Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14018) draff válasza gt0618 (#14017) üzenetére


draff
aktív tag

Amikor én megtanultam vezetni, egyáltalán NEM volt kötelező a tompított lámpákat fényes nappal égetni. Nem is égette senki, de mégsem volt ennyi baleset, és mégis mindenki látta a másikat.

Most meg, hogy a pórnép '89 után a Trabantjából rögtön átült a sokkal gyorsabb és erősebb Toyotába vagy Audiba, már nyomja neki a gázt rendesen, mert nem hallja az annyira megszokott brümmmmm, brümmmm .. "üveghangot".
Szóval - ez inkább az oka a sok balesetnek mintsem az, hogy én nappal mennyire vagyok látható - illetve - én mennyire látok másokat. Legfeljebb felveszem az UV szűrős napszemüveget, és máris jobban látok.
Azonban nem babrálom vezetés közben (vagy helyett) a GPS-emet, nem dohányzom de még csak nem is telefonálok a mobillal (mert azt ugyan tilos), de 10 autósból 6 mégis folyton azt csinálja.

A LED-ek minden bizonnyal többet hoznának, de csak ha a kocsi már gyárilag is azzal van felszerelve ... s akkor egy új fényszóróbetét nem 30-50 ezer, ha törik, anem 2-3 százezer.
Az autósboltokban kapható LED-ek meg tényleg a vicc kategória. Lehet ugyan kapni, ám rá van írva, "közuti forgalomban nem használható". Kérdezném is rögtön - akkor meg minek kapható?

Való igaz, sokat számít a vezetéstechnika, úgy is lehet a gázpedált nyomni, mintha egy tojás lenne rajta ... de lehet ütközésig, padlóig - is. Kinek a pap, kinek a paplan ... és persze a defenzív vezetés se piskóta.
Én még téli gumit sem használtam soha, de nem érzem hiányát. Vezetni kell tudni és alaposan ismerni a kocsi erőátviiteli, gyorsulási-lassulási, kanyarodási és megcsúszási képességeit, valamint a mechanikát és a fizikát. A többi már a szerencse dolga.
Amikor az autómmal együtt totálkárosra törtek s azt szerencsésen túléltem - akkor sem én voltam a hibás.

Viszont nem kellene ennyire összekeverni a sötétben történő éjszakai vezetést a verőfényes, jó fényviszonyokkal a világosban mindent látható nappalival. A vakok és csökkentlátók, /de néha még a szinvakok se/, ne menjenek ki a közforgalomba!
Amikor meg csak azért ég a lámpa, mert különösebb semmi értelme nincsen - de előírás és kötelező !

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.