- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: SSD hűtés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- DraXoN: Utolsó 2011-3 rendszerem
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Én is beszereztem egy Raspberry-t, PI3 b+ személyében.
NAS kezelésre, média lejátszásra használom, eddig tökéletesen meg vagyok vele elégedve.A kérdésem az lenne, hogy lehet e kapni valamiféle kiegészítőt a be és kikapcsolás könnyítésére?
Előre is köszi!
-
Érkezett egy frissítés az eeprom-hoz, aminek hatására 5-7 fokkal lett hűvösebb a Raspberry 4-esem.
Telepítése/frissítése:
sudo apt update ; sudo apt install rpi-eeprom
Majd újraindítás:
sudo reboot
Eddig 62 fok volt a maximum, amit elért teljes terhelés mellett a CPU hőmérséklete, most pedig nem megy 56 fölé. Ugyanez alacsonyabb terhelés melett az eddigi 57 helyett 51 fok
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Frissült a rendszer ( Raspbian ) és azóta nincs hálózatom. Hogyan tudnám javítani?
Pi4 -
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #35245 üzenetére
Ezzel a modszerrel sikerult a problemat megoldanom, ha esetleg erdekel valakit: Enable UART Raspberry PI headless
-
válasz
LógaGéza #35291 üzenetére
Ja, hogy ilyen kellene... erre inkább már egy integrált atomos alaplap kellene két 3 kiállásos videokarival. Vagy a sztreaminghez kellene egy olyan source, ami alapbol 3 részre bontja a videot és valami szinkronizacio a 3 pire, de akkor is lehet csuszas a lejatszasok kozott...
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=113498 -
LógaGéza
veterán
válasz
sztanozs #35289 üzenetére
Ez már kész van, hetek óta működik így
Csak jött az új kérés, hogy néha kéne egy videó is - tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ez igazából egy 6 kijelzős videófal, és 2 kijelzőt hajt egy Pi, de azt megoldani, hogy a 3 Pi egyszerre indítsa a videó egy darabját nekem perpill megoldhatatlan feladatnak tűnik - pedig timecode-al nem lehetetlen. Így maradna az a felállás, hogy 1 Pi, egy 4K-s videójel, szépen leméretezve a 6 ablak a kijelzőkre, és minden monitor kiveszi a saját részét a jelből. Viszont a Pi ezt nem akarja, ugyanis elvérzik a videólejátszáson...
Bizonyos időközönként azért frissülnek az adatok.
-
válasz
LógaGéza #35288 üzenetére
Úgy értem, hogy interaktív, felhasználók kattintgatnak rajtuk, vagy csak olvasni lehet őket? Azért kérdezem, hogy nem lehet-e a 6 oldalból 1db video stream-et csinálni, és azt kiadni a kijelzőre, a másik videóval felváltva. :)
Miközben ezt leírtam, az jutott eszembe, hogy esetleg egy VNC klienst be lehetne vonni a dologba, akár ugyanazon a PI-n futó VNC szerver képével (display :1), azt talán még a kodival is össze lehetne hozni mint külső lejátszó program vagy tudomisén. -
válasz
LógaGéza #35286 üzenetére
chrome-ot (chromium) tudsz úgy indítani, hogy megmondod neki a helyet és méretet, ahova nyisson. Ha application módban indítod el (--app=URL), akkor nem lesznek böngésző kontrollok, meg status bar alul, csak ablakkeret.
Bővebb info: [link]Ezt simán leautomazálod shellből.
-
LógaGéza
veterán
válasz
zsolt_64 #35285 üzenetére
Az a probléma, hogy egy olyat kell megoldani, hogy egy kijelzőn van 6 böngészőablak, és bizonyos időközönként bezárja ezeket, és lejátszik egy videót, majd újra a 6 ablak, etcetc...
Ezt Kodival nem igazán tudom leszkriptelni, max ha még tudnám hívni a saját lejátszóját, amit kétlek... -
zsolt_64
senior tag
válasz
LógaGéza #35283 üzenetére
Bár írtad hogy a busterből indított Kodi-t nem akarod, egy próbát megérne.
A topicban le van írva hogy kell a Kodi 18.4 Leia-t feltepíteni.
Ez nálam és másoknál is FullHD-ban kihasználva a hardweres dekódolást szépen fut.
Mivel hw-ből dekódol nem zabálja fel a processzorokat, és nem szaggat, sőt a háttérben futó torrent is elboldogul...
4K-ról nincs információm. -
-
válasz
wassermann #35281 üzenetére
Szerintem ezek eddig sem voltak, csak a kodi és az omx player.
-
wassermann
Topikgazda
Attól tartok, a Pi 4 még túlságosan új és a felsorolt programok nincsenek még a Pi 4 hardveres gyorsításához optimalizálva : (
-
LógaGéza
veterán
Pi4-en, desktop felületen (vagyis Kodi kilőve), parancssorból indítva mivel tudok 4K videót akadásmentesen lejátszani? Valahogy se a VLC, se az MPV nem tudta ezt megoldani... Félek, hogy valamit csak én nézek el...
-
válasz
kovbandi82 #35278 üzenetére
Igen.
Ha csak a Kodit szeretnéd frissíteni:
sudo apt update && sudo apt install kodi -
válasz
kovbandi82 #35276 üzenetére
sudo apt update
sudo apt dist-upgradeAz adatokat nem bántja, csomagok működésébe elvben beleszólhat, de nem szokott.
MaCS
-
kovbandi82
őstag
Sziasztok. Rpi3-on fut egy Raspbian Lite + Kodi. A Kodi nyavalyog, hogy van frissítés. Pontosan ennek mi a menete? Sima sudo apt-get update? Az adataim megmaradnak?
-
törölt tag
válasz
MaCS_70 #35271 üzenetére
nahát kb erre kellene, +youtube/full hd filmek/zene
esetleg torrent is ezen futhatnaviszont ez a legújabb 4gb-os házzal táppal már kb 26-27k lenne.
itt hardveraprón egy mac mini late 2009-es 40kegyáltalán nem ugyanaz a kettő, tudom
én egy olyan megoldást keresek, ami olcsó (nem akarok pc mellé venni bármi mást igazából, de zavar a nagy pc ház és a búgó ventillátorok), és kis helyen, vagy inkább még kisebb helyenelférne a nappaliban.
Raspberry mellett szólna, hogy kb bárhova elrejtem, olyan kicsi, és szinte nem fogyaszt semmit.
Mac mini előnye, hogy ha már nem kicsi, de viszonylag jól néz ki, ez simán elférne a polcon, erősebb, viszont sokat fogyaszt ez is (mint a pc)
Na majd megvitatom magammalmindenesetre köszönöm az infót! Hasznos volt!
-
válasz
#74459392 #35267 üzenetére
Egy ismerősnél a PI4 megjelenésekor beszereztek egy 4 GB RAM-os példányt, és egy RAspbiannal letelepítették egy irodai munkás elé. Chromium, levelezés, LibreOffice -- normál irodai ügymenet.
Két monitorral dolgozik, és eddig beválni látszik a dolog. Próbálkoztak anno PI3-mal is, abból hamar elfogyott a szabad RAM, de a 4-es a jelek szerint megfelel. A jelenlegi PC-k helyére már ezzel a vonallal számolnak.
MaCS
-
törölt tag
köszönöm a válaszokat, akkor nem ez az eszköz amit keresek, pedig tetszett, hogy kis helyen elfér, kb láthatatlan
lehet nézek valami olcsó régi mac mini-t, az jól nézne ki a polconmondjuk az sem fogyaszt kevesebbet egy pc-nél, ha jól látom
-
syler123
veterán
válasz
#74459392 #35267 üzenetére
Szia!
Szerintem erre nem alkalmas. Minden lassabb lenne, mint egy rendes PC-n. Youtube 1080p nem megy még rendesen, talán nem is fog. A netezés is nyögvenyelős lesz. A filmezés része működhet, de arra is van erre jobb eszköz, pl ha ebbe a topicba benézel ajánlanak valamit, olcsóbban, amivel nézheted a youtube-ot és a filmeket. Netezésre jobb egy htpc, ha többet is fogyaszt.
Az Office csak emulálva megy linux alatt, így lassabb is, miközben egyébként sem egy combos szerkezet. Persze vannak linuxos alternatívák, de a legtöbb embernél nem fogja kiváltani a microsoft féle megoldást. -
törölt tag
Sziasztok!
Teljesen amatőrként teszem fel kérdésemet: arra gondoltam, hogy "helyettesítenék" egy pc-t egy ilyen szerkezettel. Amire használva lenne: Netezés, filmezés, (külső merevlemezről/ssd-ről) zene hallgatás, youtube, és ha megoldható akkor valami hasonló programcsomag sem ártana, mint az office, főleg word és powerpoint-ra lenne szükség, mindezt egy 23 colos fhd monitoron. Persze megmaradna pc is komolyabb dolgokra (egy másik helységben), de úgy érzem, jelenleg teljesen feleslegesen szívja az áramot a gép és pörögnek a ventik, miközben csak youtube szól vagy épp egy mese megy a gyerekeknek.
Megoldható ez?Köszönöm előre is!
-
huberpe
aktív tag
sziasztok!
olvasni több fórumon, hogy a pi4-en még nem igazán megy jól a libreelec + melegedési gondjai is vannak. az ilyen eszközt használóktól kérdezném, hogy egy tényleg probléma e illetve ha egy stabil médialejátszót szeretnék építeni belőle inkább maradjak a 3-as szériánál?
(láttam, hogy pár napja volt egy hasonló kérdés, de én most konkrét tapasztalatokra lennék kíváncsi)
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Telepítettem SD kártyáról a raspbian -t SSD -re, de azóta egyáltalán nincs hangom. A korábbi beállítások megmaradtak pl. boot/config.txt hdmi_drive=2
Már mindent leellenőriztem a pulsaudiot töröltem, majd újratelepítettem, de semmi változást nem hozott.
Pi4 -
kenand
veterán
válasz
Nerazim #35254 üzenetére
Tavaly sok eszközön kipróbáltam: Xplenology, Amlogic TV box, pizeroW. Xplenology gyors volt és -egy ideig-stabil, de a korlátozott Linux miatt macerás. Majd minden a pi-re van kitalálva, de az SD kártya gyenge pont még egy HDD-nél is sérülékenyebb. Idén a fő áramlatot követve próbálnám Pi4-en, de jó lenne SSD-re költöztetni a stabilabb működés miatt.
-
Nerazim
őstag
válasz
kenand #35252 üzenetére
Üdv!
Én anno az okosotthon topikban is megkérdeztem és azt a választ kaptam, hogy elég erre egy Rpi 0 is, ezért lapul már több, mint egy éve a fiókban -
kenand
veterán
Még egy kérdés.... olcsó USB M2SSD adapter ami megy PI-vel?
Itt azt írja az ASM 115x jó, oylnt meg lehet találni...
-
kenand
veterán
Domoticz esteleg +Home Assistant kombóhoz (estleg még Nodred) elég lenn egy 1GBs pi4-es modell?
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Vettem egy RPi4-et, de nem talalok olyan "regi fajta" Raspbiant ahol rogton be van kapcsolva a serial port SSH debug mode. Nagyon jo lenne nekem egy olyan, mert szeretnem kiprobalni, de nincs mini HDMI Display port atalakitom. (Meg Linuxos gepem sem, ezert a RPi.) Tudnatok segiteni? -
Whooly007
csendes tag
Sziasztok! Vettem egy Pi4 4gb-t torenttezni és kodizni. Ha raspbian-al indítom a rendszert, akkor olyan mintha V-sync hiba volna képen. Elcsúsznak a képek, mintha a TV-n két képből rakná ki az aktuálisat. Ha viszont lireELEC-el megy a kodi ott nincs ilyen baj. Sajna nekem kell a netezés és a trorrent is, így maranék a raspbian-al. A Pi2-vel nem volt ilyen bajom. Valami ötlet?
-
ludarazs
csendes tag
Nálam nincs erről szó. Este kikapcsoltam a tv-t, rpi ment tovább és arra keltem az éjjel 3x hogy megy a tv. Bizonyos idő eltelte után bekapcsolja a tv-t. Most átnéztem a cec adapter beállításait, lehet ott volt a gond.
Viszont ami bosszantó, hogy kikapcsolom a Kodit elsötétül a képernyő kb. 10-20 secre és újraindul a kodi.
Cigam cikke szerint csináltam ott ugye leírja, hogy hogyan kell az automatikus indítást beállítani amit meg is tettem, de gondolom azért ennek nem így kellene működnie. -
ludarazs
csendes tag
Helló Srácok !
Segítséget kérnék mert elakadtam picit. A gondom egy Rpi 3b+ amire feltettem a Kodit és amikor használom nincs is vele semmi baj minden szuper, de mivel az rpi-n torrentezek is így sosincs kikapcsolva, és amikor filmnézés után kikapcsolom a tv-t valami visszakapcsolja. Nem tudok rájönni, hogy mi. Főleg, hogy miért? A tv Hdmi/cec/ csatlakozón keresztül van rákötve így a tv távirányítójával irányítom a Kodit is. Ha nem írtam le valamit amit tudni kéne szóljatok, várom az ötleteket.
Illetve a Kodi kikapcsolása ami nem működik egyszerűen nem áll le.Köszönöm
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Egy rpi4 képes lenne osmc alapon 4k filmek lejátszására, egyszerre max 30-40 torrent futtatásra + plex szerverként (vagy bármi más módon) max. Fullhd felbontásig külső hálózatra streamelni? -
zsolt_64
senior tag
Féreértetted , valóban van rés, 1-1,5 mm közötti, de de egzaktul lemérni szinte lehetetlen.
A bordához adott gyurmaszerű lapka talám 1 mm vastag volt sajnos nem mértem le.
Az viszont biztos hogy rettenetesen spóroltak vele sokkal nagyobb is lehetett volna.
Én most vettem már egy 1.5 mm vastag arctic-ot, de még nem volt időm átszerelni. -
-
zsolt_64
senior tag
Annyit tegyünk még hozzá hogy a gyurmaszerű anyag létezik 0,5 1,0 1,5 stb.. mm-es vastagságokban.
A kétoldalú ragasztónak amit pl a pi-knél is használnak a pici bordácskák rögzítéséhet nincs látható vastagsága, de jól vezeti a hőt, és "rásül" a bordára illetve a chipre. Ha letéped a bordát (ami nem könnyű) akkor le kell pucolni az egészet és másikat feltenni. -
válasz
PistiSan #35202 üzenetére
Kétféle ragasztós hővezető lapka van, az egyik olyan, mint a bluetec, gyurmaszerű, puha, mállós anyag, éppen csak annyira ragad, hogy ne essen le, amíg a bordát a helyére teszed.
A másik olyan, mint a kétoldalú ragasztó, arra való, hogy egy bordát egymagában a végtelenségig magán tartson -> na ez utóbbit nem értem, mi a véres francnak kell egy csavarral rögzíthető borda alá tenni, hogy aztán soha többet ne lehessen szétszedni. -
válasz
wassermann #35209 üzenetére
Amíg nem látsz sárga kis villámot a kép jobb-felső sarkában, nem kell erősebb táp.
Szoftveresen ellenőrizni command line-ból pedig így lehet.
Nekem pl. most épp kellett, rákerestem, és gondoltam megosztom másokkal is, hátha szükség van rá
-
Latitude
aktív tag
válasz
PistiSan #35167 üzenetére
Fent van a transmission, természetesen gond nélkül működik. Biztos, hogy a mappa jogosultságok voltak rosszul beállítva. Újra gondoltam a HDD-m partíció felosztását és mappa szerkezetét is. Így ha "ne adj isten" újra kell valamiért raknom a rendszert akkor ilyen problémámba már nem fogok ütközni.
-
Latitude
aktív tag
válasz
AXisBOLD #35198 üzenetére
Kárt biztosan nem fog benne tenni csupán a működése válik bizonytalanabbá. Ezt főleg az rpi3b-nél vettem észre ami nagyok válogatós a tápok tekintetében, mondhatni kizárólag a gyárival hajlandó normálisan működni.
Illetve ezt az írást ajánlom figyelmedbe:
https://ownyourbits.com/2019/02/02/whats-wrong-with-the-raspberry-pi/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Leégett az első Radeon a hírhedt 12V-2x6 tápkonnektorral
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Eredeti játékok OFF topik
- Avast! Antivirus topic
- Autós topik
- Azonnali játékos kérdések órája
- További aktív témák...
- Dell Precision 5810 Intel E5-1650 v3 128GB RAM 2x512GBHDD 1x512GB SSD Quadro K4200
- Asztali PC , i7 6700K , RTX 2060 Super , 32GB DDR4 , 512GB NVME
- Számítógép, ryzen 5 2600, RX 580 8GB, 16gb ddr4, 512gb ssd, 1tb hdd
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- i7 asztali pc játszani, és sok másra, bomba áron!!!! Socket 2066 64GB 8GB VGA
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Eladó Új állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Dell Optiplex 7050 SFF + Quadro K620
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest