Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#17401) thyeby válasza thomgrande (#17400) üzenetére


thyeby
őstag

"Látszó helyen bútorlapot sem szoktak csavarozni. Nem szép látvány."

Ez is igaz.

Több fa van, mint asztalos!

(#17402) Speciali válasza epmd (#17390) üzenetére


Speciali
tag

mint mondtam, a katalogus megvan könyv (es CD) formában, de azert köszi! :)

(#17403) janos1985 válasza thyeby (#17399) üzenetére


janos1985
csendes tag

Ez a hátrafelé nyitás méretben pontosan mit jelent?
0.5mm, 1mm....?

(#17404) thyeby válasza janos1985 (#17403) üzenetére


thyeby
őstag

Igen.

Kitapasztalod. A lényeg, hogy ne szoruljon a fa a hasítóék, és a steller között. Ez a nyitás a metebó esetében hangsúlyosabb, mert annak két ponton rögzül a stellerje, míg a Makitáé képes kicsit "rugózni". Utóbbi konstrukció hosszabb egyenesvágásoknál előny, míg előbbi inkább a pontosabb vágásokra van kihegyezve.
Egy asztalos általában rágyalul a fűrészelt méretre. Akkor gyakorlatilag mindegy, milyen tipusú stellert használ.

Több fa van, mint asztalos!

(#17405) janos1985


janos1985
csendes tag

Köszönöm a válaszokat.
A makita MLT100, és a Bosch PTS10 között tud valaki valami olyan különbséget ami inkább a makita mellett szól?
Ez a makita egy magasabb szintet képvisel mint a föntebb említett Bosch?
Ilyenekre gondolok hogy profibb a gép, tartósabb anyagokból áll, pontosabb a beállíthatósága stb.

(#17406) thyeby válasza epmd (#17364) üzenetére


thyeby
őstag

Így már képben vagyok, köszönöm. :R

Több fa van, mint asztalos!

(#17407) thyeby válasza janos1985 (#17405) üzenetére


thyeby
őstag

#17304 ben elég bőven kifejtettem.

Több fa van, mint asztalos!

(#17408) epmd válasza Speciali (#17402) üzenetére


epmd
tag

Régen csináltam egy házra való bútort,volt vagy 60 fiók, és igényesebb fiókokat akartak mint a Blum metabox!Szinazonos lamiból kérték,akkor vettem tandem fióksíneket!Felcsaptam a katalógust és azon méretek alapján megterveztem és nem volt vele gondom.Amit észre vettem csak annyi, hogy 35-40 cm mély és nagyon széles(90-100cm) fióknál nem érdemes nagyon mély fiókot tervezni mert olyankor nem annyira műszeres!Más trükköt praktikát nem nagyon tudok,ha a könyv szerint csinálod az anyag kiírást és az összeszerelést akkor nincs buktató!

[ Szerkesztve ]

(#17409) epmd válasza Speciali (#17388) üzenetére


epmd
tag

A lényeget elfelejtettem leírni! Kész méreteket azért nem tudok,mert nem tudom miből akarsz fiókot csinálni!12 rétegeltből,vagy 16 -os fehérből vagy 18-as színes bútorlapból,mert ez mind befolyásolja a méreteket!A fiók fenék vastagsága is kérdéses hogy miből akarod csinálni.

(#17410) Winner_hun válasza epmd (#17409) üzenetére


Winner_hun
félisten

Tandemhez a max. oldalvastagság 16 mm.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#17411) epmd válasza Winner_hun (#17410) üzenetére


epmd
tag

A 18-as anyagnál is gyönyörűen működik csak vissza kell falcolni oldalanként a vasalatnál a 2 milimétert .A fiók külmérete nem változik csak a belmérete lesz négy milivel kisebb!

[ Szerkesztve ]

(#17412) janos1985 válasza thyeby (#17407) üzenetére


janos1985
csendes tag

Újra átolvastam az említett hozzászólást, értem hogy ne várjak csodát 200e ft alatti gépeknél, de engem az érdekelne hogy a két gép között van kb.40-50e ft árkülönbség ez érzékelhető a gépek között vagy teljesen mindegy, hisz ha mindegy fölöslegesen miért dobjak el súlyos tízezreket amit költhetek akár egy újabb gépre, anyagra vagy bármire.
Nem is akarok csodát várni, mint írtam teljesen kezdő vagyok, csak annyi tapasztalatom van amennyit ismerőseimnél szereztem, így szükségem van arra hogy belerázódjak, erre nem szeretnék egyenlőre profi gépet vásárolni, hisz még teljesen kétséges a folytatás.
Ha a későbbiekben még is azt hozza a sors hogy lesz folytatása a dolognak, akkor még mindig lecserélhetem egy komolyabbra.
Ha logikusan gondolkozom mint bárminél amikor kezd az ember előfordulnak hibák, bakik.
Az ebből eredő hibáknál nem mindegy hogy pl kárt teszek ebben a gépben, vagy egy olyanba amelyik ennek akár a többszörösébe kerül.
Magyarul először szeretnék megtanulni dolgozni egy géppel.
Így ráadásul érezhetem a különbséget ha kipróbálhatok egy komolyabbat, mivel most még viszonyítási alapom sincs.

Más, igényelnek ezek a gépek valamilyen karbantartást?
Nem arra gondolok hogy tartsam tisztán és ha életlen a korong akkor éleztessem vagy cseréljem, hanem pl van valami amit mint az autóknál bizonyos munkaóra után cserélni, ellenőrizni zsírozni vagy bármi módon kezelni, ápolni kell?
Nem szeretnék belefutni abba a hibába hogy a nem tudásom miatt menne idejekorán tönkre egy gép.

(#17413) Vikusz77 válasza pali923 (#17397) üzenetére


Vikusz77
tag

Megnéztem én is magamnak az aldis lemellózót, de nem vettem meg, mert a rúd amin csúszik a szerkezet, simán az alumíniumba fúr lukban fut, ami nem passzentos, így a tárcsa függőlegesen kb fél millit mozgott fel le, kitolt állapotban attól függően, hogy nyomta épp az ember a gépet. Magyarán lötyögött a szerkezet függőlegesen (vastagabb nútot mar(hat), mint kéne.
Használatnál nem jön elő ez a probléma?

(#17414) Soká válasza Vikusz77 (#17413) üzenetére


Soká
senior tag

A napokban én is belebotlottam egy kibontott példányba, úgyhogy belekíváncsiskodtam :)
Nekem pozitív tapasztalatom volt vele. Kicsit valóban lötyögött (ahogyan az én Ferm-em is lötyög, de nekem mégis bevált...) szóval, én úgy gondolom, hogy amikor a gép a talpán fekszik és biztonságos pozícióban nyomod előre az anyagban (előre és lefelé), akkor nem billeg a gép. Legalábbis nekem ilyen problémám sosem volt, noha rendre szidják ezt a Fermet (is).

(#17415) runner 125 válasza Vikusz77 (#17413) üzenetére


runner 125
nagyúr

Mennyibe kerül egyébként? Mert azon gondolkodom, h a konyhabútorhoz vagy bérelek egyet pár napra, vagy veszek a bérlés árán egy olcsót.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#17416) Soká válasza runner 125 (#17415) üzenetére


Soká
senior tag

Talán 14.000Ft.

(#17417) Soká válasza janos1985 (#17412) üzenetére


Soká
senior tag

Csak felületesen olvastam a dilemmádat.

Bosch/Makita ügyben: elég szemléletes, ha megnézed a súlyukat: zöldBosch 23,5kg Makita 38kg. Az egyik ugyan nettó lehet, a másik vlsz. dobozzal, kiegészítőkkel, de akkor is jóval nagyobb, erősebb konstrukció.
A zöld Bosch szerintem egy jól megtervezett, de kissé alulméretezett darab. Engem annak idején két dolog riasztott el: mindkét megtekintett darabnak be volt horpadva az asztala. Hogy eleve gyárilag volt-e ilyen, vagy a boltban létra helyett használták, nem tudom... A másik a műanyag fehér kis görgői, tipikusan olyan elemek, amit kis terhelésre találtak ki. Szóval, kompakt kis gép modellező jellegű felhasználásra kiváló, de ha Te ácsmunkákat is akarsz csinálni...

Nekem az nem tiszta, hogy mennyit és mit akarsz a gépeiddel készíteni? Magadnak fából bútorokat? Vagy másoknak is, esetleg nem is fából, hanem bútorlapból? Ha bútorlapból, akkor részemről passz, arra azt mondom, azt érdemes lapszabászatban méretre vágni és nem otthon taknyolni vele.

Ha fából akarsz dolgozni és olyan mennyiségben, amit a saját lakásod igényel, az olyan mennyiség, amit a barkácsgépek is elviselnek.

Azt is tisztázni kellene, hogy az említett 200.000Ft az egyszeri beruházás lenne, vagy netán 1-2évente meg tudnád ismételni ezt a beruházást? ha igen, akkor talán érdemes tényleg profi gépeket venni, de ha a mostani összeg (ami nem kevés) belátható időn belül a plafon, akkor gondolkozz inkább barkácsgépekben.

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy asztali körfűrészt szewretnél. Fontos gép, sokoldalúbb, mint egy kézi körfűrész. De! Kell hozzá hely (hol fogsz dolgozni?) és hosszú távon "megfulladsz" ha nincs elszívód vagy/és nem használsz pormaszkot.
Valószínűleg sokan nem értenek egyet velem, de én nem vetném el eleve az olcsó asztali körfűrészt! Ahogy én látom, a helyzet a következő: az olcsó barkács gépek közül messze az az Einhell klón a legjobb árú, amit az Aldiban még itt-ott lehet kapni Workzone név alatt. Ez 33e körül van, ezt a típust másutt 40felett árulják.
Három év gari, sokaknak van, többen tudják értékelni és örülni neki, mint akik szidják... (a gyártási szórást persze nem lehet kizárni) Nekem is volt, csak azért adtam el, mert vettem egy jobbat. Ami még mellette szól: ha nem teszed tönkre, könnyen el tudod adni 5-7ezer forintos veszteséggel. A zöldBoschért nem hiszem, hogy 70e-nél többet elkérhetnél, ha kihoztad a boltból...
Az Einhell klónok után nincs valós alternatíva a zöldBoschig. A többség viszont, ha már 100.000-t áldozna rá, inkább hozzátesz még és vesz egy makita mlt100-at. Ez hobbista berkekben "divatos" gép. Legalábbis elég nagy a respektje, és miután sokaknak van, sok róla az infó, tapasztalat. Én személy szerint nem kedvelem annyira, de ez csak amiatt van, hogy felkapott gép lett a jól csengő név és a kedvező ár miatt. Az biztos, hogy mellette a kétszer annyiba kerülő kék Bosch túlárazott. A Metabo TS250 is közel kékBosch árban volt, míg nem változtattak az árpolitikájukon. Biztosan én sem vettem volna, ha 2 éve nem akciózzák itt-ott 120-ért...
Szóval a Makita papíron is jól mutat, legnagyobb az asztala, legnagyobb a vágásmélysége, van tolóasztala, stb. Ezzel együtt marketing terén is a legerősebb. :)

Ha az Aldiban jársz (itt-ott) még kapni a lapostiplimarójukat. Ha szükséged van ilyen gépre, érdemes megvenni, mert jobbat csak 80.e felett kapsz.

Ami még szükségelhet: szúrófűrész - ebből szerintem érdemes egy belépő Makitát megcélozni.
A csiszoláshoz is kell gép, de ebben bizonytalan vagyok, mit ajánljak. Halottam már, aki megelégedéssel beszélt az Einhell szalagcsiszolójáról. Nekem egy profi mellett van egy Lidl/parkside márkás szalagfűrészem is, egészen jó. (itt jut eszembe, kell egy zajvédő is fejedre, ha nem akarsz megsüketülni...)

Ami még nagyon fontos lehet, az a felsőmaró. Erre áldozni kell, főleg mert ez az a szerszám, ahol a belevaló marószerszámok többe kerülnek, mint maga a gép! Én azt mondanám, hogy olyan gépet vegyél, amibe belefér a 12mm-es szerszám is. és olyat, amit asztalba is tudsz építeni, mert ha lesz asztali maród, akkor döntő többségben azt fogod használni. A legolcsóbb lehetőség egy mastermax névre hallgató 1800W-os gép, amit nem tudom, lehet-e mostanság kapni itthon? A következő talán ez, én szívem szerint pedig ezt ajánlanám, időnként ezt is akciózzák.
Érdemes venni hozzá egy harminegynehány darabos extol marókészletet.

Kezdetben úgy kell megtervezni a bútordarabot, hogy illeszkedjen a szerszámrepertoárodhoz, aztán később már érezni fogod, hogy mire is van szükséged. :)

Gyaluról akarattal nem beszéltem, Bár alapvető gép, de úgy gondolom, elsőre gyalult alapanyagból dolgozz, ne szélezetlen pallókkal kezd a munkát.

Ha profi asztalos lennél, valószínűleg a használtpiacon keresgélnél magadnak gépeket, de egy hobbistának nincs elegendő ismerete, ráadásul szereti az új gép szagát is :)

Urak, a trollokat ne etessék! - ha nem fontos...

(#17418) mdk01 válasza Speciali (#17388) üzenetére


mdk01
addikt

A lényegesebb számítások:
1.Korpusz belméret -24mm a fiók belméreted erre kell rárakni a fiókoldal vastagságát ami 12-18mm általában. 18mm vissza kell falcolni az oldalt mint azt már írták. Ha nem jössz rá hogyan értjük lerajzolom de sztem menni fog.
2. Sín hosszúság -10mm a fiókmélységed

Kb. ennyi a lényeg de ez mind bent van a katalógusban a blum honlapján.

Segítség lehet ha rákeres a neten a dynalog programra ezt hivatalosan a blum katalógos mellé adják és minden csavar helyét megmutatja a megadott korpuszméret,vasalat stb. megadása után. Sokszor nagy segítség főleg ha vannak hozzá sablonjaid sok-sok pénzért.

[ Szerkesztve ]

(#17419) janos1985 válasza Soká (#17417) üzenetére


janos1985
csendes tag

Köszönöm a választ.
Magamnak szeretnék bútorokat és ajtókat csinálni vagy még ami az eszembe jut :)
Most jelenleg ezt a kb 300e ft-ot terveztem rászánni, de ha később úgy alakulnak a dolgaim akkor természetesen fogok fejleszteni is.
Van egy kb 40m2-es műhelyem, ott elférek, van egy ipari porszívó itthon azt tudom használni elszívásra de ha nem elég jó a dolog akkor kimegyek az udvarra.
Nem szeretnék ez alá a kategória alá menni, ha nem fejlesztenék később akkor ez a szerszámkészlet elkísér míg működik, ha fejlesztek akkor pedig cserélem.
Szerintem ez a 30e ft körüli árcsökkenés belefér, hisz ha fejlesztek az már azt feltételezi hogy kitermelte az árát.
Felsőmaróban tegnap vásároltam egy Bosch pof 1200Ae típusút 8mm-es befogatással, tehát ez már van és így ez marad egyenlőre.
Van asztalos az ismeretségemben, tehát a gyalulást és a nagyobb szabási munkákat megtudom nála is csinálni egyenlőre amíg nem lesz nekem is minden ami kell.
És ugye ott van a már említett készre gyalult anyagok is.
Tegnap olvastam hogy a bosch körfűrészbe lehet hogy egy másik gép fém görgőit is be lehet építeni, ennek még utánajárok.
Közben arra jutottam hogy ez a bosch gép lesz amit megvásárolok.
Tudom kompromisszumos megoldás, végül is a nagyobb famunkákat megtudom oldani a rokonomnál, otthon pedig a kisebbeket.
Így nála sem lábatlankodom annyit és tudja a saját dolgait is csinálni, és én is tudom otthon folytatni a többi feladatot amivel elbírok.
Így 100e ft körül lenne a körfűrész, másik kb 100-130e ft lenne a többi kézi gép, a maradékból pedig megvenném a kiegészítőket.

[ Szerkesztve ]

(#17420) Bubi válasza Speciali (#17383) üzenetére


Bubi
csendes tag

Nekem is TS55 van :-) Milyen lapot használtok bútorlaphoz ?

Thyeby : a sima és a merülőfűrész különbségét Márton nagyjából jól leírta, annyit azért hozzátennék, hogy a Festool merülőfűrésze úgy viszonyul egy sima körfűrészhez mint a Domino-t a Lidl-s körfűrészhez :-) de a többi nagy gyártó is csak kapaszkodik utána. 110 ezresért vettem sínnel 5 éve, életem egyik legjobb döntése volt.

(#17421) Bubi válasza janos1985 (#17419) üzenetére


Bubi
csendes tag

Azért azt se felejtsük el, hogy a Makita és a Bosch is kínál olyan asztali körfűrészt amibe nehéz belekötni. Igen, kétszer annyiért mint a pts10 vagy az mlt100 - de nem azért kerülnek ezek ennyivel kevesebbe mert az egyiken műanyag a görgő a másikon meg fém, de nem ám. Egy asztali (asztalra tehető) körfűrész már önmagában is kompromisszum, a két kategória közötti árkülönbség pedig : egy kompromisszum-csomag, akciós áron. A végsőkig ki van spórolva a 'barkács' gépekből minden, sőt, ha valahol érvényesül a 'nevet fizeted meg' elv, hát akkor ezeknél nagyon. Mondjuk az is igaz, hogy a 'barkácsoló' azért nem önjelölt bútorkészítő, legalábbis a gyártók szerint biztosan nem. Fúr, farag, barkácsol.
Ha a precizitásra van igényed, akkor 100 ezerért kompromisszumokat kötsz. Kicsit többért már megkaphatod a Metabo TS250-et, ami az előbb említetteknél egy kategóriával feljebb van.

Egy (nem éppen biztató jellegű) összefoglaló az mlt100-ról : [link]

Példa a: szerelj a Bosch felsőmaróba egy kést, állítsd be úgy, hogy pontosan x mm-t álljon ki, rögzítsd a magasságot. Aztán fogd meg két kézzel, és nyomd a talpat a gép felé (a munkadarabon is ezt fogod tenni, valamennyire mindig nyomod lefelé + ott a gravitáció is) de most csak kézben tartva, a gépet fejre állítva tedd ezt. Azt fogod látni (eddig mindenki ezt látta, én is) hogy hiába van fixálva a mélység, össze tudod nyomni 0,5-1mm-t - ami nem tűnik soknak, de arra pont elég, hogy a kerekítés ne legyen teljes, vagy válla legyen, vagy két, egymással szemben elhelyezkedő nút már 2 mm-es hibát okozzon - ez már bőven látszik.
A talpába tehető másológyűrű ugyanez pepitában, dísznek van rajta.

[ Szerkesztve ]

(#17422) thyeby válasza janos1985 (#17405) üzenetére


thyeby
őstag

Nézd, ma éppen a Makitával szabdaltam a fáimat. Nem egy ultrapreciz gép, de a zöld Bosc-nál szerintem nagy léptékkel jobb. Az kotyog, lötyög, lóg, zörög. Ahol egy gép csak pontatlankodhat, hát az meg is teszi. Ahhoz túlságosan drágán kínálják. A gyenge kis asztalfelület például azt a korlátot fogja jelenteni számodra, hogy egyszer kitalálod, hogy valamelyik alkotásod legyen valami öblösebb keményfából. Na, ha az a Bosch odacsapja a fádat magához, mert hajlamos az ilyet megtenni még a profi gép is, ha nem egyengetett fát tolsz rá - onnan kezdve már sík asztalod sem lesz. Na, meg lehet, hogy erőtlen is lenne ilyen feladathoz. Szerintem ha most a pénz annyira számít, hogy meghátrálsz a Makitától, akkor vegyél inkább egy Güde konkurenst. Úgy gondolom, az se lesz rosszabb a PTS10-nél - igaz, nem is jobb.

Tekintve, hogy most kedvemre hasonlítgathatom a metebó TS25-ét a Makita MLT100-hoz, idevágó tapasztalatot osztanék meg most Veled:
Használható a Makita. Összevágtam vele ma délután 2 szék minden elemét. Fogjuk rá, hogy korrektül megoldotta. Az ülőkéhez táblásítanom kellett. Ezt a műveletet szeretem alapban a körfűrésszel egyenesbe vágni, s nem bedugni a vastagoló gyaluba azokat az oldalakat, ahol a ragasztás lesz. Azért, mert jobban megfogja a ragasztó, ha nincs tükörsimára gyalulva.
Nos, megoldotta a Makita a feladatot úgy, hogy egyetlen fadarabot sem kellett újra gyártanom - magyarul nem rontottam el semmit.
De!
Mivel az MLT100 stellerje, mint írtam, csak egy ponton fix, igen nagy figyelemmel kellett fűrészelnem. Könnyen belekerül egy-két tized differencia az egyenesvágásba. Mivel már sokat vágtam másik hasonló stellermegoldású fúrészen így, megtanultam, hogy mire kell kihegyezni a figyelmet. Ahogy sejtettem, ezen a Makitán is ki lehet tapasztalni a jó vágást. Szerintem egy kezdő még ezzel is sokszor rontana. De megtanulná kezelni, és fejlődhetne rajta. Nem vagyok abban biztos, hogy a zöld Bosch nem megtanítana jól fűrészelni, hanem inkább elvinné a kedved a munkától, és azt az érzést sugallná, hogy tehetségtelen vagy te a fához.
Nem szívesen reklámozom a metibót - van egy ilyen becsípődésem. De a TS 250-essel figyelni se kell toláskor az MLT100-hoz képest, és biztos, hogy jó eredmény jön ki a leszedőoldalról. Az MLT100-nál ez már nem annyira biztos. S vajon akkor a PTS10?
Egy fűrész használati értékét ilyesmik nagyon befolyásolják. Szép gép nagyon az a PTS10, talán a most felsorolt 3 asztali fűrész között valóban a legszebb. De gondold át: Szebbet akarsz, vagy jobbat?
Ilyen PTS10-et elég gyakran találok az apróhirdetések között. De ha nagyon keresgélek, akkor is szerencse kell hozzá, hogy belebotoljak egy MLT100-ba, vagy egy TS250-be. Szerinted ez véletlen?

"Ez a makita egy magasabb szintet képvisel mint a föntebb említett Bosch?"

Igen, ez a Makita egy magasabb szintet képvisel.
A PTS10 egy barkácsgép, a Makitát arra tervezték, hogy akár napi 8 órát dolgozzon tartósan. És három év garanciát adnak rá. Az ára pedig nem annyival több, mint amennyivel megbízhatóbb.
Azért megismétlem - ez még nem preciziós kategória.

Karbantartás:
- szénkefék cseréje, ha úgy 3mm-nél kisebbek lettek
- csúszószán kenegetése vazelinnal, vagy műszerolajjal (érzed, ha már nem könnyen fut)
- fűrészlap magasság állítójának a rendszeres zsírzása.

...A többit tudod magadtól.

Több fa van, mint asztalos!

(#17423) thyeby válasza Bubi (#17420) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm!

És mennyire fingatod? Milyen hosszú a sín hozzá?
Normális dolog lenne annak a gépnek, hogy én 30-as bükköt szélezzek vele köbméterszám? (Csak az egyik szélét, a többire már van alkalmas gépem.) Merthogy még mindig szabadkézzel szélezem a fát egy occó Güde fűrészasztalon.

Több fa van, mint asztalos!

(#17424) thomgrande válasza thyeby (#17422) üzenetére


thomgrande
tag

A BOSCH stellere elől-hátul rögzül. Mi lehet vele a baj?

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#17425) Bubi válasza thyeby (#17423) üzenetére


Bubi
csendes tag

Mennyire fingatom ? Nem ipari méretekben, hobbista vagyok csak, de talán pont ezért rákényszerülök időnként olyan dolgokra is amit asztalos nem (így) csinálna. 75mm vastag bükk palló, 3 méter hosszú, teknővé vetemedve ? Két vágás, földön persze. Egy 1400-as és egy 800-as sínem van (toldható).
Még akkor vettem mikor építkeztem, kőrisből csináltam meg a beltéri lépcső lapjait. Akkor tudtam meg (Kinzo és hasonló ballépések után) hogy jé, ez pont azt csinálja és úgy ahogy kell - pl derékszögben vág ! Röhejesen hangzik, de ez nekem újdonság volt akkor :-)
A köbméterszám szélezéssel az a baj, hogy :
- kiveszed a rakatból a fát, felteszed bakra
- ráteszed a sínt (de jelölni nem kell)
- ráteszed a sínt, levágod
- leteszed a gépet
- leveszed a sínt
- leveszed a fát
Persze te tudod, hogy ez sok vagy kevés... meg úgyis kitalálnád, hogy mit lehet összevonni :-)

(#17426) thyeby válasza thomgrande (#17424) üzenetére


thyeby
őstag

Valóban.

Köszönöm, hogy kiegészítettél. Akkor ez a javára szolgál.
Most megnéztem a kisfilmjét. Nem láttam, hogy hátul azt a kis körmöt állítani lehetne, ami az asztalba kapaszkodik. A metebón állítható. És ha lazára van állítva, akkor az a steller is lötyög. Van egy pici güde szalagfűrészem. Annak is csak egy ilyen szimpla karom van a steller végén. És az teljesen korrektül fixál. Igen ám, de annak a leszorító karocska forgatásával lehet a hátsó köröm feszességét kalibrálni - a wrox társunkét el is törték így, mert rosszul volt kalibrálva - együtt farigcsáltunk neki másik stiftet fából. Nem tudni, hogy ez a PTS10 megoldás milyen megoldás, élőben kellene látnom.

Volt régebben itt egy fórumtársunk, ha az emlékezetem nem csal, takee27. Jártam a műhelyében egy alkalommal, és mustrára vehettem ominózus körfűrészt. Úgy nyilatkozott, hogy pontatlan, és eladásra hirdette a nagy zöld gérvágóval egyetemben. De valójában vágni nem vágtam vele. Úgyhogy amit írtam, az csak másodkézből való. Nem hasraütéssel generáltam egy lehurkázást, ne érts félre.

Több fa van, mint asztalos!

(#17427) thyeby válasza Bubi (#17425) üzenetére


thyeby
őstag

"A köbméterszám szélezéssel az a baj, hogy :" :DDD

Nagyon életszerű ez a tételes felsorolás. Sajnos egyelőre szinte pontról pontra ugyanezt csinálom, csak a sínt azért teszem fel, hogy ácsceruzával húzzak mellette egy messziről is jól látható egyenest.
Ja, és a sorolásod annyival még kiegészül, hogy:

- Hol a xarban van a ceruza, megint megkeresed a ceruzát.
- Már megint elkopott a hegye, kihegyezed a ceruzát.

És ha szemből süt a nap, akkor hiába rajzoltad fel az egyenest, emlékezetből tolod a fát szabadkézzel, amikor pedig megfordul a szél, akkor telefújja az agyadat is bükk porral, mire hátrébb lépsz, hogy annyi mégse kerüljön a szemedbe, és seggreesel a kutyádban, mert ő meg az árnyékodban szeret megtelepedni.

De igazából én nem ezmiatt kérdeztem, hanem hogy bíri azt vajon egy ilyen festo csoda?
Márton111 kolléga így szélezi a fát, csak nem merülőfűrésszel, hanem egy mezei matabóval. Gyönyörű egyenesei vannak borovi pallóból így, csak ám sűrjen elkopik a tengely végén a kúpkerék, ami majdnem annyiba kerül, mint egy másik körfűrész fogaskerekestül. És az nem is bükk - igaz, nem is 30-as.

Több fa van, mint asztalos!

(#17428) Soká válasza janos1985 (#17419) üzenetére


Soká
senior tag

Bosch a fúrógéped, Bosch lett a felsőmaród, Bosch lesz az asztali fűrészed, ez azért egyértelmű preferencia. Egységes lesz a műhely színképe, és én biztosan nem beszéllek le erről, de itteni berkekben ne számíts túl sok zöldBosch drukkerre :) Valószínűleg csak azért nem szeretik, mert a régi megalapozott hírnevét és rangját ma részben marketinggel pótolja... Annyit azért ér, amennyi az ára.

(#17429) thomgrande válasza thyeby (#17426) üzenetére


thomgrande
tag

Ha megnézed ezt a képet akkor elmondom hogy ez úgy működik hogy a stellerben végigfut egy menetes pálca. A steller elején levő rúd tekerésével a végén levő kampós lemezt szorítod az asztalhoz. Ennél jobb megoldás kevés van.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#17430) wrox válasza thomgrande (#17429) üzenetére


wrox
senior tag

Ugyanilyen elven működik a kis Güde stellere is. Elég nehézkes állítani, megszorul a vége egy idő után, tekergetni kell az elejét, hogy fellazuljon. Nekem el is tört. Szóval nekem nem jön be. :)

(#17431) thyeby válasza thomgrande (#17429) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm, hogy kisegítettél - épp erre voltam kiváncsi. Ez valóban jó megoldás.

Több fa van, mint asztalos!

(#17432) thyeby válasza wrox (#17430) üzenetére


thyeby
őstag

Már az is eltört, amit csináltunk?

Nekem még egyik se rosszalkodott soha. Jó megoldás ez, hidd el. Szóval úgy fogalmaznék inkább, hogy pici pénzért bravúr, mert a stellert tisztességesen rögzíti. Persze, kicsit babramunka, de az olyan, ami egymozdulatos - hogy is fogalmazzak? - másfél milliós lapszabász gépen láttam csak.
Tégy úgy, amikor megszorul oldáskor, hogy amikor felhajtottad a kis rögzítőkart, ne tekerd semerre (nekem csak nagy hőmérséklet változáskor kell kalibrálni - egy beállítással sokáig jó marad), hanem csak told elfele magadtól az egész stellert úgy, hogy azt a kis rögzítőkart tolod, meglátod, könnyen kiold.
Na, meg azért a Bosch biztosan jobban megoldotta, mint a Güde - dehisz' drágább gép is.

Több fa van, mint asztalos!

(#17433) wrox válasza thyeby (#17432) üzenetére


wrox
senior tag

Az még nem tört el, hanem ami előtte van fekete műanyag, az is eltört. :)

(#17434) thyeby válasza wrox (#17433) üzenetére


thyeby
őstag

Olyat is lehet farigcsálni fából. ;)

Több fa van, mint asztalos!

(#17435) epmd


epmd
tag

thyeby : kipróbáltam a cxs-t és gyakorlatilag a legkisebb nyomaték neked teljesen megfelelne, ugyan akkor racsnizik le minden csavarnál,nem tépi meg a menetet és nem is kell utána húzni mert nem hajtja be teljesen a a csavart. Erre kiváló! más: még egy dolog a merülőfürészről! a nagy előnye még,ha szögbe állítod a gépet mert szögben kell vágni ,akkor gyakorlatilag ugyan azon a ponton fog vágni mint ha derékszögben vágnál!Szélezésre nem igazán ajánlanám!neked gyakorlatilag csak egy sínre lenne szükséged meg egy "megpatkolt"(6os vagy 8as dekorozott rétegeltlemez núttal a sínnek felcsavarozva a gép talpára)hagyományos körfűrészre.Ha nem gyártasz és nem szerelsz egyedi lépcsőt és nem csinálsz bútort ,akkor nem fogod kihasználni egyáltalán a merülő funkciót!Szélezni meg nem biztos hogy kell egy majdnem 200ezer forintos 1200w-os gép,szerintem nem arra való!6os rétegeltből vagy textilbakelitből meg lehet csinálni a vezetősínt a gyárihoz képest fillérekből.

(#17436) thyeby válasza epmd (#17435) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm, ez hasznos infó számomra. Megbabráltam én azt a CXS-t egy szakmai bemutatón alaposan, de nem mertem megvenni, mert a Madmax81 fórumtársunk rossz tapasztalata elriasztott. De így, hogy neked már ez a gép bizonyított, más a leányzó fekvése.

Nos, igen, nekem ténylegesen nem a merülő funkciója az, amit ezerrel használnék, hanem az a kombó, hogy csak lerakod a sínt, és már vághatsz tuti egyenest. Valójában a szélezésem megoldatlan, de akkora árkülönbség van a szélezett, és a szélezetlen bükk között, hogy nagy mennyiségben a gatyám is rámenne, ha készen vennék bükk deszkát.
Nem is annyira az árával van nekem bajom, rászánnám én azt a 200-at. Minden évben elkölthetek néhány százast gépekre. Hanem inkább az a kérdés tisztázatlan számomra, hogy mennyire bírná ez a gép az ilyenfajta strapát? Gondolkodtam én már ilyen általad javasolt megvalósításban, de valahányszor elvetettem, mert tapasztalatból tudom, hogy a kézi körfűrészek fogaskereke az én feladatomhoz egy méregdrága fogyóeszköz lenne. Bár tudnék valami kivételt.
A sín ugyan drága, de amit mondtál, hogy csináljak rétegelt lemezből, szerintem nem igazán jó. Mert az hamar kikopna. Egyébként nem is olyan kis feladat korrekt sínt házilag gyártani. Pláne toldhatót. A textilbakelit az bírná. De az meg annyira drága, hogy olcsóbb negyvenért megvenni a kész alu sínt. Ráadásul a textilbakelitet 1mx1m-es táblákban árulják. 50 ezertől felfele van az ára vastagságtól függően.

Azt hiszem, egyelőre az idén még maradok a már "bevált" kézi vezérlésű szélezésnél. (Csak már unom. Nagyon sokféle feladatom van egy évben, de ennek mindig úgy kezdek neki, hogy b@ssza meg, már megint széleszés.)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#17437) Soká válasza Vikusz77 (#17413) üzenetére


Soká
senior tag

szerk.

[ Szerkesztve ]

(#17438) epmd válasza thyeby (#17436) üzenetére


epmd
tag

a rétegelt lemez sin verzió mire elkopna az vagy két hónap,aztán csinálsz újat!Gépből meg a protool csp 68 as 1600 w-os jobb választás és olcsóbb. A múltkor voltam egy faipari suliban gépmunkát megcsinálni ott a szallagfűrészhez csináltak egy sima egyszerű és hosszú tolóasztalt azzal széleznek ás ha nem kell akkor csak félrerakják.

[ Szerkesztve ]

(#17439) janos1985


janos1985
csendes tag

Kipróbáltam a kuplunghegyet, kb 3x40-es csavarokat próbáltam,szépen beviszi síkba.
Ez a kuplunghegy amit használtam kicsit szorul mert tele van gipsz porral, így minimális nyomot hagyott.
Azt mondja a rokonom hogy újkorában a gipszkartonon sem hagyott, de ha ez gondot jelentene akkor egy kis papír ragasztószalagot kell csak ráragasztani, vagy egy vékony textilt és nem érintkezik a fémmel a fa.
Ez jó hír :)
A körfűrésszel kapcsolatban elgondolkodtató hogy az egyikről azt írjátok hogy gyenge, a másikról hogy a stellere egy oldalon rögzített, és így kezdőként nem egyszerű vele a munka mert eltolhatom.
A végeredmény az lesz hogy veszek valami még ennél is gagyibbat, aztán majd ha úgy alakul akkor veszek valami tisztességesebb gépet.

[ Szerkesztve ]

(#17440) Soká válasza Vikusz77 (#17413) üzenetére


Soká
senior tag

Áh, írtam egy csomót és elügyetlenkedtem...

"Megnéztem én is magamnak az aldis lemellózót, de nem vettem meg, mert a rúd amin csúszik a szerkezet, simán az alumíniumba fúr lukban fut, ami nem passzentos, így a tárcsa függőlegesen kb fél millit mozgott fel le"

Ma megint volt alkalmam szemügyre venni az aldis gépet és van egy jó tulajdonsága: míg az én Fermemnél a tengely szegecseléssel van rögzítve, addig az aldisnál zégergyűrűkkel, vagyis a tengelyt elég könnyű eltávolítani és esetleg egy nagyobb átmérőjűvel pótolni. Nyilván ez a cserebere akkor hatásos, ha az alu öntvény furatai valóban párhuzamosak egymással és nem a pontatlanságuk miatt szükségeltetik a kotyogás.

Egyébiránt rájöttem, hogy nekem miért nem volt gondom soha a ferm lötyögésével. Valószínűleg azért, mert én szinte mindig így használom:

és sosem ilyen pozíciókban:


Ezt a fotót, meg csak azért teszem be, mert ha jobban megnézitek, nagyon nem pontosan tartja a fickó a gépet:

Ez pedig segítség a merőleges tartásához:

(#17441) epmd válasza janos1985 (#17379) üzenetére


epmd
tag

itt szerintem félre értettél!Én egy masszív asztalra gondoltam amibe be van rakva egy kézi körfűrész (és vagy felsőmarógép)ami mobilizálható,nem egy komplett asztali körfűrészgépet építeni mondtam.

(#17442) mdk01 válasza janos1985 (#17439) üzenetére


mdk01
addikt

a másikról hogy a stellere egy oldalon rögzített, és így kezdőként nem egyszerű vele a munka mert eltolhatom.

Ezt ki írta?!

(#17443) mdk01 válasza Soká (#17440) üzenetére


mdk01
addikt

Az a makita-s több mint vicces. Elképzeltem az ipse testtartását, hát szégyen.

Az utolsó kép pedig a legújabb 300k-s lamellózóknál életképes ahol a tengelyt lehet állítani...csak mert kicsit megtévesztő. Jók ezek az új lamellózók, csak baromi drágák, pedig nagy konkurencia a domino, de valahogy mégsem adják alább.

[ Szerkesztve ]

(#17444) Bubi válasza thyeby (#17427) üzenetére


Bubi
csendes tag

Kicsapózsinórral nem lenne egyszerűbb ?

Ami a fűrészt illeti : ki kellene próbálnod milyen, mert nagyon más a merülő mint a sima abban, hogy egy rugó visszanyomja alapállásba (mint a felsőmarót ha nincs rögzítve). Nekem már a sima körfűrészen furcsa (és veszélyes is emiatt) hogy mindig kiáll belőle a tárcsa.

Amúgy meg : bíri.

[ Szerkesztve ]

(#17445) darkipista válasza janos1985 (#17439) üzenetére


darkipista
csendes tag

Ilyenkor kapok sikítófrászt :O Veszek egy gagyit ,és majd egy jobbat.Ha megvan rá a keret,veszel egy használt kiskőrösi 300-ast 100ért és a körfűrész kérdés kipipálva egy életre.Viszonylag kis helyen elfér,mart öntvény asztal,a motort is cserélni lehet mert ékszíjas.

(#17446) thyeby válasza janos1985 (#17439) üzenetére


thyeby
őstag

nagyon nyöszörög a szerverünk :((

" a stellere egy oldalon rögzített, és így kezdőként nem egyszerű vele a munka mert eltolhatom."

Nyugi, nem világvége! Hamarosan beteszek egy fotót az enyémről, hogy olyankor, amikor azt akarom, hogy úgy álljon a steller, mint katiba agyerek, mit trükközök. Csak most megint eléggé fingatós napjaim vannak, lehet, beletelik néhány nap.

Több fa van, mint asztalos!

(#17447) thyeby válasza mdk01 (#17442) üzenetére


thyeby
őstag

Én voltam, jelentem.
Az ilyen rögzítésű stellerek simán bemozdulnak kis erő hatására is fél millimétert - ezt kipróbáltam az MLT100-on is. Amikor táblásításhoz vág az ember, olyankor ez qrvára nem jó, mert nem lesz szép illeszkedése a léceknek. Egyébként inkább rövidebb daraboknál jön ez elő. Letoláskor nagyon kell figyelni, mert bele lehet egy kiflit kanyarítani a vágás utolsó néhány centijébe. (A legelső vágásom így sikerült.)

Egyébként sokan be vannak szarva az ilyen stellermegoldástól, pedig vannak esetek, amikor ez a szerencsésebb. Meghát egyszerű oldalról kitámasztani - csak plusz munka.

Több fa van, mint asztalos!

(#17448) thyeby válasza darkipista (#17445) üzenetére


thyeby
őstag

Sikítófrászt azért nem kell kapnod. Ez is egy alternatíva, méghozzá nem is rossz, nem is drága. De egy ilyen gép több kompromisszumot is igényel. Lassú és nehézkes az állítása, kicsi az asztala - viszont príma szürkeöntvény - tolószánt elég körülményes applikálni rá, a balesetvédelme a múlt század közepén jónak számított, ma már nem annyira, dög nehéz helyhez kötött gép, nem megoldott az elszívása, és nem sorolom tovább. Ezek nem kifogások, ismétlem, hanem kompromisszumok.
Őszintén tisztelem azt a generációt, aki az ilyen monstrumokra esküszik. De az ifjabbak már másképp látják - sokszor nem is véletlenül.

Több fa van, mint asztalos!

(#17449) thyeby válasza Bubi (#17444) üzenetére


thyeby
őstag

"Kicsapózsinórral nem lenne egyszerűbb ?"

Nem tudom, nem próbáltam még. De szerintem annak nincs olyan szép éles kontúrja, ami segít pontosan vonal mellett (vagy rajta) maradni. Ahhoz a módszerhez meg a zsinór porozássak kellene bíbelődni - szerintem egy kutya.
Igen, a kezdetekkor az volt az eredeti elképzelésem, hogy készítek egyhosszú kalodát a szalagfűrészhet vezetőrendszerrel, de mert eladtam a szalagfűrészt, az újat még nem vettem meg, gyorsan széleznem kellett egy megrendelés miatt. Nem volt kéznél, csak körfűrész, megcsináltam azon. És rájöttem, hogy körfűrésszel gyorsabb is, és szebb is.
A mezei körfűrészeket felszerelik visszarugó burkolattal. A jobbakon ez nagyon finoman jár. Inkább csak szokatlan az Neked, mert tényleg amorf - nem tudja az ember szép stabilan sehova letenni. (Egyiket-másikat nem is szabad addig, amíg pörög.)
Egyébként tavaly kétszer is belebotlottam 60-70 körül keveset használt Festo merülőfűrészbe a hirdetések között.

No, ezen még lesz gondolkodnivalóm. Azt hiszem kivárok. Néhány hét múlva széleznem kell, addig nem akarom elkapkodni a döntést, utána meg mélyebbre ások ezirányban, ha az időm engedi.

Nagyon köszönöm a figyelmességedet!

Több fa van, mint asztalos!

(#17450) thyeby válasza mdk01 (#17443) üzenetére


thyeby
őstag

Csodálkozok azon, hogy nem tudnak elszakadni a lovasszekértől. Amilyennek megalkotta az elsőt a Lamello, mind ma is pont olyan. De mi lenne, ha azt a kurva fogantyút odatennék, ahova a Festo a domino-n. Nagyon biztoosá teszi a fogást, ráadásul még egy ilyen balfax reklámszakember se tudná helytelenül tartani.
(Tényleg úgy pózol szegénykém, mint aki balfelől vár épp egy jó nagy pofont. Azt én tudom, hogy a juliskanéniket simán megőrítik a mosóporreklámokkal, meg a fogorvosi kamara ajánlásával, de szerintem ezt a szakmát ilyen marketing melléfogással nem megnyernek az ügynek, hanem eltántorítják inkább.)

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.