- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ivqkzy-: Eddig
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tarokk79 #47737 üzenetére
Van esetleg multiméter a közeledben, amit nem félsz használni? [link] Ez persze nem pi5-ről szól, de szerintem ki lehet deríteni, hogy a tiéden melyik testing point micsoda.
Esetleg próbáld meg, hogy csinálsz usb boot lemezt, ha van hozzá eszközöd, hogy kizárd az sd kártya olvasó hibáját.
-
Longeye
tag
válasz
Tarokk79 #47717 üzenetére
Ezt egyszerűen tesztelheted. Próbáld ki másik táppal! Nekem Pi4-em van, azt már üzemeltettem USB-C-s noti töltőről, sima Baseus akku-töltőről és powerbank-ról is. Szerintem a Pi5 is megy így, ha jó.
Nálam 2-3 hete volt egy vihar és egy HP Aruba switch ment ki úgy, hogy látszólag minden működik rajta, de néhány portján mégsem hajlandó forgalmazni... -
-
0519
senior tag
válasz
Tarokk79 #41740 üzenetére
Igen, a rendszer ment tönkre.
A jó hír az, hogy ezek a fájlok, mind a FAT partíción vannak, így Windows (vagy bármi más op rendszer) alatt könnyen hozzáférsz és javíthatod.
Valahol elérhető a neten önmagában ez a fájl halmaz, de most nem találom.Én kiírnám a kép fájlt egy másik sd-re vagy pendrivera, és átmásolnám a FAT partíciót a jelenlegi SD kártyádra.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Tarokk79 #41513 üzenetére
Apám 2.5" USB 3 tokba tett SSD-je is hülyült a Pi4-en (Volumio-val, ami egy Debian amúgy), végül kapott egy saját külső tápos másik házat az SSD és elmúlt minden baja.
Random le-le hullott meg minden baja volt, elég sunyi módon, amiből következtettél mindenféle bajra, holott "csak" a táp volt karcsú neki. Pedig Blue, semmi teljesítmény SSD.
Szerintem BÁRMIT is köt rá az ember HDD/SSD, illik saját táppal küldeni, ne a Pi etesse, akkor is, ha speckón belül van a rákötött eszköz áramfelvétele. (Mi is speckón belül voltunk vele).
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Tarokk79 #41511 üzenetére
Az egyik külső tápos, a másik USB-ről kapja. Erre én is gondoltam, hogy most sokat kell syncronizálnia és nincs annyi erő benne, de a külső tápost is leállítja. Bár ez lehet önvédelemből.
Találtam logokat, amik nem túl bíztatóak:
Ebből sok van:
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Incomplete multi-sector transfer: magic: 0x58444e49 size: 4096 usa_ofs: 40 usa_count: 8 data: 29205 usn: 29230: Input/output error
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Incomplete multi-sector transfer: magic: 0x58444e49 size: 4096 usa_ofs: 40 usa_count: 8 data: 29205 usn: 29230: Input/output error
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Corrupt index block signature: vcn 0 inode 26691
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Failed to find place for new entry: Input/output error
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Failed to add entry to the index: Input/output error
Ebből is több van, ez nem tudom oké-e:
Apr 29 03:56:33 raspberrypi smartd[384]: Device: /dev/sdb [SAT], SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 104 to 102
Apr 29 04:26:34 raspberrypi smartd[384]: Device: /dev/sdb [SAT], SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 102 to 105
Utána van, amikor unmounted-ot csinál:
Apr 29 04:30:54 raspberrypi systemd[1]: Unmounting /media/pi/Elements...
Apr 29 04:30:54 raspberrypi systemd[1]: media-pi-Elements.mount: Succeeded.
Apr 29 04:30:54 raspberrypi systemd[1]: Unmounted /media/pi/Elements.
Apr 29 04:30:54 raspberrypi systemd[995]: media-pi-Elements.mount: Succeeded.
Apr 29 04:30:55 raspberrypi ntfs-3g[425]: ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error
Apr 29 04:30:55 raspberrypi ntfs-3g[425]: Failed to read of MFT, mft=165632 count=1 br=-1: Input/output error
Arra nem jöttem rá, miért csinál unmountot.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Tarokk79 #41495 üzenetére
Tegnap meg tudtam nézni a HDD-t és kijavítottam a hibákat. Visszaraktam az RPI-be és elindítottam az rsync-et, ami futott is, de eldobta a mountot egy idő után, ezért újra indítottam. Felismerte a HDD-t, de egy idő után újra nem látta. Az fdisk-kel sem láttam. Sőt rájöttem, hogy a másik HDD-t sem látja.
Szóval a problémám, hogy a RPi 4-en az USB-n rácsatlakoztatott két külső NTFS-re formázott HDD-t időnként elveszti. Ilyenkor fdisk-kel sem látom. Újraindítás után jól működik 1-2 óráig. Mely logokból tudnék utána járni a hibának? Vagy van ötletetek?
Előre is kösz!
-
-
_q
addikt
válasz
Tarokk79 #40495 üzenetére
Rasbian OS-re mehet fel az OMV5. Én is NAS-ra használom, szekrényben szellőzés nem annyira megoldott, ezért én armor case hűtéssel üzemeltetem. 1 GB-ot használ a teljes rendszer. Én 4 GB-osat vettem az időtállóság miatt, de szerintem elég a 2 GB-os verzió is és használható arra, amire szeretnéd.
USB3.0-ról megy a 2.5"-es laptop HDD. 3.5" esetén már kell külső tápos verzió. Én ugreen-t használok USB3.0 és 3.1-est.Szerk.
Persze lehet OMV nélkül is, ahogy #40496solti írja, az OMV csak egyszerűbb beállítást tesz lehetővé, van akinek megéri van akinek felesleges. Szerintem is ahol olcsóbb ott vedd. -
solti
senior tag
válasz
Tarokk79 #40495 üzenetére
Sima raspberry os erre tökéletes, nem kell szerintem OMV. Passzív armor házzal is menne, nem tűnik túl számításigényesnek amiket írsz.
A pit ott vedd meg ahol olcsó ahogy a házat is meg a tápot is. Ha nem tervezel grafikus felületet használni (márpedig erre nem kell), akkor szerintem az alap 2 gigás pi4 is elég.
HDD-re itt az a mondás, hogy praktikusabb külső tápos USB hubba dugni (vagy külső tápos hdd-t használni ezt már csak én teszem hozzá). SSD-t én erre a célra nem tennék be, kivéve ha van feleslegesen 😉 -
BalanceR
addikt
válasz
Tarokk79 #37714 üzenetére
Hát szerintem simán, egy magasabb bitrátájú 1080 még Libre alatt is röcöghet, de Raspbi alatt 100%, hogy ugyan az a file el sem indulna...
Én valeszeg ma jutok oda, hogy feldobjak egy Libre-s image-t ... ( tegnap Raspbi alatt nálam konkrétan el sem indult a Kodi, belefagyott a homokórába.) -
pube111
senior tag
válasz
Tarokk79 #37714 üzenetére
Nekem pi3-al akadozott az egész kodi. Lassú volt, meg azt hiszem a legújabb verzió nem is elérhető raspira.
-
BalanceR
addikt
válasz
Tarokk79 #37711 üzenetére
A hátránya a Raspbi+Kodinak a LibreElec-el szemben csak a felesleges erőforrás pazarlás, illetve az ebbő fakadó teljesítménycsökkenés...
A Libre egy nagyon "kiherélt" rendszer, nem fut benne a háttérben szinte semmi, ami a procit pörgetné, vagy a Ramot fogyasztaná, Raspbi alatt fut egy csomó (jelen esetben) felesleges szolgáltatás, a RAM-ból Ilde is eszik, ebből fakadóan azt a teljesítményt, amit videólejétszásra, filemanagemantre fordíthatna a rendszer, elviszi más egyéb, amit nem is használsz..
Kb, mintha szántanál egy Mercivel, lehet ugyan, de a Traktor alkalmasabb. -
cinemazealot
addikt
válasz
Tarokk79 #33719 üzenetére
Nem én fogom megmondani a tutit, de én valószínűleg feltolnék rá egy Raspbiant és kipróbálnám az összes alapvető szolgáltatását:
1. Miután megvan a feltelepített microSD kártya, elindul-e vele a gép?
2. Látok-e tartalmat mindkét HDMI kimeneten?
3.a) Érzékeli és kezeli-e 2.0-ás eszközöket (pl. billentyűzet, egér) az összes USB aljzaton keresztül?
3.b) Érzékeli és kezeli-e 3.0-ás eszközöket (pl. pendrive) a 3.0-ás USB aljzatokon keresztül?
4. Tudok-e kábeles (Ethernet) hálózati kapcsolatot létesíteni? Hozza-e a max. sávszélességet?
5. Működik-e a WiFi? tudok-e kapcsolódni az otthoni hálózathoz?
6. Működik-e a Bluetooth, tudok-e kapcsolódni BT eszközökhöz?Nyilván érdemes lehet a kamera csatlakozóját is kipróbálni, de ahhoz kamera és megfelelő program kell, nem tudom, ezekkel rendelkezel-e. Ugyanígy a GPIO tüskéit is hosszasabban lehetne csak 100%-os bizonyosággal lecsekkolni.
Ja, és hosszú távon elgondolkoznék egy nagyobb bedobó nyílású és térfogatú postaláda kialakításán. Nekem költözés után az egyik első dolgom annak megépítése volt.
Azóta (12 éve) talán csak egy nagyobb csomag várt meg a kerítés kövön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- One mobilszolgáltatások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gurulunk, WAZE?!
- Autós topik
- Kerékpársportok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PS4 Fat 500GB eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest