- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- eBay-es kütyük kis pénzért
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt_64
senior tag
A [https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/]
oldalról csak a Buster-t lehet már letölteni ? vagy csak én nem látom a Stretch letöltési lehetőséget ? -
PunkZoli
aktív tag
rpi4-em van és libreeleccel transmissionözök.
Most szednék le valami nagyobb filet, és nem hajlandó rá, a többi kicsivel nincs gond soha.
Ötlet mi lehet a gond? USB3as küslő samsung vinyó ntfs-re van formázva.
Korábban néha volt ilyen gondom, de már nem emlékszem mi oldotta meg. -
intuicio
aktív tag
válasz
wassermann #33568 üzenetére
chemand
Nagyon köszi, sikerült is megcsinálni!
Csak úgy hasít az RPi3-on a Kodi, sikerült megcsinálni a MovieShark repot is, mennek a filmek,sorozatok rajta.
És hogy mennyire jó ez az Android alól futtatható kis Yatse: Kodi távirányítós program.Még valami, bár ez már OFF lesz:
A MovieShark repoban lévő cuccokat végignézve nem nagyon volt benne külföldi online tartalom... Van esetleg itt olyan aki tud külföldi repókat? pl XXX érdekelne
-
-
válasz
daninet #33594 üzenetére
Pár dolgot nem írtál. Pl. Ugye a helyi hálózatodon belül éred el putty-al, és nem az internet felől.
Hogy mág pingelni se tudsz kifelé azt jelenti, rossz a gateway beállítás, vagy akár a teljes jálózati konfigurációja.Erről is írhatnál pár infót! Az ip route miyen értékeket ad vissza?
pl.
default via 192.168.0.1 dev eth0 src 192.168.0.10 metric 202
192.168.0.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.0.10 metric 202
Nálam most 192.168.0.10 a Pi IP címe, és 192.168.0.1 az átjáróé, valamint a netmask 192.168.0.0/24. -
daninet
veterán
sziasztok
raspberry pi futtat pihole-t raspbian alapon
elköltöztem másik országba és a time zone rossz volt. átváltottam, de most az idő is rossz.
próbáltam ntp-t telepiteni de nem ment.
próbálom a sudo apt-get update parancsot futtatni de a pi nem éri el a netet valamiért
ping -c 1 8.8.8.8 elveszti a csomagot nem éri el. pihole-t letiltottam.
DHCP szerverként fut a pihole
putty-on keresztül elérem. Mit tudok tenni? -
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok,
Frissítettem 10-es busterre, viszont azóta a WP alapú oldalam nem érhető el, az alábbi hibaüzenetet kapom:
Úgy tűnik, hogy hiányzik a MySQL kiterjesztés a PHP telepítéséből, pedig arra a WordPressnek szüksége van.
Ami a fura, hogy ha megpróbálom telepíteni a mysql kiterjesztést php-hoz, az alábbi paranccsal:sudo apt-get install mysql-server php-mysql -y
akkor azt az üzenetet kapom, hogy már a legfrissebb van telepítve.Apache2-t újraindítottam és a Pi szervert is, de mégsem oldódik meg a probléma. Van valami ötletetek, hogyan tudom a hibát megoldani?
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #33585 üzenetére
OK, közben én is megtaláltam hogy a 4 USB port egy 4 Gbps-os vonalon osztozik, és függetlenítve van a gigabites internettől is.
Ezzel még egy USB3-as SSD is szépen üzemeltethető, ha mellette csak alacsony sávszélességű eszközök vannak. -
Ezekiell
veterán
Hello! Milyen külső vinyó ajánlott egy RPi 4-hez (USB3) NAS célokra? Főleg samba share menne róla + torrent, 1-2 TB elég, 24/7-ben futna.
A 3 opció amin gondolkozok:
- WD Elements 3 TB / Adata HM900 4 TB Ekkora méret nem kell, de árban hasonlók (~35k), külső áramfelvétel van, és általában megbízhatóak
- Valami sima külső 1TB-os portable USB3 vinyó + powered USB3 HUB: méretben ok, olcsóbb (~22k), de vajon elég megbízható/gyors?
- 3.5-es belső vinyó (Seagate Barracuda mondjuk) + külső 3.5-es ház (2 slotos mondjuk, ha később raid1-et akarnék): 22k körül kijön, nagyobb kapacitás mint egy portable vinyó, megbízhatóság/sebesség?Mit ajánlanátok? Köszi!
-
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok,
Jelenleg honnan érdemes beszerezni a készüléket és a kiegészítőket? Értem ezalatt, hogy a honlapon írt magyar forrásból, vagy érdemes külföldről megrendelni valahonnan?
Előre is kösz,
Tarokk -
wassermann
Topikgazda
válasz
pube111 #33579 üzenetére
Nekem nem LE hanem OSMC-m van fent, de szerintem a tiednek is automatikusan érzékelnie kellene milyen megjelenítőhöz van csatlakoztatva.
Ha ezt nem vagy tévesen teszi, akkor a config.txt-t kézzel lehet módosítani. Ezen az angol weblapon vannak a video beállítások. Kb. az oldal negyedénél találod a szintartomány állítgatási lehetőségeket ( hdmi_pixel_encoding). Próbálgasd a config.txt-be beírva melyik ad normális színeket!
-
pube111
senior tag
Libreelec et használok. Van valami lehetőség a képtulajdonságok állítására? Kicsit olyan színtelen, fakó a kép.
-
azbest
félisten
válasz
Benoe77 #33576 üzenetére
Az OSMC-re igaz, mert full újra akarnak írni mindent. LibreElecéknél rátették a kodi buildjükre a szükséges patcheket. Az alapítványosok is megemlítették, hogy talán majd ők is alkalmazzák azokat a raspbian repóban lévő kodira. De igaz, még egyáltalán nem kiforrott.
(#33570) kovbandi82
mintha lehetne csak listáztatni azt, hogy mi frissülne. Meg le is lehet tiltani megadott alkalmazások frissítését. Frissítéskor nem tudom pontosan mit néz, verzió számot vagy mit. Mert ha nagyobb a verziója, akkor nem írja felül. Ha kézzel telepítetted dpkg -vel, azt hiszem akkor nem része az apt csomagkezelésnek és nem frissíti. -
AcCEsS
senior tag
válasz
kovbandi82 #33570 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, lehet, hogy a frissítés leszedi a KODI nem támogatott verzióját.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
intuicio #33567 üzenetére
Az LE (LibreElec) egy teljesen minimális LINUX a Kod alá. Az OSMC egy bővebb Linux alapot rak ugyanúgy a Kodi alá.
(és van még egy harmadik variáció, ha esetleg böngészni is akarsz: Raspbian + Kodi + Chromium, ami egy régi Windows-hoz hasonló kezelőfelület, amiről indíthatod a Kodit vagy a Chromiumot tetszés szerint)
-
intuicio
aktív tag
válasz
chemand #33566 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Minap keresgettem neten leírást, és ott spec. egy osmc oprendszert telepített. Ezért is kérdeztem, hogy mit hogy, mert Te pl ezt a libreelec-t írtad
Amúgy filmnézésre van értelme ezt a szettet megcsinálnom? Vagy inkább jobban járnék egy tv okosító boxal? Azt olvastam az android alapu boxok, nem igazán szeretik a Kodi-t.Ui.: Ha esetleg valahol elakadok, írhatok neked pm-et? Alapból vendégem leszel egy sörre
-
chemand
aktív tag
válasz
intuicio #33565 üzenetére
Szia!
Ha KODI és Rpi akkor ajánlom a LibreElec-et. (Linux disztro, csak a KODI futtatásához.)
WeboldalaYoutube-on sok videó van fent a telepítéséről, mely néhány percet vesz igénybe.
pl. egy videóEgy micro sd kártyára kell kiírni a libreelec image-et és mehet az Rpi3-ba. Gyakorlatilag ennyi az egész.
-
intuicio
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit új vagyok e témában, ezért előre is bocsi.
Szóval a TV-m egy LG 55UK6950PLB. Erre mint utána jártam nem lehet feltenni a Kodi-t.
Hozzá jutottam egy RPi 3 cuccoshoz. Kérdésem az, hogy erre hogy lehet feltenni a Kodi programot? Gondolom Linux oprendszer kell rátenni. De melyiket? Van esetleg egy olyan youtube link, vagy bármely szájbarágós leírás, ahonnan el lehetne indulni?
Köszi! -
kets520
tag
sziasztok Pi 3 at szereltem össze ezzel a DAC-al
http://iqaudio.co.uk/hats/8-pi-dac.html?fbclid=IwAR1_icQkZNdI7VoAKp7pFYyqWOF8kGiKMh_f8BU5caGEgk5wK8IzTv-o5i4
szeretnék neki 1 házat tudnátok segíteni mely tipusok alkalmasak? hogy minden csatlakozót használni tudjak?
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #33560 üzenetére
rendes specifikáció hijján leginkább annyit, hogy megduplázódott a sebessége
van sokféle io mód, ahogy az sd szabvány változott. Talán az sdr50 vagy ddr50 módot támogatja [link]. A régi piken 25MB/s mód volt, de lehet az is csak úgy, hogy egy lassabb módot hajtottak a specifikációnál magasabb órajelen.
A hivatalos fórumban mintha azt írták volna, hogy más lett az sd vezérlő az új socban.
Sokféle üzemmód lehet egy sd kártyánál. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy spi protokollon át is kommunikálhatna elvileg a legtöbb kártya.
És azóta is kerültek be újabb módok az újabb vezérlőkbe. Gondolom az a pláne itt, hogy a régi csak 3.3V-os az új meg 1.8V-os módokat is tud.
-
AcCEsS
senior tag
A Raspbian Buster repoból csak a Kodi 17.6 érhető el, a 18.x verziók nem.
-
golya87
őstag
azbest: A Pi4-es cikknél általad említett SD50, mint támogatott microSD az mit takar? Neten sajnos nem találtam konkrétumot.
-
-
Nem találtam róla infót, a RPi4 is támogatja a HDMI CEC szabványt? A RPi3 tudja.
-
drtihanyi
csendes tag
Kicsit tanácstalan vagyok. LibreElecet használok RPI 3B+-on. Pár napja a Filmek menüpont alól eltűnt az összes film plakátja (értsd: folyamatban lévő filmek, nemrég bekerült filmek, nem látott filmek stb.) Hiába csatoltam fel ismét a filmek médiakönyvtárat semmi változás. Újratelepítettem egy másik microSD kártáyára a rendszert (9.0.2), kb. 45 perc volt, mire mindent újra beállítottam. Szépen meg is jelentek a borítóképek, majd egyik pillanatról a másikra megint eltűnt minden. Sorozatok megmaradtak. Ötlet?
-
stopperos
senior tag
válasz
powerray #33550 üzenetére
Az annoucement alapján nem ajánlott helyben frissíteni.
De egysudo sed -i 's/stretch/buster/g' /etc/apt/sources.list
és egysed -i 's/stretch/buster/g' /etc/apt/sources.list.d/raspi.list
elintézi az átírást, és utána mehet a update & dist-upgrade.
Én most próbálom, ha nem éledne fel, akkor újratolom az egész sd kártyát. -
powerray
tag
Sziasztok!
Rapsbian 9-ről, most, hogy tudom a meglévő rendszerem upgradelni a 10-es Busterre?
dist-upgrade működik, vagy azt inkább ne futtassam le raspbianon? -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
DarkByte #33547 üzenetére
"Ami a fizikai csatlakozókat illeti, a készüléken ott a teljes értékű, USB helyett immár RGMII linkre ültetett gigabites Ethernet aljzat."
https://www.hwsw.hu/hirek/60489/raspberry-pi-4-model-b-fejlesztoi-lapka.html
-
DarkByte
addikt
válasz
azbest #33540 üzenetére
Az igazi Gigabit LAN-t itt már úgy kell érteni, hogy ez nem az USB chip-en át működik? Keresgéltem telefonnal reggel, de nem igazán találtam meg ezt az infót.
Amúgy majdnem tökéletes, két dolog picit szúrja az ember szemét:
- Micro-HDMI, lehet adapterezni (nem igazán látom a dual output előnyét, nekem teljesen jó lett volna ha marad 1 db normál HDMI)
- eMMC csatlakozó még elfért volna mondjuk a hátoldalonDe azért így végre tisztességes szintre megnőtt a málna
Valami rendes Android TV disztró lenne tök jó rá, amivel megy a Netflix 4K.
Na meg sajna gyanúsan VP9 hardveres dekódolás nincs. nem hogy VP9.1 HDR. :| De pont most van híre hogy talán lesz az Nvidia Shield TV-nek is 2019-es update-je, hátha majd az.
Apropó, egyáltalán tudhat ez HDR-t?diox: dobd be valami online JSON validátorba, pl. jsonlint és megmondja hol van szintaxis hiba.
-
Közben megjelent a Rasbian újabb verziója, Debian 10-es alapon.
Érdekesség, hogy az előző verzió 73 napja jött ki, aznap betettem seedelni. A 351MB-os imaget egészen máig számolva 67.3GB-al töltöttem vissza (191,7-es arány
).
-
azbest
félisten
válasz
AcCEsS #33541 üzenetére
én még azért kivárok pár gyakorlati tapasztalatot. Ahogy olvasom még a video lejátszást szoftveresen kalapálniuk kell, mert még nem teljesen jó. A videózás terén sem tiszta még a pontos specifikáció.
Ami nekem instant buy lenne:
- ha google kiadna hozzá teljes értékű androidtv rendszer, chromecast móddal, mindennel. De ennek közel nulla az esélye, mivel nem igazán van olyan rendszer, aminek hozzáférhető a fájlrendszere és hivatalos rendszer van rajta - a másolásvédelem miatt.
- ha ms kiadna hivatalosan teljes értékű armos win-t, kíváncsiságból lehet megnéznémNekem árnyalja a képet, hogy még mindig megvan a pi1-eseim mellett a két pi2-esem. És per pillanat azok a szerver feladatokat ellátják simán számomra. Médialejátszásra meg van egy mibox androidtv rendszerrel, ami 4k tartalomlejátszásban még mindig mintha kicsit túlmutatna a pi4-en (codec-ek, hivatalos androidtv rendszer az előfizetős tartalmakhoz).
Majd ha letisztul a pi4 megítélése, lehet még elgondolkozom rajta. Most úgy látom az angoloktól kapni 4GB ramosat, itthon még nem láttam készleten. Árban kb hasonlóan adják.
-
azbest
félisten
No, ez érdekes. A pi4 már az amlogic 922x szintje körül lehet.
Eddig az olvasottak alapján a benyomásaim:
pro:
- 4k támogatás
- h265 4k@60Hz dekódolás
- a videocore 6 (5 + pár mod médialejátszás terén) és a mesa driver használata, amivel desktop felületen is lehet hw gyorsított rajzolás. Ha jól értem, ezzel már tényleg lehet böngészőben is teljes képernyőn youtube videót nézni és nem fog akadni.
- nagyobb ram opciók, aki desktopolni akar vele, annak must have. 1GB rammal már a böngészők is szenvednek. Plusz durvább szoftvereket lehet headless módban is futtatni
- igazi gigabit lan
- usb3
- sd kárta gyorsabb üzemmódot is támogat, így a mai modern kártyákkal gyorsulhat
- a type-c tápcsati egyben közvetlenül kivezetett usb2 port a soc-ból, nem csak áram bevitelre jó. Így, a régi pi zerokhoz hasonlóan usb gadget módot is támogat.
- érdekesség képpen az usb3 egy 4 portos chipből jön, ami pci express2.0 buszon ül. Azért van két usb2, mert tán az usb3 plusz 8 adatvezetékét nem tudták volan elhelyezni. A pcie érdekes lesz, ha valamikor esetleg kijön kompaktabb változat a chip és portok nélkül, megvan a lehetősége, hogy egy pcie buszt tegyenek rá, péládul ha egyszer lesz compute module változat.
- plusz 2 i2c, 4 uart, az analóg hangnak külön pwmkontra:
- mpeg2 és vc1 codec hadveres támogatása kikerült, nem lehet aktiválni sem tán. Így azokat proci erőből fogja. A gyorsabb proci valsz elboldogul vele, szóval legfeljebb annak bosszantó, aki ilyen videók nézése mellett a háttérben is futtatna prociigényes dolgokat
- vp9, nem esik szó róla, hogy támogatja-e. Youtube-on a nagyobb felbontásúak így vannak.
- h264 4k nincs, fullhd dekódolás a max -
-
Fastfact
csendes tag
válasz
Fecogame #33531 üzenetére
Nekem LibreElec 9.0.2 alatt a Deluge 2.0.3 nem működött rendesen. Hiába volt beállítva a port forward, mintha passzív módban lett volna, az *Core "stopped"-ként látta az amúgy seedelt anyagokat.
Vissza kellett tennem az 1.3.15-ös Deluge-ot.
Raspbian-on nem tudom mi a helyzet vele. -
Vodike
tag
Raspberry Pi 4
https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-4-on-sale-now-from-35/
-
Megjelent a Deluge 2.0-ás verziója. Nektek sikerült felrakni Raspbian-ra valahogy?
-
shtirley
tag
válasz
shtirley #33529 üzenetére
Végül sikerült. Egy másik Kingston pendrive gond nélkül működött. A Verbatim amit eredetileg próbáltam, azt is meg tudtam írni, de csak egy asztali gépen amin van USB2-es port. A laptopom USB3-as portja valamiért nem szerette. De valami így sem jó vele, mert rebootkor már nem indul el, csak áramtalanítás után, míg a Kingston rendben rebootol.
-
shtirley
tag
válasz
UberMutant #33528 üzenetére
Köszi a megerősítést. Természetesen kiveszem az SD-t.
-
shtirley
tag
Sziasztok!
Van egy RPi 3B+ -om. Használom már egy ideje erre-arra, de most a kiváncsiság kedvéért ki akartam próbálni, hogy hogy működik egy pendrive-ról, úgyhogy húztam egy Raspbiant egy 16 gigás pendrive-ra. Nos, az istennek sem akar bebootolni róla, csak világít a piros amikor megtáplálom, de semmi sem történik. Mit hagytam ki? Ennek nem kellene csak úgy simán bootolnia? Az image elvileg rendben van, először Etcherrel csináltam, de mikor nem ment, akkor megcsináltam Debian alatt is dd-vel.
-
válasz
2thletme2day #33525 üzenetére
Az -I 5 --capture-image paraméterrel próbáltad már? Ez elméletileg 5mpenként készít egy képet a fotómasina SD kártyájára.
-
2thletme2day
őstag
Én pont azt szeretném hogy ne töltse le a képet és ne is a memóriában tárolja hanem mentse a gép saját SD kártyájára.
Igen, megy az octoprint. Sőt az octolapse is működik szépen csak lassan. Sok idő míg a kép elkészítése után áttölti a képet a kameráról a raspberryre ami nagyon durva minőségromlást eredményez a nyomtatandó tárgyon. Ezt az 4-5 másodpercet akarom a legkisebb értékre redukálni aminek a módja elméletileg az lenne, hogy a készített képet közvetlenül az SD kártyára mentem.
-
válasz
2thletme2day #33523 üzenetére
Nem értem a dolgot. A leirás szerint a capturetarget paraméter megakadályozza, hogy lementse a képet, azt csak a gép memórájában tárolja amíg él a kacsolat. A capture-image-and-download paraméter is kell ahhoz, hogy ezt a képet a memóriából letöltsd.
De az is lehet valamit nagyon félreértek. A(z ocotprint) WEB felület amúgy megy?
-
válasz
2thletme2day #33520 üzenetére
Azért fura, mert itt (/home/pi/.gphoto2/settings) kellene tárolnia a beállításait. .gphoto2 könytár sincs?
az ls -al parancsal kilistázhatod a rejtett fájlokat/mappákat is. (linux-ban a .-al kezdődő fájlnevek a rejtettek, egy sima listázó parancs (ls)nem mutatja meg őket.Sajna nem használok ilyen programot, így csak tippelgetni tudok mi lehet a gond.
-
2thletme2day
őstag
Persze. Tudom is használni. Tudok képet készíteni a raspberryvel a rákötött fényképezőgépek keresztül csak azt nem tudom beállítani, hogy azt a képet amit ilyenkor készít a fényképezőgép saját SD kártyájára mentse teljes felbontásban. 3d nyomtatásról szeretnék Time lapse-et készíteni az octolapse segítségével csak jobb minőségben.
-
válasz
2thletme2day #33517 üzenetére
A gphoto2-t feltelepítetted?
-
fgordon
senior tag
válasz
kzsolt00 #33490 üzenetére
Én is hasonló Raspberry Pi + szenzoros megoldást próbálok magamnak építeni.
Megosztom veled összefoglalva, amit olvastam / hallottam, hogy optimális, a kérdéseidre válaszolva.
Nem mindegy, hogy milyen buszon / interface szabványon fog kommunikálni az a sok szenzor.
Én jelenleg I2C interface-t akarok használni, aminek egyből bele is akadtam a limitációiba:
- egy szenzort úgy terveznek meg, hogy 0-127 közötti id-t adnak az eszköznek, és az összes legyártott azonos szenzornak az az id-je. Jó esetben van egy jumperelési lehetőség, hogy más legyen az ID-je. Például úgy gyártáj le, hogy az id-je 60, és ha jumpereled, lehet az id 61 is. Az I2C miatt nem lehet normál esetben 2 azonos id. Van rá megoldás (multiplexer, másik i2c port, stb). Távolság sok mindentől függ, amivel lassul a lekérdezési sebesség is, talán 10-15 méter lehet, de van I2C erősítő, ami elvileg megoldja.Van még SPI busz is, az még rövidebb távra megy.
Can CAN busz. 1-wire busz is. Te melyiket akarod használni?
Sajnos én sem tudom neked elmondani, hogy melyiket kell, mert az én projektemhez is keresem még a jót.1. nem tudom a választ, mert nem írtál, hogy milyen busz, és akkor is max a specifikációból mondanék egy számot.
2. Nem, nem mindegy. Több komolyabb okos otthon építő céggel beszéltem, és ők is a minél jobban árnyékolt kábelt javasolják. A legjobb, ha a maximális gyakorisággal akarod lekérdezni a szenzorjaidat, akkor a dupla árnyékolt CAT7A a legjobb, ahol 2 érpáronként is, és a burkolat körül is árnyékolás.
* Felépítése: tömör rézvezető, tömör PE érszigetelés, műanyag fólia, érpáronként műanyag kasírozású al fólia rézszál kivezetéssel, teljes kábel rézszövet árnyékolás, szürke PVC köpeny, az erek párokba sodrottak.
* Felhasználási terület: strukturált számítógépes hálózatokhoz, az alábbiak szerint: Cat 5e: 100 MHz; Cat 6: 250 MHz, Cat 7: 600 MHz átviteli sebességig.
* Környezeti hőmérséklet: rögzített elhelyezésnél -20°C-tól +70°-ig, mozgatás esetén -5°C-tól +70°C-ig.
Egyéb: tűzállóság VDE 0472 és IEC 60332 szerint.Én ilyen kábeleket húztam konkrétan, a beltéri CAT7A kábelük 1200 Mhz-es, amit vettem.
Tudom, ez jobb, mint ami indokolt, lehet, hogy más, olcsóbb árnyékolt is jó, de ez az ajánlása sok cégnek most.3.: Hát, szerintem valamilyen adatbuszon kell vinned majd a kábelt, I2C esetén 4 ér kell, 1 föld + 3,3VDC, valamint a kommunikációhoz SDA +SCL, árnyékolt párban húzva: SDA + 3,3VDA, valamint SCL és föld. Más adatbusszal nem tudom, hogy kell (még).
4. Hát, nekem is javasoltak ilyet is, meg azt is, hogy RPI-vel is meg lehet oldani, Arduino nélkül is. A legszebb lehet az Arduios megoldás lenne: az mindent lekérdez, megírod a vezérlést, és az RPI csak az Arduinóról kérdezi le az adatot mondjuk USB-n. De arról még kevesebb az infóm, Arduinóval hogy kellene.
5. Minél olcsóbbat veszel, általában annál nagyobb a szórás, hogy téved. Az olcsó hőfok szenzorok simán +/- 2 fokot tévednek, lakásban/szobában sok, egy kazánnál mindegy lenne, nekem. Egy jobb szenzor 5-10 ezer Ft is lehet, ott 0,1 fok a +/- tévedés, és mér még páratartalmat, légnyomást, levegőminőséget, stb. Sőt, van olyan olcsó szenzor, ahogy olvastam, hogy neked kell bekalibrálni a hideget és meleget, és az alapján mér. Tehát jéggel jelzed neki a nullát, és valahogy forró vízzel a 100 fokot, és akkor ezekhez kalibráltan mér. Ha rosszul kalibrálod, lehet óriásikat fog tévedni. Szóval én csak kalibrált szenzorokat veszek, igaz, jóval drágábban is. Hamisítanak össze-vissza mindent, így előfordulhat, hogy egy jobb szenzort olcsóbban veszel, hamisítottat. Ha jobbat veszel, vedd megbízható forrásból, például olyan helyről, ami a gyártó viszonteladója.
Sajnos ennyit tudok csak hozzátenni jelenleg a kérdéseidhez.
-
2thletme2day
őstag
válasz
UberMutant #33514 üzenetére
Sajnos abszolút fogalmatlan vagyok a témában így nem tudtam, hogy az hiányzik a sor elejéről. Viszont így, hogy tudom sem tudom előhozni azt amit látni kéne. (No such file or directory)
-
kovyhun
tag
válasz
UberMutant #33515 üzenetére
Köszi, utánuk nézek. (Nagyon kezdő vagyok, nem ismertem ezeket.)
-
UberMutant
őstag
válasz
2thletme2day #33513 üzenetére
és hol a "megnéző" parancs a sor elejéről? cat , nano , more stb?
-
kovyhun
tag
Sziasztok!
Nem sikerült találnom működő megoldást rá, hogy a "socat"-et háttérben futtassam.
Megoldható hogy a socat szervizként fusson vagy egy másik hasonló program létezik a feladatra amivel egy ser2net proxyt elérek?
(socat pty,link=/home/pi/dev/ttyVUSB1 tcp:12.0.10.211:8008) -
[PATRIK]
csendes tag
Most megpróbáltam, hogy visszaállítottam a DNS szervert automatikusra utána vissza a pi-hole-ra. Mostmár rajta van a kliens a hoston, de nem tölt be egy oldal se, azt írja nincs kapcsolat.
Pedig másodlagos DNS szervernek be van állítva a Google.
De ez azt hiszem már tényleg nem a Raspberry topik. Köszönök minden eddigi segítséget.
Ha esetleg van még valami ötlet ezzel kapcsolatban azt szívesen fogadom.Szerk.: Melyik topikban érdemes kérdeznem?
-
válasz
[PATRIK] #33508 üzenetére
A W8-on be volt piálva, hogy alkalmazza a beállításokat, mikor leokézod a módosításokat? (vagy újraindítottad a gépet?)
A W8-as gépen nyiss egy (admin jogosultságú) parancssort, és add ki a
ipconfig /flushdns
parancsot. ill. az
ipconfig /all parancsal lekérdezheted a hálózati interface-ek paramétereit, többek közt az aktuális DNS szerver beállításokat.Ha így is a Pi-Hole IP címét kapod, minden rendben. Át kell nézni, hogy a biztonsági programok engedik-e hogy valóban elérje, csatlakozz a rajta futó DNS-hez. pl. A Pi-Hole-t hostoló gép védelmi programja elzárja-e a külvilág elöl a virtuális gép 53-as portját. A virtuális, és a valódi gépen segít pl. az esemény/hiba naplók átböngészése.
Amúgy ez már inkább az otthoni hálózat topik témája, nem kapcsolódik szorosan a Raspberry-hez. (Itt is szívesen segítek/tünk, de ott lehet több, nálamnál tapasztaltabb hálózati szaki egyből mondja a megoldást is, nem csak puhatolózik, merre lehet a hiba)
-
[PATRIK]
csendes tag
A routerben az eredeti beállítások vannak. Telekomos Sagemcom Fast 3686 modem-router egybe van. Nem tudom, hogy a DHCP-t át lehet-e állítani rajta. Ezért külön próbáltam beállítani a DNS szervert a számítógépen.
A virtuális gépen tudom pingelni a netet.
Az Ip beállítások mind alapértelmezetten vannak. Azon túl nem nagyon értek hozzá.
A host gépen úgy van, ahogy beállítja a pi-hole telepítője.
A kliens egy Windows 8.1 gép. A hálózati beállítások alapértelmezettek. Az Ipv4 DNS szerverét raktam kézire és beírtam a címet amit a telepítés végén a Pi-hole mutatott.
A webes felületet látom. Adminként be tudok lépni. Viszont hiába írom be a Windowsba a DNS szervert nem csatlakozik rá. A webes felület ugyanúgy azt mutatja, hogy nincs csatlakozva kliens. Androidos telefonnal is megpróbáltam. De ott se csatlakozott. Szóval valószínűleg itt rontok el én valamit. -
válasz
[PATRIK] #33506 üzenetére
Eddig jó. Ugye csak 1 DHCP szervered van? Az a routeré, vagy a pi-hole-t használod erre?
A pi-hole (virtuális gépen) tudod pingelni az internetet? pl. ping prohradver.hu
A Host gépen, vagy azon a kliensen ahol próbálgatod mik az IP cím beállítások(főleg a DNS)?Mit értesz aton hogy nem működik? A névfeloldás nem működik, vagy a szűrés?
A Pi-Hole WEB-es felületét eléred? Ott látod, hogy a kliens kéréseket intéz a pi-hole-hoz? -
[PATRIK]
csendes tag
Oracle Virtualbox ezzel az ISO-val.
https://www.raspberrypi.org/downloads/raspberry-pi-desktop/
Linux32-bites rendszerre van állítva. Mindent az alap beállításon hagytam, kivéve a hálózatot. Azt át állítottam Bridge-elt kártyára. Így ugyanúgy kap Ip címet, mint a többi eszköz. A hálózaton látom. Tudom pingelni.
Viszont eléggé kezdő vagyok az egész témában. Még sok alap dolgon értetlenkedek. -
-
[PATRIK]
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Nem találtam a PI-Hole-nak külön oldalt, úgyhogy ide írok.
Tervezek venni egy Raspberry PI-t. A PI-Hole-t szeretném használni. De gondoltam mielőtt beruházok kipróbálom, milyen lenne, szóval feltelepítettem virtualbox-al. A Raspbian Desktop ISO-t telepítettem és mindent beállítottam a leírásoknak megfelelően. Viszont az ip címét hiába írom be gépbe, telefonra DNS szervernek nem csinál semmit. A gépen a NOD32 internet security bejelzett a PI-Hole-ra, de megpróbáltam úgy is, hogy kikapcsoltam és továbbra sem működött.
Ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni.
Ha van erre egy külön oldal, akkor elnézést, hogy ide írtam. -
icemad
nagyúr
Sziasztok. Raspberry 2-ből szeretnék otthoni média szervert építeni. Úgy gondoltam, hogy a torrent, csak éjszaka futna, hogy napközben ne foglalja a Raspberry szűkös erőforrásait. Elsősorban plex szerverként használnám. Szerintetek 4k videót áttud küldeni másik gépre, ha nem kell transzkódolni, csak megosztani a fájlt? 4k hdr10 videók lennének. Ahogy számolgatom itt papíron, nem lenne elég erős. Valakinek van tapasztalata ezzel? Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest