- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
wassermann #33297 üzenetére
Nem létezik olyan, hogy PAL Full HD. Már csak azért is mert a PAL az analóg videójelnél alkalmazott színkódolási eljárás neve. Digitális átvitel esetén (HDMI) nem értelmezhető a PAL kódolási technika. Csak az 576i felbontás.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
golya87 #33296 üzenetére
Ez a TV-n is múlik milyen információt küld magáról! Nálam az öreg LCD-TV-m 800*600-as monitor felbontást akar a Pi-re erőltetni, ami borzalmasan, széthúzva jelenik meg.
De, ha a Pi config.txt -jében kézzel beállítom az európai (1080i@25) PAL FullHD-t gyönyörű lesz a képe. -
DiVaD
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy baromi nagy problémám, aminek a megoldására, bevallom sehogyan sem tudok rájönni.
Volt egy 720P képes Panasonic TV... A RPi2 tökéletesen ment vele. Ma kicseréltem egy Full HD-s Samsung TV-re... És itt kezdődik a gond... az egész rendszer (OSMC, de LE se volt különb) piros háttérrel és "sistergősen" jelenik meg. Természetesen kipróbáltam 2 HDMI kábellel az összeköttetést ill. mind a 4 HDMI bemeneten de semmi változás nem történt.
Próbáltam a config.txt--t finomítani ez alapján, de semmi változás.
Jelenleg nehezíti a helyzetet, hogy nincsen egyéb HDMI eszközöm. Viszont a TV utaztatása előtt egy UPC STB tökéletesen ment vele. -
stopperos
senior tag
Megjelent az OSMC következő verziója 18-as Kodi-val. Ezen már működik a Movieshark HBO GO Hungary kiegészítője is, illetve játékok is telepíthetőek.
-
-
válasz
mesger82 #33289 üzenetére
Hát persze hogy baj. A 2. partíció a 27M-ás tele van:
/dev/mmcblk0p2 27.0M 26.3M 95.0K 100% /storageNem is értem hogyan lehet ilyen pici. Nem sokat foglalkoztam LE-el, de az első induláskor nem kéne birtokba vennie a fennmaradó üres helyet a lemezen?
a fennmaradó 29GB-ot pedig én particionáltam le NTFS-re. Arra raktam a thoradia telepítő fájlokat.
Telepítés előtt vagy után? -
-
-
mesger82
tag
Módosítást kikapcsolt állapotban csináltam. Változtatáskor nem volt benne félbehagyott vagy seedelt torrent. A merevlemezen hozta létre a letöltendő fájlt és mappáját az incomplete mappában ahogy beállítottam. Hozzáadtam a torrentet a Transmission-höz, le tudtam tölteni, de 6x szakította meg a töltést ezzel a hiba üzenettel, de folytattattam a letöltést vele a "kiválasztott torrent indítása" gombbal. Azóta indítottam egy újabb 23GB-os torrentet, ugyan ezt csinálja. Letöltés után áthelyezi az Incomplete-ből a Downloads mappába. Azzal nincs gond.
-3-4GB-onként áll meg ezzel a hiba üzenettel.
-
válasz
mesger82 #33285 üzenetére
Azért csinálja, mert még mindég az SD kártyára akar tölteni. Csak az újonnan hozzáadottaknál veszi ezt figyelembe az új konfigot. Miközben módosítottad a konfig fájlt ugye le volt állítva a daemon?!
Töröld ki azt a torrentet(a fájlal együtt!), és add hozzá újra.Mindég legyen bekapcsolva az "incomplete", és a merevlemezre mutasson, mert így tök felesleges írja tele az SD kártyát, aminek limitált az írás ciklusa (mivel flash meghajtó).
-
mesger82
tag
válasz
lord.lakli #33284 üzenetére
Nem, az Incomplete ki van kapcsolva. Bár megnézem, hogyha bekapcsolom és a merevlemezt adom meg, akkor is csinálja-e. Egyébként 32GB-os kártyán van, nem kellene, hogy gond legyen, mert ~500MB a rendszer.
-
mesger82
tag
Sziasztok,
Újabb hibába ütköztem... Miért is lenne ennyire könnyű...
Egy 21GB-os torrent letöltése közben az alábbi hibával állt le: "Unable to save resume file: No space left on device"
- 2TB-os Ext4-es merevlemez, ~1,5TB szabad terület van rajta.
- Frissen telepített legfrissebb LibreELEC, service.thoradia, Transmission.
- Beállított letöltési könyvtár: "/var/media/2TB/Torrents/"Ötlet, hogy mi lehet a hiba?
-
mesger82
tag
Jelentem kész vagyok! Idegileg és a megoldással is! Jöjjön egy kis napló, hogy mi is történt:
Mikor meghalt az OSMC kicsit kiborultam, ezért kipróbáltam pube111 fórumtárs javaslatát: LibreELEC + Deluge kombót. Az nekem nem vált be, a letöltési sebesség katasztrófa volt 1-2, max 5MB/s. Próbáltam az uTorrentet, nem tudtam belépni a webkliensébe, a neten fellelhető alapértelmezett jelszó közül egy sem működött. Jött az rtorrent, ott berakta a torrentet a kliens, de egyből fel is függesztette, nem tudtam mit csinálni vele. A flexget-et nem tudtam életre kelteni. Telepítettem a transmissiont is a kiegészítőkből, de se kép se hang.
A megoldás végül az lett, hogy:
- LibreELEC-et telepítettem,
- Engedélyeztem, hogy lehessen zip-ből is telepíteni a kiegyészítőt,
- Letöltettem és telepítettem a service.thoradia-t: [link]
- Telepítettem a Transmissiont, majd kikapcsoltam a menüben,
- Putty-val rácsatlakoztam a LibreELEC-re:cd /storage/.kodi/userdata/addon_data/service.transmission
nano settings.json
itt módosítottam, ahogy cigam leírta egy összefoglalójában, kivéve a letöltési mappákat, mert azt átírta. Lehet, hogy LibreELEC-nél máshogy kell megadni, szóval azt a Kodi-ban a Transmission beállításaiban csináltam meg. Elmentettem, a Putty-t bezártam, a Transmissiont elindítottam a Kodiban.
- A web klienshez gond nélkül tudtam csatlakozni, a letöltés megy, mint a kisangyal (~10MB/s)
- A Kodi fájl kezelőjével tudok mozgatni, törölni.Szóval happy end...
Köszönöm mindannyiótok segítségét!
-
-
válasz
mesger82 #33275 üzenetére
Ha jól láttam az smb.conf-odban, akkor csak valid userek érik el a megosztást (be kell jelentkezni), kivéve a Torrents megosztást, amire vendégeket is beenged. Egyébként ha létrehozol valamit (hálózaton keresztül) majd kilistázod a tartalmát, akkor látnod kell a tulajdonost, ami ugye megegyezik azzal a felhasználóval amivel létrehoztad.
Igen, az osmc-t hozzá kellene adnod a debian-transmission grouphoz, ezért is kérdeztem a groups osmc kimenetét.
Próbáld meg ezt:
sudo usermod -G debian-transmission osmc
, ha már benne van az osmc user valamilyen másodlagos csoportban (a groups osmc kimenetéből látod), akkor azokat a csoportokat is írd a parancsba vesszővel elválasztva. -
mesger82
tag
válasz
Savageboy #33274 üzenetére
Hűű, jót tudsz kérdezni. Nekem ez kicsit kínai Ctrl+C Ctrl+V vel dolgoztam eddig meg egy kis józan paraszti ésszel, de nem sokra jutottam...
Nem használja, ha arra gondolsz, hogy seedelné-e. Ki van törölve a torrent a kliensből, sőt akkor se tudok mozgatni, törölni, ha leállítom a Transmissiont.
A letöltött torrentek tulajdonosa a debian-transmission felhasználó. Bár hozzáadtam a users csoporthoz, ahogy cigam írta, de az osmc-t is hozzá kell adnom elvileg a debian-transmission csoporthoz. Bár ezt nem tudom hogyan kell.
Hol tudom megnézni, hogy mivel használom az SMB-t? Elvileg osmc felhasználóval.
-
válasz
mesger82 #33273 üzenetére
Mondjuk megnézve a könyvtárkilistázást nincs ott a + jel, ami az ACL-re utalna, lehet nem ez lesz a gond.
A
groups osmc
kimenetében ott van a debian-transmission? Amit törölni/mozgatni/átnevezni szeretnél azt nem használja már a Trasmission, ugye? SMB-t az osmc felhasználóval használod? -
mesger82
tag
-
mesger82
tag
válasz
pube111 #33269 üzenetére
Próbáltam, vagyis próbáltam volna, de akkor hibás volt a telepítő fájl amit manuálisan leszedtem és az is amit a berryboot akart letölteni és nem próbálkoztam vele. Lehet adok neki egy esélyt, de mindenképpen végére akarok ennek (OSMC) járni, addig is tanulok. Mint korábban írtam, ismeretlen terület számomra a Linux.
-
mesger82
tag
Így adom hozzá?
sudo usermod -a -G debian-transmission osmc
Mi az az "uid", nem találtam olyat a setting.json-ban? Tudtommal nem állítottam el, azokat állítottam amiket Te is írtál. Annyi különbséggel, hogy most az incomplete-dir false-on van.
A PC-n csak a médialejátszót látom a hálózatnál. Rákattintva, pedig a Kodi (OSMC) webes kezelőfelülete jön elő, a böngészőben.
Van olyan menüpont, hogy "SMB ügyfél" és ezek az alpontok:
Munkacsoport WORKGROUP
WINS kiszolgáló 0.0.0.0
Maximum protocol version SMBv3
Alapértelmezett beállítások visszaállítása -
válasz
mesger82 #33266 üzenetére
Nem is merem az OSMC-t, hogy melyik user mit hogyan csinál, csak látatlanba tippelgetek.
A könyvtár tulajdonosa az osmc nevü felhasználó, és az users csoport. A transmission viszont a debian-transmission user, és a debian-transmission csoport nevében hozza létre a fájlokat.Az osmc felhasználót hozzá kell adnod a debian-transmission csoporthoz. Ekkor az osmc már hozzá fog férni a ezekhez a fájlokhoz is.
Tényleg el tekerted a setting.json fájlba az uid-t? (Miért? Melyik leírásban írták hogy piszkálni kel?)
Mit értesz az alatt ,hogy "nem látod a külső merevlemezt"? Értem hogy neked ezek a mondatok, gondolatok egyértelműek, de nem vagyok látó. Egy többszörösen bővített mondat sokat segítene, és nem kéne minden apróságra rákérdezni.
osmc-ben nincs külön megosztás menüpont? -
mesger82
tag
-
válasz
mesger82 #33264 üzenetére
Ne ess kétségbe, és legyen nálad törülköző
Valamelyik lépést kihagytad, de menjünk lépésenként végig.
- Akkor végül raspbian-t tettél fel, vagy maradtál az OSMC-nél?
- Milyen fájlrendszert használsz az USB merevlemezen?
- Gondolom azon van egy torrent könyvtár. parancssorból (ssh) listázd ki a tartalmát, hogy lássuk hogy kik a tulajdonosok, mik a jogosultságok.ls -la /ide/van/felcsatolva
- hálózaton át, a samba megosztáson keresztül próbálod törölni?
Ha ez megvan, jön a következő kérdéssorozat, pl. hogyan néz ki az smb.conf fájlod (ne ide másold be, hanem egy pastebin oldalra.)
-
mesger82
tag
Korai volt az öröm... Kezdek egy kicsit bekattanni...
Nos, az a helyzet, hogy a korábbi írásomnál azért működött az áthelyezés, törlés, mert a belepiszkálás előtt letöltött fájlok voltak. A változtatás után letöltött fájloknál ugyanúgy nem lehet törölni, áthelyezni.
Többféleképpen módosítottam a jogokat, újra telepítettem, de ugyan az a szitu. A korábbiakat lehet, az későbbieket nem.
A leírásod szerint is megcsináltam mindent a SD kártya formázástól indulva. Nem működött. Ha leállítottam a Transmissiont, az se használt. Ha a Downloads könyvtárba másoltam pendriveról fileokat azt tudtam utána törölni, áthelyezni. De, ha oda töltöttem a Transmissionnal azt már nem lehetett. Akkor se, ha 775-ös, 777-es jog volt az egész merevlemezre, akkor se, ha külön a downloads mappára. Minden egyes változtatáskor, a korábban letöltött mappákat lehetett áthelyezni, de ha utána töltöttem le, már nem.
Tanácstalan vagyok, ötlet?
-
-
-
mesger82
tag
Jelentem kész!
Úgy oldottam meg, hogy a /media/2TB/downloads könyvtárat, ahogy te írtad a látogató jogosultságnál. Lehet sufni megoldás, de működik. Mert tartja a mondás, hogy ami hülyeség, de működik, az nem hülyeség.
sudo chmod -R 777 /media/2TB/downloads
smb.conf-ba:
[downloads]
path = /media/2TB/downloads
read only=No
writeable=Yes
guest ok=Yes -
mesger82
tag
Upsz, arról meg is feledkeztem. Köszi.
Ext4-es a fájl rendszert használok, és az OSMC (Kodi) fájl kezelőjével szerettem volna áthelyezni a letöltött fájlokat áthelyezni, vagy törölni. A programból ki volt szedve az összes torrent, nem ment a seed.
Az nem gond, hogy nem ugyan az a két rendszer? Raspbian és OSMC?
-
-
mesger82
tag
A foglalás kész, a remote-ot tudom belső hálózaton használni, a külsővel nem vesződök többet, nem ér annyit.
Viszont újabb problémába ütköztem és remélem ez az utolsó, mert a rendszer már nagyjából összeállt ahogy szeretném...
OSMC-ben a Transmission downloads mappájában nem tudok törölni, áthelyezni, stb... Hibaüzenetet dob fel, Pl: "átmozgatás nem sikerült". Utána néztem, elvileg az umask a felelős érte a setting.json-ban, aminek az értéke 18. Több infót nem találtam ami számomra is érthető lett volna. Kérlek segíts, segítsetek ebben, ha lehet szájbarágósan, mert vakfolt.
-
-
mesger82
tag
Nem tudom mi lehet nálad a különbség... Nekem az OSMC mellett van fent a Transmission. 2TB-os merevlemez Ext4-es fájlrendszerrel. Az USB portokon csak a 2TB merevlemez van. Az OSMC-t a telefonról irányítom (Yatze), hogy még a vezetéknélküli egér, billentyűzet se zavarjon. A netet kábelen kapja, az 51413-as port pedig nyitva van. Így nekem a most letöltött 11GB-os torrent ~10MB/s-el jött (5-18 MB/s között ingadozva, de korábban jött torrent ~18MB/s-el is. Ott 27MB/s volt a legnagyobb töltési sebesség amit láttam.
A fix IP-n, meg a Transmission remote appon rajta vagyok, remélem sikerülni fog...
-
mesger82
tag
válasz
mesger82 #33249 üzenetére
Ó, hogy az a rongyba tekert... szívtam itt egy fél órát... UPC megoldva, Port forwardinget beállítom. Indítanám a transmission webes felületét, se kép se hang... Pár verziót kipróbáltam a port nyitásnál (mert azért nem nagyon értek hozzá, és úgy gondoltam hogy elcsesztem), de semmi. Csatlakoznék a Pi-hez Putty-val, semmi. Ekkor leellenőriztem a Pi IP címét, és az változott 129-ről 130-ra...
Lehet amikor újraindították az UPC-től, akkor kapott újat....
-
mesger82
tag
válasz
sztanozs #33248 üzenetére
A port nyitást úgy értettem, hogy töröltetnem kellett az ipv6-ot, mert nem volt a routerben benne a port nyitási lehetőség.
Most van, viszont nem tudok most meg csatlakozni putty-val a pi-hez és a transmission web klienséhez sem...
Valamit elb*sztam, de nagyon...
PC: 192.168.0.52
Pi: 192.168.0.129
transmission web port: 9091
peer-port: 51413Már pár verziót kipróbáltam, de akkor úgy néz ki, hogy ez nekem magas. Tudnátok nekem segíteni mit ronthattam el? Hibát is észlel a router, de van net egyébként wifin és lanon is.
-
válasz
mesger82 #33245 üzenetére
Ja, igen a 3-as... Bocsi! Ha jól emlékszem a driverével még valami nincs rendben, ezért nem tolja a maximumot, de ez már közelít az USB port limitjéhez, és 150-200Mbps-nél nem lesz gyorsabb, hiszen a hálózatról beömlő adatot ugyanazon a csatornán ki is kell írni a merevlemezre, a kettő együtt már 3-400Mbps ami az USB port kimaxolását jelenti.
A másik dolog, hogy publikus IP-ről teljesen másik net-ről így nem is fog menni. Engedélyezd a belső net-et(192.168.0.*), és a routeren készíts egy portforward-ot erre a portra. Telefonon pedig a router publikus ip-jét addd meg (vagy regisztrálj egy ingyenes dns nevet, ha változna az IP) és arra csatlakozz a telefonoddal. -
mesger82
tag
Köszönöm a gyors választ!
Emiatt gondoltam a gyenge sebességet:
" - 2.4GHz and 5GHz IEEE 802.11.b/g/n/ac wireless LAN, Bluetooth 4.2, BLE
- Gigabit Ethernet over USB 2.0 (maximum throughput 300 Mbps)"A "rpc-whitelist" -hez adtam hozzá azokat az IP címeket amikről csatlakozok a transmissionre. És a mobil alkalmazás írta ki, hogy nem tud csatlakozni, zárójelbe írva a port számot.
Mobil app hibaüzenete:
"http://192.168.0.129:9091/transmission/rpc failed to connect to /192.168.0.129 (port 9091) from / 100.96.188.117 (port 32778) after 20000ms"A 32778-as port az előző hibajelzésnél 60804 volt.
-
válasz
mesger82 #33243 üzenetére
- NTFS vs ext4 között ma már nem jelentős a difi terhelés szempontjából, ugyanakkor az ext4 ajánlott. Mivel az NTFS működése nem publikus, csak valamilyen szinten már visszafejtették, és valamennyire működik. Az ext4 minden porcikája ismert dokumentált.
A sebesség nem is lesz több mint 10MB, mivel ennyit tud a 100Mbites ethernet. Plusz azonos USB porton osztozik a merevlemez, és a hálózti kártya, vagyis a 2.0-ás port 480MB-jén is osztozniuk kell.- Igen befolyásolhatja, mivel passzív kapcsolat esetén csak az aktívakról tudsz tölteni. Ha aktív leszel az aktívakról, és passzívakról is tudsz tölteni. [link]
- pontosan mit mire írtál át? Pl.nem a 60804 a portszáma. Esetleg ezt fusd át.
-
mesger82
tag
Sziasztok,
Adott egy Raspberry Pi 3 B+, 2TB-os külső merevlemez, 500Mbit-es UPC net (a ConnentBox beállítás érintetlen) OSMC, és Transmission. A transmission pár napot elvett az életemből mire működőképessé tettem, de legalább már működik (teljesen kezdő vagyok a témában és a Linuxban...) Pár dologra még nem jöttem rá, remélem tudtok ebben segíteni...
A letöltés sebességét befolyásolja, hogy a merevlemez NTFS vagy Ext4 file rendszerben van?
Ugyan azt a torrentet a Pi-n NTFS merevlemezre 0-5MB/s, Ext4-esre 0-11MB/s-es ingadozó sebességgel töltötte le, ha a merevlemez a PC-re volt kötve stabilan ~30MB/s-el, SSD-re ~60MB/s-el töltötte le. Vagy a Pi ennyivel lassabb? Bár a rendszerinfóban alig jelzett terhelést a letöltés alatt.Az alapértelmezett "51413"-as Port zárva van. Emiatt lehet ilyen gyenge a letöltési sebesség?
Azért jeleztem az érintettlen ConnectBox beállítást, mert nincs benne Port nyitási lehetőség, emiatt telefonálnom kell az UPC-nek, hogy távolítsák el az ipv6-ot.Az androidos Transmission Remote App-al nem tudok csatlakozni a Transmissionhoz. Mi lehet a hiba?
Már odáig eljutottam, hogy azt írja ki az app, hogy nem sikerült csatlakozni, az **** IP-re, a **** IP-ről (port 60804), ezt a portnyitás hiánya miatt lehet? Esetleg más lehet a hiba? Mert eddig rpc-whitelist-et írt ki, pedig az IP címeket beleírtam a /etc/transmission-daemon/settings.json-ba.Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv,
Gergő -
válasz
azbest #33236 üzenetére
Vagyis akkor most cáfoltál, vagy megerősítettél?
A pi zero-n zéró usb eszköz található gyárilag, se lan, se wifi, de még egy hub sincs rajta. Szerintem a TFT is megelégszik 3,3V táppal.
A kérdés inkább elméleti, mert legalább egy usb kontroller rá lesz kötve, de ha gpio-kon keresztül oldanám meg az irányítást, akkor lenne értelme a dolognak. Egy akksifeltöltés másfélszer annyi ideig elég lenne. :) -
azbest
félisten
a régi, pi1 alapúak máshogy működtek. Ott a soc maga állította elő a többi feszt, amire szükség van.
In fact, the Raspberry Pi 3B+ has no fewer than six different voltage rails: two at 3.3V — one special ‘quiet’ one for audio, and one for everything else; 1.8V; 1.2V for the LPDDR2 memory; and 1.2V nominal for the CPU core. Note that the CPU voltage is actually raised and lowered on the fly as the speed of the CPU is increased and decreased depending on how hard the it is working. The sixth rail is 5V, which is the master supply that all the others are created from, and the output voltage for the four downstream USB ports; this is what the mains power adaptor is supplying through the micro USB power connector. [link]
Gondolom ez már a pi2-től kezdve hasonlóan volt, csak a chip helyett butább megoldásokat csináltak. De már akkor is külön volt a ram.
hackaday írás erről [link]
-
sztanozs
veterán
A következők akár a gép működésképtelenségét is okozhatják.
Röviden összefoglalva többen állítják, hogy nekik megy, mások meg szkeptikusan állnak a kérdéshez.
Néhányan kicserélték a feszültség-regulátort, mások szerint erre nincs is szükség. Alapvetően, ha nem akarod használni az 5V-ot igénylő komponenseket (USB/Network, HDMI), akkor vsz a soc elmegy 3.3 voltról is. Pi Zero szinte biztosan. A kulcs az, hogy nem a bemeneten, hanem a GPIO 3V3 és 5V-on kell beadni a 3.3 voltos feszültséget (fixen rövidre azonban nem szabad zárni ezeket, mert ha véletlenül megtáplálnád 5V-ról az eszközt, akkor a 3V3 pinen keresztül biztos megsütöd a SOC-ot). -
válasz
t72killer #33232 üzenetére
Nem értem ezt miért írod. 5V-on 3-500mA-t vesz fel kijelző háttérvilágítással együtt, 3,3V-on legrosszabb esetben sem vesz fel 1A-nél többet.
De én arra gondoltam, hogy van-e olyan komponens a lapon, ami igényli az 5V tápot, illetve mit szól a lapon lévő konverter, ha rossz oldalról kapja a delejt. -
-
válasz
azbest #33230 üzenetére
Némileg ehhez kapcsolódik: akkus táplálást akarok csinálni egy pi zero-hoz, és azon gondolkodtam, hogy az 5V egyáltalán szükséges-e az egész lapnak, nem lehetne-e a 3v3 lábon keresztül megtáplálni, miután a SoC maga 3v3-ról működik. Feltéve persze, hogy mondjuk usb-s eszközt nem akasztok rá, csak egy tft touchscreen-t a gpio-kon keresztül.
-
azbest
félisten
pláne, hogy már sokadjára változtatják meg a táp áramköröket.
A 3+ változatoknál egy chipbe van integrálva már, de ahhoz sem csinálták meg az okostöltős támogatást
Bár ez főleg az 5v-ból sokféle más fesz előállításáért felelős.
biztos drága két ellenállás, vagy rontaná a saját márkázott töltők árusítását
-
-
Mondjuk nem értem, miért nem raktak a data pinekre valami ellenállás kódolást, hogy az okos töltők felismerjék.
-
PpenoO
őstag
Gyári tápegységem úgy néz ki beadta a kulcsot így 4 év után, random módon befagy a KODI Rpi 2 alatt. Ideiglenesen amig meg nem érkezik aliexpressről ez az 5v 3a tápegység megfelel egy ilyen huawei töltő?
-
golya87
őstag
-
stopperos
senior tag
válasz
Bence008 #33221 üzenetére
Pl itt keresel, ha nem upstream patch. De nem sikerült ráakadnom
De a linux kernelben sem látom, hogy valaki beolvasztotta volna. Azt kellene megvárni. -
Ma éjfél körül megjelent a Raspbian 2019-04-08 verziója, innen letölthető.
Ez fontos infó lehet azoknak, akik:
- éppen most telepítik/újratelepítik a Raspberry-jüket, és az SD kártyán még a régi rendszer van
- mániákusan seedelik a saját Raspberry-jükről ezt a rendszert (nálam 32GB feltöltés az előző verzióhoz) -
-
-
tszabi
tag
Sziasztok!
Az Rpi3-on nálam most Libreelec 8.95.002-es verzió fut. Vettem egy ilyen légegeret hozzá: MX3 L3.
Viszont nem jól működik vele: ha az kurzorral scrollozható részre megyek, akkor összevissza ugrál. Így pl. a menüben sem tudok lépkedni, mert folyamatosan fel-le lépked a menüpontok közt.
A gombok egyébként jól működnek rajta, csak éppen navigálni nem lehet vele.
Találkozott már valaki ilyen problémával? Mi lehet a megoldás?
Próbáljam ki Coreelec alatt? (ha más megoldás nincs...)ui: egy Win10-es laptopon is kipróbáltam, azon tökéletesen működik.
-
Az sd-karit kímélendő kikapcsoltam a swap-et, viszont újraindításkor visszajön. Be lehet állandóra állítani, hogy újraindulás után se swapelgessen, ill az ideiglenes könyvtárak menjenek a RAM-ra?
-
nessh
tag
válasz
cinemazealot #33214 üzenetére
Nézegettem, de bavallom abban bíztam hogy van vmi cucc ami megmondja
Ami lát helyettemKöszönöm szépen az infókat!
-
cinemazealot
addikt
Az előbbi linket megnézted?
Elég egyértelmű: ha valami Half, akkor az azt jelenti, hogy a két szem által látott kép fele felbontással szerepel a video sávban.
Tehát egy összességében Full HD (1920×1080) felbontású, de HSBS tartalmú videó két darab 960×1080 felbontású képrésszel operál, amiket megjelenítéskor duplájára kell nyújtani. Ha a videó (full) SBS lenne, akkor az azt jelentené, hogy két darab 1920×1080 képrész van "összeragasztva", azaz a teljes videó sáv felbontása 3840×1080 (dupla Full HD). Ez viszont lehet, hogy már megfeküdné egy RPi gyomrát.
Feltételezem, hogy a TAB és HTAB ugyanígy értendő csak függőlegesen:
- TAB: 1920×2160 felbontású sávban két darab 1920×1080 felbontású képrész,
- HTAB: 1920×1080 felbontású sávban két darab 1920×540 felbontású és megjelenítéskor duplájára nyújtandó képrész. -
cinemazealot
addikt
SBS vs. HSBS, azaz Side By Side vs. Half Side By Side, valamint ugyanezen analógián a TAB: Top And Bottom és ennek Half megfelelője. A függőleges elrendezést szokták még OU (Over-Under) jelöléssel is hivatkozni.
-
nessh
tag
Sziasztok,
3D-vel kapcsolatban kérdeznék. Azt már olvastam hogy ha normálisan elnevezem a a 3d tartalmat akkor Kodi magától úgy indítja ahogy kell...
Az tiszta hogy bele kell írni hogy 3D meg hogy sbs vagy tab.... Mi az a hsbs htab? (mi az a h benne?) Hogy tudom kideríteni hogy tab vagy htab?Előre is köszi a helpet!!!
-
Capricornus
aktív tag
Ehh, lejárt a szerkesztési idő.
Ez volt a megoldás, ha a deluged nem próbál meg elindulni bootkor, akkor kapok végül promptot.
Köszi!
-
Yoshida
aktív tag
válasz
Capricornus #33207 üzenetére
nem értek a linuxhoz, de mintha beragadna itt (közben meg az ssh már fut, tehát onnan eléred)
tehát innen tovább kéne mennie, többiek hátha tudják mit lehet csinálni.
Van felcsatolva usb drive? (amin esetleg a torrent kliens használ fileokat?) -
Yoshida
aktív tag
válasz
Capricornus #33205 üzenetére
na, de ha a bootolásos dolgokat látod, a vége az lenne, hogy bejön egy console prompt, ahova írhatsz egy usert, és pw-t. Ez ha jól értem nincs. Akkor hol áll meg? mi az utolsó kép?
-
Capricornus
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Raspberry 3 model B-m, raspbian 9.8-al és nemrég vettem egy TV-t. Gondoltam rádugom és pl. használom steamlink-ként. Viszont van egy olyan gondom, hogy sehogy sem akar grafikus felületre bootolni a cucc. Sőt, konzolt sem kapok bejelentkezéshez, csak a bootolás során kiírt dolgokat látom. Próbáltam végigzongorázni a ctrl+alt+F1---F12-t, de semmi, csak az F1-en látom a bootkor kiírt dolgpkat, de ott sem kapok promptot.
A raspi-config-ban is beállítottam már konzolos bejelentkezést és azt is, hogy indítsa el a grafikus felületet, de ugyan ez. Még az automatikus bejelenetkezést is beállítottam már, de semmi.
SSH-n keresztül simán be tudok lépni és x2go-val is, úgy indít grafikus felület, de ez ugye most engem nem segít ki.
Próbáltam guglizni is, de mindenhol az volt, hogy raspi-config-ban állítsam át a boot-ot. De ugye azt már próbáltam.
Esetleg valakinek ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Steam Deck
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Honda topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged