Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#10177) Dalai Láma válasza euchi (#10172) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ott a pont :)

"De felelőségre vonhat érte Isten?" Persze, mindent megtehet. Az más kérdés, hogy hogyan fog megítélni téged. Ezt viszont csak és kizárólag ő tudja.

"Már amennyiben te sem tekinted a bibliai verziót hitelesnek." Melyik részét? A bibliai verzió hiteles. Más kérdés, hogy hogyan írható le valami korlátozott szókészlettel, ami nem korlátos, és egy egészen más fogalomrendszerben mozog, sőt, ő maga a fogalomrendszer, ráadásul ez az egész nem értelmezhető ott, ahol ő van.
"
De véleményed csak van a hitetlenek kénköves tóban történő megpörköléséről. Szegény buddhisták együtt süljenek gyilkosokkal, csalókkal, stb.?"

Véleményem az lehet, és van is. A kérdés egészen addig nem is nehéz, amíg nem kerülk vele személyesen kapcsolatba. Addig nagyon elnéző és könyörületes tudok lenni bárkivel. Viszont amint személyes közelségbe kerül valakinek a bűne velem, akkor egészen másképp fest, és minél súlyosabb ez a bűn, annál kevésbé tudom jó szívvel azt mondani, hogy ott fent ismét találkozunk.

Nincs elég ismeretem a túlvilágról, így aztán nehéz bármit is mondanom. Például mit szólsz ahhoz, ha azt mondom, aki nem hisz Istenben, és Jézus Krisztusban, az az öröklétben nem fog találkozni vele, nem fognak egyesülni. És ennek a találkozásnak a hiánya az, amit pokolnak neveznek.

Egészen érdekes perspektíva ez, ahogy eljátszom a gondolattal. Az is lehet, hogy aki ateista volt, vagy más vallású, sosem fogja megtudni a túlvilágon, hogy létezik az Isten. És ez lesz az ő büntetésük. És feltehető a kérdés, hogy vajon mennyiben büntetés ez? Lehet-e jogtalannak nevezni ezt? Aki nem hitte el, hogy létezem, az ez után sem fog rólam tudomást szerezni.

Ez persze csak játék a gondolatokkal.

Csak azért írtam ezt ,hogy picit ki tudjunk lépni a középkori pokol-felfogásunkból. Ami ráadásul nem is több ezer éves múltra tekint vissza.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.