Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42101) Elemental válasza Gubek-Einste (#42094) üzenetére


Elemental
addikt

Gubek-Einste és And köszi a válaszokat!

1. Teljesen jogosak az érveid. Valóban okosabb routert venni. Úgy gondolom a TL-WR1043ND lesz a kiválasztott. A másik a TL-WDR3600 lenne, de mivel nekem felesleges az 5g, így valószínűleg az előbbit veszem. TL-WR1043ND-ből melyiket V1 V2 V3, vagy mindegy?

2. Januárban megveszem a routert és elkezdem a konfigolást. A WDS-nél, ahogy olvastam mindent úgy kell beállítani a második routeren, mint a fő routeren. Nekem van beállítva macfilter is, azt is be kell állítani, vagy alapértelmezett lesz a fő router beállítása? Hajszálra mindent ugyanúgy be kell lőni?

Egyelőre szerintem ennyi :)

(#42102) And válasza Elemental (#42101) üzenetére


And
veterán

2.) Ez csak közvetlenül a wifi-t érintő beállításokra vonatkozik: csatornaszám (ugye AP-kliens kapcsolat esetén ez azért nem probléma, mert a kliens nem választ önállóan csatornát, egyszerűen rááll az AP csatornájára), SSID, kulcsolási módszer (van olyan megoldás, ahol ez a WEP-re korlátozódik, másnál a WPA is megy), megosztott kulcs és ha szükséges, egymás MAC-címeinek kölcsönös megadása a WDS-linket létrehozó eszközökön. A MAC-szűrés eleve teljesen felesleges egy normálisan - értsd: WPA-AES vagy WPA2, értelmetlen megosztott kulccsal - védett hálózatnál. A többi tulajdonság marad a router / AP saját belügye: hogy melyik lesz a DHCP-szerver, kezel-e külső (WAN) kapcsolatot, ha igen milyen típusút, miféle szabályok, korlátozások és port-forwardok mellett, satöbbi, ezek vagy csak az adott eszközre tartoznak, vagy értelemszerűen az internetre közvetlenül kapcsolódó routerre vonatkozó beállítások.

(#42103) Gubek-Einste válasza Elemental (#42101) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

1; v1-t már nem lehet újonnan kapni remélhetően, v2/v3 pedig hardveresen ugyan az, csak a gyári firmware-ben térnek el.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42104) Elemental válasza And (#42102) üzenetére


Elemental
addikt

Köszi, srácok!
Akkor januárban elkezdem az beállításokat. Vagy kérdésekkel jövök, vagy a beszámolóval, hogy sikerült :)

(#42105) fabian4


fabian4
csendes tag

Helló!

Szerintetek érdemes megváltoztatni a router alapértelmezett hozzáférési jelszavát?

Valahol olvastam, hogy a biztonság érdekében érdemes lecserélni az alapértelmezett jelszót valami bonyolultabbra, de ezt gondolom azért írták mert régen mindig az volt a jelszó, hogy admin. (az ényémnek már alapértelmezetten sem az)

Szerintem ennek nincs értelme mert ha valaki módosítani akarja a router beállításait annak először csatlakoznia kell a hálózathoz. Ha az meg le van védve egy egy elég erős jelszóval akkor mindegy. Ha meg van fizikai hozzáférése a routerhez akkor benyomja a reset gombot és megint ott vagyunk, hogy tök mindegy. (a router hátoldalán ott van az alapértelmezett jelszó)

Mondjuk az is igaz, hogy a jelenlegi jelszónak a howsecureismypassword.net 0.025 másodpercet ad.

Szerintetek lecseréljem a router alapértelmezett hozzáférési jelszavát?

A válaszokat előre is köszönöm szépen!

(#42106) Intruder2k5 válasza fabian4 (#42105) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Röviden, mindenképpen érdemes!

Komoly weboldal, nekem azt mondja "465 million years".

(#42107) fabian4 válasza Intruder2k5 (#42106) üzenetére


fabian4
csendes tag

Köszi a választ!

Akkor mindenképpen megváltoztatom, egyébként ha van időd akkor légyszi írd már le a hosszabb verziót is mert érdekel :))

(#42108) Jazz


Jazz
veterán

Azt hogy lehet megnézni, hogy több azonos SSID-jű forrásból épp melyikre vagyok rácsatlakozva? (Melyik mac címűre)

free your mind

(#42109) mezis válasza Jazz (#42108) üzenetére


mezis
nagyúr

[link]

mezis

(#42110) Jazz


Jazz
veterán

Az inSSIDer-t használom, de az nem mutatja meg hogy melyiken van rajta, csak a jelerősséget mutatja meg. Vagy csak én nem találom.

[ Szerkesztve ]

free your mind

(#42111) Gubek-Einste válasza Jazz (#42110) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mutatja az összes elérhető eszközt, az azonos SSID-vel rendelkezőeket külön-külön, így látható, hogy éppen melyikre vagy csatlakozva.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42112) And válasza fabian4 (#42105) üzenetére


And
veterán

"Szerintem ennek nincs értelme mert ha valaki módosítani akarja a router beállításait annak először csatlakoznia kell a hálózathoz. Ha az meg le van védve egy egy elég erős jelszóval akkor mindegy. Ha meg van fizikai hozzáférése a routerhez akkor benyomja a reset gombot és megint ott vagyunk, hogy tök mindegy."
Részben igaz, de azért lehetnek egyéb esetek is:
- Mi van akkor, ha olyan valaki akarja hirtelen felindulásból elpiszkálni a konfigurációt, aki a wifi-kulcsot már tudja? Ezt csak egyfelhasználós routernél tudod kizárni.
- Fizikai hozzáférést nem csak a reset gomb jelent (amit mellesleg egyes firmware-ek alatt le is tudsz tiltani, bár a tiltás hordoz veszélyeket), hanem akár egy szabad LAN-port is.
- Nem csak a wlan oldal felől lehet hozzáférni egy routerhez, hanem az internetről (WAN-port oldaláról) is. Hogy ez alapértelmezésben engedélyezett-e, az más kérdés, de akár az is lehet, és ez nem csak a webfelületre vonatkozhat, hanem egyéb szolgáltatásokra (például telnet, ssh) is. Az alapértelmezett hozzáférési portszámok sem egységesek, de azért vannak gyakoriak, és port szkenneléssel is megtalálhatóak.
A hozzáférési jelszót alapértelmezett értéken hagyni olyan, mint a lakáskulcsot a bejárati ajtó előtti lábtörlő, vagy a lépcsőházi virágcserép alá rejteni: kényelmes, csak nem éppen biztonságos.

(#42113) csabyka666


csabyka666
addikt

Üdv ismét!

Tegnap megcsúsztam kicsit, de ma reggel ismét nekiálltam a repeateres mókának. Most a "Universal repeater" módot állítottam be, egyelőre titkosítatlan WiFi-vel, kapásból jó is lett, viszont a 10 megás netemet 1-3 megabittel vitte csak át, érezhetően döcögősebb volt. Megnéztem InSSIDer-rel az étert, és akkor láttam, hogy totál lefedi egymást a kiterjesztendő és a kiterjesztett hálózat - mindkettő az 1-es csatornán volt.
A kiterjesztendőt hagytam 1-esen, a kiterjesztettet átraktam a 6-osra, de ekkor nem tudtam csatlakozni rá.
Visszaraktam 1-esre, így felcsatlakozott, de ismét nagyon lassú volt a továbbított net. Tudom, hogy felezi a hasznos sávszélt a repeater technológia, de ez egy szobában van most próbaképp, a két eszköz egymástól 4 méterre, a link score 83-as, itt nem hogy a 10 megabitnek, de szerintem még 20-nak is át kellene mennie, az eszközök G-sek.

Lehet, hogy alapjaiban rosszul tudtam, és ezeknek kötelező ugyanazon a csatornán lenni? Akkor ezért nem volt jó havernál másfél nap után, mert a routere átállt másik csatornára, és a repeater nem tudta követni?

[ Szerkesztve ]

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42114) And válasza csabyka666 (#42113) üzenetére


And
veterán

"Megnéztem InSSIDer-rel az étert, és akkor láttam, hogy totál lefedi egymást a kiterjesztendő és a kiterjesztett hálózat - mindkettő az 1-es csatornán volt."
Ez azért nem valami nagy csoda: minden repeater így működik, az 'ismételt' hálózat kényszerűen ugyanazon a csatornán lesz (marad), mint az eredeti.
"A kiterjesztendőt hagytam 1-esen, a kiterjesztettet átraktam a 6-osra, de ekkor nem tudtam csatlakozni rá."
Furcsa, hogy ilyen beállítást egyáltalán engedélyez az AP. Ez olyan, mintha én beállítanám a kliensemet a 2-es csatornára, és várnám, hogy csatlakozzon egy bekonfigurált hálózathoz (AP-hez), amelyik a 8-as csatornán üzemel. Ilyen nincs. Bár klienseken is van lehetőség csatorna beállításra, annak strukturált (AP-t tartalmazó) hálózatban nincs jelentősége, csak két kliens közötti (ad-hoc) kapcsolódásnál.
"Lehet, hogy alapjaiban rosszul tudtam, és ezeknek kötelező ugyanazon a csatornán lenni?"
Lásd feljebb.
"Akkor ezért nem volt jó havernál másfél nap után, mert a routere átállt másik csatornára, és a repeater nem tudta követni?"
Eléggé nehezen képzelhető el a működési elvből követezően. Ismét AP <-> kliens analógia: ha egy kliensen be van konfigurálva egy hálózat (AP), és utóbbi csatornája megváltozik, akkor a kliens nem lesz képes arra csatlakozni? Dehogynem, egyszerűen utána megy, a csatornaszám nem egy lefixált paramétere a hálózatnak (bár biztos lehet ilyen eltoszott drivert / firmware-t is írni, azért ez nem jellemző). Egy repeater pedig - legyen akármilyen kialakítású, WDS vagy univerzális - alapjában mégis csak úgy működik, hogy van egy kliens, amely csatlakozik az ismétlendő AP-hez, és tartozik hozzá egy szoftveres / logikai AP, amely az ismételt hálózatot ugyanazon a csatornán létrehozza.

(#42115) csabyka666 válasza And (#42114) üzenetére


csabyka666
addikt

Akkor a csatorna kérdése megoldódott, tudatlan voltam, van így néha. :B

Megnézem, hogy megy-e utána, bár van egy AUTO lehetőség is a repeater módban a csatornák vonatkozásában, lehet azzal fogja csak követni. Kiderül!

Most összeraktam WPA2-es titkosítással, frankón megy. Mértem egy sebességet, most már 4 megabit körül teljesített, de én ezt nem értem, mert semmi nem változott fizikailag, csak a titkosítást raktam rá. Ezelőtt meg csak vánszorgott. Erre van valami tipped?
A neten nem lóg semmi, ami elvinné a sávszélt, egy telefon van csak rákötve, netrádió megy rajta, de az minimális adatforgalmat generál...

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42116) And válasza csabyka666 (#42115) üzenetére


And
veterán

Az Airlive manualja is ezt írja az universal repeater beállításainál:
Channel Number: [..] "All stations communicating with the Access Point must use the same channel."
Tehát lehet, hogy van lehetőséged a csatorna beállítására, csak ilyen esetben ennek nincs sok értelme.
"Ezelőtt meg csak vánszorgott. Erre van valami tipped?"
A kapcsolódási- (link-) sebességek értéke lenne itt érdekes mind az első (Linksys?) router és a repeater, mind a repeater és az arra kapcsolódó kliensgép között. Ha a repeater felől mindkét irányba létrejött az 54 Mbps linksebességű kapcsolat, akkor számíthatsz maximális sebességre a két végpont között, ami ideális esetben 10 Mbps körüli hasznos átvitelt jelent. A Link Score érték biztos nagyon hasznos, csak fogalmunk nincs róla, hogy mit takar :U. Egyébként sem mindegy, hogy hogyan / mit mértél. Egy ilyen lánc átvitelét érdemes lenne a helyi hálózatban, például az első routerre LAN-on kötött PC és a repeaterre csatlakoztatott kliensgép között mérni, hogy a külső internet az eredményt ne befolyásolja, de ehhez két számítógép kell. Azt is érdemes lenne megnézni, hogy valós körülmények között - a repeater a végleges helyén és a kliensgépet sem túl közel téve az első routerhez - mit produkál az összeállítás, mert ez a 'mindenki egy légtérben' eset nem feltétlenül a legkedvezőbb.

(#42117) csabyka666 válasza And (#42116) üzenetére


csabyka666
addikt

A link sebességére 54Mbps-t ír a Windows. A 10Mbps hasznos átvitelt úgyértetted, hogy a link 54Mbps, de ez csak elméleti, a gyakorlatban inkább 20Mbps ha átmegy, és ezt még felezi a repeater technológia miatt?

Ja a link score-t az InSSIDer-ből lestem ki. :)

Mindjárt elindulok a notival a házban, és ahol már gyengül a FŐ router jele, ott bekapcsolom a repeatert, mérek egyet úgy.

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42118) csabyka666 válasza And (#42116) üzenetére


csabyka666
addikt

A csatornaállítás elrontja az egészet, nem megy utána a repeater. FŐ router az 1-esen volt, repeater is, de manuálisan lett beállítva mindkettő, így működik. FŐ routert átraktam az 5-ösre, repeaterre vártam 2-3 percet, de semmi, ugyanúgy az 1-esen volt. Kihúztam, bedugtam, hátha, de maradt az 1-esen, természetesen csak korlátozott kapcsolatom volt így. Beállítottam AUTO-ra a csatornát, kért egy újraindítást, de ekkor ráállította magát a 10-esre, és ugyanúgy nincs net. Amint átállítottam a repeatert az 5-ösre, egyből lett rajta net.

Nem teljesen értem, dehát nincs más választás, havernál is megnézzük a levegőt, hogy melyik csatorna a legkevésbé zsúfolt, és oda állítjuk a ZTE modemet fixen. Nem szeretem így bedrótozni a hálózatot, de sajnos nem tudok más lehetőséget. :(

Ötlet? :U :F

[ Szerkesztve ]

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42119) Jazz válasza Gubek-Einste (#42111) üzenetére


Jazz
veterán

Meg van miért nem mutatta, mert a régi insider-t használtam.
Az újnál már van egy kis kapocs jel akár SSID-n belül, azzal jelzi melyikre van felcsatlakozva.
A réginél nem volt semmilyen megkülönböztetés. Csak mutatta az összes elérhető hálózatot és pont.

free your mind

(#42120) csabyka666


csabyka666
addikt

No, élesítettem a kiterjesztést a helyszínen. Nem ment elsőre...

A felállás nálam: Linksys router <-> AirLive repeater <-> wireless kliensek - minden ok.

Havernál: T-Home-os ZTE router-modem kombó <-> AirLive repeater <-> wireless kliensek - összeállt végül (részben), de kellene egy kis kiigazítás , hogy mit miért produkál.

AirLive eszközt reseteltem, Universal repeater-be állítottam, hálózatot kiválasztottam, titkosítást megadtam, ok, restart, de csak nem akartak csatlakozni rá az eszközök. Újra próbáltam, hátha elírtam valamit, de ugyanaz. Aztán feltűnt, hogy a ZTE-s eszközön a WPA group key update interval 600-ra van állítva, az AirLive-ben pedig van egy group key life time, ami 86400-ra. Ezt átírtam 600-ra, és attól fogva jó lett, sőt, a 7 megabit teljes egészében át is jön a repeateren. Namármost nálam itthon a Linksys routerben van egy key renewal, ez gyárilag 3600, nem állítottam, mégis jó lett a kiterjesztés.
A ZTE b/g/n-es, az AirLive b/g-s, de ez nem hiszem, hogy számítana.

Hab a tortán: havernál végre összeállt, a notik fel is kapcsolódnak szépen, de se az én Lumia 820-asom, se haver Lumia 930-asa nem tud kapcsolódni a kiterjesztettre. (Csak WP-s telók voltak, így a többi rendszert nem tudom.) Ez egyrészt azért fura, mert a ZTE-s eszközre felmegy mindegyik teló és noti is, és ráadásul ma egész nap kiterjesztéssel használtam az én saját WiFi-met itthon, és akkor fel tudott csatlakozni a 820-asom a repeaterre.

Most ez mi?! :W

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42121) HaJózsi


HaJózsi
aktív tag

Sziasztok!
Hálozaton keresztül szoktam itthon filmeket nézni.
Így néz ki: Zyxel NSA-310S NAS --> DLink Dir-636l router --> Asus O'play Mini Plus médialejátszó

A hálózatom gigabites, a NAS-ban 7200 rpm-es merevlemez van.
A problémám az, hogy ezzel a hálózattal is előfordul, hogy szaggatnak az 1080p filmek mondjuk DTS hanggal (például ma a Sicario). És nem értem miért. A NAS terheltsége filmnézés közben 20% max.
Nem tudom hol lehet a probléma. Valaki tudna ebben segíteni? :)

'Ne higgy el mindent, amit az interneten látsz.' - Albert Einstein

(#42122) Gubek-Einste válasza HaJózsi (#42121) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A router és a media player között wifi-s kapcsolat van vagy kábeles?
Ha wifi-s akkor:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) van használva?
inSSIDer3/Wifi Analyzer mit mutat?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42123) #94477440


#94477440
törölt tag

Sziasztok!
(Bocsánat, ha OFF amit írok, nem találtam megfelelő topikot)

3 szintes házban lakunk. A WiFi egy elég jónak mondható routerrel sem jut fel az emeletekre.(TP-LINK N900)
Vezetékes netet szeretnénk valahogyan feljuttatni a szobákba. Minden szoba falán és a router közvetlen közelében megtalálható egy ilyen csatlakozó a falon. Viszont gőzöm sincs hogy mi ez. Tudnátok segíteni, hogy fel lehet-e használni őket, és ha igen, hogyan?

Üdv,
Jani

(#42124) Gubek-Einste válasza #94477440 (#42123) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Inkább IDE való kérdés.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42125) werszomjas


werszomjas
őstag

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem.

Lakásban: DIGINet 100 Pro (Sávszélesség: 100 / 100 Mbps), kábelen jön, nincs semmi digi-s box
Routerem: TP-Link WDR4300 (N750)

Asztali gép jelenleg kábelen kapja a netet a routertől, ezt szeretném wifi-re cserélni, de nem tudom, wifin is ugyanolyan minőségben jön-e át a net, mint kábelen.

Kérdés, tudok-e venni olyan USB-s vagy PCI-E kártyát, amivel ugyanúgy menni fog maxon a net a gépen és az stabil lesz. Sokat játszom online, igy fontos hogy minel kisebb legyen a ping és állandó, stabil legyen a kapcsolat. :R

üdv

(#42126) mezis válasza werszomjas (#42125) üzenetére


mezis
nagyúr

[link]

mezis

(#42127) csabyka666 válasza mezis (#42126) üzenetére


csabyka666
addikt

Ezt sajnos meg tudom erősíteni. G-s eszközökkel 60Mbps bejövő vonal a WiFi router mellett mérve is 20-25Mbps. :(

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42128) Gubek-Einste válasza werszomjas (#42125) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) lenne használva?
inSSIDer3/Wifi Analyzer mit mutat?

Alapvetően megfelelő környezeti viszonyok között átmehet a teljes sebesség egy min N300-as linken.
A PCI-E adapternek a hátránya, hogy a gép ház árnyékolja, ki kell vezetni, hogy rendes vétel legyen. Emiatt lehet, hogy nálad ez okozza a gondot, érdemes lenne ezt kizárni mert ha ez a helyzet akkor elég egy kivezetett antennára cserélés is. Antennából TP-Link TL-ANT2405C vagy TL-ANT2408C kellene rá.
Az USB-s előnye, hogy könnyen elmozdítható így mindig optimális helyre lehet rakni, laptopban is használható, igény szerint csatlakoztatható le-fel. Hátránya, hogy beépített vagy kicsi külső antennával rendelkezik általában.
A PCI-E-s előnye, hogy általában nagyobb antennával rendelkezik. Hátránya, hogy a gépház erősen árnyékolni tudja a jelet, már rendszer indításkor eldől, hogy lehet-e használni, csak asztali gépben használható.
USB-sből TP-Link 822N/8200ND, Asus USB-N13/N14.
PCI-E csatlakozóval pedig TP-Link TL-WN881ND, Asus PCE-N15
Ezek mind csak 2,4 GHz képesek.
Mivel a router-ed dual band így szóba jöhet ilyen adapter használata is:
USB-sekből Asus USB-N53/N66/AC53/AC55/AC56, TP-Link TL-WDN3200/4200/Archer T4UH
PCI-E csatlakozóval pedig Asus PCE-N53/AC56U/AC66/AC68, TP-Link TL-WDN3800/4800/Archer T6E/T8E/T9E
A dual band adapterekhez sajnos nem tudsz olyan könnyen hosszabitó kábelt kapni így meg kell barátkozni a gyári kiszereléssel.

#42127) csabyka666
Egy G-s linket teljesen normális a 20-25 Mbps-s sebesség mivel gyakorlatban ennyit tud.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42129) csabyka666 válasza Gubek-Einste (#42128) üzenetére


csabyka666
addikt

Igen, de a gyakorlati értékeket nem tolják a paraszt elé sehol. Figyelni kell ilyenre...

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42130) werszomjas válasza Gubek-Einste (#42128) üzenetére


werszomjas
őstag

50nm-es tegla lakas, 1 falat kell átvinnie. nem nagyok a távolságok.
wifi analyzert nem tudom, de megnezem majd.

üdv

(#42131) <Lacy85>


<Lacy85>
addikt

Sziasztok!

Wifi-vel kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni. Pár hete vettünk egy androidos sony tv-t (W755c), ami csak simán wifivel van hálózatra kötve. Számítógépen meg vannak osztva a filmek, és hálózatról szoktam nézni őket.

Viszont azoknál, amiknél a bitráta 10-12Mbps felett van, gyakran beszaggat, és menet közben töltöget.
Telefonokkal csináltam egy gyors wifi tesztet a szobában, és a tv mellett is gond nélkül megvan a 60-70Mbps.
TV-re letöltöttem az Aida64-et, és ez szintén kiválónak írta a jelerősséget. Ez a progi is 65Mbps értéket mért.

Van valami ötletetek, miért szaggatnak mégis hálózatról a nagyobb filmek? Kb. 4 méter van a tv és a router között.

[ Szerkesztve ]

(#42132) csabyka666 válasza <Lacy85> (#42131) üzenetére


csabyka666
addikt

Üdv!

Meg kellene mérni a TV-n a hálózati sebességet valamilyen módon, de ha a gyengébb filmek problémamentesen mennek, akkor ott valami átviteli (vékony sávszél) probléma lesz. Ha ilyen "sűrű" állományt streamelsz, akkor ott már azt is el tudom képzelni, hogy ha a gépen közben böngészel, neadjisten' torrentezel, akkor beszaggat a film. Szvsz ezen így segíteni nem tudom, lehet-e, talán ha nagyobb puffert állítasz a TV-n - nem tudom, van-e rá lehetőség.

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42133) bunkomen


bunkomen
tag

Sziasztok!

Barátnőméknél évek óta probléma a wifi sebesség. Ruter csere után sem jön az aminek kéne. Nem vagyok egy nagy guru, régebben állítgattam ezt azt amit javasoltak. Viszont most azon gondolkodtam, hogy lehetséges-e, hogy az a probléma hogy az asztali gép egy régi f*s, amire kábellal van kötve a ruter? Elvileg nem kéne, hogy befolyásolja a vezeték nélküli sebességet.

Egyik nap neki kéne esnem és helyrerakni a dolgokat. Tudnátok javasolni egy irományt, vagy bármit aminek a segítségével be tudnám lőni a rendszert, úgy hogy tutira ne akadályozza semmi a sebességet? Vagy esetleg, hogy milyen beállításokra kell odafigyelni? Egyelőre annyit vágok, hogy tplink a ruter és tuti nem hibás.

Üdv

(#42134) csabyka666 válasza bunkomen (#42133) üzenetére


csabyka666
addikt

Üdv!

Én először megnézném a bejövő vonalat, hogy az mennyit tud. Itt meg tudod mérni. Válassz egy magyar szervert, és "begin test". Milyen a net? Gondolom van hozzá valami modem. Először mérj egyet csak a modemmel, aztán a routert is csatlakoztasd hozzá, és mérj egyet a routeren keresztül.

Ha ez eddig rendben van, akkor lehet tovább gondolkodni, addig felesleges. :)

[ Szerkesztve ]

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#42135) Gubek-Einste válasza <Lacy85> (#42131) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen router van használatban?
inSSIDer3/Wifi Analyzer mit mutat?
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolság) van használatban?
A gép kábellel vagy wifi-n csatlakozik a router-re?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42136) dugynok


dugynok
senior tag

Üdv,

Egy kis szerelési témában kéne a segítségetek. Van egy tabletem, aminek fém hátlapja van. Sajna a hátlap eléggé leárnyékolja a vételt, ha leveszem +10dbi-t kapok. Az antenna a tablet egyik oldalán van egy pici nyáklapra forrasztva, amin majdnem csigaház formájú minta van. Kb tőle egy cm-re egy pici lyuk a hátlap oldalsó részén.
Szerintetek, ha hozzá forrasztok valami kis kábelt és kivezetem a lyukon, majd szépen odaragasztom a hátlaphoz síkba, tudok javítani valamennyit a vételen? Ha igen, milyen kábellel érdemes csinálni? Milyen vastag legyen?
Másik megoldásom, hogy az antennánál kivágatom a fém hátlapot és vékony plexivel helyettesítem. Gondolom az nem árnyékolja le annyira a jelet, mint a fém, nem?

[ Szerkesztve ]

(#42137) mezis válasza dugynok (#42136) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

"...hozzá forrasztok valami kis kábelt..."
Várhatóan csak rontani fogsz vele.

"....az antennánál kivágatom a fém hátlapot..."
Ha a nyáklap másik oldalán nincs pl újabb fémfólia, talán javulni fog, de nem biztos. Először teszteld háztartási alu fóliával.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#42138) And válasza dugynok (#42136) üzenetére


And
veterán

Úgy gondolom, ekkora hibát csak nem vétettek a tervezők (bár láttunk már hasonlót :U), hogy teljesen leárnyékolják az antennát. Én nem piszkálnám, ennek több oka is van:
- Valószínűleg nem lesz szép, látszódni fog rajta, hogy gányolt, eddig csak esztétika.
- Jó eséllyel nem lesz korrekt a kábelezés: az a belső antenna ki tudja, milyen impedanciára van illesztve, de nem feltétlenül 50Ω-ra, mint bármelyik csatlakozós példány, és akkor a kábel hullámimpedanciája sem lesz jó hozzá (ugyanakkor az is igaz, hogy a kis táv miatt ez nem okoz jelentős hátrányt, de azért többletcsillapítással járhat). Mod.: a kábel különben akármilyen lehetne, leginkább persze jó vékony, hogy könnyen lehessen szerelni, mert a rövid táv okán kevés plusz csillapítást adna (ha valóban illeszkedne az antenna és a meghajtás impedanciájához).
- A plusz jelszint, amit "mértél", egyáltalán nem biztos, hogy valós adatot takar, és ez nem feltétlenül a te hibád. Tehát nem garantált, hogy annyit nyerj vele, hogy megérje a beavatkozást.
A legfőbb probléma az utóbbi, vagyis hogy nem lehetsz biztos benne, hogy túl sokat nyersz majd vele. A kliensen 'mért' vételi szint inkább csak indikálás, nem valós mérés, nagyon nagy a bizonytalansága, simán átverheti a felhasználót, ezért nem lehet kliens / szoftver által indikált vételi szinttel antennanyereséget vagy bármi hasonlót normálisan meghatározni. Ráadásul itt már minden apró körülmény számít: pontos pozíció a szobán belül, mellette állsz-e, kézben tartod-e, hol fogtad meg, stb. Sajnos ezek a beépített nyákon kivitelezett antennák eleve eléggé limitált képességekkel és eredendően kis nyereséggel rendelkeznek, akárhová is teszed azokat.

[ Szerkesztve ]

(#42139) dugynok


dugynok
senior tag

Köszönöm a válaszokat. Sajnos ez egy konstrukciós hiba a tabletnél, külföldi fórumokon is ezzel szív mindenki. A javított verziójú tabletnél már műanyag hátlapot használtak, ott nincs ez a gond.
Wifi analyzer-rel és speedtest-tel mértem, hátlappal -80dbi-nél már éppenhogy van sávszél, hátlap nélkül -70dbi és teljes sávszél jön ugyan ott fogva és ugyan azon a helyen. Mindezt kb 10 méterre a routertől két szobával arrébb.
Egyébként a nyák másik oldalán nincs fedve, a fedetlen rész a hátlap felé néz. Lehet itt a baj, mert, ha az előlap felé nézne nem lenne ekkora veszteség.
Marad a hátlap kivágás antennánál, egy 2,5X1cm-es részt kell kivágni. Van ismerős, aki szépen meg tudja csinálni, plexivel meg szépen kipótolom.
Még egyszer köszönöm a válaszokat és segítséget :)

[ Szerkesztve ]

(#42140) Aethelstone


Aethelstone
addikt

Üdv.

Szakmai tanácsot szeretnék kérni. 120/50-es Telekom netem van. A hozzáadott Huawei wifin tolom, ami a speedtesttel 38-40 Mbit letöltést és kb. 50 Mbit körüli feltöltést mér konzekvensen(messze vagyok a routertől). Lényeg, hogy az upload mindig magasabb vagy 10 MBittel. Ez normális?

Köszönöm a válaszokat előre is.

AE

MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...

(#42141) Aethelstone válasza Aethelstone (#42140) üzenetére


Aethelstone
addikt

Kiegészítés: Kábelen stabilan hozza a 115/50 MBitet.

MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...

(#42142) Gubek-Einste válasza dugynok (#42139) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nem lenne jobb megoldás beszerezni egy műanyag hátlapot az eszközhöz? Biztosan lehet kapni ha ilyen általános probléma ez.

(#42140 Aethelstone
Környezeti viszonyoktól függően normális is lehet.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42143) dugynok válasza Gubek-Einste (#42142) üzenetére


dugynok
senior tag

De lehet... 8 ezer forint! Inkább megoldom magam.

(#42144) Aethelstone válasza Gubek-Einste (#42142) üzenetére


Aethelstone
addikt

Köszönöm a választ. Igazából engem csak az zavar, hogy ugyanolyanok a környezeti viszonyok az upload és a download esetén is és én józan paraszti ésszel gondolkodva kb. ugyanolyan mérési eredményeket várnék az upload és a download esetén is. Vagy rosszul gondolkodom? A download esetében lehet valami bottleneck, ami nem érinti az uploadot?

Szerk: Arra gondolnék, hogy az upload nem azon a csatornán megy, ahol a download? Létezhet ilyen? És a download csatorna esetleg zajosabb? Lehet, hogy hülye kérdés, de nem vagyok nagy értője a wifi hálózatok működésének.

[ Szerkesztve ]

MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...

(#42145) Gubek-Einste válasza Aethelstone (#42144) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ugyanazon a csatornán megy mindkét irányú forgalom.
Wifi-vel kapcsolatban vannak érdekes jelenségek, másnál is volt/van olyan hogy magasabb a feltöltés mint a letöltés.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42146) Aethelstone válasza Gubek-Einste (#42145) üzenetére


Aethelstone
addikt

Értem. Akkor a csatorna variálás kiesett. Jelenleg a legkevésbé zajos csatornán van. Mindenesetre köszönöm a válaszokat, további szép napot :)

MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...

(#42147) confuser


confuser
senior tag

Sziasztok, egy kis segítség kellene.

Valamiért már évek óta egy wifijel-bermuda háromszög a házunk, de ahogy okosodik a lakás, egyre bosszantóbb a dolog, úgyhogy ideje lenne a végére járnom, mi okozza a dolgot (se neten, se a topicban keresővel nem találtam megoldást).

Szóval a konfig: egy TP-Link WDR4300 router osztja a netet UTP-n 2 PC-nek és egy okosTV-nek, USB-n pedig egy nyomtatónak. Ezen felül a házban lévő okostelefonok (5-6), 2-3 laptop és karácsony óta egy Xbox One szeretne Wifiről táplálkozni (nyilván soha nem megy ennyi eszköz egyszerre).

A probléma az, hogy ha 2 szobával odébb megyek (~10-15 méter), a jel annyira legyengül, hogy rosszabb napjain el is dobálja azt. Főfal nincs közöttük, sőt, ha légvonalban akarom nézni a jel útját, nyitott ajtónál egyetlen gipszkarton falon kéne átmennie a jelnek, amit szvsz kisujjból ki kéne ráznia. A dolog pikantériája, hogy a nyomtatóm (hp officejet pro 8600) is wifi-képes, közvetlen a router mellett van, és dupla olyan erős jelet szolgáltat a ház legtöbb részén, mint a 3 antennás router. Sőt, a szembeszomszéd wifije is erősebb 2 szobával arrébb a sajátomnál, pedig ott legalább 2 főfal és egy teljes utcaszélesség van köztem és az ő routere között. Mi a fene okozhatja ezt a gyalázatos teljesítményt?

- 2 éven belül ez már az 4. routerem (volt 2 ASUS és 2 TP-Link), és mindegyiknél fennállt a jelenség
- Játszottam a csatornákkal is, senki a közelben sincs azon a csatornán, amelyiken én, és más csatornákon is ugyanez a helyzet
- Leválasztottam a nyomtatót is, hátha annak a jele nyomja el a rendes router jelet, de nem
- A router jelerőssége "High"-ra van állítva a 2.4 és az 5 GHz-es csatornán is
- Forgattam a router antennáit már millió felé, de nem változott a helyzet

Szóval van még valamilyen ötletetek, amit meg kéne néznem? Vagy itt már csak a költözés jelenthet megoldást? :D Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.

(#42148) Fecogame válasza confuser (#42147) üzenetére


Fecogame
veterán

Talán ez lenne a legcélszerűbb megoldás:

ha 2 szobával odébb megyek (~10-15 méter)

Ide elvezetni egy UTP kábelt, ezzel összekötni egy másik, szintén WiFi-s routerrel, és kész :)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#42149) confuser válasza Fecogame (#42148) üzenetére


confuser
senior tag

Persze, erre gondoltam én is, de ez "csak" workaround, plusz költséggel. Ez elvi kérdés, vinnie kéne ezt a mostani routernek is önmagában. Meg valószínűleg az emeletre is kéne ezesetben még egy router, és oda még nincs is felvezetve utp kábel.

(#42150) Gézengúz válasza confuser (#42147) üzenetére


Gézengúz
addikt

Aztan az megvan-e a milyen routert vegyek topicbol, hogy a 4300- nak osztottak az antennai?

TP-Link TL-WDR4300:
- Akár 800 Mbit-es sávszélességû internetkapcsolat mellé
- Atheros AR9344 @560 MHz, 128 MB RAM
- 2 db USB 2.0 port fájl vagy nyomtató megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra
- Teljesértékû Dual Band N WiFi (szimultán 2.4 GHz - 300 Mbps & 5 GHz - 450 Mbps), 2.4 GHz-en 2x2:2 MIMO, 5 GHz-en 3x3:3 MIMO
- 3 db 3 dBi külsõ antenna, 2 dBi nyereség 2.4 GHz-en, 3 dBi nyereség 5 GHz-en

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.