Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#14951) Dany007 válasza D1Rect (#14950) üzenetére


Dany007
veterán

Uh nem nem vágom. A mém se ismerős... :S
Viszont valahol a Spectrumon láttam egy dokumentumfilmet valami olyasmiről amiben az volt, hogy az Alienek ősemberekkel párosodtak és úgy építettek be dolgokat a dns-ükbe... :Y Na ott kapcsoltam át a csatornát. Azért ezek a dolgok eléggé elcseszettek.

Én nagy vonalakban beszélek csak a témáról. Olyan dolgokról amiket a jelen tudásunk alapján következtetni lehet. A legapróbb részletekbe kár lenne belemenni mindenféle konkrét bizonyíték nélkül. A paradicsom, mint labor már egészen elmebeteg kategória. :) Ilyeneket már akkor állítson az ember ha van rá kézzel fogható bizonyítéka. Én nem esek ennyire túlzásba. De szerintem amit írtam az teljességgel elképzelhető és az esély is megvan rá, bőven nulla fölött.

(sorry, azt hittem ha már olyan gyorsan szerkesztek, akkor észre is veszed. :) )

(#14952) D1Rect válasza Dany007 (#14951) üzenetére


D1Rect
félisten

A párosodás eléggé kőkori megoldás. Sztem a génsebészet inkább illene a projekthez.
Persze csak akkor, ha a saját képemre akarnám formálni őket. :)

Melyik az elmebetegebb?
A paradicsom egy fantasztikus hely, ahol a mindenség teremtője csak úgy jön-megy?
A "paradicsom" egy kőkorszaki embernek megfelelően berendezett élőhely, ahova néha benéz az aki megalkotta a lakókat?

(#14953) Dany007 válasza D1Rect (#14952) üzenetére


Dany007
veterán

Igen én is azért kapcsoltam el egyből a csatornát mert ha idegenek látogatnának minket az őskorban, biztos, hogy lenne jobb megoldásuk is, mint a párosodás... :U

Nem maga a story elmebeteg, hanem az, hogy információ híján ilyen részletekbe menő következtetéseket találnak ki belőle. Tehát én csak annyit mondok, hogy elképzelhető, hogy az amit régen Istennek hittek, az voltaképp egy évezredekkel fejlettebb civilizáció volt.
Na de ebből nem tudom hitelt érdemlően levezetni azt, hogy a paradicsom egy laboratórium lett volna. :)
Szal értem mit akarsz kihozni, mindegyik eléggé elrugaszkodott a valóságképünktől.

(#14954) D1Rect válasza Dany007 (#14953) üzenetére


D1Rect
félisten

Szexxel minden eladható. :DDD

Amerikai a sorozat. Ott azért a kőkobakú fundamentalista keresztények az ilyeneken eléggé felháborodnak és remek reklám.
Igazából annyira nem is lényeg (mondjuk az "istenek" valahogy mindig az égből jönnek), hogy miket is írnak le.
Az alapvető kérdésekre (anyag létezése, univerzum keletkezése, természeti törvények létezése, stb) nem ad magyarázatot, se így, se úgy.

(#14955) had423 válasza kymco (#14949) üzenetére


had423
aktív tag

Napra pontosan csak isten tudja. De azért lehet körülbelülre rakni, prófétáltak erről.

bob.zxr:
Az is még érdekes lehet, hogy a biblia egyszer mikor a jövőről ír, akkor zsidók ezer tízezreit említi. Az ugye 10 millió. Akkoriban még nem igen tudtak elképzelni annyi embert, főleg úgy hogy még üldözve is voltak sokszor.
Pedig ma már 14-16 millióan lehetnek tudtommal.
Most mondj egy számot, hogy hányan lesznek a magyarok 150 év múlva. Magadtól nem tudnál.

(#14956) BoB válasza had423 (#14955) üzenetére


BoB
veterán

Ezt komolyan gondolod? Ezrek tízezrei annyira általános szám mint hogy milliók - na erről beszélek. A biblia már pontosan megmondja a számokat is. Több millió magyar lesz. 150 év múlva vissza lehet nézni és ha legalább 2 millió van akkor már lehet mondani hogy én megmondtam. Pedig akkor mér nem tudhattam.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#14957) Viszlát válasza Dany007 (#14947) üzenetére


Viszlát
addikt

Azért nem reagáltam, mert ez olyan szintű fikció, amivel szerintem nem érdemes foglalkozni alapvetően. Eleve, a kereszténységgel egyáltalán nem egyeztethető össze egy hozzánk hasonló (tökmindegy, hogy fejlettebb vagy sem) élet feltételezése, sőt. De egyébként is, egészen más megközelítésben foglalkozom/zunk akár a csipkebokros, akár az Éden kertes esettel.

Mert ugyanis például az első esetben baromira nem az a lényeg, hogy hogyan lángolt az a bokor, meg mit látott Mózes, sokkal inkább az, hogy mit mondott neki Isten. Igen nagy jelentőségű esemény, de a lényeg nem a manifesztáció milyenségében van.

Egyébként mindig érdekes dolgok történtek amikor a szellemi (nem lepedős huhogó lényekkel) világ materiális alakot öltött, vagy különböző módon materiális megnyilvánulásai voltak. Mivel a tudomány nem foglalkozik ilyen dolgokkal, azt gondolom hibás hozzáállás, ha tudományosan akarjuk megmagyarázni ezeket a jelenségeket. Persze, értem én, hogy a kevesebb tudással rendelkező ember Istennek (vagy isteni eredetűnek) tulajdoníthat olyan dolgokat amiket nem ért meg, nem tud felfogni, de soha, egyetlen ilyen esemény során sem az volt a lényeg, hogy milyen formában jelent meg Isten, a Fia, vagy valamelyik alattvalója az embereknek, hanem az, amit mondott.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#14958) had423 válasza BoB (#14956) üzenetére


had423
aktív tag

Azért nem egészen így van. Ott van az a "ha", ami a Bibliában nincsen.
És egyébként is 10 millió nem egy általános szám, ha jobban végig gondolod. Igaz még nem teljesen pontos, de ennek lehet az is oka, hogy áll még előttük egy háború. Az ottani helyzetet tekintve. Sőt lehet olvasni azt is hogy Izrael ellen milyen népek támadnak majd. Írták a törököket is (őseik nevén). Hát nem titok, hogy milyen fenyegetést írtak nem rég, szövetkezve más körülöttük lévő országgal.

(#14959) Dany007 válasza Viszlát (#14957) üzenetére


Dany007
veterán

Éreztem én, hogy ez az oka... :(
De ha csak az a lényeg, hogy mit modott, akkor nem teljesen irreleváns hogy azt Isten mondta-e vagy pedig egy fejlettebb civilizáció képviselője? Amúgy se lehet megállapítani ennyi infobol melyik volt.
De ez nem tudományos magyarázat hiszen nincs rá bizonyítékom. Csupán egy elképzelésem, ami számomra könnyebben emészthetővé teszi az egészet.

[ Szerkesztve ]

(#14960) Viszlát válasza Dany007 (#14959) üzenetére


Viszlát
addikt

Mármint mit? Mert a földönkívüli fejlett civilizációval megmagyarázva nem könnyebben emészthetővé teszed az Isten kérdést, hanem egy saját magad kedvére való változatot gyártasz. :)

Egyébként a fogalmakkal el lehet játszogatni, hiszen Isten egy földönkívüli lény (valami, amire nincs definíciónk), olyan hatalommal és tudással, ami messze meghaladja az emberét, sőt, milyensége miatt igazából össze sem lehet hasonlítani a kettőt. De ettől ő még az az Atya, aki mindezeket félretéve a szeretetével közeledik az emberhez és mindenféle technikánál fontosabb számára a kapcsolat helyreállítása. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#14961) Dany007 válasza Viszlát (#14960) üzenetére


Dany007
veterán

Nekem könnyebben emészthető, elfogadhatóbb. De ahogy mondod a lényegen persze nem változtat.

Az, hogy törődik velünk szitén nem mond ellent az elképzeléseimnek. Sőt. Egy fejlettebb civilizációnak nem sok negatív érdeke fűződhet hozzánk. Egyébként a fejlettebb civilizációból következik a fejlettebb kultúra és empátia is. Ennek egyenes következménye, hogy tanítja, okítja és vigyáz a fiatalabbra.

Az összehasonlíthatatlansággal is egyetértek. Hiszen 3-4000 évnyi kulturális, fejlettségi különbség hatalmas. Attól függetlenül a saját képére teremtett minket.

A technikát csak azért hoztam fel, mert sok helyen olvasni Isten tetteiről, amik még ma is túlszárnyalják a fantáziánkat. Viszont 3000 év múlva gyerekjáték lesz szétválasztanunk egy tengert.

Egyébként már majdnem azt hittem nincs benned kellő nyitottság. :) Pedig az elgondolásomban nincs semmi ami rossz fényt vetne akár a te hitedre vagy máséra. Nekem ez így "hihetőbb" ha ugy tetszik. De legalábbis az esély rá megvan.

(#14962) Viszlát válasza Dany007 (#14961) üzenetére


Viszlát
addikt

Ez nem nyitottság kérdése részemről, én örülök, hogy téged egyáltalán foglalkoztat ez a kérdéskör. Az más dolog, hogy egyelőre még érdekes elméletekkel próbálod meg magad számára felfoghatóbbá tenni ezt az egészet, de innen már csak egy lépés, amikor ezek helyett inkább az igazságot szeretnéd majd minél mélyrehatóbban a magadévá tenni. ;)

Remélem érted, hogy a Bibliára kell hivatkozzam, de a tudás- és hatalombeli különbség Isten esetében nem 3-4000, de még csak nem is több milliónyi év előny miatt van. Nehéz nekünk ezt akár nagyjából is felfogni, hiszen az idő rabságában élünk, de azt azért tudhatjuk, hogy az ő létezésének nincs kezdete és egész másként tekint az időre mint mi.

A tenger szétválasztását hogyan gondoltad? Gépekkel? Vagy az anyag feletti uralkodásról gondolod úgy, hogy x idő múlva az ember képes lesz rá?

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#14963) lao ce válasza Viszlát (#14960) üzenetére


lao ce
aktív tag

az, hogy isten foldon kivuli alap, hiszen benne van a definicioban: aki nem biatorbagyi (+- 20e km) az foldon kivuli ugye.

de, tegyuk fel hogy ugy volt hogy az idegenek idejottek szerepelni. feltetelezem a szandek az volt hogy kicsit boostoljak a civilizaciot.

szoval idejottek eloszor fajnemesitettek az embereket evaval meg adammal (akiknek a koraban mar vigan jarkaltak emberek az allatkerten... akarom mondani az edenkerten kivul is, mint az majdnem koztudott).
aztan idekottek es attereltek a zsidokat ugye, mert lattak hogy nem ugy mennek a dolgok ahogy ok azt elkepzeltek es a nemesitetteknek kifele all a szenajuk.
aztan taktikat valtoztattak es mikor utoljara idejottek akkor a a szeretet jegyeben probaltak szerepelni, hatha akkor osszejon a nagy emberi szeretet-szovetseg. aztan miutan (kozkivanatra) kivegeztek az emberek az uzenetkuldot es meg kellett gyogyitani a star trek kutyujukkel (harom napig nyomtak bele a dzsuzt mire talpra allt szegeny!), inkabb elhuztak a csikot (meg levetitettek egy diafilmet nehany haverjanak mielott warpra kapcsoltak).

hogyha monitorozzak hogy mi tortent azota, akkor rajohettek hogy nagyon elcsesztek az egeszet (marhogy ami lett belole). merthogy az eredeti szandek nem az volt hogy popenekesek kereszttel a nyakukban mutogassak a csocsuket a tomegnek, a szegenyeket kisemmizo tv predikatorokrol nem is szolva.

szoval most azert kussolnak mert szegyellik magukat vagy nem akarjak meg jobban elbaltazni a dolgokat azzal hogy megint idejonnek valami nagyokos tervvel. tobb mint ciki lenne bevallani a dolgokat, akkorat meg nem lehetne hazudni hogy ne deruljon ki a turpissag: "ja, kedves foldiek, mellesleg a multkor nem mi voltunk itt es kavartunk ossze mindent nagy onbizalommal, de most azert jottunk mert tutko biztos tervunk van, nem ugy mint multkor... ize akarjuk mondani... a fenebe is!". ezt senki se venne be, azert annyira nem hulyek az emberek.

ha idejonnenek, tuti az emberiseg megkattanna, az egyik fele hasbaszurja magat mert isten nem szakallas es nincs menyorszag sem, a masik fele hasbaszurna az idegeneket mert csakazert is van isten es ezek hazudnak. a zsidok meg persze rogton raallnanak az alien szent ereklyek froccsontesere a kinai nyomor-gyarakban. :)

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#14964) Dany007 válasza Viszlát (#14962) üzenetére


Dany007
veterán

Akkor jó. Sok vita után beláttan egy-két dolgot.
Ez most vicces mert pont azt akartam írni hogy végsősoron az igazság érdekel. De az elgondolásom számomra valósághűbb.

De szerintem ez nem okozat problémát hiszen az ember alapvetően kíváncsi és mindenre magyarázatot akar. Van aki ezt a vallás által kapja meg van aki a tudományos felfedezések által.

Nem baj ha a Bibliára hivatkozol. Igazából sok más konkrétabb forrás aligha van. Az hogy nem volt kezdete, még emésztenem kell. De az idő manipulálásának lehetősége tudományosan megalapozott. Abban az esetben pedig nem csoda hogy másképp tekint az időre.

Szétválasztást tetszőleges módszerrel gondoltam. Külön gépekkel "túl egyszerű" volna és nem adná vissza a Bibliai hatást. De akár távolból működtetett technológiával is elképzelhető. Vagy akár az emberi tudat is fejlődhet ilyen telekinetikus szitig. Igaz ahhoz kevés lenne a 3000 év.

Valamiért úgy érzem neked nem tetszik az elgondolásom. Pedig a különbség csak annyi, hogy nálam nem szó szerint természetfeletti entitásról beszélünk, hanem egy kevésbé misztikus picivel megfoghatóbb valamiről. Bár biztos, hogy egy 3-4000 évvel fejlettebb faj igencsak természetfelettinek tűnne.

@lao ce:

Hát ez hatalmas volt!:) Abban mondjuk egyetértek, hogy sajnos vallási alapon sokan sokakat gyilkoltak még manapság is.
De erről részben az ember tehet. Megkapta a döntés szabadságát, nem hallgatott a tanításra, sok esetben félreértelmezte azt.
Egyébként a mennyország attól még lehetséges lenne. Halál után egy "másik létsíkon létetni". De az erre esélyt adó fizika már eléggé komplikált.

[ Szerkesztve ]

(#14965) Viszlát válasza lao ce (#14963) üzenetére


Viszlát
addikt

Ezt a forgatókönyvet elolvasva szerintem kifejezetten szerencsés, hogy nem az idegenek jöttek ide szerepelni. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#14966) dezz válasza AssAssynn (#14941) üzenetére


dezz
nagyúr

Ha régen megmutatta magát a prófétáknak, miért ne mutathatná meg ma is? És meg is teszi!

Istent nem lehet alávetni a Bibliának! A Bibliát emberek írták és szerkesztették. Egy részét Isten ihlette, más részét emberek tették hozzá.

Ha pl. neked is megmutatná magát, mit tennél? Őt tagadnád meg, vagy a Biblia egyes mondatait?

(#14940) Dany007: Attól még szerintem messze vagyunk. :)

Amit offba tettél, azzal persze egyetértek. És még sokan mások is. Egy NASA-mérnök pl. utánépítette a Biblia-beli leírások alapján azt a szerkezetet, ami leszállhatott annak idején az emberek közé... Mérnök szemmel működőképes...

(#14967) had423 válasza lao ce (#14963) üzenetére


had423
aktív tag

ez most rejtett kritika a kereszténységről?

"a zsidok meg persze rogton raallnanak az alien szent ereklyek froccsontesere a kinai nyomor-gyarakban"
Miért pont a zsidók? :)

(#14968) Viszlát válasza Dany007 (#14964) üzenetére


Viszlát
addikt

Lehet, hogy meg foglak lepni, de én nem szeretnék mindenre magyarázatot kapni. Kíváncsiság bennem is van természetesen, de engem pl. baromira nem érdekel, hogy van-e Higgs bozót, vagy nincs. :)

A hit (szándékosan nem a vallást használom, egészen mást jelent a két dolog) egészen más kérdésekre ad választ, mint a tudomány. Sőt, bizton állíthatom neked, hogy Isten nem is akar(t) választ adni rengeteg olyan kérdésre, amit a tudomány feszeget. Ilyen szempontból kissé célt tévesztesz, amikor egy isteni megjelenés kapcsán annak mikéntjét próbálod megfejteni és közben az üzenettel nem foglalkozol. Ezek a természetfeletti dolgok sosem voltak céltalanok, de a céljuk semmiképpen sem üres magamutogatás, rongyrázás volt.

Az emberi tudat fejlődése érdekes kérdés. Mivel a Biblia beszél arról, hogy az ember uralkodói hatalmat kapott a Föld felett, meggyőződésem, hogy képes lenne ilyen dolgokra is, ha nem szúrja el a dolgot Istennel.

Nem arról van szó, hogy nem tetszik, de mivel nekem nincs okom kételkedni Isten szavában ezért talán megérted, ha tisztán elméleti síkon foglalkozom a felvetéseiddel. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#14969) AssAssynn válasza dezz (#14966) üzenetére


AssAssynn
őstag

Ha akarná megmutathatná, de Ő így rendelte el. Persze, eljön az idő, amikor mindenki meglátja majd, csak akkor már késő lesz gondolkodni a dolgokon, mert az már a végítélet napja lesz.
Istent nyilván nem lehet alávetni a Bibliának, viszont az az Ő szava, s Ő "tartja a szavát", ahogy már sokszor bebizonyította. (Gondolok itt például arra a több száz prófétai Igére, ami Jézussal beteljesedett.)
S, amint már idéztem: "A teljes Írás Istentől ihletett..." (2Tim 3,16)

Egyébként nekem is "megmutatta" már magát Isten, csak ezt éppenséggel nem úgy kell elképzelni, ahogy talán az egyes filmekből, vagy a nem is tudom milyen fantáziadús gondolataidból képzeled.
Hanem: az Igéjén keresztül, amelyről bizonyságot tett, továbbá személyes dolgokon keresztül, ami ahhoz köthető, hogy: "...mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok." (Mt 21,22)

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#14970) D1Rect válasza lao ce (#14963) üzenetére


D1Rect
félisten

Ezen jót kacagtam. :)

(#14971) dezz válasza AssAssynn (#14969) üzenetére


dezz
nagyúr

"S, amint már idéztem: "A teljes Írás Istentől ihletett..." (2Tim 3,16)"

Ez máris egy logikai bukfenc, mert egy részét éppen ez a Timóteusz maga állította, így a saját állításait is Istennek tulajdonította.

Nincs itt semmiféle "fantáziadús gondolat".

Egyébként kikerülted az egyenes választ...

[ Szerkesztve ]

(#14972) Dany007 válasza Viszlát (#14968) üzenetére


Dany007
veterán

Na igen. Én se véletlenül használtam a vallás vagy hit szavakat. A vallás talán egyfajta hit-rendszer összessége lehet (?), passz.
De te is szeretnél magyarázatot kapni, ezért hiszel. Hiszen amiben hiszel az elég magyarázat számodra. Amivel persze nincs is semmi gond.

Én is hiszek valamiben, de próbálom a megfoghatóbb oldalról megközelíteni. Olyan ez, mint amikor a Bibliára hivatkozol. Neked az a kézzelfoghatóbb, amiből információt szerzel.

"Ilyen szempontból kissé célt tévesztesz, amikor egy isteni megjelenés kapcsán annak mikéntjét próbálod megfejteni és közben az üzenettel nem foglalkozol. "

Azért azt gondoltam, hogy egy tenger szétválasztása nem csupán erődemonstráció. Csak arra próbáltam utalni, hogy mindehhez nem feltétlenül kell természetfeletti képesség. Bár nézőpont kérdése, mert biztos, hogy még ma is annak tűnne.
Az üzenetét bevallom tényleg nem tudom. Nagyon hiányosak az ismereteim ezzel kapcsolatban. De gondolom valami bizonyítás, hogy Isten Mózes "mellett áll", segít neki.

Persze én is csak elméleti síkon foglalkozom vele. Nem tudom bizonyítani. De érdekes már az is számomra, hogy találtam összefüggési lehetőségeket.

@dezz:

Hát akkor most már tényleg kíváncsi vagyok a te verziódra. Hiszen a másik topikban, ahol Isten létének bizonyíthatóságának ellentétét próbáltam bizonygatni, azzal nem értettél egyet. Viszont a hívő fórumtárssal sem értettél egyet. És most itt, ezzel egyet értesz ugyan, de még sincs közös nevező? :) Na ezt meg már én nem értem. :)

(#14973) D1Rect válasza Dany007 (#14972) üzenetére


D1Rect
félisten

Nem elég bizonyíték a 10 csapás arra, hogy Isten Mózesékkel van?
Ugye a tizedik az volt, hogy Isten lemészárolta egy éjszaka alatt az egyiptomi elsőszülötteket. (a zsidók megúszták, mert megjelölték a házakat bárány vérével)

(#14974) had423 válasza D1Rect (#14973) üzenetére


had423
aktív tag

Nem isten, hanem az egyik küldöttje. De amúgy, igen úgy volt. :)

(#14975) D1Rect válasza had423 (#14974) üzenetére


D1Rect
félisten

"Lőn pedig éjfélkor, hogy megöle az Úr minden elsőszülöttet Égyiptomnak földén, a Faraónak elsőszülöttétől fogva, a ki az ő királyi székiben űl vala, a tömlöczbeli fogolynak elsőszülöttéig és a baromnak is minden első fajzását. "
Mózes II/12/29

(#14976) BoB


BoB
veterán

Van manapság olyan ember aki valami többistenes vallásban hisz?

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#14977) Crystalheart válasza Viszlát (#14957) üzenetére


Crystalheart
senior tag

"Eleve, a kereszténységgel egyáltalán nem egyeztethető össze egy hozzánk hasonló (tökmindegy, hogy fejlettebb vagy sem) élet feltételezése, sőt." - Tényleg úgy megnézném, mit gondolnának a hívők, ha mégis felbukkanna egy földönkívüli faj. A Biblia addigi értelmezése alapjaiban remegne meg, sok mindent át kellene értékelni, egy új reformációra volna szükség, ha meg akarnák menteni a vallást.

Ám nagy valószínűséggel valami ezoterikus maszlag kezdene erőteljesen terjedni, szóval...

(#14978) Viszlát válasza Crystalheart (#14977) üzenetére


Viszlát
addikt

A tradicionális egyházi szervezetek rengeteg már meglévő helyzetet is rosszul kezelnek, vagy képtelenek felvállalni a bibliai igazságot, ezért álságos toleranciával viseltetnek, vagy mindenféle bibliai alap nélkül ragaszkodnak dolgokhoz. Teljesen felesleges feltételezésekbe bocsátkozni, amíg a kereszténység gyűjtőfogalom alá besöpört szerveződések jelentős része a valós problémákat sem tudja helyén kezelni. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#14979) Viszlát válasza Dany007 (#14972) üzenetére


Viszlát
addikt

Inkább úgy helyes, hogy Mózesről többek között ezáltal is bebizonyosodhatott, hogy nem saját zsebből trükközik és csinálja azt amit, hanem Isten akaratát tolmácsolja a népnek (akik ebben az időpontban még olyanok, mint egy nagyra nőtt család, nem igazán lehet népről beszélni, de ez más tészta). Plusz, az ember gyarlósága és a tömegeffektus miatt bizony szomorú tény, hogy rendszeresen meg kellett erősíteni Ábrahám leszármazottjait az isteni jelenlétről. No meg gyakorlati haszna is volt, így megmenekültek az egyiptomi sereg elől.

Ismét tiltakoznom kell egyébként, nem azért hiszek, mert magyarázatokat keresek. Elképzelhető, hogy felszínes ember vagyok a szokványos értelmezésben, mert sosem a "nagy" kérdések érdekeltek igazán, mint a hogyan alakult ki az élet és társai. Feltételezem, hogy mehetek az agymosott kategóriába, de mivel számomra Isten létezése sosem volt kérdés, a kíváncsiságom egészen más irányokban tevékenykedett. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#14980) Crystalheart válasza Viszlát (#14979) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Isten létezése egyébként nekem sem kérdés, hiszen csupán művészi szinten foglalkoztat a dolog. Ha van, akkor is el tudom fogadni, ha nincs, akkor sem megyek a Dunának. A hívők procedúráit viszont nem űzöm, anélkül is valószínűleg az emberek 99 %-ánál erkölcsösebb életet élek. Túlvilági, ismeretlen dolgokon nem fogok aggódni. Én csak írok a természetfelettiről, alkalomadtán két külön műben egymásnak ellentmondó dolgokról is. :)

(#14981) Dany007 válasza Viszlát (#14979) üzenetére


Dany007
veterán

Apple fanon és hitgyülisen kívül még senkire nem mondtam, hogy agymosott! :)
Szerintem sem azért hiszel, mert magyarázatot keresel. Csak nehéz nekem megfogalmazni.
Inkább úgy mondanám, hogy azért nem keresel magyarázatot, mert a válaszokat már rég megtaláltad abban amiben hiszel. Talán még azelőtt, hogy a kérdések egyáltalán megfogalmazódtak benned.

Elvégre a különböző vallások - és most direkt vallást mondok - elve sok mindenre választ adnak. A legtöbbnek van pl teremtésmítosza. Vagy hogy mi lesz a halál után, vagy épp hogy hogyan éljük az életünket. A többire meg, ahogy te is mondod nincs szükségük. Mert hisznek valamiben ami elégséges választ ad nekik.

Én sajnos tele vagyok kérdéssel. Amire senki nem tud (biztos) választ adni. :)

(#14982) Viszlát válasza Dany007 (#14981) üzenetére


Viszlát
addikt

A sok feltételezés között egyszer megindulhatnál Isten irányába is, feltételezve, hogy létezik. Ki tudja, még a végén kiderül, hogy ha nem is úgy, ahogy vártad, de van valaki, aki rendelkezik a válaszokkal. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#14983) had423 válasza Crystalheart (#14977) üzenetére


had423
aktív tag

Nem rengetné meg. Isten lehet, hogy teremtett más lényeket is, lehet hogy nem, de abszolút nem lényeges ez a mi szempontunkból. Nem kell ezzel kell foglalkoznunk itt a földi életünkben. Erre a választ csak a mennybe tudjuk meg, mint minden másra.
Inkább ha történne valami isteni csoda, arra fogná rá mindenki hogy UFO. Sőt talán pont azért nem hallottál még csodákról, mert minden meg lett magyarázva valamivel.

(#14984) D1Rect válasza Dany007 (#14981) üzenetére


D1Rect
félisten

Válasz mindig több van mint kérdés.
A "trükk" a helyes kérdés és arra a helyes válasz megtalálása.
Amíg valaki/valami megadja a választ, addig soha nem lehetsz teljesen biztos abban, hogy a válasz helyes. Ez csak akkor biztos, ha te magad találtad meg.

(#14985) dezz válasza Dany007 (#14972) üzenetére


dezz
nagyúr

A másik topikban azt vázoltad fel, hogy az emberek a villámban is Istent (vagy egy istent) láttak, aztán mára megmagyarázhatóvá vált a dolog természettudományos alapon és ez talán mindenre ki fog terjedni.

A másik oldalon pedig az áll, hogy a Biblia minden szava per. def. igaz és megkérdőjelezhetetlen.

Miért kellene egyik vagy másik állásponttal teljes mértékben azonosulnom (miközben egyes részletekkel egyetértek)?

A kérdésedre részben megtalálod a választ a többi hozzászólásomban.

[ Szerkesztve ]

(#14986) Crystalheart válasza had423 (#14983) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Nem a mi szempontunk lényeges, hanem hogy a Biblia nem említ semmi ilyesmit, így akik szó szerint vagy ahhoz közelítve értelmezik a Bibliát, azok ebben az esetben nagyot koppannának. Bár, hogy őszinte legyek, aki ma a világegyetemet 6000 évesnek gondolja, az az ufók megjelenésekor is lehet, hogy kitartana az igaza mellett. :)

Ahogy Viszlát is írja, még valódi, aktuális dolgokon sem képes a legtöbb vallás túlhaladni. De vajon az egyéni hit igen?

(#14987) kymco válasza Crystalheart (#14986) üzenetére


kymco
veterán

A Biblia nem említi, de ez nem jelent semmit. A kommunikáció lényege általában, hogy az üzenet célba jusson. Te is, ha beszélgetsz, nem fogsz mindenről beszélni, jószerével csak arról, amit akkor és ott fontosnak tartasz.
A Biblia is ilyen "kommunikációs csatorna", a lényeges dolgokról kimerítő információval, az üzenet szempontjából lényegtelen dolgokról vagy egyáltalán nem beszél, vagy csak utalásokat tesz. Ezért nem szabad töri könyvnek tekinteni, de még biológia könyvnek sem, nem szociológiai tankönyv, de még csak a mentálhigiénés oktatás kézikönyvének sem tökéletes. Lehet, hogy nem ír az UFO-król. De ez nem lehet bizonyíték semmire.
Te se írsz a szerelmes leveleidben a lemeztektonikáról általában, de ettől még igaz lehet és hiteles az írásod... :) sőt ettől még létezhet a lemeztektonika.

www.refujvaros.hu

(#14988) Crystalheart válasza kymco (#14987) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Ezt nem nekem kellene írnod, hanem azoknak, akik szó szerint veszik és igenis törikönyvként kezelik. :D

(#14989) kymco válasza Crystalheart (#14988) üzenetére


kymco
veterán

Aki szó szerint veszi, még nem feltétlen törikönyvként kezeli, de ha mégis, nem ők a jellemzők.
A keresztény ember a Bibliát elsősorban Isten üzenetének tekinti.
Általában a nem hívő oldal kéri számon a Bibliától a töri, biosz és egyéb könyv funkciókat teljesen alaptalanul.

www.refujvaros.hu

(#14990) D1Rect válasza kymco (#14989) üzenetére


D1Rect
félisten

Én akkor láttam "hitetlentől" a Biblia töri-biosz-stb. könyvként való kezelését, ha az akivel vitázik feltétlenül ragaszkodik ahhoz, hogy minden szóról szóra pontosan igaz.
Akkor szokott jönni az, hogy mutasson fel bármiféle bizonyítékot azon kívül, hogy le van írva.

Az ilyen figurákról nem is beszélve:[link]

(#14991) kymco válasza D1Rect (#14990) üzenetére


kymco
veterán

Én pedig itt a fórumon is rendszeresen összefutok olyanokkal, akik olyat kérnek számon a Bibliától, és tőlünk hívőktől, amivel nem is foglalkozik a Biblia.

www.refujvaros.hu

(#14992) D1Rect válasza kymco (#14991) üzenetére


D1Rect
félisten

Pl?

(#14993) kymco válasza D1Rect (#14992) üzenetére


kymco
veterán

Hagy ne keressek után 14000 hozzászólásban. Nekem épp elég komolyan venni egyszer is a kérdezőt. De tipikusan Galileivel példálóznak meg Keplerrel és a geocentrikus világképpel, esetleg a dínókkal...

www.refujvaros.hu

(#14994) Dany007 válasza D1Rect (#14992) üzenetére


Dany007
veterán

Szerintem mindkettőtöknek igaza van. Én már láttam példát mindkét esetre is.

(#14995) BoB


BoB
veterán

Szerintem ezt a fórumot át kellene nevezni vallás fórumról keresztény hittérítő fórummá.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#14996) D1Rect válasza kymco (#14993) üzenetére


D1Rect
félisten

Ezek csak akkor hozhatóak érvként, ha a másik fél ragaszkodik a Biblia tévedhetetlenségéhez.

(#14997) kymco válasza BoB (#14995) üzenetére


kymco
veterán

Tedd meg javaslatodat... :)

www.refujvaros.hu

(#14998) kymco válasza D1Rect (#14996) üzenetére


kymco
veterán

A Biblia tévedhetetlen, ehhez nekem nem fér kétség. Mert Isten üzenete igaz. De ettől még nem fogok azon vitázni, hogy léteztek-e dínók, és ez hogy van és nincs a Bibliában. A Biblia tévedhetetlensége nem abban áll, hogy Jézus egy-egy példázata, hasonlata vajon minden irodalmi, és egyéb szempontok szerint tökéletes-e, hanem abban, hogy amit üzen pld a példázatain keresztül, azok igazak.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#14999) Crystalheart válasza kymco (#14998) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Csak hát sajnos a Biblia nem csupán példázatokból áll, mert amúgy jelentős irodalmi mű, ha azt vesszük, hogy mikor íródott. Részemről kb. ott kezelem, mint az ókori görög bölcsek tanulmányait, melyek szintén nagyon sok hasznos erkölcsi iránymutatást adhatnak, és szintén vannak bennük kifogásolható dolgok is. (Pl. mikor a Biblia gyerekirtásokkal/népirtással demonstrál, az nem különösebben szimpatikus.)

(#15000) kymco válasza Crystalheart (#14999) üzenetére


kymco
veterán

Az ítélet ritkán szimpatikus...
A Biblia nem csak példázatokból áll, de ezekkel sincs semmi gond, egy részét sok kétkedés után a tudomány is igazolta (pld olyan település vagy családnevek, amire egy-egy tudós azt mondta, hogy ilyen pedig nem volt, majd később igazolódott, hogy mégis), más részének alátámasztása még várat magára, megint másnál pedig összekeverik a tudósok a az információt az információ hordozóval. Pld lehet vitázni azon, hogy Jónás létezett-e, és hogy a nagy hal hogyan eszik embert úgy, hogy az áldozat életben marad, de a lényeg nem ez. A lényeg a haszontalan szolgáról szól, és arról a világról, ami Istennek fontos, de sokszor a hívő embernek nem. Emellett persze élhetett Jónás, járhatott Ninivében, sőt a többi hihetetlen epizódja is megtörténhetett, mert Istennek van hatalma erre is, de a lényeg az üzenet ma is: Istennek fontos minden egyes ember. Lehet, hogy most köpköd és lázad, lehet hogy pont itt a fórumon sérteget, de Isten nagyon sok mindent megtesz azért, hogy visszaforduljon. Lehet, hogy én már legyintek, lehet hogy annyira megbántott, hogy nem is akarok vele beszélni, lehet hogy még örülnék is annak, ha Isten lecsapna rá. De Isten több az én korlátos világomnál. Az utolsó pillanatig ragaszkodik teremtményeihez, mert szereti őket. Mint akkor és ott a pogány világ központjában, Ninivében élőembereket. Akik mellesleg sok borsot törtek a zsidó nép orra alá.

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.