Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
robi1979
aktív tag
válasz robi1979 #19381 üzenetére
Ebben esetleg valaki tud segÍteni? Rendelném a Pi3-at, de nem tudom hogy az 5/3v -os táp jó e hozzá, nem tesz e kárt a Pi3-ban? Mert úgy tudom az 5/2-es táp kicsi Pi3-hoz?
"Sziasztok!
Még nagyon új vagyok Pi ügyében- olvasgatok és ismerkedem a témával - ezért rengeteg a kérdés. Médiára, Kodira használnám a Pi-t első sorban - aztán ki tudja, ha jól tudom Android, win nincs rá. Rögtön az elején elakadtam:
- Pi2 vagy Pi3? A wifi és a BT-n kÍvül miben jobb a Pi3?
- Nem igazán értem ezt a táp kérdést. A malnapc oldalán ezt Írják: "Javasolt tápegység minimum 1,2A 5V
Micro USB-s tápcsatlakozás maximum 2.5A 5V, azaz nagyobb táp használata tilos!" Alin meg egy eladó aki rengeteg Pi2-t adott el meg Pi3 hoz ajánlja az 5V3A-es tápot. Ebből most mi igaz? Azt olvastam hogy a Pi2 tápja ami 2A kevés a Pi3-nak, a malnapc szerint meg a 2,5A feletti tápokkal meg tilos használni?Ez a táp jó lenne Pi3hoz? [link]
- Vennék hozzá házat is, a Pi2 ház jó a Pi3hoz is?
- Openelec felrakására van valami magyar leÍrás?
- A Pi2 bármilyen usb wifi stickkel működik?
- HDMI passtrought, a HD audio, CEC, BDiso gond nélkül megy Pi3on is?
Aliról venném, egy ilyen szettel: [link], ebből a szettből minden használható Pi3hoz? Melyik az a ház ami 100% kompatibilis Pi3-al?
- Ez Így működőképes vagy kell még vennem mellé valamit?"
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz robi1979 #19402 üzenetére
5V-os 2-3A körüli táp jó a pihez.
"a malnapc szerint meg a 2,5A feletti tápokkal meg tilos használni"
ez hülyeség, eleve van polyfuse a bemeneten túlterhelés ellen. Másrészt erőszakol bele több energiát a táp, mint amennyit a pi kér.A pi3 kicsit gyorsabb, mint a 2. A hardver 64bitet is támogatna, de szotfver nincsá, úgyhogy azt is 32 biten lehet használni.
A pi2 és 3 közt ház szempontból az a különbség, hogy másik oldalon van a visszajelző led. Ettől belemennek valószínűleg egymás házába, csak a villogás nem látszik ki.
Openelec: egy sd kártyára kiírod a letöltött img fájlt. Ennyi. Win alatt a win32diskimager, linux alatt a dd parancs segítségével.
a pi2 olyan wifi stickkel működik, amihez van a kernelében driver. Az elterjedt fajták általában működnek.
a pi3 kapcsán nem mondtak semmilyen különbséget a hdmi kezelésről a pi2höz képest.
A linkelt táp, kit jó a pi2/3-hoz. sd kártya kell.
-
djherby
tag
válasz robi1979 #19402 üzenetére
Szia!
Akkor Pi3 lesz? Ahonnan rendelnéd, ott nem ad választási lehetőséget a kiegészítőkre? Ház, táp stb. Én is kacérkodom vele. Néztem az RS oldalát elfogadható áron.
Tud vki hasonló helyet ahol jó árban lehet hozzájutni?
Próbáltam a Farnell-t, de magánszemélyként nem enged. -
azbest
félisten
válasz robi1979 #19407 üzenetére
raspberry 3-at mondjuk pont nem kínából rendelnék, hogy esetleg még 30% adó és vámkezelési díj terhelje, mikor hasonló áron kapni itthon is.
Ha kell android, akkor egyértelmű, hogy nem pi3. Ha boardos és androidos vonal is érdekes, akkor esetleg odroid c2-re érdemes még ránézni.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz robi1979 #19722 üzenetére
http://openelec.tv/get-openelec
legurulsz a pi3-ig
Raspberry Pi2 and Raspberry Pi3 Second-Generation quad core models (Model B 1024MB)
[Stable] OpenELEC 6.0.3 (arm) Disk image Details
a zipből kicsomagolod az img fájlt és azt ráírod a kártyára win32diskimager vagy dd-vel [link]
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz robi1979 #19722 üzenetére
Erről az oldalról szed le ezt, ez a képfájl:
Sd Formatter programmal megformázol egy sd kártyát, majd Win32Diskimage-val kiírod az előbb letöltött képfájlt. Ha kész pi-be berak és indul a rendszer.
azbest megelőzött
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz robi1979 #19739 üzenetére
Hát őszintén bevallva nem nagyon használom azokat a kis gombokat helyette az OK és a Back gombot használom. De most kipróbáltam és nálam működik, vagy is nem lép fel semmi hiba. Mivel lépsz ki a lejátszásból?
Random szerűen olyat csinál hogy nyom magának egy jobb klikket, ami kib@szott zavaró mikor kilép a lejátszásból - most akkor saját maga lép ki a lejátszásból vagy te és akkor ugrik fel a jobb klikk? A film végin szokott saját maga kilépni,de addig én nem megyek el.Pontosítanád?
Nekem a tab és az esc gombok mellett balra nem egér hanem www. és .com billentyűk vannak.
--------------------------------------------------------------
gabek_
(tag)
Mitől OE egy billentyűzet? - erre javítom.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
PHoNX
tag
válasz robi1979 #19755 üzenetére
2. A wines Kodi backuppomm fölment az OE-re is, mennek a repoim is. Viszont mikor bármit nézek: TV, film stb. és kilépek menübe a menü baromi lassú. Szerintetek mi lehet a baj? Ez nálatok is ilyen vagy nálam van valami gond?
Gyanítom, hogy optimalizálatlanság miatt van a dolog. Jelenleg te is a pi2-re írt kodit használod a pi3-on. Nincs más egyelőre. Azt érdemes megnézni, hogy a overclock beállítások megfelelőek. Ha nem, akkor az alapértelmezett a pi2-es sebessége. (OSMC-t használok, nem szeretem az openelecet így ennél behatóbban nem bonyolódnék bele a hibaelhárításba. további infó itt: http://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt.md )
5. A BT.-t hogyan tudom beállÍtani? BT fülessel megy az a2dp azaz a BT stereo?
OSMC alatt nincs integrálva a BT és a kernelbe még nem került bele (gyanítom, hogy az OE-be sem...) Ha te raspbian alól futtatod az openelecet akkor abba bele lehet tenni csak egy bt kezelőt kell feltenni hozzá. Ha különfuttatod akkor passz. (Nyílván találgatás mivel az OE frissítéseit nem tartom számon.)
További infót lásd itt: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=28&t=1381457. Androidos telefonomra föltettem egy SAMBA-t, meg is osztottam egy könyvtárat. Mit kell tennem ahhoz hogy a Kodi is lássa a megosztott mappámat wifin?
Azonos hálózatra kapcsolódsz a Pi-vel.Hozzáadod a forrásokban a megosztott meghajtót, mappát, stb.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz robi1979 #20947 üzenetére
Valszínűleg semmire. Horizon go-val tudsz különböző eszközökön tévézni. Pi-vel nem biztos, hogy van rá mód.
(#20949) robi1979
kódolatlan dvb-c vételre. Ilyen például a digi kábel, esetleg pr telekom és más cégek. A magyar telekomos kábelen is kódolatlan dvb-c lett az analóg alapcsomag helyett.
A tunerek, amelyekről beszélgettünk dvb-t és dvb-c adáshoz valók. Tehát vagy mindigtv vagy digitális kábeles. Iptv vagy analóg adás nem passzol hozzájuk. A kódolt dvb-c sem, mert azok jellemzően csak szolgáltatói eszközzel használhatóak.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz robi1979 #20976 üzenetére
Vagy kigyullad a kínai táp vagy nem. Az ócskábbak terhelés alatt instabillá válnak és tönkretehetik a rákötött eszközöket.
Még egy winyóhoz sem garantált, hogy képes elegendő tápot adni a pi. Kettőhöz kizárt. Mivel a pi bemenetén van áramkorlát, így nem is tud bármennyit adni. De a kimenetén is van korlát.
Az element14/farnell és az RS az két nagyker, akik gyártatják a piket. Az alkatrészek színében, formájában lehet némi küldönbség.
oscam: használd a googlet és a fórum topic keresőjét. Ha előfizetői kártyás tévé adást néznél a pi-n, akkor van szerepe. Nem minden szolgáltatóval lehetséges.
wifis nas? nem te vagy gabor2 a hupról? [link]
Egyébként azt inkább nas topicban érdemes nézni. Valsz a ZyXEL NAS326 az egyik ajánlott az olcsóbbak közül.[ Szerkesztve ]
-
-
azbest
félisten
válasz robi1979 #21035 üzenetére
nem tudom hol kattintottál a hálózatokra, annak nem webböngészőt kellene megnyitnia. Talán két openelec-et futtató eszközöd is van?
Az aktív hubnak gondolom van saját tápja. Valószínűleg kevés két winyóhoz.
Egyébként a nexx itt olcsóbb [link]. A gyári szoftverét openwrt-re cseréltem, de még nem sokat használtam.
-
válasz robi1979 #21035 üzenetére
Milyen fájlrendszert használ a merevlemez?
Magán a Pi-n(kod-n belül) betudod tallózni? Vagyis a pi-n futó rendszer látja mi van a merevlemezen?A Win8-as gépen be van kapcsolva a helyi hálózat tallózhatósága (vagy vmi hasomló a neve)?
Az intézőben a hálózatokat tallózva látszik a Pi? Mi történik, ha intéző címsorába bírod a pi ip címét, pl.:
\\192.168.0.102
Ill az openelec-es cikkemben is írtam a samba-ról pár mondatot:
"A grafikus felület más lehetőséget biztosít a samba finomhangolására. A Szolgáltatások » Beállítások menüpont alatt a Beállítási szintet Haladó-ra állítva jelenik meg az SMB ügyfél menüpont. Itt adhatjuk meg a WINS kiszolgáló IP címét, ami otthoni hálózatban nem jellemző. A Munkacsoport megadása fontos. Ugyanazt adjuk meg, amibe a hálózatunk többi eszközét is beléptettük. Módosítás után kéri hogy indítsuk újra, ekkor lépnek csak életbe az új beállítások."Vagyis azonos munkacsoportba kell lennie a gépnek, és a pi-nek is.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz robi1979 #21051 üzenetére
max_usb_current=1 - nálam ilyen sor nincs a config fileban.
Akkor csinálj egy ilyen sort. Írd be pl.az utlsó sorba.
Ez csak akkor használ, ha a tápod képes ennyi + kakaót kiadni magából, ill ez "kevéske" plusz elég arra, hogy mindkettő stabilan tudjon működni. Milyen táppal használod? Tudja is? Van amikor a gyenge USB kábelen bukik meg a dolog. [link]
Az aktív USB hub tápja milyen? Ha PC-re kötöd, akkor stabilan viszi mindkét lemezt egyszerre?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
PHoNX
tag
-
PHoNX
tag
válasz robi1979 #21098 üzenetére
A helyes megfogalmazás a modulált, ( nevezzük tömörítettnek...) pont azért mert akkora adatmennyiséget nem tud átküldeni a pi. Gyakorlatilag folyamatosan figyeli a kiküldendő jelet és abból mintákat vesz amit a túlvégen valami a minták alapján visszaállít eredeti állapotra ( megpróbál. Mint tudjuk az anyag nem vész el csak átalakul...mikor, mivé...). Így csökken a sávszéligény...
leírás lsd. itt: http://pcworld.hu/eletmod/formatum-kiskate-digitalis-hangok.html
[ Szerkesztve ]
-
-
peter1998
tag
-
robi1979
aktív tag
válasz robi1979 #22963 üzenetére
Inkább leírom a jelenséget a memória kártya problémámról:
32GB-s Micro SD kártya, amin volt egy Openelec. Tegnap a Pi3-am file system hibával indult, nem tudta kijavítani a hibát. Most ott tartok hogy a kártyát lája 512MB a 32GB-ből, olvassa, törölni tudom de CSAK ELVILEG. Mert letörlöm az OE sz@rságait, rámásolok mást, vissza állítja az OE-t a kártyán!!!!! A minitppl 2 partíciót lát a kártyán. Ha törlöm az 512-est és leformázom minitoolba, utána vissza állítja a kártya eredeti állapotát az OE sz@rságaival! Hogyan lehet ezt helyre hozni mert ilyet még nem láttam!
-
azbest
félisten
válasz robi1979 #22970 üzenetére
Megpróbálhatod az SD Association hivatalos formázó programjával is: [link]
Viszont, ha nagyon fura dolgok történnek, akkor a formázás után, amikor elvileg a teles kapacitása látszik, egy ellenőrzést érdemes végezni, nem kamu méretű -e a kártya: h2testw
Könnyű belefutni hamisított kapacitású kártyába, ha valaki gyanúsan olcsó vagy kétes hírű eladótól vásárol.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
-
Celtis
veterán
válasz robi1979 #22970 üzenetére
Átment a kártyád read only módba. Kuka.
A múlt héten dobtam ki egy 16GB-os Samsung SD kártyát. Ugyanezt csinálta. Látszólag lehetett írni, formázni, de valójában ugyanaz maradt rajta. Talán itt kérdeztem is, hogy ha kiírom rá az OSMC-t, akkor miért a Libreelec jön be. Aztán lassan összeállt a kép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Linux kezdőknek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ukrajnai háború
- Elite: Dangerous
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Politika
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Topton N100 (4mag,4szál) 1xDDR4, 1xNVME, 2x2.5Gbit LAN, SATA PORT HIBÁS GÉP
- Supermicro MBD-A1SRM-LN7F-2758
- Új generációs Gamer Intel i5 13400/ RTX 3070 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD / Beszámítás / Garancia
- ELADÓ: i5 6500/ 8GB DDR4 /240GB SSD /USB-C /takarítva, pasztázva/ HP 800 G3
- GAMER PC: Új RYZEN 7 3700X/5800X - Új RTX 3050 GDDR6 - Új 16/32GB DDR4 - NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest