- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33988 üzenetére
Pixel 9a csak pár milliméterrel nagyobb a P30-nál, jár vele gyári Gcam, hosszú ideig kap frissítést és végre hivatalosan forgalmazzák Magyarországon is. Én lehet azt venném ha most kéne nekem egy kicsi-kezes Androidos telefon.
Szerintem a gyári kamera videó minőségében az iPhone és a Pixel a két király (Samsungnak nem szeretem a színeit, annyira túlhúz mindent, hogy vattacukor-túladagolást kapok a látványától).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33986 üzenetére
Nem tudom a mai build-ek mit tudnak, de nekem OnePlus 8T-vel elég szar volt a Gcam. Alapvetően arra használtam, hogy RAW-t tudjak fotózni, mert a gyári kamerában bugosan mentette. De volt egy visszatérő bug a Gcam-ben, hogy egy idő után az expo gomb lenyomása utáni 2-3 másodperccel rögzített csak (úgy csinált mintha elkattintotta volna, de valójában még nem), app cache ürítés megoldotta egy időre, de 2-3 héttel később megint kezdte és sokszor maradtam le megismételhetetlen pillanatokról.
Szóval miután kiderült, hogy semmilyen módon nem tudok a telefonnal RAW-ban fotózni megbízhatóan, körülnéztem, nem volt egyik androidos alternatíva sem szimpi és vettem egy iPhone 14 Pro Max-et. Ennek is megvannak a maga hülyeségei, de a kamera az betonbiztos, végre.
-
-
Márton
nagyúr
válasz
Tuninger #33968 üzenetére
úgy van!
sőt, most rákerestem Airpano 8k-360 videókra és úgy emlékszem itt korábban volt lehetőség 8k-t kiválasztani pc chrome-on, most ezt is max 4k-ban engedi nálam.
Nálatok?
Pedig a yt-dlp.exe kilistázza, hogy van 8k av1 enkód verziója a youtube-on...
wtf -
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33786 üzenetére
Akkor hozok még egy friss adapter tapasztalatot:
Metabones Canon EF to Sony E (Mark IV) fotó PDAF/CDAF pipa, videó CDAF rendben, AF-C pipa, arc, szem, egyéb objektum felismerés és követés pipa. Viltrox kacathoz képest tűpontos és fényévekkel gyorsabb, abszolút használható kategória fotóra és videóra is.
Meglepett, mert a Viltrox és a múltkori hsz-ed alapján már szinte lemondtam ezekről az adapterekről. Egyébként most van valami pöpec darabja a 7Artisans-nak is, ha érdekel valakit megkeresem a youtube tesztet. Nagyon meggyőző volt.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33930 üzenetére
A Rec2020 a látható tartomány kb. 75%-át fedi le, szóval valóban vannak ebben nem leírható, de a látásunk által érzékelhető színek. Az S-Gamut3 és S-Gamut3.Cine is nagyobb a Rec2020-nál, szóval a Fujifilm legfeljebb csak felzárkózni próbál ahhoz ami a Sony esetén régóta megvan.
Ha olyan Fuji vázam lenne, biztosan kipróbálnám. Ha jól van alkalmazva a Rec2020-Rec709 konverzió, ott is bődületesen nagy a nyereség utómunka lehetőségekben, akkor is ha a kimenet Rec709 lesz.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #33915 üzenetére
Hoznék én is külön csapatot erre, szívesebben csinálnám azt meccseken, amit az elmúlt 20 évben, csak sajnos nulla a büdzsé.
Azért csináljuk ingyen, meg nudli pénzekért, mert élünk-halunk a Haladásért, és nem akarjuk, hogy megszűnjünk.
Vagy megoldom én egyedül az élőket, vagy nem lesznek. És ez így van a grafikákkal, fotókkal, egyéb videókkal is. Most ez van sajnos...
Handycamet, meg powerzoom obit egyelőre nem veszek, mert így is ráfizetéses az egész. De idővel talán lehet róla szó. Mondjuk ha lesz pénz, akkor szerintem inkább megbízok valakiket. Bár elég nehéz jó és olcsó szakembereket találni erre. Meg mondjuk másra is...
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33904 üzenetére
Igen, minden up to date és minden be van kapcsolva. A gép egy Onexplayer X1, diszkrét GPU nincs, csak iGPU. Van viszont értelmetlen 64GB ram, meg minden lófütty, a lejátszással meg csak kínlódik.
Ez lett volna a következő kérdésem. Tehát 4:2:2-t dobhatom, még utómunka esetén se leszek vele beljebb ezek szerint. Teszek így egy próbát. Ha ezt már megeszi és tényleg nincs jelentősége hogy 4:2:2-re váltok, akkor problem solved.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33883 üzenetére
Bocs, hogy megint ezzel az uncsi témával, de mi a helyzet HLG-ben történő rögzítés esetén? Változtat valamit ezen a dolgon? Csak azért kérdezem, mert kipróbáltam és szemmel látható a különbség. Adobe-ban átváltottam rec709-re, utána kicsit igazítottam rajta basic correctionnal és életre keltek a színek, legalábbis a non HLG-hez képest. Tényleg durva a különbség, ráadásul a klasszik zaj is megérkezett, amit eddig Fujin nem nagyon láttam. Mi a magyarázat?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33891 üzenetére
Ahhoz nekem is akkurátusan ellenőriznem kéne több kijelzőn és oprendszeren is, amire pillanatnyilag semmi időm. Már a fotós színmenedzsment is egy mocsár*, de a videós aztán meg főleg, mert egy dolog az elmélet és egy másik a gyakorlat (lásd: Apple ColorSync nem alkalmazza a BT1886-at a linearizáció során, pedig több mint egy évtizede kéne neki).
De szerintem csak annyi történt, hogy amint nem Rec709-ben exportálta a videót, rögtön nem jött elő a gamma shift, ami még jó, hiszen az eddig is csak a Rec709-et érintette.
*Elég arra gondolni, hogy színmenedzselt böngészők is hajszálnyit eltérő színekkel interpretálják ugyanazt az anyagot, ha nem ugyanazt a színmenedzsment motort használják.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33880 üzenetére
Nem ugyan olyan a kép ugyan azon az eszközön. Onnan indult a dolog, hogy van egy Elmedia playerem a hálózati streamhez és nem ismeri a színkezelést. Illetve mindent broadcast safe anyagnak vesz 2,6-os gammával. Mint a mozifilmek. Innen indult. Szerencsére mostanra szinte minden lejátszó, YT szépen kezeli a tageket. Viszont ebben az esetben nagyon nem mindegy mit állítasz be DR-ben. Nem olyan rég teszteltem és a YT nem ismerte fel a P3 színteret. Mindent konvertált rec 709 2,4-re. Most már nem.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33868 üzenetére
Ahogy a két gyerek engedi, elszaladok a környéken valahova és megcsinálom
"btw azt látod hogy rángat a levélen az AF mikor a digit zoomot mutatod ?" Az én voltam, nyomtam egy refocus-t
És Te látod, hogy ezt a feature-t azért tisztességesen megcsinálták?
Imádom, nagyon hasznos, nem kell végre fixekkel rohangásznom, már csak ezért az egy dologért megérte a váltás.
+4 és -4 között lehet állítani az élességet, zajszűrést. -2, -2-n volt (képkockák közötti zajcsökkentés off) és szokott lenni, de akkor letekerem minimumra. Hozzáteszem ez Fujinak ez nem áll jól, mert -2 alatt olyan, mintha nem az élességet húzná le, hanem egyenesen "életlenítené" a részeletek rovására. Legalábbis X-S20-nál így volt, lehet hogy itt máshogy lesz. Sony-n le lehet húzni -7-re, nem lesz ilyen látvány.MrChris: gyorsan át akartam ülni a másikba. Illetve én se vettem túl drágán és mivel nem kereskedem vele, épp hogy a üzemanyag + matrica visszajött a vételárán felül. Vagy annyiért szoktam feltenni, mint amennyiért vettem, vagy annyival többért (+10-20eFt), hogy tudjak valamit engedni alku esetén és emiatt ne legyen deficites.
-
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33844 üzenetére
Köszi a továbbképzést!
Elméleti szinten nagyon érdekes probléma, de amíg engem a hétköznapokban jobban kiszolgál, mint egy Sony (még az A7C II-t se tudtam olyanra konfigolni, ami nekem megfelelő), vagy bármi, addig Stauffenberg utolsó mondatrésze alapján nyugodtan fogok tudni aludni
=> használni kell és kész.
Két dolgot nem tudtam megint elviselni a Sony-ban (és ezt most nagyon konyhanyelven írom): a színeket nem tudtam megzabolázni és ami mégjobban idegesít mostanában, az az, hogy nálunk csúcsfény mint olyan, nem létezik, vagy nekem nem sikerült előcsalni. Hiába állítom a knee görbéket ennek megfelelően, meg sem közelíti azt, ahogy egy Fuji kezeli ezt a dolgot. Én nem vagyok híve a kiherélt highlight/shadow képi világnak a minél nagyobb dinamika elérésének érdekében. A cinematic képi világgal ellentétben sokkal jobban szeretem viszontlátni a felvételeken az aktuális hangulatot, aminek (számomra) kiemelten fontos része a fény/árnyék páros. Szeretem az agresszív(abb) árnyékokat, a kontrasztosabb képet/színeket, a vakító fehért és a többi. Igazi eretnek vagyok Fujin belül is, mert kerülöm az Eternát, helyette Provia-t használok, DR100-zal és +1 Highlight-tal. Ez valószínűleg sok mindent megmagyarázEgyébként becsületére legyen mondva, most jófelé mozdult el a Sony szerintem. Dögösebbek lettek a színek, PP használata nélkül sokkal több mindent lehet állítani az eddig szín, kontraszt, élesség hármasnál (még kiemelés is van), bőséges bitrate és kodek beállítási lehetőség és még az uncsi menüt is átszabták. Kifejezetten izgalmas változások.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33841 üzenetére
Fuji esetén a chroma borzalmasan mosott
Ennek a megfelelő értelmezéséhez azért kérnék némi segítségetA mosott színeket el nem tudom képzelni hogy érted. Nekem mindennek tűnik, csak épp mosottnak nem.
A másik, hogy az az érzés fog el a leírtak alapján, hogy ez az egész kodek és bitráta téma csak porhintés a gyártók részéről. Ezt is nehéz elképzelni, de tény, hogy utómunkában jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezel.
-
Sordoran
addikt
válasz
Tuninger #33832 üzenetére
Akkor V60 lesz a befutó, az még emészthető, de utánanézve hogy milyen minőségben mi a maximális hossz amit rögzíteni akarok alkalmanként, így is kell egy 256 GB-os belőle.
Jelenleg az A6400-al ugye 100MB/s a maximum, ehhez elég a V30 is, de pl. sorozatkép készítésnél már előny lenne ha nem kéne annyit várni képek lementésére. Szóval ott is előjönne előnye. Az A6700-asnál a maximális érték 600MB/s, de szerintem bőven elég nekem a 280MB/s is. Manual.Stauffenberg: Ilyesmire gondoltam én is. Jellemzően Sandisk-et használok minden kamerás kütyümben, de azért akad 1-2 Kingstone is (ezek microSD-k, Canvas Go! Plus). Azokkal sincs probléma, szimplán gyorsan volt szükségem kártyára, és ezekből volt közelben raktáron elérhető. De tény, hogy eddig csak egy olcsó Kingstone kártyámmal volt probléma.
hito: Kár érte, azért jó lenne legalább rövid felvételekkel kipróbálni, de akkor majd idővel ha szükségét érzem, veszek egy kis méretű V90-est.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33826 üzenetére
És ez igaz is lett volna pár évvel ezelőtt, de totál kiégtem. Lassulok és már csak a hátrányait érzem a dolognak. Ezért örülök most annyira a Fujinak, ezzel nincs az az elviselhetetlen viszketés, amit eddig csak az NX500 tudott annak idején csillapítani. Még 1-2 kör van bennem (X-H2 és heccből egy Z6 III), aztán egy időre szeretném szögre akasztani a dzsekit.
Pro vonal nem nekem való, ahhoz én nagyon kevés vagyok. A másik, hogy azért képelek is, úgyhogy hibrid gép kell.Na, de elég belőlem, tényleg csak azért jöttem, hogy hátha valakinek újdonság a Sony real time lut, nekem az volt
Kukcaman: nem eleget valószínűleg
A melóhelyet nem úgy váltogatom, mint a vázakat. 17 éve ugyanott
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33818 üzenetére
Hűha, úgy látom tyúkszemre léptem
Köss, ne csak fenyegess, légy bátorok!
Játszok persze, nekem ez a homokozó. A7C II-nél csak egy 28-60-am volt, meg egy Viltrox EF adapter, néhány Canon obival. De ez nem hiszem, hogy változtatna a lényegen. Ami marad egy darabig, ahhoz veszek olyan obit, amire szükségem van. A kitobikat meg nem kell feltétlen lenézni, vannak elég jó darabok, pl. Fujinál 15-45mm PZ, 18-55mm f/2.8-4, de ez a kis 28-60-as is bejött ha volt fény.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33813 üzenetére
8K videó, internal prores raw videó, 720mbps bitrate (X-T5 max. 360), 2x lossles zoom. Utóbbi jobb, mint a Sony CIZ-ja, ráadásul a Sony az utóbbi időben ezt 2x-esről visszavágta 1,5x-esre. Elvagyok ezek nélkül is, de ha szembejön egy X-H2, biztos, hogy cserélem.
Fujit jobbnak érzem Sony-nál színkezelésben, WB-t jobban eltalálja, csípőből jobb esik ki a vázból, mint Sony-nál nyakig merülve a beállításokban szétparaméterezve. Sony másban érzem jobbnak, de az nekem nem prioritás.
MrChris: bízz bennem, még utoljára!
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33809 üzenetére
Mert teszteltem pár napig és sajnos nem érte el videóban a Fuji szintjét. Tudom, ez most erősnek tűnik és természetesen szubjektív is, de ha nem így lett volna, biztos nem válok meg tőle. Nagyon jó gép, a legjobb Sony amit valaha használtam, de végre megtaláltam ebben a dologban a nekem megfelelő irányt, amit már nagyon régóta keresek. Egyelőre a végcél egy X-H2, de addig is elvagyok az X-T5-tel.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33790 üzenetére
Amilyen szinten elkényeztetnek a gyártók specifikációval manapság, simán el tudok képzelni bármilyen váltást akárhonnan. Nikon és Fuji is brutálisan belehúzott, más kérdés, hogy csillagászati árban van pl. Z6 III és X-H2(S) is. Sony is elmozdult végre az uncsi fix 100mbps bitrátájú 4k 30fps-ről, úgyhogy az elmúlt időszak tényleg izgalmas. Bár egy magamfajta megszállott cserélgetőnek ez inkább rémálom.
hibavissza: igen, tudom, hogy az MC11 Canon EF - Sony. Gondoltam ez a low budget Viltrox (25eFt-ért vettem) tud majd limitáció nélküli AF-et mindenféle Canon obikkal. Jobban utána kellett volna olvasnom. De nem dráma, jó ez így.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33786 üzenetére
Hát ez durva
Igaz ez vajon a Nikon tükrös obik esetén is (Viltrox NF-E1)? Azt néztem, hogy még esetleg ezeket érdemes lenne adapterezni, bár kétlem, hogy jobb hatékonysággal működne, mint a Canon megfelelője. Bár úgyse vennék, mert nincs Nikon üvegem. Canon-ok polcon vannak, gondoltam egy használt adapternyi pénzt még érdemes beletenni.
Metabones háza táján se fenékig tejfel minden. De legalább itt is van kompromisszumokkal videó AF. Limitations részből idézet:
Continuous video AF is functional in Advanced mode only but performance may be unsatisfactory.
On Sony A9, only phase-detection autofocus is supported. Contrast-detection autofocus may not work satisfactorily. See firmware release notes for details. -
Sordoran
addikt
válasz
Tuninger #33780 üzenetére
Köszönöm neked is, és többieknek is tippeket, tanácsokat. Eléggé overkill lenne két gépet is cserélni, az a pár alkalom amikor dupla kamerával videózom pont nem lényeges ebből a szempontból. Illetve mivel ez teljesen hobby, csak magam elvárásait kell megugorni, már az A6400-assal készült videók is elegendők a többi "nézőmnek" akik mobilon nézik vissza felvételeket a gyerekeikről...
(fúvószenekar tanulói)
Egyelőre lehet félrerakom a gép fejlesztést, és lehet csak egy obit szerzek be (régóta szemezek Tamron 17-70-essel). Addig inkább megpróbálom magam fejleszteni, nem kéne fejest ugrani a magasabb technológia kergetésébe, ha a meglévőt se használom ki teljesen még. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33755 üzenetére
Most egyelőre azt az öszvér megoldást raktam össze, hogy a Resolve saját proxy megoldását használom, túl sok beállítási lehetőséget nem találtam (H265 + Half Resolution lett, mert főleg a helytakarékosság a lényeg). A proxy fájlok helye a belső SSD-n van, míg az original maradt a külsőn.
Ha lecsatlakoztatom nyafog, hogy nem találja az original fájlokat, de csak leokézom és megy az egész proxyval is. Valószínűleg a cache és stills location-t is még jó lenne a belső SSD-re kijelölni és jó lesz ez így, mert bármikor ha visszacsatolom a külső SSD-t, már tudom használni az original fájlokat, igazából csak azok amik sok helyet foglalnának.
A 1080p felbontás és H265 kombinációjával így tizedére esett a fájlméret és már az IINA is többé-kevésbé lekezeli a realite LUT-tal lejátszást (néha ledadog így is, de mégsem 5 fps). Persze lehet kísérletezek majd ProRes lehetőségekkel is. De egyelőre ez így most talán beválik.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33728 üzenetére
Ha cégre veszi nem játszik a használt. Másrészt a valódi bindzsisztánban ezek a 500 ezer forint körüli tételek már igen nagy megterhelést jelentenek az átlagnak. Én sem vennék ekkora összegért semmit amire nincs garancia. Ez pont az a sáv amelyik igen hamar kerül a gazdaságosan nem javítható kategóriába. Inkább veszek egy még megfelelő setupot, de legyen új. Használtan vettem én is a gépem, de volt még rá 2 év garancia. Így sem volt komfortos vásárlási élmény.
-
-
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #33709 üzenetére
Sajnos a Kinonak is csak a felvetel megallitasaval megy a kameravaltas (de minden kameraval van hevc log). En rengeteget hasznalom beegetett phantom lutokkal, ha tudom, hogy nem akarok majd utolag mokolni.
A gyari messze a legjobb, de az ilyen smooth kameravaltas dolgot talan nem igazan osztja meg az Apple a fejlesztokkel.
Viszont a hevc log, expo lock es lutok nagyon hianyoznak.
A BM abszolut hasznalhato, es egyedul ott van magasabb bitrate opcio hevchez, de engem egy ronda felulettel ki lehet kergetni a vilagbol.A Kino arat vissza tudod kerni 14 napon belul ha nem tetszik, egy probat meger.
Az Final Cut Camerabol olyan alapdolgok is hianyoznak mint az awb lock es a 2x szenzorzoom (ezeket meg a gyari app is evek ota tudja). -
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #33706 üzenetére
Nem ertem mi tart ennyi ideig a droidos gyartoknak. Talan a Vivo akarmi flagshipnel is lattam a napokban.
Gondolom majd a Blackmagic is adaptalodik, bar fogalmam sincs mit tud az appjuk azon a fronton.
En vegul a Kinonal maradtam iPhone-on. Az Apple leszarja az FCP appot, rengeteg feature hianyzik. A sajat camera controll gombjuk sem tud semmit csinalni benne, pedig mar 4 honapja kint vannak az uj telok? A Blackmagic ocsmany egy valami es nincs auto expo lock (wtf). A Kino hianyos, de legalabb az interface ott van es a fo dolgok szepen meg vannak oldva. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33687 üzenetére
Nem mintha számítana, mert új felvételt már nem készítünk vele, de van még a vágóasztalon A7S II felvételünk, éjszakai, utcai jelenetek, szerintem nem szép ahogy a lámpafényeket kezeli, nehéz úgy expózni, hogy maradjon tartalom az árnyékokban is, de ne menjen clippingbe a közvilágítás/díszvilágítás falra vetett fénye és nem is baj utóbbi, ha van elég tartalékod úgy görbézni, hogy egy szép átmenetet követve égjen ki. Esemény/rendezvény videónál tökéletesen mindegy, ki lehet görbézni elfogadhatóra, de narratív videónál engem nagyon irritál (és utcát lezárni, meg bevilágítani magunknak a jelenetet nyilván nem a mi ligánk).
Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy nekem sokkal kevesebb saját Sony tapasztalatom van (nem is én szoktam használni ezeket a vázakat alapesetben), én legfeljebb colorist feladatokra kapom meg őket. Lehet, hogy lehetett volna ezeket jobban expózni, de én azt látom, hogy a 10 bitben mindig több a hibázási tartalék. Az F-Logot is expóztam már annyira alul figyelmetlenségből, hogy vért izzadtam azzal az egy snittel és a 10 bit sem mentett meg igazán. Szóval mindent jól kell exponálni, 8 és 10 bitet is. De utóbbi tényleg akkora ugrás, hogy én előbb nyúlok APS-C kamerához 10 bittel, mint FF-hez 8 bittel, de ez csak személyes preferencia.
-
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #33683 üzenetére
A felsorolt gepek kozul 3 tulmelegszik es az osszesbol 1 tud ket kartyara videot rogziteni. Ezek nem olyan dolgok, mint a legtrendibb 4D Ai tracking AF, de eldontheti, hogy el tudod-e vegezni/le tudod-e adni a munkat, vagy sem. Btw. fel nem tudom fogni, hogy a Nikonoknak miert nem megy a video backup.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33681 üzenetére
"Jó, szétvertem párszor a billentyűzetet mire sikerült összehúznom a kettőt, de ha nincs elrontva a felvétel, egyformává tehető"
Én is világítottam már be interjút úgy, hogy A7S II (8 bit) és X-T3 (10 bit) volt matchelve és össze lehet húzni őket, de ott kontrollom van a fények felett, de sokkal nagyobb szívás volt a természetes fénnyel vagy utcai éjszakai világítással, ahol már kéne a 10 bit nagyobb flexibilitása, hogy kapj szép kontrasztot, ki tudd húzni az utcai fények sárgás, kékes, zöldes cast-ját és még maradjon mozgástér a szép highlight rolloff-ra is és persze ne essen szét, mert túlcsavartad a 8 bit határain túlra.
Egy mist szűrő amúgy tud ezen valamennyit elcsalni/elfedni (legalábbis a csúcsfényeken), de én a mai napig ezzel a "szétvertem a billentyűzetet, mire sikerült" PTSD-vel tekintek azokra a 8 bites anyagokra. Alig várom, hogy az FX30-at kelljen már az X-T3-hoz matchelni.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #33681 üzenetére
Azért hihetetlen, hogy még mindig mennyire élhető a lassan 7 éve megjelent A7III-mal melózni, főleg fotóban, de nagyrészt videóban is (kivéve komolyabb produkciókat). Bár megközelíthetjük onnan is, hogy mennyire gáz, hogy azóta se sikerült olyan fejlesztéseket lehozni megfizethető kategóriába, amiket hibavissza is említ. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a Sony az A7V-tel villant valami nagyot, vagy csak hozza a szokásos "kötelezőt".
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33640 üzenetére
Biztosan lesz rá alkalom, hogy összenézzem őket minőségileg (meg matchelni a felvételeket egyazon projektben).
Amúgy nagyon szimpatikus kis gép, minden gombja programozható, de már a default layout is arra megy rá, hogy a legfontosabb videós funkciók gyorsan elérhetők legyenek, nagyon tetszik a tally light is.
Ritkán lövök Sonyval, de így, hogy minden fontos dolog fizikai gombhoz volt rendelve, nem kellett menüben kotorászni semmit.Az AF-et még be kell hangolni, mert hirtelen ugrik a témák között, egy lassabb átélezés jobb lenne. De félelmetesen jól fogja a témát, tegnap óta ezen kattogok, hogy a Fujimból ez mennyire istentelenül hiányzik. Nagy segítség lenne gimbalon.
A ventillátora pedig teljesen hangtalanul suhan, ez nem fog túlmelegedni soha.A tulajnak van mellé fotóra is gépe, szóval a hibridség nem volt szempont. Valószínűleg beszerez még hozzá néhány Sirui videós objektívet is.
-
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #33627 üzenetére
Azt elhiszem.
Oszinten, azt soha nem probaltam. Leszedni egy trash Sony szoftvert, hogy meg ott mokoljak az anyaggal import elott.. Plusz amiatt modositgatni az expon, hogy epp mennyi stabi fog kelleni? Sonynal amugy az active stab. is produkalja magat, ha nem tolod fel a zaridot. Akkor mar inkabb egy gimbal.
-
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #33625 üzenetére
Talan a szeles vegen kevesbe warpolnak a Panasonic obik, ezenkivul nincs nagy jelentosege. Sonynal jelentosen szarabbak a 3rd partyk ha bekapcsolod az active-ot. Szepen leninjawalkolja a srac azt a ket metert a videoban 30% croppal. De meg mindig a piac legszarabbja ebbol a szempontbol a Sony.
Meg vagyok rola gyozodve, hogy soha nem is lesznek jobbak a mount meret miatt. Evrol evre jonnek, hogy most meg tobb stop es ugyanaz. Persze az elso reviewkban mindenki isteniti, aztan ha melleraknak valami ertelmeset, akkor kiderul, hogy a szokasos fos.
Tenyleg valtanek, mert fotos kollega is Sonyn van, sokkal konnyebb lenne megosztani a rendszert. Meg a stabilizalt 24-105 f/4 + active stab. sem karcolja meg azt a szintet, amit egy 1st gen S5 csinalt egy kitobival barmilyen crop nelkul. Hozhatnek vagy 5 videot, ami ezt alatamasztja, de barki meg tudja talalni. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33622 üzenetére
Ja, de hozna be más problémákat is, főleg fotóban érezném visszalépésnek, hogy a megszokott workflow borulna. Ha meg megtartom a Fujit is, akkor annál többe kerülne a váltás (ami főleg úgy lenne őrültség, hogy oda is megvenném valószínűleg a jelenlegi Sigma soromat).
Egyelőre csak simán haragszom a Fujira, hogy nincs az X-H2s mellett másik, kisebb, kompaktabb váz ezzel a szenzorral és persze az összes firmware balfaszkodásra, amit az elmúlt 1 évben összehoztak.
Szóval most csak szar lépések vannak. Ha lépek bármerre.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33598 üzenetére
Főleg AF-ben szeretnék előre lépni, mert run & gun szituban nagyon észnél kell lenni az X-T3-mal, múltkor is volt amikor a feladat egy berendezés telepítésének a felvétele volt és néhol éppenhogy csak behúztam 2-3 használható másodpercet, de ez a stressz nem hiányzik annyira. Meg az IBIS sem jönne rosszul, mert hiába van gimbal, ha az esetek 60%-ban az adott dologra egy IBIS is elég.
De azért nem rajongok annyira a gondolatért, hogy Sony-ra váltsak. Mindegy, ezt a kérdést ráérek 2025-ben megrágni.
-
Kukcaman
senior tag
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33566 üzenetére
Kétszer visszaolvastam amit írtam. Semmi dehonesztáló nem volt bennük. Csak próbáltam közérthetően definiálni amit láttam, nehogy csalódjon az úr. 300-ért szerintem nem rossz ez a teljesítmény, ha életbevágó ez a zoomtartomány. Csak tisztázni akartam, hogy ez még a pocsék kategória. Bármelyik 4K képes MILC agyonveri képminőségben ezeket a kamerákat.
-
L_ajos
őstag
válasz
Tuninger #33577 üzenetére
Tudom, csak belementem. Az S23 is undorító tud lenni.
A Panasonic DC-FZ82 - volt amit eddig használtam, de egy zoom hiba miatt már nem használom.
Meg lehetne csináltatni ( nem sok, kb 15k ), de se időm, se energiám.
Most hogy beszélünk róla... fel is teszem nyomott áron eladásra.Tehát azt kiváltani akartam valamit. - a Nikon P900 bőven elég fényképezni.
Amúgy is csak egy fő téma van ami érdekel, az pedig a vasút. -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33545 üzenetére
S9. Nincs mechanikus zár, így mozgó dolgokról nem tudsz képet készíteni, mert kimondottan lassú szenzor van benne. 60p itt is APS-C. Nincs jó pancace obi L mounton, így a lecsonkolt evf és markolat nem okoz nagy méret nyereséget. Viszont kényelmetlenebb. Drága.
G97. No comment.
TZ99 azt sem tudja mint egy 16 pro. Nem értem ki vesz ilyet? Ki legyen tömve még egy zsebem? -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33545 üzenetére
GH7-tel tartozott a Pana az MFT világnak. 10-25-tel brutális cucc. Csak ennyit én nem tudok elkölteni fényképezőzésre.
Fuji XM5 elképesztő kütyünek tűnik. Az a JPG tárcsa sikerült elmebetegre. Miért gondolják, hogy kis vázat csak retardáltak vesznek? Lenne ott egy tárcsa rovátkákkal és azt programozol rá amit akarsz. Akár a JPG módokat....Szóval ezt, a kereső és második SD hiányát leszámítva brutális. Ezeket beletennék, azonnal váltanék. Még a kereső és második SD hiányát elviselném, de ez a gyogyóstárcsa bammmeg..... -
Tuninger
Topikgazda
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33482 üzenetére
Alapvetően azért nem manuálozok, mert lassú vagyok és béna. Nem tudok egyszerre a kivágásra, alanyra, pillanatra és af-re figyelni. Af-et rá lehet bízni a gépre. FF f2,8-on már észnél kell lenni. Portré távolságban nagyon kicsi a dof. Nyilván nagy gyakorlatom sincs. Én az af-re habzok. Lookra van budget megoldás. De ahogy írod, side by side tesztet még nem láttam. Karira épp meg akartam lepni magam egy 85-össel. Ez az af-es Sirui Anamorphot kisiklatott.
Volt Heliosom MFT-én. Steril középszar obi volt. Eladtam. Jött helyette a Fujian. Annak remek képe volt, de rengeteg utómunkával. Sok rontott fókusszal Jött az s5. Vettem gyorsan megint egyet, FF-en majd életre kel felkiáltással. Nem tette. Nekem csalódás a Helios, pedig milyen csoda képeket láttam vele...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33474 üzenetére
Terminálból elvileg kikapcsolható a gyorsulás. Én mondjuk így sem érzem ugyanannyira precíznek, mint ugyanazt az egeret Windowson használva. De nem is akarok Mac-en játszani (sajnos a Civilization 6 nem jelent meg natív ARM-al és nem akarok fokozott SSD írást belepörgetni Rosettával, hiába futna szépen). Szóval várom a Civilization 7-et, de ahhoz a trackpad is elég.
Minden másra ott a PS5-öm.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33461 üzenetére
Kötve hiszem, hogy többet, mint egy MacBook. Ha az enyémet magam mögött hagyom 4-5 napra egy utazás miatt, akkor mondjuk 70%-os töltöttség esetén mire visszatérek kb 68%-on áll.
Én sem szoktam soha kikapcsolni, amikor jön MacOS update, akkor megkapja az újraindításait.
Ez a kikapcsolgatás gondolom régi PC-s beidegződés. De én már irodai PC-t sem kapcsolok ki szinte soha, csak sleep módba teszem és billentyűzet megérintésre fel is éled. A közhiedelemmel ellentétben semmi baja.
Ettől függetlenül elcseszettül hülye helyen van a a bekapcsoló gomb.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33437 üzenetére
nem gyári alkatrész
Bocsánat ezen átsiklottam. Szifonban szívás az utángyártott, valóban nem mindent lehet utángyártottra cserélni. Mac mini 4-en is gyári SSD cserealkatrészre gondoltam. Megkotlik, veszek egy másikat egy store-ban és otthon kicserélem. Elvileg. Mivel a gyári alkatrészen is át kell írni az ID-t, ha mondjuk használt volt. Nem tudom egy új Apple alkatrésznél is kell ez az átírós művelet. Nyilván az erre szolgáló hardvert nem fogom megvenni és nem lesz háztáji a process.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
"ha maradnék apple vonalon.a csere esetén a legfájóbb pont a tárhely szűkössége vagy borzalmas felára."
Nekem még fájóbb, hogy most, hogy már 16 GB RAM-ról indul az összes Mac eszköz (visszamenőleg is, már piacon lévő MacBook modellek is), gondoltam megnézem miből jönne ki egy M4-es MBP konfig, elvégre csak egy lépcsőre vagyunk így már a 32 GB RAM-tól.
Hát a nagy faszt. Az első lépcső csak 24 GB-ra upgrade +100 ezer forintért és újabb +100 ezer forint a 32 GB, miközben eddig ez csak egy lépcső volt. Én szeretem ezt a rohadalom MacOS-t használni, de annyira fel tud kúrni az Apple. Persze tök jó, hogy 2024-re eljutottunk odáig, hogy már nincsenek 8 GB-os gépek, de eddig 16-ról 32-re lépni 100 ezer forint volt (ami már akkor is arcpirító lehúzás volt), de most duplájára emelték, ami olyan variálás, amiről nekem a hátranyalt hajú, melegítő nadrághoz bőrcipőt és arany Rolex Submariner másolatot hordó murvás autónepperek jutnak eszembe.
Mindegy, majd tavasszal jön az M4 Air, ha a közben elszaródott forintunk ellenére az is tartja a nagyjából 500k indulóárat, akkor talán lecserélem rá az M1-est, ha lesz Media Marktban kicsit jobb áron 24/512-es modell (bár nekem egy 24/256-os is elég lenne, de Mac Miniből sincs olyan kész konfig, nekem nem fontos a nagy belső tárhely).
-
hibavissza
veterán
válasz
Nem tudok a 11-es szifon tapasztalással vitatkozni, de elég valószínűtlen, hogy nem lehet cserélni valamit egy iphone-ban. Apple fan ismerőseim sokszor, sokmindent javíttattak már szifonon. Kijelző, akku, mikrofon, stb. A face id szenzor és komplett alaplap a problémás, mert drága, nem éri meg.
A NAND csere nem bonyolultabb mint egy videókártya javítás. Inkább az lehet a gond, honnan szerzel 100% kompatibilis modult. De ez is csak találgatás a részemről. Sok panelt javítottak már nekem, szerencsére Macem még nem romlott el.
Jó kérdés, ha a garis, 2,5 éves macem ssd-je megkotlik akkor adnak egy újat vagy kicserélik? Szerintem javítás lesz. Garancia idő után is törvény kötelezi a gyártót az alkatrészellátásra. Nyilván a kínaiak tojnak erre. -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33434 üzenetére
Amit írsz az így van, de ez miért akadályozza a kicserélést? A lényeg, ha elromlik háztáji eszközökkel cserélhető. Átírni az azonosítót napi rutin bármelyik telefonosnál. Bővítés az más tészta. Nem hiszem, hogy egyhamar hozzájutni típusspecifikus 1-2 terás SSD-hez. Ott marad a NAND csere. Szerintem bármelyik felkészültebb műszerész meg tudja csinálni. A kérdés ott is, hogy honnan jutsz hozzá NAND-hoz. Elvileg a három natív TB4 port szükségtelenné is teszi a szarakodást NAND cserével. 40 rugó egy TB4 ház. Nálam is külső SSD-re van téve az összes CACHE és könyvtár. Nincs sebesség különbség, leteszteltem. Egyedül a képernyőrögzítést nem hajlandó arra menteni valami rejtélyes okból.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33428 üzenetére
Most raktam össze Iponon egy 12900+3060 12 GB ekvivalens konfigot, 466 ezerre jött ki. Nyilván használtazva, szar táppal, házzal, hűtéssel levihető 300 köré, de az nem sportszerű.
Ahogy most mennek a dolgok addig használom az M1-et amíg kap biztonsági frissítést.
M4 Max és hasonlókra rá sem nézek. Minek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Xiaomi Redmi 9 64GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest