Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
"Tegyük fel, a jobb érthetőség kedvéért, hogy létezik Isten. Tegyük fel, mivel keresztény vagyok, hogy ez a keresztények Istene, és nem személytelen erő stb.
És tegyük fel, hogy többek között azért is nevezzük Istennek, mert minden tudásban és képességben jóval felettünk áll.
Nos, ezek után, el tudod képzelni, hogy te odaállsz, megvizsgálod az összes vallást, majd ráböksz pld az Istenre, és azt mondod, ez tetszik nekem."Nem, ezek után nyilván nem lehetne csakúgy rábökni valamelyikre. De épp az a lényeg, hogy az ember a választás során úgy áll oda választani, hogy az első "tegyük fel" részt ő még nem ismeri. Nem tudja, hogy létezik Isten, se azt, hogy Ő az egyetlen mindenek felett álló. Megismer pár lehetőséget ami lehetőségként van tálalva nem pedig bizonyított tényként. Majd amelyikkel ő szimpatizál azt választja. Persze a későbbiekben rájöhet, hogy ez tévedés volt és választ másikat, de akkor legalább megadjuk neki a reális választás lehetőségét.
Nekem pl kifejezetten tetszik a Buddhizmus már amennyit eddig megismertem belőle. De annak idején kb annyit tudtam róla, amennyit a filmekből lehetett és kb egyenlő volt a szerzetesekkel.
A másikra válaszolva.
Nem mondtam, hogy kötelező volt a hittan. Csak azt mondtam, hogy nem volt választás. Persze így most ez számomra is félreérthetően hangzik. De nem azért nem volt választás mert muszáj volt járni. Persze lehetett választani, hogy akarok-e hittanra menni vagy sem. De ha már hittanra akart menni valaki, akkor annak kereszténységet oktattak nem mást. Ott nem volt lehetőség választani, mert csak a kereszténység volt.És én se azt mondom, hogy most akkor tanítsunk minden nagyobb vallást általános iskolában. Szó sincs erről. Csupán ismertessünk, hogy ha az illető eljut abba a korba, dönteni tudjon.
@Viszlát:
Igen, az elég szomorú, hogy keveredik a politikával. Nyilván azért mert így több embert győzhetnek meg. Nem pedig azért mert a keresztény értékeket akarnák terjeszteni. Véletlenül sem. Engem ez a rész nagyon idegesít. Hogy arra használják fel az adott vallás nevét - mert mást sajnos nem nagyon - hogy választókat nyerjenek. De ez már tényleg elmenne politikába.
Most olvasom, ezt később te is leírtad.
"a gonosz karhatalom hittanra kenyszeritett gyerekkent, megis magasrol tesznek a vallasukra meg Istenre, pedig hat szegenyek befolyasolva voltak, raadasul az en adombol!"
Épp ez lett volna a következő. Ha szabad a választás, könnyen lehet, hogy "jobb keresztények" lennének. Igaz lehet kevesebben.
Ami meg az adót illeti én versenysportra se költenék egy fillér állami pénzt sem. De komolyan, dühítő mikor hallja az ember, hogy a Vasas 100 milliós gyorssegélyt kapott az államtól... Ki az a Vasas? Mért jó ez nekem, mint adófizető polgárnak? Szal érted... De ez már nagyon off. -
félisten
"Hanem egy palettából válasszon valaki, olyan szempontok alapján, ahogy bármilyen árucikket esetleg szolgáltatást szoktunk."
Ezt te akarod így beállítani.
Szerinted valaki azért lesz mittomén pl. keresztény valamelyik muzulmán országban, hogy végre ehessen röfit? Nevicceljünkmár...Azért 20-30 év alatt elég sok változott.
További változások várhatóak az internetnek köszönhetően."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
kymco
veterán
-
kymco
veterán
válasz D1Rect #15053 üzenetére
Az a gáz, hogy pont a muzulmán példa az, ami nem a szabad választáson alapul. Szinte az összes ilyen államban az életével, egzisztenciájával, családja életével játszik, aki kereszténnyé hitre tér a muszlim hitről.
Ott, aki így választ, nagy áldozatot vállal fel a hitéért.
Itt, a ny. európai világban (é. amerikai is) a vallás a nagy többségnek szolgáltatás a természetfeletti igények kielégítésére. Kíváncsi lennék, hogy hányan vállalnának életveszélyt is a döntésük mellett. Szerintem nem sokan.
A templomokba is sokszor a fiatal párok esküvői szolgáltatást akarnak vásárolni maguknak, illetve keresztelői szolgáltatásban akarják részesíteni a gyermekeiket. Miközben az áldás nem szolgáltatás.
A világ szeretné, ha Jézus is eggyé válna a vallási szolgáltató kisiparosok közül... Ezt tudja ellenőrizni, tudja felügyelni, tudja számon kérni, ez az, ami beleilleszkedik a fogyasztói társadalom világába.www.refujvaros.hu
-
mefistofeles
addikt
..nagyon nem tetszik neked ez a "palettából választás" dolog...
Csak azt nem értem, hogy miért ágálsz ellene mikor lépten nyomon hangoztatod, hogy Isten talál ránk, nem fordítva....
Tudom, hogy én egy alsóbbrendű ösztönlény vagyok (te fogalmaztál így egy hozzászólásodban a nem keresztényekről) de fel nem fogom, hogy ha valóban létezik Isten aki ugye mindenek feletti hatalommal és bölcsességgel rendelkezik akkor egyáltalán miért van Isten által megtalált és meg nem talált személy a földön? Akit megtalált (mint pl. Te) azok valami kiválasztott kasztot alkotnak? Mitől vagy te különb (azt leszámítva persze, hogy keresztény vagy) mint én? Hidd el nyitott vagyok mindenre és szívesen hiszek bármiben HA TUDOK BENNE HINNI de nekem pár embertársam leírása arról, hogy ez milyen jó és csodálatos az KEVÉS!Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
félisten
"Az a gáz, hogy pont a muzulmán példa az, ami nem a szabad választáson alapul."
Igen, pont ezért hoztam, hogy leessen közel sem arról van szó mint amikor bemész egy pulcsiért a boltba. Ezért ne is állítsd be így.Az, hogy valamilyen okból "hitetlenek" akarnak templomi esküvőt, meg keresztelőt teljesen más téma, mint az, hogy valaki saját meggyőződéséből választhasson vallást.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
kymco
veterán
válasz Dany007 #15051 üzenetére
Hittan azért van, mert van, aki esetenként megküzd az igazgatóval, megküzd a tantestülettel. Általában nem az iskola "szolgáltatása". És szvsz választási lehetőség a "nem járok hittanra". Radnótinak nem volt választása, mikor puskatussal megbökték, hogy indulj zsidó.
Valóban félreérthető voltál.
Nem tudom mi a helyes megoldás. Keresztényként úgy látom, hogy bárhogy tanítod a gyereket bármire, a saját döntés nem kerülhető el. Egyrészt felesleges rettegni attól, hogy agymosott keresztény zombikká válnak, mert nem ezt mutatja a valóság, másrészt jóval több időt töltenek sokkal nagyobb agymosást végző kurzusokon (VV, Éden, facebook és társai).
Ugyanakkor keresztényként, Jézust megismerve jó lenne, ha mindenki megismerhetné Őt, nem olyannak, amit a képzőművészet sugall, hanem olyan szeretettel rendelkező barátnak, aki önfeláldozó módon segít abban, hogy ne vesszen el senki.www.refujvaros.hu
-
-
kymco
veterán
válasz mefistofeles #15056 üzenetére
Nem rád értettem az ösztönlény fogalmát, és még csak nem is a keresztényekre. A következő mondatomból ki is derül, hogy valójában magamra gondoltam a megtérésem előtt. De köszönöm, hogy lehetőségem van a félreértés tisztázására.
És nem tartom többnek magam nálad...www.refujvaros.hu
-
mefistofeles
addikt
Hát ha ennyi a válaszod a hozzászólásomra (a személyes dolgokon kívül nem válaszoltás -meg sem próbáltad- semmire) akkor köszi! Nem tartom magam rendkívüli elmének de ha valaki kerüli a kérdéseimre a választ azt nem tartom túl hitelesnek!
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
mefistofeles
addikt
-
Crystalheart
őstag
Tartózkodhatsz is, csak az nem vélemény. A hittan szükségességéről vagy fölösleges voltáról volt szó, én pedig amellett érveltem, hogy pont a modern világban való szabad választás miatt fölösleges (ekképp az erkölcstan szintén), és csak elveszi az időt más, fontosabb, lényegesebb tantárgyaktól.
-
kymco
veterán
válasz mefistofeles #15063 üzenetére
Most ennyire futja, család, akvárium tisztítás, szülinapi buli, egyebek... majd később... Egyébként nem vagyok több, mint egy átlagos ember, nem tartom magam többre, de kevesebbre sem.
www.refujvaros.hu
-
AssAssynn
őstag
Ezt az A,B-s példára nem tudom miből következtettél. (:
Igen, van olyan, hogy le van írva, hogy az emberek mit mondanak Istennek, vagy, hogy a próféták, hogyan beszélgetnek Vele, azonban ez még nem jelent semmi rosszat, hiszen az ember kapott értelmet arra, hogy ezt megtegye, s az ilyen helyzetekből láthatjuk, hogy ennek mindig van következménye. Tehát Isten vagy megválaszolja a kérdését, vagy így, vagy úgy tesz valamit. Magyarán azt amit az ember mondott, nyilván a saját fejéből mondta (legtöbb esetben), de ezt Isten felhasználta arra, hogy ezzel is tanítson bennünket, s ezért is irattatot meg az a párbeszéd. Azt is Isten mondta ezeknek a "szentíróknak", hogy írják le ezt is.
Arra pedig ne vegyél mérget, hogy nem tollba mondja.A második bekezdés pedig "no comment"...
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
kymco
veterán
válasz Crystalheart #15065 üzenetére
Erkölcs nélkül a leghasznosabb tudás váluk a legveszélyesebbé, ne becsüljük le a szerepét. És mivel a családok jelentős része nem működik jól, valakinek ezt tanítani kellene. És nem tartózkodom, csak én sem tudom pontosan, hogy mi a jó megoldás.
[ Szerkesztve ]
www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz mefistofeles #15064 üzenetére
Olyan ösztönlény voltam, mint sok körülöttem lévő, akiket szinte csak az érdek vezérelt. Az, hogy mássá lettem, bár izgis lenne vele nyomulnom, de nem az én érdemem. Nem lettwm különb, mert amiben más vagyok, Neki köszönhwtem.
www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz mefistofeles #15056 üzenetére
Azért beszélek ellene, mert azt a hamis biztonságérzetet kelti, hogy aki választ, az ural. Valójában pedig nem vagyunk annak az ismerenek a birtokában, hogy valós döntést tudjunk hozni.
www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
-
Dany007
veterán
Lehet, hogy nálunk ilyen volt. A körülményeket nem ismertem. Arra viszont tényleg emlékszem, hogy órák után volt. Tehát nem beiktatva az órarendbe hanem az után.
Igen az választási lehetőség, hogy nem járok vagy járok. De ha valaki járni akar, akkor azon belül már nincs választási lehetőség, mert csak egy van. Kicsit olyan, mint az egypárt rendszer. Elmehetsz szavazni vagy nem. De ha már elmész csak egy hely van amit ikszelhetsz.
Én se tudom mi a megoldás, de a 15068-as-hsszel teljesen egyetértek. Az erkölcs az ami megmutatja nekünk miképp kell felhasználnunk a megszerzett tudást. Erkölcs nélkül hamar káoszba fulladnánk vissza őskori szintre. Bár megjegyzem, többször is megtettem, hogy a kereszténységnek erkölcsi tanítás részével sose volt bajom.
Viszont ahhoz, hogy az ember egy valláson keresztül próbáljuk jó erkölcsökre nevelni, ahhoz kell más is, nem csak tiszta erkölcsi tanítás. Kell a tudat ha "nem jól viselkedsz" akkor azért büntetés jár. Meg hogy valaki mindig figyel "fentről". Így nem lehet kibújni a felelősség alól. Tehát csak úgy lehet érvényt szerezni ezeknek az erkölcsöknek ha adunk hozzá egy olyan "személyt" ami képes bármire és mindig tudja mit csinálsz. Ez lenne Isten. Példázzuk a hatalmát, a nagyságát a mindenhatóságát. Így tudatjuk az emberekkel, hogy senki se tud kibújni alóla. Inkább jobb ha betartja az erkölcsi tanításait. Amik amúgy jók, hiszen Ő teremtett mindent és mindenkit, tehát tudja mit beszél. Az emberbe amúgy is kell a félsz, a gátlás. Hogyha az van akkor a pokolra kerülhet. De ha nem, akkor meg akár a Mennybe is!Szóval arra akarok kilyukadni, hogy az erkölcsi tanításhoz sajnos szükség van olyan dolgok magyarázatára amiben hinni kell, mert bizonyítani nem lehet.
De erre igazából a szülőnek kéne tanítani a gyereket. Ami persze tudjuk sok esetben nem működik. Mindegy, megoldást én sem tudok de talán mindenkinek jobb volna ha az egyén eldönthetné melyik vallást szeretné jobban megismerni.
Amúgy nem semmi, ahogy képes vagy a hátadon vinni a topikot. Már évek óta. És remélem, hogy ezeket a vitákat nem veszed személyesnek. De az enyémet, se másét. Bár nehéz ilyet mondani amikor az ember vallásáról van szó. De a vitánk egyáltalán nem ér annyit, hogy neked ezért bármiféle rossz érzésed, rossz napod legyen. Csak véleményt ütköztetünk. De nem jó látni ahogy mindenki "neked" illetve a vallásodnak esik. Ennyit tényleg nem számít az én véleményem sem se másé. Csak azért mondom, mert én sokszor agyalok ezeken a fórum után is. Akár napokig is. De egy mélyebben vallásos ember ez biztos jobban érinthet. Na, most nem tudom mit akartam ebből kihozni, remélem azért érthető.
-
félisten
Mások meg abban bíznak, hogy Mohamed a tuti, vagy még várják.
Nekik ez ugyanolyan bizalom, amit te hamis biztonságérzetként jellemzel.(#15074) kymco: Most én rágugliztam a "newages rendezvény"-re, de nem találtam meg a programban a "jópénzért bármelyik vallás felvétele" pontot.
Ez nekem hasonló sztereotípiának tűnik, mint amivel sokszor a keresztények felé fordulnak.A vallásszabadságba beletartozik az egyenlőség is a tanok terjesztésében és gyakorlásában.
Nem csak annyi, hogy nem törnek érte kerékbe."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Crystalheart
őstag
Nem az erkölcs fontosságát firtatom, hanem a tanítás hatékonyságát.. Erkölcsöt nem lehet tanórán közvetlenül tanítani olyannak, aki nem vallásosan elkötelezett, és neki is sokszor csak a túlvilággal való riogatás árán. Gondold végig, a rossz gyerek majd nem gúnyolja ki a gyengébbet, vagy a tanárt, ha órán azt mondják neki, hogy az nem erkölcsös? Mi több, dacból még rátesz pár lapáttal. Erkölcsöt jó példával lehet mutatni, és esetleg közvetetten, indirekt módon, például a retorika órán komoly - persze az adott korosztályhoz igazított - kérdésekről tárgyalni. Ezért tartom egyenest károsnak az erkölcstant, mint olyat.
-
dezz
nagyúr
"Tegyük fel, a jobb érthetőség kedvéért, hogy létezik Isten. Tegyük fel, mivel keresztény vagyok, hogy ez a keresztények Istene, és nem személytelen erő stb."
Itt kezdődnek a bajok... A békétlenség a valójában ugyanazt az Istent, de máshogy, más "körítéssel" tisztelők és szeretők között! Sőt az egyéb vallások és világképek követői felé is, akik nem fogadják el ezeket a kreált istenképeket!
Ez a valódi Istentől (ami nem emberi személy-szerű valami, de nem is csak egy fizikai erő, mint pl. a gravitáció) való eltérülés...
"És tegyük fel, hogy többek között azért is nevezzük Istennek, mert minden tudásban és képességben jóval felettünk áll."
Arra a valakire gondolsz, aki leszállt Noé elé?
Megjegyzem, ennyi erővel akár Lucifer is lehet! A bukott angyal, aki az emberek felett áll, de Isten munkájának tönkretételére törekszik...
(#15067) AssAssynn: Nem csak olyan van leírva, hanem az emberek saját véleménye, döntései is.
"Arra pedig ne vegyél mérget, hogy nem tollba mondja."
Amikor egy hang tollba mond valamit, akkor az őrület, nem Isten. Főleg, ha azt mondja, hogy ölj! Márpedig az Ószövetség istene elég sokszor mondta ezt...
Apropó, nem furcsa egy kicsit, hogy az Ó- és Újszövetség Istene szinte teljesen más...?
"A második bekezdés pedig "no comment"..."
Látod, ez a no comment... Aki igazán lelkiismeretesen keres, az számba veszi ezeket a lehetőségeket is...
[ Szerkesztve ]
-
had423
aktív tag
Azt még tisztáznám mindenkivel, hogy nem elég a Biblia szerint erkölcsösen élni. El kell fogadni előtte Jézus áldozatát, hogy meghalt érted. Az egész nem az csak, hogy jó emberként élünk, betartjuk a 10 parancsolatot stb. (nyílván ez fontos)
Isten meg is áld ezekért. Megsegít nehéz időkben, irányt ad, meggyógyít.
"Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit." Zsolt 37,4
Aki ezt nem veszi észre az életében, az nem igazi keresztény, csak a statisztikában.
Egyik napról a másikra gyógyulnak meg halálos betegségből hívők, mert hisznek. Saját életembe is voltam már tanúja hasonlónak.
Ez az ami miatt rendíthetetlen hitem. -
Crystalheart
őstag
válasz had423 #15079 üzenetére
"Egyik napról a másikra gyógyulnak meg halálos betegségből hívők" - Akárcsak az ezoizéktől (sicc), vagy néhanapján a semmitől, akarattól, ételtől, akármitől is.
"El kell fogadni előtte Jézus áldozatát, hogy meghalt érted." - Én hit nélkül is elfogadom, akárcsak a többi mártír szándékát is.
Egyébként akárhogy is, nekem szimpatikusabb az, aki nem a túlvilág poklától való félelem (avagy opcionálisan a túlvilági jólét iránti vágyakozás) miatt erkölcsös és jó, hanem csak úgy.
-
kymco
veterán
válasz Dany007 #15075 üzenetére
Köszönöm a z offtopic részt, jól esett. Néha szélmalomharcnak érzem, hogy folyamatosan azt kell bizonygatnom, hogy nem vagyok gyökér, aki megijedt a villámtól, és hinni kezdett a természetfelettiben. Évek kellettek, és lehet, hogy még kellenek ahhoz, hogy helyesen tudjam ezeket kezelni mind a fórumon, mind a fórumozást követő időszakaimban.
Ha fullra tele vagyok a fórummal, akkor hónapokig ignorálom magam. De azért olvasgatom akkor is.
Az erkölcs tanításához is szeretnék hozzászólni. Van létjogosultsága a világi erkölcs tannak, gondolom azt úgy, hogy megtapasztaltam, igazi változás Istenen keresztül történhet.
Voltak, vannak olyan ismerőseim, akik magas mércét állítanak nekem az erkölcs szempontjából úgy, hogy semmilyen világvallásnak nem követői.
Ők tanítanak arra, hogy van olyan erkölcs, ami nem félelmen alapul, nem a büntetés tartatja be a törvényt, hanem egyfajta belső tartás. Egy határozott én tudat, nem önzésre épülő, hanem egyfajta elv: "tudom, ki vagyok, és ebben és ebben semmi pénzért nem fogok részt venni, mert nem tudnék utána szembenézni magammal."
Ez nekem azt tanítja, hogy a törvény tisztelete beépülhet a jellembe.
Egy világi filmben hallottam, a gondolataink szavakká formálódnak, a szavak tettekké válnak, a tettek szokásokká, a szokások jellemmé. Fontos, hogy min gondolkozunk....
Az erkölcstan számomra ezt a gondolkozást jelentené, ami jellemet formálhat.
De nem tudok kibújni abból, hogy keresztény vagyok. Az Isten szerinti erkölcsös élet nem azon alapul, hogy tudom, hogy lát és ha rosszat teszek, megbüntet. Nekem az erkölcs azt jelenti, hogy ez a hálám Isten felé, a szeretetem megnyilvánulása az Ő szeretetéért, és Jézus önfeláldozásáért.
Nem félelem, hanem hála.
A két etikában az a közös, hogy csak akkor tartós, és csak akkor van értelme, ha belénk kerül. Nem kívülről hangoztatott elvárások maradnak, hanem a belső értékrendszer része. És akkor nem a félelem tart meg etikus életben.Hozzá kell tennem, hogy ez csak azért lehetséges, mert Isten ezt előkészítette számunkra, és nem csak a hívők számára. Én a nem hívő ismerőseim erkölcsösségében Istent fedezem fel, még ha nem is hisznek egyelőre benne.
www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz D1Rect #15076 üzenetére
Lehet, hogy a világ nagyobb még a google-nál. Talán még nem tartunk ott, hogyha nem szerepel a google találati listájában, akkor nem is létezik.
Több konkrét élményem van ezzel a vallási markettel kapcsolatban, az egyik egy nemrég meglátogatott ásványbörze volt. A feleségem (ez itt a reklám helye) gyöngyfűző, az ásvány természetes alapanyaga alkotásainak. A leggazdaságosabban ilyen börzéken lehet elérni. De ezek a börzék egyben a hitek-hiedelmek vására is. Vannak jósok, aura fotósok, ásványokkal egészséget teremtők, sorsot formálok, füsttel, kereplővel, gonoszt elűzők. Hihetetlen, de a börze kb fele ilyen sarlatánok tömegéből állt. Akik békességet, örömöt, sikert, jövőt árultak nagy buzgalommal.
A másik élményem egy videó felvétel egy amerikai vásárcsarnokban készült, ahol konkrétan a new age jegyében a vízöntőhöz kapcsolódva mindenféle szolgáltatás elérhető volt a vudu babáktól a bájitalokig, a jövőt befolyásoló meditatív gyakorlatoktól a sikereket hozó amulettekig minden elérhető volt.De az is érdekes, mikor megjelenik nálunk egy pár, és meg akarja kereszteltetni a gyerekét, és meghallja, hogy azért el kell járni, elmegy máshoz, mert ott kevesebbet kell "fizetni".
www.refujvaros.hu
-
félisten
-
dezz
nagyúr
Az Ószövetségben egyértelműen Úr = Isten ("az Atya").
Fiú = Jézus. (Szerintem egyébként minden ember: mindenkiben ott van Isten, csak a legtöbben el vannak határolódva. A legtöbb hívő is...)
-
Crystalheart
őstag
Ezen analógia szerint a Pokol létezése, avagy létezésének elmélete, vagy ugyanígy a Mennyé, fölösleges is volna, hiszen hálát ezektől függetlenül is lehet érezni, legyen a tárgya... bármi is. Ezzel szemben a legtöbb hívő nem akar pokolra kerülni, közvetlen vágyaik közt szerepel a mennybe jutás, és ez a cél jobban érdekli őket, mint az út maga. Ez kissé visszatetsző.
Amiről egyébként én beszélek, az egy olyan erkölcsösség, amikor egyszerűen a társadalom, azaz a család és művészetek iránti mély szeretet hajt, és még csak az sem feltétele, hogy helytelen cselekedet esetén bűntudat mardosson, egyszerűen a jót, a hasznosat, az építőt helyezi előtérbe, mert így ésszerű, így logikus, így van értelme. Nem konkrét dogmák és szabályok hajtják, így egyes pontokban talán ellent is mondhat az elképzelése az adott ország szokásainak: a maga értékrendszere teszi az egyik legmintásabb emberré. Különböző szinteken, különböző tudatossággal és hatékonysággal, de léteznek ilyen elmék. Ám ezt tanórán nem lehet megtanítani, ennek a világlátásnak meg kell ragadnia, el kell bűvölnie, hogy természetes reakcióvá váljék. Mi több, ha kötelezően tukmálnák, a reményteli diák is ellenállna, és csakazértis csínyeken törné a fejét, amivel jól kitolhat az erkölcstan tanáron. Ilyen szempontból a vallás egyszerűbb, a tanítás arra alapoz, hogy a Biblia történetein keresztül demonstrálják Isten hatalmát, mindenhatóságát, a bűnök kegyetlen következményeit, a Poklot és a mennyet. És még ha ki sem mondja soha, ha más motiváló erőnek is tulajdonítja a maga erkölcsösségét, egy keresztény sem akar Pokolra kerülni, ez mindenképp egy visszatartó erő. Ezért sok, amúgy elvetemült egyén esetén valóban hatékonyabb, mint bármi más, így nem hívő szemmel is jócskán van létjogosultsága. (Na igen, a királyok megtérése is gyakrabban volt politikai döntés, mint etikai.)
[ Szerkesztve ]
-
AssAssynn
őstag
Igen, van az embereknek saját döntése, véleménye, de ez még nem zárja ki azt amit írok, ugyan az igaz erre is.
A "tollbamondásról" röviden:
"Most pedig menj, és írd föl jelenlétükben egy táblára, jegyezd föl egy könyvbe, hogy megmaradjon mindvégig örökre szóló okmányként!" (Ézs 30,8)
"Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Írd le magadnak egy könyvbe mindazokat az igéket, amelyeket kijelentettem neked!" (Jer 30,2)
"Az efezusi gyülekezet angyalának írd meg..." (Jel 2,1)Egyébként nem is értem, hogy mondhatsz olyat, hogy ez "őrület, nem Isten", amikor azt sem tudod pontosan, hogy ez, hogy történt. El sem tudod képzelni, hogy milyen az, amikor egy prófétának látomása van, vagy amikor Isten beszél hozzá.
Természetesen nekem nem volt ilyen, ezért én sem tudok pontos leírást adni, de te úgy beszélsz őrültségről, hogy nem is ismered.Az Ószövetség Istene pedig ugyanaz, mint az Újszövetségé, tekintve, hogy csak egy Isten van, s mint már a másik témában is kifejtettem, az ó-, és az újszövetség között folytonosság áll fenn.
A "no comment"-hez még csak annyit, hogy teljesen felesleges olyan dolgokon gondolkodnom, mint például, hogy mi lenne, ha szárnyam nőne és tudnék repülni, mert ez teljesen a valóságtól elrugaszkodott gondolatmenet, vagy más szóval álmodozás csupán. Ez igaz az általad felvázoltakra is.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
kymco
veterán
válasz Crystalheart #15089 üzenetére
A legtöbb hívő életében a pokol képe nem központi jelentőségű.
Pont a múlt héten hallgattam egy asszonyt, aki múlt rendszerbeli értelmiségként kemény alkoholista volt, már-már haldoklott, mikor utolsó esélyként elkerült egy keresztény csendes hétre. Szembesült a bűneivel, és nem akart elveszni, ezért abbahagyta az ivást, és fél évig az ítélő Isten lebegett a szeme előtt. Majd elkerült az élettársával Dömösre (az élettársa is rendszeres ivó volt), ami a ref. egyház alkoholistákkal foglalkozó eü. intézménye, és ott megismerkedett az evangéliummal, és megtért. A szabadulását, nem az Istentől való rettegés adta, hanem Isten el és befogadó szeretete. Több, mint tíz éve szabadok az alkoholtól a férjével.
A pokol üzenete nem a hívő embernek szól. A hívő ember már megmenekült ember. Tetteit nem az motiválja, ha rosszat tesz, akkor elkárhozik. A kegyelem nem az én cselekedeteimről szól, hanem Istenről. Hogy elfogad olyannak, amilyen vagyok, és a szeretete fog formálni az egész életemben olyanná, amivé teremtett eredetileg.www.refujvaros.hu
-
Crystalheart
őstag
válasz AssAssynn #15090 üzenetére
"El sem tudod képzelni, hogy milyen az, amikor egy prófétának látomása van, vagy amikor Isten beszél hozzá." - Pontos ismeretek nélkül pedig csak feltételezni lehet. Racionálisan pedig az őrültségnek nagyobb az esélye, mint annak, hogy Isten megszólít. Az adott próféta vajon honnan tudta, milyen az, amikor Isten megszólítja? Ma is vannak csomóan, akik ilyet hallucinálnak. De a fontosabb kérdés, a kívülállók, akik aztán összerendezték a Bibliát, honnan tudhatták volna, milyen az, és hogy mennyire hiteles, amit korábban mások, vagy akár ők maguk betettek?
Ez persze nem változtat a tényen, hogy a Biblia az emberiség egyik legfontosabb művészettörténeti, irodalmi, történelmi alkotása, ami az emberi világra - így vagy úgy - világra a legnagyobb hatást tette.
-
dezz
nagyúr
Ugyebár lényegében itt válik el az Izraelita vallás a Kereszténytől.
(#15090) AssAssynn: A saját véleményük, döntéseik és meglátásaik leírása nem tévedhetetlen.
Te ugyebár elhiszed, hogy szó szerint így történt, maga Isten szólt "le" emberi beszéddel és ilyen utasításokat adott, stb. Nos, nem várhatod el, hogy mindenki így tegyen. De látom, ezt te nem tudod elfogadni...
Attól, hogy per. def. egy Isten van, csak az nem látja a különbséget, aki nem akarja.
Ja, teljesen felesleges olyanon gondolkodnod, hogy esetleg nem szó szerint igaz minden a Bibliában...
-
Noddy
senior tag
Látom jól megy a topik
Egy valamit szúrnék be ide, Isten mindig hitelesíti a prófétáit, hogy meg lehessen különböztetni őket a hamis prófétáktól. Valamint hasraütés szerűen nincs az az idióta aki emberi írásokat másol úgy hogy abban egy betű hiba nem lehet különben elégeti és újrakezdi az egészet...
Ja még annyi, hogy Crystalheart véleményéhez, retorika erkölcs nélkül = Hitler, Sztálin, szép jövőkép... Az pedig hogy mindenki eltudja dönteni, hogy mi a jó és rossz = anarchia, még szebb jövő...
[ Szerkesztve ]
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
dezz
nagyúr
Azt mindjárt gondoltam...
A szó szerintet nyilván nem úgy értettem, hogy az utolsó betű szerint, hanem hogy nem átvitt értelemben, stb.
Megjegyzem, a vallástudósok is nagyon sok esetben átvitt értelemről beszélnek és azt mondják, a Biblia az igazi titkait csak annak fedi fel, aki tud a sorok között olvasni.
-
Noddy
senior tag
Az hogy a zsidók elégették a könyvet ha hibát vétettek benne az igaz. Nem tudom, hogy hoztad ide az átvitt értelmet. Csak ezzel is utalni akartam arra, hogy ők tisztában voltak vele, hogy az Isten szava és nem egy örült képzelgése.
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
had423
aktív tag
Nem vallástudósoknak kell azt megmondani, hanem hívő pásztoroknak. Azt hogy valakihez szólt isten, az akkoriban teljesen természetes volt sokak számára.
Crystalheart #15092
Az "egyik legfontosabb művészettörténeti, irodalmi, történelmi alkotást" őrültek írták?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest