- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újrakezdés
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32298 üzenetére
WAN résznél állítsam vissza, hogy automatikusan csatlakozzon a DNS szerverhez? Ez a szolgáltató által használt gondolom.
IGEN
Vagy ha más publikus DNS-t használsz akkor arra.A LAN beállításokban is van ilyen lehetőség (DNS és WINS kiszolgáló beállítás),
Ide írod a DNS részre vonatkozó pihole IP címétAbban az esetben ha a pihole veszi át a DHCP/DNS funkciókat, akkor a pihole-ban kapcsold be a DHCP-t és a routeren kapcsold ki a DHCP-t.
-
kovbandi82
őstag
válasz
#19482368 #32295 üzenetére
Tehát akkor a DHCP beállítása után a WAN résznél állítsam vissza, hogy automatikusan csatlakozzon a DNS szerverhez? Ez a szolgáltató által használt gondolom. A LAN beállításokban is van ilyen lehetőség (DNS és WINS kiszolgáló beállítás), vagy nem kell, így hogy a DHCP a Pihole, a szűrés automatikusan megtörténik?
-
törölt tag
válasz
#19482368 #32294 üzenetére
AC58u- WAN beállításainál a DNS szervernek a Rpi van beállítva
Tovább folytatva csak butaságot csinálsz. A Pi-hole nem regisztrált DNS szerver. Abból még bajod is lehet.
Ha a WANT-t is akarod, akkor külső VPS szerverre kell telepítened. De az se jó megoldás, mert ahhoz meg nagyon képben kell lenned, és nagyon értened kellene hozzá, hogy azt biztonságosan üzemeltesd.
Ettől jobban jársz, ha regisztrálod megad az opendns-re, és az open dns címet adod meg. Ott tudsz beállítani mindenféle szűrést. A Pi-hole meg belső hálózatra.Mivel írtad hogy Asus router, ott nincs lehetőség arra, hogy csak az általad beállított DNS szerverre menjenek a kérések. Sajna, ha valami kompromittálódig ugyan úgy ki fog menni más DNS szerveren. Ha csak nem olyan a hálózati eszközöd, amiben meg tudod adni, csak az általad beállított címen menjenek a DNS kérések.
A Pi-Hole arra való, hogy DNS szinten megszűrje a Telefonod-ra, TV-re, stb érkező telemetriát, rossz indulatú oldalak, reklám, szűrő. Ugye ennek az a lényege, hogy a wifi, vagy lan-ra csatlakozott eszközöket DNS szinten is meg tud védeni, illetve egész pontosan csökkenteni tud a kompromitálások lehetőségét.
Továbbá nem kívánatos web oldalak szűrése, tiltása. Illetve kulcsszó alapú tiltásokra is alkalmas.
vagy pl .ru$ adod meg akkor minden .ru domaint tíltani fog, és lesz elérhető. -
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32293 üzenetére
Igen, ahogy írod.
Pihole Settings menüjében kell a DHCP részt aktiválni,
Router DHCP Kikapcsolni.
Csak az a kérdésem, ezek után az IP címek automatikusan kiosztásra kerülnek a Piholeban felvitt adatok szerint?Igen, ott tudsz reselválni, illetve ott lesz látható a csatlakozott eszközök.
A főoldalon, meg hogy mi merre hova csatlakozott DNS szerint.
Mennyi blokkolt DNS,
AC58u- WAN beállításainál a DNS szervernek a Rpi van beállítvaEz kicsit vicces.
Teljesen felesleges. Az a baj, hogy ennek akkor lenne értelme, ha be tudnád állítani hogy csak az általad beállított DNS címen menjen a kérés.
A valóság meg az, hogy ugyan úgy minden más címen ki fog menni más DNS kérés. -
kovbandi82
őstag
válasz
#19482368 #32291 üzenetére
Jelenleg annyi a beállítás, hogy a fő router - ami jelenleg a DHCP szerver is, ASUS AC58u- WAN beállításainál a DNS szervernek a Rpi van beállítva. Ez idáig megy is, csak a jelzett probléma áll fenn, belegondolva jogosan, mivel a router jár el minden kliens nevében.
Ha jól értelmezem, a Pihole Settings menüjében kell a DHCP részt aktiválni, természetesen kitölteni az adatokat értelemszerűen, és kikapcsolni az ASUS LAN beállításainál a DHCP részt. Csak az a kérdésem, ezek után az IP címek automatikusan kiosztásra kerülnek a Piholeban felvitt adatok szerint? -
cibere11
tag
Üdv!
Pi3b hez vettem egy dht11 szenzort.három lába van.Hogy tudom működésre bírni úgy hogy a pi-n van egy erintőkijelző tehát a gpio pontok használtak.Elosztóval menne? -
törölt tag
válasz
kovbandi82 #32290 üzenetére
Lehet tévedek, de akkor nem állítottad be jól.
2 opció van.
1 megadod a router ip címét, és a tartományt. A routernek megadod a DHCP résznél a pihole dns cymét.
2. Kikapcsolod a router dhcp-t, és a Pihole-ban meg bekapcsolod. Így a PI-hole nem csak DNS, de DHCP szerver feladatokat is el fog látni.
Mind kettő megoldás esetén a DHCP-n keresztűl megkapják a csatlakozott eszközök is a pihole dns címét.
Így látszódni fog, minden csatlakozott eszköz, és hogy melyik hova csatlakozik. Ebben benne lesz a különböző windows analitikák is, és telemetriák is.És persze a látogatott oldalak.
-
kovbandi82
őstag
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy tud-e valaki egy rendszerszinten monitorozó megoldást, ami jelzi, hogy a hálózatra kapcsolt melyik eszköz milyen weboldalt nyit meg. A Piholehoz hasonlóan azon futna keresztül ugye az eszközök kérései. Vagy van lehetőség a Pihole-ba erre, mert én nem lelem. A logban csak a 192.168.0.1 és a localhost látható eszközként, ami a főrouter.
-
törölt tag
PI-2 Raspbian Stretch-en működik a D-Link DWM-222 usb modem? Van valakinek tapasztalata ebben?
-
gardener
senior tag
Videót lehet valahogy rögzíteni raspberry pivel? Esetleg hálón egy másik gép vinyójára? Vagy kevés az erőforrás hozzá?
-
kenand
veterán
Talán még is találok valami funkciót a PI zero W-nek, Domoticztól egy idő után elhasal, letiltottam, de Mosquitto és BLE -Mosquitto gateway el fut rajta, így a BLE eszközeimet tudja majd reportálni másik gépen futó Domoticznak..még dolgozok rajta de talán menni fog. BLE hatótáv elég kicsi, de majd közelebb teszem a BLE szenzorokhoz.
-
válasz
Patice #32279 üzenetére
A zenék tagelésére kínosan ügyelek, de egyébként megjavult! Gondolom, most ért végig a teljes állományon.
Tegnap reggel adtam meg neki a szabályt, ma reggel még rossz volt, most ránézve már jó!
Egyébként látom, hogy van is ezzel kapcsolatos, viszonylag új fejlesztés -- ezek szerint nem csak nekem volt vele gondom.
Az örök probléma a névelők figyelmen kívül hagyása, amit sem a Twonky, sem a miniDLNA nem csinál meg.
MaCS
-
válasz
Patice #32271 üzenetére
A Minimnek átlag fél évente adok egy esélyt, de még mindig elszúrja a név szerinti rendezést, pedig a leírása szerint instruálom.
A Serviio jónak tűnik, de csak PC-n teszteltem, a Kodi szervere viszont bevált -- de csak Kodiban ismerem.
Persze az lenne az igazi, ha mindez a NAS-on menne, amire a tervezett Synology-vásárlás mondjuk megoldást fog jelenteni.
A Raspbian mondjuk adott -- jelenleg éppen Thingbox-részként és OSMC-részként. Ebből a kt PI-ből lenne jó egyet csinálni.
A tiszta megoldás persze valóban az lenne, hogy felteszem a Raspbiant, és saját kezűleg telepítgetem a programokat. Csak a Thingbox állítólag annyira jól össze van rakva, hogy sokkal jobban járok vele, mintha külön tenném fel a NodeREDet, a Mosquittot és a többieket.
Csakhogy upgrade-elni komplett cserével lehet, tehát az utólag telepített programok elveszítésével.Most megnézem, hogy mi történik, ha a Kodi mellé felteszem a NodeREDet meg a Mosquittot, meg a többieket. Egy próbát megér.
A headless DLNA-szervert meg hanyagolom. Alapvetően hibás koncepció volt részemről. Kényszeresen akarok egyszerűsíteni, akkor is, ha bonyolultabb lesz tőle az egész...
Köszönettel: MaCS
-
kenand
veterán
Akkor az egész miniatürizációnak vége..... kicsi eszköz 3x akkora sallang...
Pont azért tetszett meg mnert elveikben benn volt amit kellett: WiFi +BTMost inkább egy nem használt 905w-s TV boxra toltam Armbiant, egyelőre megfelelőnek tűnik, bár a BT kezelés ott is elég hisztis. (de hatótávolsága jobb). Tény ott is vagy 4x nekifutottam, mindig jött valami váratlan hiba (hirtelen nem ment a name szerver, vagy a sudo..... most talán jó, 3-as kernellel)
(#32269) MaCS_70
CoreElecre van Entware, nem tudom OMSC-n, Libreelecen is elérhető-e...Entware-n sok csomag elérhető. -
Patice
nagyúr
válasz
MaCS_70 #32269 üzenetére
Már elnézést, de mi a fenének egy egész OSMC a Kodival együtt, ha csak zene megosztáshoz kell????
Rakj föl egy alap Raspbian-t, aztán erre rakj föl szolgáltatásokat.
Pl. én zenére ajánlanám rá a MinimServer-t. Kicsi, nem eszik sok CPU-t és zenére találták ki. -
Ha már szóba került a Raspbian-alapú rendszerek kérdése:
Van annak bármi akadálya, hogy egy OSMC mellé telepítsek NodeREDet, Mosquittot és egyéb okosotthonos okosságokat?
Az OSMC csak annyit csinálna, hogy a Kodi rajta DLNA-kiszolgálóként működjön zenének, tehát abszolúte headless eszköz lenne.
Köszönettel: MaCS
-
kenand
veterán
válasz
azbest #32267 üzenetére
Én a pi zero w-ben azért eléggé csalódtam, saját wifije és bt-je is nagyon gyenge, mivel nincs antennája, max ha forraszt rá az ember. Domoticz szervert akartam néhány Xiaomi BT szenzorral, de 2 szoba ajtó már sok neki. 720p-s projeltor okosítót is gondoltam belőle a pici mérete miatt, de ott is a saját wifi az akadály, pár m-re lévő routertől se tud 720p-nem lejátszani (külső USB-wifi vel igen, de akkor le van foglalva az egyetlen micro USB port) . A majd ugyan ennyibe kerülő 905w-s TV box sokkal jobb erre a célra ....még keresem a helyét, de lehet polcra kerül...
-
azbest
félisten
Türelmeseknek pedig
pi zero w - pimoroni 14GBP szállítással = 5 eft
és kb a többi meg kínából kikeresve töredék áron. A ház és gombok meg vagy 3d nyomtatós történet, vagy kínai koppincs.Múltkor a gameboy alakú is szép áron volt [link], bár 30eft pi és sd kártya nélkül.
Az ilyen kitekből, logó és névhasználati díjakból van az alapítványnak is szép bevétele. A zerot is drágábban kapják kereskedelmi projekthez, mint a magán vásárlós ár 1db-os limittel.
Annyi plusz munkájuk lehetett vele, hogy a kiegészítő elektronikákat egy nyákra integrálták és azt legyártatták kínában. Így kompaktabb és valsz olcsóbbra is jön ki.
-
cigam
titán
válasz
wassermann #32265 üzenetére
Mert egyben kell megfizetni sok apróságot.
- Pi Zero W 12k
- 1200mAh LiPo akkumulátor 5k
- 320x240 érintőkijelző 8k
- OV5647 kamera 8k
- Egy fröccsöntött házikó 2-3k
- 8GB SD 3-4kLegalábbis a helyi Raspberry boltokban, ez 40k körül van. Plusz aprónép, a ház, kiegészítő elektronika (gombok, akkumulátor kezelő, hangszóró, ...) Szóval nem túlárazott, de tényleg nem olcsó.
-
cigam
titán
-
Murdock1981
tag
válasz
#19482368 #32246 üzenetére
Fájlszerver, torrentezés, plex média szerver itthoni használatra tökéletes. Plexen 3 eszközt gond nélkül kiszolgál úgy, hogy közben megy a torrent letöltés. Igaz a torrent átlag 5 megabájt/sec (150 Mbit-es a netem), de a transmission-t távolról is ellehet érni, így gyakorlatilag bárhol-bármikor hozzálehet adni letöltés szóval ráér letölteni. És ezek mellett 500gigás külső vinyóval az idle fogyasztás 5,5watt, a csúcs 9-10watt körül mozog. Teamviewer van rá. Így nekem az igényeimet maximálisan kielégíti. Nem mellesleg minimális helyet foglal 0 zajjal.
-
Murdock1981
tag
Nem kért jelszót és avast van feltelepítve. Amúgy egyenlőre hanyagolom a témát, mert a jogosultságokkal elbénázhattam valamit és nem játszotta le a plex a filmeket. Újra raktam az egész rendszert a transmission simán működik, a plex viszont egyáltalán nem akar elindulni és nem értem, hogy miért. Ugyanúgy csináltam mindent mint elsőre és mégsem megy. Úgyhogy küzdök.
-
-
válasz
wassermann #32255 üzenetére
Olyannyira komoly újdonsággal, hogy az ígéretek szerint teljesen megújul a széria, a jelenlegi az ősszel lezárult.
Baromi kíváncsian várom, tudva, hogy rohadtul nehéz úgy megújulni, hogy annak olcsónak is kell maradnia, és az eddigiekkel is kompatibilisnek.
MaCS
-
törölt tag
Én tökéletesen megértettem amit írtál.
Nálam több dolog van, amit már sejtettem is valószínűleg nem fog menni 1db All-In-One eszközön minden, Mert olyan nincs, és valószínűleg az élmény rovására megy.Ami túl sok kompromisszumot fog követelni. Az meg akkor olyan, mintha nem is lenne.1. Amire én gondoltam egy Pi 3-al, vagy esetleg 2-el gondoltam megoldani. Egy internet olvasó eszköz. Nem facebook, nem youtube, csak simán hírek, index, origo, fórumok, receptek olvasása. Esetleg valamilyen chat?
Erre a célra gondoltam első körben egy PI 3-at, mert abban van POE? Vagy legalábbis ha jól értelmeztem akkor meg lehet oldani. És jobb wifi, csak a fentebb felsorolt lehetőségek alkalmazására, ha a helyzet úgy hozza vendég eszköz. Ezt úgy gondoltam, megoldani, hogy egy használt monitor, amin van hdmi, annak a hátuljára rá erősíteni, vezeték nélküli bill, egér. Bár lehet jobb lenne valami táv irányítós megoldás. Ha végül a konyhába kerülne, mint recept olvasó gép.Még nincs teljesen eldöntve, hosszú távon hogyan lehetne maximumon kihasználni.
2. Ez egy másik PI lenne, ami pl intranet kiszolgálás házon belül, bár egyenlőre ebben nem vagyok biztos, hogy hosszú távon lenne értelme. Elsősorban a gyereknek gondoltam, mint belső blog, ahova le jegyzeteli az aktuális kis projektjeit, aktuális érdeklődéséről. Esetleg az iskolai kutató munkáit. Drupal-ra futtatására gondoltam.
3. Desktop tanulásra.
Végül is arra jöttem rá, nem is kell telepíteni semmire, simán elmegy egy Pendrive-on, ha a gyerek pl a scratch programon akar tanulni, amihez megvan az első könyve, akkor simán megy bármilyen laptopon. Szóval, a telepítés nem lényeg. Max a munkáinak a mentése, ami gondolom egy másik Pendrive csatlakoztatása után működnie kell a mentésnek is. -
cigam
titán
válasz
wassermann #32249 üzenetére
És az egyik fülön szól a youtube zene miközben facebookozol? Nem azt írtam hogy lehetetlen, csak azt, hogy nem PC-s élményt fog kapni.+ azt is megemlítettem, hogy mindenkinek más a lassúsági ingerküszöbe.
Jelezném, hogy nem hétköznapi felhasználás, hogy tuningolod, trükközöl a memóriával. Ugyanakkor szívesen megnéznék egy videót,hogy egy "kimaxolt" Pi3-on, milyen a fb, ph! youtbe. (Nincs Pi3-am, tényleg kíváncsi vagyok most mi a max. ami kihozható belőle desktop-on) -
válasz
"De televízió okosítására elég egy PI 2b is, nem? A kodi azon is elmegy, vagy nem éppen a legjobb megoldás erre, és inkább a Pi 3?"
Nálam két RPI 1 B+ is megy Kodival, Confluence felülettel, visszavett GUI-felbontással médialejászóként. A kezelése egy kicsit késik, de nem vészes. Lejátszásban viszont kifogástalan, hála a hardveres gyorsításnak.
A 2 és a 3 között teljesítményben egyébként nem volt igazán eget verő különbség.
MaCS
-
wassermann
Topikgazda
Jelezném, hogy PI3-al lehet böngészni ha gyors a mikroSD-kártya (és hozzá van állítva az SD-kártyavezérlő sebessége) + van telepítve ZRAM, most is PI3-ról írok. Miközben ezt írom, a tömörített RAM-kezelésnek köszönhetően a Raspbian ennyi RAM-ot lát: MEM TOTAL= 812 + SWAP TOTAL= 506 ("free -h" parancs). A video még hozzá jön ehhez, az fixen 192MB-ra van állítva
Egyetlen kivétel: a web-es videók, azokat így Chromium alatt csak 480ban bírja, egyébként néha akad
-
cigam
titán
válasz
Leszámítva a PC és PI áramfogyasztását. A működéssel járó hanghatáskkal, és helyfoglalással mi a helyzet? Az ár nem minden.
Igen a PC Desktop verzióban benne van
A PC-s verzióban hogyan villogtatsz LED-et, vagy csatlakozol i2c buszra? Programozás alatt ne a PC-n futó programokat képzeld, bár annak sincs akadálya, hogy Pi-n fejlessz szövegszerkesztőt, vagy játékot.
Nekem pl. Pi2 van, akkor vettem amikor az volt az aktuális kiadás. Mindég faragnak rajta valamit, és bár HW-ben is mindég van előrelépés, nem akkora hogy elérje a hasonló árú használt PC-k teljesítményét. De ha pl. a hálószobába, vagy bébimonitornak használod, már nem mellékes a zaj tényező. Természetesen lehet kész megoldásokat is kapni, de azt nem te faragtad össze az asztal sarkán. Ma már nem tudsz egy számítógépet nulláról felépíteni (hacsak nem vagy teljesen fanatikus) Ez a srác a HT1080Z "iskola számítógép"et építette meg.
-
-
törölt tag
A fájlszervernek is jó megoldás, de ott meg a 100Mbites hálókártya akadály
Tehát erre se a legjobb választás. Ha veszünk az ösz költségét, pl alaplap, táp, ház sd kártya. Akkor simán kijön 20-25.0000Ft -ra. Ebből viszont meg egy használt PC-t kapsz, ami file szerver feladatokra sokkal hatékonyabb megoldás. Leszámítva a PC és PI áramfogyasztását.Megtanulható a programozás, a perifériák kezelése közvetlenül a ki/bemeneteken és protokollokon (pl. I2C) keresztül.
Igen a PC Desktop verzióban benne van, ami valóban jó dolog. De ezeket ha nem tévedek egy ubuntu desktopra is fel lehet tenni. Viszont, itt ismét a fogyasztás, ami nem elhanyagolható szempont.Mindamellett remek barkács alap, mert relatíve olcsón sok mindent ki lehet belőle hozni. Legyen az okos otthon, TV okosítás, ipari vezérlő rendszer, audiofil zenejátszó,vagy bármi. Mint a 8bites mikrogépek korában, rájönni mi mindenre jó a számítógép (a facebookozáson túl),
Igen azt látom hogy rengeteg kis projekt van hozzá, amihez ha megvan minden szükséges információ akkor jó szolgálatot tud tenni.
De televízió okosítására elég egy PI 2b is, nem? A kodi azon is elmegy, vagy nem éppen a legjobb megoldás erre, és inkább a Pi 3?
-
válasz
#19482368 #32242 üzenetére
Alapvetően egy oktatási célú projektnek indult, de menet közben kiderült róla, hogy az olcsósága és kezelhetősége miatt akkora tömegeket tud megmozgatni, hogy gyakorlatilag minden elkészült rá, amire elég az ereje.
A webböngészés az emített okok miatt sajnos meghaladja az erőforrásait, mert külső tényezők terhelik túl. Olyasmire ideális a RPI, amikor saját kontroll alatt van a felhasználás (fejlesztés).
MaCS
-
cigam
titán
válasz
#19482368 #32242 üzenetére
Ezekre akár jó is lehet. A fájlszervernek is jó megoldás, de ott meg a 100Mbites hálókártya akadály. Engem pl. nem zavar a 10MB/s körüli max. sebesség, de a torrentbubusok, és több 10GB-os BR lemezképek mozgatása már tényleg nem neki való feladat. Ugyanakkor ez nem is egy mini PC, hanem oktató eszköz. Rengeteg egyszerű dologra alkalmas. Megtanulható a programozás, a perifériák kezelése közvetlenül a ki/bemeneteken és protokollokon (pl. I2C) keresztül. Mindamellett remek barkács alap, mert relatíve olcsón sok mindent ki lehet belőle hozni. Legyen az okos otthon, TV okosítás, ipari vezérlő rendszer, audiofil zenejátszó,vagy bármi. Mint a 8bites mikrogépek korában, rájönni mi mindenre jó a számítógép (a facebookozáson túl), és megoldani olyan feladatokat amikre a mérnökök azt mondják lehetetlen.
-
törölt tag
Remek, akkor ez a probléma is megoldva, több pénz marad mozira.
Köszi az információt, akkor tulajdonképpen mire való egy PI?
Azt mondod webezés csalódás.
TV okosításra?
Gondolom file server feladatokra is hulladék, mert lassú.
intranet feladatok 3-5 felhasználó egyidejű kiszolgálása mint Blog, vagy valami free cms portal, pl Drupal? -
cigam
titán
válasz
#19482368 #32240 üzenetére
Igen, azt. A játékok után a WEB-ezés a legmegterhelőbb foglalaltosság a gépek számára. (Ami nincs arányban a megjelenített információkkal, mivel az a rengeteg profilozó, és reklám script sok erőforrást igényel. Még egy combosabb i5-ös gépet is meg tud izzasztani néhány WEboldal(pl. facebook).
Arra jó, hogy 1 ablakban (nem n+1 fülön) megnézd a hírportálokat, de a facebook, youtube már felejtős, és flash-es játékok sem működnek. Persze mindenkinek máshol van az ingerküszebe a lassúságot illetően, de szerintem borítékolható a csalódás)Keress pár youtub-os videót, ahol bemutatják mit tud valójában a desktop-ot futtató Pi. -
törölt tag
ááá nem, rá kerestem, másoknak is problémát jelent, ahogy bele bele olvastam, ott mindenütt SSD-van, ahol a probléma jelentkezik.
Jól értem, hogy ez a raspbian rendszer lenne normál asztali gépre?
igen, az lett volna a cél. De minden jel arra utal, hogy ha Pen-drive ról indul, akkor is tökéletesen hozza amit kell.Van valami különleges oka, hogy ezt akarod telepíteni?
Most elsőkörben a rendszerrel való ismerkedés. Az ismerkedés célja, hogy későbbiek folyamán egy PI 3 B desktop-nak használni.
Olcsó használt kis monitor, hátuljára felragasztva kétoldalas ragasztóval egy PI 3, vezeték nélküli egér, billentyűzet.
És csak internet használat, csak webezés. Ha gond probléma van, kb 10-perc és helyre van állítva. Nem igényel sok törődést. -
törölt tag
Igen, azt adom meg neki, illetve választom ki. El is fogadja, telepít is, tovább. Majd reboot
És a betöltéskor egy darabig eljut, megjelenik a logo, és nem tölt tovább. Ha be dugom a pendrive-ot, akkor tovább megy a rendszer betöltés. Ha nem akkor azon a ponton megáll a rendszer betöltés. -
mamusz11
tag
Sziasztok!
Bekötötték az optikát(Telekom) és így lecserélték a ZTE hgw-t egy Sagemcom-ra és azóta a pi 3 nem jut ki netre. Hálózaton belül minden okés! Ip az statikusan van beállítva a hgw látja a pi-t de ezen kívűl semmi. Pinget próbáltam 8.8.8.8 -at de mind hiába.Torrent megállt stb. Valami ötlet?
-
törölt tag
Köszi, az létezik hogy az SSD nem a kedvence?
Elkezdi telepíteni, látszólag fel is megy, de a rendszer indításához szükséges van a pendrive-ra.
Vagy valamit én csinálok rosszul? Telepítéskor természetesen megadom neki az útvonalat, hogy a SSD-re telepítsen. Nem igazán értem. -
cigam
titán
válasz
#19482368 #32224 üzenetére
Igen. Egy mezei debian, csak az LXDE felületet testreszabták. Vagyis ugyanúgy kell telepíteni mint egy mezei debian-t.
Murdock1981
Hát nem éppen ezt kérdeztem ... A PC-n is kér user/pass párost? Használsz valami külső biztonsági hókuszpókusz programot (víruskereső, tűzfal, optimalizáló, ...) -
törölt tag
Megtudja valaki mondani, hogy pontosan hogyan is működik a Raspberry Pi Desktop (for PC and Mac) telepítése? Ez egy teljes értékű operációs rendszer ami lehet telepíteni SSD vagy HDD-re?
-
.Farkas.
tag
Sziasztok!
OSMC-re sikerult valakinek feltelepiteni az OwnCloud-ot vagy NextCloud-ot?
-
kenand
veterán
válasz
kenand #32220 üzenetére
Kicsit elgondolkodtam a dolgon és lehet ennyit tud a Pi Zero W belő Wifi-je, mivel nincs rajta antenna kivezetés.
(BT-je is csalódás sajnos)
3-4m azt is lassú sebességgel, bizonytalanul. Kicsit sokat akartam tőle...
Csak azért volt furcsa, mert egy másik Pi Zero W-vel ugyan onnan elpötyögött a raspbian, persze sokkal kevesebb egy Domoticz kommunikációnak a sávszélesség igénye... -
kenand
veterán
Lehet még is hibás a Pi Zero W Wifije hol eltűnik, hol megjelenik és videót nem lehet leve lejátszani, nem képes rá, router 4m-re van, még sem. Ha bedugok egy egyszerű usb wifit azzal megy a 720p video is.
-
cigam
titán
válasz
Murdock1981 #32213 üzenetére
Hogy néz ki a konfig fájl mappára vonatkozó része?
Kér user/pass párost? -
kenand
veterán
válasz
kenand #32217 üzenetére
Legszívesebben mondanék egy cifrát.... miután felléptem egy usb Wlan-nel és párosítottam egy BT egeret, mivel az egy szem USB helyére már nem mehetett usb-s egér.... kapcsolódott a NET-hez és egyszer csak megjelent a beépített wifi kártya is, utólag....hogy ezt miért így csinálték meg.....
-
kenand
veterán
2 PI zero w is van itthon, de egyik sem lát Libreeleccel wifit, az egyiken biztosan jó a Wifi mivel raspbian fut rajta és ott is Wifi megy.
Youtube videok alapján csak kiírom és listáznia kellene a wifiket indulás után...Ha rádugok egy wifi sticket egyből listázza, a belső Wifit és BT-t nem látja sajnos...pedig az egyiken biztosan jó a belső wifi is.
Mivel egy USB port ban nem jó ha azt külső wifi stickkel lefoglaloam...
-
darkhorse
tag
válasz
Murdock1981 #32213 üzenetére
Protokoll verziónak mi van beállítva (/etc/samba/smb.conf)? Win10 alól smb1-es megosztáshoz már nem tudsz csatlakozni.
-
kenand
veterán
LIgbreelec PI Zero W-hez van olyn Libreelec amiben benn van a Wifi és BT driver?
Feltettem a legutolsó betát s nincs benn
-
Murdock1981
tag
Üdv!
Felraktam a Sambát és telefonon gond nélkül csatlakozok, de a pc-n nemtudok (win10).
Ha beírom a keresőbe, hogy \\raspberrypi akkor bejön a home mappa, de belelépni már nemtudok és megkapom, hogy a windows nwm tud kapcsolatot létesíteni a következővel...
Mit hagyhattam ki? -
cigam
titán
válasz
kovbandi82 #32211 üzenetére
A kodit ugyanúgy tudod telefonról irányítani. Nem értem hol a probléma.
-
kovbandi82
őstag
Volumiot telefonról irányítom. Nem kell hozzá a TV-t ki/be kapcsolgatni, egy aktív hangfalra van kötve.
(#32210) JohnDoe_Hun:
Nekem sima Raspbian Lite van arra van a Kodi rátelepítve, a Sambat meg ilyeneket nem a Kodiból hanem a Raspbianról futatom. Szépen elfér egymás mellett a Raspbian Lite, Kodi, PiHole és a Webszerver is. A vinyót nem dobálja, mondhatni atomstabilan megy mindkettő.
-
JohnDoe_Hun
tag
válasz
Murdock1981 #32209 üzenetére
Persze nem ördögtől való a raspbian de nálam elkezdtek előjönni a hibák, nyűgök. Vinyó fel-le csatolás, szerver nem indulás, újraindulgatás úgy h nem változtattam semmi olyan dolgon ami ezt eredményezné. Amire nekem kell, Torrent+media lejátszás+smb arra a kodi több mint tökéletes.
-
Murdock1981
tag
válasz
JohnDoe_Hun #32208 üzenetére
Én még nagyon kezdő vagyok a témában, csak karácsony óta van rpi-m. Csak a raspbiant próbáltam. 500gigás vinyón van a rendszer, felraktam a teamviewert amivel a nekem szükséges fájlmegosztás is meg van, egy transmission-t, amihez ma állítottam be a ddns-t, így a kényelmes távoli vezérlés meg van hozzá. És felraktam a plex servert-t. Nekem nem volt bonyolult.
-
JohnDoe_Hun
tag
Most hogy hetek óta próbálgatom a rendszereket azt mondom h sokkal több értelme van feltenni egy libreelec-t kodival mint egy trljes értékű raspbiant még akkor is ha a médialejátszó részét nem használja. Még a desktop-os raspbianban is folyamatosan parancssorozni kell minden nyűg miatt. Ez nem indul, ezt kiolvasni amazt felcsatolni mappák engedély beállítása stb. Kodiban beállítasz 2-3 repo-t és már csak egy telefon kell amivel vezérled akár a torrentet akár a megoszt@sokat. Ezért egyszerűbb.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Murdock1981 #32206 üzenetére
-
Murdock1981
tag
válasz
cinemazealot #32203 üzenetére
Köszönöm szépen, sikerült is! Boldogság van :-D
Már megérte az Rpi, egy csomó új dolgot tanultam. -
dancsuri
veterán
-
cigam
titán
válasz
JohnDoe_Hun #32198 üzenetére
Azért tegyen fel egy feladatidegen médialejátszót, hogy ne keljen parancssorba beírni pár sor? Tegye fel a desktop verziót, és kattintgasson. Ott sem kell a parancssorban kolbászolni. Elindítja a grafikus programot, és megkapja (majdnem) ugyanazt. Nem mellesleg libreelec alatt sem evidencia felkattintgatni a torrentklienst.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Murdock1981 #32201 üzenetére
és Cold5
Ha kintről akarsz hozzáférni egy eszközhöz, mindenképpen kellhet egy dinamikus domain név (hacsak nem változik nagyon ritkán az IP címed, és kapcsolódsz az otthoni netedhez azon keresztül). Dinamikus domain nevet pl. a noip.com-nál lehet regisztrálni (én anno itt tettem), amihez vagy a router-ed köszön be rendszeres időközönként (ha tudja kezelni a protokollját) vagy bármelyik a belső hálódon 24/7-ben üzemelő géped, amin futtatod a noip frissítő kliensét (linux, win, mac). Ezzel a domain szolgáltató hozzárendeli az IP címedhez az Általad kiválasztott domain nevet, így ha a internet szolgáltatód meg is változtatja az IP címedet (szokása), de mondjuk ez a szkript 5 percenként fut, legfeljebb 5 percig nem lesz az otthoni hálózatod elérhető domain név alapján a világ bármely tájáról.
Ha ezzel megvagy, valószínűleg szükség lesz egy a router-en beállított port forwarding-ra (port továbbításra) is, ami azért kell, mert a domain-nel csak a hálózatodat (a router-edet) éred el, de magát a belső hálózaton lévő gépe(ke)t nem. Ha viszont a domain mellett egy portot is megadsz, azt ráirányíthatod az egyik belső hálón ülő géped valamelyik szolgáltatására. Nálam pl. a Deluge teljesít szolgálatot, aminek van egy web-felület szolgáltatása is (elérhető asztali alkalmazásként is, és szerver daemon-ként is, utóbbi kezeléséhez érdemes feltenni a webes felületet). A web-szerverek általában a 80-as porton szoktak figyelni. Ha a router-eden lévő port forwarding-ot úgy lövöd be, hogy pl. kintről a 9999-es portról legyen az otthoni gépeden futó Deluge felülete elérhető, akkor a router-en a nyilvános 9999-es portot kell ráirányítani a gép belső IP címére és 80-as portjára. Egy webes felületet pedig bármilyen platformról, akár mobilról is elérhetsz, nem kell hozzá dedikált app.
-
JohnDoe_Hun
tag
válasz
Murdock1981 #32201 üzenetére
Nekem is. Viszont én még sosem próbáltam csak leírásokat olvastam róla. Az tuti h belépsz a modembe és ott a haladó beállításoknál lehet kiválasztani a ddns-t. Azon belül pedig a szolgáltatókat lehet legörgetni. Kiválasztasz egyet majd regisztrálasz náluk. Onnan már megy minden maga után. Nem lehet bonyolult.
-
Murdock1981
tag
válasz
JohnDoe_Hun #32200 üzenetére
Hűha...telekomos modemem van Sagemcom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Lian Li ITX Gamer PC - AMD R5 5600, RX 6700 XT, 16GB, 1TB, Win11 Pro - ELADÓ!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B660M i7 13700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Thermaltake Core X5 GB 850W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest