. Majd beszámítják az árát.
1. tanulság: Einhell-t tényleg soha!
2. tanulság: a PH! szakik jók
3. tanulság: nem csak az okos, de a hülye is a maga kárán tanul. -
thyeby
őstag
válasz
Fermoy #17167 üzenetére
Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy miközben forog a kerék, odateszel egy hurkapálcikát a széléhez is, hogy végig egyenletesen súrolja-e, vagy meg-megüti. Aztán a forgó kerék palástjához is odaérinted ezt a pálcikát, amivel azt ellenőrzöd le, hogy a kerék nem tojás-e?
(De nem akkor, amikor a villanymotor forgatja! Az alsó keréknél forgathatja a villanymotor is, ha nincs rajta a szalag.) -
Sanyabá
senior tag
válasz
thyeby #17169 üzenetére
"Ha mindezek ellenére még mindig üt a géped, akkor meghirdeted, hogy igényesen felújított szalagfűrészem eladom, vagy választási malacokra, krosszmotorra cserélem - hívjon bizalommal."
Hát drága tezstvírem,a Devla hízlalja meg májadat jó kövérre,íppen esztet akartam mondani!
-
thyeby
őstag
válasz
Fermoy #17167 üzenetére
Első körben próbáld kicserélni az ékszíjat. Ez legtöbbször segít. Gyakori, hogy akár évtizedet is állt a gép, az ékszíj pedig ott volt mozdulatlanul megfeszítve rajta. Felújításkor erről sokan megfeledkeznek.
Ha ez nem segít, akkor ki kell derítened, hogy mi üt. Sziszifuszi dolog, de megmutathatja magát akár könnyen is.
- Leveszed a fűrésszalagot
- Leveszed az ékszíjat
- Megnézed, hogy a fűrésszalag nagyjából szabályos kör alakot vesz-e fel, ha hanyagul ledobod a földre
- Most szabadon kell futnia mindkét keréknek. Egyenként megforgatod a következőképpen kézzel:
Megpörgeted, és megvárod, míg megáll. Ekkor a kerék legfelső pontjára rajzolsz egy jól látható vonást alkalmas színű filctollal. Most ismét megforgatod, és ismét megvárod, hogy megálljon. Ha a jelölésed többszöri próbálkozás után is hellyel közzel ugyanott (tehát valószínűleg legfelül) nyugszik meg, akkor a kerék nincs jól kiegyensúlyozva. Ha így van, akkor különböző méretű súlyokat ragasztol fel palmatex-el a jelölésed epszilon környezetébe. Ezt teszed addig, míg ki nem egyensúlyoztad. A súlyok nem maradnak ott, az csak azért kell, hogy tudj az átellenes oldalról alkalmas helyen a súlynak megfelelő furatok kialakításával könnyíteni ott a keréken.
- Bekapcsolod a villanymotort teljesen magában. Észrevehető, ha az a lúdas. Hang nélkül és remegés nélkül kell mennie
- Már csak az ékszíjtárcsák maradtak. Direkt legutoljára, mert házilag ezt a legnehezebb orvosolni, de nem lehetetlen.Ha mindezek ellenére még mindig üt a géped, akkor meghirdeted, hogy igényesen felújított szalagfűrészem eladom, vagy választási malacokra, krosszmotorra cserélem - hívjon bizalommal.
-
Fermoy
csendes tag
Tudnátok tippet adni arra, hogy mi lehet az oka annak, ha egy szalagfűrész remeg felújítás (csapágycsere,kiegyensúlyozás) után?
-
adm
őstag
dekoritos esetleg abs-szel zárt 36-54mm széles élhez szeretnék edzett üveget ragasztani (rálapolni) ehhez hasonló módon.
követelmény, hogy egyenletes és "láthatatlan" legyen a végeredmény.
a 3M akril alapú kétoldalas ragasztóit ismerem, de nem tudom hogy elérhetők-e ilyen szélességben.
asztalos vonalon van tippetek vagy ötletetek a problémára?
-
thyeby
őstag
-
pali923
aktív tag
Csak találtam egy [írást] a Flai cégről. Elég marketinges, de ez azért érdekes lehet:
"Napjainkban a FLAI gyár a körfűrészgyártás élvonalába tartozik. A vezetés kitartó munkával emelte a márkát a legjobbak közé. Ezt nem először tették meg, a Pozzo család alapította korábban a Freud gyárat is. Ismét bebizonyították, hogy ha körfűrészről van szó, ők a legjobbak, hiszen olyan újításokat vezettek be, mint a zajcsillapítás vagy a hőelvezető bevonat."
-
pali923
aktív tag
válasz
Sanyabá #17155 üzenetére
Azért én egy kicsit csalok, leginkább táblásított anyagból dolgozom, ez is abból van. Azért meg tudnám csinálni szőrös anyagból is, de 10m2 műhelyben nem lehet akármit, meg így gyorsabb is. Ezt az ágyat is gyorsan kellett, már a régi nem volt meg, nem volt hol aludni
Mindenre van gépem szinte, de csak barkácsok, egyetlen kék Boschom van (akkus behajtó), a többi Skil, Ferm, B&D, meg Aldis körfűrész, ezt most éppen atomjaira szedtem, mert kiakadtam a pontatlanságán, majd kérdezek erről mindenfélét. Ja , meg az a sokat szidott Metabo gérfűrész, hogy a macska rúgja meg. Az benne a legbosszantóbb, hogy annyi pénzből jót is lehetett volna venni.
Sajnos rájöttem, hogy jó géppel lehet igazán pontosan dolgozni, legalábbis kevesebb energiát igényel. Márpedig ahogy az ember fejlődik, egyre igényesebb lesz, és egyre nagyobb projekteket merek felvállalni. -
pali923
aktív tag
válasz
thyeby #17144 üzenetére
"17 ezernek láttam én azt a 12 ezeret. Profinak tűnik. Az, hogy még én sem ismerem, engem kicsit zavar."
Amit belinkeltem, az valóban 17,000 volt, de amit nekem akarnak eladni, azt 24.000-ról árazták le 12.000-re. De akkor már inkább keresek egy Freudot ennyi pénzért. A vásárlási tippeket köszönöm, megkeresem.
"Jól néz ki ez a "munkapad", ezen aztán lehet tervezni és kivitelezni a jövő asztalos utánpótlását - remélhetőleg úgy, hogy a szomszéd mindebből semmit se hall.
Ekkora felbontású képet nem nagyon tud egyetlen szőrös szívű kolléga se megkritizálni, mert csak a design látszik."A magam részéról azt hiszem, befejeztem az utánpótlásgyártást, már csak a koromból kifolyólag is, egyébként 2 fiam van. A kicsi is 20 éves. A kép meg azért ekkora, hogy ne lehessen kritizálni
"Az, hogy amatőr vagy-e, vagy mesterleveles öreg szaki, nálunk nem annyira számít, mint az, hogy szereted a fát, és operálsz vele."
Vagy 20 éves koromig eszembe sem jutott barkácsolni. Aztán találtam a garázsban két adaptert, amit apám B&D fúrójához lehetett csatlakoztatni, ma is megvannak, de apám ki sem vette a dobozából őket. Ez még akkor volt, amikor a boltokban a B&D volt a csúcstermék. Az egyik egy körfűrész volt, a másik egy excenteres csiszoló. Elkezdtem nézegetni, hogy mi is ez, kipróbáltam, azóta be vagyok oltva. A fa megnyugtat, és legalább látom, megfoghatom, amit csináltam belőle. Egyébként meg amúgy szellemi munkás vagyok, nem árt valami más. Itt gyönyörű munkákat látok, én csak bútort gyártok, de sokat fejlődtem, és egyre többet akarok, mióta bizonyos rutint megszereztem. -
törölt tag
válasz
thyeby #17152 üzenetére
"de nem ötezer pénz a differencia."
Tényleg nem, de elgondolkodtató a hozzáadott cuccok miatt. (egyébként midkettőben 6-8mm-es patronok vannak, a motor ugyanaz). A a szögállító kifejezetten tetszik, asztalba szerelve is mehetne az ujjmaró 45°-os letöréshez, vagy bármilyen szöghöz; nem kellene külön olyan szerszámot venni. Meghogy tudnám apróbb dolgokhoz kézi felsőmarónak is használni a keretbe téve finom mélységállítással. Köszi a tippet!A rétegelttel szerintem nem értjük egymást, de úgyis az lenne a vége, hogy ki kell próbálni, az meg rám vár...
Árképzés:
Simán el tudom képzelni -mint ahogy azt más termékek esetében láthattuk- hogy egy adott import cég "rátelepszik" kizárólagosként a márkára, de hozzá nem ad semmit, amitől jogos lenne a kizárólagosság. Így a "hozzáadás érték" esetükben csak az itthoni listaárban jelenik meg. A gyártó meg nyilván nem fog Mo-on piackutatást tartani, meg auditálni... -
thyeby
őstag
válasz
#22145024 #17150 üzenetére
"mivel szokás szerint 90°-ban el van forgatva- kajakra rádolgozna, hogy kiegyenesítse az ívet ha dagadni kezd"
Úgy gondolom, hogy inkább mégjobban görbítené. Akkor akarná kifele egyenesíteni, ha összefele zsugorodna.
"Viszont ugye lényegesencsökken a merevsége az egésznek."
Szerintem ha szálára van hajlítva, akkor maga a hajlítás adja meg neki azt az irányú merevséget, amire a középső lap lenne hivatott. Próbálj egy "U" alakban meghajlított kartonpapírt terhelni. Meg fogsz lepődni a teherbírásán.
De olyan kicsike darabról van szó, hogy szerintem ugorj neki bárhogy, nem nagy munka - a puding próbája az evés elv mentén kipróbálhatod, hogy is működik ez a dolog.
"Én inkább a hazai árképzést nem értem."
Az ennek az árképzésnek a lényege, hogy Magyarország olyan kicsi forgalmat csinál ebből a márkából, hogy az megdrágítja egy itteni hálózat százalékarányos költségeit. Ha megfigyeled, a DeWalt kivonult tőlünk, a Festool forgalmazásával egy csomó kereskedő felhagyott. Egy olyan spirál ez, ami tovább drágítja az egy darab eladására fordított gyártás utáni költségeket. Mi az az ország vagyunk, akinek még a kinti árak is nagyon magasak. Sokan vásárolnának minálunk Festool gépeket, ha az asztalosok átlagkeresete annyi lenne, mint Németországban, vagy Angliában.
"A kézi marógépes kérdésemre esetleg vki"
Nézd, ez egy leárazott kis gép. (Találkoztam mostanában vele 30 alatt is.) A konkurenciája majd duplaennyiért kínálja ezt a kategóriát. Így nem nagyon lehet alternatíva.
Ez már úgy univerzális, ahogyan felsoroltad, mire kellene, de nem ötezer pénz a differencia. Viszont amit linkeltél, abba csak 6mm-es patron van. Nem tudom, tud-e fogadni 8-as szárat? Mert azzal se árt gondolni, hogy akkor fel kell szerelkezned 6-os maróbitekkel is.
Nagyobbat inkább alkalmasnak találnék a sorolt feladatokra, de Te jobban érzed szerintem, mire is kell. -
Bokrász
csendes tag
Tisztában vagyok a lej-ft értékaránnyal. Másról van szó. Azért írtam a 48 ezret, mert véltem felfedezni egy oldalon a vevő dicsekvését, ahol leírja, hogy 48 ezer ft-nak megfelelő lejért sikerült hozzájútnia a linkelt géphez. De tévedtem, utóbb kiderült, nem azonos gépről volt szó. Bocs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mikrotik routerek
- Lightyear - befektetési app
- iPhone topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- ASUS ROG Ally
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest