- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Napkollektor - csak úgy
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt_64
senior tag
válasz
nababika #33794 üzenetére
3b+ on mindenféle módosítás nélkül futtatható USB-ről az oprendszer az SD kártya slot üresen marad....
Legegyszerűbb ha a megvásárolt külső usb-re a balenaEtcherrel rámásolod az oprendszert, praktikusan már a Bustert.
Első indításkor majd megnöveli a partíció méretét a maximumra.
Egyetlen gond van, a külső usb meghajtók nem mindegyikét fogadja el.
Perverz módon a birtokomban levő 3 különféle meghajtóból csak a Kolink usb3 típusún fut. Szóval kissé lutri. -
Archttila
veterán
válasz
azbest #33798 üzenetére
dmesg nem dobott semmit pedig az sokat segitett volna. A logba sem latszik semmi szornyuseg, mar amennyire telefonon at tudtam futni... ipv6-ra rinyal eth0-an de az nem gaz, bar siman lehet benne relevans info csak ugye mc-be telefonon nehez eszrevenni.
Ha mas nem akkor marad egy friss buster install. (Mar elo van keszitve a kartya) csak ugye mivel micro HDMI sincs itthon igy nem tudom beloni, leven inditas utan meg nincs ssh, vakon meg nehez barmit is beallitani...
Nincs semmi konfighack. Korabban a sima PI3 alatt hasznaltam USB-re de az mar nem el.
-
azbest
félisten
válasz
Archttila #33796 üzenetére
konzolban esetleg a
dmesg | grep NIC
kiírhatja, hogy milyen sebességgel fogott kezet a hálózattal. Ha nem ír találatot, akkor esetleg más szöveget ír ki, a dmesg tartalmán végigpörgetve vagy a /var/log/syslog tartalmát átpörgetve lehet keresni a hálózatra vonatkozó sorokat.Esetleg nem tettél be valami konfig hekket valahová a 3b+ alatt, amivel lekorlátoztad 100-asra, hogy stabilabb legyen?
-
nababika
aktív tag
Sziasztok. Van egy rpi modell 3 b+, raspbian fut rajta egy vacak memória kártyáról. A jobb felső sarokban a képernyőn megjelent egy sárga villám ikon, ami néha eltűnik, de inkább nem. Ez valami probléma, vagy az jól van ott? Eddig nem vettem észre, hogy ott lenne. A kártyát majd cserélném, ssd-re. De nem tudom futtatható e a rendszer róla.
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
Pi 4 B-nél állítólag az USB táp pár töltő esetében nem juttat áramforrást a boardhoz és lesz valami HW verziófrissítés.
Igaz ez, tétezik a probléma?
-
Archttila
veterán
válasz
Fecogame #33789 üzenetére
Persze!
- TP-Link Archer C7 with latest OpenWRT
- CAT6 kabelAz RPI B+ alatt volt h hozta a 16-17MB/s sebesseget, szoval szerintem a dist-upgrade kavarhatatott el valamit mert most 7-9 a max.
Bongeszgetem a hivatalos forumot de eddig semmi...
Nyilvan egy fresh install megoldana de ahhoz (foleg igy telefonon keresztul) semmi kedvem -
Archttila
veterán
Nos csak kernek egy kis segitseget.
Ugy tunik, hogy valami oknal fogva nincs gigabites ethernetem. Bedobtam par remux anyagot es szinte visit a letoltesi sebessegemrol, hogy csak 100mbps ig teker a szamlalo.
Szerintetek mi lehet a gond? -
válasz
pube111 #33785 üzenetére
TV-vel, távirányítóval HDMI-n keresztül használnám, mint eddig is. RPi3-on tökéletesen működött 2 évig, azonban most RPi4-en valahogy nem tudom összehozni (újratelepítettem az egészet, nem csak átraktam az SD kártyát
)
Ha indítani szeretném (terminálban, mert grafikus felületem nincs), mindig ez a hibaüzenet fogad:
ERROR: Unable to create GUI. Exiting
Pedig a TV rá van kötve, képet is ad.
Akinek libreELEC van feltéve, mit tartalmaz a /boot/config.txt fájl? Lehet, hogy ott van elrejtve valami beállítás, ami kellene nekem.
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #33743 üzenetére
Hatha kesobb erint majd valakit:
Szoval tegnap sikeresen beuzemeltem a regi RPI3 B+ sd kartyat az uj PI-be. Lenyegeben rém egyszeru volt az egesz. A ket sources.list-be at kell irni a disztrib nevet ami most ugye buster, utana update, dist-upgrage, a vegen pedig nyomtam egy autoremove --purge parancsot amivel a mar szugsegtelen fuggosegeket es azok konfigjait tavolitottam el.
Termeszetesen a router mas cimet osztott az uj eszkoznek, igy mielott rebootoltam volna atirtam ssh confba az uj ip-t. Ellenkezo esetben (jelenleg gep nelkul) nem tudtam volna csatlakozni ConnectBoot-tal az eszkozre.Mostantol mar nem az RPI a szuk keresztmetszete az itthoni halozatomnak hanem az OpenWRT
de elvileg hamarosan erkezik a fastpath-el megaldott 19.07 igy mar ez sem lehet problema.
Tomoren ennyi lenne a lenyeg.
-
RPi4 alatt, Raspbain-ra hogyan lehet felrakni a Kodi 18-ast? A tárolóból csak a 17.6-ost rakja fel.
-
lkristóf
senior tag
Beüzemeltem a rpi4-et, hozzáraktam egy külső 120as kingston ssd-t, szuperül működik a 100mb/s írás olvasás ext4-be, gondoltam a 2 terás wd vinyót is átformázom hátha megtáltosodik, de még rosszabb lett mint ntfs-be.
-
cigam
titán
válasz
Fecogame #33773 üzenetére
Azért ott sincs minden rendben:
Not Found
The requested URL /raspbian_lite/images/raspbian_lite-2019-07-12/2019-07-10-raspbian-buster-lite.zip.torrent was not found on this server.
Ahogy láttam ez a legnagyobb változás:
E: Repository 'http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian buster InRelease' changed its 'Suite' value from 'testing' to 'stable'
N: This must be accepted explicitly before updates for this repository can be applied. See apt-secure(8) manpage for details.
Do you want to accept these changes and continue updating from this repository? [i/N] i -
Megjelent új verzió a Raspbian-hoz, letöltés itt
Release date: 2019-07-10
Kernel version: 4.19 -
MrSealRD
veterán
válasz
Kicsirics77 #33726 üzenetére
Sajnos a PH is elkezdte alkalmazni a különböző random ID generálást is. Így sajnos nem tudsz olyan szűrést létrehozni amivel tartós lenne az eredmény. Pi-hole, Ublock, Ghostery kombóval sincs 100%... de azért az is igaz, hogy jobb a helyzet mintha nem lenne. Vannak a neten listák pi-hole-hoz... felraktam egy 4,5 milliós adatbázist. Aztán kb semmi sem jött be...
Szóval itt is megvannak a végletek és az aranyközépút.
-
moleculez
veterán
válasz
wassermann #33769 üzenetére
Durva, hogy ennyiből (<10W) mennyi minden megoldható...
-
pube111
senior tag
válasz
pube111 #33763 üzenetére
A backup addon sem hozott vissza semmit a mentésből. Viszont másodikra a LE beállításokban a visszaállítás minden visszatöltött hibátlanul. A tárolókat, az addonokat, minden kinézetet, beállítást, mindent. Pedig az új LE verziója újabb mint a mentésben lévő volt.
Ezek szerint ha pi4 re telepítek egy LE et, majd indítok egy restoret, akkor jó eséllyel visszaáll a korábbi rendszer.
Ez jó -
jerry311
nagyúr
-
PunkZoli
aktív tag
válasz
sztanozs #33765 üzenetére
okkösz,
az nem számít, csak, hogy a képpel legyen szinkronban. Másik szobában van a másik tévé, ezért lenne érdekes.
Pí mellé tudok tenni jag-es hangfalakat, viszont a másik szobás verzió kapná a microhdmi-vel.A klónozás a képnél alapértelmezett ugye? Most kodit használok amúgy.
-
PunkZoli
aktív tag
rpi4-nél ha jól értem csak az egyik micro hdmi-nél lesz hangátvitel?
a másikra ha rákötöm a tévét, akkor jagdugón keresztül kapja majd a hangot, azaz mind a két tévénél lehet hang egyszerre? -
pube111
senior tag
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
jerry311 #33756 üzenetére
Én a 3B+ -ra vettem hűtőborda készletet 1500Huf volt. 2 db borda + 2 picike spéci 2 oldalon ragadó-hővezető fólia amiről kétoldalt le kell húzni a védőfóliát.
Mondjuk megizzadtam mire felraktam, de nagyon bevált + nem raktam fel a doboz tetejét,
hadd gőzölögjönÉs hogy hol vettem .. nem nehéz kitalálni...
Ha meglesz a pi4 arra is biztos veszek...
-
Archttila
veterán
válasz
pube111 #33759 üzenetére
Egyelore meg nem mivel az uj PI csak holnap erkezik, viszont ugy tunik szepen sikerult a dist-upgrade es minden mukodik ugy mint korabban.
Mar csak arra leszek kivancsi, hogy ez igy atemelve az uj eszkozbe mennyire lesz eletkepes...De tippre ugy mint a model B-rol B+ ra valtasnal, szoval semennyire
-
jerry311
nagyúr
válasz
wassermann #33754 üzenetére
A Pi4 eleg gyorsan eleri a throttlong hatarat.
Ha folyamatosan terhelni akarja az ember, akkor kell neki valami borda + venti. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Archttila #33753 üzenetére
Ez tipikusan egy "verébre, ágyúval lövünk" videó: a Raspberry Pi-k fogyasztása néhány Watt. Erre a hőmennyiségre legtöbbször egy picike hűtőborda is elég magában, a folyadékos hűtés teljesen felesleges (szerintem még a venti is).
... inkább ültessünk néhány fát, az hasznosabb...
-
Yoshida
aktív tag
Tanulságos videó a pi4 hűtéséről: [link]
-
pube111
senior tag
Az elképzelhető, hogy a pi4 en gyorsabban tölt le egy transmission?
Pi3 on 5MB/s fölé soha nem megy. De általában 3 körül van. -
Archttila
veterán
válasz
dugesz77 #33742 üzenetére
Ertem koszi! Kozben ugy tunik atalakitot is sikerult szereznem, szoval mar csak az atkoltozest kellene megoldanom valahogy...
Szerk.:
Gyors google utan ezt talaltam (termeszetesen egy sd card backup utan):
grep -rl stretch /etc/apt/ | sudo xargs sed -i 's/stretch/buster/g'
sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
-
dugesz77
őstag
válasz
Archttila #33741 üzenetére
A gyári tápokkal nincs elvileg ilyen gond. Nem "okos" tápok tehát egyszerű 5V-os stabil kimenetük van. AZ USB-C csatira átalakítót használsz majd gondolom. Nem gyári tápoknál meg arra kell figyelni ,hogy ne QC-s legyen ,mert azokkal valószínűleg jól működik.
-
Archttila
veterán
válasz
Patice #33733 üzenetére
Gondolom az elozo kiadas eredeti tapjara ez nem vonatkozik, mert nagyon orulnek neki ha a tegnap rendelt csomaghoz nem kellene vennem meg tapot is.
Foleg h ketto is van...
Mas
Szerintetek mikent tudnam atvinni a jelenlegi Raspbian Lite 9-et az uj masinara? Jo lenne ha nem kellene ujrakonfigolni mindent mert eleg sok melomba volt -
bence1024
tag
Sziasztok
Adott egy pi zero w. Hogyan tudnám elérni, hogy a moode audio felcsatlakozzon a wifire?
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
cinemazealot #33721 üzenetére
Kösz, úgy néz ki minden oké. Elfelejtettem memória kártyát kivinni magammal, de most este amit tudtam megnéztem. Meg annyira nem is rágta szét a dobozt a kutya
.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Sumptuous #33736 üzenetére
PiHole-hoz van elég gyakran frissített youtube reklám filter, ez elég jó hatásfokkal működik, de nem 100%-os ez se nyilván. Illetve itt egy leírás, amivel állítólag jól megy a youtube ad blocking, de ezt én se próbáltam ki.
-
Sumptuous
senior tag
válasz
jerry311 #33735 üzenetére
Igen, ezt tudom. Viszont ahogy a fórumtárs is említette a tv-n youtube app-ban nem szűri a hírdetést. Jelenleg egyébként nem látok hírdetéseket szinte sehol, csak nagyon elvétve. Viszont ezeket ezekszerint a pihole sem szűrné ki. Ezért kérdeztem, hogy megéri-e váltani a pihole-ra egy ilyen dns helyett. Hiszen az is dns alapú?!
-
jerry311
nagyúr
válasz
Sumptuous #33728 üzenetére
A Pi-hole (vagy barmelyik DNS szerver szuressel) nem reklam blokkolo. Erre is alkalmas, ha a reklam jol elkulonitheto (=tilthato) FQDN-rol jon. Ha az FQDN egyforma a reklam es a hasznos tartalom eseteben is, akkor FQDN alapon nem lehet szurni.
Viszont FQDN alapon egy csomo mast is lehet szurni: botnetek, malnetek, listatol fuggoen akar kategoriak is.
Es ez mindenen mukodik, ami DNS-t hasznal. (felteve, hogy mas DNS szerver elerese tiltott) Mig mondjuk az ADBloc leginkabb csak a bongeszoben mukodik.Nyilvan nem mindenhato igy sem, hiszen csak a FQDN --> IP feoldasba szol bele. Ha valami elerheto IP alapon, nevfeloldas nelkul, akkor az tovabbra is menni fog. Ha a host fajlba felveszik a nev-IP parokat, akkor is menni fog.
Ettol fuggetlenul egy nem tul bonyolult, de aranylag hatekony vedelmi vonalnak tartom.
-
Patice
nagyúr
Egy érdekesség a Pi 4-ről: rosszul implementált USB Type-C csatlakozó, ami miatt bizonyos kábelekkel nem fog elindulni a Pi 4. Állítólag lesz új lap revízió.
-
Sumptuous
senior tag
válasz
vicces #33725 üzenetére
Akkor itt tenném fel a kérdést, mert nekem is ez a bajom van csak. Mennyivel tud többet egy pihole, mint egy adblock dns ? (Pl: adguard, alternative dns, private dns)
Lehet nem is éri meg emiatt befektetni?
Jelenleg a router ilyen dns-ekre van beállítva, jól működik, gyors is, de komolyabb reklámszűrés kellene. Az adblock plugint nem szeretem. Ezért gondoltam erre a pihole csodára. Van valakinek tapasztalata, összehasonlítási alapja?
-
válasz
Kicsirics77 #33724 üzenetére
szerintem az alap beállitás ok. mindent jól csinálsz. a pi-hole nem mindenható. van lehetőség kézzel hozzáadni cimeket, de...
én a tv youtube appja miatt üzemeltem be, de pont ahhoz már nem jó, mert olyan cimekről jönnek a reklámok, hogy azt képtelenség listába rendezni, mert mindig változnak. -
Kicsirics77
veterán
Üdv.
Pi-Hole konfiguráláshoz kellene valami jó kis szájbarágós leírás,mert lehet valamit én b@..ok el, de itt a ph oldalon pl az alza banner sem tűnik el,meg egyik sem. -
rosejbli
senior tag
válasz
chemand #33722 üzenetére
Természetesen a gyári táp a legmegfelelőbb.
3A egyáltalán nem kell neki ha nincs rákötve semmi. Inkább az a lényeg, hogy egy nagyon stabil 5V legyen, de inkább 5.05V
Sima mobiltöltők is tudhatják ezt, érdemes kipróbálni. Ha terhelés alatt nem dob szivárványos képernyőt, akkor jó lesz. -
chemand
aktív tag
Milyen tápegységet ajánlotok a pi4-hez? Honnan érdemes rendelni ha nem akarok túl sokat fizetni érte? Mindenképp kell a 3A neki? Hálózati médialejátszásra használnám, nem lesz egy usb port sem használva.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Tarokk79 #33719 üzenetére
Nem én fogom megmondani a tutit, de én valószínűleg feltolnék rá egy Raspbiant és kipróbálnám az összes alapvető szolgáltatását:
1. Miután megvan a feltelepített microSD kártya, elindul-e vele a gép?
2. Látok-e tartalmat mindkét HDMI kimeneten?
3.a) Érzékeli és kezeli-e 2.0-ás eszközöket (pl. billentyűzet, egér) az összes USB aljzaton keresztül?
3.b) Érzékeli és kezeli-e 3.0-ás eszközöket (pl. pendrive) a 3.0-ás USB aljzatokon keresztül?
4. Tudok-e kábeles (Ethernet) hálózati kapcsolatot létesíteni? Hozza-e a max. sávszélességet?
5. Működik-e a WiFi? tudok-e kapcsolódni az otthoni hálózathoz?
6. Működik-e a Bluetooth, tudok-e kapcsolódni BT eszközökhöz?Nyilván érdemes lehet a kamera csatlakozóját is kipróbálni, de ahhoz kamera és megfelelő program kell, nem tudom, ezekkel rendelkezel-e. Ugyanígy a GPIO tüskéit is hosszasabban lehetne csak 100%-os bizonyosággal lecsekkolni.
Ja, és hosszú távon elgondolkoznék egy nagyobb bedobó nyílású és térfogatú postaláda kialakításán. Nekem költözés után az egyik első dolgom annak megépítése volt.
Azóta (12 éve) talán csak egy nagyobb csomag várt meg a kerítés kövön.
-
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok,
Tegnap meghozta a posta, de a postás bevágta szüleim kertjébe, ahol a kutya megrágta erősen a dobozt. Én még nem láttam, de a húgom azt mondta szerinte csak a doboz sérült. Lesz kb. egy fél órám kb 2 óra múlva arra, hogy megnézem működik-e (elutazok külföldre). Még nem volt közöm RPI-hez, valami javaslat, hogy mit csináljak, van-e valami selftest?
Előre is köszönettel
-
jerry311
nagyúr
válasz
nababika #33716 üzenetére
2 db USB-s ház a vinyóknak. (külső táppal)
Ez meg itt a Samba: https://logout.hu/cikk/raspbian/halozati_fajl_szerver.html -
nababika
aktív tag
Sziasztok. Van egy pi 3b+ om amin csak a domotitcz fut raspbian-on. Szeretném file szerverkent is használni egy 5 és egy 2 terrás Winchester el. Merre induljak. Mit és hogyan telepítsék, hogy a Windows os gépek is lássák?
-
-
Ezekiell
veterán
válasz
hpeti2 #33710 üzenetére
Persze, elég a 3b is - de annál az USB2/100MBites net kombó szűk keresztmetszet tud lenni, nem is beszélve arról, ha egyszerre több gépre menne a stream róla.
Másrészt meg mivel egy Pi 3B 13k, és egy Pi4 1GB szintén 13K gyors gugli után, így újonnan csak a 4-et lehet ajánlani
-
wassermann
Topikgazda
válasz
tatu611088 #33705 üzenetére
Van beépített saját hővédelme, emiatt elromlani nem fog. Csökkenti a mag tápfeszét és visszaveszi az órajelet...
-
Ezekiell
veterán
válasz
Sumptuous #33707 üzenetére
Nekem kb ugyanerre (SMB/NFS share, Transmission, pihole + pár egyéb cucc) egy Raspberry Pi 4 van befogva itthon, tökéletesen teszi a dolgát. Bőven elég a 2 gigás verziót megvenni (bár mivel nem bővíthető, és a 4 gigásat vettem, hogy évek múlva is elég legyen a ram, bármi is jön). TV-n/PCn Kodi simán streamel 4k-t is róla.
Beüzemelése marha egyszerű, nem lesz vele sok macerád.
-
Sumptuous
senior tag
Sziasztok! Nem biztos hogy jó helyen kérdezek, ezért átnavigálást elfogadok!
Szeretném bővíteni az itthoni hálózatomat egy ilyen kis eszközzel (rpi, thinserver, bármi) Két funkciója lenne, egyrészt kodi médiszerver (csak lejátszás smb/ftp - NAS megosztásrol) illetve egy PiHole-t kellene 7/24-ben kiszolgálnia. Mi lenne a legjobb alternatíva? Érteni értek a programozáshoz/hálózatokhoz stb. Tehát nem baj, ha bonyolult a beüzemelés, de stabil legyen. Nem szeretnék vele feleslegesen foglalkozni. Jelenleg három router van itthon (soho-k) és ezeknek lenne beállítva dns szerverként az eszköz (a pihole miatt) olyanra lenne szükségem, ami a pihole melett képes lenne párhuzamosan a kodi-t is kiszolgálni. (pár 4k@30 anyagok, de zöme csak 1080/720p/s. )
Az ár nem elsődleges, de szeretném 20-30k ráfordításával megúszni.
-
válasz
tatu611088 #33705 üzenetére
80 fölé nem szabad/ajánlott mennie, de egyébként is 80-nál már visszaveszi az órajelet.
-
tatu611088
tag
Sziasztok!
PI4-nél mi a normális üzemi hőfok? Nekem most ~80 körül mozog. Mi az a határ, amit már nagyon nem lenne szabad átlépni?
-
Ezekiell
veterán
válasz
moleculez #33702 üzenetére
Van persze, itt egy elég jó video guide
-
moleculez
veterán
Igen, Plex szervernek szánom. Nagyrészt ott nézem ahova letöltöm, de ha már megcsinálom, akkor úgy csinálnám, hogy más TV-ről/eszkozről is elérhető legyen (mobil/ipad/laptop) és ebben a Plex erősebb.
Erre találtam leírást, csak a kérdés, hogy torrent kliens van-e rá? -
dugesz77
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Autós topik
- PlayStation 5
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Revolut
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Philips LCD és LED TV-k
- DUNE médialejátszók topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest