Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gyantusz

tag

válasz degu #1233 üzenetére

''Ha esetleg a reptér közigazgatásilag nem Tökölhöz tartozik, akkor az engedélyeket sem Tököl önkormányzatának kell kiadnia. Még akkor sem, ha közvetlenül a település mellett található'' - daa-raa

Ez így igaz. Mikor elkezdtem eme ''szép szakmát'', első munkahelyemen előfordult olyan eset, hogy - mivel Debrecen Műszaki Osztályán az illető ''építészt'' nem csipázták - az építési engedélyeket Hajdúböszörménybe, vagy Hajdúszoboszlóra(?) adtuk be! Ennélfogva annak a városnak a msz. osztálya az eljáró... Az, hogy ez túlmehet-e megyén, nem hiszem. Hiába, a várossá válás kiváltságai. De ennek is vannak jogi szabályai.

Egyébként ebben a hsz-emben <#1225. [link]> (nem is gondoltam volna akkor) van egy-két iránymutató jogszabály!

Az üzemeltető szóvivőjének szövegéhez meg az előbbi hsz-emben leírt a fontos. A területen belül azt csinál, amit akar. Illetve majdnem, a törvények adta korlátokon belül (környezet- és zajterhelések). A ruszkik Debrecenben pl. tojtak rá a kerozin és egyéb kőolajszármyazékok szabályszerű tárolására, holott már akkor is (1990 előtt!) igen szigorú szabályokat írt elő a Tűzoltóság! Mivel hadi területnek volt nyílvánítva (ahogyan a GÖCS is), oda civil be nem tehette a lábát méricskélni, így ergo elvoltak, mint marci hevesen. Rohadtak szanaszarrá a tartályok, a cuccok bele a földbe millió literszám 1948(?)-1990 között, szennyezve a helyiek és a város ivóvízkészleteit. 1990 után a rehabilitáció alatt a talajból úgy nyerték ki tonnaszám az üzemanyagot (kerozin, petró, benzin, gázolaj, amit csak el lehet képzelni)! Kb. 2000-re befejezték a talajtisztító munkákat... Szóval ''mindent'' nem tehetnek meg a tulajdonosok, csak amit a törvény megenged. Például nem teheti meg, hogy 50 db AL-31 hajtóművet egyszerre próbázzon... (ezekhez is külön engedélyek kellenek - üzemi nagyjavítás)! Szóval a krapek tévedésben jár. Utána kell nézni ezeknek és több ügyvéddel beszélni (amik ugye nem ingyen beszélnek). => A helyi képviselőknek fel kell venni a kesztyűt! A cél ha nem is a teljes bezárás, de az élhető körülmények elérése a minimum.

''Ugy tunik nekem,hogy meg a *torvenyes keretek kozott* zajlo fejlesztesi-uzemeltetesi kerdeseknel sem szempont a lakossag erdeke.''
    De vannak, akik ez ellen szeretnek harcolni. Őket kell felfogadni.
    Ááá, téélleg! A Juszt ''keziccsókolm'' Lacika. A ''TV ügyvédje''!

A ''kialakult képpel'' meg éppen ez a probléma, hogy ha elmúltak 10 évesek, akár legálisan, akár illegálisan épültek, a helyük úgymond ''jogerőre emelkedik''. Ezt természetesen felül lehet bírálni, de ehhez a legmagasabb fórumokhoz kell fordulni: városi közgyűlés, helyi és/vagy megyei építész kamara, stb.
    Az, hogy az előző érában a lakóépületek ebben a zónában egyáltalán fenn maradhattak, elég szomorú (mondjuk akkor még az O(rszágos) É(pítésügyi )SZ(abályzat) volt ebben az irányadó, mára már az OTÉK és az Étv.).
    Anyai nagyanyámnak is volt éppen a debreceni leszállózóna alatt kertes házikója (Mikepércsi út). Hát, mondanom sem kell, hogy akik ott laktak, nem a kulákok voltak. Mind ny(ö)gdíjas volt. Az épületek eléggé romosak lettek az 1990-es évek közepére. Viszont cserébe kaptak közüzemi csatorna-rekonstrukciót, szilárd útburkolatú utcákat, víz-villany-gáz, stb. A másik, hogy a reptér alkalmatlan az esti fogadásra (úgy tudom), így napnyugtakor már nincs forgalom. A honvédségnek meg nincs NVG-je... (Night Vision Google)
    (majd ha hazaértem jövő hét 2. felében és utána való hétfőn vissza, megnézem Filippinyi tanulmányát Debrecenről - ha igyekezek, még meg is interview-olom az öreget, ő a konzulensem)

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés