- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- bullseye: Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- E.Kaufmann: Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
hibavissza
veterán
A GoPro sztorija klasszikus kompetencia csapda: nem tudtak kitörni a saját sikertermékükből, azaz több lábra állni, miközben telítődött a piac. Az akciókamera tipikusan az a termék, amit nem cserélgetsz évente, ha teszi a dolgát. Így minél jobbak lettek a termékeik, annál kevesebbet vettek a következő generációból.
(Nekem egy Hero 9 van, használtan vettem 4 éve és azóta még csak rá sem kerestem az újabb típusokra. Talán majd veszek rá ND filtert, hogy vakító napfényben se essen szét a kép, de ez a max.)
Közben még a konkurencia is felzárkózott, csak míg nekik ez egy termékkategória a sok közül, addig a GoPro-nak kb. az egyetlen.Van azért eladás. Szerintem egy jóárasított bugmentes mission 1 még bőven tud annyit termelni, hogy ne menjenek csődbe. Van egy jelentős réteg aki, ha választani kell inkább a "hazai" mellett dönt. A piac szűkülésére - a kétezres évek óta trendszerű szorgos kínai másolók miatt - lehetett azért számítani. Kár, hogy a tulajok ennyire szabadulni akarnak tőle. Nem tesz jót.
-
hibavissza
veterán
Én azt mondom jobb későn mint soha. Mondjuk megint hazudnak. Nem MFT a gép csak a szenzora az. A képkör miatt a rajz alig nagyobb az egy inches szenzorú kompaktoknál, de ez legyen a legnagyobb baj vele. Ha már egy kártyás, ennyi pénzért beletehettek volna mondjuk 32 GB flash tárhelyet vagy két darab powered usb 3.2 ki-bemenetet külső ssd-nek és power banknak és mondjuk 100 mm ekv. végű optikát. Valamint vagy a kijelzőnek kéne ki és felhajthatónak lennie vagy a keresőnek kellene felhajlónak. Akkor azt mondom meg is érne ennyi pénzt és meg is venném az S5 helyett. Zajos, szűk dinamika, de tényleg kis méret.
Mission 1. Csődben a GoPro. [link] Én elképzelni nem tudom mi vitte őket csődbe. Mert az R&D nem. Gondolom ahogy csökkent az eladás nőtt a tulajok étvágya. Elképesztő, hogy lehet egy ilyen brandet csődbe vinni. Ha a DJI-nak lenne humorérzéke piti pénzért megvenné a nevet és a kifutott kameráit azon árulná tovább. Nem tudom mi lesz a Mission 1-gyel ezek után. Szinte biztos vagyok, hogy a DJI kihoz valami válaszlépést amivel a földbe gyalulja.
-
hibavissza
veterán
[link] 4K 60p 4:2:2, Phase AF. 10 éve kellett volna kiadni. Feléért kéne is. De azért jó látni, hogy végre vannak ilyen klassz gépek.
-
hibavissza
veterán
Hajdanán a GH5nél, még a VLOG-L megjelenése előtt óriásit ment a usereknél hogy HLG-ben vettek fel de ott is valahogy REC709 gamuttal és mindenki imádta az eredményt.
Aztán standard lett a VLOG és már egyre kevesebb embert érdekelt.Ez a tipikus megerőszakolása a profilnak, de ha egyszer tényleg jól tud kinézni... a Sonynál messze a legnormálisabb eredményt adja out of camera.
Kipróbálom. Csak előbb meglegyen a gopro teszt.
Csak úgy egy jó filter teszt: [link]
-
hibavissza
veterán
Azóta is próbálok ám releváns tesztet csinálni hogy kontrázzak, csak mindig valami félremegy. Talán holnapra meglesz.
Márton: a 12 EV dinamika az Nitben vagyis fényerőben piszok sok ám... Ha úgy nézzük hogy a kalibrált 120 nites monitor 6EV-re van kitalálva, akkor 240-480-960 nittel még mindig 9EV átfogott dinamikánál vagyunk...
Én is összevetem a vlogot a hlg-vel. Eddig azért nem foglalkoztam vele, mert minden szakos írásból nekem az jött le, hogy a hlg egy nem valid megoldás. Másrészt a vlog a gyári luttal teljesen szép eredményt adott. Igaz random sok maszatolással.
-
hibavissza
veterán
mármint a samplek eleg ha csak 100Mbps-ek, abban mesz amiben akarsz.
hibavissza: a panánál is és a sonynál is a legszebb out if cam (SDR) színeket a módosított HLG profilból lehet kihozni, pont amiatt hogy linearis az alja es szép roll-offos a teteje a görbének. Én mai napig módosított HLG-t használok a sonyn
Miért nem logban? Az adja a legtöbb dinamikát. Egyszerűen nem vágom. HLG-ben rögzítesz és SDR kijelzőn szerkeszted? Ebből hogyan lesz bármi használható? HLG egy torzszülött valójában. Vagy az SDR lesz rossz vagy a HDR, mert tone mapingból egy van benne két fajta gamma görbéhez. Nem mindegy, hogy a roll offot hogy mapingeled. Ezért a kánon szerint a HLG SDR kijelzőn nem szép. Szal nem értem. Bocs.
-
hibavissza
veterán
Nem értem miért használják a HLG-t? Az egy elavult, kényszer szülte házi szabvány. Használja egyáltalán valaki? Dolby Vision és HDR10 van használatban az SDR mellett az összes szolgáltatónál. Miért birkóztok vele mégis?
-
hibavissza
veterán
Kva idegesítő a sok szemét clickbait Mission 1 Youtube teszt. Mind kamu. Ha nem mondta volna Tuninger, hogy embargó van május 21-ig be is dőltem volna. Nem néztem meg egyet sem csak beletekertem, de a legnevetségesebbek ahol 40 percet megy a beszélő fej 1 db bevágott képpel. Mekkora hülye az aki végignézi. És vannak...mi a tökömet lehet dumálni egy embargós kalandkameráról 40 percet? Ez már a környezetszennyezés kategória.
-
hibavissza
veterán
Egészen ocsmány marketinggel tolták anno a monitorokat. Mikor megvettem a sajátom rajta volt, hogy 130% srgb meg hdr400. A tesztekben csak azt néztem meg, hogy coverben meg van a 97-99% a hdr-t meg majd bekaccsoljuk oszt möglássuk. Kiderült, hogy az a hdr 400 azt jelenti valami VESA nevű mérés szerint tudja a 400 nitet. Én hülye meg azt hittem lesz hdr képes monitorom. Egészen elképesztő, hogy ilyen noname cég csinál magának egy gumiszabványt gombokért odaadja használatra és onnantól mehet is a megtévesztés.
-
hibavissza
veterán
Gopro mission 1 nél 40%-kal kisebb az Osmo 5 és 17%-kal az Osmo 6 szenzora (valójában többel, mert squre vs 4:3, de legyünk PC-k). Így nézve nem találom túlzónak a Mission1 210 ezres várható árát. Juniusig még tovább is javulhat a forint. Nagyon el lesz kenve a DJI, ha csak a fele igaz a speckónak. Vagy durván le kell árazni a DJI Osmókat.
-
hibavissza
veterán
Aki átvariálta a fórum layoutot annak azt kívánom, hogy az összes boltot ahová jár hetente rendezzék át.
-
hibavissza
veterán
Nekem címezted a hdr kérdésed. Gondolom tévedésből. Illem úgy kívánja, h válaszoljak. Leírtam amit tudok róla és azt, h mem foglalkozok vele különösebben. Ha elromlik a tévém vagy monitorom biztos valami oledest veszek én is. Akkor érdekelni fog. Macbook, telefon kijelzoje nekem kicsi szerkeszteni.
-
hibavissza
veterán
Annyira érdekel most a hdr mint a 8k. Macbookon kivul nincs min visszanézni.
-
hibavissza
veterán
Van előttem egy oled monitor és 3 napja csak ámulok, bámulok, hogy tudtam eddig meglenni ekkora kontraszt, ilyen mélyfeketék és színek nélkül
A kérdés most adódik: én is szeretnék hasonló brutál videókat készíteni a zv e10 ii-vel, mint amik a youtube-on hdr címszó alatt futnak. Tudok valami hasonlót ha nem is ugyanolyat készíteni?
Mi lenne a legjobb beállítás erre? Sokat nem akarok utómunkával, lutokkal bajlódni. Azt olvastam a HLG mód kell nekem. De melyik? 1, 2, 3? Milyen iso? Olyat mond az AI hogy 400-on lesz a hlg3 a legjobb, 100-on kisebb a dinamika? Bt2020 gondolom alap.
Egy rövid szájbarágóst írna valaki hozzáértő? Kinti felvétel, lesz fény bőven.
HDR nálam a 8k mellett van. YT-ra két grédet kell csinálnod. Egy HDR anyag ami feltöltesz és egy SDR-re konverziós LUT-ot. Amivel az SDR kijelzősök nézik. Mikor 50% fölé megy a HDR képes fogyasztók száma, akkor érdemes lesz vele foglalkozni. Meg kéne nézni a HDR képes kijelzők arányát.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
Kipróbáltam. Nekem sajnos nem nyitja meg sem a Pana RW2, sem a Samsung SRW nyers fájlokat. Mintha nem ismerné. De a leányzó említi is a videóban, hogy egyelőre nem támogat mindent és a későbbiekben várhatóan frissítéssel bővítik a kompatibilis formátumok listáját.
Szerk.: most olvasom, egyelőre ennyi: Sony, Canon, Nikon, Fuji.
Én sem értem miért nincs első körben RW2 support. Ígéret van rá. Szerintem lesz is. Nálam inkább az a kérdés, hogy mit fog kezdeni egy szerkesztett adobe DNG-vel.
-
hibavissza
veterán
[link] Blackmagic befűtött a Ligtroomnak. Kiadtak egy ingyenes! RAW szerkesztőt DR alapon.
-
hibavissza
veterán
Köszi, lehet nem jól fogalmaztam. Igazából arra lennék csak kíváncsi, hogy mondjuk ha valaki bármilyen RAW formátumban rögzít egy projekthez akármennyi anyagot - és a végén a több száz GB, akár valamennyi TB anyagból lesz egy 20 perces videó, ami RAW-ban még mindig baromi nagy mérettel rendelkezne amúgy - , akkor a végén a létrehozott videót miben szokták ilyenkor elmenteni/hogyan szokták exportálni? És mondjuk eladni, vagy tárolni, stb kinek mire kell. Tehát, hogy a végeredmény miben lesz elmentve és ott mondjuk egy 20-30 perces videónál mi lehet vajon a méret?
Csak így próbálnám megérteni ezt a folyamatot, mert itt ugye a RAW fájloknál már akkora adatmennyiségről beszélünk, ami elképesztő és aki nem ezzel keresi a kenyerét, annak nekem brutál overkillnek tűnik, mert akkora tárhely kell hozzá, mind a kamerá(k)hoz, mind lokál, hogy brutál.
Minden médium pontosan definiálja miben kéri az anyagot. Abba exportálják a végén. RAW videó azért kell, mert több mozgásteret ad zöld háttérnél, színezésnél. Kevesebb munkával jobb eredményt kapsz. Mivel drága a díszlet, kellék. Tisztább szárazabb érzés a zöld vázából vörös vázát csinálni. Film műfajban minden egyes jelenetnek előre meghatározott színpalettája van. Sokszor olcsóbb utólag átszínezni, mint beszerezni vagy átfesteni a helyszínen. Hátrány a tárhely. Zöld háttérrel pl. nem igazán kapsz jó eredményt 420-val. 422 jó, 444 picit jobb. Kb, de én nem vagyok szakember.
-
hibavissza
veterán
Akkor jól gondoltam. 300 euróért nem kellett a kutyának sem. Jó lesz a Vegaszosoknak. Én úgy tudtam a Vegas már megszűnt mikor a Sony eladta. Le vagyok maradva.
-
hibavissza
veterán
And the winner is:
Boris Continuum motion blur
Tényleg jobb. Én szívesen megnéznék végre egy olyan tartalmat, ahol nem tök mindegy, hogy milyen motion blur van rajta. Kva jók ezek a Contimum pluginok, de a való világban valahol egy Netflixre szintre folyamatosan bedolgozó ember fog ezért 300 dollárt adni évente.
-
hibavissza
veterán
[link] több kenőccsel. Mondjuk itt az ereszcsatorna kezd artifactolni, de az javítható. 60/120/180p rögzítésnél, ha 24p lesz a kimenet akkor én 1/60, 120, 180-as záridővel mennék. Akkor már van egy kis blur amit lehet tuningolni.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
[link] Drón Motion Blur
-
hibavissza
veterán
Tegyetek az egészre egy mist filtert. A középen lévő tetőt kimaszkoltam és tettem rá egy blurt. Teljesen jó lett. Este felteszem, ha nem sikerül.
Ha felhúzzuk az expót akkor kiderül, hogy a cserép a megvilágítás változás miatt foltos a motion blur, ráadásul megjelenik a moáré. Blörözés, MIST segít, de akkor oda a cserép.
-
hibavissza
veterán
Tegyetek az egészre egy mist filtert. A középen lévő tetőt kimaszkoltam és tettem rá egy blurt. Teljesen jó lett. Este felteszem, ha nem sikerül.
-
hibavissza
veterán
Ha már Vond támad a profi munkáival. Egy kis kedvcsináló nyárra. Műkedvelő nyaralós videó. -
hibavissza
veterán
Az miért van, hogy Artlis előfizetéssel, clearance valid és 3 számból kettő mégis claimed. Ment a reklamáció, de na. Ez elég gyenge szolgáltatás.
Van titkos tipp olcsó és jó zeneletöltőről youtube-ra? Nyilván az ingyenes lenne jó, de az általam ismert YT/FB alapértelmezettben vagy a túlhasznált muzsikák vagy bénák vannak.
-
hibavissza
veterán
Taranisnak van erre megoldása és ha szépen kéred, szerintem 3% kedvezményt is ad
hibavissza: jól látod, fogja a RAW adatot és beforgatja az adott gamut + gamma tartományba, ami soha nem úgy néz ki ha rádobod az adott gyártó LUT-ját mint ha valóban adott kamerával készült felvételre raknád. Állítólag más a color matrix. Vagyis nem lesz "fuji flavour" attól hogy FLOGban megy, de arra jó hogyha adott LOGhoz szoktál. Én ezért használtam anno SLOG3-Sgamut3ban.
Mondjuk lehet előny is, mert bármibe rakod, megfelelő CST után ugyanúgy fog kinézni.
A legbiztosabb megoldás, ha RAW-ban rögzítesz és a PC/MAC-en betallózod az MCRAW filet, amit egyből tud olvasni a Resolve. Ha a Toolban a beállításoknál átállítod hogy Blackmagic Pocket Cinema 4K-ként lássa a fileokat, egészen döbbenet mennyi mindent tudsz finomhangolni a RAW tabon. És sokkal jobb minőség.
Wow, köszi!
-
hibavissza
veterán
Így igaz, készítettem is néhányat, de arra kellett rájönnöm, hogy az alap képi világot ez nem fogja fenekestül felforgatni. A Pana attól még Pana marad, a maga előnyeivel és hátrányaival, ránézek és látom, hogy ez nem egy Fuji/Sony stb
Vagy nagyon kell érteni a LUT-oláshoz és akkor lehet csinálni egy X-H2 bőrbe bújt S9-et (nem célom, most csak mondtam egy példát). Pana attól még Pana marad, a maga előnyeivel és hátrányaival.
Vlog-ot szemre bármire átszínezem neked 2 perc alatt DR-ben vagy Ps Lut-tal. Ezt is emberek csinálják a fényképező gyárban. Simán reprodukálható bármi. Itt inkább az a probléma, hogy mi egy feljebb lévő layeren tekergetünk. Nem férünk hozzá a nyers szenzor adatokhoz, így minden tekergetés egy kis dinamika vesztéssel jár. Viszont a mai anyagokon ez már minimális. Nyilván, vannak LUTra recsizők. Nekik semmi nem jó amiért nem fizettek. De ők shakti kővel a párnájuk alatt alszanak.

A sok gépeladogatás helyett gyakorolj egy kicsit. Gyúrj egy kicsit post process-re. Szemed meg van hozzá, ha ennyire zavarnak nüansznyi különbségek. No offense.
-
hibavissza
veterán
szerintem pont hogy egy beégetős LUTos kamerával simán működne.
LOGban mennél fix WBn azokon a helyeken amit isnersz, kikevered olyanra utolag amilyenre tetszik, és meg is van az a 2-3 LUT ami 90%ban jó eredményt adnekem iPhone LOGhoz van beégetős LUTom ami auto beállításokkal 8/10 patika
Látom, hogy a MotionCam-on ki lehet választani milyen Log-ban rögzítsen. Ezeknek mennyire van értelme? Melyik log ajánlott leginkább? Vlog, Slog, DWG. Gondolom ezek ilyen visszafejtett buherálások.
-
hibavissza
veterán
Kis MBP (M4Pro 24 GB) tapasztalat DR tekintetében. Ai Optical Flow és Ai Super Resoluton itt is bot a küllők közé. Zajszűréssel, stabival, masszív color grade-del 360p-n fut szinkronban a hanggal. Kezdetben nagyon örültem, mert 1080p-nél is mozog, de render után nem ott vannak a vágások ahová tettem. Ez lehet valami DR bug vagy az is beleszólhat, hogy az egész projekt egy USB 3.2 SSD-n van. 24 GB RAM azért nem kéne, hogy elfogyjon.
Csinálok egy tesztet GTX3060 12 GB, GTX 5070, MBP M4 Pro 24 GB és Mac mini M1, ha nem viszi el senki 110-ért (x). Rákötöm a tévére media szervernek. Nem mintha valaha is lett volna rá igény itthon
Ha lenne itthon 10 Gbites routerem, switch-em és Cat6a kábel futna mindenhová még értelme is lenne. -
hibavissza
veterán
Ami szerinted látványos. Valami ellenfényes esti a MIST-re. Emberes. Kíváncsi vagyok milyen a különbség a fizikai és post effekt közt.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
megfordult már a fejemben az is, főleg, hogy nem kell nagylátószög.
de hogy érem el távolról? állandóan online a teló? ezek usb tápra nem tudnak indulni tudtommal. Aztán ott van még hogy nem tudnak fix 25fps, csak ilyen variable framerate butaságot. Vajon mennek, streamelnek megbízhatóan 1-2 órát is?
+még ki tudja milyen gondok lépnek fel, ha rálépek erre az útra is
Amit te szeretnél azt valami raspberryvel tudnád tökéletesen megvalósítani. A telefonnak tuti nonstop online kell lennie. Mondjuk arra tervezték. Wifi van. Áram van. Nem lehet túl nagy gond vele.
-
hibavissza
veterán
Megint csak brainstorming. Mi lenne, ha feltennél egy androidos telefont? Valami régebbi modellt ami azért "lát" annyira sötétben mint egy Gopro 9. Ahhoz van távoli elérés, stream...
-
hibavissza
veterán
Köszi!
-
hibavissza
veterán
Vág valaki airpods-szal? Tényleg nem jó a késleltetés ahogy írják?
-
hibavissza
veterán
6 cserélhatő obis gép volt eddig a tulajdonomban. Hito bodycountja mennyi lehet?
-
hibavissza
veterán
Papíron. Valójában meg kell vele etetni a DWG-ot. Amikor mindent megcsinál a háttérben az a Color Managed mód. Ha nem eteted meg vele a DWG-t CST IN-OUT akkor magentás driftet tol amit rohadt nehéz eliminálni. Legalább is Vlognál Resolve-ban.
Gopronál is sokkal jobb lesz az eredmény. 709/2,5--DWG/INT--»DWG/INT–sRGB/Rec709A (mekkárosultaknál)
sRGB=Rec709
-
hibavissza
veterán
Jó lett a tutorial.
Csak kiegészítésként: igazából annyi az alapja bármilyen color gradingnek, hogy vagy minden színkorrekciót a log->rec 709 colorspace konverzió előtt végzünk , vagy az elején valami a szoftver számára natív colorspace-be konvertálunk (Resolve-ban Davinci Wide Gammut) és csak a végén, onnan toljuk át Rec 709-be.
Resolve-ban a Project Settings és a Clip Settings eleve úgy van bedrótozva, hogy előbb végzi el az összes színmódosítást (expo, wb, stb.) és csak utána a Rec 709 konverziót.
Ebben a videóban elég részletesen elmagyarázza a srác a koncepciót: [link]Amúgy milyen color checkert használtál a videóban? Pont most akarok venni egyet (végre beruháztam egy BMPCC 6K-ra) és elég széles a mezőny az aliexpress-es 9000 forintos, meg a brand 40-100ezer forintosok között.
Papíron. Valójában meg kell vele etetni a DWG-ot. Amikor mindent megcsinál a háttérben az a Color Managed mód. Ha nem eteted meg vele a DWG-t CST IN-OUT akkor magentás driftet tol amit rohadt nehéz eliminálni. Legalább is Vlognál Resolve-ban.
Gopronál is sokkal jobb lesz az eredmény. 709/2,5--DWG/INT--»DWG/INT–sRGB/Rec709A (mekkárosultaknál)
-
hibavissza
veterán
Vízszintes sávosodás, ugyanerről a jelenségről lehet szó:
Viltrox 35 1.2 LAB - Banding in all JPEGs
Érdekes, hogy csak ezt a konkrét típust érinti, és megszűnik, ha nincs csatlakozás a váz és optika között.Áthúz, elméretezett egy kondi az optikában?
Az is fincsi...arra sem lesz ápdét. Ne legyen igazam...raw-ban nem látszik? Akkor valamelyik feldolgozó procit triggereli a feszültség ingadozás. Ha csak szoftveres a hiba akkor nem féloldalas lenne. Ma már mondjuk minden lehetséges. -
hibavissza
veterán
Ez nem moiré. Totál másképp néz ki, az finom részletű rácsos textúrák találkozásánál (textil, háló, rács, képernyő, tető, stb + a szenzor rácsos szerkezete) jelenik meg. A Z8-ban nincs is AA szűrő. Amit meg utána írsz, megintcsak totál más dolgok (shim másra való, lencserendszerhez se ennek, se annak semmi köze, ha bajonettel lenne gond akkor lötyögne, ha decenteres lenne akkor egyik oldalon lágy lenne)
Tuninger: független a rekesztől, f1.2-f2 előjön; AF és MF is mindegy. Nem optikai, ez a jelben van - ld. szenzor-vízszintes még ha a kamera ferde is. Ez valami elektromos interferencia, valami bezavar a jelbe.
Pedig van ilyen mintázat. Mikor a polarizációs réteg elmozdul egy lcd panelben. Interferencia? A majré is interferencia. Nem tudtad? Amit írsz annak semmi értelme. Ha elektromos interferenciát okozhat egy AF motor tápellátása az elég barbár tervezést feltételez a váz áramköreiről. Azt kizárhatod. A ferdén köszörült bajonett mitől lötyögne? A linkelt videóból pedig semmilyen optikai hiba nem azonosítható be vagy zárható ki. Nem alkalmas rá. Szerintem ezzel így jártál. Csodálkoznék, ha egyáltalán válaszolnának neked a kínaiak. Legalább ócó volt.
-
hibavissza
veterán
Lehet még a lencserendszeren belül fénytörés hiba. Ki kéne próbálni adapter nélkül. Sok az ismeretlen ahhoz, hogy értelmeset tudjak mondani. Én illesztési hibára tippelek a bajonett gyűrűknél.
-
hibavissza
veterán
Képzeljétek... A túl tág 16 mm és túl szűk 50 mm közé kerestem még valami minél fényerősebb obit, a Nikon 35 f1.2 túl drága, így a Viltrox 35 f1.2-vel szemeztem, ami november végén még csak FE-mount volt. Kérdeztem tőlük, hogy mikor jön Z-re, azt mondták, nem tudják - ezért végül a BF akcióban megrendeltem az FE-t + E-Z adaptert. December közepére megjött - és Houston, van egy kis gond... Úgy tűnik az adapter bezavar a szenzornak magas ISO-nál, és ilyen (link, ha másnak se töltene be a lenti videó) sávosodást produkál.
Remélem a youtube tömörítése ellenére is átjön. Néha ilyen vagy ennél is durvább (sima live viewben is); máskor meg minimális. Más obival nincs ilyen gond, találtam Redditen is pár bejegyzést szintén adapter által okozott sávosodásról (nem csak Viltrox, hanem Megadap is, Z8 mellett Z6III, ZR-nél is). Slusszpoén: amikor megérkezett hozzám, akkor jelentették be, hogy januárban jön Z-re is... A Viltroxnál legalább egyből elismerték a hiba létezését, azt mondják dolgoznak rajta.
Az élet sosem egyszerű, mi?

Tipp: Moárénak tűnik. Mintha a fókuszsík nem az aliasing szűrőn lenne, hanem mögötte. Meg lehet próbálni a lencse és adapter közti bajonettre két-három darab pár százados fém hézagolót betenni és úgy feltekerni. Szoftveresen talán lehet a lencserendszer mozgásán állítani, de nem biztos. Ha a közgyűrű mással nem csinálja akkor az obi bajonettje lett elméretezve. Látható, hogy a bal (obinak jobb) oldalán erősebb a jelenség. Még az is lehet, hogy decenteres egy lencse. Vagy valamelyik bajonett egyenetlenül lett esztergálva. Sorját, huplit nem érzel valahol?
-
hibavissza
veterán
Nem vicc. 230 egy Mac Mini M4. PC-be ramot nem kapsz ennyiért. Vicc, de itt tartunk.
Várjuk meg putler tébolyodott narancspincsije mit talál még ki, hogy elterelje a figyelmet az epstein mappáiról....lesz itt még nemulass.
Válogatom a klipeket. Igazság szerint murva jó ez a K&F variND. Rátoltam a gyári LUT-ot, egyklikkes WB korrekció és leesik a monitorról... -
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
Megértem. Ha lenne pénzem lóvéra én is maradnék windowson. Azért mekezek, mert szegény vagyok. Az elmúlt pár évben nagyon elszállt a pc árazás.
Mondjuk azt tegyük hozzá, ha valami határidös komplex dologba futnék bele, beülnék a gyermek gémer pc-je elé. I7+5070.
Nem felejtettem el a géppark tesztelését, de fel akarom rakni mindenhová a 20-as Resolve-ot. Ott tartok, hogy letöltóttem...
-
hibavissza
veterán
Megértem. Ha lenne pénzem lóvéra én is maradnék windowson. Azért mekezek, mert szegény vagyok. Az elmúlt pár évben nagyon elszállt a pc árazás.
-
hibavissza
veterán
Rendben, köszi! Van 2 darab mini is itthon, ha lefőne, de MBP M3 pro 18/1TB van betöltve. Remélem nem viszi el valami indián keddig. Az Air van a második helyen, de csak azért mert a család preferálja a nagyobb, 15 colos kijelzőt.
Nehogy a végén pofára essek és mehetek használt M1 pro-t venni... -
hibavissza
veterán
Én tartom, hogy használtra kellene menni, 360ért megy az M1 Pro 16/512, 440 körül lehet akasztani 1TB-set és ami a legfontosabb: ennek az ára már nem fog akkorát esni mint az M4 Air / M5 ára. Ergo ha nem tetszik ki lehet szálni olcsóért.
De minek is neked a (230 ezres) M4 Mac Mini mellé Macbook?

Pugeten megnéztem. M5 már erősebb. Így nézve tényleg deal egy m1pro. Néztem, hogy van egy kibontott M3pro 18/1TB ilyen 1400 körül a boltban. Egy év Apple int. garival. Arra fogok rámenni. Az a gond, hogy az isten háta mögötti falu és az utolsó halál faszán lévő füves reptér közötti úton kell találni egy normális boltot. Szerencsére úgy tűnik itt minden porfészekben van egy Media Markt szerű valami. Patent bolti készletet is mutatnak áruházanként.
Elvileg lehet itthon kapni már a Jonsbo T9-et, arra a házra várok. Szuper, hogy mire megjött, a RAM árak miatt életképtelen lett egy PC összerakása.
-
hibavissza
veterán
Én tartom, hogy használtra kellene menni, 360ért megy az M1 Pro 16/512, 440 körül lehet akasztani 1TB-set és ami a legfontosabb: ennek az ára már nem fog akkorát esni mint az M4 Air / M5 ára. Ergo ha nem tetszik ki lehet szálni olcsóért.
De minek is neked a (230 ezres) M4 Mac Mini mellé Macbook?

Kanapéra kellene valami használható. Még az is lehet, hogy használt lesz, ha nem jut idő shopingolni.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
Van rá esély, hogy tudok Macbookot venni. Kettő van a boltban most. MBP M5 14' 16/512 1449 dollár. MBAir M4 15' 16/256 999 dollár. Ebben az államban nincs vat. Melyiket hozzam el Resolve-ra? Air mellé még be tudok dobni egy 17 pro szifont a kosárba...
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
Nekem olcsó k and f vnd van. Csináljak vele felvételt? Szerintem jó, de csak párszor használtam videóra.
-
hibavissza
veterán
A hangrögzítést gondolom külső mikivel tervezed?
A 6osnál most bejött ez a csuda 8k dolog, ami persze nem 8k, de elvileg jobb végeredményt ad, mint az 5pro 4k-ja (és amivel a 6ost eredetileg szállították). A 6 mellett szólhat még, hogy új forma+méret, és lehet ez lesz a köv 3-4generációban. Tehát ha veszel hozzá vízálló házikót, aluvázat, stb, akkor van esély, hogy jövőálló lesz a cuccod. Goprónál én most eldobált gopro9 tartozékokat halászok aprópénzért (pl vízalatti színszűrőkészletet ebayeztem kemény 12 fontért, bontatlan állapotban - az eladó nem tudta, hogy a dobozra írt gopro9 igazából 9-13
)DJI Mic-kel. Érdekes, hogy a Gopro12 is tudta, de a 13-ból kivették. Átvariálták az akkut, felfogatást...Gopronál tényleg hülyék ülnek? Néztem pár tesztet. Engem nem érdekel a DJI éjszakai módja, mert a kép azzal is szar. Viszont naplementében vagy víz alatt nagyon kell az a kis tartalék. Gopro gyakorlatilag verőfényben, ha a nap a kamera mögül süt, rohadt jó. Változó fényviszonyoknál minden szétesik és elmászik a wb valami eszement módon. A kép egyik felén jó a másikon nem. Lehet maszkolgatni.
8k mód nagyon organikus. Kár, h csak 30p és nincs horizon lock. Legalább látjuk mi lesz a 7-ben. -
hibavissza
veterán
Engem a 32 bites hangrögzítés győzött meg. Gyakorlatilag kapsz egy high-end audio recordert is. Sajnos még nem találtam normális tesztet 5 vs 6 témában. Arra viszont felfigyeltem, hogy az 5 mintha szebb bőrtónusokat adna. Mondjuk én Log-ban használnám...
-
hibavissza
veterán
A színpad szélére, a hangfalak tetejére raktam fel, sokadig kamerának. Ott elég sok fény volt, és -2-es expóval is ment végig. Nem jött ki olyan rossz anyag belőle, de úgyis max. párszor lesz bevágva, kicsit feldobva a változatosságot.

Tudom, hogy már rohadt régi, elavult cucc. Azért tartom még mindig meg, mert ezen még van Micro HDMI, így egyszerűen be tudom kötni a keverőpultba, ha arra van szükség. Most már szerintem nem is fogom eladni gombokért. Annál többet ér nekem, hogy évente párszor használom.
Jövő nyárra veszek egy OA6-ot. Teljesen jó képe lenne a 7-nek is, ha nem tömörítené be brutálisan amin picit is kevesebb a kontraszt.
-
hibavissza
veterán
"De én úgy vagyok vele, hogy valamit vagy 110%-osan csinálok vagy sehogy."
Egyezzünk meg, hogy 100% a maximum, de amúgy maxiriszpekt. Így kell ezt.
Aztán idővel csak kikopik minden hozzá nem értő tróger a piacról, vagy így, vagy úgy. 
Mi tegnap Ocho Macho + Savaria Szimfonikusok koncertet rögzítettünk 14(!) kamerával (5 db A7III, FS5, ZV-E10II, ZV-1, Insta360 X5, X2, Osmo Action 5, GoPro 7, 8, 9), plusz egy rakás obi, minimál projektben. Nem apróztuk el.

Mondjuk csak én vittem 7 kamerát (és még az Insta360 X4 itthon is maradt).
Bruttó másfél órás koncert, pont 1 tera lett a nyers, még úgy is, hogy csak simán 100 Mbps körüli, vagy alatti 4K25-ben mentünk. Innen is üdvözlöm a vágó kollégát. 
Persze, meg lehetett volna csinálni jobban ezt is, eszköz- és szakember bérlésekkel, jobb kamerákkal, kránnal, sínekkel, stb. De igazság szerint nem volt annyi pénz a bulira, hogy ilyeneket bevállaljunk, így maradt a saját, kicsit szedett-vedett paletta.
A 4 méterre feltolt X5-ömből iszonyat jó képek jöttek ki. Az új gimbal módban tök jó volt távolról vezérelni.

Gopro7-tel mit rögzítettetek? Az még nappal is pocsék.
Trógerek sosem fognak kikopni. Ha már nem kaputelefonnal mennek forgatni már az is előrelépés. Nálam a gimbalra tett telefon, kaland kamera és a tükrös dslr a red flag. Hobbi szinten tök rendben vannak, de azokkal sok macera van. Válogatás post process. Kizárt a normális munka. -
hibavissza
veterán
Na és mennyiért vállaltátok a bulit? Mert legtöbbször azért megy "kókler" brigád nem odaillő cuccal mert olcsón kell vállalni.
Mikor én csináltam 2 éve szalagavatót mi 1.2M-ért mentünk, de a szülők dobták össze, volt egy "beépített" szülőnk aki meggyőzte a 3 osztályt hogy jobb fejenként bedobni 12 rongyot hogy legyen rendes fotó és videó, meg rádobtunk egy szelfiboxot
Viszont mentünk 3 fotóssal, 3 videóssal, szóval fejenként meg nem volt akkora szakítás...Kizárt, hogy egy ennyire primitív melóért 1,2 milliót fizettek nálunk. Még a fele is sok. Legalább is remélem. Itt az a szokás, hogy a 11. évfolyam szervez. A technikát a művház adta. 16 munkaóránál nincs több ebben. Számoljunk 20 ezerrel. Szakmunka. Ez egy 320 ezres meló. Aki ennél többet ad ezért az bolond. Nálunk is azzal volt gond, hogy sajnáltak megvenni egy vagy két S5D kitet 340 ezerért. Lett volna éles kép és mindenki boldog.
-
hibavissza
veterán
Megkaptuk fiam szalagavatójának videóját. Látszólag komoly csapat lett fogadva a rendezők által. Nagy broadcast kameráik voltak. A három kameraállásból egy kaputelefon, egy rossz és egy elfogadható felbontású volt. Természetesen nem volt matchelve a három kamera színe. A kész anyagra vártunk több mint egy hónapot. Kabaré. Komolyan, jobban járunk, ha én ingyen felveszem. Fotókról ne is beszéljünk. Valami tükrös apsc Canonnal szaladgált a csávó....még jó, hogy vittem gépet és csináltam pár fotót.
Mi folyik ebben az országban...... -
hibavissza
veterán
"global shutter nélkül nincs vaku"
Z8-ban nincs se global shutter se mechanikus zár, mégis van vaku, mert az e-shutterének kiolvasása van olyan gyors, mint a mech zár lefutása, így a vaku is mehet.
Úgy rémlik Z6III-ban is 1/60-ig megy e-shutterrel vaku.Az obiparkkal pedig nem értem, mi a gondod, egy csomó tök jó pici obi van és nem is annyira drágák, mint FF-en bármi. Ha nem lennének még mindig aránytalanul drágák az EM5II és III gépek, már rég vettem volna egyet kirándulósnak.
A többi viszont (GH7 tudása GM5-ben, beépített ND-vel, felhajtható keresővel, harmad áron)... eléggé bilibe lóg a kéz
Jó, majd szólj, ha lesz ilyen MFT váz.
Mondj egy obit ami versenyképes. Sötétek, közepes rajzzal. Nekem nem kell bemutatni. Régi, olcsó tükrös obikkal összevetve volt igaz, hogy jók. Korszerű ff milcekre tervezett obik már más liga. Legjobb rajzú MFT prime obijaim voltak. Körberöhögi öket a 20-60-as kitobim.
A méret miatt még mindig visszamennék a szoáré obijaik ellenére, ha lennne miért.
Nem lóg bilibe a kezem. Szatíra volt. Arra utaltam, hogy gyakorlatilag a Pentax sorsára jutott a rendszer. Nulla innováció, de egy masszív rajongótábor elviszi a hátán.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
GM5-be nem fér mecha zár. Kis dinamika vesztés miatt nem dőlök a kardomba, de global shutter nélkül nincs vaku pl. Mondjuk vakum most nincs....
Legyen. Kell. Beépített ND is kell. Majdnem kihagytam. Meg olyan kijelző ami billenthető, de ki is hajtható és egy felhajtható kereső á la gx7. Ezt mind kérem. Gondolom a pd fokusz alap. Gh7 gm5 vázba harmad áron. Nagy duzzogva elfogadnám. -
hibavissza
veterán
Miért ne férne, szuper váz.
És egyébként mindegyik sántikál valahol ha kritikusak vagyunk:Z6 III: limitált dinamika, jó 1-1,5EV lemaradás a többihez képest
ZV-E1: elmelegszik, nincs EVF, 1 kárya
A74: elmelegszik, croppos a 4K60
R6 II: elmelegszik, limitált a dinamikaVan gari einfiniél is, csak sokkal körülményesebb mintha pl 220Volt/tripontból veszed és oda kell visszavinned. Igaz, a 220Volt/tripontnál sem fogadnak tárt karokkal ha garis problémád van.
Én még mindig egy updatelt Pana GM5-re várok. Központi záras szenzorral, két kártyával, open gate 5-6K 120 fps, szenzorstabi csillagmozgás korrekcióval. Azonnal mennék vissza MFT-re. Annak ellenére, hogy a teljes obipark egy vicc.
-
hibavissza
veterán
Nekem még ezt írták a garira az einfin-él
"All products we sell are imports and international versions. They will be covered by our 12 months warranty instead of the manufacturer's guarantee so no warranty papers or registration is required. The warranty starts on the day that you receive your product. Kindly note that we will be responsible for all labour costs for repairing the faulty units. Any additional costs such as shipment, taxes and part replacements will be liable for the customer.
You may ship the product back to us for repair or have it locally within reasonable cost. Please have our approval on the quotation before repairing locally.
You may find more information about our warranty policy here:
https://www.e-infin.com/ww/common/return_policy"part replacements will be liable for the customer.
Gyakorlatilag nincs garid. Milyen meghibásodás lehet egy új fényképezőn amihez nem kell alkatrész? Olyan mint a Samsung gyári gari. Van is meg nincs is.
-
hibavissza
veterán
Úgy néz ki megvan a platformok közti gamma drift oka Resolve használóknál. Lecsekkolom még az új Resolve-on is és jön tutorial.
-
hibavissza
veterán
Ha van valakinek speciális tesz igénye Mac Mini M1 vs M4 vs RTX5070-es vonalon akkor jelezze. Próbálok valami emészthetőbb tesztet összehozni.
Nem, nem drop tesztre gondoltam
-
hibavissza
veterán
Reference sizingban nyomkodtam el. Miért és hogy kerültem oda....
-
hibavissza
veterán
Resolve-ban a grab sitill wipe-nál az állókép fele akkora mint a videó. Egy fekete keretben van. Mit nyomkodtam el?
-
hibavissza
veterán
Rászántam az időt (hogy nektek ne kelljen–Befekszemazágyalá) és megnéztem melyik permutációban kapom a legközelebbi eredményt youtube és resolve között. Resolve nem kalibrált.
Be kell pipálni a Mac profil for viewers-t. Elvileg 20-tól ez már nem kell. 19-en vagyok még.
Nem kell bepipálni a Rec709A-t. Elvileg ez is javított a 20-ban. Ott nem kell vele foglalkozni.
Davinci YRGB Color Managed opción belül azt kell választani amire a monitor kalibrált. Ha Rec709 akkor azt, ha sRGB-re akkor azt.
Nem kell Make Broadcast Safe pipa, hagytam -20-120-on, mivel exportnál a jelszintet AUTO-n hagytam, így eddig fog klippelni. Nem láttam különbséget Auto és Video közt.Nem azt mondom, hogy tökéletesen azonos a YT és Resolve egymás mellett, de a monitorom közepe és széle közt több a különbség. Nyilván részletességben van differencia, hiszen a YT tömörít. 4K YT exportnál H264 50 Mbps és egy adag túlélesítés és mikrokontraszt növelés ajánlott.
-
hibavissza
veterán
Rászántam az időt (hogy nektek ne kelljen–Befekszemazágyalá) és megnéztem melyik permutációban kapom a legközelebbi eredményt youtube és resolve között. Resolve nem kalibrált.
Be kell pipálni a Mac profil for viewers-t. Elvileg 20-tól ez már nem kell. 19-en vagyok még.
Nem kell bepipálni a Rec709A-t. Elvileg ez is javított a 20-ban. Ott nem kell vele foglalkozni.
Davinci YRGB Color Managed opción belül azt kell választani amire a monitor kalibrált. Ha Rec709 akkor azt, ha sRGB-re akkor azt.
Nem kell Make Broadcast Safe pipa, hagytam -20-120-on, mivel exportnál a jelszintet AUTO-n hagytam, így eddig fog klippelni. Nem láttam különbséget Auto és Video közt.Nem azt mondom, hogy tökéletesen azonos a YT és Resolve egymás mellett, de a monitorom közepe és széle közt több a különbség. Nyilván részletességben van differencia, hiszen a YT tömörít. 4K YT exportnál H264 50 Mbps és egy adag túlélesítés és mikrokontraszt növelés ajánlott.
Be kell pipálni a Mac profil for viewers-t. Mac OS-en.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
Firefoxra hülyeséget írnak benkőék. Nem kell hozzáadni a profilt. Alapértelmezettként betölti. Akkor kell hozzáadni profilt, ha el akarsz térni az alapértelmezettől.
Revideálom magam. Mozzilla saját dokumentációja téved. Kipróbáltam, ha belinkelem a Firefoxba a profilt, pontosabb lesz. Teljesen faxság.
-
hibavissza
veterán
"Triggereled Stauffenberget?"
Nope. Nem érdekel.

A BenQ oldalán van egy pár hónapos leírás, hogyan kell a Chrome-ot és a Firefoxot megpatkolni, hogy legyen valamilyen minimumot megugró color management. Ezeket a flageket amúgy a fejlesztők is néha kapcsolgatják, szóval minden ilyen leírásnál fontos kihangsúlyozni, hogy az információ nem feltétlenül up-to-date.
De összességében azt tudom mondani, hogy MacOS-en a legkonzisztensebb eredményt Safari és az Edge hozza. De nincsenek color management rendszerek hibák nélkül, ezért sem drámázok annyit, hogy mi történik az editáló szoftvereken kívül. Bosszantó, de nem tudsz vele mit kezdeni azon kívül, hogy néha megpingeled a fejlesztőket a témával.
Az egyetlen dolog amit érdemben tehetsz, hogy kizárod a lehetőségét annak, hogy a munkádban van a hiba.
Firefoxra hülyeséget írnak benkőék. Nem kell hozzáadni a profilt. Alapértelmezettként betölti. Akkor kell hozzáadni profilt, ha el akarsz térni az alapértelmezettől.
-
hibavissza
veterán
Én voltam a hülye. Elnyomogattam a Firefox configot. Próbálgattam itthonról softproofolni egy Heidin. Nem állítottam vissza....ja a gamma drift szopófantom...engem elkerült ez a probléma. Be kell pipálni, hogy nem kérem oszt jónapot. Nem kell gyári pléjereket használni. Azok rohadt merénylet az emberiség ellen.
Tökéletes soha nem lesz a 4K P3 vagy 709 anyag youtube-on. YT olyat zanzásít rajta, hogy a fal adja a másikat. Vannak árnyalatok amiket teljesen ignorál. Átlag szemlélőnek viszont szerintem jó. Ki van azért találva. Legközelebbi projektem megnézem 8K 2020-szal. Arra mit lép.
Kezdek megtérni a 8 bit szektába. Egyszerűen nem lesz 10 bit belátható időn belül. Nem fogunk megszabadulni a gamma görbétől. A hülyeség 8 biten is tud terjedni.... -
hibavissza
veterán
Firefox kavart be valahogy. Safariban nagyjából egyforma a YT és DR.
-
hibavissza
veterán
Mennyire rossz ötlet SD anyagot Rec2020-ban editálni és YT-ra tölteni 8K-ban? OLED tv-k színtere nem esik össze mikor SD anyagot kap.
Csináltam egy tesztet. Valaki esetleg csinálhatna kontrollt. Veszek egy klipet. Gopro7. Tengerpart. Pálmák, homok, türkiz víz és arcok. Csinálok rá egy grédet, hogy jó színes legyen.
Három módon exportálom. Rec709, Rec2020 és P3 színtérrel. Ami közös: 100 IRE Make Broadcast safe, Data Level: Auto.
Feltöltöm őket YT-ra megállítom azonos kockánál mint Resolve-ban.
Rec2020 YT-on nagyon túlhúzott lesz.
Ami YT-on Rec709 az ugyan úgy néz ki mint Resolve-ban P3 színtérrel.
Ami YT-on P3 az Resolve-ban Rec2020-szal azonos.
Mintha a YT egyel nagyobb színtérbe engedné a gammutot. Szinte tökéletesen azonosak. -
hibavissza
veterán
Mennyire rossz ötlet SD anyagot Rec2020-ban editálni és YT-ra tölteni 8K-ban? OLED tv-k színtere nem esik össze mikor SD anyagot kap.
-
hibavissza
veterán
Na B+ felzárkóztak a PC RAM árak az Apple árszintjére....várom mikor dől be ez az éjáj lufi végre. Ekkora parasztvakítást még a világ nem látott.
Várom mikor kezdik lopkodni valamelyik drogcoint egy erre hatékony éjáj modellel. Adatbázis szűrésen kívül az égegyadta világon semmire nem jó. Nem tudom mit rugóznak rajta. -
hibavissza
veterán
Én most itt kicsit negatív leszek: Ezt egy iPhonenal is meg lehetett volna csinálni. Bár király a dehancer film look, nekem nem filmes hogy ennyire sok a wide shot.
Pláne ha a klasszikus super8-as 4:3-as lookot akarták szimulálni, ott nem volt ilyen széleslátós opció, kb ekvivalens 40mm az alja.
Nem mintha én tudnék akár csak ezt megközelítőt lőni a fullfrém sz-rommal
Feltűnt, hogy nem sikerült fénymennyiséggel arányos graint ráhúzni. Szerintem GH2-vel forgatva is pont így nézne ki. Elég elsőfilmes lett az előzetes. Ez a kosztümös, középkori dokumentarista kicsit csücskös nekem.
-
hibavissza
veterán
Az élet sosem egyszerű, mi? Amikor végre találtam valami elfogadhatót, kiderül, mégsem jó?
Norvégsvédcsavar: pont levitte az egyik eladó 8k-ra az árát miután egy hónap alatt 10k-ért nem kelt el, ami nagyon csábító ajánlat...
De az is teljesen jogos, amit írsz. (Bár azt is hozzá kell tenni, hogy nem csak videó szerkesztés miatt váltok, ez csak az egyik ok). Elég zavaró, hogy ez a terület nincs jól dokumentálva. Vannak több éves anekdotális bejegyzések, hogy ez meg az nem működik. Google keresés AI-válasza szerint hw-es h265 10-bit de- és encode van benne, Wiki szerint a Navi23-ban lévő VCN3.0-nak 8k 10 bit encode is megy...
S akkor még egy csavar: a 6800H proci 680M IGP-je hw-esen támogatja a h265 10-bit de- és encode-ot (HEVC Main10)...Az nV úgy látom jobb választás lenne, csakhogy nV-s 2023-as generációból egyetlen 4060 / 8 GB-ost látok, 15,5k-ért. Annyiért már ott van BF akcióban új MSI VenturePro 14, erősebb procival, 5060 8 GB, azonban OLED (beégés, szerkesztéshez túlszaturált) és csak 2xUSB-A és egyetlen USB-C, s az is csak 3.2...
Win-only: az asztrofotós programok nagyja. NINA, ASCOM keretrendszer, GSS a Goto mechanika vezérlésére, a Touptek asztrokamerák szoftvere, Deep Sky Stacker, stb. Sirilből van csak mac verzió. Tehát ez mind bukik vagy külön csak arra egy másik gépet is fenn kell tartani.
De fotózásban is sok olyan kis programom van, aminek nincs mac verziója vagy maces alternatívája sokkal drágább. Pl. makróhoz focus stackingre van egy egyszerű de nagyszerű kis freeware program, ami csak wines; macre meg kéne venni a Helicont, ami 200 USD +fa.
Szóval mac a legeslegutolsó opció. Nem videóval foglalkozok, nem ezzel keresem a kenyerem; amíg elmegyek dolgozni vagy alszom, a gép pöröghet. Az, hogy pár videó gyorsabban lefusson, nem ér annyit, mint amiket más területeken cserébe elbukok.Nem is olyan rég itt még az volt a mondás, hogy 8 bit mindenre elég.
Ha nincs OLED kijelződ a HDR szerkesztés kiesik. YT 8 bit, telefonra mindegy, túl kicsi. Laptop kijelzőn sem fogja kiverni a szemed a banding. Ha viszont külső monitorra kötöd dolgozni, tegyél alá egy asztali gépet és a lapos lehet slimfit.
Ha ilyen nightsky videózás felé mozdulsz RAW-ban kéne videóznod. Export úgy is h264 420 a YT-ra. 10 bit encode probléma meg is van oldva.
Nekem inkább az a problémám, hogy input oldalról minden 10 bit meg RAW az output pedig 8 bit 420 és nincs proofolás opció Resolve-ban.
-
hibavissza
veterán
Bmmeg. 2025 Fészbúk nem ismeri fel a P3 profilt jpg-nél. Nesze neked vibráló vörösek...egyre bénább pöcegödör lesz ez a fészbúk.
-
hibavissza
veterán
Hogyé láttad a G14et?
Mert 14" M1 Macbook Prok mennek manapság 350 pénzért. Nekem ez van, csak 1TB-s meg erősebb GPUs, de a lényeg ugyanaz.
AMD/Radeon vonal a régebbi generációból azért necces mert kevés az info arról milyen codeceknek megy a decodingja. Vagyis ha nem támogatja amiben felveszel a kamerával, cseszheted.
Igen a 3060-ból a 6GBs verzió kevés.Nem nagyipari videógyártás a cél, ha lassabb is, mindegy, csak lefusson. - Ezért vegyél macbook airt, csak nagyobb tárhelyest, több rammost

Vagy elég csak több rammost és rá kell ragasztani egy 1TBs SSDt.Az egyik kínai TB ssd tokomhoz adtak ilyen öntapadós plexi tartót. Kijelző hátára kell felragasztani és ebbe pattintod ki-be az SSD-t. Elég ortopéd dolog, de ez vagy a kábel és visítás. Alzában nagyon leakcióztak most egy alap MBP-t. Megremegett a kezem. 645 kopejka volt....
Az biztos, ha lenne pénzem egy OLED paneles 5070ti Notira akkor elviselném a kábelt és visítást. Ez alatt viszont inkább MBP. Nekem. -
hibavissza
veterán
Hali! Noti fronton a BF akciókkal és a helyi használt piaccal szemezgetek. Igen, macet mondtatok többen, de az újakat drágán mérik, a régi Air limitációi (throttling, kicsi tárhely, videó kimenetek, csak 2 port) miatt inkább MBP, az meg itt használtan is olyan áron megy, hogy akkor már inkább valami gamer lapos, és úgy a win-only programjaimmal se lesz gond.
A gamer noti topikban ajánlott egyik 14"-es típus (Asus Zephyrus G14) korábbi generációjából van is pár eladó darab elfogadható áron, azonban az a generáció csak Radeonnal szerelt: 6800HS (8c/16t) + RX 6800S vagy 6700S, mindkét verzió 8 GB VRAM - az előző gen nV-s verziók (3060) sajnos csak 6 GB-osak, ami tudtommal már kevés. Radeonnal mennyire lövöm magam lábon? Nem nagyipari videógyártás a cél, ha lassabb is, mindegy, csak lefusson.
I5+3060 12 GB szinttel már lehet dolgozni. Azt érdemes megnézni, hogy akkuról hajtva mennyire veszi vissza a teljesítményt. MBP elvileg ugyan azt hozza akkuval. Másik a kijelző. Gémer laptopnál még a kijelző szokott gyengélkedni színtér lefedettségben. 100% sRGB sincs meg sokszor maximum papíron. No meg a visítás terhelés alatt. Egy MBP szintű Noti drágább lesz mint a Mac.
-
hibavissza
veterán
Köszi. 2025-ben sem érzem, hogy elmozdult volna az ipar 10 bit felé. Sorjáznak az olcsó 8 bites monitorok miközben egyre megfizethetőbb egy OLED monitor...még ezzel sem lenne akkora baj, ha kigyomlálnánk végre az it iparból a rec709-et.
-
hibavissza
veterán
Resolve-ban lehet emulálni Timelinera a YT 8 bites konverziót?
-
hibavissza
veterán
Tesztelgettem az enhancedet és az ultraNR-t de ahhoz képest hogy 1/2 illetve 1/4 -re esik a sebesség a "Better"-hez képest abban sem vagyok biztos hogy szebb eredményt adnak.
Illetve én ha tehetem kerülöm a Spatial NR-t mert az mindenképp rombol a részleten.
Legtöbbször Temporal Better 2-3 framessel ki lehet mozogni, ott még a motion warp se annyira rossz, ha ennél több kell, már megette a fene.Illetve ha tényleg zajos anyaggal dolgozom akkor 1080p-re lépek le, 4K forrásból sokkal szebb eredményt ad itt a Temporal, illetve a 4K + NR alapból annyit csökkent a valós felbontáson hogy kérdéses van e értelme 4K timelineon maradni. Inkább 1080p timeline, okosan paraméterezett zajszűrés és még a lejátszási sebesség is kultúrált marad.
M1-et annyira megfogja a zajszűrés minden permutációban, hogy én nem gyártok zajos videót. Viszont ahhoz, hogy lássam mi történik, kell a 2k legalább. Azzal pedig csak egy Temporal Fast fut el. Ami itt megette volna a csillagokat. Ez az aurórás cucc érdekes kísérlet volt. Nagyon jól dolgoznak a Resolve fejlettebb zajszűrői, de legjobb a zajszűrést elkerülni gyenge gépeken. Másrészt mozgóképen nem zavaró egy kis zaj. Jobb mint a poszterizálás, ha lehet választani.
-
hibavissza
veterán
Itt a tutorial én hogyan csináltam a zajszűrést az aurorara.
Disznók elé a gyöngyöt....

Esetleg próbáld ki a temporalt enhanced módban. Tapasztalatom szerint úgy mehet az is maxra, a gép leszámolja amennyi kell. Nálam jól jön, mert nem tudom visszanézni a hatást lejátszás közben. Statikus képkocka nem adja vissza a végeredményt.
-
hibavissza
veterán
Köszi!
Értem, hogy a hisztogram szerint alexpós, de ez már szinte nappali világosság
Az expó kb a fényviszonyoknak megfelelő volt, sőt, talán kicsit világosabb is annál, én hagytam volna az eredetin. A sötét erdő fáiban elvesző részletek miatt ne aggódj, éjszaka nyilván sötét egy erdő, és úgysem azt figyelik az emberek.
13 perc, akkor ott se pikk-pakk.
Köszi, ez volt az elmúlt hónap legszebb fogása - egyszer volt még hasonló, de akkor nem volt nálam a Z8 és olyan gyorsan jött és ment, hogy állványra rakni a gépet sem volt időm.Hibavissza: Drive link két videóhoz, az egyik egy látványosabb, amit Tuninger is feldolgozott, a másik egy sötétebb holdmentes éjszakán egy zajosabb. Ezen (főleg az utóbbin) kéne zajt szűrni; a lapos log helyett pedig valami LUT - a Z8 "view assist" funkciója felvételnél és visszajátszásnál a "universal N-log Technical LUT"-ot húzza rá (ami állítólag a RED Technical LUT-ra épül), nekem tetszik, aránylag hűen adja vissza a dolgokat. Az expón nem húznék, mert éjszakai felvétel, sötét.
A zajosabbnak nekiállok én is a régi laptopon, kíváncsi vagyok, hogy Resolve-val a 8 GB-os M1-en mit sikerül belőle kihoznod.[aurora] Ezt sikerült kiszenvedni. Le lehet szűrni M1-en is, de kétmenetes. Először egy alap korrekció és egy mindenben kimaxolt zajszűrés, majd kiexportálni Proresbe. A szűrt prores-zel már lehet finomhangolni. h265 10 bit az export. Feltöltöttem YT-ra is, de ott nagyon elbarmolja a 8 bites konverzió.
-
hibavissza
veterán
[aurora]
Az a gond, hogy nem éles a felhő. Én úgy csináltam volna, ha már nem timelapse, hogy csináltam volna egy fotót (videót, ha nem statikus mint ez) az előtérről és a mozgó fényt mögé illesztettem volna. Így az előtér és a csillagok is élesek tudtak volna lenni annak ellenére, hogy teljesen nyitva a rekesz. -
hibavissza
veterán
Ez gépépítős videó. Vagy valahol közben van három informatív mondat? Bevallom csak áttekertem.
.mf klipje megkelt. 1 óra húsz perc lesz kisütni. Megnézem a 3070-es gépen is. Csak lássak végre egy nem hányás végső rendert.
-
hibavissza
veterán
"Hanyatt fekszem a hóba egy üveg vodkával.
"De azért közben a gép dolgozhat!

Egyébként mivel a RAW zajosabb lognál nehezebb belőle jobbat kihozni, igaz azzal a zajjal a Resolve jobban tud dolgozni mint a tömörített zajjal, de nincsenek csodák. Az A7s megjelenéséig esélytelen volt egyáltalán videón lekapni a jelenséget. A Z8 szenzora egyébként top class, sokkal jobbat semmivel sem lehet összehozni, max a technikán lehet csiszolni. Egyébként ha jól emlékszem 20 1.4 volt neki rajta, szóval fényerőben se nagyon lehet hova lépni.
Én még józanul is képes vagyok beleakadni az állványba timelapse közben...másrészt egy pár napos norvég kiruccanás árából két hétig fekszem valahol a földközi tenger partján...szóval nagyon hátul van a listán ez a sarki fény.
Timelapse-okat nyilván RAW-ból dolgozom ki. Mivel sajnálom a negyedmilliót egy Ninjára nincs tapasztalatom ProRes anyagokkal. Timelapsaimból kiindulva, másban nem is állnék neki levideózni egy sarki fényt mint RAW. Sokszoros a tartalék az RW2 és Vlog 422 közt. Ezért írtam a videós RAW-ot. Ezek szerint nincs annyi egy Proresben, mint egy RW2-ben?Ahogy írtam, .mf anyagaiból kiindulva inkább rábíznám a kamerára és még itthon, valami szentjánosbogáron kitenyésztett profillal rögzíteném, ha nincs RAW opció. De ez csak találgatás a részemről. Nagy eséllyel az is marad, mivel a phaxom akar a hidegben dideregni napokig.
-
hibavissza
veterán
Ha sikerül kirenderelni végre, felteszem az enyémet. Ilyenre nyilván meg lehet csinálni, de szerintem a jó nem ilyen. Nyilván ebből ezt lehet kihozni.
Ha ennyit tud a szenzor és lencse, érdemes RAW-ban rögzíteni. Ha nincs RAW akkor inkább a gépre bíznám. Ezzel a Loggal vacakolás nem éri meg. Hangyányi dinamika előny, de töménytelen zaj.
Az a gond, hogy nem tudom mennyire volt dinamikus. Még nem néztem élőben sarki fényt, de az elmondások alapján a fellelhető képek mind túl vannak húzva és egy halvány derengés. Én csak rátoltam az Nlogot. Szerintem túltolja, túl kontrasztos, túl élénk. Úgy viszont megindul a zaj. Sokkal értelmesebb valami gyári 8 bites profillal, ISO-hoz előre bepróbált zajszűréssel rögzíteni. S5 nekem elég jól megold mindent.Ha egyszer eljutok sarki fényt nézni tuti nem viszek fényképezőt. Hanyatt fekszem a hóba egy üveg vodkával.
Annyian lefilmezték már nálam sokkal képzettebbek. -
hibavissza
veterán
Ha sikerül kirenderelni végre, felteszem az enyémet. Ilyenre nyilván meg lehet csinálni, de szerintem a jó nem ilyen. Nyilván ebből ezt lehet kihozni.
Ha ennyit tud a szenzor és lencse, érdemes RAW-ban rögzíteni. Ha nincs RAW akkor inkább a gépre bíznám. Ezzel a Loggal vacakolás nem éri meg. Hangyányi dinamika előny, de töménytelen zaj.
Az a gond, hogy nem tudom mennyire volt dinamikus. Még nem néztem élőben sarki fényt, de az elmondások alapján a fellelhető képek mind túl vannak húzva és egy halvány derengés. Én csak rátoltam az Nlogot. Szerintem túltolja, túl kontrasztos, túl élénk. Úgy viszont megindul a zaj. Sokkal értelmesebb valami gyári 8 bites profillal, ISO-hoz előre bepróbált zajszűréssel rögzíteni. S5 nekem elég jól megold mindent. -
hibavissza
veterán
Köszi!
Értem, hogy a hisztogram szerint alexpós, de ez már szinte nappali világosság
Az expó kb a fényviszonyoknak megfelelő volt, sőt, talán kicsit világosabb is annál, én hagytam volna az eredetin. A sötét erdő fáiban elvesző részletek miatt ne aggódj, éjszaka nyilván sötét egy erdő, és úgysem azt figyelik az emberek.
13 perc, akkor ott se pikk-pakk.
Köszi, ez volt az elmúlt hónap legszebb fogása - egyszer volt még hasonló, de akkor nem volt nálam a Z8 és olyan gyorsan jött és ment, hogy állványra rakni a gépet sem volt időm.Hibavissza: Drive link két videóhoz, az egyik egy látványosabb, amit Tuninger is feldolgozott, a másik egy sötétebb holdmentes éjszakán egy zajosabb. Ezen (főleg az utóbbin) kéne zajt szűrni; a lapos log helyett pedig valami LUT - a Z8 "view assist" funkciója felvételnél és visszajátszásnál a "universal N-log Technical LUT"-ot húzza rá (ami állítólag a RED Technical LUT-ra épül), nekem tetszik, aránylag hűen adja vissza a dolgokat. Az expón nem húznék, mert éjszakai felvétel, sötét.
A zajosabbnak nekiállok én is a régi laptopon, kíváncsi vagyok, hogy Resolve-val a 8 GB-os M1-en mit sikerül belőle kihoznod.Elszöszmötöltem a másodikkal, de ebből nem lehet értelmes dolgot kihozni. Túl zajos, nincs benne tartalék.
CST oda-vissza plusz két zajszűrés. Resolve Mac mini M1-gyel erre a feladatra teljesen alkalmatlan. Zajszűrést nem lehet kontrollálni csak renderelés (cache) után. Exportálásnál először 10 bites h265-öt választottam, de az ezer év. 8 bit 264 0,5 fps tempóval megy. Ilyen feladatokra 5070 a minimum, ha nem akarsz küszködni. -
hibavissza
veterán
Sziasztok!
Közben költöztem egyet, lett végre vezetékes netem, így feltöltöttem egy friss, tegnapi egyperceset. Bár ez annyiban könnyebb feladat, hogy telihold volt, s alacsonyabb ISOk.
@hibavissza, ha áll még az ajánlatod, kíváncsi vagyok, hogy a 8 GB M1 zajszűréssel viszi-e. Vagy töltsek fel valami zajosabbat is?Mindenesetre a pár hete emlegetett 900 Mpbs Prores 422 HQ-ból ez lett, ha jól emlékszem az avidemux-szal próbáltam kicsit kevésbé zajossá tenni. Az audió sávot bezzeg elfelejtettem kivenni, így ez most másképp is zajos

Persze, dobd fel egy drive-ba és pontos to-do listát.
-
hibavissza
veterán
20-as Resolve-ban még mindig nem skálázódik az Adjustment Layer? 18-ban még Timeline felbontáson ragadt. Mintha Compound Node-ot csináltál volna.
Másik kérdés, ha veszek egy Zoom H1 Essentialt ami 32 bites hangot rögzít azzal fel tudok venni normális beszédhangot? Van egy kis averzióm ezzel kapcsolatban. H1n 24 bit 96 kHz audió is megyfekteti nálam a Resolve-ot M1-en. Folyamatosan akad a visszajátszás. Ez valami mekes
bugfeature?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Sony ZV-E10 (410 expo!) + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS objektív + hasznos tartozékok
- Canon EOS 200D gépek, objektívvel, táskával. ( 1600 / 3600 expoval)
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel ( ÚJ! / KB ÚJ 30 / 2100 / 2800 / 2900 expoval )
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera +tartozékok
- Canon EOS M50 / Canon EOS M50 Mark II szettek, kiegészítőkkel, CSAK 500! / 4500 / 8800 / 9900 expo
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Formula Air Mesh G3 Adata 600W
- Apple Watch Series 11 46mm Space Gray Új 100% akkumulátor - 27% Áfa
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 180SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Odyssey G7 S28BG702EP IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest