- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- bambano: Bambanő háza tája
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabo89
senior tag
Üdv!
Akartam egy Rpi 3-mal és Ubuntu Mate-val egy Wifi repeatert csinálni. Egy RT5370 chippes kínai usb stick-ket és TP-Link TL-WN7200ND adaptert használtam. Sikerült is. Viszont azóta nagyon felforosodik a TP-Link, a kínai nem melegszik, de az is rosszalkodik, egy idő után ledobják a hálózatot és nem mutatnak semmit. Átdugtam PC-be is, azóta ott is ugyan ezt produkálják. A raspberry-t a hivatalos tápjával hajtottam.
Mi lehet az oka, hogy tehette tönkre az usb adaptereket? -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Raspberry Pi 3 Model B+ esetén a hivatalos tápegységnek van valami értelmes alternatívája?
-
files32
tag
válasz
Fecogame #33879 üzenetére
Az 5V-os ventik áramfelvétele kb 20mA.
Ha fél gőzzel akarod pörgetni 2,5 V kell thát 2,5 V-ot elfűtünk egy ellenálláson.
U=2,5V
I=0,02 A
R=?R = U /I
R = 2,5V /0,02A
R = 125 Ω
A szabvány ellenállások: 80, 100, 120 Ω.
értelem szerűen minék kisebb az ellenállás annyival gyorsabb a venti.
Esetleg egy 200 Ω-os trimmer poti is működik és állítható a sebesség.
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
4GB Pi 4-et honnan érdemes rendelni? (Ahol van is raktáron, vagy minél hamarabb várható.)
-
cigam
titán
válasz
maestro87 #33889 üzenetére
Bármi lehet. Az hogy ssh-n nem éred el az lehet attól hogy lehal valamiért az SSH szervíz, de lehet attól is hogy már tényleg lefagyott. A naplójába is érdekes lehet körülnézni, lehet a fagyás előtt is panaszkodik valamire, pl. a kevés helyre. Magán a kártyán is futtathatnál egy fájlrendszerellenörzést.
Próbáld meg kiszűrni, pl. leállítod a torrentet, és úgy használod pár napig. -
cigam
titán
válasz
maestro87 #33885 üzenetére
Ha le van fagyva szerinted mi ír rá? A fagyás pillanatában végzett fájlműveletek maradnak félbe hagyva, ezért panaszkodik.
Amúgy milyen rendszert, programot használsz? Ez a lefagyás egyáltalán nem jellemző. Vagy a merevlemez, vagy a Pi táplálásával lehet gond, de szóba jöhet a Pi HW-es hibája is.pube111
Hol szívja be a levegőt? -
pube111
senior tag
válasz
Direktbe rá lehet dugni, de ezek a kis ventik eléggé visítanak max fordulaton. Én 12 voltos ventit dugtam a gpio ra, Semmi hangja nincs, viszont így be kell dobozolni, hogy a légáramlás hatásosabb legyen. A dobozból szívja ki a levegőt. Igaz, hűtőbordák is vannak a chipeken, de 40 fok fölé sosem megy a cpu.
-
maestro87
őstag
válasz
jerry311 #33880 üzenetére
De akkor mi a megoldás, hogy lehetne leállítani az írást?
Van hogy 10 perc után sem indul újra magától és máshogy nem tudom újraindítani csak ha kihúzom.
Bár tegnap már megérkezett az S912-es boxom ami remélhetőleg nem fog ilyen gyakran lefagyni...(#33884) sztanozs: De SSH-n is lehetetlen ilyenkor elérni.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Fecogame #33876 üzenetére
(#33876) Fecogame és (#33877) jerry311, köszönöm a hűtésvezérlési útmutatókat! Lehet, hogy fel kell készülnöm rá, mert a Pi4 sokkal nagyobb hőt termel.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Szerintem ugyanugy ra lehet kotni, mint a Pi 3-ra.
Nekem ez a tervem a PWM-es ventilatorommal, csak meg a PWM scritpet is beizzitom ra.maestro87
A fajlrendszer nem attol doglik meg, hogy a lefagyott Pi ujrainditasakor ujraindul a HDD is.
Attol doglik meg, hogy a fagyott LibreElec nem fejezi be az irast... -
maestro87
őstag
Lefagyás esetén hogy lehet úgy újraindítani az Rpi 3-at (LibreElec), hogy a csatlakoztatott 3,5"-os HDD-nek ne legyen baja? A minap csak simán kihúztam majd vissza az 5V-os tápját (HDD 12V-os tápjához nem nyúltam), de már ettől is hirtelen leállt a HDD és persze hogy megint "structure needs cleaning" hibával tért vissza.
-
jerry311
nagyúr
válasz
AcCEsS #33874 üzenetére
PWM-es ventit tudsz szabalyozni homerseklet alapjan.
Meg normal ventit is, csak kell hozza PWM elektornikat forrasztani.
https://www.instructables.com/id/PWM-Regulated-Fan-Based-on-CPU-Temperature-for-Ras/ -
AcCEsS
senior tag
válasz
zsolt_64 #33855 üzenetére
Vajon meg lehet oldani, hogy a ventilátorok, csak bizonyos hőfok felett kapcsoljanak be? Működhet valamiféle vezérlés? Itt találtam aranyszínű verziót is!
-
-
z1RoX
tag
Mi a tapasztalat a librelec el? Gondolkodok pi 4 2gb os valtozaton csak az erdekelne, hogy hdmi cec el iranyitanam, de ki illetve be kapcsolhato lesz a pi? Nem akarom azt mint a coreelecnel az amlgoic boxoknal hogy nem lehet vissza kapcsolni. Azt szeretnem hogy cec el ki illetve bekapcsoljon
-
Tressy
senior tag
Én 25x25x10mm bordát tettem a pi 3-ra pont befér a legkisebb házba is.[link]
Két oldalas öntapadós hővezető szivaccsal rögzitettem. -
zsolt_64
senior tag
Féreértetted.
Én a pi3+ ra felragasztott egyedi kis bordácskákról beszéltem. Annak van ilyen hajszálvékony kétoldalú ragasztója. Na azt egyszer rányomtad akkor kész... 1 icipicit nem kerül tök középre, de nem tudtam moccantani sem. illetve erőltetni nem akartam
Ismerősömnél rákérdeztem, de azt mondta azt már csak úgy lehet leszedni hogy tönkreteszed a ragacsot.
Jó kérdés hogy az aliban kapható szép nagy bordával mi a helyzet ha szét akarod csavarozni. -
válasz
zsolt_64 #33853 üzenetére
Hát ez csak attól függ, hogy milyen vastag a gap pad. Nekem itthon pl. 1mm-es van, az pl. már jó vastag. Nem láttam mit adnak hozzá, nem volt még a kezemben.
Mellesleg nem tudom 0.1mm vastag pad-et minek adnak hozzá, ha a hűtő belseje úgy van kiképezve, hogy pontosan felfeküdjön a chipekre, akkor elég lenne rá hővezető paszta is, nem? Talán az nem is gap pad, hanem egyszerű kétoldalú ragasztó. A kétoldalú ragasztó akkor hasznos, ha tartania is kell a bordát, de itt csavarok fogják össze... Jelen esetben még kárt is tehet az alaplapban, ha tényleg annyira erős, és esetleg szét akarom szedni, a ragasztó meg túl erősen tartja, le is téphetem a chipet a fóliával együtt... -
AcCEsS
senior tag
A Pi4-hez megjelent új firmware-t telepítette már valaki? Ha jól olvasom az USB3 host-adapter fogyasztását 300mW-al csökkentették, ami miatt átlag 3-5 fokkal alacsonyabb hőfokon képes működni a kicsike. Egyébként elég forró a lelkem, 58-62 fok között van standby állapotban mindenféle külön hűtés és bedobozolás nélkül.
-
madrac
senior tag
Sziasztok,
Látom nagy itt a forgalom, ezért bedobnám azt a kérdést, hogy fordított valaki új QT5-t Raspberry-hez? Tudom, hogy elég perverz dolog, nekem sincs kedvem napokig forgatni szerencsétlen mini géppel, ezért valami cross compile megoldáson gondolkodom, csak az érdekelt volna, hogyha valaki csinált ilyet, akkor hogy csinálta.
Támadt az az elvetemült ötletem, hogy forgatok egy zsír új qBitorrent-et, de úgy tűnik nem szereti azt a szintén ősrégi QT5 QMAKE-t ami a repoban van. Stretch Raspbian disztro, Pi 3b+ -
rosejbli
senior tag
válasz
zsolt_64 #33855 üzenetére
Ott a belső képen a kitüremkedések fekszenek fel a ragasztólapokra.
Nekem 3b van, ahhoz 3 ragacsot adtak és azt fel is raktam mind. 4 gondolom azért van mert tartalék.
Egyébként először próbáltam sima hővezető pasztát felkenni, de azzal sajnos az a baj, hogy volt egy kis távolság a bordától, így egyből le is szedtem.
Alul is van egy chip, ami kevésbé melegszik ugyan, de érezhetően melegebb az alsó rész is. -
wassermann
Topikgazda
Nekem az RpI 3B-m doboz nélkül, csak pici bordákkal fekszik a TV mögött jó ideje gond nélkül. Ha piszkálható helyen van és doboz kell, akkor szerintem a sima dobozka, épphogy forgó venti-vel az optimális megoldás.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #33854 üzenetére
Megnéztem az Alin
azt a két ventillátoros verziót ott van fénykép a bordák "belsejéről".
Mostmár így kissé világosabb számomra.
Mind a 4 ragacsot elhasználtad ? (bár lehet hogy nem is kaptál ennyit, változóak a képek)
Kézrátétellel mérve a fenéklapi borda is részt vesz a hűtésben ? -
rosejbli
senior tag
válasz
zsolt_64 #33843 üzenetére
Képet nem csinálok, mert 1-1ben ugyanúgy néz ki, mint amit linkeltél.
A magasságkülönbség úgy van megoldva, hogy minden alkatrészre fel kell ragasztani ezt a kétoldalú ragacsot és utána kicsit rá kell szorítani a csavarokkal, akkor mindhez bőven hozzáér.
Ugyan hőkamerám nincs és csak kézrátétellel szoktam megnézni, hogy melegszik-e valahol, de mindenhol meg lehet fogni nagyobb terhelésnél is.
Cpu-n 55-60°C volt amit maximum el tudtam eddig érni.
Én olyan szettet vettem, ahol a Cpu felett be lehet építeni 2 kis ventillátort, de ezeket még egyáltalán nem kellett használnom.
Döntse el magának mindenki, hogy mibe rakja, nekem maximálisan bevált ez a cucc és szerintem nem sokkal rosszabb, mint bármi doboz. -
zsolt_64
senior tag
HEHE tényleg fordítva linkeltem, bocs , de már nem tudom javítani
Viszont : a melegedő táp IC , és a különböző alkatrész magasságok miatt már nem tűnik olyan jó ötletnek. Nem kell bedőlni minden aliexpresses dolognak van ott is gagyi...Aryes: 2 mm az rengeteg. a kétoldalt ragadós hővezető kb 0.1 mm vastag , tudom, mert a 3B+ra tettem bordákat és alaposan megizzadtam hogy elne b... mert nem adtak pótlást. Iszonyú vékony és rettentő precíz munka kell a felragasztáshoz, NEM lehet leválasztani ha odaragasztottad, és gondosan zsírtalanítani kell.
Precízebb meló mint feltenni egy mobilra a védőfóliát. -
válasz
sztanozs #33850 üzenetére
Elvileg a hozzá adott gap-pad ki tudja egyenlíteni a magasságkülönbséget, nem hiszem, hogy 1-2 mm-nél nagyobb a szinteltérés a 3 chip között.
Fecogame: nem lehet, hogy az sd kártya az alaplaptól melegszik át? Különben még soha nem láttam olyan házat, ami az sd kártya foglalatot hűtötte volna, de mivel itt alul-felül is fém a ház, szerintem egy gap-paddal azt is meg lehet oldani. -
zsolt_64
senior tag
válasz
jerry311 #33847 üzenetére
https://www.tomshardware.com/reviews/raspberry-pi-4-b,6193.html van hőtérkép.
Közben lelkesedésem kissé lecsökkent.
Nem látom hogy a 3 hővezető lapkát hova kell tenni, tovább ezek hűtendő elemek síkban vannak-e egymáshoz képest ?
Mert ha nem akkor nemsokat ér az egész, és másfele beszerezhető egyedileg felragasztható bordák többet érnek. Nekem ilyen van a 3B+ on
A hivatalos dobozában csücsül, se oldalfala,se teteje nincs felrakva... -
jerry311
nagyúr
válasz
wassermann #33844 üzenetére
Nem is nagyon melegszik ott mas. En meg Pi-on nem nagyon fogtam a CPU-n kivul mas forro alkatreszt.
-
golya87
őstag
válasz
Mi olyan van még hűtetlenül aminek jobb a gyári műanyag ház?
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Jogos
-
wassermann
Topikgazda
Egy dolog miatt viszont nem tartom jónak: az rendben van, hogy a 3 hővezetős ragival 3 alkatrészt hűt, de a többi elfedett aktív alkatrész viszont nem nagyon jut semmiféle hűtéshez
-
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #33842 üzenetére
ÚÚ ez kegyetlen jól néz ki...
Ezek szerint akor feleslegessé teszi a műanyag dobozt ?
Továbbá ha jól láttam akkor 3 db ilyen hővezető kétoldalasan ragadó lapka van hozzá ?
Tudnál fényképet dobni, és pár mondatban leírni hogy raktad fel ?
Mer úgyláttam 20 dolcsi, a doboz meg feleennyi itthon., + terveztem hozzá ilyen kis hűtőbordákat , de azzal együtt majdenm ugyanannyi kiadás...
Ja és kérem írd meg a tapasztalatodat, mennyire hatékony.. -
rosejbli
senior tag
válasz
wassermann #33841 üzenetére
Nekem ilyen van rajta, bluetooth simán megy vele 5-6 méterről is.
Wifi meg gondolom hasonlóan megy, azt még nem próbáltam. -
dni
őstag
Sziasztok,
tudnátok ajánlani rpi4-hez olyat házat, ami passzív hűtéssel rendelkezik? Flircre gondoltam első körben, de még nem kapható, valamint 25 usd a kiszállítás, annyit pedig nem ér meg.
-
MrSealRD
veterán
(#33772) moleculez & (#33775) aryes: Jogos felvetés. Egyik részről módszer maga ami érdekes. Mert több helyen is fogják ezt alkalmazni a jövőben így általánosságban véve lesz nehezebben szűrhető a tartalom. Tehát nem feltétlen PH specifikusnak szántam. Inkább csak példaként akartam...
Másik részről volt pár konfliktusom a vezetőséggel ami miatt valahogy nem érzem azt, hogy nekem ezért fizetnem kéne... Bele lehet menni elvi fejtegetésekbe ki mivel fizet és mit kap cserébe de már meguntam...és fárasztó is.
-
Mosqu!to
addikt
Sziasztok!
Eddig Plexet használtam, PC-n futott a szerver, abban a HDD az anyagokkal, és az LG TV Plex kliensével hálózaton keresztül játszotta a képet a tv, a hangot HDMI ARC-on keresztül a hifi.
Ezzel egy gond van, a max formátum amit az ARC (és elvileg a Plex) kezel, az a DTS vagy DD+.Tudtok arról valamit, hogy az új RBP4 képes-e DTS-HD MA, Dolby TureHD, DTS-ES hangot HDMI-n továbbítani?
Valamint képes lenne arra, hogy az egyik HDMI-n megy a 4k kép, a másikon a DTS-HD MA hang az erősítőbe, miközben az USB3.0-n lenne egy külső HDD, amin a forrás lenne (lejátszó pedig gondolom Kodi?)Ha így nem tudom megvalósítani, akkor tudtok esetleg valamilyen alternatívát?
Köszi,
Mosqu!to -
wassermann
Topikgazda
válasz
jgab666 #33824 üzenetére
Hasonló kézi beállítással megy az én tévémen is a FHD. Ezekkel a sorokkal kell a congig.txt-ben a kép széleit belőni. Elég macerás, mert mindig újra kell indítani (az értékek az én TV-mre vonatkoznak)
overscan_left=-9
overscan_right=-7
overscan_top=-25
overscan_bottom=-18 -
jgab666
csendes tag
válasz
cinemazealot #33826 üzenetére
Ki. Nincsenek kikommentelve.
-
-
Ammonita6
csendes tag
Sziasztok !
Működik valakinek a pi4-en a bluetooth ?
-
jgab666
csendes tag
Sziasztok
Egy rpi4 el küzdök. Raspbian alatt sehogy nem bírom a felbontást 1024x768 fölé tornászni. A grafikus felületen ez a legnagyobb beállítható felbontás, config.txt -t pedig hiába piszkálom semmi változás.
Van ötletetek erre?
Köszi -
GAgyiXyXy
aktív tag
-
cigam
titán
válasz
Archttila #33804 üzenetére
A helyi háló sebességét mérd meg ne azt, hogy a torrent, vagy valamelyik távoli szervert milyen sebességgel érde el. Van egy ügyes program ami megméri mit tud az eszköz kapcsolata: iPerf
Raspbian-ra a sudo apt install iperf parancsal telepítheted. A másik gépre, meg ugye oprendszerfüggő, a fenti linken vannak a letölthető programok Windows-ra, OS X-re,...
Az iperf -s parancsal "szerver"t készítesz az adott gépből. pl. a Pi-ből. A másik gépen pedig ki kell adni a z iperf -c pi.ip.cime parancsot.Miért telefonon keresztül kapcsolódsz rá?
Ezekiell
Mi köze a sambanak meg nfs-nek a torrent sebességéhez? -
Archttila
veterán
válasz
azbest #33806 üzenetére
Nem is a speedtest itt a mervado (bar szepen felismerte az ISP-m) hanem h gyakorlatilag lan-on lassabb az atvitel a joval gyorsabb eszkozon, mint korabban a lassabb RPI3-on. Most is 5-7MB/s-t mutat a transmission holott a tegnapi kepeken is latszik, h latszolag rendbe van a gigabites kapcsolat, illetve openwrt/switch ful alatt szinten 1000 mbps lathato a PI-re kotott LAN csati mellett.
Allitolag egyebkent az ASIC miatt szivok, mivel az az uj PI-n total mas...mondjuk ezt a fene sem gondolta volna.
-
azbest
félisten
válasz
Archttila #33804 üzenetére
hát csak találgatni lehet, mivel azt sem tudjuk honnan és hogyan próbálsz
a cli speedtestnek megadható szerver konkrétan, hogy legalább esélye legyen reprodukálni, mert lehet épp lassú szervert válaszott magától.
letöltés sebességet az sd kártyára írás is korlátozhatja, vagy a szerver, ahonnan töltesz...
A router beállításán is múlik, hogy boldogul -e gyorsabb nettel, ha gyorsabb a neted. -
-
Archttila
veterán
Ugy tunik az usb sebessegevel sincs gond:
Speedtest-cli meg azt mondja:
Download: 253.81 Mbit/s
Upload: 4.06 Mbit/sEnnyi info alapjan valami otlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Tesla topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- War Thunder - MMO Combat Game
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Apple Mac mini M1 8GB Ram 256GB SSD
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged