Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Gurulunk, WAZE?!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
válasz Kukcaman #18299 üzenetére
Ha Peter-re gondolsz, akkor követem a srácot fél éve. És pont rá gondoltam az előző hozzászólásomban, hogy tök jó felvételeket készített manual fókusszal A6000-rel. Viszont ha kell az AF, akkor abban ott van, panánál meg nincs. Továbbá az ISO emelés se okoz akkora gondot neki, mint a panának.
A panában 2 dolog hiányzik, AF és a low light képesség. Az, hogy sonyban van S-Log és nagyobb dinamika, már csak hab lenne a tortán.
Az össze Sony A széria gyenge aksi terén?
-
Kukcaman
senior tag
Minden felvétel, amit égbolt nélkül készítettem kivétel nélkül patika minőség volt(nappal szembenlévőség kivételével). Folyamatos fátyolfelhő is segített ebben. A szikrázó napsütés meg csak rontja a dolgot, kivéve, ha fa alatt vagy nincs égbolt a képben és a nap oldalt és/vagy a hátad mögött van.
Szóval lehet jókat csinálni vele csak mielött megtanulná az ember fialánya, addigra meg is utálja a gépet.
Fentebb linkeltem azt a B-rollos srácot, aki A6000-el csinálta a videót, és annak is szép minősége van. -
_q
addikt
válasz Tuninger #18292 üzenetére
Én se vagyok teljesen biztos a full váz cserében, csak elnézve milyen áron mennek akár az említett sigma, akár a pana 12-35 objektívek, elgondolkodtató nem-e ér többet inkább a váz váltás, van-e értelme ennyi pénzt MFT-ben tárolni.
Gyereket/gyerekeket beltérben videózni nem problémás AF nélkül? Ugye ők egy csomót mozognak, fókuszban tartani nem tudom mennyire lehetséges. Hiába a sigma f1.8-as (boosterrel még kisebb) rekeszértéke, ha azt szeretném, hogy fókuszban legyen a téma, akkor fel kell úgy is tekernem legalább f2.8-3.5 körüli értékre nem? Akkor meg ismét oda a fény amit nyerhetek vele.
Huh ez az aksi idő és a 1080p azért kiábrándító G80-nál is minimum 2 aksit kell, hogy magammal vigyek, az már általában nem egész napra, de arra a fél napra elég szokott lenni. Viszont sokszor a G80 1080p-je se tetszik annyira, pedig elnézve néhány a6000-rel készült videót elég szép eredmények vannak.
Zhiyun 2 gimbalom van, persze a webill S azért praktikusabb a méret miatt, de most ez a váltás nem indokolt szerintem.
Amikor nem láttam bele annyira a videózásba és a kamerák specifikációjába mennyivel egyszerűbb volt Most meg nem tudom mitévő legyek.
-
taranis
addikt
Megcsináltam a zcam zlog2 IDT-t, megvette aki kérte, erre MÁSNAP megjelent a gyártó oldalán az ő verziójuk. Rontják itt a bizniszt. (a dolog pikantériája, hogy a gyártóé jelenleg rossz, de úgyis javítják)
colorizer.net
-
Tuninger
Topikgazda
Szerintem egy Viltrox booster + Sigma 18-35 F1.8, illetve egy Weebill S kombóval sokkal többet tudnál dobni a videóid minőségén mint egy váz váltással. És árban ugyanott vagyunk. Igaz, az AF attól nem lesz jobb.
De vegyük sorra a kérdéseidet:
A 1080 az én beállításaimmal jó, de elmarad a G80 szintjétől.
A stabi teljes hiánya arcon fog ütni, könnyű hozzászokni a jóhoz a G80-al. Jó stabis obikkal mint a 18-105 F4, 50mm F1.8 OSS élhető, de elmarad a G80tól.
A gyári aksi 1080-ban kb 1 óra 10 percet megy, 4K-ban 40-50 perc alatt vége. Az utángyártott aksijaim megbízhatatlanul működtek már fél év után (100% -> 0% kikapcs 4K esetén akár 5 perc után) így maradt a power bankról táplálás gyári aksival.
Vagyis szigorúan gyári aksi, abból is 4-5 a javallott egész napos shoothoz.Téged sem a váz korlátoz, a G80 elég lenne mindenre pár jó obival. A sonyval elmélyülhetnél a LOG, colorgrade világában, nem kellene félned a nagy dinamikától, zajtól. Könnyebben lehetne penge vékony DOF-od, fullframe lookod. Vagyis összességében képminőségben feljebb lépés lenne a G80-hoz képest. A felhasználói élmény oldaláról viszont kényelmetlen a fent leírtak miatt.
300-350k-s kategóriáért mit vennék: tegnap dobott fel a Rex Films egy eladó A7s II-őt 380-ért, azt kell megvenni. (vagy azt a szintén Rexes FS5-öt 600 rongyért )
Mindenképp váz + obik kombinációban gondolkodnék, mert egy drágább váz egy kitobival nem biztos hogy többet ad annál, mintha a jelenlegire vennél 1-2 érdekes üveget.
-
_q
addikt
válasz Tuninger #18287 üzenetére
Elég nehéz ez a gép választás. Ha alacsony árról indulunk, akkor mindenhol ott van az 1-2 hiányosság, amit vagy elfogadok vagy se.
Sok youtube videóban elég szépen teljeseít a sony alpha széria. Tegnap néztem a6000, a6300 és a6400-as videókat is. A full hd se tűnt nagyon rossznak g80-hoz képest nem láttam a különbséget vagy csak nem néztem meg jól. A stabilizál teljes hiánya kicsit látszik a széleken és az aksi időre panaszkodnak.
Te hány aksit használtál esküvőnél, illetve gyárival vagy utángyártottal egészítetted ki gyári aksit? Szerinted mennyire élhetetlen a stabilizálás hiánya? Mikor legutóbb kérdeztem, akkor azt mondtad nyugodtan lépjem meg a sony váltást, mert hoz annyi plusz, viszont elvisz-e annyit is egyúttal? Eladás szempontjából is talán a sony jobb, mert annyira felkapott akár indokolatlanul is, hogy aki nem járja annyira körbe a vásárlást, ő hamarabb veszi meg, mint esetleg a fuji-t szerintem.
A legutóbb mikor kérdeztem, akkor nem adtam meg árat. 300-350 ezer Ft-os árkategóriában használt/szürkeimportos árakkal is számolva mivel járnék a legjobban szerinted (Gép+objektív)? Esetleg túlgondolom, csak képzeteim vannak, hogy jobb lenne, de valójában jó nekem a G80 is ?
-
Márton
nagyúr
válasz Teasüti #18272 üzenetére
"feltöltés utálni első időszakban számít a kattintások száma."
Tehát mikor elkezdik nézni az alacsony bitrátás 1080-as verziót, megnézi a youtube mennyire nézett, like-olt, majd ha nagyon, akkor nekiáll újrakódolni az _eredeti_ fájlt még egyszerEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Tuninger
Topikgazda
Drágák a natív obik fujira. Kb ennyi...
Van viszont patent 1080, szuper színek, log... ráadásul egy viltrox boosterrel jobb a video AF canon obikkal mint a sonyk esetén! Igaz csodát nem szabad várni.X-H1-nél viszont asszem teljes funkcionalitas csak markolattal egyutt van, ugy meg bumszli a cucc, es dragabb is a gep.
Szerk: a fujinál kapcsolható a linear/nem linear focus gyűrű. De úgyis AF-ezni fogsz, mert gyors, pontos, és touch-os
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz *Ropi* #18283 üzenetére
"Én tudtam, hogy esélytelen, hogy a másik két eszköz kalibrálása nélkül ugyanazt lássa, ezt el is mondtam neki. Azóta futott még pár kört máshol, de nem meglepő módon sehol nem orvosolták a problémáját."
Ha már ennyire fontos neki, hogy az iOS eszközeivel összelője a monitort, akkor vegyen olyat, ami tud P3-at és dolgozzon ebben a színtérben. Nekem sem ártana ilyen monitor, de azért ennyire kardinális kérdésnek én sem érzem ezt az életemben, jó darabig még engem is bőven kiszolgál az sRGB, nem ma fog kikopni. Az Instára felpakolt fotókat, meg inkább egy kicsit alulszaturálom, az emberek 99%-a sosem fogja megfelelően sRGB szerint látni.
De amúgy most tudtam meg (pedig ez csak nekem új infó), hogy a Display P3-at egyes Android gyártók mellett már a Microsoft is átvette, ezt használja a Surface Studio is.
"Igen, a Sony vezette be azokat az atomkék fehérpontú kijelzőket, mert ugye az emberi szem karakterisztikája miatt hidegebb színeknél élesebben látunk (viszont sokkal jobban is fárasztja a szemet, vagyis az agyat): volt egy fókuszcsoportos tesztjük a kijelzők fehérpontjának megállapításához, ahol a többségnek ezek a 6500 Kelvintől nagyon elrugaszkodott értékek jöttek be - azóta a kedvenc festőjük Dali, és azóta van náluk "kék korszak". "
Engem ez még jobban fel szokott cseszni, mint amikor egy kijelző kisebb/nagyobb natív színteret tud, mint az sRGB. Egy portrét simán el tud vinni olyan színekbe, mintha már beállt volna a hullamerevség. OnePlus előtt nekem LG volt (az első DCI-P3-at tudó telefon volt a piacon, de ez nem játszott közre a vásárlásban), a színhőmérséklet fixen 7600K volt, agyrém. Későbbi modellek egyre jobban licitáltak rá, volt ami már közelítette a 9000K-t. Mai napig vannak telefongyártók, akik nem teszik lehetővé a színhőmérséklet kézi beállítását, de még csak olyan képmód sincs sok esetben, ami legalább csak megközelíteni szeretné a D65-öt. Igazi vadnyugati állapotok.
"Nem, csak maximalisták: ők a saját életüket nehezítik meg a legjobban, mert önmagukkal szemben a legszigorúbbak."
A maximalista megelégszik azzal, hogy elmegy a falig, ahol a technológia korlátait eléri. Ha már időt, pénzt, energiát nem sajnálva küzd azért, hogy bebizonyítsa márpedig át lehet lépni a technológia határait, akkor az már csak önszívatás. Vagy vallás.
-
_q
addikt
Ha előrébb szeretnék lépni videó esetén AF-ban és low lightban, akkor mire érdemes váltani? Fuji X-T30, X-H1, Sony A6300, A6400 vagy esetleg más? Ha manuálozni is szeretnék akkor a panasonic nem lineáris focus gyűrűjéhez képest fuji és sony vonalon van előrelépés?
Sony-nál a rolling shutter, aksi üzemidő, gyenge 1080p és a stabilizálás hiánya, a fujinál viszont mi?
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz Stauffenberg #18274 üzenetére
"Az újabb Dell, stb. grafikus monitorokat egyébként már gyárilag kalibrálják (jelentsen ez bármit is)."
A "jelentsen ez bármit is"-t iróniával írtam, csak lefelejtettem a zöld ördögfejet.
"Nem szokták részletezni a gyártók ez mit jelent. De gyanítom azt, hogy egy színprofil mind felett alapon a panel beszállítóktól kérnek egy állandó minőséget valamekkora tolerancia mellett. De ez csak az én feltételezésem."
Egészen konkrétan egyenként, külön profiloznak minden monitort - egy (több) gyári referencia VGA-hoz - és erről egy részletes diagramos mérési jegyzőkönyvet is tesznek a monitor mellé, a dobozba.
"Display-P3 szerint kalibráltad? "
Bocsánat, utána esett le, hogy neki nem MAC-je volt, hanem csak iPhone és iPad, az ámítógépe egy Windows PC, ami a monitora natív színterére lett kalibrálva (Adobe RGB-t is tud). Én tudtam, hogy esélytelen, hogy a másik két eszköz kalibrálása nélkül ugyanazt lássa, ezt el is mondtam neki. Azóta futott még pár kört máshol, de nem meglepő módon sehol nem orvosolták a problémáját.
"Komolyabb kijelző tesztelős oldalak mobilokat is úgy mérnek, hogy fényerő függvényében (valamekkora lépésközökkel) és folyamatosan változik a fehérpont meg a dE értékek is. De olyannal is találkozunk, aki a gyárilag 7-8000 Kelvines fehérpont után a D65-re azt mondja pisisárga minden, vagy szoláriumban szereti érezni magát és ha lecsökkented a brightnesst az ideális fénysűrűséghez, már fortyog dühében. Ezt el kell engedni."
Igen, a Sony vezette be azokat az atomkék fehérpontú kijelzőket, mert ugye az emberi szem karakterisztikája miatt hidegebb színeknél élesebben látunk (viszont sokkal jobban is fárasztja a szemet, vagyis az agyat): volt egy fókuszcsoportos tesztjük a kijelzők fehérpontjának megállapításához, ahol a többségnek ezek a 6500 Kelvintől nagyon elrugaszkodott értékek jöttek be - azóta a kedvenc festőjük Dali, és azóta van náluk "kék korszak".
"Vannak akik csak egyszerűen szeretik szívatni magukat."
Nem, csak maximalisták: ők a saját életüket nehezítik meg a legjobban, mert önmagukkal szemben a legszigorúbbak.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
taranis
addikt
Felkérésre csináltam ZCam ZLog2-höz IDT-t meg LUT-okat, már kapható, és csak passzióból beírom ide link nélkül, úgysem vesz ilyen kamerát itt senki
colorizer.net
-
Tuninger
Topikgazda
Ma remélem mindenki kihasználta hogy minden kamerával "LOG-ban" lehetett odakünn filmezni
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
Nézegetem az objektíveket, mert kellene a nagyobb látószög és több fény, közben látom jól lement a G80 ára. Aki most akar venni annak jó, nekem nem annyira Azt hittem lassabban fog csökkenni a használt ára, de tévedtem.
-
addikt
A moka kedveert vettem az Aputure F7 melle egy MC-t, hat nagyon erdekes kis kutyu ez. Nyilvan nincs olyan fenyereje mint az F7-nek, de azert eleg sok ujdonsagot preseltek bele. Foleg ez a mobilos app sikerult eleg jol, nagyon hasznos ha tobb fenyt kell iranyitani. A color picker se semmi azert.
-
Kukcaman
senior tag
Low Budget megoldás, nagyon hatásos.
-
hibavissza
veterán
válasz Stauffenberg #18201 üzenetére
Ahogy àtnyàlaztam a kínàlatot egy iPad pro 12,9 tűnik a legértelmesebb döntésnek. Kérdés a szoftver. Újratanulni egy ökoszisztémàt...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz *Ropi* #18273 üzenetére
"Az újabb Dell, stb. grafikus monitorokat egyébként már gyárilag kalibrálják (jelentsen ez bármit is)."
Nem szokták részletezni a gyártók ez mit jelent. De gyanítom azt, hogy egy színprofil mind felett alapon a panel beszállítóktól kérnek egy állandó minőséget valamekkora tolerancia mellett. De ez csak az én feltételezésem.
"Érdekes, múltkor pont azzal keresett meg valaki, hogy a kalibrált monitorán nem azt látja, amit a gyárilag kalibrál MAC-jén meg iPhone-ján...Azzal váltunk el, hogy én a saját kalibrálásomnak hiszek, ő meg az Apple-ének."
Display-P3 szerint kalibráltad? Amúgy néha vannak igazán problémás esetek, amikor az ügyfél a hangyafasznyi különbséget is égbekiáltó hibának állítja be (lásd lent). A másik meg a Mac és iPhone sosem lesz gyárilag olyan pontos, mint rendes kalibrálás után (ezt elvárni teljesen felesleges). A Mac esetén (meg bármilyen monitornál) elkezdi csavargatni a fényerőt, kontrasztot, egy notebook vagy mobil esetén a brightness egyébként sem állandó, meg ott van az mint a Dell esetén: Aligha mérnek végig minden gyártósorról lejövő panelt egyesével. Komolyabb kijelző tesztelős oldalak mobilokat is úgy mérnek, hogy fényerő függvényében (valamekkora lépésközökkel) és folyamatosan változik a fehérpont meg a dE értékek is. De olyannal is találkozunk, aki a gyárilag 7-8000 Kelvines fehérpont után a D65-re azt mondja pisisárga minden, vagy szoláriumban szereti érezni magát és ha lecsökkented a brightnesst az ideális fénysűrűséghez, már fortyog dühében. Ezt el kell engedni.
Btw csináltunk nyáron workflow optimalizálast fotóstúdiónak, ahol mindent összehoztunk közös nevezőre elejétől a végéig még 6 db ColorCheckert is bemértünk egymáshoz képest és a legnagyobb eltérés is dE 0.8 volt a referenciához képest. De még mindig nem voltak elégedettek, két fotó között még mindig volt egy hangyafasznál is kisebb eltérés egyes árnyalatokban és ez már az volt, hogy a vakuk nem tudnak kétszer ugyanolyan hajszálpontosan elvillanni (azonos teljesítmény mellett sem). A különbség annyi volt, mint amikor Lightroomban a Hue csúszkát egy-egy színnél 1-2 értékkel odébb pöccinted, side-by-side nem szúrod ki, egymásra rakva a fotókat oda-vissza váltakoztatva már kiszúrható. Ez náluk már kudarcként csapódott le, pedig ügyfélpanaszt még sosem kaptak (vilagmárkáknak fotóznak). Vannak akik csak egyszerűen szeretik szívatni magukat.
-
*Ropi*
félisten
válasz Stauffenberg #18269 üzenetére
"Bocs, de a consumer monitor/notebook gyártók mit tesznek hozzá, hogy legalább megközelítőleg színhelyes eredményt kapj a dobozból kivéve, még akár sRGB-t tudó eszköz esetén is? Nem követem, nem tudom, hogy a Windows 10-es default "Fényképek" képnézegető már tud-e színmenedzsmentet (meg nekem az otthoni monitorom színtere is gyakorlatilag teljesen egyezik az sRGB-vel, nem ég és föld a különbség), de sokan panaszkodtak rá, hogy a korábban használtat (Kép és Faxnézegető) úgy cserélték le, hogy nem kapott színmenedzsmentet az új, szóval az sRGB fotók úgy néztek ki vele, ahogy azt hiszem neked nem kell elmagyaráznom."
A lapos gyártók adnak egy "csoda" 6 Bites panelt, ami pont a butasága (max. sRGB gamut) miatt majd, hogy nem jól adja vissza a képeket még CMS nélküli szoftverekkel is. Asztali gépnél is jó eséllyel csak sRGB-t tudó monitort vesz az user, szóval nem akkora probléma. Gond csak akkor van, ha túl jó a monitora és az sRGB-nél nagyobb színtérben látja. Az újabb Dell, stb. grafikus monitorokat egyébként már gyárilag kalibrálják (jelentsen ez bármit is).
"Szúrj egy beállításokat is nullázó Hard Resetet a telefonnak és nézd meg újra. Egészen biztosan nem sRGB lesz a default színprofil a Samsungon, hanem az Adaptív (vagy minek hívják), ami a kontrasztot, szaturációt és ilyesmit is jól meglöki az egekbe képtartalom függvényében. Nekem OnePlus van, nálam is van Adaptív, sRGB, DCI-P3, Manuális (itt csak a színhőmérséklet változtatható) és újabban Display P3 is."
Próba nélkül is elhiszem Neked.
"Ezért szoktam megnézni a fotóimat telefonon többféle képmóddal is. Az sRGB-re jól belőtt színek az összes többi (nagyobb színtérben) már neonfényben ragyognak. Még a Display P3 olyan szempontból hálás, hogy tudom az Apple eszközöket használók legalább megközelítőleg ezt látják."
Érdekes, múltkor pont azzal keresett meg valaki, hogy a kalibrált monitorán nem azt látja, amit a gyárilag kalibrál MAC-jén meg iPhone-ján...Azzal váltunk el, hogy én a saját kalibrálásomnak hiszek, ő meg az Apple-ének.
-
Teasüti
nagyúr
-
TBMC
addikt
Sziasztok!
Ronin SC balansz kérdés...
Melyik verzió/variáció lehet a megfelelő monitor + external mic használatához?1.Egy ulanzi plate használata, melyre mountolom a mikrofont, így nincs kábel ami lógna ( a hdmi kivételével, de mivel FPV (bár az első képen normál látható) így nem terheli a motorokat, egyáltalán.
probléma: app szerint excellent a balansz minden tengelyen... de a roll számomra még sem az, mert amennyiben tekerem jobbra/balra nem marad úgy, szép lassan visszakúszik a vízszinthez...
2. a kamera 100% balanszolva, minden irányban-pózban ok, a monitor és a mikrofon is a gimballon.
proléma: a jack kábel súlya miatt van némi terhelés amely elhúzza persze alap állapotban, ha összedugom. amennyiben kábellel együtt balanszolom, szintén nincs szemre 100% balansz (app szerint az) mert egyik irányba a roll axisen visszakúszik vízszintbe minden esetben.
Mely megoldás a célszerűbb/életszerűbb? maradjon a 2. kábel csatlakozás nélküli 100% balansszal, és majd a motor kidolgozza ezt a minimális terhelést?
vagy esetleg ?más megoldás javaslat? // létezik valami lightweight jack kábel?
Előre is köszi válaszotokat!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz *Ropi* #18267 üzenetére
"Persze, hogy az Almás termékek defaultja, mert terjeszteni akarják - kihasználják a céges image-t, hogy a MAC-ek arra vannak kitalálva, hogy ne kelljen semmit állítgatni csak működjenek, az egyszeri Apple user meg elfogadja amit ráerőltetnek: olyan mint az a nyugdíjas, aki a telefonját a gyári csengőhangon használja, mert nem tudja / akarja elállítani, mert "jó'vanazúgy"."
Bocs, de a consumer monitor/notebook gyártók mit tesznek hozzá, hogy legalább megközelítőleg színhelyes eredményt kapj a dobozból kivéve, még akár sRGB-t tudó eszköz esetén is? Nem követem, nem tudom, hogy a Windows 10-es default "Fényképek" képnézegető már tud-e színmenedzsmentet (meg nekem az otthoni monitorom színtere is gyakorlatilag teljesen egyezik az sRGB-vel, nem ég és föld a különbség), de sokan panaszkodtak rá, hogy a korábban használtat (Kép és Faxnézegető) úgy cserélték le, hogy nem kapott színmenedzsmentet az új, szóval az sRGB fotók úgy néztek ki vele, ahogy azt hiszem neked nem kell elmagyaráznom. Nem hiszem, hogy az Apple-t érintő kritika jogos azért, mert már dobozból kivéve default beállításokkal meg akarja adni a felhasználóinak, hogy Display-P3 környezetben fogyasszanak tartalmat, ráadásul sRGB fehérpont és gamma mellett, egy színmenedzselt képnézegetővel/böngészővel semmi hátrány nem ér majd. Nem teszteltem, így kizártnak tartom, hogy hajszálpontosan hardveresen kalibrált az összes eszközük, de az biztos, hogy PC/Windows/Android környezetben még megközelítőleg sem adottak ilyen körülmények a normális sRGB megjelenítésre ha a felhasználó nem tesz érte.
"Nem volt túl sok Androidos telefonom, így erről nem tudok általános véleményt alkotni, csak azt tudom, hogy az előző és a mostani gyári defaultja is az sRGB (amit a Samsungnál Basic-nak hívnak), egyébként tud még DCI-P3-at és Adobe RGB-t is (mellé még be is kalibráltam)."
Szúrj egy beállításokat is nullázó Hard Resetet a telefonnak és nézd meg újra. Egészen biztosan nem sRGB lesz a default színprofil a Samsungon, hanem az Adaptív (vagy minek hívják), ami a kontrasztot, szaturációt és ilyesmit is jól meglöki az egekbe képtartalom függvényében. Nekem OnePlus van, nálam is van Adaptív, sRGB, DCI-P3, Manuális (itt csak a színhőmérséklet változtatható) és újabban Display P3 is.
"Nekem az a véleményem, hogy jobb egy (hardveresen) csak sRGB színteret visszaadni képes kijelző mint egy nagyobb, mert a nagyobb színterűn az sRGB tartalom neonreklámmá változik és olyan tónusai lesznek, amik sosem voltak. Lehet, hogy "eye candy" módon jól néz ki, csak éppen nem sok köze van a valósághoz."
Egyetértek, meg van a jobb monitorokban dedikált sRGB, Rec709, AdobeRGB, DCI-P3 mód is, de ezek szinte soha nem default vannak beállítva (nem az EIZO/NEC szintről beszélek). De Androidon is ezen megy a küzdelem, hogy semmi sem színmenedzselt, csak a káosz van. Ezért szoktam megnézni a fotóimat telefonon többféle képmóddal is. Az sRGB-re jól belőtt színek az összes többi (nagyobb színtérben) már neonfényben ragyognak. Még a Display P3 olyan szempontból hálás, hogy tudom az Apple eszközöket használók legalább megközelítőleg ezt látják. És ők sokan vannak. Androidon meg csak az őskáosz, oda kár bármit tervezni még akár csak megközelítőleg is, úgyis szét lesz fosva a felhasználók 99%-nál.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
Ha már ez ilyen kívánságműsor, akkor ki lehet menni a városba, főtér, stb.
Időt sem kell rá sokat szánni, a világosban felvett és a sötét (vagy kék órás) időszakot csak egy forralt bor / kakaó választja el egymástól. Lehet találni így is nagy dinamikájú jelenetek ha ezt is tesztelnéd, zajra meg ott van kék óra / este.---
Én hétvégén voltam a Vörösmarty téren a karácsonyi vásárban, du. 3 körül olyan veszett szép fények voltak (ragyogó naplementés napsütés), ahogy kúszott át kék órába az egész. Nővel voltam forralt borozni, nem volt nálam gép, de marhára videóztam volna azt a hangulatot. Nekem is az a bajom a téli időszakkal, hogy csak a hétvégék vannak és gyakran valami borítja a terveket, hogy az emberfia nem jut el oda, hogy nyakába vegye az úticélját és alkosson. Meg én egyedül szeretek fotózni/videózni, ha társaságom van, az csak eltereli a figyelmem, vagy untatom. Ezért szeretem a nyári időszámítást, munka után simán lesétálok még 7-8 kilométereket. Mások hazaszólnak az asszonynak, hogy "szia, túlóráznom kell, ne várj a vacsorával" aztán elmennek kurvázni. Én meg csak hazaszólok, hogy "helló, tök szépek a fények, várj meg lécci a Trónok Harcával".
-
*Ropi*
félisten
válasz Stauffenberg #18224 üzenetére
No igen, a 2.2-es (sRGB) és a 2.6-os (P3) Gamma közt elég nagy különbség van a látványban. Széljegyzet: fotós monitorokat a tulajjal való egyeztetés után már sokszor nem is 2.2-re, hanem L*-ra kalibrálunk, mert jobb végeredményt ad (ugye alapból közelebb áll az emberi szem karakterisztikájához).
"Ez egy híd a mozis DCI-P3 és az sRGB között. Az elterjedtségéhez annyit, hogy az iOS cuccok már default használják. De a desktop gépeik is már ebbe az irányba mennek. Mennyi is van belőlük a tartalomfogyasztás szempontjából lényeges közönség kezében? Nagyon nem kevés. Az Android cuccok is elkezdték használni (csak nem default, de az összes Android kütyü hányásfos default profilt használ, aki átállítja, jellemzően erre és a Google is szorgalmazza a használatát a gyártóknál)."
Persze, hogy az Almás termékek defaultja, mert terjeszteni akarják - kihasználják a céges image-t, hogy a MAC-ek arra vannak kitalálva, hogy ne kelljen semmit állítgatni csak működjenek, az egyszeri Apple user meg elfogadja amit ráerőltetnek: olyan mint az a nyugdíjas, aki a telefonját a gyári csengőhangon használja, mert nem tudja / akarja elállítani, mert "jó'vanazúgy".
Nem volt túl sok Androidos telefonom, így erről nem tudok általános véleményt alkotni, csak azt tudom, hogy az előző és a mostani gyári defaultja is az sRGB (amit a Samsungnál Basic-nak hívnak), egyébként tud még DCI-P3-at és Adobe RGB-t is (mellé még be is kalibráltam).
"Én nem írnám le ennyire. Sokkal többen fogyasztanak tartalmat mobileszközön, mint desktop. Az sRGB is csak annyira releváns, ahányan ezt kalibrált kijelzőn nézik, színmenedzselt környezetben, azzal talán jobban állunk? Előbb fog valaki iPhone/iPad kijelzőn normálisan Display-P3 tartalmat látni tőled, mint desktop (vagy bármilyen) sRGB-t, valóban kalibrált kijelzőn."
Nekem az a véleményem, hogy jobb egy (hardveresen) csak sRGB színteret visszaadni képes kijelző mint egy nagyobb, mert a nagyobb színterűn az sRGB tartalom neonreklámmá változik és olyan tónusai lesznek, amik sosem voltak. Lehet, hogy "eye candy" módon jól néz ki, csak éppen nem sok köze van a valósághoz.
-
*Ropi*
félisten
válasz hibavissza #18220 üzenetére
Tapasztalat, hogy többen azért vették meg, mert ró volt írva a P3, aztán jött a meglepetés, hogy nem a mozis. Az olyan felhasználók, akik értenek hozzá tudják, de az átlagemberek nem mindig vannak képben...
Azzal egyetértek, hogy az sRGB örök (vagy legalábbis egyelőre annak tűnik), mert bebetonozták a létjogosultságát a csak azt (se) tudó (e-IPS, PLS, stb. 6 Bites panelű, "csoda") monitorokkal. Hiába vezetnek be modernebb, többet tudó képformátumokat (pl. JPG2000 vagy JPG XR, vagy a HEIC), ha a színtér a szűk keresztmetszet...
-
vond
MODERÁTOR
válasz Tuninger #18262 üzenetére
Értettem.
Talán a hétvégén neki tudok állni. Kikészít ez a sötétben megyek, sötétben jövök időszak. A francos leveleket nem tudom összegereblyézni a diófa alatt, nem hogy videós teszteket csinálni normális fényben.
Lenne valami javaslatotok a tesztkörnyezetetre? Arra gondoltam, hogy ilyen beltérből ablakon kinézős videókat csinálnék, ahol körben lenne sötétebb beltér is, középen meg jóval világosabb kültér, hogy legyen jó nagy különbség.
És akkor szépen végig megyek az összes videós módon, meg pár színprofilon.
Ami meg a beállításokat illeti: állvány, MF, azonos manuális értékek alap, de szerintem jó lenne pl. egy auto shutteres, azonos expós ISO teszt is. Esetleg még valami, amit mindenképp meg kéne lépni?
______________________Amúgy átgondoltam, és inkább a GX80-at adom el, és a G80-at tartom meg a G9 mellett. Kicsit többet is tud, de főleg a fogása, kezelése miatt. Ha obi van a GX80-on, akkor úgyis az lesz a szűk keresztmetszet méretben. Még ha a kis 12-32-t is csavarom fel, az is kb. addig tart a G80-on, mint a markolata. Így se, úgy se zseb méret. Ha meg már táskát viszek, olyan mindegy, hogy két centivel nagyobb. Úgyhogy jobb lesz nekem a G80 másodgépnek.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Tuninger
Topikgazda
Szerintem majd a sima HLG alapbeállítás lesz a nyertes és egy korrekciós LUT premiereben. A HLG előnye továbbra is a pazar highlight roll-off, ami a natural profilnál nincs meg.
De majd kitapasztalod, előbb kérünk G80 vs G9et, 8 bit vs 10 bitet, 4K 60 vs 1080p 60-at, stbstb, tessék nekilátni!
-
vond
MODERÁTOR
válasz Tuninger #18257 üzenetére
Mondtam én, basszus, bocs a keverésért.
Mit ajánlanál legjobb és legegyszerűbb Premiere workflow-nak HLG-hez, vagy pl. 10 bites Natural, vagy akármi más profilhoz, ha a cél nem rommá grade-elt, természetes színvilágú, de a lehető legjobb dinamikájú videók feltöltése a Youtube-ra?
Vagy ezzel várjak még, és először inkább csináljam meg a teszt felvételeket a G9-cel?
[ Szerkesztve ]
-
taranis
addikt
válasz Tuninger #18259 üzenetére
Rá fel vagyok iratkozva, ő hardverben nagyon erős, szerintem az utómunka technikai finomságaiban nem annyira. Annak idején kiigazítottam még az ilyesmi hibákat nagyobb csatornákon, de látszólag a kutyát nem érdekelt, sőt olyan is volt, hogy meg lett magyarázva, hogy miért jó úgy, ahogy ő mondja. Úgyhogy azóta magamban puffogok, meg most itt. Vond, ez mind a te hibád!
colorizer.net
-
Tuninger
Topikgazda
válasz taranis #18258 üzenetére
Elképesztően nagy tudásúnak tartom Caleb Pike-ot, de valószínűleg mikor fényezi a ProRes RAW-ot ő is beleesik a nem utánanézés hibájába.
húvazze mit vissza lehet húzni mert ez ProRes RAW.. éééés hopp, mindenki RAWban akar filmezni mert ott nem égethetsz ki semmit. Hát egy frászt. -
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
válasz taranis #18255 üzenetére
Még ennél is sokkal banálisabb az ok.
Mikor betöltöd FCPX-be a HLG filet, ő REC709-két mappeli. Ha átrakod HDR-be a projectet akkor varázslat, beficcen a "kiégett" rész.Sajnos tele a net ilyen félrevezető infókkal, én is tudok ilyet lőni SLOGgal, hogy csak pislogsz hogy az istenbe lehetett ezt visszahúzni. (mint az ACES videómnál a Pana S1 anyagok)
Max Yuryev-nél a kommentelői butaság olyan mértéket vett hogy egyesek már azt mondják teljesen máshogy expózta a RAWot mint a LOG-ot, hiszen LÁTSZIK A KÉPEN (pedig elmondja hogy egyforma...) és hogy a LOG alexpós, a RAW az meg RAW azért ilyen jó...
Amit linkeltél ISO teszt szintén félrevezető, figyelembe kell venni hogy a HLG és a VLOG máshova teszi a középszürkét, ergo ha ETTR filmezünk mindkét profillal, a VLOG feljebb fog futni (ha jól tudom) 1.5 ISO-val. Vagyis ennél a tesztnél olyan mintha a VLOGot alul exponálta volna, persze hogy zajosodik....
-
vond
MODERÁTOR
válasz taranis #18255 üzenetére
Az is előfordulhat. Esélyes, hogy megint valami hülyeséget mondtam. Mondjuk nekem az még jobb is lenne, ha alapból benne lenne a nagyobb dinamika a fájlokban, ahogy a múltkor tuninger írta.
Tegnap megjött, de sajnos nem nagyon volt még időm rendesen megnyomkodni a G9-et. Mindenesetre az látszik pár perc után is, hogy ez azért egy más világ, mint a G80.
Teasüti szeme elé meg már nem is merek kerülni, mert ezzel is csak csúszik az ígéretem. De elcsábított ez a rohadt váz.
-
taranis
addikt
Lenne egy tippem, anélkül, hogy belenéztem volna bármelyik videóba. Full rangeben rögzíti a váza a HLG-t, az editor viszont video rangeként értelmezi, ezért a teteje és az alja kilóg a 0-100 IRE tartományból, viszont vissza lehet húzni, és el lehet csodálkozni, hogy mennyi tartalék van a fájlban, részletek jönnek vissza kiégésen túlról, és a totál feketeségből. Holott csak rosszul lett értelmezve a fájl.
colorizer.net
-
vond
MODERÁTOR
válasz Tuninger #17964 üzenetére
Újra egy kis HLG:
Ezt nézd meg, mit visszaránt belőle a csávó. Olyan, mintha totál ki lenne égve, de simán visszahúz 2 FÉ-t rajta, és pazar a felvétel. Nagyon durva. Ugyanez árnyékokkal.Ez meg itt egy szintén érdekes ISO és bitrate teszt.
[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz vp654321 #18252 üzenetére
Akkor az örök ajánlás a nyerő ( ha tudod mellőzni az AF-et): Viltrox booster Sigma 18-35-tel. Megoldódik a low light és lesz DOF.
Ezt a kombót nézheted úgy mintha a Nikon Z6-ra egy 25-50 F2.4-et raknál. Csak az 1.2-es fényerő miatt a mostani obidhoz képest majd' 2.5 ISO-val lejjebb tudsz filmezni.[ Szerkesztve ]
-
vp654321
csendes tag
válasz hibavissza #18251 üzenetére
Legfőképpen a mélységélességben szeretnék előre lépni, a zaj kevésbé érdekel, azt tudom kezelni. Bár ha van erőtartalék a vázban, az pozitívum. Sokat használók gimbalt, és azt tapasztalom, hogy könnyebben boldogulok nagyobb látószöggel, de akkor a háttérmosás elég csekély. Ezért gondolkozom az FF rendszeren. Volt már 12mm f2-es obim, de nem voltam elégedett a háttérmosással. Ha jól értettem pont olyan a DOF vele mint FF-en a 24mm f4, akkor viszont csalódnék. A 25mm 1.4 lenne a B tervem, pont azért amit Te is írtál plusz a pénzt is nagyon sajnálom.
-
hibavissza
veterán
válasz vp654321 #18245 üzenetére
Pattints rá a G80-ra egy PL 25 f1,4-et. Jobban jársz, mint bármi mással. Ha csak a zaj a gondod. Az utólagos zajszűrés sem ördögtől való. Kizárólag a zaj miatt biztos nem váltanék. Pár hét és elmúlik a woah faktor és marad egy dögnehéz lencsés méregdrága géped, amit épp ezért nem győzöl óvni. Pl. utazásnál nem fér bele semmilyen poggyászbiztosítás keretébe. stb, stb, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Kukcaman
senior tag
válasz Stauffenberg #18235 üzenetére
Laptop hangszóró fél pálcásnak számít fülesbe is hallgattam(Maxell Retro DJ - lehet ez már 1pálcásnak is felér), de ott vettem észre.
Mindegy is, a lényegen nem változtat, a kamerának szép képe van.
Így lenne normális. Az a felállás ilyenkor részemről(saját videónál), hogy sokadik nézés után zavaróan hangos a háttérzörej, és a fő zene túl hangos. Pedig elvileg kicsit hallkabbnak kell lenni a zenének és kész.(#18238) taranis: Ehhez túl sok is kellett volna, mármint most nem a srác hiányosságai/erősségei most a lényeg, csak rengeteg a történés benne
-
Tuninger
Topikgazda
Vond felettem lévő hozzászólására fűznék még rá annyiban, hogy videó zajban javulás ugyan lesz, de ugrás nem annyira.
A videó zajszűrésben a Z6 nem annyira effektív mint egy A7 III
Egyébként sztem nyugodtan meglépheted, a stabit leszámítva minden téren jobb a Z6 a 24-70-el. (De azért nézz rá arra a fent említett A7 III + 28-75 kombóra :D)
-
vond
MODERÁTOR
Ahogy írja kovsol is, a szenzorméretből adódóan 2 FÉ különbség van DOF-ban a két váz között, amiből egyet veszítenél az f/2.8 helyett f/4-es lencsével.
Ha esetleg nem ismerted volna, a dofsimulator-ban kedvedre nézegetheted a háttérmosást, képkivágást, mélységélességet, stb.
Tudom, hogy a Z6 most egy kicsit olcsóbb, de Sony A7III + Tamron 28-75 f/2.8 kombóban nem gondolkodtál? Ott meglenne tisztán a két FÉ előnyöd. ISO-ban még talán több is.
Vagy fényerős fixeket kell használni. Tudom, az még több pénz.
A 12-35-ből melyik van, az I-es, vagy a II-es változat?
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
G80-on az f2.8 DoF szempontból f5.6 nak felel meg FF-en. 2X a szorzó ugye.
Ha most van f2 objektíved, akkor azzal megegyező lesz a háttér mosás az F4 üveggel Z6-on.
Fény esetében az f2.8 és az f4 között egy fényérték a különbség. Ezt bőven kompenzálja a FF szenzor ISO tűrése.
Arra nem tudok választ adni, hogy megéri-e a váltás, csak a nyers adatokat írtam.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
vp654321
csendes tag
válasz Teasüti #18244 üzenetére
Köszönöm a választ, bár gondolhatod, hogy nem ilyen válaszra számítottam. Szeritnem egyértelmű mire vagyok kíváncsi, és mit szeretnék nyerni a cserén.
Azt nem értem miért minősít engem negatívan "hozzáértés terén", hogy még nem dolgoztam FF szenzoros géppel, amin F4 rekeszértékű objektív van?
De próbálok még érhetőbben fogalmazni:
Gyenge fény mellett a FF szenzor (Nikon Z6 szenzorának képességére vagyok kíváncsi) kevesebb bejutó fénnyel jobb e zaj viszonylatban, mint a m4/3 szenzor több bejutó fénnyel. Tudom, hogy az FF szenzor jobban bírja a magas ISO-t, de jelent e akkora előnyt, amit a m4/3 szenzor esetén a f2.8-as rekesz. A nikon-hoz egyenlőre nem tudok venni 24-70 f2.8 obit.
Mélység:
pl ugyan azon a gyújtótávon pana 35mm (ff-en 70mm) de 2.8-as rekesszel kisebb mélységet produkál-e, mint a ff szenzor 70mm-es de f4-es rekeszen. Ez a kérdés a jobb háttérmosás érdekében érdekel, hogy melyikkel nyerek kisebb mélység tartományt.
Nem akartam ennyire szájbarágosra fogni, de lehet az első megfogalmazásom nem volt elég érthető.
Tehát, ha valakinek van tapasztalata a Z6-al, vagy hasonló kategóriájú géppel, szívesn olvasnám válaszát. -
vp654321
csendes tag
Sziasztok!
Erősen gondolkodom, hogy lecserélem jelenlegi rendszeremet, amit nagyon szeretek.
Jelenleg egy Panasonic G80 + 12-35 2.8 szett van. Amit szeretnék: Nikon Z6 + 24-70 F4
Több videót megnéztem youtubon, több cikket elolvastam. Nagyjából sejtem is kérdéseimre a választ, de hátha valaki tapasztalat alapján meg tudja erősíteni az elképzeléseimet.
1. Nagyobb szenzor gyengébb fényértékű objektívvel többet ér-e mint a kisebb szenzor 2.8-as rekesszel gyenge fényviszonyok között.
2. Az előbbi paraméterek mélység fronton melyik oldalra dőlnek el. A nagy szenzor f4-en jobban mos-e, mint a kis szenzor f2.8-alÖrülnék, ha valakinek lenne tapasztalata, ha még nem is Nikon fronton, hanem más FF rendszeren.
A jelenlegi rendszeremet hangsúlyozom, nagyon szeretem, de kicsit (nagyon) már vágyok a fejlődésre/fejlesztésre. -
UserX
addikt
válasz taranis #18238 üzenetére
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem.
Androidos telóra Messengeren kaptam egy szintén telefonnal felvett mp4 videót. Aki küldte, annak hiba nélkül lejátssza. A videó kb. 5 perces, de 1 perc után először beszaggat, majd megáll a kép, a hang megy tovább...
Áttöltöttem a PC-mre, többféle lejátszóval próbáltam (JetAudio, VLC, W. Media Player), de mindegyiknél ugyanaz történik, mint a telefonon.
Mi lehet a hiba és a megoldás?
Előre is THX!
Szerk.: bocs, nem válasz akart lenni!
[ Szerkesztve ]
-
theporcupine
tag
válasz Stauffenberg #18235 üzenetére
Pár hete vettem egy ilyen fülest.
Nekem úgy tűnik, hogy az első felében alig van ütemre vágva, vagyis rosszra (4. negyed, de utána az elsőn nincs) , a másodikban meg már ott van a vágás az elsőn (is). Ezért lesz zavaró.
https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Kukcaman #18234 üzenetére
Nekem stúdio monitoron kijöttek a hangok, ami a szerző szándéka szerint a vágás ütemét akarták adni (de mindjárt kifejtem miért nem értek egyet velük). Otthon a mezei multimédiás, egypálcás (eddig zömmel játékra használt) Logitech szetten már az összemosódott hangtartományok miatt sokkal jobban kellett fülelni, meg csavargatni a hangerőt és mivel a többség így fogja látni Youtube-on a videót, szerencsésebb lenne ezt észben tartani.
Btw erről jut eszembe, hogy kéne vennem egy stúdio fejhallgatót otthonra (vagy ami legalább stúdiósabb az átlag multimédiás cuccoknál). Most az Audio Technika M30x van kiszemelve, rá is nézek majd Black Friday alatt.
-
Kukcaman
senior tag
válasz Stauffenberg #18233 üzenetére
Nekem sem tűnt ütemre vágásnak, lehet túl gyors a zene a képhez képest.
Viszont ami hamar feltűnt, nincsenek háttérhangok, vagy csak a zene nyomta el.vond: Csütörtökön lesz az utolsó pályázat értékelés, majd tapadj a kijelzőre
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz Stauffenberg #18230 üzenetére
Szerintem sincs megfelelően ütemezve, ritkán esik a hangsúlyra a jelenet/történés, ahol meg a hangsúly van nincs semmi. Egyszer a pergőre, egyszer meg a lábdobra van vágás/történés, aztán meg csak úgy.
A látvánnyal se lennék elégedett, (kibicként mondom mert még nem próbáltam ilyet csinálni ), de a képen a téma általában ezen már túlzottan, rettentően mozog, sok. Az egyik látványeleme szokott ezeknek lenni, hogy egy pont eléggé fixen le van követve.
Azért fikázni mindig könnyű. -
_q
addikt
válasz Stauffenberg #18230 üzenetére
Valahogy ez nekem nem megy, folyamatosan az éles váltásokat hallom ki és elnyomja azokat a hangokat amire ezek szerint direkt vágta és amit te is említesz.
-
taranis
addikt
Tuninger: biztos tele van ilyenekkel a net, de épp most futottam bele egy X-T3-as kajás videóba, az előbb töltötték fel, hasonló, mint amit te csináltál, csak ez pörgősebb: [link]
Van ebben is meló bőven, nekem tetszett.colorizer.net
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz *Ropi* #18219 üzenetére
"Display P3 is a color space created by Apple Inc. It uses the DCI P3 primaries but a D65 white point which is much more common among computer-display colorspaces (sRGB and AdobeRGB both use D65). Also unlike DCI-P3's 1/2.6 pure gamma curve, Display-P3 uses the sRGB transfer curve."
Ez egy híd a mozis DCI-P3 és az sRGB között. Az elterjedtségéhez annyit, hogy az iOS cuccok már default használják. De a desktop gépeik is már ebbe az irányba mennek. Mennyi is van belőlük a tartalomfogyasztás szempontjából lényeges közönség kezében? Nagyon nem kevés. Az Android cuccok is elkezdték használni (csak nem default, de az összes Android kütyü hányásfos default profilt használ, aki átállítja, jellemzően erre és a Google is szorgalmazza a használatát a gyártóknál).
Én nem írnám le ennyire. Sokkal többen fogyasztanak tartalmat mobileszközön, mint desktop. Az sRGB is csak annyira releváns, ahányan ezt kalibrált kijelzőn nézik, színmenedzselt környezetben, azzal talán jobban állunk? Előbb fog valaki iPhone/iPad kijelzőn normálisan Display-P3 tartalmat látni tőled, mint desktop (vagy bármilyen) sRGB-t, valóban kalibrált kijelzőn.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #18222 üzenetére
Így van. Régebben én is tesztelgettem, de nem sikerült olyan formátumot feltöltenem, amit szinte azonnal elfogadott volna. Mindenképp transzkódolja őket. Max. azzal lehet kísérletezni, hogy olyanokat töltesz fel, hogy minél kevesebb dolga legyen a konvertálásnál.
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #18210 üzenetére
Igen, FFmpeg-gel konvertálom az 1080p50 videókat feltöltés előtt, de semmi extra nincs a kódban:
C:\ffmpeg\ffmpeg ^
-c:v libx264 ^
-vf "unsharp=5:5:0.5:5:5:0.0" ^
-pix_fmt yuv420p ^
-aspect 16:9 ^
-r 50 ^
-preset fast ^
-crf 22 ^
-c:a copy ^
"%~n1_1080p50.mp4"A forrás videó az vagy DNX HQ 1080p50, vagy CBR 50 mbps-os H.264. Utóbbinál a hangot csak másolom, az 192 kbps-os AAC a Premiere-ből.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz *Ropi* #18219 üzenetére
Szerintem nem nagyon érdekli őket az, hogy ki mit használ. A cél, hogy a saját eszközeiken jól nézzen ki a régi sRGB és az újabb szabványok keretein belül létrehozott anyagok.
A sRGB/rec709 pedig annyira megfelelő minőséget ad a felhasználók 99%-nak, hogy soha nem fog kihalni, míg valami szuper hatékony és ingyenes kodekből nem száműzik. Muszáj lesz sokáig alkalmazkodni hozzá. Mindez persze csak spekuláció a részemről. -
*Ropi*
félisten
válasz Stauffenberg #18218 üzenetére
Az, hogy létrehoztak egy megtévesztően hasonló nevű színteret arra játszva, hogy majd elterjed és standardként használhatják (mert ugye a mozis P3-nak és az Apple-félének nem sok köze van egymáshoz a nevük hasonlóságán kívül). Csak éppen nem jött össze nekik, ahogy korábban az 1.8-as Gamma sem.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz *Ropi* #18216 üzenetére
De ennek amúgy mi köze van ahhoz, hogy ez valami "antiszabvány" lenne? Pontosan azért kapta meg a sRGB gamma karakterisztikáját és fehérpontját, hogy igazodjon az sRGB-hez, egy létező, meglévő, elterjedt szabványhoz.
Az 1.8-as gamma körüli balfaszkodás meg teljesen joggal róható fel az Apple-nek, de most ebben az esetben miért is probléma, hogy próbál ésszel közös nevezőre hozni egy filmes és egy webes színteret/szabványt?
Színterek meg születnek, eltűnnek, átalakulnak, beolvadnak, ez a dolgok normális körforgása. -
MrChris
nagyúr
válasz kovsol #18211 üzenetére
Valóban 1080p, bár elég ramaty, bitrátát is lecsapta 3mbps alá.
theporcupine: olyat biztosan nem fogok.
Kukcaman: Szerintem nem az a baj, hogy kevés lenne a 4k/75mbps amit feltöltök. Érdekes, hogy most már engedi az 1080p-t és 4k-t is lejátszáskor kiválasztani, viszont továbbra is elég vacak, majd ráfogom, hogy túl sok a részlet. Na mindegy... -
*Ropi*
félisten
válasz hibavissza #18215 üzenetére
Főleg, hogy az Apple a kezdetektől nagyon sokáig 1.8-as Gammát használt, aztán pár éve csak átálltak ők is a 2.2-re, mert belátták, hogy nem csak az sRGB használja, de a REC/BT.709 is ahhoz közelit.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz *Ropi* #18205 üzenetére
Persze, hisz ők az Apple és maradtak a 2,2-es gammánál. Így jobban passzol a már sRGB-ben feltöltött anyaghoz. 2,6-os gammánál kicsit mosott lenne? Jó kompromisszum. Az sRGB kb. örök.
(#18211) kovsol: eléggé blokkosodik. Nem tudom miért. Szerintem a YT mindenképp átkódol valami belső szabványra, így érdemesebb nagy bitrátán feltölteni. Biztos van valami határ ami felett értelmetlen, de még nem sikerült belőnöm. 2K 50 Mbps szerintem egy jó kompromisszum.
[ Szerkesztve ]
-
Kukcaman
senior tag
válasz MrChris #18206 üzenetére
Nálam általában úgy 10-15perc feltöltés után, már nézhető normális minőségben(a feltöltés+feldolgozási idő azt nem számoltam bele).
A legutóbbi videó amit felöltöttem az CRF16, 4K volt. Szépen visszaadta(1080p-re állítva viszont picit gyengébb).Lehet rosszul hallok, vagy gyenge a gép/net, deee 4K-s felbontásra állítva minimálisan csúszik a hang, 1080p-nél pedig normálisan megy.
-
syC
addikt
-
kovsol
titán
válasz MrChris #18208 üzenetére
Én már eleve az ajánlott bitrate-el töltök fel videót: [link]
Időzítéssel, meg érdemes egy 30-60 percet várni, hogy elérhető legyen a magasabb felbontás is.
[link] Ezt most töltöttem fel. 1080p25p 8000kbit/s, és nem kellett neki 10 perc, hogy elérhető legyen az 1080p felbontás.
Egyébként édes mind1, hogy milyen töltesz fel, ha teljesen overkill a bitrate akkor is megoldja a butítást a youtube Én meg akkor már inkább eleve olyan töltök fel amit nem kell agyon butítania, ki tudja mit művel vele.Egyébként ez out of camera color HLG3 profillal. Nem szeretek színezgetni 100fps 1/200 -al rögzítve ahogy a nagy könyvben írják.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #18206 üzenetére
Mennyit vártál a publikálással? Még lehet, hogy nem végzett minden konvertálással. Először 360p-t csinál, aztán 480p-t, majd 720p-t, és így tovább. Nagy felbontású és/vagy hosszú videónál azért eltart egy ideig, míg mindegyiket megszüli a Youtube.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Szokásos youtube problémám van, fos a minőség. 4k-ban feltöltöttem, de pont ugyan olyan mint a 2k változat. Van egy olyan, hogy 'Csatornavideók - YouTube Studio' nevű valami ahol további szerkesztést lehet csinálni, pl. le lehet tölteni a saját videót. Letöltöttem. Egy 720p zselés pixeles jön le, mint ami lejátszáskor is megjelenik. Minden videóm ilyen.
Ezek a feltöltött 4k és 2k videó fő adatai:
Video: MPEG4 Video (H264) 3840x2160 25fps 74960kbps [V: h264 high L5.1, yuv420p, 3840x2160, 74960 kb/s]
Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080 25fps 28485kbps [V: h264 high L4.0, yuv420p, 1920x1080, 28485 kb/s]Ezt csinálta mindkettőből a Youtube:
Video: MPEG4 Video (H264) 1280x720 25fps 2390kbps [V: ISO Media file produced by Google Inc. Created on: 11/23/2019. (h264 high L3.1, yuv420p, 1280x720, 2390 kb/s)]Hogyan lehet megoldani, hogy 1080p is legyen?
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz hibavissza #18199 üzenetére
Ne téveszen meg az Apple-féle P3, ami egy antiszabvány színtér: nem azonos a mozis DCI-P3-al! Magyarán Apple P3-ban dolgozni értelmetlen.
-
ReSeTer
senior tag
Köszönöm a válaszokat, megnézem melyik lenne legalkalmasabb az én stílusomhoz.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz hibavissza #18199 üzenetére
Itt van egy oszlop a tesztelt gépek százalékos sRGB fedéséről, de ők sem tesztelnek le abszolút mindent, más tesztoldalakra is érdemes ránézni. Azért az fontos, hogy a 300 ezres kategória még jó eséllyel valamilyen consumer gép lesz, esetleg gamer, de simán lehet, hogy kisebb lesz a kijelző (pl: 13") vagy nagyobb (17"). Na meg önmagában a 100% (vagy ahhoz nagyon közeli >95%) sRGB színtér nem biztos, hogy garancia a jó minőségre, lehetnek problémák a bevilágítás minőségével, homogenitással és hát ugye amikor profilozod a monitort, akkor az egy adott fényerőre történik, egy laptopon meg folyton csavargatod, mert cipeled mindenhova (ha nem cipeled, akkor meg felesleges a laptop).
Szerintem jobban jársz egy néhány tízezer forintos DELL monitorral a laptopra kötve, ami szintén nem grafikai cucc, de oda-vissza megveri a drága laptopokat is. Ha mindenképpen laptop kell és 300k a plafon, akkor használtan, de még garanciásan valami tényleg pro üzleti/grafikai gép (utóbbi szinte biztos, hogy 17" lesz, vastag és nehéz).
(#18200) ReSeTer: Válltámasz, monopod, glidecam, ezek olcsón beszerezhető dolgok, egy motorod gimbal árának a töredékéért és nem vagy helyhez kötve, mint egy állvánnyal. Mindhárom máshogyan használatos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új! Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
- Gopro Hero 12 Bundle + 2x256gb sd, garanciális
- FEELWORLD WPC215 Hordozható rendezői monitor 1000nit fényerővel + SmallRig VB212 V mount akku.
- Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Contemporary (Sony) full frame objektív
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest