Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
mohee
csendes tag
Ha natúr fenyő asztalkákra és székekre szeretnék fényes zománcfestékkel rajzfilm figurákat festeni,akkor szerintetek le tudom majd vizes alapú (vagy bármilyen) lakkal lakkozni az egészet?
2,5 dl-es trinát festék kb 800ft/db, akrilfestékben meg a 0,5dl-es kb 500 ft
Úgy 8 színben szeretnék majd betárazni belőle és nem lenne mindegy ha majdnem ugyanannyiért csak az 5.-ét kapnám meg.
Félek hogy a zománcot nem fogja meg a lakk.A festékboltban nem tudott az eladó segíteni.Köszönöm
-
Soká
senior tag
Sziasztok!
Van nekem egy marógépasztalnak kialakítható fura szerzetem. Szívesen felajánlom valamelyik topiklakónak, ha lát benne fantáziát. Én csak kerülgetem pár éve és addig úgysem fog hiányozni, amíg meg nem válok tőle.
Így néz ki:Talán kiderült, hogy ez egy öntvény gépasztal öntőmintája. ha jól emlékszem, 15mm-es MDF lap + fenyő merevítő lécek "elegye".
Ilyen volt eredetileg, de le lett fújva valami fekete dekor festékkel, hogy ne tudja a nedvességet magába szívni.
Mostani állapotában kissé viseltes a felülete. Szóval szépnek nem szép, de van annyira merev még minta állapotában is, hogy használni lehetne maróasztalként.
Persze, ez úgy lett kitalálva, hogy a marógépet nem közvetlenül az asztalhoz kell rögzíteni, hanem egy (lehetőleg fém) laphoz, és azt a lapot kell besüllyeszteni az asztalba.
Az oldalfalai nem merőlegesek sajnos, hanem kúposak.
Kb. 80cm a hosszabbik oldala. -
thyeby
őstag
válasz
zonusz #16695 üzenetére
Most is épp ezen munkálkodok. Ha érdekel, akkor holnap lefotózom a részeredményt, azon jól látszik majd a stabil felfogatás écesze is.
Tulajdonképpen ahány féle marógép, annyiféle felfogatás.
Bükkfából készítettem zömmel, de van tölgyből is. Az igazi a gyertyán lenne, de olyanom nem volt kéznél.
Csinálhatod bútorlapból, munkalapból, de annak a tetejére érdemes felragasztani egy 8mm-es bükk rétegelt lemezt, ugyanis a munkalapot el kell véknyítani a marógép alatt, hogy kiérjen az asztal fölé a maróél teljes hosszában. Igen, ki is marhatnánk, a munkalap sok csúszkálást kibír, de elvéknyítva nem túl bizalomgerjesztó, hogy mennyire tartja majd a síkot. Ráadásul egy rázósabb, nekezebb Budget-féle marógéptől be is repedezhet.Így oldottam meg a B&D-t például.
-
zonusz
aktív tag
Maróasztal lapnak mit ajánlotok? 15mm-es rétegelt lemez, esetleg munkalap, vagy ez alapvetően téves. Olvastam az MDF két oldalon ragasztott laminált burkolattal stb., de azért, ha lenne egyszerűbb kivitel örülnék. Készen úgy láttam veri a maró árát. Ha valakinek konkrét kivitelezési ötlete van azt is szívesen veszem. Állványt megoldom, lényegében a maró felfogatása és a lap kivitele érdekel. Köszönöm.
-
thyeby
őstag
válasz
#22145024 #16690 üzenetére
Nem tudom, hogy mennyire lehet kitisztítani. Szóval, hogy egészen a fehér színig csalás nélkül lehet-e? Magam halvány sárgásbarna viaszt használtam, az tisztának mondható. Nekem könnyű dolgom van, mert a sógorom méhész. Tőle kapok viaszt, ha kérek.
Szerintem nem lesz színeltérés, mert ebből gyakorlatilag csak egy filmréteget kap a fa. A bütüknél szoktuk vastagabban, de ott is csak tizedekben mérhető a felhordott réteg vastagsága.Az ilyen témát nem szükséges off-ba tenned, ez keményen szakmai téma.
-
törölt tag
válasz
thyeby #16688 üzenetére
Köszi. Én még méhésznél nem láttam fehér viaszt, csak a barna közép és sötét árnyalatait. Azt sem tudom, hogy bútorviaszolásnál a színbeli éltérés látszik-e egyáltalán. (és a igen, akkor az káros-e, hiszen maga a fa sem egyen-színű)
Egyébként az Azúr vegyszerboltban találtam, 10dk-onként kimérik. (Bp, József krt 65) -
thyeby
őstag
Persze. Tudod, egy laikus, amikor elmegy fényképezőt venni, akkor jól meg tudják az ilyen paraméterekkel bolondítani, hogy ez a gép milyen sok mindenre képes. De van sok fotós - mert ma nagy divatja lett az amatőrfotózásnak, hála a fajlagosan olcsó képenkénti árnak - akik minden szar tesztekkel gyötrik magukat, és olyan fényképezőre vadásznak vég nélkül, ami még többet tud. Mihaszna dolognak tartom, hiszen ezzel az elszántsággal ha beleásnák magukat a lényegi részbe, akár értéket is teremthetnének.
Van egy fotósunk, aki a terror házának avatáskori megörökítésével felhívta magára neves, a világon is ismert újság figyelmét. Munkáit ma már jegyzik. Amikor arról faggatták, hogy milyen géppel készítette a fotóit, egy egyszerű kompakt masinát mutatott. És hát ez ennek a lényege. Nem a gép érteke - ami nagyon gyorsan amortizálódik. Hanem ha a mosolyt nem az automatika ismeri fel, hanem a szem. -
thyeby
őstag
válasz
#22145024 #16687 üzenetére
Teljesen jó ár.
Erre is igaz, minél olcsóbb, annál gyengébb. A kereskedő már ráteszi a hasznát. Méhész tehát kicsivel olcsóbban adja, de érdemes kifizetni a kereskedőt, Aki már tudja, mire kell figyelni vételkor, mert ahány méhész, annyi minőség. Persze ha nagy tételben kell, akkor érdemes találni korrekt méhészt. -
törölt tag
Urak,
6kHUF/kg-os méhviasz ár az mennyire számít elfogadhatónak? Tisztított, fehér színű kivitel; elvileg kozmetikai célokra is megfelel, szal nincs benne mindenféle méh alkatrész. -
Soká
senior tag
válasz
thyeby #16684 üzenetére
Bocsánat, félreértettelek, azt hittem 26x26mm-es a kiindulási léc!
Még annyit, hogy ha a leendő botjaid kimondottan orvosi segédeszközök, akkor legfontosabb a stabilitás és a kényelmes fejforma.Az Öcséd fényképezőgépével egy "baj" van, a brutál zoom nagy divat, de valójában a többség számára felesleges képesség, ami nagyon tudja rontani a gép fényerejét és a képminőséget is. Nem mindenki természetfotós és ahogyan távcsövet is ritkán használ az emberfia, úgy egy fényképezőgépnél is ritkán van rá igazából szükség. Az én kis G2-m fényereje 2.0 (ilyen fényerős kompakt talán már nincs is a piacon) a mindössze 3x-os zoomja elé pedig, ha kell, egy kétszerező előtétlencsét csavarok és annyi általában elég is. Igaz, én nem vadászok cicikre vele a strandon, de arra sem érzek késztetést, hogy a Holdat fotózzam vele.
-
thyeby
őstag
"Állítom, egy 50.000Ft-os kis géppel is lehet jól fotózni, csak még jobban oda kell figyelni a világításra."
Ez így igaz - egyetlen pontosítással:
Egy jól eltalált optikájú és színkezelésű bridge. Mert ebben a kategóriában úgy érzem, hogy nagy a szórás. Vannak olyanok is ilyen áron, amit egy jobb telefon is kenterbe vág. Ilyen van az öcsémnek. Korlátai ellenére nagyon sokat ki lehet hozni belőle.De valójában tényleg gépfüggetlen dolog ez. Olcsóbb géppel több kört kell szaladgálni "ketyintés" előtt.
-
thyeby
őstag
"Bocsánat a kérdésért, nem lesz kicsit "bumszli" ez a bot?"
Itt a válasz rá:
"A lekerekítés miatt nyaknál ovális, lent már nagyjából kör keresztmetszetű."
32mm-ről indul, és 26-ra érkezik.
Ezt egy valódi botról mintáztam, ami egységesen mindenhol 26mm. Azért szélesítettem a tetején, hogy ritka stabil kötést tudjak gyorsan kialakítani. Mert tudom tapasztalatból az ilyen botokról, hogy idő kérdése csak, és legkevesebb, hogy lötyögni fog a markolat a nyélen, rosszabb esetben letörik - négrosszabb esetben épp támaszkodás közben.
Tulajdonképpen nem láttam még a végterméket, mert még egy sem készült el, de a nyers darabot - bár még nincs is végleges méretre kerekítve, nem éreztem bumszlinak. Inkább stabilságot sugall a látványa - de ennek a megítélése nagyon szubjektív dolog. Ha tovább karcsusítanék rajta, az mindenképpen a stabilitás és a tartósság rovására menne."Van egy nagyon gazdag olasz sétapálcás könyvem, mesebeli dolgok vannak benne"
Hű, azt biztosan lázban égve lapozgatnám.
-
Soká
senior tag
Három Canon gép jöhet szóba, egy kompakt G2-es és két tk. belépőszintű tükörreflexes. (350D 500D)
De mondom, nem ez számít. Az a kompakt gép többe került anno, mint az a két tükörreflexes most .. És az L-es optikáim is többe kerülnek mint a váz...
Állítom, egy 50.000Ft-os kis géppel is lehet jól fotózni, csak még jobban oda kell figyelni a világításra. -
Soká
senior tag
válasz
thyeby #16678 üzenetére
"A vastagsága elejétől a végéig 25,5mm"
Én ezt szokatlannak nevezném. Bocsánat a kérdésért, nem lesz kicsit "bumszli" ez a bot? (seprűnyél effektus) Általában, még az orthopaed botok is keskenyednek a végük felé. Szebb, könnyebb, stb. Az alu botok meg állítható magasságúak, az is vékonyabb alul (cső a csőben)
Az egészen vékony sétapálcáknál (vesszőbotok), tengerinádból készült botoknál van olyan, amely nem keskenyedik.Esztergához tényleg kell a futóbáb.
Az említett túrafokosnak a pálcája egy keskenyedő téglalap keresztmetszetű anyagból készült. A lekerekítés miatt nyaknál ovális, lent már nagyjából kör keresztmetszetű. De ezt most emlékezetből mondom.Van egy nagyon gazdag olasz sétapálcás könyvem, mesebeli dolgok vannak benne
-
jimy_l
tag
válasz
Earl_Muttley #16677 üzenetére
-
thyeby
őstag
Vélelmezem, hogy legalább egy belépőszintű gép a tett elkövetője. Régebben tudtam, melyik gép indexel img fájlnevet, de ma már csak találgatnám.
Valamikor beleástam én is magam a fotózásba, de furcsamód babonám ébredt a fényképezéssel kapcsolatban, így bár van itthon egy sanyialfa, azt szigorúan csak a párom kezelheti, hacsak nem ellenséget kell fotózni. Történt, hogy sorozatosan elveszítettem azokat a szeretteimet, akikről fotósorozatot készítettem.
Ez ugyan nevetséges logikailag, de lélekben nem tudok tőle szebadulni. -
thyeby
őstag
Ne haragudj, ez a kérdésed elkerülte a figyelmemet, s most véletlenül botlottam bele.
Nos, marva lesz. A vastagsága elejétől a végéig 25,5mm, az utolsó rádiusz pedig 12,7. Tehát 25,4 re jön ki elméletben a kör átmérője. Három lépésben marom, sorrendben 6,35; 9,5; 12,7. S hogy miért nem fordul el, az nagyon egyszerű: Az utolsó marásnál már rá van ragasztva a bot feje, az jottányit sem engedi elfordulni. Még most dolgozgatom ki a technológiát. Ma éppen a nagy DW625 (amit emiatt a munka miatt szereztem be) asztalba építésével szöszmötöltem.
Számba vettem a faesztergát is első nekifutásra. Azzal ilyen kicsi sorozat nemigen lenne rentábilis, továbbá elég mostoha környezetben van az esztergagépem. Fűtetlen garázs, ahol nincs elszívás, a gép nem másolós, és nincs "futóbabám" se hozzá. Utóbbi azért szükséges, mert ha tempót akar forgácsolni az ember, akkor forgácsolás közben be fog haljani egy ekkora méretű rúd, és nem az lesz a végeredmény, amit várunk.A túrafokosnak a fejsze része volt lapított, vagy a pálcája? Mert ilyen fokos-félét magam is operatív tervbe vettem, aminek a fokos része lapított, de nem marom, hanem fűrészelem. A pálcája köralakhű, de senem marva, senem esztergálva van. Egy speciális pálcamaró gépen megy keresztül. A pálcát egyenesen tolja egy tolómű egy forgó tokmányszerűségbe, amiben a kések állíthatóak, mint a tokmány befogópofái. Egy másik gép is létezik, ami a maró elvén készíti a seprűnyeleket. Bár a befogott profilkés (ami pontosan a felsőmaró mintájára készült) századpontos profil, a seprűnyél mégis tojásdad. Egy két tizednyi differencia van az átmérőt különböző irányból visszamérve. Ez nyélnek, rúdnak tökéletes eladdig, amíg nem kell egy zsákfuratba beragasztani - mondjuk a fokos fejébe.
-
Earl_Muttley
őstag
Üdv!
Nem tudom jó helyen járok-e, de tanácsot szeretnék kérni!
Családomban bontódik egy Audi 100, 1993-as etc.etc. (sajátunkhoz kaptuk donornak)
Van egy egyben lévő, nem kiült, nem szakadt, nem kopott első ülésem, amivel lenne egy tervem.
Amikor beleültem a saját kocsink ülésébe, rájöttem ez kell nekem itthoni kockulásra, TV-zésre, vagy csak hátradönteni a támlát és pihenni benne Oldaltartás kiváló, nem zsibbad el benne semmim se. Meg dekornak sem utolsó!
Széket szeretnék belőle készíteni/készíttetni.
Hogy lehetne megoldani?
- Ne a földön legyen
- Mivel ki tudja épp ki ülne rajta ezért bírjon el 130 kilót legalább (vannak ismerőseim ebben a súlycsoportban is, meg én se vagyok kis darab) + az ülés súlyát (5-8 kg)
-Stabil legyen a támla dőlésszöge ellenére is.Hogy lehetne megoldani?
(Esetleg PM-ben valami vállalkozó szellemű illető jelentkezését várom!)
-
thyeby
őstag
Leltem valamit azoknak, akik bajban vannak, miként tegyék asztal alá a marógépet úgy, hogy elérje az asztal síkját a maróbit alja is.
-
thyeby
őstag
válasz
tbklaci #16669 üzenetére
Persze, így értelek is, és meg is értelek. De ha 200-ig képes gyalulni, akkor első körben 300 helyett 200-ig táblásíts. Értelemszerűen mindig a gyalukésünk méretéig táblásítunk - így gyors és egyszerű.
Persze, tudom, kevés asztalosműhely engedhet meg magának kontaktcsiszológépet - az milliós tétel. És jobb egy 25 éves Festo szalagcsiszoló, mint egy vadiúj Asist. -
tbklaci
újonc
válasz
thyeby #16667 üzenetére
Te is lécenként gyalulnál ezen a gyalugépen.Nem szereti a 300mm-es szélességet.Érdekes hangokat és szagokat adott ki magából minimális fogásmélység mellett is.Kipróbáltam.200 mm-ig elfogadhatóan vastagol.
Köszönöm tanácsod,megfogadom,ha egyszer olyan gyalugépem lesz.Talán a következő életemre összegyűjtöm az árát.Addig is marad a lécenként,ha gyanús is.Utána jöhet a 25 éves Festo szalagcsiszoló,mert kontaktcsiszolót csak fényképen láttam. -
thyeby
őstag
válasz
tbklaci #16665 üzenetére
Abban igazad van, hogy ennyi pénzért nem nagyon lehet jó 300-as kombigyalut venni. Annak az ára 500 ezer és 800 ezer körül kóstál. (Nekem 500 ezres metebóm van. Kifogástalanul, profin vastagol, de egyengetni nem lehet rajta - arról nem is beszélve, hogy ennyi pénzért még csak alumínium késhenger, alu egyengető asztal (innovácijós hamar elkopós teflon bevonattal dukál hozzá
) a Felder 300-asa meg már kisebb vagyon.)
Egyszer a szombathelyi faipari vásáron megstíroltam egy ugyanilyen zöld gérvágót, ami hasonló árfekvésben volt. Valószínűleg Zipper volt, de nem merem bizonyosan állítani. Vagyishát túlzás erre a stírolás szó. Fél percen belül odébb mentem, mert annyira hanyag gép volt. Lötyögött, kotyogott mindene szegénynek, ajándékba se fogadtam volna el, mert számomra csak porfogó lett volna.Viszont ahogyan jimy_l kolléga is kérdezte, gyanús nekem, hogy lécenként gyalulsz táblásításhoz. Persze, hogy tele lesz ideggel az agyad. Nagyold meg a léceket ragasztás előtt, és készíts belőlük 300mm széles csíkokat. A kívánt hosszban persze. Tehát ha 600 széles tábla kell, két darabban, ha 900-as, akkor 3 darabban és így tovább. Az így nyert 300-as táblákat vastagold. Ügyelsz arra, hogy egyforma állásban tolod át mindet utoljára. 300 szélességben viszont csak 3-5 tized fogásmélységgel dolgozz. Végül az így kapott elemeket összeragasztod, és összecsiszolod valami jobbféle csiszológéppel. (Kontaktcsiszoló erre az igazi, de olyan nem szokott lenni hobbistáknak.) És ezt így csináld akkor is, ha már nagyon profi gyalugéped van, mert lécenként azzal sem fog menni idegeskedés nélkül.
-
tbklaci
újonc
válasz
Fermoy #16661 üzenetére
Felejtsd el.Én még 60000 Ft-ért vettem,de 60000-szer megbántam.Ennek már két éve.A két asztallapját nem lehet párhuzamosan beállítani.Ennyi pénzért sokkal komolyabb gépet veszel használtan.Ennek az új árán vegyél egy használt egyengető gyalugépet nem szénkefés motorral,mint ez,és egy külön vastagsági gyalut.
Nagyon szép felületet gyalul,de megesz az ideg mire 50 lécet kigyalulsz táblásításhoz.Én most építek egy egyengetőt,utána a zipper-t csak vastagolásra használom,ha addig el nem adom,vagy szét nem verem kalapáccsal.Ez a gép nemhogy egy asztalosnak,de még egy magam fajta hobbistának se való.
Üdv. -
thyeby
őstag
válasz
privatposta #16660 üzenetére
Azért egy dolgot nem árt tudnod:
A bútorlap szabása nem amatőr feladat. Másfél millió forintos lapszabászgéppel lehet úgy vágni, hogy a vágásoknál ne pattogzódjon fel. Mi asztalosok sem vágjuk magunknak, hanem elvisszük lapszabászhoz, akinek fizetünk a vágásért. Szóval ehhez nem elég egy körfűrész, és bele egy jó fűrészlap.
A fűrészlap áráról a következőt:Minél drágább egy fűrésztárcsa, az annál jobb. Szebben, könnyebben pontosabban, gyorsabban vág, tartósabb és kevésbé balesetveszélyes. Minél olcsóbb, természetszerűleg annál szarabb is. A minőségi kategória 10 ezer forintnál kezdődik, és elmehet akár 50 ezerig is. A 2-3 ezer forintos lapok még barkács célra is hagynak kivetnivalót maguk után - jószerével nagyolni lehet csak velük, vagy tüzifát aprítani.
No, és bármilyen fűrészlapot vegyél is, fontos pontosan tudnod, hogy mire kell majd, mert nagyon sokféle fűrészlap létezik, és mind másra van kihegyezve. Vannak kompromisszumosak is, de annak a nevében is benne van a kompromisszum szó.Amelyik fűrésztárcsa megfelel bútorlap vágásához egy elővágó nélküli otthoni jobbféle gépbe, az 10-15 ezer forint. S még nem is ez a drága, mert kifizetnénk, hogy tudjunk a műhelyünkben is bútorlapot vágni, hanem az, hogy hiába vidialapkás korong ez, nagyon hamar kimegy az éle. Élezése annyiba kerül, mint egy occó vidiás korong, és mert sűrűn kell élezni, nem is tart sokáig.
Szóval szerintem akkor teszed jól, ha követed a nagyok példáját, és elviszed a bútorlapodat lapszabászatba - vagy már eleve ott veszed meg. Tizedpontosan, töredezésmentesen és olcsón vágják. Olcsó alatt azt kell érteni, hogy olcsóbban jössz ki, mint ha alkalmassá teszed a fűrészedet bútorlap vágására.
A rétegelt lemez is kényes téma. Ez már megoldható otthon, de csak precíziós körfűrésszel, és kétszer tolva minden vágást. Ez csak a keresztirányú vágásra vonatkozik, szálirányban egy hobbista is könnyen, szépen el tudja vágni. Első tolásnál csak belevágsz néhány tized mélyen (ez lesz az elővágás), másodikra átvágod teljesen. De a fűrészlapot úgy kell beállítani, hogy csak a lehető legkevesebbel érjen túl az anyagon. (Mivel a rétegelt lemez táblában ritkán igazán sík, ezért ez a beállítás sem egy pofonegyszerű mutatvány.) Ha nincs precíziós körfűrészed (asztali), akkor a rétegelt lemez vágását is érdemesebb lapszabászra bíznod.
-
jimy_l
tag
válasz
privatposta #16660 üzenetére
Tapasztalatom szerint egyikőjük sem fog átbaszni.
-
Fermoy
csendes tag
Szervusztok! Zipper gépekről van valakinek gyakorlati tapasztalata esetleg?
[link] -
jimy_l
tag
válasz
privatposta #16658 üzenetére
-
privatposta
tag
Jó reggelt.
Szeretnék bútorlapot,rétegelt lemezt vágni jó minőségben körfűrésszel. Kérlek segítsetek, hogy milyen fúrészlapot vegyek a körfűrészhez. Mitől függ leginkább? Fogszám, márka, típus, fordulat stb. Hol tudnám megvenni esetleg? Előre is köszi az infókat. -
Bokrász
csendes tag
Köszi a válaszokat!
-
thyeby
őstag
válasz
Bokrász #16650 üzenetére
Nos, látod, a válaszok szerint ez egyértelműen egy DW specialitás.
A DW gépészmérnökei bizonyára azért így oldották meg, hogy akik ilyen gépet használnak, ne fásuljanak bele a monoton munkába, hanem fordítsák a figyelmüket néha egyéb (valóban relaxáló) irányba is, közben pedig fejlesszék a logikai készségüket, hogy miként nyílik eme ördöglakat. -
Márton111
aktív tag
A makitánál ilyet nem tapasztaltam, pedig mindig kiveszem a lapot mikor elteszem,(ne álljon ki.)
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Futás, futópályák
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Eredeti játékok OFF topik
- Androidos tablet topic
- Renault, Dacia topik
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest