- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Latitude #33996 üzenetére
Kukkants bele a naplóba (dmesg), hátha ott írja miért ált le a HDD. Nem lehet hogy rossz a kábel, gyenge az HDD tápegysége? Másik lemezzel is próbáltad?
FeriPapa2
Volt már neked de javu? A #33946 hozzászólásban ott a link, hogyan lehet felcsatolni a gdrive-ot. Ezután azt a mappát meg kell mutatnod a plex-nek, és készen vagy.Amúgy szerintem nem működik, mert ha nem tudsz róla elég gyorsan tölteni, akkor nem fogod tudni akadásmentesen lejátszani. Hacsak nem úgy szinkronizálod, hogy offline letöltesz mindent.
Pontosan melyik leírást követve, hol akadtál el?
-
FeriPapa2
tag
Van e arra megoldás, hogy egy GDrive-t a Pi-vel PlEX szerverbe használni lehessen?
-
mime1980
csendes tag
válasz
zsolt_64 #33973 üzenetére
Köszi.
Sikerült megoldanom amit akartam a linkek segítségével.
Minden le van írva, csak rá kellett szánni az időt.Megérkezett az új WD red 4TB
Felhasználás. OMV torrrent, dlna, PlexA cél jelenleg a kikapcsolások mellőzése .11 óra alatt 27X kapcsolt le
(Nem mindig van használatban bár ha már sok torrent fút majd akkor nem okoz problémát)A lényeg sikeresen kikapcsoltam az alvó módot a leírások alapján.
KOLINK HDSUB3U3
Gyártó információ,"VID: 152D, PID: 0578"Köszi még-egyszer mindenkinek.
-
Latitude
aktív tag
A HDSentinel-t már korábban feltelepítettem, de most a leírás alapján végig csináltam, hogy a report filet a létrehozott mappájába elmentse. Szerintem én is bénáztam valamit, de ami a leg meglepőbb volt, hogy ssh-n keresztül voltam hozzá kapcsolódva az rpi-hez és miközben matattam vele úgy is leállt a hdd. Amúgy a hdsentinel szerint 100%-os a hdd, úh fizikailag az eszköz valószínűleg ok.
-
válasz
asuspc96 #33994 üzenetére
Ha a géped ad neki ip címet működhet úgy is, de az esetek 99.99%-ban a routerbe dugják. Hirtelen nem is tudok életszerű példát arra, hogy a gép LAN-jába dugjam (oké, mondjuk ha nincs router/switch a környéken).
asuspc96
[link] szerintem találsz benne hasznos infókat ;-) -
asuspc96
senior tag
válasz
asuspc96 #33993 üzenetére
Átnyálaztam az oldalt, ezt találtam hozzá: remote-access/ssh
3. Enable SSH on a headless Raspberry Pi (add file to SD card on another machine)
For headless setup, SSH can be enabled by placing a file named ssh, without any extension, onto the boot partition of the SD card from another computer. When the Pi boots, it looks for the ssh file. If it is found, SSH is enabled and the file is deleted. The content of the file does not matter; it could contain text, or nothing at all.If you have loaded Raspbian onto a blank SD card, you will have two partitions. The first one, which is the smaller one, is the boot partition. Place the file into this one.
Még egy kérdés felmerült ezzel kapcsolatban bennem. Az rpi-t elég ha a gépemhez csatolom egy netkábellal, vagy egyből a routerba kellene becsattintani ?
-
asuspc96
senior tag
Helló
Sok próbálkozás után feladtam a küzdelmet, egyszerűen nem sikerül életet lehelni a málnába...
ugyan ezt végig csináltam, csak headless módban, de nem tudtam be ssh-zni a raspberryre, pedig kapott ip címet. A gépemmel volt összekötve egy sima net kábellal.Megpróbáltam mindkét verzióját, követtem a leírást, azaz a NOOBS-nak a mappa tartalmát csak felmásoltam, míg a raspbiannál kiírtam image-ként az sd-kártyára. (FAT32)
Megpróbáltam másik módszerrel is, hogy simán üresre formáztam az sd-kártyát, és egy külső merevlemezt felosztottam 2 partícióra, ugyan úgy fat32-es. Rátettem a NOOBS-ot, de onnan sem volt hajlandó elindulni.
Konkrétan ezt is végig csináltam, hátha, de semmi, szóval teljesen tanácstalan vagyok, nem értem hol, és mit ronthatok el
sd kártya: Samsung microSDHC EVO Plus 32GB C10/UHS-I
külső merevlemez: WD My Passport -
válasz
Latitude #33988 üzenetére
Persze hogy leállt, mert ez a program hdd_leállítására_való. A legegyszerűbb, ha időzítve létrehozol egy fájlt rajta, aztán törlöd. Vagy mégjobb, ha pl. 10 percenként lecsekkolod az állapotát hdsentinel-el. [link]
Mivel 10 percenként ír a lemezre egy napló fájlt(amit a Windows-os HDSentinel is értelmezni tud), valószínűleg sosem fog leállni a HDD. -
-
Latitude
aktív tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Rpi 3-on osmc van telepítve, külső usb-s hdd-n van a rendszer. Hd-Idle szépen feltelepült (hdparm-ot nem támogatja a meghajtó). Mit kell a beállítani a /etc/default/hd-idle fájlba, hogy a hdd-t soha ne állítsa le?Köszönöm a segítséget.
-
azbest
félisten
Juhú, tegnap játszottam kicsit a gertvga 666-tal pi2-vel. Kellett kicsit keresgélnem, hogy lehet aktiválni a két képernyőt egyszerre vele. Busterrel bejött firmware változatban úgy tűnik a régi pi-re is él pár config.txt kapcsoló.
max_framebuffers=2
és nagyjából ez amit írnak [link], bár láttam több kapcsoló is van a gpio más szolgáltatásainak tiltására, de lehet azok alapból nem aktívak.A vga képe egyébként kicsit zizi, nem tudom, hogy ez általánosan jellemező, vagy csak a példányom miatt. Youtube-on láttam egy videót róla [link], de máshol nem olvastam ilyen panaszról.
Két képernyőn két különböző fullhd videó játszása úgy látom, hogy limitált, két 30 fps-es még elmegy, de láthatóan akadnak, h264 órajelnövelés valamiért mintha nem működne. Majd teszek egy próbát, hátha egyiknek mpeg2 -nek kell lennie, hogy codec licensszel külön modullal játsza le és ne akadjanak.
Múltkor beszélgettünk itt valakivel a pi4 kapcsán hasonlóról, ezért is próbáltam ki a régi pi estén mi a helyzet.
-
válasz
pube111 #33982 üzenetére
Semmi. Ha nagy adatbázissal dolgozol (gyűjtögető életmód), akkor az adatbázis betöltése lassú lehet. Havi 1 alkalommal lemented a beállításokat, esetleg mellé a teljes SD kártyát, és kész. Ha tönkremegy a kari, gariban kicserélteted, és visszatöltöd az image-t, vagy a szűz LE-re a beállításaidat.
-
pube111
senior tag
LE-et használok rpi3b-vel. Van valami előnye az usb, vagy ssd bootnak? Azon kívül, hogy egyszer majd az sd tönkremegy.
-
atiska007
senior tag
válasz
Fecogame #33976 üzenetére
Bocsi, még most jutottam a kütyü közelébe
deb http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/ buster main contrib non-free rpi
# Uncomment line below then 'apt-get update' to enable 'apt-get source'
#deb-src http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/ buster main contrib non-free rpi -
-
atiska007
senior tag
Helló!
Egy kis segítséget kérnék samba telepítés ügyében.
A sudo apt install samba parancsra megtalálja a csomagokat, majd meg kell ugye erősíten a letöltést és telepítést, de itt jön a probléma.
Azt kapom vissza, hogy a file(ok) nem találhatóak, egy url címmel. Az url címet megnyitva viszont ott vannak a file-ok, de egy frissebb verzió.Próbáltam természetesen többször is az update, upgrade, clear, autoremove parancsokat, de továbbra sem akarja az újabb verziót letölteni, ami a repositoryban fent van.
Elméletileg az update meg kellene oldja a problémát, de nem
Esetleg valakinek ötlete?
-
mime1980
csendes tag
Sziasztok.
Ki milyen USB3 rackot használ?
Jelenleg szívás alatt vagyok a Váltás PI4 re miatt.
PI 2 OMV szuperül ment évekig 2TB purple usb2 noname rackbenMYbook USB3 külső rackben -->
[16388.763491] usb 2-2: device not accepting address 20, error -62
[16388.803697] usb usb2-port2: unable to enumerate USB deviceKolink KOLINK HDSUB3U3 --> A 2TB purple ,,fel sem ismeri
keresztpróba egy másik 2tb purple az Már OK.
találtam némi anyázást erről is:
"A csipje szar, a linuxos UAS driver helyből haldoklik (no nem azonnal, kell neki egy kis idő, mondjuk 3-4 óra)"A lényeg vásárolok egy új 4TB redet mellé kellene egy olyan ház ami működik.
Előre is köszi a válaszokat.
Lehet Privátba is ,, -
asuspc96
senior tag
válasz
UberMutant #33969 üzenetére
csak emiatt kérdezem, nem maga az sd kártya ára itt a fő tényező, mert azt már pár K-ért kap az ember, hanem a vele járó baszakodás, meg futom érte a köröket
-
asuspc96
senior tag
válasz
asuspc96 #33902 üzenetére
Helló,
Időhiányában kicsit parkolópályára tettem a projektet, viszont most úgy néz ki kicsit lesz rá időm megint, szóval a kérdés az, hogy az sd kártya az feltétlenül szükséges ahhoz, h feltegyem a raspbian-t, a Pi-re ?
Vagy ez úgy is működőképes, ha előre készítek egy partíciót a merevlemezen, és arra írom ki az image-t ? -
DopeBob
addikt
Valakinek nincs esetleg infója róla, hogy mikor lesz újra elérhető a 4GB-os Pi4? Egy két külföldi boltban október végi időpontot írnak beérkezésre.
-
sztanozs
veterán
válasz
zsolt_64 #33957 üzenetére
Ja, ránéztem, nekem is ez van, csak sokkal elkeserítőbb:
Mem: 37232K used, 23424K free, 0K shrd, 4004K buff, 722856K cached
CPU: 33% usr 66% sys 0% nic 0% idle 0% io 0% irq 0% sirq
Load average: 6.32 5.03 2.79 7/94 1674
PID PPID USER STAT VSZ %VSZ %CPU COMMAND
1516 1373 transmis S N 16136 27% 0% transmission-daemon --logfile /var/log
1385 1373 transmis R N 16136 27% 27% transmission-daemon --logfile /var/log
1560 1373 transmis R N 16136 27% 5% transmission-daemon --logfile /var/log
1516 1373 transmis R N 16136 27% 1% transmission-daemon --logfile /var/log
1370 1 transmis S N 16136 27% 0% transmission-daemon --logfile /var/log
1373 1370 transmis S N 16136 27% 0% transmission-daemon --logfile /var/log
-
KaqXar19
tag
Hello,
Ti mivel nezitek az UPC tv adast a Pi-n (horizon.tv/horizon go)? -
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok,
Pi 4-et az Ubuntu Mate, jól értem, hogy nem támogatja? Ha nincs van valami pletyka, hogy mikor lesz?
Előre is kösz
-
zsolt_64
senior tag
válasz
sztanozs #33954 üzenetére
Nálam (rtn18u routeren így néz ki) HTOP
2661 root 16 65700 50712 1036 S 0.0 19.8 36 B7 `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmission/.settings
2663 root 15 65700 50712 1036 S 0.0 19.8 35 B7 | `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmission/.settings
2706 root 15 65700 50712 1036 S 0.0 19.8 35 B7 | `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmission/.settings
2665 root 15 65700 50712 1036 S 6.6 19.8 35 B7 | `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmission/.settings
2664 root 15 65700 50712 1036 S 0.0 19.8 35 B7 | `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmissionDe mindig ígynézki terhelés/aktív torrent től függetlenül. Nincs kizárva azonban hogy más-más platformokon másképpen műxik. Ja és ebből csak egy szokott "felvenni" cpu terhelést
-
Archttila
veterán
válasz
zsolt_64 #33951 üzenetére
Speedtest-cli ezt mondja: (ISP-t szépen felismerte)
Download: 253.81 Mbit/s
Upload: 4.06 Mbit/shmmm
áhh meg kell néznem valahogy Router nélkül, vagy megy vissza a gyári fw és tesztelek úgy, csak fosok mert a stock fw-böl le kell csípni és úgy kell flashelni, szóval benne van a brick a levegőben
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Archttila #33948 üzenetére
Először is mérj a pi-n egy speedtest.net -et. (nem írtad le az internetkapcsolatod paramétereit)
Lehet chromium alatt is, mindegy, ez ad egy le/feltöltési sebességet.
Ha gondolod és tudod mérd meg a router nélkül is.
Ha jól értelmezem a Torrent letöltési sebességet sérelmezed. De aTorrent letöltés kb 564655645
tényezőtől függ ami ráadásul másodpercről másodpercre változik.
A pi és a merevlemez(SSD) közötti 100MB mérési sebesség az nagyon jó.Emlékeim szerint a transmission-daemon 1 szálon fut magyarul nem használja ki a pi 4 magját.
Letöltéskor rengeteg dekódolás hash ellenőrzés , adminisztráció van ami leterheli azt az 1 magot, a többi henyél.
a 20MB letöltési sebesség optimális esetben reálisnak tűnik, sőt nemis rossz... -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Biztosan emlékeztek még rá, hogy pár napja panaszkodtam az RPI 4 (eth0) letöltési sebességére. Akkor Stretch-röl upgrade-eltem Buster-re és úgy voltam vele, hogy egy clean install majd szépen megoldja a problémát, nos nem így lett.
Korábban már futtattam a vason HDD read/write tesztet ahol is szépen hozta a számokat (több mint 100MB/s etc) szóval a lánc ezen részével biztosan nincs semmi probléma, viszont tegnap este fogtam és a gyári kis 4GB-os SD kártyára felhúztam egy friss buster-t amire ezúttal csak a transmission-t tettem fel.
Jött is a nagy meglepetés: 10-12MB/s a max, illetve időnként vannak 20-22MB/s peak sebességek.
A settings.json-be cache méretét 4-ről 16-ra növeltem, illetve kikapcsoltam a titkosítást, de érdemi változás nem történt, így szerintem máshol keresendő a probléma.
A 20-22MB/s peak sebességekből kiindulva arra tudok még gondolni, hogy itt bizony az OpenWRT köp egy nagyot a levesbe, és nagyjából ennyit lehet kihozni belőle, viszont akkor nem értem miért nem jár folyamatosan 20-30MB/s környékén, mert például Steam alatt simán repül avg 33-35MB/s, szóval a kliens kihozza a maxot az OpenWRT-t futtató router-ből.Mit gondoltok, szerintetek is az OpenWRT a probléma?
- Raspberry Pi 4 with Buster
- Archer C7 gigabit with OpenWRT 18.06.4
- CAT6 kábel -
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #33943 üzenetére
Nah, sikerült!
Úgy oldottam meg végül is, hogy a beállítások/main menu editorban létrehoztam egy radio elemet, ahova parancsnak megadtam a "vlc http://stream.radio1.hu/high.mp3" sort.
Utánna a /home/pi/.local/share/applications/radio elemet átmásoltam a /home/pi/.config/autostart-ba és működik is. Öröm és boldogságKöszönöm a segítséget!!!!!
-
pube111
senior tag
válasz
Murdock1981 #33943 üzenetére
Nyiss egy terminált.
nano startvlc.sh
Írd bele ezt:#!/bin/sh
sleep 10
vlc http://stream.radio1.hu/high.mp3
mentsd el (ctrl+o), zárd be (ctrl+x).
tedd futtathatóváchmod +x startvlc.sh
lépj be az autostart mappájába:cd home/pi/.config/lxsession/LXDE-pi
nézd meg, ott van-e az autostart fájl:ls
ha ott van, akkor jó helyen vagy, szerkeszd:nano autostart
írd a végére:@/home/pi/startvlc.sh
mentsd el (ctrl+o), zárd be (ctrl+x). -
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #33942 üzenetére
A vlc http://stream.radio1.hu/high.mp3 parancsot kellene végül futtatni.
Bocsánat a variálásért. És ezt hova kellene beraknom?
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #33941 üzenetére
Oké rájöttem, hogy kell parancssorból elindítanom. Márcsak az autostart hiányzik
-
Murdock1981
tag
A /home/pi/play.m3u-t kellene minden indításkor megnyitnia. Akkor ezt hogyan is kell?
-
FeriPapa2
tag
Van e arra megoldás, hogy egy GDrive-t a Pi-vel használni lehessen?
-
pube111
senior tag
válasz
Murdock1981 #33937 üzenetére
Az autostarton én így csináltam.
Csináltam egy mappát startup néven, és oda pakoltam azokat a bash fájlokat amiket indítani akarok.
Majd a home/pi/.config/lxsession/LXDE-pi/autostart fájl végére beillesztettem az elérési útjukat így:@/home/pi/startup/start_deluge.sh
@/home/pi/startup/start_deluge_web.sh
@/home/pi/startup/start_ums.sh -
pube111
senior tag
válasz
Murdock1981 #33937 üzenetére
Valami ilyesmi megoldás lehet:
mplayer http://radio.ip:port
Bash script autostartba. -
Murdock1981
tag
Üdv! Pi3b+ raspbiannal.Van olyan online rádió progi, ami újraindítás után is elindul egy adott rádió adóval? Mindenképpen raspbianra szeretném telepíteni.
-
DopeBob
addikt
Meh... jött mail, hogy van raktáron 4GB-os Pi4, de mire rendeltem volna már megint kifogyott mindenhol
-
pube111
senior tag
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
asuspc96 #33920 üzenetére
Csak ahogy cigam írta !
Tehát a meglevő külső Usb meghajtó amiben van 1 merevlemez teljesen jó, persze legyen USB3.
Ehhez kell még az általam megemlített picike SD kártya amin a Boot-van. Ez lehet bármilyen típusú de legalább 256KB (kilóbájt) :legyen és tökmindegy milyen, mert csak a betöltés(bekapcsolás) pillanatában működik kb 3 másodpercig aztán már ugrik is át. a merevlemezre (Nekem a fiókban kallódik 2-3 db, régen Nokia butatelefonokhoz adták grátisz)
Ez is csak azért kell, mer a pi4 -re még nem csinálták meg a közvetlen Boot-ot. (Nekem 3b+ van ahhoz már az SD sem kell feltétlenül)
Ha szét akarod választani az oprendszert, és az adatokat teheted őket egy fizikai adathordozón belül másik partícióra (szigorúan ext4 típusú legyen)
Hidd el a linuxnak tök mindegy -
lkristóf
senior tag
Hali szeretném azt megoldani, hogy raspberry-ről figyelem a fix ipcímmel ellátott gépemet, hogy mikor kapcsolják be, mikor lesz elérhertő. Ezt egy egyszerű script-el megoldható úgy, hogy a ping válaszát figyelem?
Vagy egyszerűbb ha a windows-os gépre rakok valami bekapcsoláskor emailt küldő alkalmazást?
-
-
csipuka
senior tag
Holnap megjon az RPI4-em.
Eddig OSMC-t hasznaltam, mert lehetett butykolni SSH-n keresztul, es fut nalam egy motion nevu progi, meg mas script-ek.
Ahogy nezem OSMC meg nincs RPI4-re. A 3-as image-vel probalkozzak, el fog indulni? Esetleg csak ez az image nem a 4-esre van optimalizalva?Gondolkodtam meg a LibreELEC-en is, de anno azert valasztottam az OSMC-t par eve, mert az teljes OS-t ad. Tudok apt-get-el telepiteni LibreELEC-re is progit, vagy maradjak az OSMC-nel?
-
válasz
asuspc96 #33918 üzenetére
Nagyon túlgondolod a dolgot. Megveszed a kedvenc kereskedődnél, vagy rendelsz egyet kínából, és használod. 1ik sem lesz örökéletű, csak az esetleges garancia érvényesítése egyszerűbb.
Hetente, havonta lemented egy image fájlba a kártyát, és védve vagy az adatvesztés ellen (ugye a merevlemez tartalmáról is készül majd biztonsági mentés?!)Lecsípsz egy 64GB-os darabot a merevlemezről, és oda telepíted a raspbian-t.
személy szerint nem keverném az adatokat, meg az adatokkal bánó programokat
Ezt gondold át újra. Mi ebben a keverés? Külön partíción van a rendszer, külön partíción az adatok. Nem mellesleg nem teljesen mindegy melyik hol van? Az adatpartíciót is fel kell csatolni a fájlrendszerbe, és már is csak egy könyvtár valahol a futó rendszeren belül. -
asuspc96
senior tag
válasz
zsolt_64 #33905 üzenetére
@zsolt_64, @aryes
"Ebből kijön egy tetszőleges SSD 120 GB"
külső merevlemezem, amin csak az adatok lesznek már van, konkrétan nekem most egy olyan adattároló kellene, amin rajta lenne az op. rendszer, meg a fentebb vázolt programok.
nézegettem a külső ssd-ket, itt a legolcsóbb 11.6k, a kingmax, mint név arról meg már legalább hallottam, szóval biztos az lenne a választás.
van konkrét javaslat, melyik legyen ?"SSD helyett 13Khuf ért kapsz 1TB os mevlemezt"
lényeges, hogy a rendszer az ssd-n van, míg az adatok a hdd-n ?
mármint én így személy szerint nem keverném az adatokat, meg az adatokkal bánó programokat
ez lenne az a merevlemez, amin az adatok lennének: WD My Passport 2,5" 1TB USB3 -
válasz
Fecogame #33915 üzenetére
Itt az aprón is árulnak, de bármely számítógépes boltban kapható. De a piboltokban is árulnak komplett hűtés megoldásokat.
Arra figyelj, hogy van amelyik nem szereti az aluminiumot!
-
KaqXar19
tag
Hello, a kovetkezo 2 dologra keresem a megoldast egy eszkozben:
- horizon.tv akadasmentes jatszasa;
- m3u stream akadasmentes lejatszasa helyi halorol.Utobbit a Kodi tudja addonnal, viszont horizonos addon tudtommal meg nincs. Sajnos kiesik a Librelec igy.
Raspbiant neztem VM-el, Chromium nem, viszont a Firefox vitte a horizont weben. Viszont Vlc halozati folyammal nem indult el az m3u stream.
Meg tudna valaki UPC-s pi tulaj nezni, hogy megy-e rendesen a horizon a pi-n?
Van eselteg otletetek, hogy hogyan tudnam megoldani ezt a kettot egy gepen es melyik pi legyen alatta?
Koszi
-
lkristóf
senior tag
válasz
zsolt_64 #33907 üzenetére
Akkor mi a helyzet ha olyan külső tápos külső vinyóm van aminek van külön bekapcs gombja, és ha jön egy áramkimaradás, majd ha újra van áram nem kapcsol be, nekem kell kézzel megnyomni a gombját. Ezt valahogy ki lehet küszöbölni?
Jelenleg úgy is sdkártyán van a rendszer, szóval a pi az megy, csak nincs felcsatolva a vinyó, de ha azon lenne a rendszer akkor meg nem tudna bebootolni. -
z1RoX
tag
Pi 4 libreelecet hasznal valaki? Vennek eggyet de elotte erdeklodnek mi a helyzet vele. 4k hdr hd hangok , halozati lejatszas hogy megy rajta? Taprol hallottam valqmit h nem jo..
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Jahh bocs az ábrák miatt benéztem hogy eleve akarsz külső merevlemezt.
De amit leírtam a Boot os kis SD-ről az érvényes.
Nincs értelme merevlemezt és SD kártyát venni és az SD kártyán tárolni a oprendszert. Gondolom a mervlemezt nem akarok le-fel csatolgatni, az fix lesz.
Úgy látom aryes is ezt javasolja. -
zsolt_64
senior tag
válasz
SD kártyát semmiképp sem szerintem.
A legolcsóbb 128GB kártya 11-12 Khuf.
Ebből kijön egy tetszőleges SSD 120 GB kb 6 Khuf és egy külső USB3 meghajtó 3-4Khuf.
Ehhez kell még egy 256KB SD 0.2 Khufa Bootnak. Igy az oprendszer és a lapozás is egy USB3 sebességű
A SSD-SD sebességről meg ne is beszéjünk.
A fórumban már kitárgyaltuk hogy kell megcsinálni a boot-ot.SSD helyett 13Khuf ért kapsz 1TB os mevlemezt
Az is tökéletesen megfelel sebességben.
U.I. most nézem az ábráidat: webszervert meg mongoDB-t, stb... akarsz telepíteni
felejtsd el az SD kártyát...
-
asuspc96
senior tag
Helló,
A mai nap érkezett meg egy Raspberry Pi 4 model B, 4Gb-os kiadásban.
Azügyben szeretném kérni a segítségeteket, hogy milyen sd kártyát érdemes beletenni ?
Elolvastam a fórumon található micro sd kártyás összefoglalót, viszont továbbra is tanácstalan vagyok.
Maga a raspberry majd amolyan webszerverként fog szolgálni, egy egyetemi projektemnél. Az adatokat nem az sd kártyán kívánom majd tárolni, hanem hozzá csatlakoztatott külső merevlemezen. Ezek főként képek, videók, hangok, és szöveges tartalom. Maga a webszerver az alábbi módon fog felépülni:Maga a konstrukció megoldható raspberryn, ennek már utána jártam.
Szóval mindezek tudatában, melyik sd kártyát ajánljátok ?
Elég sokminden fel lesz telepítve a rendszer mellé, szóval a minimum a 32Gb-os, de a 128Gb-os verzió is gondolkodtatóba ejtett, mivel nagyjából maximum egy 10k-t szánok rá, és ebben az összeghatárban már benne van a 128as is.Ezeket nézegettem ki:
32Gb:
SanDisk SDHC Extreme Pro 32GB
Samsung microSDHC EVO Plus 32GB64Gb:
Samsung microSDXC EVO Plus 64GB
SanDisk microSDXC Ultra 64GB128Gb:
Samsung microSDXC EVO Plus 128GB
SanDisk microSDXC Ultra 128GBKöszi előre is
-
válasz
maestro87 #33878 üzenetére
A lefagyás okozta fájlrendszer-sérülést, ahogy írták, maga a lefagyás okozza, de pi3-on működik az a megoldás, hogy a gpio3 (pin5) és a gnd közé egy nyomógombot teszel, az felébreszti a processzort "halt" állapotból. Hogy konkrétan lefagyás után is újra lehet-e vele indítani, azt nem tudom, de én a pi3-ra épülő retropie gépembe raktam egy ilyen kapcsolót, egy py script figyeli a gombot, és általában ha egy emulátor miatt lefagy a gép, ezt a gombot megnyomva szépen szabályosan leáll a rendszer, és ugyanezen gomb megnyomásával újra is tudom indítani anélkül, hogy ki kellene húzni a tápot. Eddig majdnem minden helyzetben működött a script, hiába fagy csonttá a gép, a script valahogy mégis fut a háttérben és le tudja állítani a gépet. Talán megér egy próbát, ha érdekel, holnap felteszem a scriptet (de a neten is megtalálható, onnan szedtem én is).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motoros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BMW topik
- Sorozatok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Torrent meghívó kunyeráló
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest