Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sh4d0w: Nyitlocker
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Az első 10-re nem emlékszem, de az elsőre igen

Egyébként néhány MILC után elvitt egy kicsit a csúcskompakt vonat, de az hamar kevés lett. Nagy bölcsességgel nem tudok szolgálni, csak némi közhellyel, de azt inkább most ne. A közelmúltból budget vonalon videós tekintetben a ZV-E10 II-t tudnám kiemelni, az nagyon egyben van, de liebling volt még a GH6 és az S9 is. Utóbbi nagyon szórakoztató váz a RTL miatt. Nikonok FF kellemes csalódás, Canon nem az én világom egyelőre, Fuji-t elengedtem, mostani Sigma FP meg egy külön világ, nem is érdemes semmihez sem hasonlítani.
Elektrosokk: hiába gúnyolódol (
) , nagyon röviden összefoglalva ez a lényeg. Elmehet az összes csilliárdos kacat a fenébe, ha egy több, mint 10 éves - és jelenkori értéken könyv szerint 0-ra írható - gép utómunka nélkül olyan anyagokat ont magából, hogy a hajam leteszem a mai napig. A nagy többséggel meg kínlódok, hogy 2 Sanax után meg tudjam nézni hányás nélkül a felvételt. Ez van és legnagyobb bánatomra ez nem is fog változni a közeljövőben
Egyébként kínomban már raw-ból akartam NX500-asítani a Sigma FP-t. Halva született ötlet volt. Viszont sikerült olyan eredményt elérnem vele, amit a legtöbb mai gép megirigyelne. Minden tiszteletem a Sigma-é az FP (és L) miatt. A BF meg egy gyalázat lett szvsz. -
ben2
aktív tag
válasz
Tuninger
üzenetére
"Ez a colorchecker volt a legolcsóbb amit neten találtam kb 10 évvel ezelőtt, 8000 forintért. "
Hasonló áron találtam Aliexpressen, arra voltam kíváncsi, hogy egyáltalán használható-e bármire, de akkor megnyugtattál, hogy igen. Nekem neutrál gradelésre kell vfx tesztekhez, ahhoz szerencsére nem kell referenciához kalibrálni.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
"azért a 10% különbség eltüntetéséért 100órákat kell beletolni tudásban."
Ja, ezt kell mérlegelni. Egyébként én Node-onként csináltam, valahogy így:
Node 01 – CST (CinemaDNG => Rec.709)
Node 02 – exposure/balance
Node 03 – színek (Color boost, hue vs luma, stb.)
Node 04 – kontraszt
Node 05 – mikrokontrasztKipróbáltam a tutorialod alapján. Érdekes, miután kirenderelte, lezárta a Camera Raw beállításokat, nem lehet második körben finomítani rajta
De ennek biztos így kell működnie, nem tudom. -
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Ez is nagyon hasznos köszönöm!
A problémám viszont ennél szofisztikáltabb (color match) és ahhoz mélységében kell megismerni a Resolve-ot. Utalás helyett meg majd ősszel megyek gereblyézni. Az órabérem 100eFt, de fél óra alatt (két cigiszünetet beiktatva) egy zsákot majdnem megtöltök 
-
ben2
aktív tag
válasz
Tuninger
üzenetére
Jó lett a tutorial.
Csak kiegészítésként: igazából annyi az alapja bármilyen color gradingnek, hogy vagy minden színkorrekciót a log->rec 709 colorspace konverzió előtt végzünk , vagy az elején valami a szoftver számára natív colorspace-be konvertálunk (Resolve-ban Davinci Wide Gammut) és csak a végén, onnan toljuk át Rec 709-be.
Resolve-ban a Project Settings és a Clip Settings eleve úgy van bedrótozva, hogy előbb végzi el az összes színmódosítást (expo, wb, stb.) és csak utána a Rec 709 konverziót.
Ebben a videóban elég részletesen elmagyarázza a srác a koncepciót: [link]Amúgy milyen color checkert használtál a videóban? Pont most akarok venni egyet (végre beruháztam egy BMPCC 6K-ra) és elég széles a mezőny az aliexpress-es 9000 forintos, meg a brand 40-100ezer forintosok között.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
MOV-ot nem használom (csak dng), kb. annyira hasznos benne, mint az AF
Bújom őket napok óta, már zsong a fejem. Ezt nem lehet pár nap alatt elsajátítani. Szerintem egy intenzív fél évet kéne beletenni, hogy magabiztosan tudjam hova nyúlok Resolve-ban és pontosan mit okozok vele. Külön szakma, én még maszatolás szinten sem tartok benne. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Lehet kimentek egy-egy stillt (Jpeg-et már mentettem ki párat más céllal, de megnézem tudok-e TIFF-et), nem is kell mozognia feltétlenül. Pár napig nem leszek az SSD-m közelében amin az eredeti fájlok vannak, kis türelmet kérek.
Hogy lehet-e orvosolni arra eszembe jutott valami.Volt már projektünk ahol ezt megfigyeltem, hogy a Sony anyagai LED fényeknél könnyebben kikoppanak és szaturáltabbak is néha (pláne ha vöröses tartományról beszélünk), ami akár attól is lehet, hogy a rögzített gamut határai a látható tartományon kívül vannak (a Rec2020 igyekszik benne maradni, de ez nem is rögzítésre kitalált színtér, itt viszont előnyére válhat).
Ezekkel a gamutokkal dolgoztam:
FX30: S-Gamut3.Cine
X-T3: Rec2020Node tree valahogy így nézett ki:
- CST (Input: Kamera gamut, Output: DaVinci WG)
- Kreatív Node-okból pár (WB, HSL, Color Warper, kontraszt, skintone korrekció, stb)
- CST (Input: DaVinci WG, Output: Rec2020)
- Dehancer (mert nem a Pro van meg, ez csak Rec2020-at eszik)
- CST (Input: Rec2020, Output: Rec709)Sony dokumentációból kölcsönkért ábra:

Két dolgot lehet kipróbálni:
1. DaVinci Wide Gamut helyett ACES (csak a próba kedvéért)
2. A legközelebbi felvételnél nem S-Gamut3.Cine, hanem a nála szélesebb S-Gamut vagy S-Gamut3, mert azok beletömöríthetők Rec2020-ba, miközben nem maradnak ki színekMegjegyzés: A Dehancer itt nem volt színek manupilációjára használva, csak film grain és vignettálás volt hozzáadva, de csak a Lite van meg belőle (az sem volt olcsó) és csak a Pro tudja az ACES, DaVinci Wide Gamut, S-Gamut színtereket bemenetként kezelni. Szóval muszáj Rec2020-ra konvertálni egy Node-al előtte (ami a Fujinak nem gond, de az S-Gamut3.Cine estén már problémás lehet).
Nem találtam konkrét, egymásra vetített ábrákat, hogy a DWG, ACES és az S-Gamut3.Cine mekkora teret fednek le, de amiket láttam, azok szerint a DWG-nek jónak kell lennie és az ACES a vörösek irányában csak a látható tartományig terjeszkedik, míg az S-Gamut3.Cine egy kicsit tovább (de azt az irányt a DWG-nek elvileg le kéne tudnia fedni).
Lesz mit tesztelgetni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
1. A Fujinál adottág, hogy mossa a chroma csatornákat, ezért színzaj eléggé visszafogottan van jelen, de mivel az idő 80%-ban így is az F-Log base ISO 640-en volt a kamerám, luma zaj is csak kevés van (Dehancerrel pakoltam vissza némi film graint). Ha kevés időd van az utómunkára, ez előny is lehet.
2. Az FX30 képe hamarabb szétesik amikor a color warperrel pöckölgetem a színeket. Itt amúgy a világítás inkább magenta-lila volt (néha felvillanó zöldekkel), én döntöttem úgy utómunkában, hogy narancs-kék irányba tolom szét őket (közben a bőrszín maradjon meg). Az X-T3 zokszó nélkül bírta, de az FX30-nál meg-meg jelent a sávosodás, poszterizáció, pedig nem az alap kodekkel lett rögzítve (talán a második legcombosabbal, amit tud). Nyilván ilyet az X-T3 képével is elő lehetett idézni, de ebben a projektben úgy érzem neki messzebb voltak a határai.
-
ben2
aktív tag
válasz
Tuninger
üzenetére
Resolve-on kívül főleg Nuke-ra használnám a gépet, ami erős CPU-t igényel és kb. végtelen mennyiségű ramot és vramot.
(Melóban pl. 48 magos Epyc-en dolgozom 128Gb rammal és még azt is meg tudja fingatni a Nuke a 6K projekteken, ha több comp van nyitva.)
Így számomra egy középkategóriás CPU és 128GB-nál kevesebb ram eleve nem opció. Semmi értelme beletolni mondjuk 7-800ezret egy kompromisszumos gépbe, hogy az első éles melónál belefussak a limitációkba.
Mint írtam, a Mac-hez képest ma már a PC főleg a CUDA-ra épülő AI workflow-kban tudna számomra többet. Pl. Beeble.ai meg a Nuke CopyCat.
Persze 16GB vrammal is elszöttyögne, de pont abba nincs értelme értelme szűk keresztmetszetet építeni, ami miatt a PC egyáltalán szóba jöhet.
2 millió felett viszont a PC már nem versenyképes a Mac Studiokkal, mivel még ha AI feladatokban simán köröket is ver az 5090 akár az ultrákra is, a Mac Studio a több vramnak köszönhetően simán használható teljes értékű munkaállomásnak úgy, hogy közben az AI taskok a háttérben futnak, ráadásul csendben elvan az asztalon és nem fogyaszt másfél kilowattot.
A fő problémát jelenleg a rohadt CUDA függő AI szoftverek jelentik, hogy egy sor tök jó toolhoz vagy NVIDIA kártya kell, vagy töltsd fel a felhőjükbe. -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Pugeten megnéztem. M5 már erősebb. Így nézve tényleg deal egy m1pro. Néztem, hogy van egy kibontott M3pro 18/1TB ilyen 1400 körül a boltban. Egy év Apple int. garival. Arra fogok rámenni. Az a gond, hogy az isten háta mögötti falu és az utolsó halál faszán lévő füves reptér közötti úton kell találni egy normális boltot. Szerencsére úgy tűnik itt minden porfészekben van egy Media Markt szerű valami. Patent bolti készletet is mutatnak áruházanként.
Elvileg lehet itthon kapni már a Jonsbo T9-et, arra a házra várok. Szuper, hogy mire megjött, a RAM árak miatt életképtelen lett egy PC összerakása.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Kizárt, hogy egy ennyire primitív melóért 1,2 milliót fizettek nálunk. Még a fele is sok. Legalább is remélem. Itt az a szokás, hogy a 11. évfolyam szervez. A technikát a művház adta. 16 munkaóránál nincs több ebben. Számoljunk 20 ezerrel. Szakmunka. Ez egy 320 ezres meló. Aki ennél többet ad ezért az bolond. Nálunk is azzal volt gond, hogy sajnáltak megvenni egy vagy két S5D kitet 340 ezerért. Lett volna éles kép és mindenki boldog.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
GM5-be nem fér mecha zár. Kis dinamika vesztés miatt nem dőlök a kardomba, de global shutter nélkül nincs vaku pl. Mondjuk vakum most nincs....
Legyen. Kell. Beépített ND is kell. Majdnem kihagytam. Meg olyan kijelző ami billenthető, de ki is hajtható és egy felhajtható kereső á la gx7. Ezt mind kérem. Gondolom a pd fokusz alap. Gh7 gm5 vázba harmad áron. Nagy duzzogva elfogadnám. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
"Triggereled Stauffenberget?"
Nope. Nem érdekel.

A BenQ oldalán van egy pár hónapos leírás, hogyan kell a Chrome-ot és a Firefoxot megpatkolni, hogy legyen valamilyen minimumot megugró color management. Ezeket a flageket amúgy a fejlesztők is néha kapcsolgatják, szóval minden ilyen leírásnál fontos kihangsúlyozni, hogy az információ nem feltétlenül up-to-date.
De összességében azt tudom mondani, hogy MacOS-en a legkonzisztensebb eredményt Safari és az Edge hozza. De nincsenek color management rendszerek hibák nélkül, ezért sem drámázok annyit, hogy mi történik az editáló szoftvereken kívül. Bosszantó, de nem tudsz vele mit kezdeni azon kívül, hogy néha megpingeled a fejlesztőket a témával.
Az egyetlen dolog amit érdemben tehetsz, hogy kizárod a lehetőségét annak, hogy a munkádban van a hiba.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Én voltam a hülye. Elnyomogattam a Firefox configot. Próbálgattam itthonról softproofolni egy Heidin. Nem állítottam vissza....ja a gamma drift szopófantom...engem elkerült ez a probléma. Be kell pipálni, hogy nem kérem oszt jónapot. Nem kell gyári pléjereket használni. Azok rohadt merénylet az emberiség ellen.
Tökéletes soha nem lesz a 4K P3 vagy 709 anyag youtube-on. YT olyat zanzásít rajta, hogy a fal adja a másikat. Vannak árnyalatok amiket teljesen ignorál. Átlag szemlélőnek viszont szerintem jó. Ki van azért találva. Legközelebbi projektem megnézem 8K 2020-szal. Arra mit lép.
Kezdek megtérni a 8 bit szektába. Egyszerűen nem lesz 10 bit belátható időn belül. Nem fogunk megszabadulni a gamma görbétől. A hülyeség 8 biten is tud terjedni.... -
p_adam
addikt
válasz
Tuninger
üzenetére
Szezont nézünk a fazonnal, 2022 eleji váz...
R5C-t Black Friday-ben 2150 euróért lehetett venni gyári garanciával (visszaigényelhető adóval), ennek fényében az E-infinity ár a sok... (csak állandóan annyi, nem pedig pár napra hirtelen jelentősen leakciózva)
Why I Bought the Canon R5C and Switched to RF Lenses in November 2025
Ilyen videók miatt benne is volt a kosaramban, aztán csak lenyugodtam, hogy ahogy én használom, egy R6III úgyis megfelelőbb, csak nem kell kifizetnem a hype adód az első pár hónapra, meg van már mindenem, ráérek.
Onestop digital boltban van szürkés Panasonic, jó drága, szóval azt valamiért nem tudják jól behozni. -
p_adam
addikt
válasz
Tuninger
üzenetére
Dehogy "akciós"... flottakedvezményt kihagyva is csak 2130 eurónak megfelelő összegű az R6III belpiacon, ahonnan hozzák, csak most még megtehetik, hogy többért adják pár hónapig. Ugyanez A7V esetében 2310 euró, de valszeg nap múlva már feltűnik mindenhol picit olcsóbban.
Nyilván megnézik, mi még pont az az ár, amiért az adót visszaigényelni nem tudók inkább innen veszik és nem a boltból cserébe azért, hogy bizonyos nyelvek le vannak tiltva (Canon esetében nincs korlátozás) -
kovsol
titán
válasz
Tuninger
üzenetére
"dollár = eur, itthoni ár pedig eur * 1.27 az áfa miatt."
csak ez nem igy van. Euro ár már áfás, csak nem 27% hanem inkább csak 19-20%.
3000€ már eleve kb 1,15M Ft. Ha erre jönne rá még a 27% akkor az 1,5M -t karcolnánk inkább.Belépő meg nem azt jelenti, hogy alsó kategória, hanem a márkán belül belépő. Egyébként a belépő Sony az A7III most. Belépő Tesla, Belépő iPhone stb az max márkán belül belépő, nem a piacra levetitve.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger
üzenetére
Megint megköszönhetjük a csodás vezetőinknek, hogy 1,3 millió forint lett a 2900 dollárból (~950.000 forint).
Alapvetően egyébként egy tök jó upgrade lett, még a IV-esről is, nem hogy a III-asról. A még mindig hiányzó, főleg videós fícsörök (open gate, 6K/7K, RAW) engem annyira nem hatnak meg. Az APS-C cropos 4K120 egy kicsit fáj, meg a 32 bit float audio hiánya is. Cserébe piszok gyors lett a váz, végre van no crop 4K60, az AF szinte földöntúli, iszonyat energiatakarékos a majd 10 éves FZ100 akkukkal, kommunikációkban is uptodate és gyakorlatilag nem lehet túlmelegíteni semmilyen videós módban. A mindenfelé hajtogatható kijelző egy álom, csak ilyennel szerelt gépeket engednék ki mostantól a piacra.
Fotóban is elég erős lett, főleg az akár 1 másodperces precapture miatt.Csak hát ugye az ára, főleg a magyar ára.
Gyakorlatilag a három tök jó, középkategóriás vázam (A7III+A7III+ZV-E10II) eladásából sem tudnék venni egy ilyet sem. Szomorú.
-
.mf
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Az élet sosem egyszerű, mi? Amikor végre találtam valami elfogadhatót, kiderül, mégsem jó?
Norvégsvédcsavar: pont levitte az egyik eladó 8k-ra az árát miután egy hónap alatt 10k-ért nem kelt el, ami nagyon csábító ajánlat...
De az is teljesen jogos, amit írsz. (Bár azt is hozzá kell tenni, hogy nem csak videó szerkesztés miatt váltok, ez csak az egyik ok). Elég zavaró, hogy ez a terület nincs jól dokumentálva. Vannak több éves anekdotális bejegyzések, hogy ez meg az nem működik. Google keresés AI-válasza szerint hw-es h265 10-bit de- és encode van benne, Wiki szerint a Navi23-ban lévő VCN3.0-nak 8k 10 bit encode is megy...
S akkor még egy csavar: a 6800H proci 680M IGP-je hw-esen támogatja a h265 10-bit de- és encode-ot (HEVC Main10)...Az nV úgy látom jobb választás lenne, csakhogy nV-s 2023-as generációból egyetlen 4060 / 8 GB-ost látok, 15,5k-ért. Annyiért már ott van BF akcióban új MSI VenturePro 14, erősebb procival, 5060 8 GB, azonban OLED (beégés, szerkesztéshez túlszaturált) és csak 2xUSB-A és egyetlen USB-C, s az is csak 3.2...
Win-only: az asztrofotós programok nagyja. NINA, ASCOM keretrendszer, GSS a Goto mechanika vezérlésére, a Touptek asztrokamerák szoftvere, Deep Sky Stacker, stb. Sirilből van csak mac verzió. Tehát ez mind bukik vagy külön csak arra egy másik gépet is fenn kell tartani.
De fotózásban is sok olyan kis programom van, aminek nincs mac verziója vagy maces alternatívája sokkal drágább. Pl. makróhoz focus stackingre van egy egyszerű de nagyszerű kis freeware program, ami csak wines; macre meg kéne venni a Helicont, ami 200 USD +fa.
Szóval mac a legeslegutolsó opció. Nem videóval foglalkozok, nem ezzel keresem a kenyerem; amíg elmegyek dolgozni vagy alszom, a gép pöröghet. Az, hogy pár videó gyorsabban lefusson, nem ér annyit, mint amiket más területeken cserébe elbukok. -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Az egyik kínai TB ssd tokomhoz adtak ilyen öntapadós plexi tartót. Kijelző hátára kell felragasztani és ebbe pattintod ki-be az SSD-t. Elég ortopéd dolog, de ez vagy a kábel és visítás. Alzában nagyon leakcióztak most egy alap MBP-t. Megremegett a kezem. 645 kopejka volt....
Az biztos, ha lenne pénzem egy OLED paneles 5070ti Notira akkor elviselném a kábelt és visítást. Ez alatt viszont inkább MBP. Nekem. -
.mf
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Ott a pont, a gép forog, az alkotó pihen (a műsort csodálva, vagy a hóban vodkával, kinek vérmérséklete szerint)
Hibavissza: a kamera éjszaka is jól látja a színeket, szemben a szemünkkel, szürkület után szinte fekete-fehérben látunk, így az auróra színeit csak erősebb aktivitáskor látjuk - ezek pont azok voltak, halványan és fakón, de legalább már látszott a zöld mellett a lila és rózsaszín is. Amikor erős, ahogy b.vr is írja, a tájat is bevilágítja.
Eddig én is timelapse-eket csináltam a sarki fényekről (az elsőt még 2015 januárban, bő 10 éve, Oly EM5 + 12 f2), de a hosszú expók elmossák a részleteket, és túl hektikus lesz a mozgás - még akkor is, amikor 1s vagy rövidebb expókat csináltam, és 15 fps-ből csináltam a 30-at blend-del.
Az A7S, abból is a III vagy a ZV-E1 persze jó lenne, gondolkodtam is rajta, de franc sem akar két külön rendszert, obikkal és mindennel fenntartani, erre, ami igazából hobbi.16 f1.8 és 50 f1.05 volt a két klip. Próbálok még valami olyan 20~28 f1.4-est is találni, aminek nincs atom kómája nyitva (ami sajnos a régi Sigma Art-okat kiejti, kivéve az utolsóként megjelent 28-as, de az nagyon ritka). Írtam a Viltroxnak, de nem akartak részleteket elárulni a 35 f1.2 megjelenéséről; a Nikon verzió pedig túl drága.
Legvégső eset: Sony 24 f1.4 adapterrel...Köszi, hogy nekiugrottál a videónak!
Tuningernek is, főleg a tutorialt, ez nagyon szuper, mindig csak kavargok a Resolvaban, sok dologról fogalmam sincs, hogy mi mit csinál, megfelelőt használom-e, stb. Még mindig nagyon magas nekem a Resolve, de hát ebbe is bele kell tanulni, így legalább jó irányba indulok el vele
Egy kis FYI: az nem mind banding, ami annak látszik - az aurorában vannak oszlopok.
Most épp itthon vagyok egy pár napra, épp a szüleimnél, délután hazamegyek és megnézem a többi videót is, és kikockázom ezt is
-
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
M1-et annyira megfogja a zajszűrés minden permutációban, hogy én nem gyártok zajos videót. Viszont ahhoz, hogy lássam mi történik, kell a 2k legalább. Azzal pedig csak egy Temporal Fast fut el. Ami itt megette volna a csillagokat. Ez az aurórás cucc érdekes kísérlet volt. Nagyon jól dolgoznak a Resolve fejlettebb zajszűrői, de legjobb a zajszűrést elkerülni gyenge gépeken. Másrészt mozgóképen nem zavaró egy kis zaj. Jobb mint a poszterizálás, ha lehet választani.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Disznók elé a gyöngyöt....

Esetleg próbáld ki a temporalt enhanced módban. Tapasztalatom szerint úgy mehet az is maxra, a gép leszámolja amennyi kell. Nálam jól jön, mert nem tudom visszanézni a hatást lejátszás közben. Statikus képkocka nem adja vissza a végeredményt.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Én még józanul is képes vagyok beleakadni az állványba timelapse közben...másrészt egy pár napos norvég kiruccanás árából két hétig fekszem valahol a földközi tenger partján...szóval nagyon hátul van a listán ez a sarki fény.
Timelapse-okat nyilván RAW-ból dolgozom ki. Mivel sajnálom a negyedmilliót egy Ninjára nincs tapasztalatom ProRes anyagokkal. Timelapsaimból kiindulva, másban nem is állnék neki levideózni egy sarki fényt mint RAW. Sokszoros a tartalék az RW2 és Vlog 422 közt. Ezért írtam a videós RAW-ot. Ezek szerint nincs annyi egy Proresben, mint egy RW2-ben?Ahogy írtam, .mf anyagaiból kiindulva inkább rábíznám a kamerára és még itthon, valami szentjánosbogáron kitenyésztett profillal rögzíteném, ha nincs RAW opció. De ez csak találgatás a részemről. Nagy eséllyel az is marad, mivel a phaxom akar a hidegben dideregni napokig.
-
b.vr
őstag
válasz
Tuninger
üzenetére
"De azért közben a gép dolgozhat!
"
Pontosan, ha fut a timelapsefelvétel vagy mint itt, a video, a felállítás után megy az magától, attól még vodkázhat ha akar. Sőt ha vodkázni akar ahhoz legalább aurora sem kell
Én láttam pár éve Norvégiában is (ott csak felhős időben), előtte jópár éve pedig Izlandon többször, ott viszont tiszta égnél is, és erős aktivitásnál. Olyankor egyáltalán nem csak egy halvány derengés hanem tényleg erős. És nagyon változatos. Aki meg fotós, az érthetően kamerára szeretné venni, hiszen különleges és izgalmas. Ami nálam az egyik leglátványosabb volt ott pl. a Felföldön épp egy természetes termálvizes medencében ejtőztünk a semmi közepén, és nem volt erőm kijönni belőle a baromi hidegbe állványt meg gépet állítani, pedig a fotós felem nagyon szerette volna, de győzött a kényelmesebbik énem
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Ha sikerül kirenderelni végre, felteszem az enyémet. Ilyenre nyilván meg lehet csinálni, de szerintem a jó nem ilyen. Nyilván ebből ezt lehet kihozni.
Ha ennyit tud a szenzor és lencse, érdemes RAW-ban rögzíteni. Ha nincs RAW akkor inkább a gépre bíznám. Ezzel a Loggal vacakolás nem éri meg. Hangyányi dinamika előny, de töménytelen zaj.
Az a gond, hogy nem tudom mennyire volt dinamikus. Még nem néztem élőben sarki fényt, de az elmondások alapján a fellelhető képek mind túl vannak húzva és egy halvány derengés. Én csak rátoltam az Nlogot. Szerintem túltolja, túl kontrasztos, túl élénk. Úgy viszont megindul a zaj. Sokkal értelmesebb valami gyári 8 bites profillal, ISO-hoz előre bepróbált zajszűréssel rögzíteni. S5 nekem elég jól megold mindent. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Nem idegen a műfaj, mert elektromos cigi miatt vettem már nem egy ilyen cellát korábban. Mikor megláttam, hogy ilyen van a Weebill gimbalban, nagyon megörültem, mert tudtam, hogy olcsó lesz pótakkuval etetni. Pedig nagy biznisz kettő 13650-est betenni egy tokba és "gyári" akkuként 30 rongyért árulni.
Amikor a kamera gyártók kijöttek az "új generációs" akkukkal a korábbi puffadós gyufásdobozok (tasakos vagy lapos cellák) helyett, akkor csak ezt a trükköt sütötték el. Fuji W235-nél még látszik is, hogy a tokozáson belül ilyen hengeres cellák vannak, cikkszám is megvan, hogy milyen konkrét típusok és a boltban nem szégyellnek 10x-es szorzót kérni érte, mint gyári kiegészítő.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Ugyanaz az USB port tölt az X-T3-on, mint amivel a gimbalhoz csatlakoztatod, ebben az esetben teljesen elveszíteném a gimbalról vezérlést.
Lehet akkor a dummy marad, de kivezetem a kábelt és farzsebben lesz a powerbank.
Így is vennem kell még egy szett új akkut a gimbalba, mert gyanúsan gyorsan merül. Nem biztos, hogy lehozom egy garnitúrával a 2x1 órát. Szerencsére egyszerű ipari cella, kb 5 ezer forintból veszek bele Samsung, Sony, stb akkut.
-
.mf
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Meg kell hagyjam, ez tényleg fekete mágia, amit a Resolve-val sikerült kihoznod.
Próbálkoztam egy kicsit az avidemux zajszűrésével (ugyanerre épül a Handbrake-é is), de labdába sem rúg, még kb 1.5-2 FÉ sötétebb ellenére is zajosabb marad.
Szóval a Resolve megkerülhetetlen...
Egy last ditch effortként miután másfél hét múlva visszatérek, még kicserélem az egyik ramot benne 16-osra (úgyis szét akarom szedni a billt kicserélni), és megint megpróbálom így a Resolve-ot, mert eddig mindig meglódult a memóriahasználat a benne lévő 16 GB korlátja felé, és bár nem érte el, de egy idő után vagy kifagyott, összeomlott, vagy belassulva szenvedett, tuti a ramot kevesellte. -
.mf
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Köszi!
Értem, hogy a hisztogram szerint alexpós, de ez már szinte nappali világosság
Az expó kb a fényviszonyoknak megfelelő volt, sőt, talán kicsit világosabb is annál, én hagytam volna az eredetin. A sötét erdő fáiban elvesző részletek miatt ne aggódj, éjszaka nyilván sötét egy erdő, és úgysem azt figyelik az emberek.
13 perc, akkor ott se pikk-pakk.
Köszi, ez volt az elmúlt hónap legszebb fogása - egyszer volt még hasonló, de akkor nem volt nálam a Z8 és olyan gyorsan jött és ment, hogy állványra rakni a gépet sem volt időm.Hibavissza: Drive link két videóhoz, az egyik egy látványosabb, amit Tuninger is feldolgozott, a másik egy sötétebb holdmentes éjszakán egy zajosabb. Ezen (főleg az utóbbin) kéne zajt szűrni; a lapos log helyett pedig valami LUT - a Z8 "view assist" funkciója felvételnél és visszajátszásnál a "universal N-log Technical LUT"-ot húzza rá (ami állítólag a RED Technical LUT-ra épül), nekem tetszik, aránylag hűen adja vissza a dolgokat. Az expón nem húznék, mert éjszakai felvétel, sötét.
A zajosabbnak nekiállok én is a régi laptopon, kíváncsi vagyok, hogy Resolve-val a 8 GB-os M1-en mit sikerül belőle kihoznod. -
theporcupine
tag
válasz
Tuninger
üzenetére
#34627Kukcaman
Én gondolatokra, nem mondatokra szedtem szét, mert egyben teljesen lehetetlen felvenni. Az egyik része a videóknak egyébként is kérdez felelek volt, hét-nyolc kérdéssel. A bemutatkozósoknál jobban be lehet rakni B-rollt, meg könnyebb kicsit összehozni, hogy munka közben mutatom az alanyt.Nem szó szerinti, de majdnem szó szerinti szöveg volt az alkalmazottaknál. Az ügyfelek is megírták a saját szövegüket, vagy fejben felkészültek, de nagyon mások az emberek. Van, aki nagyon próbálja visszaadni az eredetileg kitalált szöveget és látszik az erőlködés, meg a hosszúak a mondatközi szünetek, a másik sokkal lazább, de esetleg rosszul fogalmaz, rosszul ragoz, egyéb hiba, ami néha benne maradhat, de inkább nem.
Időben egy mondat túl kevés. Mondatonként vágva nekem csúnya. Hosszabb szövegből, mivel folyamatos a beszéd, nyitva van mindig a szája, esetleg csak levegőt vesz, de azt nem tudom szépen összevágni.
Próbáltam súgógépet is, de nem igazán vált be. Bár az még egy saját gyártású volt (azóta már vettem egy kínai csodát), az enyém nem volt távirányítós, de nem csak a sebesség beállítása a gond, hanem a normális hangsúlyozás, hogy ne lehessen hallani, hogy olvas.Általában elindítom a kamerát, raktam külső akkut rájuk, csak néha kapcsolom ki, ha hosszabb szünetet tartunk, vagy már túl nagy lenne a file. Így a vágásnál a jó részek megkeresése is eltart egy darabig. Osztályozgatással, hogy elsőre a jónak tűnő darabok, utána azok közül a legalkalmasabb kiválasztása. Nem is tudok egyből nekiállni vágni, mert már én is annyira unom. Volt, hogy vágás közben láttam, hogy rossz pózban ült az alany és ki kellett takarni a kép egy részét szöveggel, mert még egyszer nem akartam nekiállni, meg kicsit ciki is lett volna.
Két kamerát használok többnyire, egyrészt tartalék, másrészt vágást el tudom tűntetni B-roll nélkül. De nem mindig használom fel.
Hogy ne legyen annyira unalmas, próbáltam keverni, ülve, állva, sétálva beszélőst. Nyilván nem mondatonként váltva. Utólag jutott eszembe, hogy hátrálva sétálva gimbalt tartva, miért is nem kapcsoltam be az automata követést.
Hogy gördülékenyebb legyen és fesztelenebb a beszéd, el szoktam próbálni háromszor-négyszer a szöveget velük, de inkább megy már ott is a kamera, mert hátha az lesz a legjobb. Interjú jellegű felvételnél, gondolom, könnyebb, nincs annyira elvárás, ezek meg lényegében reklámok, több a kötöttség, hogy mit és hogyan mond.
Volt ügyfél, aki elmondta, hogy jó idejárni, mert annyi szép nő van itt. Gondoltam, azért ez nem bordély, ezt inkább nem kéne benne hagyni.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
A Davinci alá intel processzor (iGPU-val rendelkező!) és Nvidia GPU javasolt.
Inkább Ryzen akkor már. (7K-9K)
Az AMD szinte minden téren gyorsabb, az egyetlen jelentős kivétel, a HEVC 4:2:2 10 bit, cserébe a Ryzen 9 gyorsabb a RAW kodekeknél, és a Resolve ai alapú terheléseinél is. -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Én már eldöntöttem, hogy visszaváltok desktop asztali PC-re. Gyermek 3070-es kártyáját megöröklöm és építek köré egy PC-t. Természetesen mini ITX, hogy szívassam magam.
Még találgat, hogy mit hoz neki a jézus. Most azon izgulok, hogy az 5070 legyen elég neki. AI modellekhez kell valami dúsabb vramos kártya. -
deny330
senior tag
válasz
Tuninger
üzenetére
Ezek a felvételek havertól vannak, nem sűrűn vágok 1080p-t, kb mindent 4k-ban veszek fel ha én videózok. Amiket gyakrabban fogok szerkeszteni a jövőben, az DJI Osmo Action 3 felvétel (4k60), meg amit Lumix S5-tel felveszek (4k25). Zajszűrés tuti nem lesz, color grading meg minimális effektelés, azon kívül az alapvető vágás.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Igen, írtam is, hogy még nem láttam csak szintetikus tesztet. Windowsban be lehet állítani az energia managementet akkuról és hálózatról, de lehet egyszerűen nem bírja a feszszabályzó és biosból van tiltva. Laposoknál nagyon számít a kiépítés. Ahol lehet spórolnak. MBP-nál nincs teljesítmény esés accu vs wired? Accu rendesen tud fűteni.
Csak hogy ekézzem a MBP M5-öt, TB4-gyel szerelték fillérbaszóék. Nesze neked külső HFR retina display....pro b+. az.
Nem vagyok hater, csak az 512 veri ki nálam a biztosítékot....
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Ezen gondolkoztam én is, hogy lehet érdemes még kibekkelni addig az M1-en és pár hónap múlva az Air M5-be beleugrani az M4 helyett (bár az sem lenne kicsi ugrás teljesítményben). Esetleg a mezítlábas M5 árán egy kicsit feljebb piszkált M4-be.
Csak ki ne találjanak megint valamit, hogy letiltanak pár magot vagy meghúzzák a nadrágszíjat sávszélben (vagy beiktatnak egy 20 GB RAM modellt is a 16 és 24 közé, hogy még köcsögebb legyen az upgrade lépcső).
De azért azt a 60%-ot osszuk el kettővel szerintem, meg ugye ha jól rémlik a GPU alapú AI számításokban mért teljesítménykülönbségnél hangzott el ez a szám, ami ránk lefordítva nem biztos, hogy ugyanígy hasznosul.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Akkor kerülnek ki nálam az Apple "Pro" laposok a vicckategóriából, ha lesz bennük egy könnyen hozzáférhető szabad M2 socket. 512 GB tárhellyel semmilyen üzemszerű tartalomgyártásra nem elég. Egyszerűen nettó szopatás ez a részükről. Tele van a használt piac az ilyen 8/512-es Pro masinákkal. 10 éve sem raktam 1TB alatti tárhelyet PC-be.
Airbe, Ipadbe butított M5 megy 3 fő maggal. Az M5 pro lesz sztem kivezetve. Olvastam olyat is, hogy hoznak egy lapost az Air alá. A19 chippel és az M5 MBAir az Air telefon mintájára valamiféle használhatatlan korccsá silányul.
Mondanám, hogy nem lesz M5 Mac Mini sem, mint az M3-nál, viszont az M4 Mac Mini ára 229 ezer forintra csökkent. Ami elmebeteg jó vétel. -
hibavissza
veterán
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Ezek a render idők fontosak ott, ahol szakmányban gyártják a videókat, de engem mindig zavart, hogy sosem kapunk képet a playback teljesítményről, mégis mindenhol ez a benchmark.
Nekem éppen az volt a döbbenet az M1-ben, hogy a korabeli drágábban (!) kihozható asztali PC-ket evett meg reggelire ezen a területen, hiába exportáltak gyorsabban, proxy használata nélkül eléggé ocsmány lejátszási teljesítményük volt.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
"Stauffenberg javaslatával ellentétben 10 bit h265 420 codecet válassz 422-vel szemben. A cloudos GPU-k régebbiek, nem gyorsítják a 422-es codecet."
Ja ezt közben nem is vettem figyelembe, hogy milyen vasról van szó. Nyilván ami csak a 4:2:0-át gyorsítja, ott praktikusabb azon maradni. Nem vagyok az aurora borealis téma nagy szakértője, de a kicsit elnagyoltabb chroma sampling nem biztos, hogy túl nagy problémát jelent ennél a témánál, szemben a bonyolult színes textúrákkal.
-
.mf
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Köszi a válaszokat!
Stauffenberg: őszintén szólva a videó ilyen mélységeiben terra incognita számomra, fotós oldalról jövök, és a 900 Mbps is sokkal több, mint amire számítottam. Megnéztem pár tesztet a váz videós oldaláról (Gerald Undone, PP, meg még egy-két, már nem emlékszem pontosan melyikek), ott 4K-ban utómunkához a Prores 422 10-bitet ajánlották, mert a H.265-nek voltak furcsaságai, túl agresszív zajszűrés meg ilyesmik. Kipróbálom majd még azzal is.
Ezzel amúgy nem is akarok időben sokat rögzíteni, csak a leglátványosabb jelenségeket; a normál timelapse megy közben a Z6II-n.Tuninger: az opciók h264 8bit mp4 / h265 8-bit mov / h265 10-bit mov / Prores 422 Hq 10-bit mov / Prores Raw Hq 12-bit mov / N-Raw 12-bit nev
Proresből nincs LT, a raw pedig gondolom ennél is durvább.
Bitrátát külön nem látom, hol lehetne állítani; viszont a h265-nél lehet SDR, HLG és Nlog közül választani (a többinél csak SDR vagy Nlog)24 fps, na itt jön a nekem kicsit homályos rész: sávszél és hosszabb záridő is előnyös lenne, de eddig döntően 30 fps-sel dolgoztam, mert tudtommal youtube és a többi social media azt szereti jobban, 60 Hz monitoroknak is jobb, stb. Meglévő 30 fps dolgokkal jól sejtem, hogy nem jó keverni?
Meg a másik, 30 fps-hez pont fele 1/15 (ami bár kicsit otromba dolog, de ilyen lassú mozgásnál talán nem akkora gond); 24-hez viszont nincs 1/12, csak 1/10 és 1/13, ami gondolom még rosszabb.Otthon csinálni: fél évig most itt leszek
Resolve már kisebb dolgokkal is megfektette a gépet, főleg a RAM volt kevés, nem tudom azt megéri-e még bővíteni, vagy halottnak a csók, inkább az egészet kéne valami kurrensebbre cserélni? -
nozs23
addikt
válasz
Tuninger
üzenetére
Neked működik az open gate a 16P-val? Ha logra állítom a Blackmagic appban (ami még mindig tragikus), akkor visszadob 4K-ra, nekem csak REC709-ben működik. FC Camera appra ma jött frissítés, de az egyáltalán nem támogatja 16-osnál (mondjuk az Apple-től nem vártam mást).
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Eddig annyira nem merültem bele az iphone képalkotásába, mert optikailag olyan volt mint a többi. A főkamera talán a 14 pro óta normális. A zoom most lett rendbe szedve. Szóval nekem minden új

Én tényleg csak azt nézem, hogy S5 szintű képminőség meglegyen. Lencséken (képkorrekción) sokat dolgoztak, mert sem a négyszeres zoom, sem a főkamera nem hordoz mobilos jegyeket. 16 pro zoomja még mobilos nekem. Tényleg nagyon vonzó tool lett ez a 17 pro. Nálam gyakorlatilag kiváltaná az s5-öt nappali fényeknél. Mondjuk az új tone mapping módszeremmel Eos M Raw szintű VLog-ot ot kapok. Olyan "nedves" film hatásút amire mindig is vágytam out of cam, de nincs sehol. Legalább már hegeszteni tudok ilyet. 17 pro félúton van ehhez a lookhoz. Annyira jók a színei....tetszik az új zoom na.Hot shoe-ba téve, fő kamerával lőhetnél rövid klippeket. A Sonyt optikailag pariba téve, pár teszt snittet arcokról, emberekről. Nappal, műfényben, sötétben. Valahogy nekem az emberi arc valami lombos háttér előtt adja a legjobb vizsgálódni valót.

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Én ugyanezért nyitottam egy külön business instát, mert a street fotósat nem akarom eltéríteni ilyen irányba (még semmit nem csináltam vele, de van pár olyan Reels alapanyag amit meg kéne vágnom, hogy hirdetésként pöröghessen).
Webes senior front-end fejlesztő haverom (szintén videós másodállásban) mondja, hogy a Gen Z már weboldalakat sem használ, azért van minden gyorsétteremnek (és nem csak a nagyoknak) letölthető applikációja, mert csak azt hajlandók használni, meg esetleg a TikTokot. Az Instagram is már kezd a szemükben az öregek játszóterének számítani (3-5 év és ugyanoda jut, ahol most a Facebook tart, hogy csak a nyugdíjasok használják poloskázásra).
Fotókban már ne is annyira gondolkozz, azt is short-form videóként prezentáld. Az algoritmus már nem foglalkozik a fotókból álló posztokkal (userként én sem görgetem már a feedet, hogy négy reklám/szponzor poszt között lássak egy organikus tartalmat). Csak a Reels számít és dobálj rá pénzt, hogy jobban szeresse az algoritmus.
Google SEO-val sem kell már túl sokáig bajlódni, ahogy a ChatGPT átveszi a domináns szerepet a dolgok megkeresésében, azt is újra kell tanulni, hogyan érheted el az AI modellek kitüntetett figyelmét.(Hozzáteszem az elmúlt egy évben az összes felkérésem személyes kapcsolatok útján jött, nincs semmilyen üzleti értelemben értelmezhető online jelenlétem, csak fröccsözök együtt emberekkel, akiknek eszébe jut, hogy van a valakinek a valakije, aki pont olyan fotóst/videóst keres, összekötne vele).
-
nozs23
addikt
válasz
Tuninger
üzenetére
mert kiderült azért nincs megrendelésünk, mert a mai fiatalok már nem használnak facebookot... ahol a hirdetéseink 90%-a megy.
Ez újdonság volt?
Nem értem ehhez miért kell annyira a telefon? Egy highlight reelt simán tudsz vágni a tényleges anyagból is. Telefonnal inkább az ilyen bts anyagokat szokták szeretni, nem a ténylegest. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
"Egyébként a Quad-bayeré a jövő."
Felőlem lehet, én csak a mobilipar marketing bullshitelését parodizáltam. Az Apple sem mentes ettől, de közben egy konzervatív megközelítéssel fejlesztenek, nem kell a 200 megapixel, csak egy normális, relatíve nagy méretű 48 megapixeles quad bayer, meg jól megmunkált optika (mondjuk a bevonataik borzalmasak, de nem lehet minden tökéletes). És amióta tudom, hogyan kell lejjebb csavarni a tone mappinget a ProRAW fájlokon, még többet nőtt a szememben ez a rendszer.
"Ha mellé lehetne tenni azt a számítást ami egy telefonban van"
Akkor a fényképezőgépeink pillanatok alatt lemerülnének.
Az ezekbe kerülő CPU rendszerint egyetlen feladat végrehajtására van kihegyezve és csak abban hatékonyak. Én ezt erőforrás pazarlásnak érzem, hogy vázon belül kellene megoldani a varázslatot, miközben a desktop/mobilos RAW konverterekben megoldható utólag. -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
A tesztvideód alapján azt az F6,6-ot azért nem venném készpénznek. Nagyon éles volt a háttér.
Ezért is én csak megnézném azt a kamerából kieső 4k ISO 12800 vs szifon összehasonlítást. Nyilván az már csak in camera zajszűrés teszt lenne, de még azt sem tartom kizártnak, hogy a telefon több részletet hagy.Kíváncsi vagyok a 17 RAW adoptálására. Csak jobb lesz mint az említett srRAW.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Kíváncsi lennék, hogy ebben a környezetben a sonyval milyen zajos lett volna a kép, ha az iphone mélységélességére rekeszelted volna. Egy ilyen rendezvényen sokszor inkább az a lényeg, h mindenki jól kivehető legyen. Úgy kéne mindig menned, hogy a vakupapucsban forog az iphone vagy egy gopro. Utólag jelentfüggően tudod variálni a dof-ot. Én teljesen jónak látom az iphone képét és ez csak 16. 17 sokkal jobb lesz elvileg.
-
p_adam
addikt
válasz
Tuninger
üzenetére
Komment szekcióban lehet még találni különféle kisebb-nagyobb problémákat, biztos a dpreview fórumon is van külön topikja. Működik, adott esetben elég jól, de nem tökéletes, teljesítményt dob el AF és stabilizálás terén (feleslegesen).
Mivel a legtöbb Tamron előbb-utóbb megjelenik Z bajonettel vagy Nikon matricával, ezért ilyen célra 1-2 obihoz ennek a (drága) adapternek nem látom értelmét (egy tucatnál már más kérdés, vagy ha valakinek van Sony váza is) -
p_adam
addikt
válasz
Tuninger
üzenetére
Igen, csak ne használd zoom optikákkal
(Meg így az AF is sokkal gyengébb, de ez nem meglepő, alapból sincs azon a szinten.)
Nem véletlen, hogy ennyire lent van az ára (nincsenek csodák). -
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger
üzenetére
Csak kapkodom a fejem itt a 6K, meg 7K 60fps RAW-kra, én meg pilinszkázok tovább az A7III FullHD-vel.
Mondjuk a megrendelők 99%-ának még ez is sok, mivel úgyis egy 6-7"-es mobilon (jobb esetben 14-15" laptopon) nézik a videókat, sokszor másodpercenkénti vágásokkal, meg amúgy sem értenek hozzá.Szolgáltatói oldalon meg egyre több igénytelenséget látok, és így is simán megélnek a bizniszből. Szóval ha valóban komoly filmeket forgatnék, akkor ott már lehet számomra létjogosultsága ezeknek a modern masináknak, minden másra meg bőven elég a 7 éves Sony FF MILC, vagy akár tényleg egy friss iPhone. Evvan.
nozs23: A7V-öt én is várom már régóta. Hátha megint virít a Sony egy A7III-hoz hasonló, hosszú évekig használható vázat, minimális kompromisszummal. De félek, hogy ebben is benne marad valami érthetetlen baki és/vagy rohadt drága lesz.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Csináltam egy af tesztet is különböző beállításokal. Teljesen rendben van. Nincs pulzálás. Közeledö arcot tökéletesen leköveti másfél méterig. Annnál közelebb nagyon belassul, de nem huntol, a távolodót dobja el. Az teljesen szar továbbra is. Átélezéskor nincs semmi hunting. Szerintem javult. 85 mm-en f1,8-cal próbáltam 4 méteren belül.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Coumpound a Log grade, utána a színzaj szűrés 5%, abból egy Splitter és egy Corrector ágazik. Correctoron egy deszaturálás, következőn kontraszt emelés. Ezek belemennek egy Layer Mixbe (Subtract).
Splitter ágon a Splitterről a Red jelet vittem tovább, bele ugyan abba a Layer Mixbe. Layer Mixből kijövő első Correctoron egy kis görbe gyurma a jobb láthatóságért, a következő Correctoron invertálom. Ennyi. Nem néztem hozzá tutorialt, kútfőből találgattam ki. Biztos van jobb megoldás.Minden nem AI zajszűrés hozzányúl a részlethez is. Biztos perverz vagyok, de pl. MFT-n mindig 25-ről 10-re vittem le Lr-ban. Nem tudom mi a bajuk a zembereknek a színzajjal. Engem soha nem zavart egy kis finom színzaj, viszont a világosság zaj, meg filmgrain azonnal triggerel, ha felfigyelek rá.
-
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
aztán utánajárt (meg a rollbacknek is)
Hol? Míg nem tudom hogy lehet visszatölteni a régi fw-t (ami egyébként teszi a dolgát), addig nem merem megnézni a saját gépemen. Pedig egy fókusz update jól esne. Gx80 fókusza sokkal megbízhatóbb volt.
Egyébként elképesztő, hogy mit bír a szenzor. Szó szerint éjjellátó.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tuninger
üzenetére
Igen, úgy néz ki. Pedig nincs rajta. Egyedül a "pro mist", de attól max elmászna minden szín.
A stabi meg tök érdekes, mert elvileg így dupla stabi lenne. OIS + gimbal, és mégis röcög.
A 709 színprofil miatt lenne jó a blackmagic, meg egyéb beállítások miatt is.
Lehet váltani kell akkor teleofont. De nagyon nem akarok.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Pixel 9a csak pár milliméterrel nagyobb a P30-nál, jár vele gyári Gcam, hosszú ideig kap frissítést és végre hivatalosan forgalmazzák Magyarországon is. Én lehet azt venném ha most kéne nekem egy kicsi-kezes Androidos telefon.
Szerintem a gyári kamera videó minőségében az iPhone és a Pixel a két király (Samsungnak nem szeretem a színeit, annyira túlhúz mindent, hogy vattacukor-túladagolást kapok a látványától).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Nem tudom a mai build-ek mit tudnak, de nekem OnePlus 8T-vel elég szar volt a Gcam. Alapvetően arra használtam, hogy RAW-t tudjak fotózni, mert a gyári kamerában bugosan mentette. De volt egy visszatérő bug a Gcam-ben, hogy egy idő után az expo gomb lenyomása utáni 2-3 másodperccel rögzített csak (úgy csinált mintha elkattintotta volna, de valójában még nem), app cache ürítés megoldotta egy időre, de 2-3 héttel később megint kezdte és sokszor maradtam le megismételhetetlen pillanatokról.
Szóval miután kiderült, hogy semmilyen módon nem tudok a telefonnal RAW-ban fotózni megbízhatóan, körülnéztem, nem volt egyik androidos alternatíva sem szimpi és vettem egy iPhone 14 Pro Max-et. Ennek is megvannak a maga hülyeségei, de a kamera az betonbiztos, végre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- ÚJ ELEKTROMOS ROLLER és EBIKE 2/3 ár alatt, CSERE IS!!! a és e-bike dobozban, 1 év gar.:
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen2 munkaállomás - i7 11800H 64GB DDR4 1TB SSD RTX A2000 4GB W
- iMac 16,2 i5-5675R 8GB RAM 1TB SSD NEM FUSION DRIVE!!!
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egyébként kínomban már raw-ból akartam NX500-asítani a Sigma FP-t. Halva született ötlet volt. Viszont sikerült olyan eredményt elérnem vele, amit a legtöbb mai gép megirigyelne. Minden tiszteletem a Sigma-é az FP (és L) miatt. A BF meg egy gyalázat lett szvsz.
De ennek biztos így kell működnie, nem tudom.
A problémám viszont ennél szofisztikáltabb (color match) és ahhoz mélységében kell megismerni a Resolve-ot. Utalás helyett meg majd ősszel megyek gereblyézni. Az órabérem 100eFt, de fél óra alatt (két cigiszünetet beiktatva) egy zsákot majdnem megtöltök

Gyakorlatilag a három tök jó, középkategóriás vázam (A7III+A7III+ZV-E10II) eladásából sem tudnék venni egy ilyet sem. Szomorú.
Szűk másfél hét lesz az össz munka. A gép előtt meg ki lehet pihenni a húzós terepmunkát.