Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
And01
aktív tag
válasz
thyeby #16582 üzenetére
Mindenképpen a gyalulni érdemes, a furész után mindenképpen kellene gyalulni!
Más:
Van valakinek valami otlete hogy lehet egy új tolgy gerendát oregíteni?
Alapvetoen egy régi épuletben lesz cserélve tehát hasonlónak kellene lennie!
(elsosorban a feluletet kellene némileg szálkásabbra amolyan oregesre varázsolni) -
-
thyeby
őstag
válasz
jimy_l #16596 üzenetére
Ha azért fogja rágni a fülemet a piac, akkor lesz mankó is.
Csúzli nem lesz, pedig szét akarnak szedni érte. Jól fogyna, de lelkiismereti kérdést csináltam belőle. Volt, szép volt, jó volt, de ráeszméltem, hogy ha gyártok ezer csúzlit, akkor az legkevesebb 1000 töröttszárnyú madarat jelent. Szóval inkább csinálok mást - kurvanagy ez a világegyetem, annyi sok megvalósítatlan ötletem van így is.
-
thyeby
őstag
válasz
Armahun #16583 üzenetére
Igen, nekem is ez volt az első gondolatom. Nem rossz eljárás ez, sok előnye van a gyaluhoz képest.
Annyival okoskodtam másként nálad, hogy előbbfelszeletelem a fát keskenyebb vég+vágásvastagság+szélesebb vég méretűre, aztán ezeket már csak ketté kell szelnem ferdén egy jól elkészített sablon mellett. Így nem kell forgatnom a deszkát, csak nyúlni a következőért. Szabadkézzel ki is próbáltam, prímán ment.
Van viszont a gyalugépes verziónak is jónéhány előnye. Számomra legfontosabb elsősorban az, hogy nem porolom percek alatt tele a műhelyt (és persze az orromat), másodsorban az, hogy így minden egyes darab garantáltan tutira egyforma. (Mert a körfűrészem stellerje csak egy ponton rögzül, tehát van némi elhajlása, ha megfeszül a fa, amit ráadásul szabadkézzel széleztem.) Ebből adódik, hogy ha gyalulom, akkor egyengetni se kell. Ráadásul sokkal kevésbé balesetveszélyes. Szempont volt az is, hogy amíg a körfűrészhez épített sablonnal minden egyes újabb sorozat kezdése előtt újra meg kell találni a steller pontos helyét, míg a gyalugépes verziónál egyszerűen belökni a sablonba, és indulhat is a meló. Az jelentéktelen apróság, hogy így az előzőleg pontosan derékszögben méretre vágott végek szögeik szerint teljesen szimmetrikusak maradnak.
Szóval ezek miatt már eldöntöttem, hogy gyalulás lesz ennek a vége. Igaz, akkor két db sablont kell készíteni, mert ugye első menetben 3mm szintkülönbséggel megy az egyik oldal, utána 6mm szintkülönbséggel a másik oldal. De csak egyszer kell megcsinálni azt a sablont.Arra jutottam, hogy az általad javasolt eljárás gyorsabb és egyszerűbb, azt elteszem arra az esetre, ha megindulna az üzlet, és jó nagy sorozatra lenne szükség. Most csak egy 50-100 db-os próbagyártásról van szó, ami előzetes számításaim szerint ugyanekkora nagyságrendű éves ismétlődést fog jelenteni. Akkor viszont megéri majd beruházni valami precízebb körfűrészre, mert változatlanul egy lemezből épített Güde gépet nyúzok ilyen és hasonló vágásokra. (Hihetetlenül megtáltosodott ez a Güde, amióta rátettem egy profi Freud hosszvágó fűrészkorongot.)
-
-
thyeby
őstag
Ez a terpentines oldás nagyon könnyűvé teszi a felhordhatóságot, de szerintem nem ivódik olyan mélyre, és nem is olyan töménységben, mint amikor hőlégfúvóval felmelegített fába olvasztjuk bele a viaszt. A melegítéses módszert megtapasztaltam. Húsz év után is olyan makulátlan kültéri bütüfelületeket adott az eljárás (fenyőfán!) eredményül, hogy le a kalappal. Meg is jegyeztem, hogy bújhat a méhviasz mögé az összes drága kültéri favédő kemikália.
-
Soká
senior tag
válasz
ferkoboy #16588 üzenetére
Legjobb, ha teszel egy próbát.
Biztosan működik a méhviasz is, de az ilyesmit úgynevezett keményviasszal szokták csinálni (a helyesírás-javító szerint inkább reményviasz...), ami a benne lévő oldószer (terpentin) miatt kenhető állapotú és valami egyéb adalék miatt nevezhető "keménynek". A melegítéses módszer nem tudom mennyire célravezető, terpentinnel szokták feloldani a méhviaszt, ami aztán elpárolog a felkent anyagból.
Az olaj mélyíti a színét a fának, szerintem szebb lesz tőle, bár én mindig csak natúr fára kenem, nem pácoltra.
A bükknél nem árt pácolás előtt nedvesen átkenni a fát és újra lecsiszolni finoman a felálló kis "szőröket". -
ferkoboy
senior tag
Sziasztok!
Bükk és juhar fát pácolnék ( 2 rétegben a szín miatt). (bútor)
Milesi vizes pácot vettem hozzá. Utána méhviasszal szándékoznék kezelni.
Mit gondoltok erről?
Méhviasz - felmelegítve 100% méhviasz, bedörzsölve, vagy esetleg kevesjem valamilyen olajjal?
Jó lesz ez vizes pác után?Köszönettel:
Ferkó -
jimy_l
tag
válasz
Winner_hun #16576 üzenetére
No, egy hónapja én is így jártam velük, nem tom mi történt, de elkanászodtak.
Így fogtam az összes lapot és átvittem a Boronkayhoz, hogy hajtogassa újra.
Pedig ez a pilana itt van pár sarokra, tőlem. -
jimy_l
tag
válasz
thyeby #16582 üzenetére
Olyan hosszú ék kell, mint a munkadarab, így nem hajlik be középen, a gyalu alatt.
Vagy csinálsz egy marósablont rétegeltből és a csapágyas színlelő marót eltologatod, ha hosszabbra hagyod akkor csavarozhatod a végein, később méretre vágod.Gyanítom asztalos maród nincs, mert azzal még egyszerűbb lenne.
-
Armahun
addikt
válasz
thyeby #16582 üzenetére
És ha szeletelnéd körfőrészen hosszú vezető mellett amin a tárcsa előtt és után is végig felfekszik?
Beállítani a vezetőt a vastagabb méretre és a vágandó anyag eleje és a vezető közé egy akkora távtartót betenni amennyivel keskenyebb az a vége.
Így csak 2 ponton a távtartónál és a másik végén feküdne a vezetőhöz.
Minden vágásnál átfordítani, hogy ne menjenek el keresztbe a szálak.
Egy vékony lappal sok anyagot meg lehetne spórolni. -
thyeby
őstag
Tegnap megerősítettél benne, hogy jobb lesz ezt gyalulni. Ma munka után gondoltam, kipróbálom. Kifogott rajtam a sablon elkészítése. Holnap lécenként kell kifűrészelnem szabadkézzel, és a végén összeragasztom. Ha csak néhány megfelelő méretű éket tettem alá, a 32-es bükk behajlott a gyalu alatt.
Van jobb ötleted a sablon legyártásához?
-
mdk01
addikt
válasz
A pillanatszorítójuk nagy faxa még.
-
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #16579 üzenetére
Próbáld ki Boronkay-t, vegyél tőle szénacél szalagot. (Azzal vigyázni kell, nagyon könnyű túlfeszíteni!) Valahol a Keleti pu mögött van a műhelye.
-
thyeby
őstag
válasz
Szerintem arról van szó, hogy a Pilana megcsinálta nekik a szalagot, ők meg vagy trehányul hajtogatták ki, vagy szar a hajtogatójuk. Én a Pilana vidiás fűrészkorongokra gondoltam, ha én dicsértem őket. A DeWalt gérvágómat azzal szállították, és alulról súrolja a profi kategóriát.
Írtam régebben, hogy a kis járókerekű szalagfűrészekre pl D=300-350 nem szabad feltenni azokat a hagyományos szalagokat, amiket a magyar asztalosok előszeretettel használnak. Történt néhány napja, hogy takarításba kezdtem, és elhatároztam, hogy a felgyülemlett hulladékokból kifűrészelem a még hasznosítható darabokat, a többit teszem a kazánba. Volt egy ilyen hagyományos (15-ös) vadiúj szalagom, amit azért csináltattam, hogy ha fenyőt kell fűrészelnem, akkor majd azt teszem fel, oszt had gyantásodjon magának, ki bánja. Most nem fenyőhöz, bükkhöz gondoltam használni, s mert a tervezett műveletet nem tekintettem termelésnek - ki tudja, mi lesz a sorsa az így megmentett fadarabjaimnak - feltettem hát eme occó de vadiúj szalagot. Kínlódás volt. Nekem is elhúzott a steller mellől, és nyomtam az anyagot, mint süket a csengőt, alig haladtak a vágások. Megmérgesedtem, visszatettem a drága szalagot. Egyből kijavult minden. Két ujjal lehetett tolni, gyorsan pontosan ment a munka így.
Nos, ekkor eszembe jutott, hogy nem írtam én hülyeséget, amikor nem tanácsoltam a hagyományos szalagot feltenni az ilyen szalagfűrészekre. Pedig akkor én csupán arra gondoltam, hogy szakadozni fog a kis kerék miatt az ilyen occó szalag. Akkor még nem mertem írni, hogy se jó kihajtogatása, se jó élkialakítása nincs ezeknek a szalagoknak, csak azt tudtam tapasztalatból, hogy nem igazán éltartó.
És van is egy olyan gondolatom, hogy persze, egy 800-as kerékre nem szoktunk 15-ös, meg 25-ös szalagot tenni, hanem 40-est, meg 50-est. És az nem húz el, mert olyan széles, hogy ha rosszul van kihajtogatva, a lap visszahúzza az anyagot. No, igen, de akkora széles szalaggal meg nem lehet ívet vágni - épp az lenne a szalagfűrész igazi értelme pedig.Had kérdezzelek: Mekkora kerékre tetted a szalagot, és milyen vastag anyagot vágtál vele?
-
Sanyabá
senior tag
válasz
Mondjuk én nem ismerem a Pilana szalagfűrészt,így azt nem is tudom hogy milyen.
De lehet az akár milyen gyártmány , ha nincs jól meghajtogatva ,és élezve.
Te esetedben egy értelműen a hajtogatás volt a ludas, ahhoz meg elég sokat kell járatni a bandázson a lapot, hogy kiegyenesítse a hajtogatást. -
Winner_hun
félisten
Többen dícsértétek itt a Pilanát. Vettem náluk a szalagfűrészre egy 25 meg egy 30 széles szalagot kb. 1 hónapja. Ma kellett volna használni. A 30-as került fel előbb a gépre de nem tudom hogy volt-e már ekkora szalag rajta, a bandázs minden esetre tologatta a lapot, na de csak be sikerült lőni hogy ne mászkáljon.
Jöhet is a munka, vonalzó melletti vágás. Na ez már nagyon nem volt rendben, elhúzott az anyag. Arra gondoltunk hogy amíg mászkált a szalag addig a bandázs visszanyomta valamennyire a fogakat, így nem volt jó a hajtogatás.
30-as szalag le, 25-ös fel. Ennek a fogai nem kerültek a bandázsra (parafa), egyből jó lett a beállítás, nem kellett semmit állítgatni. Viszont vonalzó mellett ezzel se lehet dolgozni, ferdén ment az anyag ha nem 1 méter/perc "sebességgel" toltam az anyagot. Kipróbáltam vonalzó nélkül is, az egyenes vágáshoz eléggé ferdén kellett tartani az anyagot. Rosszul hajtogatnak, 2 lapnál is. Erősen nem ajánlott kategória a részemről.
Ezen felül ott van még hogy az üzletben kiírt árak. Vettem egy kézi fűrészt, számlaírásnál kiderült hogy a kiírt ár az nettó ár. Mi van? Tudomásom szerint a legalacsonyabb kiírt áron (ha több van kint) kell odaadni a terméket. Sehol nem láttam olyat hogy plusz áfa. Megyek majd arra, megkérdezem tőlük hogy ez mégis hogy van illetve a szalagfűrésszel tudnak-e kezdeni valamit, rossz gépbeállítás volt-e vagy ennyi és kész. -
vgergo
aktív tag
válasz
Winner_hun #16574 üzenetére
Igen abból is jó.
-
vgergo
aktív tag
Valaki küldene nekem erre egy ajánlatot?
Aljára görgöket szeretnék.
Faanyag: 25-ös cseresznye bútorlap. -
mdk01
addikt
válasz
jimy_l #16566 üzenetére
Oké elhiszem
Thyeby: Gyalugép
Berakhatsz egymás mellé többet is nem annyira balesetveszélyes és gyorsabb, meg kevesebb energiádba kerül és a port sem szívod.
Ha nem pár milliméterről van szó akkor lehet nem így kellene de ezt egyfogásra leviszi a gyalu.Persze ahogy gondolod te látod a többi körülményt.
-
Soká
senior tag
válasz
thyeby #16565 üzenetére
Igen, olyan. Jól járt vele, aki megvette 35.000-ért.
Túl sokat nem tudok róla írni. Pontosabban annyit igen, hogy egy nagyon jó kis gép, nem tudok olyat említeni, amit hibának vagy kompromisszumos megoldásnak nevezhetnék.
De, mégis: Egyszer kilazult a magasságrögzítő kar csavarja. A talp felől tekerhető lift forgatása kissé nehézkes (erős az ellenrugó, ami benne van) én, hogy ne erőltessem ezt a menetes rudat, általában alulról besegítek azzal, hogy emelem a gépet.Profi gép és úgy is viselkedik. Két okból vettem meg:
- 3-4 éve ez volt a legolcsóbb profi gép (70.000 körül, míg a vetélytársak 100.000 felett)
- kimondottan alkalmas asztalba építéshez
- és mert persze jókat írtak rólaA gépek tartósságáról én nem igazán tudok nyilatkozni, szinte egyiket sem használom annyit, hogy ezt megtudjam. Tettem fel fotókat.
-
thyeby
őstag
Napok óta agyalok rajta, hogy miként oldjam meg, milyen sablonokat és munkafolyamatot alakítsak ki, de a gyalugép eszembe se jutott. Tulajdonképpen nincs szükség gyalult felületre, collos rádiuszmaróval teljesen le lesz kerekítve, úgyhogy a Freud korong vágásképe több, mint elég. Viszont ez a gyalu annyiban izgatóbb, hogy kevésbé balesetveszélyes, nincs por, és végül is három mm szintkülönbséget kell csak egyenesbe hozni oldalanként. Igaz a gyalukést inkább kímélem a kopástól, mint a körfűrész vidiáit, mégis egyre inkább hajlok arra, hogy gyaluval lesz a próbagyártás, később meg majd meglátjuk.
A körfűrész mellett az szól, hogy egy vágással két darab is kész van egyszerre, csak sikerüljön jó pontos sablont készíteni, ami épp elfelez egy megfelelő méretű deszkát ferdén úgy, hogy a végeredményt már nem kell tovább igazítani, hanem méreten van. Ma ki is próbáltam sablon nélkül, vonalrajz mentén a körfűrésszel ezt a bravúrt. És jól sikerült szabad kézzel is. Elvileg tehát pontosnak kell lennie majd sablonnal is.
Még van néhány napom, amíg agyalhatok rajta, aztán muszáj lesz dönteni - addig hát jól megrágom még ezt a dolgot egyéb munkák közben.Igazából azért kérdezősködök, hogy ha valaki csinált már ilyet, és tudja, hogy mivel lehet elcseszni jó sok időt, pláne anyagot feleslegesen, annak a szavára bizonyára nagyon odafigyelnék.
-
-
Márton111
aktív tag
válasz
thyeby #16556 üzenetére
A sablon miatt lesznek egyformák .A sablonba berögzíted,és a sablont tolod a szalagfűrész vezetője mellett.
Utána meg is gyalulhatod egy másik sablonba fogva,vagy lemarod .(ahogy a lapockakészítő vidéki sorozatgyártó szaki)5p 20mp-nél van -
thyeby
őstag
válasz
darkipista #16557 üzenetére
Hú, tényleg. Ez tök jó!
Nagyon köszönöm!
-
thyeby
őstag
Fiúk!
750mm hosszú, egyik végén 26mm, másik végén 32mm széles, 26mm vastag leceket akarok fűrészelni. Sokat.
Még sosem láttam, miként fűrészelik ki az asztallábakat - mert ez az egyik dimenzióban ugyanolyan.Csinált már valaki ilyet? Van valami szakmai trükkje annak, hogy pontosan egyformák legyenek?
Van elképzelésem, sablont kell hozzá csinálnom, de azért megkérdezlek Titeket, hogy aki már csinált ilyet - Nem a céjencével, Balázs, mert nekem olyanom (még) nincsen - elmondaná, mi a titka ennek a dolognak? -
Soká
senior tag
válasz
thyeby #16542 üzenetére
A szögbelövősről már tudod, hogy trükkfelvétel, a kanadai fasziról meg érdemes tudni, hogy az a vicc kategóriába tartozik, vagyis ne ne vedd komolyan. Paródia, amihez a nyelven túl az "amerikai-kanadai" ellentéteket sem árt ismerni. (én sajnos egyikben sem vagyok jártas)
És ha már vicc, bár ez komoly, itt van az én Freud 12-es 12,7-es patronom:
-
thyeby
őstag
válasz
Armahun #16551 üzenetére
Egy ügyes esztergályosnak a kezébe adtam egyszer életem első vadiúj Dimar rádiuszmaróját, hogy vigye közelebb a csapágyat a vidiákhoz. Hát olyan ügyes volt, hogy a porvédő karika a vidiákon feküdt - pedig mondtam neki, hogy óvatos legyen, mert most adtam ezért a mütyűrért 12 ezer forintot. Szóval kockázatos dolog az ügyes esztergányos, ezt megtanultam.
-
thyeby
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Green Cell tiszta szinuszos 1500W / 3000W autós inverter (INV22)
- Eladó CURRUS NF11 Panther
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest