Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Nyitlocker
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Rap, Hip-hop 90'
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tuninger
Topikgazda
Jó látni hogy mindenki beleteszi a munkát hogy segítsen, pedig mindenki tudja, hogy a kamera nem éri meg Hitonál a februárt

-
Tuninger
Topikgazda
Ez a colorchecker volt a legolcsóbb amit neten találtam kb 10 évvel ezelőtt, 8000 forintért. Nem referencián vannak a patchek, vagyis a resolve / lightroom kalibrátorával nem működik, viszont két kamera képének matchelésére jó, én ezért vettem anno.
Úgy vettem észre, hogy tömörített anyagon a kalibrált checker sem ad egy klikkes megoldást.
Hito: matchelni is ACES-sel a legegyszerűbb, csak a tömörített videónak megfelelő ACES Inputot kell beállítani. Vagyis ha felveszed ugyanazt az anyagot mondjuk egy Sonyval SLOG3 - sgamut3-ban, és ezen a klippen megadod hogy az ACES input SLOG3/Sgamut3 akkor elég közel fog matchelni a Sigma képével. A WB tudja nagyon félrevinni egyébként, ha az pontos az ACES megoldja. Kivéve ha Canon kamerád van, valamiért annak nagyon mellé mennek a színei. Ha az nem elég amit az ACES ad akkor drága barátom ideje nagyon súlyos időt beletolni a resolveba, mert azért a 10% különbség eltüntetéséért 100órákat kell beletolni tudásban.
-
Tuninger
Topikgazda
Majd 50 rongyot légyszi utalj a tutorialért, vagy 10 munkaórát toltam bele.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
a gamma párokra is figyeltél? Mert ha pl a gamma végig SLOG3 és csak felette a gamut mappelődik az is okozhat pl szaturációs problémát. Vagy ha esetleg a Timeline gamut REC709 bár ezt nem sikerült eddig kimutatnom hogy limitálna.
Na épp ezért akarom majd megnézegetni, hogy lehet e user error.
Vannak ám érdekességek amiket nem tudok én se megmagyarázni, pl Ha vannak különböző kamerákból származó felvételeid és átmappelsz mindent először DWG-be majd utána REC709-be, akkor MÁS lesz a végeredmény mintha átmappelsz mindent DWG-be, KIRENDERELED, visszaimportálod a DWG-be mappelt fileokat és azon csinálsz konverziót REC709-be és voila: semmi sem lóg ki a gamutból, míg az előbbi esetben igen..
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Meg tudsz esetleg osztani -akár privátban- 2-3 másodperces samplet a kérdéses pillanatokról ProResben? Nagyon érdekel mi okozhatja a problémát, hogyan jelenik meg, lehet e orvosolni
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
nagyon királyul néz ki! Kifejtenéd bővebben az XT3 vs FX30 részt?
A sok színátmenet mondjuk biztos hogy codeckiller. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Moiret szerintem csak éleken lehet előidézni és sokkal apróbb zizgés, plusz minél fényerősebb az obi annál kevésbé látszik
.mf: más rekeszen is csinálja? gondolom manual fókuszon voltál -
Tuninger
Topikgazda
Meg miért kevés a 16GB Vram? Nem mondom, hogy nem lehet elfogyasztani, de racionalizált workflowval nem nagyon veri be a fejét a resolve a 16-ba és azért legalább 50%ot lehet fogni az áron ha nem mindenből a highendet építi az ember.
Szerintem egy CPU-ból elég egy középkategóriás, hiszen alig visz terhelést egy 5xxx szériás RTX mellett, egy 5070Ti meg mindent tartalmaz ami kellhet.
Még azt a barbárságot is ki merem jelenteni hogy egy high end DDR4-es konfig egy midrange SSD-s setuppal, de egy RTX5070-el tudja a kimaxolt konfig teljesítményének 80%-át (szigorúan Resolve alatt nézve) az árának a harmadáért-negyedéért.
És azt is tutira veszem, hogy bármennyire kimaxolod a komponenseket, sosem lesz olyan smooth a timeline mint Mac alatt.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
osztán 5 éve még milyen apple ellenesség volt...

Bezzeg Taranist hiába dolgozom évek óta, nem törik meg sem Sony, sem Apple irányba.
Plur1busból idézve: látod hogy valaki fuldoklik, persze hogy megpróbálsz neki mentőövet dobni -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Én tartom, hogy használtra kellene menni, 360ért megy az M1 Pro 16/512, 440 körül lehet akasztani 1TB-set és ami a legfontosabb: ennek az ára már nem fog akkorát esni mint az M4 Air / M5 ára. Ergo ha nem tetszik ki lehet szálni olcsóért.
De minek is neked a (230 ezres) M4 Mac Mini mellé Macbook?

-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Kukcaman
üzenetére
Szerintem próbáld meg manualban egy UV szűrővel a mistet
Én játszottam dezodor + VND kombóval, aztán rájöttem hogy inkább megcsinálom postban resolveval a hatást egy kis halation +bloom kombóval mint hogy alapból elrontom a képet.De ha tetszik amit a self made megoldás ad majd, akkor érdemes lehet venni egyet a fentiekből. A self made további előnye hogy tudod tesztelni mi van ha túl van tolva az effekt.
-
Tuninger
Topikgazda
Ha valakit érdekel, ide feltettem 2-2 RAW samplet amit OnePlus 8 Proval és iPhone 16 Proval lőttem.
Letöltöd, kicsomagolod és a mappákat behúzod Resolveba. Az audio hossz nem fog stimmelni, mivel kb elfeleztem a videókat helytakarékosság miatt, így is 4GB ez a pár másodperc.Nagy csoda nincs, ETTR-ben lett lőve mindegyik videó, kicsit kiégetve a zöld csatorna, a highlight recovery visszahozza, lehet pixel peepelni.
Talán amit ki lehet jelenteni, hogy az 5 éves OnePlus egy grammal sem rosszabb az iPhonenál ha RAW sensor performanceot nézünk.
A vignettálás azért súlyos (az ultranagylátónál), az iPhonenál 2,33EV körül sötétednek a szélek és a motion cam app (legalábbis a Mac-es, ami jópár verzióval van lemaradva) még nem tudja korrigálni a RAWban, míg a OnePlusnál ez már megoldott.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Márton
üzenetére
Na és mennyiért vállaltátok a bulit? Mert legtöbbször azért megy "kókler" brigád nem odaillő cuccal mert olcsón kell vállalni.
Mikor én csináltam 2 éve szalagavatót mi 1.2M-ért mentünk, de a szülők dobták össze, volt egy "beépített" szülőnk aki meggyőzte a 3 osztályt hogy jobb fejenként bedobni 12 rongyot hogy legyen rendes fotó és videó, meg rádobtunk egy szelfiboxot
Viszont mentünk 3 fotóssal, 3 videóssal, szóval fejenként meg nem volt akkora szakítás... -
Tuninger
Topikgazda
Na, van végre normális RAW videó app iPhonera is, ráadásul iPhone 11- kezdve működik mindegyik telón, akár open gateben.
Ráadásul a fejlesztő kooperál az Androidra MotionCamot fejlesztő Mirsaddal, ugyanazt az mcraw konténert használja, ugyanabban az appban lehet feldolgozni.Most kb ott tart egyébként az iPhoneos app mint kb 2 éve az androidos, de jó az irány. Fogom tesztelni vs OnePlus 8 Pro. Elsőre annyi már látszik, hogy a Oneplusnak nemhogy szégyenkeznie nem kell, de esélyes hogy lenyomja tisztán szenzor performance terén az iphonet... a nagylátó kamerában mindenképp.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Miért akarod annyira azt a global shuttert? 99%-ban dinamika csökkenés a büntetés, 15ms rolling shutter alatt meg nem is vészes már a dőlés.
egyébként a többit hozza a GH7, igaz az minden csak nem kompakt
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Miért ne férne, szuper váz.
És egyébként mindegyik sántikál valahol ha kritikusak vagyunk:Z6 III: limitált dinamika, jó 1-1,5EV lemaradás a többihez képest
ZV-E1: elmelegszik, nincs EVF, 1 kárya
A74: elmelegszik, croppos a 4K60
R6 II: elmelegszik, limitált a dinamikaVan gari einfiniél is, csak sokkal körülményesebb mintha pl 220Volt/tripontból veszed és oda kell visszavinned. Igaz, a 220Volt/tripontnál sem fogadnak tárt karokkal ha garis problémád van.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Engem a szokásos zajszűrés teszt érdekelne, mert pure GPU poweres tesztet nehéz felhajtani az M4-ről.
Ezt a 8K h265 422 klippet teszteld plt4K (3840x2160) timelineon 5x temporallal ahogy a képen is látszik
Illetve 8K (7680x4320) timelineon 5x temporallal ahogy a képen is látszik
Amire számítok:
az M1 a 4K esetén menni fog 6 fpst
az M1 8K esetén vagy 10 másodperc lesz mire bármit csinál, akkor is 0.5-1fpst fog menni
Az M4 elvileg 13 fpst kellen menjen 4K esetén mint nálam
És elvileg 2-3 fpst 8K esetén mint nálamAz 5070 valszeg 25 fps lesz mind 4K mind 8K esetén.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Triggereled Stauffenberget?

Szerintem ha minden ugyanaz, csak a gamut tag más, de nincs bemappelve helyesen az adott gamutba akkor össze-vissza lesznek a színek. Tesztelni kellene mi történik, meg persze ahogy tapasztalod az is számít hogy a böngésző color managed e.
-
Tuninger
Topikgazda
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
MrChris
üzenetére
Sőt, ott van opengate is, és nem ám ilyen teszkós 3:2, hanem rendes 4:3

Egyébként azért felháborító az ár, mert a szokásos dollár = eur, itthoni ár pedig eur * 1.27 az áfa miatt.
Nade Trump vámjai miatt lett 3000 dollár a váz, azt a különbözetet miért kell az európai piacra is behozni? Mondjuk az is pofátlan hogy 2000 eur volt az A7 III nyitó ára, 2500 az A74, és most 3000 az A75... kicsit borsos áremelés a "belépő" sony fullframeért
Szerintem pont emiatt akciós az R6 III már most az einfin, mert ők nem így matekolnak. -
Tuninger
Topikgazda
Na, ma megjelent a Sony A7 V.
Így már minden fontos gyártónak van jóféle belépő váza fullfrém (-fuji) 4K60al.Sonysoknak egy szuper upgrade, gyakorlatilag a tökéletes esküvős gép mind fotóra mind videóra.
De álljon már a menet hogy 1,3Milla..
Jó, az R6 III (mondjuk einfin már csak 900k) is annyi, de akkor is felháborító.Maradok a Z6 III-ra való ácsingózásnál,
-
Tuninger
Topikgazda
Elméletben igen.
Gyakorlatban egy i3 12100 elviszi a 4K60fps 10bit h265 videót a resolveban úgy hogy fel sem pörögnek a ventik és villámgyors a timeline, míg egy Ryzen 7 3700X 100%-ra van terhelve azonos szituációban úgy, hogy nem lesz ugyanolyan smooth.
Azért javasolta hibavissza is az intel kombót, mert a 12. generációs integrált GPUs (ez nagyon fontos) intelek kb minden fontos codecet visznek hardveresen az AV1 kivételével. Vagyis a decode megy CPU-ból hardveresen viszont a GPU már tudja csinálni a meló többi részét, pl zajszűrést.
Ne vegyél úgy gépet hogy kérdéses viszi e azt a codecet amit használni fogsz.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
nozs23
üzenetére
Én most itt kicsit negatív leszek: Ezt egy iPhonenal is meg lehetett volna csinálni. Bár király a dehancer film look, nekem nem filmes hogy ennyire sok a wide shot.
Pláne ha a klasszikus super8-as 4:3-as lookot akarták szimulálni, ott nem volt ilyen széleslátós opció, kb ekvivalens 40mm az alja.
Nem mintha én tudnék akár csak ezt megközelítőt lőni a fullfrém sz-rommal
-
Tuninger
Topikgazda
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Oda kell figyelni, mert az M3 óta az alap Macbook Pro az ugyanazzal az alapcsippel van szerelve mint az Air vagy a mini. Vagyis Pro csippes Prot kell vadászni az extra teljesítményért.
Most az alap M5 egyébként annyit megy mint nekem a 10/16-os M1 Pro ha pure GPU erőt nézünk, persze az extra featureök miatt sok helyen jobban tud teljesíteni.
A lényeg hogy M4 Pro-ra kell vadászni.
Csak nem arányos ha egy 230 ezres M4 minihez mérjük.. és egyre több helyen láttam hogy lehet venni hozzá SSD bővítő kittet -
Tuninger
Topikgazda
Hogyé láttad a G14et?
Mert 14" M1 Macbook Prok mennek manapság 350 pénzért. Nekem ez van, csak 1TB-s meg erősebb GPUs, de a lényeg ugyanaz.
AMD/Radeon vonal a régebbi generációból azért necces mert kevés az info arról milyen codeceknek megy a decodingja. Vagyis ha nem támogatja amiben felveszel a kamerával, cseszheted.
Igen a 3060-ból a 6GBs verzió kevés.Nem nagyipari videógyártás a cél, ha lassabb is, mindegy, csak lefusson. - Ezért vegyél macbook airt, csak nagyobb tárhelyest, több rammost

Vagy elég csak több rammost és rá kell ragasztani egy 1TBs SSDt. -
Tuninger
Topikgazda
Taranis felrakta hidetni két vázát is, aki eddig agyalt rajta az szerintem ugorjon rá, mert konkrétan új cuccok.
R6 II 600 rugesz 150 expó
S5 II X 600 rugesz 500 expóCsinálja a helyet az R6 III-nak... meg remélem lassan az A7V-nek.
én ajánlottam neki 300 pénzt a lerúgott sz*rokért ha ad hozzá ajándék obit, de nem élt vele, nem tudja milyen a jó díl
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Ha arra lennél kiváncsi hogy hogyan néz majd ki a felvétel youtubera feltöltés után, akkor nem. Végig kell csinálni hogy feltöltöd majd letöltöd a youtube által feldolgozott verziót.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Tesztelgettem az enhancedet és az ultraNR-t de ahhoz képest hogy 1/2 illetve 1/4 -re esik a sebesség a "Better"-hez képest abban sem vagyok biztos hogy szebb eredményt adnak.
Illetve én ha tehetem kerülöm a Spatial NR-t mert az mindenképp rombol a részleten.
Legtöbbször Temporal Better 2-3 framessel ki lehet mozogni, ott még a motion warp se annyira rossz, ha ennél több kell, már megette a fene.Illetve ha tényleg zajos anyaggal dolgozom akkor 1080p-re lépek le, 4K forrásból sokkal szebb eredményt ad itt a Temporal, illetve a 4K + NR alapból annyit csökkent a valós felbontáson hogy kérdéses van e értelme 4K timelineon maradni. Inkább 1080p timeline, okosan paraméterezett zajszűrés és még a lejátszási sebesség is kultúrált marad.
-
Tuninger
Topikgazda
Nagyon szépen köszönöm!
Van még pár videóm ha esetleg érdekel.
-
Tuninger
Topikgazda
Itt a tutorial én hogyan csináltam a zajszűrést az aurorara.
-
Tuninger
Topikgazda
Beleakadtam egy nagyon szuper videóba. Akinek nem tiszta milyen codecet milyen hardver képes megfelelően kezelni, ez a srác nagyon korrektül elmagyarázza
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
"Hanyatt fekszem a hóba egy üveg vodkával.
"De azért közben a gép dolgozhat!

Egyébként mivel a RAW zajosabb lognál nehezebb belőle jobbat kihozni, igaz azzal a zajjal a Resolve jobban tud dolgozni mint a tömörített zajjal, de nincsenek csodák. Az A7s megjelenéséig esélytelen volt egyáltalán videón lekapni a jelenséget. A Z8 szenzora egyébként top class, sokkal jobbat semmivel sem lehet összehozni, max a technikán lehet csiszolni. Egyébként ha jól emlékszem 20 1.4 volt neki rajta, szóval fényerőben se nagyon lehet hova lépni.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Meg lehet azt csinálni szépre, csak tovább kell gondolni az eddigi gyakorlatot zajszűrés terén. Holnap csinálok róla tutorialt.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Bármelyik 18650-es jó bele, én ebből vettem 4et évekkel ezelőtt, és jól bírják
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Lehet paranoiás vagyok, de nem merném dummyval tolni. Igaz nekem erősen égett szaga volt az NP-FW50 dummynak mikor az a6300-ba raktam.
Ha az X-T3-at lehet USB-C-n tölteni felvétel közben akkor szerintem inkább menjen saját aksiról és kapjon tápot powerbankról pluszban.
Az X-T3 + cage + powerbankot kizárt hogy ki tudod balanszolni, a bank tuti nem lehet a kamerán. Ha viszont nincs a kamerán belegabalyodhat a töltőkábel a motorokba miközben forgatod a gimbalt.
Ha viszont odafigyelsz hogy ne gabalyodjon, felesleges a mountinggal szívni, pláne hogy tetemes súlyt tudsz levenni a karodról ha a farzsebedben van a powerbank egy 2 méteres USB-C kábellel ami tölti a kamerát.Én úgy tolnám hogy 1 aksi a kamerában 1 aksi a zsebben, 1 aksi töltőn. És ha tudom hogy lesz óránként 1 percem cserélni akkor rotálnám, tökmindegy mennyin van az éppen használt akku. Így nem kell powerbankozni sem, persze biztonsági tartaléknak ott lehet farzsebben.
-
Tuninger
Topikgazda
Biztos hogy viszi a 8GB-s M1, max csak lassan számol.
Nekem pl 3 db zajszűrő nodeot kellett használnom Davinciben, mert itt sokminden összeadódik mint probléma: alexpós a log, így REC709 konverzió előtt nem szabad túlszűrni mert szétmossa a részleteket a sötétben. Konverzió után is óvatosan kell, mert az erdőben rombolja a részleteket de az ég meg zajos marad... szóval az eget külön kell szűrni és még így is sajnos látszik sávosodás amivel nem lehet mit kezdeni.
Nekem 16GB-s M1 Pro a 3 db zajszűrő nodedal 2.5 fps-el számolta le 13 perc alatt 4K-ban.
Itt az eredményszerk: ja egyébként kegyetlen jól néz ki, gratula!
-
Tuninger
Topikgazda
Beleszaladtam egy szuper youtube csatornába, előrántanék már többször kitárgyalt témákat:
Sony képstabi natív és third party optikákkal
8 bit vs 10 bit banding, bitrate mit számít
Z6 III RAW vs tömörített codecek, lineskipping 4K esetén -
Tuninger
Topikgazda
Ryzen + igpu vs intel +igpu esetén nincs nagy különbség, de a 7000-res ryzen szériáig elég limitált volt hogy mely codeceket tudja gyorsítani az AMD megoldása.
Most is érdemes megnézni hogy egy Battlemage B580 milyen elképesztő codec supporttal bír, 10bit 422 h265től a 10 bit AV1en át a h266-ig, míg az Nvidia most az 5xxx szériával hozott be sok codecet, az AMD meg megint le van maradva.
Plusz a ryzeneknél sokkal kevesebb iGPUs proci asztali vonalon. a 4650u laptop proci, abban van.
theporcupine:
Én szeptemberben lőttem céges projectet, pont úgy történt minden ahogy te is leírtad. Már volt némi tapasztalatom betanult szöveg felvételekor, így direkt 1-1 mondatokat mondattam csak el az alanyokkal, építve arra hogy vágással majd megteremtem a kohéziót, direkt vettem sok B-rollt, de nekem mozgás is volt benne, és +-1 másodpercel kezdi el a szöveget séta közben, más sebességgel mondja és máris szívsz vágásnál. Ráadásul egy kamerával dolgoztam...Szóval ha valakinek van erre valami jó megoldása, én is szívesen olvasnám.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Ryzenéknél hogy is van? csak a 3D végződésűekben van iGPU és azok visznek minden codecet? mintha rémlene hogy a 7000-res szériától már mintha alapból lenne hardver decode / encode a CPUban de csak a high endben. Viszont eléggé ködös infókat találtam erről.
Intel oldalon meg a core ultrák már minden codecet visznek. A Battlemage GPU-k meg már h266ot is támogatnak, igaz az sokára lesz releváns. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Ha jól tudom a csutkás M4 Maxnak a peak TDP-je 105W, nem tudom azt hagyja e aksiról. Az biztos hogy a Pro csippeknél nincs változás hogy aksin van vagy konnektoron, de ott a max TDP is talán 75W? Nekem pl 50W a peak a 10/16-os M1 Pro-n.
Míg az 5070Ti-s laptop 105W-on már csúnyán vissza van fogva (igaz, itt is köröket tud verni egy M4 Maxra nyers erőben, kérdés milyen a timeline performance), hiszen konnektorról ha jól tudom 175W-ig van felengedve.
Már beszéltük korábban, el tudom képzelni egyébként hogy egy Core Ultra 2-es intel procis laptoppal lehet úgy vágni aksiról, csak integrált GPU-val hogy az megközelíti az M1 Air sebességét. Ha meg hálózaton vagy, be lehet kapcsolni a gépben lévő dedikált GPUt. Sajnos ilyesmire nem találtam tesztet.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
deny330
üzenetére
8 bit h265-ben veszel fel a Hero 10-zel és másodpercenként 1 keyframed van.
A Davinci alá intel processzor (iGPU-val rendelkező!) és Nvidia GPU javasolt. Érdemes pénztárcához mérten balanszolni. 12. generációs intel i5 + 3070 pl mindenre elég ha nem szűrsz zajt. Ennél erősebb konfigok egy átlagos gopro vágásnál nem hoznak számottevő különbséget.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Én inkább abban látom a nagy különbséget, hogy az 5070 laptop, ha aksiról megy, minden téren visszaveszi az erejét. Ergo: lehet akkuról vágni videót? normális a timeline performance?
Taranisnak 3070Ti-s laptopja van (12700H). Ott megáll az élet ha kihúzza a falból. Persze, elindít egy rendert az szalad még így is, de a timeline élhetetlen.Nem is tudtam eddig hogy a pudgetbenchnek van comparison toolja, thx!
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Mondjuk mostmár csak a tárhely az egyetlen igazi probléma a Macbookoknál. Már ramból is alap a 16GB.
Bezzeg nand átforrasztással nem foglalkozik senki magyarországon, nekem megérne pár forintot 4TB belső tárhely. De nem 600 ezret.
-
Tuninger
Topikgazda
Tegnap apple bejelentette az M5-el szerelt 14" macbook prot.
Érdekes a matek. Az M5 az 60%-al erősebb GPUban mint az M4
Vagyis elvileg pont annyit megy mint az M4 Pro
Ami annyit megy mint egy M1 Max
Ami annyit megy mint egy asztali RTX3060TiViszont ha nyáron ez a proci jön a Macbook Airbe, az azért durva, mert ventilátor nélkül, minimális fogyasztással kapunk egy RTX3060Ti teljesítményű laptopot... amin már bármilyen 4K de akár 6K anyagot is röhögve lehet vágni és a 8K sem lehetetlen...
-
Tuninger
Topikgazda
A prores az amit szinte minden processzor simán visz.
az hogy LT/HQ szinte mindegy. A Studio azért kell hogyha ProResbe akarod kódolni. Feldolgozni a simában is lehet.ha nem viszi a laptop a 10 bit h265-öt, próbáld meg a 8 bitet a flattel.
a zajszűrést egyébként 1080p timelineon (file felbontás mindegy!) érdemes kezdeni, azzal még egy gyengébb gép is tud mit kezdeni
resolve studio bizonyos populáris oldalakon fent van egyébként.. -
Tuninger
Topikgazda
Oversamplinges 4K jó választás, finomszemcsésebb a zaj.
Számodra nincs előnye a RAW-nak.Flat szerintem a legjobb választás az egyszerűsége miatt.
LOG-ból ki lehet hozni azt amit HLG-ből.
HLG jó, de ahhoz is kell háttértudás hogy a legjobban nézzen ki.Most a Ryzened azért küzd a fileokkal, mert nincs hardveres gyorsításod ezekre a típusú videó fileokra, simán erőből meg kevés hozzá.
8GB-s M1 Macbook Airen 8K videó 8K timelineon Davinci resolveban 0.5 fps-el renderel. Nem gyors de legalább megy. Windowsos gépen el sem indul. (12GB VRAM alatt)
4K videó 4K timelineon 3-4fps a render. Egy 3060-as laptopon legalább a duplája. De ha csak 4GB VRAM van, szintén nem fut le.Vagyis a Mac ellavíroz a 8GB-rammal, mivel az SSD-ből csipeget ha elfogy a memória. Így gyakorlatilag "sosem" fogy el. Csak persze lassul. De 180-200 pénzért nincs jobb alternatíva, 220-240ért meg már M4 Mac Mini van, ami alapból 16 rammos, GPU terén meg dupláz az M1hez képest.
-
Tuninger
Topikgazda
A zajszűrés pont egy olyan téma amihez mindenből sok kell. Főleg ha 8K a forrás. Stauffenberg javaslata a legolcsóbb jó megoldás, egy Macbook Air M1, 190k körül.
Windows oldalon csak az a lényeg hogy legyen dedikált GPU mert az integráltak közül a toptoptop high end ryzen 395+ tudja kb az M1 teljesítményét drágáért. Dedikált GPU-ból meg jó az AMD is, itt elsődlegesen a VRAM-ra kell figyelni, mert a 8GB is fejbeverős tud lenni akár már 4K projectnél (nem baj ha 8K a forrás). Viszont egy régebbi gamer 3070Ti laptop is elég lehet
-
Tuninger
Topikgazda
Szerintem 10 bit h265 N-Log lenne a jó választás, de gondolom color grading tapasztalatod nincs sok. Ez esetben viszont a Nikon Flat profil egy remek választás lehet akár 8 bit h265-el kombózva mert csak a kontrasztot kell visszahúzni és kész.
A ProRes sávszél igénye egyenes arányban áll a képkockasebességgel. A h265-nél nem számít. Vagyis ha h265-ben mész, maradj 30fpsenHa nem tesztelted ki a különbséget a h265/ProRes/RAW között, akkor valószínűleg nem is vennéd észre... csak azt hogy a h265ben kevesebb a zaj és töredék a méret...
A Resolve GPU-t eszik, abból pedig az integráltad van ami semmire sem elég. Próbálkozhatsz esetleg cloudos számolással, aholis felsetupolsz egy gépet, felraksz egy resolveot, google driveon keresztül áttöltöd a feldolgozni kívánt videó filet és leszűröd a cloudban. Ehhez mondjuk csak gyors net kell.
Stauffenberg javaslatával ellentétben 10 bit h265 420 codecet válassz 422-vel szemben. A cloudos GPU-k régebbiek, nem gyorsítják a 422-es codecet.
Stauffenberg: van 8K RAW-om Taranisnak a Canon R5C-jéből, azt átforgatva ProRes422HQ-ba vs ProRes422LT-be, 1000%-on látszódik különbség. Nincs az az isten hogy úgy kicsavard hogy a végső gradelt képen is látszon, de van különbség

-
Tuninger
Topikgazda
A h265 alapból eltakarít valamennyit a zajból és sokkal kisebb fileméret, maradnék annál, de a ryzent ki fogja fektetni.
Ha maradni akarsz ProResnél ami egy lehelletnyivel jobb utólagos zajszűrési lehetőséget jelent, akkor is egy ProRes LT fele akkora méret mint a HQ, illetve ha 24fps-en mész ott is fogsz egy 20% sávszélt.A handbrake mindegyik zajszűrési megoldása hulladék, nem érdemes erőltetni. Pláne hogy amiket próbálsz azokhoz kár ProResben menni mert agyonvágod a felvételt.
Ahogy én csinálnám: 10bit h265 8K, de valami alacsonyabb bitrate és vennék egy külső SSD-t.
Otthon csinálnám a feldolgozást, (az) a laptop alkalmatlan rá.Davinci Resolve Studio a legegyszerűbb megoldás a jó zajszűrésre.
A legjobb minőséghez meg meg kell venni a Neat Video zajszűrős pluginját, csak győzd kivárni míg a gép leszámolja... -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
a probléma a relinkeléssel van. A handbrake mp4-et köp ki, ha a forrás mov, nagyon nehéz a resolveal megetetni hogy "ez ugyanaz a file". De csak emiatt meg szívás az originalt átkódolni mp4-re hogy aztán tömörítsd.
Csak állítsd át az összes kamerádat mp4re, a legtöbb codec ott is elérhető.A CQ50 "alacsony" sávszél. rengeteget teszteltem, LOG fileon használva a CQ80 is szét tud esni, de ha "csak egy LUT" a grade akkor a CQ50 még épp egyben marad. Fontos kitétel hogy a 10 bites file sokkal jobban tart mint a 8 bites (akkor is ha forrás 8 bites mindkét esetben), de bitrateből élünk és abból itt kevés van.
Nekem CQ60-ba megy az összes végső fileom, illetve ha a forrásfilejaid nem LOGok akkor a CQ60 (10bit) döbbenetesen jól tart, tényleg 400%on kell vizslatni a különbséget az original fileokhoz képest.
A CQ50et csak azért javaslom mert minden 4 CQ érték kb felez/dupláz a fileméreten. Persze kb CQ55 alatt már nem ennyire látványos a méret csökkenés. CQ60 felett viszont drasztikusan ugrunk, CQ70 már kifejzetten nagy fileokat tud eredményezni, de ha nem LOG, amit utána csavargatsz, alig látszik különbség.
Maga a bitrate egyébként sokmindentől függ, az akciókamera képnek ahol minden éles, akár 2-3x nagyobb bitratet ad ez a beállítás mint egy szétmosott hátteres A7 felvételnek. De a szétmosott A7 felvételen sokkal könnyebben előjön a banding (LOG esetén)
Arányszám: Nekem egy 1080p 50fps-en felvett esküvő az A7 III-al, ami HLG-ben lett rögzítve 50Mbps-en, az kb 90GB
CQ60 10bit h265-be tömörítve behozza 10GB környékére a szummát.DJI Action 5 Pro 4K60fps ami gyárilag 70Mbps környékén megy, 100GB-ből lesz CQ60 10bit h265ön olyan 35-40GB.
Mindkét kamera erősen szűr zajt. A GoPro, kikapcsolt zajszűréssel, gyári 70Mbps-es felvétel esetén a Handbrake CQ60 10bit nagyobb fileokat eredményez mint a gyári felvételek.....
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Relink-el tudod eljátszani. Legeneráltatod az eredeti fileok handbrake verzióját (.mov vs .mp4 kiterjesztésre figyelj, mert megszivat) azzal csinálod a vágást, majd relinkeled vissza az eredeti fileokra. Én így csináltam macbook airen.
handbrakes verziónál figyelj a keyframere, mert azt hinné az ember hogy egy gyári beállításos x265öt simán visz az M1 aztán egy frászt... a 250 keyframe kivégzi a gépet.
Valami ilyesmit javaslok proxyknak, még a felbontást sem kell nagyon visszavágni, 1080p mellett ez olyan 5-8Mbps-t megy és még gradelve is korrektül néz ki, a timelineon meg suhan, még multicam esetén is:
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Márton
üzenetére
remek kérdés, én is azt gondolnám hogy jobbnak kellene lennie minden téren mint a h264-nek. Az biztos hogy a youtube kevésbé szereti.
ha feltöltöd ugyanazt 200Mbpsen illetve h264-ben akkor is jelentkezik a probléma?
a szürke blokkok is lehet tömörítési hiba, de ilyet nem kellene csinálnia a youtubenak.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Márton
üzenetére
Mondjuk ez tényleg extra pocsék.
Gerald Undonenak volt egy videója a témában
Ő arra esküszik hogy h264, variable bitrate de magas.
Én arra esküszöm hogy 10bit h265 menjen fel.Neked ez 8 bit h265, elvileg az a legrosszabb és az 50Mbps sem extrém magas az újratömörítés miatt.
Szerintem nem voukoder/Vegas hiba
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Hidd el ezt a tele stabit már az iPhone 15 Pro is tudja. Viszont pl az iPhone 16 Pro-nál ha 5x zoom + Action modeot használsz, azaz 2.7K-ban mész, még napsütésben is annyira feldobja az ISO-t hogy alig marad részlet... ezen a téren viszont lehet sokkal jobb a 17 pro.
Holnap megyek megint esküvőre filmezni, van esetleg kívánság mit filmezzek vs. A7III?
Minden porcikám tiltakozik ellene, de megpróbálunk forgatni valamit instára/tiktokra csak telóval, mert kiderült azért nincs megrendelésünk, mert a mai fiatalok már nem használnak facebookot... ahol a hirdetéseink 90%-a megy. Vagyis mindenképp használni fogom a telót.
Staffenberg: igen mondjuk a CPU igényre nem gondoltam, de kell új indok, hogy megint előtérbe kerülhessen a melegedés, most, hogy az új vázaknál már nem akkora gond
Egyébként én elsősorban csak a dinamika boost + zajszűrésre gondoltam, és szerintem ha végre valahára megjelenik a DJI Milc, jönni fog vele ez a feature -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Egyébként a Quad-bayeré a jövő.
Az első ilyen nagygép a Sony A7sIII, az 48Mp-s quad bayer. Persze a hátránya is látszik, hogy nem annyira sharp a 4K mint lehetne. Cserébe nagy DR, jó zaj.Ha mellé lehetne tenni azt a számítást ami egy telefonban van, de azzal a kontroll lehetőséggel amit egy profi gép ad, szerintem lehetne ugrani felfele paraméterekben.
Nem mintha normal bayer szenzorral ne lehetne tovább fejlődni, pl ilyen impresszív számokat, pláne ennyiért még nem nagyon láttam mint amit a Canon C50 tud, de azért nem beszélhetünk kategória ugrásról. Pláne hogy azért pl egy Pana S5 ezektől alig alig marad le.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Elvileg F6.6-nak minősül fullframere vetítve az iPhone main kamerája, vagyis a Sonynak 2,5 ISO-val kellett volna feljebb mennie, azaz 12800 körül. Mondjuk zaj ott se lett volna

Nincs igényem a DOF variálásra, pont hogy célzottabban kellene kevesebbet lőni, hogy kevesebb utómunka, gyorsabb feldolgozás legyen a vége. Így is a Sony nem LOG-ban ment, pont hogy gyorsítsak a workflown.
Már most ott tartunk esküvőkön hogy "nem lesz fotós/videós, mert mindenkinél ott a telefon", pár év és tényleg meg lehet lőni bármit azzal.
A 17Pro-val mondjuk izgalmas lehet a ProRes RAW, hiszen utólagos zajszűréssel még extrémebb helyzetben tud értékelhető lenni.
Hozzáteszem nekem is fent van az srRAW a 16 Pro-n, de még csak meg sem próbáltam vele lőni az esküvőn, mert a CinemaDNG elképesztő helyigénnyel dolgozik... pedig a tesztek alapján tényleg durva mit ki lehet belőle hozni... cserébe brutál a vignettálás, a CA, nincs stabi, nincs lens correction...
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
kovsol
üzenetére
mindig 25fps a vége és 80%-ban lassítok, a bulinál szoktam normál sebességen menni.
Az 1/50 meg azért kell hogy ne szálljon el az ISO, normál sebességen jól mutasson, illetve nem áll rosszul a "dreamy" look az 1/50 + 50% lassításnak esküvőnél.
Persze mikor kölcsönzött A7sIII-al forgok akkor 1/100-on megy...Bár a 17 Pro mindhárom szenzora 48Mps, csak a main szenzor nagy...
24mm: 1/1.28" F1.6
100mm: 1/2.55" F2.8
13mm: 1/2.55" F2.2Vagyis a main szenzor élből nyer a fényerőnél legalább 1EV-t, a szenzorméretnél meg legalább még 1-et.
-
Tuninger
Topikgazda
Voltam esküvőn a hétvégén.
Az érdekesség kedvéért iPhonenal is filmeztem keveset. Egészen döbbenetes mennyire jól helytállt, igaz kevés fénynél már csak a main 24mm szenzort használtam.Ide feltöltöttem egy kis sidebysideot
Paraméterek: iPhone 16 Pro, Blackmagic app, 4K50fps, 1/50, 10bit 422 h265, az összes esti felvétel ISO400, mert ISO400-800 között van egy brutál ugrás zajszűrésben, részlet rombolásban, és utólag pusholtam a felvételen +2EV-t. Sajnos a torta ISO400on kiégett, user error. ACES REC709 konverziót csináltam még rajta resolveban
Kézben volt az összes felvételnél.A Sony gimbalon volt, HLG-709 profillal az out of camera, nincs rajta változtatás, Tamron 28-75, 28mm-rel az összehasonlító shotok, 1080p 50 fpsen mentem
A sony ISO2500on F2.8on 1/50 shutterrel ment.Az a main szenzor az iPhoneban elég komoly dolgokra képes...
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
p_adam
üzenetére
Láttál más ilyen tesztet is esetleg? Mert ebbe csak duma van, példák nélkül.
én kerestem, de csak natív sony üvegekkel teszteltek, pl jason morris most a Zr-rel, és ott patika.
nekem Tamron zoomhoz kellene teszt, na azt a kutya nem tesztelte. Pedig nekem “elég” lenne ha “csak” azt tudná amit az A73. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én is ezt akartam írni, ráadásul a megadapt adapterrel használhatóak a sony optikák… ha meg jön is A7V, az alsó hangon 2700 eur-ban fog nyitni, egy ezressel a mostani z6 iii ár felett
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
nozs23
üzenetére
meg úgy mellékesen jött Nikon/RED Zr, 2700EUR-ért 6K60 RedRAWval.
Meg Canon C50 7K60 RAW-val, mondjuk drága mert 3800EURAmi a szánalmas, hogy én is az iPhonera csorgatom a nyálam.
Másik mai nagy durranás hogy a Davinci Resolve 20.2 mai updatetől támogatja a ProResRAWot. Gondolom volt kis ráhatása az applenek... ami nem baj.
A BMPCC4K is megkapja a ProRes RAWot!
Ugye ott az az érdekes hogy CinemaDNGvel indított a váz, aztán a firmware updatekkel elvették, lett BRAW, de a BRAW az partially debayered és pár pixel peeper bebizonyította hogy "egy szar" a CinemaDNGhez képest. Viszont a ProRES RAW az közel CDNG....Azért megjegyzem, ezek fantasztikus dolgok, de jelenleg a Nikon Z6 III amivel fotózni is lehet 1700 EUR , tudja a ProRes RAWot a Nikon NRAW mellett, a Canon R5C ami ugye 8K 60 RAWot tud fullframen, meg 2240 EUR...
Persze csóró magyarnak ez is rengeteg pénz.
iPhonet kell venni. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Tényleg brutális, majdnem annyiba kerül 3 obi mint normálisan 1.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Pontosabban chroma smoothing nincs és fontos hogy sima Panasonic S5-el.
Az S5 II viszont valószínűleg érintett -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem a zajszűrt chroma az alapvető probléma hanem a chroma mosás. 4K 422 felvételnél illene lennie 1080p-nyi színinformációnak. Ha megnézed a fenti példámat ott 720p-nyi szín sincs.
A node treet meséld el, hogyan nézed a chromát. Fontos hogy a grade nélküli fileon nézd, mert egy LOG-REC konverzió hamis adatok fog mutatni -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
inkább te mutasd a node treet hogyan tudod megnézni, én évek óta Taranis DCTL-jét használom erre a célra ami a Y / CB / CR csatornák jelét tudja külön külön mutatni. És a CR a legtömörítettebb minden kameránál
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
egy lombos fa nagylátóban szépen megmutatja
Csináltam neked egy rendkívül izgalmas és érdekfeszítő videót a témában
Egyébként ezt lehet látni:

A két oldal szaturációja megegyezik!700D-vel lőttem RAW-ban 3K-ban, MLV appban konvertáltam ProRes 422HQ SLOG3-ba. Az egyik videó kapott egy durva chroma mosást már az MLV appban.
A OnePlus most nincs itthon, ott h265 felvételnél is tudnám állítani mennyire mossa a chromát. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Megtartotta magának a titkot, de mondta hogy elég problémás, mert service módban kell trükközni a kamerával. Szóval nem csak ilyen SD kártyára felmásolom azt annyi.
Kértem tőle hogy csináljon előtte/utána tesztet, de nem tette bele az energiát, meg épp csupaszok voltak még a fák, nem nagyon volt mit filmezni.Kár egyébként hogy elcseszték a chromát, előtte olyan volt mint a sony, zajmentes de részletgazdag.
A Hero 7-en a 2.7K 60fps a legjobb választás, mivel szinte megegyezik a 4K60-al a képminőség, de könnyebben szerkeszthető.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Taranis aki nagyon chroma mániás ő tapasztalta az S5 II X-el, aztán utánajárt (meg a rollbacknek is) és kiderült hogy az S5 és az S5 II is érintett bizonyos firmwarektől kezdve.
Azóta méginkább canon fanboy, mert az R6 IIje és az R5C-je patika. Illetve zajos mintállat, de legalább a chroma jó.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Speeedfire
üzenetére
Olyan mintha valami extra szín szűrő lenne rajta. Az uccsó felvétel egyébként jól néz ki.
Használd a gyári appot a blackmagic helyett, ez alapján, mert a stabi is pocsék. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Olyan 150-ben húznám meg a felső határt (viszont használt piac is játszik) és kellene tele kamera, mert használja.
Ezt jelenleg kb csak az S23 ugorja meg, de ott legalább belefér nagyobb tárhelyes. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ez most egy olyan komplikált szituáció, hogy a OnePlus 8 Pro a gyereknek a "mesenézős", nekem meg a "raw videós" telefonom. Asszonynak van egy Huawei P30-a amire 2022ben jött utoljára biztonsági frissítés, ráadásul csak android 10 és szeretném ha váltana, de nem akar nagyobb telót. Mégis adja magát hogy próbálja ki a OnePlust, Android 15tel hogy működne e neki. Kb olyan hogy kicsi de jó (és 3 kamerás) android nincs is jelenleg a piacon a Galaxy S23-24-25 kivételével.
De azon kívül hogy nem akarja, még a kamera se működjön rendesen, nagyon hendicappel indul az elképzelés
Egyelőre 2 percet nyomkodtam a GCAM-et, így hogy custom rom miatt minden funkciót elér, gyártói megkötés nélkül, jónak tűnik.
iPhone teljesen ki van zárva "mer csak". Pedig airdroppos arany élet lenne.Nekem meg ideje lenne már végre csinálni egy OnePlus vs iPhone videó tesztet.
-
Tuninger
Topikgazda
Hosszú hosszú idő után nekiveselkedtem és felfraktam egy custom romot a OnePlus 8 Prora (Android 15, LineageOS)
sokkal stabilabb a motion cam, 4K 30 fps raw stabil, nincs framedrop (gyárival 20 mp után, roottal 38 mp után dobál), 4 percig viszi drop nélkül a directLOGot is, a 4K 50 fps raw is stabil kb 1 percig.
egy topicidegen kérdés, de hátha valaki irányt tudna mutatni: kellene nekem egy olyan app, amivel portré módos fake dofos fotókat tudok lőni a telóval. A custom rommal sokat nyertem a raw video oldalon, de rengeteget vesztettem a multiframe analizálós fotó oldalon. Olyan kamera appom van amin mindent lehet állitani, csak épp a gyári app “mindent megoldok helyetted” funkciója, és a kamu background blur hiányzik
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Nekem 3 éve pihen a polcon a 700D (ugyanaz mint az eosm), abból szerintem az utóbbi 1.5 évben 2x ha hozzányúltam, de tudom hogyha eladnám, bökné a csőrömet hogy kell egy raw képes gép

-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Khaosz55
üzenetére
Inkább utólag korrigáld ha az minden teszten kielégítő eredményt adott. Ha kamerán állítod az expót minden szín elmászik, hiszen nem LOG-ban veszel fel, így lehet az alexpós felvételt még többet kell masszírozni utólag.
ennyit arról hogy a hero 8 meg sötét volt, most az lesz a nyertes out of cam
-
Tuninger
Topikgazda
-
Tuninger
Topikgazda
A metaboned még rosszabbul dokumentált, hiszen a csóróbbja használ adaptert, azok meg nem fizetik ki a metabones felárát..
vagyis ez is hasznos info, rakhatnál fel pár cdaf video samplet, mennyire használható.de nem az volt hogy az a7c elment és most csak fujijaid vannak? Már elvesztettem a fonalat
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Elvileg létezhetnek a valós életben olyan színek amik túllógnak a REC2020-on, ha jól tudom ezért kellett váltani.
Meg azért mert bele akar kóstolni a fuji a cinema világba
Egyébként egészen odáig amíg nem nézed meg a RAW-ban kieső anyag színeit a kamerából nem is látod mi hiányzik. De akkor viszont mellbe vágó...
Mondom ezt úgy, hogy én kevésbé vagyok érzékeny a problémára.. -
-
Tuninger
Topikgazda
Az elegáns zoomot legolcsóbban vagy egy handycammel, vagy egy Sony 18-105 F4-el tudnád megoldani, ami Powerzoomos és APSC módban szépen működne az A7-en, használtan kb 120k.
Irígyellek, mások egész csapatot visznek ilyen melóra, te meg egyedül lehozod és elteszed a másik 5 ember pénzét. Gazdagság van itt kéremszépen.
Az egyik kedvenc epizódom jut eszembe rólad a Tom és Jerryből:
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Voltak érvek mindkét oldalon, én vártam és továbbra is várom a te bizonyításodat. Az utolsó két hsz nem tartalmazott érdemi előrelépést.
-
Tuninger
Topikgazda
Sajnálom hibavissza, Stauffenberg, csak hergeltétek egymást, töröltem mindkét hozzászólást.
-
Tuninger
Topikgazda
Be van kapcsolva az iGPU a biosban? Ha nincs dedikalt csak igpu akkor frissek a hozza tartozo driverek? Ha davinci resolve es van dedikalt gpu akkor a beallitasokban allitsd be hogy a decodinghoz az igput, az encodinghoz a dedikaltat hasznalja.
10 bit 420 teljesen elég fujihoz, semmit sem ad a kepminőséghez a 422 a chroma smooting miatt
-
Tuninger
Topikgazda
Minden képstílust érint a probléma, csak LOGnál a leglátványosabb.
Az hogy szép telt színeket tudsz előcsalni megfelelő beállítással, az nem jelenti azt hogy ne hiányozhatnának árnyalatok.
A 8 bites a6300zam több (szín)árnyalatot tartalmazott logban mint az X-T3 10 bit logban. Ettől még a sonyn előhozható volt a sávosodás, a fujin nem.Ne feszülj rajta, a fujinál inkább az AF idegessége vagy a stabi rángatása a probléma mint a chroma mosás. Szép képet ad és részletesség is pazar. Az meg mikor hogy csal a dinamikával, az meg kb senkit sem érdekel. Pláne hogy te nem is logban lősz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Elektromos autók - motorok
- Megkérdeztük az AI-t: milyen érzés, amikor megreguláznak?
- Reagált a leégő Ryzenek ügyére az ASUS
- Milyen program, ami...?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Canon EOS 1300D gépek objektívekkel ( 3300 / 13700 expo )
- Panasonic Lumix DC-FZ10002, DMC-FZ300, DMC-FZ200, HC-VX11
- DJI OSMO Mobile SE stabilizátor
- Canon EOS 90D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM + Canon EF 50mm f/1.8 STM + 2 akksi
- Kamera objektív szűrők - UV, Polár, ND - 49, 55, 67, 72, 77, 82 mm
- Apple iPhone Se 2022 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPad A16 128GB, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

"