Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
envagyok
üzenetére
MiniToolPW, evvel tudtam pld kiegészíteni a 8Gigás DOS7.1EE partíciómat 90gigás extended FAT32 partícióval, az alsó drive a képmentésen. A Hirens bootDVD- n van. A Win10-11 partíciókiterjesztése nem ok, mert az automatikusan alignál, arról pedig a DOS/Win9x nem indul, XP már igen.
-
-
jokeph
nagyúr
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Nrm az Acronis true image?
Abból keresem a 7.0-ást, az elvileg windows95-től Xp-ig mindenen elszalad. -
-
A 22" VA LCD porba tapossa a legprofibb CRT- t is. Pixelhelyes, brutál brillance kép retro köztes felbontásokon is. Még grayscale- t is tettek a menüjébe, a tervezők sejtették hogy ez retróra is ütős lesz, fekete-fehér nosztalgiára is lehessen állítani.
-
A crt jelenleg emulálhatatlan normálisan. Change my mind.

Persze majd ha lesz 8-12k felbontású oled, ami megy vagy 300 Hz-et, akkor talán lehet majd olyan algoritmust írni rá, amivel a crt féltucat érdekes attribútuma közül (amik miatt crt-t tartanak még sokan) sikerül mondjuk másfelet (feketék (ez már oled win), és a foszfor pöttyök / grille rajzolatát) leutánozni, de ahogy írtad is, még nagyon nem tartunk ott az oleddel.
Ha ott tartanánk, már itt csücsülne az én asztalomon is egy szép lapos oled a Trini helyett, mert őszintén fsz kivan hogy ki kellett húznom az asztalt, hogy elférjen a segge, és hogy fel kellett számolnom a dual monitor setupom, mert az se fér már el így
Én szeretnék amúgy hinni a crt emuban, de annyira eltér a tech a cső és a lapospanelek között, hogy azoknak, akik a crt-re nem csak egy csomag specifikációként tekintenek, hanem úgy szeretik, ahogy, szerintem sosem fogják azt megkapni egy emutól, ami egy csövest vonzóvá tesz. Nekem is ez a para a sztoriban, hogy crt-ből már nem lesz több, és eléggé meg leszek lőve retro gémingnél, mert nekem annak a hangulatnak és gyönyörnek a nagy részét ez adja.
Ha van egy sok mindenre már most kiváló tech (oled), és azon megpróbálunk egy olyan techet emuzni, amit sokan a hibái ellenére is szerettek, le kell utánoznunk a hibáit is, az eredmény pedig még mindig nem lesz "elég hibás", érthető vagyok remélem
-
arn
félisten
Oledbol meg a tortenet elejen jarunk, meg ott a microled is, olyan crtt emulalhatsz vele, amilyet akarsz, annak hatulutoi nelkul.
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Igen, normális, és akkoriban annak is tekintettük, de mai szemmel már vállalhatatlan lenne. Hiába szép a képe, ma már 85Hz-től is kifolyik a szemem egy CRT-n, és ezek a tulajdonságai sem megnyerőek amiket leírtam. Mondjuk ebből a szempontból ez a monitor különösen extrém volt, de akkoriban kicsit később láttam olyanokat, melyeknek a hátsó kinyúlásukon volt aktív hűtés is, szerintem az enyémre is kellett volna.
És kattant az kikapcsoláskor is, de később is 2-3-t random X percenként. És kikapcsolás után 20-30 perccel még simán meglehetett mondani, ha ment az elmúlt félórában
De mondom a legdurvább az volt, hogy a mérete és a felbontás nem tudása miatt (egyrészt dosban konkrétan nem volt kép mert túl alacsony volt neki a felbontás), kénytelen voltam 1024-ben meg 1600×1200-ban játszani, ami megtolta a gépigényeket
(bár később 2009-ben a CompaQ V720-al már ez nem volt probléma, mert a 2669MHZ-re húzott Athlon XP, 2GB RAMmal és a 7300GTvel ebben a felbontásban is elbírt mindennel ami hajlandó volt még elindulni az SSE2 vagy újabb DirectX hiányában; később a Phenom 9500 a HD3870X2 miatt meg pláne).A Samusng 765MB-nél meg a CompaQ V720-nál már azonnal jó volt a kép, de ezek jóval későbbi modellek. Tulajdonképpen ezek egyfajta CRT csúcsok.
-
KROK640
nagyúr
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Tudja ő azt, nem kell olvasnia
-
válasz
KROK640
üzenetére
Oh ez mind normális jelenség.
A manual 30 percet ír az enyémnél a bemelegedésre, ennyi idő után lesz jó a képe a gyár szerint.
A kikapcsoláskori kattanást is bírom, hangosan köszön el.
A Diamondtronjaimnál (igaz azok kicsik, 19-esek) viszont azonnal jó a kép, nem kell várni. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nekem is volt EIZO monitorom egy bazi nagy 19"-es volt vagy 40-45kg... Mai napig emlékszem a napra mikor vettem, haverral egy egyetemi selejtezésen vettük, mindössze pár ezer ft-ért 2004 nyarán. +35 fokos hőségben cipeltük haza haverral a város másik végéről, és két átszállás volt buszon is, ígyis több mint 2km-t kellett még gyalog cipelni. Persze emeletre került itthon.
Ami érdekessége volt, hogy alacsony felbontást nem tudott (640-ben pl kikapcsolt) viszont vitte a magasakat (1600×1200 pl - de gyönyörűen rámutatott mennyivel gyengébb a rendszerem mint korábban gondoltam, ugyanis az ilyen felbontások jelentősen megnőtt az akkori játékaim gépigénye, az akkori 1466@2166MHZ - 2700+ Athlon XP, 640MB RAM, GeF3Ti200 128MB rögtön átértelmeződött némileg). Sajnos amíg nem melegedett be, addig nézhetetlenül halvány volt a képe, bár ez hamar megtörtént, ugyanis úgy melegedett, hogy télen önmaga megoldotta a szoba fűtését! Nyáron pedig onnan tudtam, hogy melege van, hogy amellett h iszonyúan sütött, lilult a kép... a hátsó szellőzők felett pedig lehetett szabad szemmel látni, ahogy a monitorból távozó hő délibáb szerűen hajlítja a levegőt. De télen is feltudott úgy hevülni, hogy konkrétan még a műanyag burkolatának is szaga volt már, és 30cm-re onnan is lehetett érezni a kiáradó hőt. Kész csoda, hogy egyszer sem kapott spontán lángra. De ebből kifolyólag ha valamiért elmentünk a géptől, az votl a szabály, hogy ki kell kapcsolni (visszakapcsolás után meg 5-10 percig halvány volt a képe). Miután kikapcsoltam (főleg téli éjszakákon) akkorákat tudott kattanni, hogy majd leestem az ágyról. Végül alig egy évig bírta, amikor is , feltehetően villámcsapás végzett vele, legalábbis pont ugyanakkor döglött mikor az ASUS A7V8X-X lapom romlott el egy vihar után.
Mindent egybevetve, mai szemmel már azt mondom, több okból is halált megvető bátorság volt a használata. -
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Szerintem a villanyórát csapágyasra tekerné

-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Matematikailag valóban.
Más nézőpontból: össze-vissza jár a vezérlése, megbízhatatlan a gyújtása...
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Adapter mindenből mindenbe van, én úgy tudom, hdmi-ről a legnehezebb dsubot csinálni, kipróbáltam többfélét dp-ből és hdmi-ből is (5k-15k kategóriában), mind fos volt.
Aztán amit ajánlottak, végre tényleg meghajtja a vasat ahogy kell.
A típusa DP2VGAHD20, ha valakinek érdekes lehet. -
jokeph
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
DP-ből és HDMI-ből is van adapter DSUB-ra, nekem is van mindegyikből, használhatóak.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hát a legjobb nyilván, ha van dsub. Mai kártyákon már nincs.
Egy ideig úgy oldottam meg, hogy volt bent egy régi kártya az új mellett, az új számolta a 3D-t, a régi dsubján jött a kép, de ennek a megoldásnak azért voltak korlátai.
Aztán CRT Discordon ajánlottak egy adaptert, ami Displayportból csinál dsubot és elmegy majd' 400MHz pixel clockig, az már szinte mindent kihajt, ami PC CRT.Az a Mitsu egy állat jószág, sajnálom, hogy nem nekem adtad el, megveszek a retard súlyú és méretű monyókért.

Igaz, most le vagyok fedve az Eizo T966-tal (ezt is élmény volt felhozni a kocsiból, 36kg, már a csomiból alig tudtam kiszedni egymagam) nem tudok betelni, minden éjjel játszom rajta akkor is, amikor hulla vagyok, lenyűgöző képe van, Dead Space sorozatot játszottam végig rajta amikor elhoztam (az profitál a tökéletes feketéből és gyönyörű rajzolatból), most Subnauticázom és ez a színpompás világ is lemászik róla... hihetetlen mekkora baklövés volt az LCD játékra ehhez képest
1600x1200 103Hz-en hajtom, de felmegy ez is 2048x1560-ra 80 valahány Hz-en.
Ebben Sony cső van, de van két Diamondom is, egyik iiyama, másik Compaq brandelt, jó dolgok ezek.
Mitsu brandelt Mitsu csövesem viszont még sosem volt, egyszer kipróbálnék egyet.
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Mitsubishi Diamond Pro 2070SB monitorom volt (ez talán high end) de nem emlékszem már milyen videókártyával hajtottam az tudott sima dsub-on is 2048x1560-at 86hz-en. Emlékszem rá hogy 15eft-ért vettem és rá jópár évre rá is el tudtam adni 20eft-ért, most meg gondolom egy vagyont érne. De kész horror volt cipelni az emeletre. Cornerstone p1700 volt elötte.
Igazából a TFT-k első korszakát átvészeltem CRT-kkel, és már az IPS panelos Dell U szériásat vettem (2311h), akkor éreztem úgy hogy van értelme válltani CRT-ről.
Az korai TFT-t számomra gyengék voltak, azaz CRT mellé állítva utánhúzás, gyenge színek stb. Akkor sokat multiztam (COD1) és multiban messze előnyösebb volt a régi CRT nagy frekivel (100-160hz-et tudtak akkor a jobb modellek). -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A minap jutott eszembe olyan agymenés, hogy hogyan lehetne meghajtani 3-4 CRT monitort a modern gépemen csak úgy ötlet szintjén, na, arra ez a kártya 10/10-es megoldás lenne, mert Displayporthoz lehet kapni olyan átalakítót, ami kihajt egy high-end PC CRT-t (jelenleg is egy olyat használok).
Szóval 4 olyan átalakítóval (ez olyan 100k költség lenne, ennél már csak a villanyóra érezné magát jobban) ezt a kártyát a fő kártya mellé betéve simán meg lehetne csinálni
-
Quadro NVS 450 rövid bemutató. (dual G98S GPU) [link]
-
-
-
válasz
petakpa1
üzenetére
En leszek az egyetlen, akinek a munkan kivul semmi "idorablo" tevekenysege nincsen? Szoval, en alapvetoen vegtelen idot ra tudnek szanni, de leginkabb "csak" annyira erdekel a dolog, hogy a megtalalt regi HW-khez osszerakjam a gepet, igy "eredeti" hardwaren tudjam jatszani a regi cuccokat. Van elrakva rgy ket dolog, de azokbol nem tervezek gepet epiteni.
-
válasz
jokeph
üzenetére
AM3+(FX8320)- al teszteltem a DOS6.22/7.1 madness pendriveket, HDD emulációval, rendben működnek. XP/Win98- at még nem, de ami késik nem múlik, annyi hogy Zen2- re setupolt SSD- t nem akarom variálni AM3+ - ra, de van tartalék SSD- m, melyre felkarcolhatom a Zen2/XP/Win98- at, melyek tuti hogy indulni fognak, uni driver minden fent, 2-3 reboot, aztán beillesztenek mindent a helyére.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Ha meghibásodik egy retró gépben a HDD, úgyis másikat kell a helyére tenni, tehát ki kell szerelni. Emiatt én a használós Zenben intézek mindent. Van DOS6.22/7.1 bootmédiám, mindenféle adathordozón, emiatt tök egyszerű. Win98/XP- ből pedig fullvariáns image a modern gépen, amit bármilyen adathordozóra szintén ki tudok karcolni(HDD emuláció).
Az imageket itt meg is osztottam, nem kell mást tenni mint letölteni, aztán kiírni bármire. USB adott a modern gépen, IDE HDD- re meg van filléres USB to IDE to SATA konverter, kártyaolvasó általános, vagy akinek nincs, olcsón beszerezhető, tehát SD- re is, meg CF- re, de utóbbit nem használom, mert elavult és drága.
Hálózati boot azért nem jó, mert :
-boot EEProm kell a retró gépbe is.
-ennek ellenére modern gépről a retró gép már nem fog bootolni hálózaton, a Win10-11 hálózati megosztása már a helyi hálón is kolosszális paranoiába torkollot, lehetetlen akár egy könyvtárat is megosztani, akár simán(retró géppel még csak-csak). Egyirányban még felenged a retró gépre a mindenki megosztással, de sztem ezt is le fogják tiltani. Telefonról wifin még beenged...meddig??
-NASról sem bootol állítólag, és hogy lássam a tartalmát Win8.1- et kell indítanom, 10-11 nem enged hozzáférni.
-a hálózati boot setupolását 2 ember ismerte a melóhelyemen, de sosem volt egyiküknek sem annyi ideje hogy elmagyarázza nekem, pedig kértem. -
válasz
petakpa1
üzenetére
A OFF itt nem tiltott, alanyi jogot kaptunk, anno moderátortól.
Én már rég elzúgtam nyuggerbe, van időm...lényegében, de ez sem mindíg ilyen egyszerű.
Kisfiam 33 éves, kapott egy házat, MMarktban melózik, levan a gondom, persze rendszeresen összejövünk ilyen apa-fia dolgokra, néha egy ebéd-vacsora, séta, dumálás, pálinkafőzés
, ilyesmi.
Retrózásban már minden korról teszteltem, blogoltam, az utóbbi időben pedig a madness retrót követem. Bár mindegy, lényegében a real retró és az őrült változat is viszonylag kevés embert érdekel, utóbbi külföldön sokkal népszerűbb, mint itthon(lásd pld Vogons).
Relativitás az időben, a próbapadon régóta a Zen2 van, retrósítom, de még mindíg nem döntöttem a végleges setupról. -
sidi
aktív tag
Ja, az nem lehet semmi, nekem a kisebb fiam 8 hónapos, az szökik ha elakar érni valamit, szóval Vele még lehetetlen, de a nagyobb ovissal szoktam szerelni már, simán meg is nevez mindent és megszámolja a 8 memóriamodult :)
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az igen. Egy kézzel szerelni nem egyszerű, de ha még a poronty a másik kezeden...

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Kemény.
Nálunk egy példány van, de már durván redukálnom kellett a kockulós dolgaim, mert úgy függ rá hogy az hihetetlen.
Nemsoká 2 éves, de már kéri hogy piros autó legyen NFS4-ben, meg havas, hóemberes track, meg üssük el a táblákat, kövessük a vonatot, nagyon specifikus kívánalmai vannak, múltkor véletlen meglátott pár képkockát a Subnauticából, azóta halacskásat akar játszani, stb
-
petakpa1
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Respect.
Nekem gyerek nélkül is alig van időm a hobbymra (retrózás). Ezért is vagyok jellemzően read only módban itt.
Az mindig is érdekelt volna, hogy ki mennyi időt tud retrózással foglalkozni egy átlagos héten, és hogyan fér bele ez (gyerekek, feleség, család, munka) mellett az időtökbe. Ha nem tiltott az off itt és van aki megosztja ezt örömmel olvasnám
. -
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Éjszaka, meg a plusz munkákat is akkor szoktam. Illetve gyerekekkel amiket lehet. Bár furcsa de 1 éves gyerekkel a karomon szoktam szerelni. Egy kézzel is simán összerakok gépet csak kicsit nehezebb. Aludni meg majd ha nyugger leszek vagy a sírban is lesz időm rá.
Az előfordult már hogy pár hardver balesetes lett.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Wtf amellett hogy van egyáltalán bármi időd is?

-
-
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mi lenne ha pótolnád a cuccokat?
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Élni akar. Vicces de működik. Pedig sérült több ramnál smd, illetve a pcie szűrőknél is van hiány.
De nem érdekli a kártyát. 16x módban megy. Órajelek jók. Kép hibátlan.
Közben meg visszakaptam az árát...
Eladom mert nyilván ilyen állapotban lehet nem kellene használni.

-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Na ja, mostani lapoknál, videókártyáknál is okádok a sok borítástól. Egyedi akar lenni mind aztán tök egyforma fekete tömb minden. Helyette RGB-vel akarják feldobni.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Egyetértek, a legtöbb cucc ami gémeresítve van, elég meh... sok esetben forma a funkció fölé van rendelve. Business class ennek ellentéte, csak megbízhatóan működnie kell, mást nem.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Quadro széria letisztult, látszik is a 4700x2-esen hogy nincs fölös borítás mint a 9800gx2-esen.
Mindíg olyan érzésem van hogy ami nem referencia pcb az valahogy olcsósítva van desktopra. (persze nyilván vannak a full top kártyák ahol nem így van)
Tesla kártyáknál ugyan ez. Van bennük valami prémium érzet.
Példának Tesla P4, rohadt jól össze van rakva. Alig melegszik (egy 8cm-es silent venti elég neki, hatékony.
Most meg vagyok lőve mert pont vadászok cuda képest kártyára chatgpt helyi futatására. Őlődök keményen Tesla P40 (24gb vram előny, de építeni kell hozzá hűtést/nem biztos hogy elfér a házban), RTX3060 12Gb (GPU erős cudára) vagy valamelyik bányász CMP kártya, esetleg 1080ti (11Gb) ha lenne valami jó. GP102-100 lett volna csak rozsdást küldött ebayről az olasz... nagyon a p40 felé hajlok még a sok macera ellenére is, a kicsi p4 már kevés ramsávszélre -
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Most egész megtetszett nekem az fx5600, tényleg csak a ram lassabb mimimálisan, viszont dupla annyi van rajta

A 7800gtx quadrója is szép és jó, van is egy párom, meg a 9800gx2 megfelelőjéből pár db, az fx4700x2-esből. -
válasz
envagyok
üzenetére
Igen! El ne felejtsd hogy quadróknak nincs értékük. (mondjuk ez itt előny) Viszont én többre tartom őket mint az asztali megfelelőiket, annak ellenére hogy gyakran lassabbak de legalább nagyobb eséllyel működnek.
https://www.ebay.com/itm/166484963989 (itt lehetett tenni ajánlatot, egyből azzal kezdem ha van rá lehetőség hogy alkudok)
Innen vettem, bontott cuccokat árul. Vannak jók de így már nem merek tőle venni.
Úgy vagyok vele oké 9eft nem nézem hogy esztétikailag milyen de az a miniumum hogy működjön. Még azt is elnéztem volna ha egy smd hiányzik és nem veszem észre, de a pcie sávoknál nézem meg elsőnek mi hiányzik, az bár pótolható de plusz meló. A többi SMD-nek meg nem tudom az értékét, nagyobb munka cserélni.
Szóval engem nem zavar ha karcos vagy éppen olyan helyen hiányos ami nem is számít semmit. A gyűjteményi az más kategória, szerencsére használni veszem nem nézegetni mert fullos karcmenteset nem lene merszem használni. -
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Külföldről postával 9000ft?
Az elég olcsó.
Velem itthon volt pár kellemetlen "élmény".
Tény, hogy eladó olcsón adta, csak az nem tetszett, mikor nálam is kiderült, hogy ipari hulladékot adott.
Aztán számonkérésnél azzal jött, hogy mit akarok ennyiért...
Csak akkor nem hibátlanként kellene árulni. -
Kaptam full refundot az quadro Fx4600-asra.
Megpróbálom elindítani, bár esélyes hogy nem lesz stabil.
Quadro fx5600-asra vadászom inkább aztán azt SLI-be. -
válasz
envagyok
üzenetére
Hát ezaz hogy nem, 9eft volt postával, ennyért nem lett volna baj ha működik az nem érdekes hogy karcos. G80 alapú kártyából tudom hogy már kevés van működő, szóval ha jó lett volna akkor még azt mondom megérte. A nagytesója hibátlan Quadro Fx5600 került 12eft-ba de az nekem megért ennyit.
Visszakapom az árát nem azzal van a baj hanem a sok elcseszett idő. -
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Olcsó volt?
-
Most valahogy nincs szerencsém az ebay-es vásárlásokkal. Előzőleg egy P102 bányászkártyát kaptam ami konkrétan egy rozsdatömeg volt és fél óra alatt megsült és az eladó azóta sem adta vissza a visszaküldés árát csak a kártyáét.. Most írok harmadjára.
Erre ma érkezett egy Fx4600-as, rakás SMD hiányzik....
Nem értem az egészet, gyakorlatiag az utóbbi két vásárlásom szemét volt.

-
envagyok
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
Ezzel annyi a gond, hogy nem akarom mindig kiszerelni a hdd-t, mondjuk egy játék telepítése után.
Azért lenne jó, ha win95-win7, de minimum xp op. rendszeren fusson.@arn
Mindegyik gépnek külön mentést csinálnék, testre szabottat, miután feldrivereztem, játékok fent vannak, hogy ha beszarik a hdd-je, egy üresre visszatolva a rendszert mindenféle újratelepítéstől mentesen hamar használni lehessen újra.
De a régi tartalék hdd-im sem típusban, sem méretben nem teljesen egyformák. -
Pista0001
addikt
válasz
envagyok
üzenetére
Nem kell, hogy minden oprendszeren fusson, csak azon kell működjön, ami a teszgépeden van, elvégre ahogy a visszaállítást, a klónozást is tudod azzal végezni, csak arra az időre át kell pattintanod bele a lemezt. Én az Aomei szoftvereit használtam eddig ilyesmire, nézd meg, melyik tudja azt, ami neked kell.

-
-
envagyok
veterán
Igazából nekem a belakott retró gépeimhez kellene, ha valamikor meghalna a hdd, hogy ne kelljen egy napot elszórakozni a driverezéssel, játékok telepítésével win95+ rendszereken, hanem csak előkapni egy hdd-t, a modern tesztgéppel nyomni egy írás olvasás tesztet hard disk sentinellel, utána meg elindítani egy visszaállítást, ezek felügyelet nélkül mennek, majd beszerelni a hdd-t a rossz helyére.
Az inkrementális azért lenne jó, hogy ha később telepítek még valamit, akkor manuálisan elindítva a backupot, csak a különbséget teszi hozzá külön file-ba.
Az iso-val az a gond, hogy csak méretpontos hdd-re lehet feltenni?
-
arn
félisten
válasz
envagyok
üzenetére
Az en tudasom szerint… Csinalj isot a vinyorol, majd toltsd vissza (en ezt csinalom, van tobbfele iso kulonbozo feladatokra - usbre is feltolthetem, es arrol bootolok) - errol mar tobbszor irtam. Az esetleg mukodhet, hogy a mar letoltott isot bemountolod a rendszeren ami a backupot csinalja, es leszinkronizalja a frissitett adatot.
De ezzel tobb gond van… egyreszt nem tudod hasznalni a gepet, ha eppen a backupot csinalja (lassu retro gepekrol beszelunk), a masik, hogy akarsz oda visszatolteni vmit, ami eppen meghalt, es nem mukodik. A backup/restorehoz mukodo rendszerek kellenek.
Amit irsz gyk barmilyen nas tudja file alapon, de ez adatok mentesere szolgal nem rendszerekere.
-
envagyok
veterán
Ezzel a RGBTOHDMI projekt-el játszott már vslaki?
Ahogy olvasom, CGA,Hercules, MDA,EGA megy vele, de Commodore, Atari stb készlet is van hozzá. -
envagyok
veterán
Keresek olyan szoftvert, ami hálózati meghajtóra képes olyan mentést készíteni a rendszer hdd-ről, amit később akár más típusú, méretű hdd-re (értelemszerűen legalább akkora, hogy elférjen az összes hasznos adat) vissza tudok állítani windows 95,98,me,nt,2000,xp,vista,7 alatt.
Ha ismeri az inkrementális backupot, az csak hab a tortán.
Az a terv, hogy minden régi rendszeremről csinálok mentést, és ha beszarik a hdd, akkor egy hasonló méretű hdd-re helyreállítok az ide csatis tesztlapommal, és csak bepattintom az új hdd-t a hibás helyett, és mehet is tovább a móka.A régebbi rendszerek (win95/98/xp) ahol különböző bios, hdd méret, és oprendszer limitek vannak, ott hogy érdemes a visszaállítást lefolytatni, hogy ne legyen gond a chs adatokkal?
-
arn
félisten
Talaltam egy portugal egyetemi tanulmanyt, ami az abs muanyagok restauralasat jarja korbe. [link]
-
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Sokkal rosszabb kepe van, mint vgan. Miert nem keresel olyan broadcast monitort, ami kezeli a vgat?
-
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Régi PS-hez jó lesz, csak nézd meg ne járj úgy ,hogy az egyik tud NTSC-t a másik meg PAL-t. Bár ez ha studio monitor volt, akkor elvileg mindent ismer.
Nem így működik sajnos a video kimenet. Ráadásul ez a régi, még AGP-s kártyákon volt, hosszú évek óta nem nagyon jellemző.
-
válasz
frescho
üzenetére
Köszi!
Akkor PS1 (PS2-nek lenne rajta értelme?) beszerzés folyamatban.
A modern PC-nél arra gondoltam, hogy ha van átalakító, létrehoznék CRU-ban egy kézi felbontást (360 TV lines a monitor spec szerint, ez nem vágom milyen felbontás, de szerintem 360x valamennyi, gyanítom 240), és arra a képernyőre lőném ki a kontentet, így nem lenne átméretezés, persze a konvertálást az adapter függvényében nem tudnám kizárni ugye. -
sidi
aktív tag
Sziasztok!
Érkezett lepedő méretű 286-os alaplap - ahogy bacsis mondaná.
[kép]
Szerintem látszik mennyivel nagyobb mint a megszokott alaplapok
Teljesen kitűnő állapotban van, nem karcos, esetleg az oldalra néző IDE csatlakozó görbe kissé.
Van rajta floppy vezérlő is, meg úgy nézem jobb alján 8db 44C256 DIP IC-vel, Extended 1MB memoria is 85C212 EMS vezérlővel, de kell bele rendszermemória is a slotokba, hogy induljon.
Továbbá soros és párhuzamos portok.
Gyárilag nincs benne akku, ami nagyon jó, mert így nem lett szétmarva, külső elemet lehet rá kötni.
XT IDE vezérlővel próbáltam, sajátját nem.
Indul is szépen: [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Nem maradhatott ki a 3D Bench sem, továbbá
Bumpy, mert óvodás fiam társaságában teszteltem
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Régi konzol és VHS működni fog. De modern gépet rákötni nem sok értelme van. A nem jól fog kinézni alatt azt értem, hogy konkrétan szar lesz. Nem natív felbontást konvertál, szab, varr, át és vissza alakít. Ráadásul sima kompozit jelként viszi át. Köss rá egy korabeli cuccot és még az is jobb lesz.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez szerkesztes nelkuli mobilos kep
a multkorit az fenykepezovel lottem, mert annyira beleturkalt a telo az oled kepebe. Valoban nagy ugras a monitor, foleg hogy nincs frekvenciakonverzio sem. Ha megjelenik a pro ossc asszem abba is beleugrok, ott talan meg rugalmasabban lehet a monitorhoz allitani. Es ilyenekert sem vagyom annyira mar a crtre, az amiga is ugy szolt ez nezett ki, hogy hianyzana, ha neha nem kothetnem be.
-
arn
félisten
A pal60at nem eszi meg a monitor de az 50hz szepen nativban megy konverzio nelkul.
-
válasz
frescho
üzenetére
Köszi!
Nem kell amúgy szép képnek lennie (ennek szerintem eleve nincs "szép" képe, a napi játszósom egy Eizo T966, ahhoz vagyok szokva
), csak használatba venném valahogy.
Az előző tulaj ha jól láttam egy Commodore gépen demózta a működését, tökre oké képe van kiváló geometriával és jó konvergenciával, három ötletem van vele:- Egy ideje tervezem egy-két régi konzol beszerzését, mint amilyen pl a PS1, szerintem ahhoz jól illenének a képességei, és kicsi mérete miatt még oda is férne a retró sarkomba, ráadásul vannak beépített hangszórói, ami tudtommal ennél a fajta felszerelésnél nem annyira megszokott... mennyire bonyi összelőni egy PS1-gyel?
- VHS lejtszásra, van pár régi kazink amit megnéznénk évek óta, viszont nincs VHS lejátszónk, ha ezzel a cuki kis monitorral össze lehet hozni egyet, azt is veszek.
- Modern gépre / laptopra / célhardverre kötve 240p gaming emulátor kijelzőnek (akkor ha jól értem ez kuka elképzelés)Melyik valósítható meg?
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Van olyan vezeték, de nem lesz jó, felejtsd el. Ennek kompozit kép kell, teljesen más sor és képfrissítéssel dolgozik, mint amit a PC használ. Régi kártyák között lehet találni amin van ilyen kimenet, azzal lehet valamilyen képet csiholni, de egy kicsit is modernebb PCIe kártyával minden lesz, csak használható nem a többszöri konverzió miatt.
-
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ez sima kompozit? Mert akkor a TV kimenetes retro videokartyak kompozit kimenetet kell rakotnod, es kesz is vagy.
-
Vettem egy broadcast monitort, mi a legegyszerűbb módja képet lőni rá régebbi PC-ről, milyen adaptert vegyek hozzá?
Arra gondoltam, hogy a laptopommal lenne értelme összekötni, és régebbi konzol emuk képét lőném ki rá.
A laptopon VGA, DVI, Displayport van.Totál bot vagyok a témában, mert csak PC CRT-im vannak, úgyhogy bocs ha noob kérdés.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Lefuttattam a tesztet 1-es szorzóval (440 MHz, cl4), 18128 pont lett az eredmény. Jelenleg a biztosan ismert értékek ezek 220-as fsb-n, 3,3 GHz cpu órajellel:
440 MHz (1×), cl4 ram: 18128 pont
586 MHz (1,33×), cl4 ram: 18605 pont
733 MHz (1,66×), cl5 ram: 18483 pont
733 MHz (1,66×), cl4 ram: 18711 pontAz órajel és az időzítés is számít, ez jól látszik, de végképp nem tudom, hogy az 17510 pont milyen beállításokkal lett.
A szoftverkörnyezet nem változott, minden driver ugyanaz.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Ha nem valami szuper extrát akarsz, akkor ne tedd. Amikor van értelme:
- 4-nél több meghajtó
- Naggyon- nagyon csúcs gépet építesz és számít az a +20% disk sebesség
- Korai CD író próbálgatása
- Apple/ HP UX/Solaris vagy valami olyan unix/munkaállomás ami nem kezel csak ilyesmit -
arn
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Tényleg a RAMok visszaosztására nem is gondoltam. Ezenfelül az időzítés is játszhat szerepet, erre vonatkozóan már voltak kísérleteim.
"Ennek a sorozatszámos dolognak hol lehet utánanézni?" - leginkább leírod nekem és megszakértem. Majd egyszer lesz róla egy cikkem, de még kanyarban sincs.
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Látom neked is "régiházas" géped van, akárcsak nekem

Az enyém is sleeper egy 2007-2008 körüli házban van egy 10th gen I5 10400F, 32GB RAM, RTX3060 12GB, 1TB Samsung 980PRO M2 SSD, 4+2TB HDD és egy Corsair CX550F RGB táp. Az ember ránézésre nem ezt várja, hanem valami kései C2D/C2Q vagy ennek AMD-s megfelelőjét.
De mondjuk azért a külcsínen az egyedi festés rendesen húz, a maga idejében ütvefúrt, a cimborák nem győzték összeszedni az állukat, így úgy sleeper, hogy közben nem is.(igen, látom, hogy nem ebben hanem a kettővel lentebbi házban van a modern géped, de már erre a postodra kezdtem írni)
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Gondolkodtam, mi lehetett, arra jutottam, hogy az első mérésnél 3,3-on vissza lehetett osztva a ram 1-es szorzóra 1.33 helyett. Estefelé mérek úgy egyet, ha az első méréshez közeli értéket ad, akkor ez lehetett a helyzet. Sose tuningoltam korábban, most "tanulgatom", szóval lehet, hogy benézgem.
A következő az Athlon XP lesz, van egy 2500+ és egy 2800+ Bartonom. Ennek a sorozatszámos dolognak hol lehet utánanézni?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére

Nem tudom, de ekkora eltérés nekem akkor sem volt, ha durván eltérő FSB órajelekkel teszteltem kb ugyanazon az órajelen. Talán driver csere okozhat ilyet.és igen, baromira megy vele az idő, nekem nem kell bemutatnod, ha leülök az Athlon XP mellé kísérletezgetni akkor csak úgy repülnek az órák.
Ehhez képest anno az 1700+@2166MHZ csak egy pillanat volt, mivel ott láttam a sorozatszámon, hogy bármiféle állítgatás vagy kísérlet nélkül mehet a 11×133 12,5×166-ra
A 2660MHZ-es tartomány már más volt, ott kísérleteztem a fesz emeléssel is, meg azzal is, hogy 133-as vagy 166-os FSBvel járok-e jobban? Végül a 166 lett a befutó. -
envagyok
veterán
Van itt valakinek tapasztalata, hogy 1995 és 2006 között a SCSI és IDE CD/DVD, HDD meghajtók között mekkora minőségi különbség volt, mennyire megbízhatóbbak?
Ha érdemes, átállok scsi-ra, igazából van mindegyikből, csak picit macerásabbIlletve 99 végén melyik hdd használta ki az udma-66 plusz sebességét?
Volt már 7200-es drive?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- World of Warships
- Július 9-én jön az Assassin’s Creed: Black Flag Resynced
- Battlefield 6
- Gyúrósok ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vírusirtó topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- GEN5!!! 14/12GB/s 1TB Gen5x4 NVMe SSD, 1 év gar
- Dell Latitude 5411,14",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11,ÚJ AKKU
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) SAMSUNG/ KINGSTON DDR4 8GB RAM - Memoria modul
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

1600x1200 103Hz-en hajtom, de felmegy ez is 2048x1560-ra 80 valahány Hz-en.