- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- hcl: MS Office365 Linuxon
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Hieronymus: Három júniusi képem
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
htc07
addikt
válasz
PistiSan #35699 üzenetére
Nem tudom mennyire hasznalja a RAMot mert inkabb procira megy, de pl. a Rosetta@HOME teljesen jo elfoglaltsag lehet egy unatkozo rpi-nek.
A hassio azert nem egy vermes eroforras zabalo szornyeteg (en pi zero w-n futtatom), amig meg mediacenterkent van hasznalva, addig le lehet allitani.
-
pvt.peter
őstag
Köszi a tippet, még nem kezdtem neki a bedrótozásnak.
Ha jól látom, akkor ennek az az értelme, hogy a PI -re felrakva hozzálehet adni mappákat, és webes, illetve akár Android kliensen keresztül le lehet játszani a korábban hozzáadott tartalmat.
Első hangzásra lehet, hogy pont erre van szükségem, este kipróbálom. -
bazsimano
őstag
2 gigas rpi4 16ezert vagy 1 gigas 11ezeert melyik eri meg jobban? home assistant es mediacenterkent szeretnem hasznalni.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
van egy Pi4, ajándékba vettem. Volumio a 4G micro SD-n + külső HDD, szupi minden.
1. ha a legfrissebb új firmware-t szeretném a Pi4-be beletolni, kell Raspbian hozzá, csak úgy megy ? (A volumio is egy Pi-s Debian, ezért kérdem).
2. Raspbian-nak mekkora SD kari az optimális ? Van egy 8G-s elfekvőben, kísérleteznék vele kicsit, mit tud.
-
Üdv!
Jelenleg az Raspberry Pi3-mon Raspbian fut+Kodi+ Domoticz.
Át tudok zökkenőmentesen költözni az SD kártyáról SSD-re?
Tehát tudom valahogy "clónozni" az SD kártya tartamlmát?
Jó lenne ha nem kellene mindent előröl kezdeni, különösen a Domoticz esetében. -
dogi01
aktív tag
Beszereztem a pi-t de nem tudom elindítani.
login után ez fogad:
The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
mit kell csináljak? -
PistiSan
addikt
válasz
sztanozs #35673 üzenetére
Melóban leginkább PowerShellben kell dolgoznom ha scriptelésről van szó, szóval nekem innen az elfogultság, meg az a windowos környezetben ott van minden gépen alapértelmezetten. Python sokszor szembejött már, lehet energiát kellene fordítani a megtanulására alap szinten.
Ha jól rémlenek az elmúlt időszak hírei, akkor már a 3 (.5?)-mas pytont érdemes megtanulni. -
PistiSan
addikt
Megjött a hőmérő szenzor, össze forrasztottam, természetesen nem működött, nem látta az eszközt, sokadik tutorial után, egy más megoldással végre működik.
Szeretnék figyelmeztetéseket kapni biztonyos hőmérsékleti érkékek elérésekor, adott hőfok fölött, csökkenéskor, de max 2 üzenetet.
A kiszállításra várva szépen meg is scripteltem powershellben az egészet, több linuxos eszközön is használom a powershell core-t, tök jól működik, szeretem a felépítését.
Szóval a script kész, gondoltam akkor rakjuk fel a powershell core-t a pi1-re.
Szépen fel mentem az ms oldalára, végig mentem a telepítésen, a végén nem indult el.
Ma, második nekifutársa elolvastam a leírás eleján ezt részt is."
A CoreCLR és a PowerShell Core csak a pi 2 és a PI 3 rendszerű eszközökön működik, mint például a PI Zero, nem támogatott processzorral rendelkezik.
"Szerintetek kicsit lettem ideges?
-
csipuka
senior tag
válasz
tomboy1000 #35665 üzenetére
Nalam ugyanez megy csak RPI4 + webdav asszem.
Logokat nem neztel mind2 oldalon? -
válasz
aujjobba #35663 üzenetére
Szerintem fáradj át ide: Okos Otthon / Smart Home
-
tomboy1000
tag
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni! RPI 3 B+ -ra ujra kellett telepitenem a Libreelec rendszert! Szeretnem a filmeket szinkronizalni Synology-rol,de semmilyen formaban nem tudok csatlakozni hozza.Se FTP,se WEBDav.Mar megprobaltam korabbi verziokat is ,de mindegyiknel azt irja,h nem tud csatlakozni.Minden adat stimmel a belepeshez,illetve minden mas rendszerrol tok csatlakozni a Synologyhoz,csak a LE nem kapcsolodik.Synologyba meg a tuzfalat is kikapcsoltam,hatha az nem engedi,de nem lett jo.
Mi az oka?Hol a hiba? -
aujjobba
addikt
Elmondom mi a tervem, de gőzöm sincs hogyan is kellene nekifognom, talán ti tudnátok segíteni.
A végső cél, hogy Siri-vel tudjam nyitni/zárni a garázsajtót (motoros felhúzós) és a nagykaput ami szintén motoros.
Ezek Proteco motorok, távirányítósak, azt hiszem ugrókódos a cucc.
Össze lehet ezt hozni RPi-vel valahogy?
Aztán gondolom kellene valami Homekit kompatibilis szoftver, hogy a Siri-t tudjam használni ehhez.Esetleg csinált már hasonlót közületek valaki?
-
pvt.peter
őstag
DDNS -re ki milyen ingyenes szolgáltatást használ RP3-n?
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Szeretném az otthoni RP3 eszközömön keresztül elérni a rácsatlakoztatott háttértároló tartalmát interneten keresztül.
Alapvetően zenéről és videóról lenne szó.
Első a biztonság lenne, tehát csak a megfelelő, akár többszörös autentikáció után lehessen elérni a tartalmát, csak dedikált eszközöknek.
A második igény pedig az, hogy teljes letöltés nélkül tudjam hallgatni, megtekinteni az adott tartalmat, akár beletekerve is.
FTP-s elérésre gondoltam elsőre, de ha jól gondolom ez eléggé fapados megoldás.
Ki mit ajánl a fenti igényekkel kapcsolatban? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Fecogame #35611 üzenetére
A Raspbian-t be lehet úgy konfigolni, hogy csak egy alap image-et használjon az SD-ről + egy külön persistence partíciót beállítva oda tesz mindent, amit mi extrán csinálunk, de menet közben logolásra és ilyesmikre mindent RAM-ban végez, nem ?
Vagy alapból ő egy klasszik Debian, ami szeret frekventáltan írogatni ki a háttértárra ?
(Inkább látnám annak értelmét, mint Live Linux-oknál, hogy betölt és lehetőleg minél többmindent RAM-ban lévő tempfs-ben elintéz, ami a mindennapi futáshoz szükséges, és csak az eredeti live image + user módosítások közti különbséget teszi le SD-re egy egyszeri írással, így kímélve az SD-t).
-
MeSserke
csendes tag
-
bazsimano
őstag
sziasztok!
home assistot es kodit lehet futtatni egyszerre szerintetek rpi 4 1gb-on?
vagy felejtos?
udv -
kutga
félisten
válasz
dogi01 #35637 üzenetére
Azért előtte kérdezz rá mondjuk a Kodi topikban hogy az HBO GO működik-e. YT van, azt én is használom.
-
dogi01
aktív tag
Nagyon gondolkodom hogy beszerzek egy Pi-t HBO Go-hoz.
Egy régi 720p-s tv-t kéne csak meghajtani.
Unom már a laptop HDMI csatlakozójat csak ezért stresszelni, és régóta érdekel hogy mit lehetne kihozni ebből a cuccbol.
Meritek ajánlani youtube, HBO go használatához? (
Pi 3b+)
Programozás is megy valamennyire, kütyük is érdekelnek, de nem akarok nagy szívást. -
kutga
félisten
válasz
wassermann #35632 üzenetére
Adapterem van, nem épp ilyen, de működik. Hozzáadtam a két eszközt, játszottunk egy kis Super Mariot, minden rendben volt vele.
Este kikapcs, másnap ismét be, egyik kontroller sem működik.
Asszem valami szoftveres gubanc lesz, majd még bújom az internetet.
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Használ valaki Retropie-t? Xbox One bluetooth kontrollerrel össze lehet hozni úgy hogy a következő indításnál is működjön?
Szombat este beállítottam kettőt gond nélkül, másnapra egyik sem működött úgy hogy hozzájuk sem nyúltam.
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Olyan pi kompatibilis USB Bt donglet keresek, ami képes aptx (hd, ldac) Bt kodekekre is. Van ilyen bevált? Libre elec alatt használnám. -
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Az megoldható, hogy a PI 5 perc tétlenség esetén kikapcsolja a monitort és az egér mozgatása esetén felélessze azt? Közben a PI nem kapcsolna ki, hanem futna háttérben. /PI4 4GB/
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #35626 üzenetére
A Pi a HDMI-t üzenetváltásokra is használja a TV-vel (ez a CEC nevű kommunikációs protokol) Itt például tudja a CEC-en (HDMI-n keresztül), hogy nincs ráállítva a TV, ezért nem ad képet rá.
A CEC-et ki lehet kapcsolni a PI config.txt-jében (így nem tudnak beszélgetni), ez segíthet.
-
PistiSan
addikt
válasz
kovbandi82 #35626 üzenetére
Hagyd a képet a raspi kimeneten, indítsd újra lesz kép.
-
kovbandi82
őstag
válasz
kovbandi82 #35585 üzenetére
Erre lenne ötlete valakinek?
-
PistiSan
addikt
válasz
MaCS_70 #35622 üzenetére
Meg zavart az a rész, ahol az erősen fújó szél nem nyitja ki a kaput, mert a rugó tartja.
A linkelt cikkekből leginkább annyit jegyeztem meg, hogy a felhúzó ellenállás használata a leg gyakoribb, onnan lehet eldönteni hogy melyik 2 pont közé kerül bekötésre az ellenállás.
Minden esetre köszönöm mindkettőtöknek a segítő szándékot. -
PistiSan
addikt
válasz
wassermann #35620 üzenetére
Tökéletesen érthető, ez most a lehúzó ellenállásra volt példa ha jól értettem. Köszi.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
PistiSan #35617 üzenetére
Megpróbálom mindenféle tudományosság nélkül elmagyarázni. A Pi-tüskesorán a bemenetet egy kertkapuhoz hasonlíthatjuk, ami vagy nyitva vagy zárva. A rákötött kapcsoló az ember, aki kinyitja a kaput. Az ellenállás az a "rugó" ami akkor is zárva tartja, ha esetleg kinyitná az erősen fújó szél.
-
PistiSan
addikt
A legtöbb leírásban nem írják le, hogy az egyes áramköri elemeknek milyen célt szolgálnak egy áramkörben, igazából célzottan érdekelne is a dolog, szeretem megérteni minek mi a szerepe, meg a működéséről is egy kis minimális tudást fel szedni.
A Pi GPIO lábairól, működéséről sajnos nem sok infót találtam, angolul meg nem tudok olyan szinten, hogy onnan tudást szerezzek. -
válasz
PistiSan #35608 üzenetére
A hőmérő valószínű i²c csatlakozású, az összekötő vezeték hossza és a buszra csatlakozó eszközök számától függően kell hozzá felhúzó ellenállást választani. Minél több eszköz és minél hosszabb vezeték, annál kisebb ellenállás kell. A pi beépített fel- és lehúzó ellenállásai 10-30k körül vannak, ez 1 eszköznél, rövid vezetékkel akár elég is lehet, de a 4,7k amit írtál, 1 eszköznél is stabilabb kapcsolatot fog eredményezni.
-
powerray
tag
Sziasztok!
Pi4-em van és feltettem a Steam Linket rá, az alkalmazás szépen elindul, de mikor a gépre csatlakoznék, villan egyet a kép, majd vissza kerülök a főmenübe. Mindeközben a PC-n azt írja a steam, hogy megy a közvetítés, tehát meg van a kapcsolat. Valami a megjelenítéssel lehet a pi4-en, de nem jövök rá mi lehet.
Tud valaki rá megoldást, vagy van olyan akinek ez működik Pi4-el? -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPI3B+ mellé milyen és mekkora sd kártyát érdemes venni? Rapbian alól Kodi és Retropie menne róla.
-
válasz
Szakbarbár #35597 üzenetére
A pi pinjein gyárilag lehúzó ellenállások vannak beépítve (nem mindegyiken, mert van amelyiken felhúzó van, és van, amelyiken mindkettő), amiket be tudsz kapcsolni és használni tudsz saját célra, nincs szükség külső ellenállásra.
-
huberpe
aktív tag
sziasztok!
a pi4 mennyire kényes táp ügyben? érdemes a hivatalost venni vagy egy jó minőségű (blitzwolf) töltő is megteszi?
-
htc07
addikt
válasz
MeSserke #35599 üzenetére
ha megfelel a chromecast szerű megoldás, akkor esetleg próbáld ki ezt: [raspicast]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Diablo IV
- Horgász topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen TV-t vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070 +Új 16-64GB DDR5!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +GTX 1660 SUPER +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest