- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
- Napkollektor - csak úgy
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
azbest #21295 üzenetére
Megmondom őszintén ez a zenészes hablaty egy csöppet sem tette őket szimpatikussá. Mi a péklapátér kell rébuszokba beszélni? Vagy írják le hogy ez és ez történt, vagy ne írjanak inkább semmit.
Nem lennék meglepve, ha a média box/bolt miatt rúgták volna össze a port.Developers
65
Current Developers and People contributed over the last 12 months to OpenELEC.Nézzük meg 1 év múlva hol áll a számláló
-
Márton
nagyúr
Androidos eszközről wifin keresztül lehet képernyő mirrort küldeni a Pi2-re?
Próbálta már valaki? Ezcast, Miracast, Airplay és társaira gondolok.
Konkrétan egy Lenovo A3500 képét szeretnék tükrözni projektorra.
Mindkét gépen N-es wifi és 1m-re vannak egymástól.köszönöm!
-
azbest
félisten
Úgy mondják, hogy az openelec alapítója ellentétbe került a fejlesztői közösséggel. Az alapítót kitenni nem tudták, mert egyedül az ő kezében van brand kezelése. Ígyhát szavazás után kiváltak a fejlesztők. [link]
Aztán idővel kiderül, hogy mindkettő megmarad-e és melyik lesz jobb.A két repository-t elnézve az openelec-ben 28 napja volt aktivitás, a libreelec-ben ma.
-
válasz
Beni2360 #21289 üzenetére
Hát az hogy adott egy termék, esetünkben az openelec. Namost pár emberke úgy gondolja, hogy ez neki így nem tetszik, és az alapjaira építve készít egy "variánst", amit a saját szájuk íze szerint faragnak tovább. Kb ez a forkolás, és ebből lett a libreelec.
Az a nagy bajom ezzel, mint az egész linuxal. Kb minden bithuszár csinál magának egy disztrót, ami erőforrásokat von el a "fősodortól. Nekem fixa ideám sokkal előrébb tartana, ha egy kézben lenne, ahogy pl. a kernel Torvalds kezében. Tudok olyan bug-ról, amit a felfedezése után 1 évvel ismertek csak el a készítők, de azóta se képesek kijavítani. Nem azért mert nehéz, hanem mert ba..nak rá.
-
V.Stryker
nagyúr
Ha már OSMC-vel való küszködés, hátha nekem is tudtok mondani valamit... szóval alapvetően openelec-et használok, de gondoltam teszek egy próbát az OSMC-vel is.
A gond az, hogy van egy NFS megosztásom és csak egy mappa erejéig tudok belemenni, hogy hozzáadjam a mappát. A megosztás tuti jó, mert IP cím szűrés van és mac alapján ugyanazt kapja OSMC alatt is.
Pl. van a /megosztás/Filmek_1/....itt a filmek... és egy egyszerűen nem tudok belemenni a Filmek_1 mappába hozzáadáskor, mert nem csinál semmit.
Ötlet?
-
-
Márton
nagyúr
válasz
t.zolka #21273 üzenetére
libreelec milhouse build megy vele a 3D
-
Balerik
aktív tag
Osmc/Kodi-val hogyan lehet "ISO" (DVD) lejátszani?
-
xxlongikaxx
aktív tag
Sziasztok, egy kerdes. Van egy Pi2 om, Kodi fut rajta. Fel lehet ra telepiteni egy skypeot, egy Microsoft webcammel hogy TV n tudjak skypeolni?
-
t.zolka
aktív tag
Srácok!
Most melyik az a OpenE vagy LibreE amelyik viszi a 3D ISO-t? Próbáltam a hivatalos oldalon lévőket, mindkét Pi-n, (Pi2, Pi3) de nem viszi egyik sem! Addig eljut, hogy Blu-ray menü mutatása, de ha rányomok 2D-ben játssza le. Választási lehetőségem sincsen, mint pl. az SBS-nél, a 3D ikon elő sem jön! Több ISO-t is próbáltam, de mindnél csak ennyi!Kicsit már bosszant!
-
Márton
nagyúr
válasz
doberman #21270 üzenetére
akkor $1-ból megoldva?
vtechun: igen, 2.5-es vinyót elbírhat. Nekem 3 vinyóim közül egy csak csipog, azzal nem megy (kis régi 120-as), de 2 újabbal, köztük egy 1 terással megy! Mondjuk a jobb felső sarokban ott a szivárvány jel, tehát ez is necces, de ment végig egy 3d iso innen. Nem lehet valahogy letiltani a jelet? Mert amiért főleg zavaró, hogy csak az egyik szem látja
-
vtechun
veterán
válasz
dugesz77 #21266 üzenetére
Ha nagyon kell, van ipad töltőm
annál minőségibb nem hiszem, hogy lenne bármelyik, egyébként miért kell 2,5A? Kis külső winyót is elbír? Külön táp nélkül? Az nem lenne rossz éppen
főleg, ha a kodi írogat a háttértárra, és be is lehet neki lőni, hogy winyóra menjenek ezek az írások?!
-
DarkByte
addikt
válasz
vtechun #21265 üzenetére
Én biztosan nem mernék a lakásban otthon hagyni csak úgy egy ilyet bedugva
Még a kínai wifi-s LED égőt is áramtalanítom, csak "játszani" (próbálgatni, fejleszteni hozzá alkalmazást) vettem amúgy is. Ha majd komolyan gondolkodom intelligens világításban, akkor veszek szépen Phillips Hue-t és aludhatok nyugodtan. (most amúgy is lakást veszek, épp nézegetni kezdtem a wifi-s termosztátokat is)Ez a cikk biztosan megállja még most is a helyét: [link] már csak érintésvédelmileg is életveszélyesek ezek a cuccok. Hajszálvékony elválasztás a kis és nagy feszültségű rész között, atom pici helyre összezsúfolt elektronika, stb.
vtechun: igen, anyuéknál RPi2 van a gyári Raspberry táppal. Elviszi a saját tápjáról a Samu 1TB-os külső 2.5"-os vinyómat gyönyörűen. Mellesleg most már közel két éve megy náluk éjjel nappal, borzasztó vacak az áram szolgáltatás feléjük (áramingadozás, áramkimaradások) épp múltkor hallgattam, még nem cincog. Az olcsóbb tápok ezt az igénybevételt nem szokták itt bírni.
-
Beni2360
félisten
válasz
cinemazealot #21267 üzenetére
Mert nincs benne akksi, ami hajtaná kikapcsolt állapotban is a belső órát.
Hát az én K1 plus boxomban sincs elem és mégis megtartja és mutatja a pontos időt.
A net alatt beállított időt és adatokat szvsz bele éget vagyis raktározza a belső fix rammjában. Ezt már leteszteltem.
A Pi eszerint másképpen dolgozik.Nálam a LibreELEC-ben nem tudom a pontos dátumot sem beállítani. -
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #21264 üzenetére
Mert nincs benne akksi, ami hajtaná kikapcsolt állapotban is a belső órát.
A minap különöset tapasztaltam: az OpenELEC timeserver beállításait sikerült elbarmolnom, ezért minden bekapcsoláskor visszavitt 1970-be. Aztán kettőt sikerült visszaállítanom, de pont olyan domain nevet adtam meg, amik akkor (ki tudja miért) nem voltak elérhetőek. Végül kerestem egy olyat, ami elérhető volt és rögtön meglett a pontos idő.
-
dugesz77
őstag
válasz
vtechun #21265 üzenetére
Minden nemű károgás nélkül én pont ilyenre nem merném használni ezt a fajta töltőt. Ismeretlen, szinte biztosan olcsó belsővel rendelkezik. Mivel a Pi3 2,5 A kérne még kevés is lenne így 100% dolgozna valószínűleg. Ez nem 24 órás üzemre van amúgy sem tervezve, nálunk meg nagy részt 0-24 megy a Pi. Pont úgy mint számítógépnél tápon sohasem szabad spórolni. Tessék csak megvenni a gyárit és garantáltan nem lesz szivárvány kocka még külső HDD használatával sem.
-
vtechun
veterán
Rendeltem 20 db ilyet: EXPANSYS EU AC Adaptor - USB asztali adapter (5V/2A). Majd szétszedek egyet, aztán meglátjuk mi van benne, merjem-e használni a leendő raspi3-hoz.
-
Márton
nagyúr
A dátumot/időt miért nem jegyzi meg a pi?
Csak ha net van akkor pontos. -
válasz
azbest #21258 üzenetére
Igen, ezen mindég elfilózom, hogy az e-bay-es kínai "szutykok" hány százaléka felelős a balesetekerért. Pont 1-2 hete volt a híradóban hogy betiltottak vmi töltőt, mert áramütést okozhat. Ugyanakkor az is benne van a pakliba, hogy ugyanarról a gyártósorról került ki, mint amit a boltban is árulnak.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21259 üzenetére
Openelec alatt a firmware pakk alapból benne van, ami kellhet a tunerekhez. Bár a realtek chipsethez külön nem is kell. Viszont előfordulhat, hogy aktív hub kell a tunernek. Legalábbis openelec alatt többen tapasztaltuk, hogy ha be volt dugva induláskor, akkor csak kidug-behúz után jött fel valamelyik tuner. Valami kernel hülyeség lehetett, mert rasbian alatt nem volt ez.
Libreelecet nem próbáltam, de nagyon közel áll az openelechez, állítólag van aki updattel váltott át rá.
-
válasz
wassermann #21251 üzenetére
Persze, hogy nem a Pi gyújtja fel, hanem a tápegysége.
-
totya79
tag
Sziasztok
Gondolkoztam hogy rakok hűtő bordát a pi2 b-mre,viszont nekem van rajta egy cirrus hangkártya is.
Meg tudná erősíteni nekem valaki,hogy rá tudnám tenni?
Erre gondoltam:
[link]
Köszi -
V.Stryker
nagyúr
Ha jól emlékszem, akkor régen volt ilyen Pi Store, ahol alkalmazások voltak kulturált formában aránylag letölthetőek, képekkel. Ez már nincs meg?
-
Márton
nagyúr
válasz
azbest #21243 üzenetére
Közben találtam egy kisebb, aranyos vevőt is.
Ez is jó Pi2-höz?És az a kis antenna fogja az összes ingyenes mindigtv adót? (2km-re a torony)
-
Márton
nagyúr
Kodi alá létezik olyan addon ami kiírja az fps-t, cpu használatot, esetleg hőfokot?
Valamint az egérgörgőt szeretném átállítani hangerő szabályzásra. Lehet?
Eleve, hogy állítom a videó hangerejét? Csak egerem van. -
vtechun
veterán
válasz
azbest #21243 üzenetére
Olyan chipkártya-olvasót tudnál linkelni ami tuti megy ezekkel? Openelec, esetleg OSMC is kezelheti ezeket alapból? Mert az lenne az igazi. Köszi
Márton: reméljük idővel megoldott lesz, ha már a tv-m és az erősítőm is támogatja. De ehhez elvileg HDMI 1.4 kell legalább, nem? Hmm, ahogy nézem az megvan a raspberry Pi-kben is. De akkor ezek szerint eddig a kodi se nagyon vitte? Vagy csak kifejezetten a Pi-re szánt verziók nem?
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21242 üzenetére
Még az előfizetős mindigtv-hez is jók, csak egy olyan usb-s smartcard (chipkártya) olvasó kell hozzá 6-10 dolcsi körüli áron, amit a linux alapból kezel és a megfelelő szoftverek beállítása. Sokszor előkerül a téma.
Én másik fajtákat használok, de úgy hírlik ezek sem rosszak. -
Márton
nagyúr
No akkor mi is a helyzet ezekkel a tunerekkel?
DVB-C DVB-T $25-ért ingyenes mindigtv és kódolatlan dvb-c vételre.
DVB-T $7-ért (ingyenes MindigTV-re)
Jók ezek pi2-höz? Van fagyás, csatornaberagadás, ilyesmi?
Libreelec-cel használnám, és valószínű elég lenne a $7-os is, ha tuti megy. -
Beni2360
félisten
Látod első alkalommal fel sem merült bennem a fa mint lehetőség. Én mint szerszámkészítő eleve a fém és műanyag alkatrészekből indultam ki és ugye ezekhez általában szerszámon kellenek. Pedig én is jobban szeretek a fával foglalkozni, talán mert nagyapám akit nem is ismertem asztalos volt de anyukám sokat mesélt róla.
Sok sikert és képes beszámolót a végeredményről. -
Márton
nagyúr
válasz
azbest #21239 üzenetére
igen, most libreelecet használom eddig okés, csak nem szabad az auto Hz váltást "mindig"-re tenni, mert akkor hajlandó menet közben váltani, bugosodni. Csak start/stop beállítással okés.
De ez miért is offtopic itt is? Ha a médialejátszós topicban teszek fel hasonló kérdéseket, akkor onnan is el vagyok zavarva
-
powerwade
senior tag
válasz
lord.lakli #21228 üzenetére
Persze, csak "Az említett Raspberry Pi alaplapok mellett szükség lesz még egy 23,6 hüvelykes kijelzőre, egy megfelelő méretű gyógyszeres szekrényre, valamint egy két irányban működő akril tükörlapra is." :-) Ezek beszerzése a kihivás, nem az RPI konfigurálása.
-
Beni2360
félisten
-
lord.lakli
őstag
Mágikus tükör RPi2/3-ból MS által házilag.
-
ger1895
csendes tag
válasz
cinemazealot #21221 üzenetére
-
cinemazealot
addikt
válasz
Beni2360 #21218 üzenetére
Én nem tudom... engem megfogott a DIY ház építés gondolata és minden elismerésem azoknak, akik belevágnak egy ilyen projektbe. Szóval vtechun, csak hajrá!
Aztán persze lássuk is a végeredményt!
(#21220) Beni2360
+1 Vagy régebbi (486-os, Pentium) procik bordáiból fűrésszel kivágni. -
Headless
őstag
válasz
Márton #21212 üzenetére
Pi2-n nálam csak azért van borda, mert
arm_freq=1100
core_freq=550
over_voltage=4
sdram_freq=500Így 100%-os terhelés mellett ~60 C°-on tetőzik a hőmérséklet. Ami teljesen normális, egy ilyennek.
Pi3 már más téma, de ott is throttlingol, ha eléri a 82 C°-t vagy ami be lett állítva. De ott is a pici borda teszi a hatását és jóval később éri el a 82 fokot.
Bár 3D-t még nem néztem sosem, de ha nem szoftveres dekódolásról van szó, akkor meg nagyon nem fog lényegesen melegedni.
-
vargalex
félisten
válasz
cinemazealot #21210 üzenetére
Jogos a borda megkérdőjelezése, a Pi2 tökéletesen elvan borda nélkül még házban is.
-
cinemazealot
addikt
Szerintem teljesen fölösleges ventilátoros házra költeni. A ventilátor csak többlet fogyasztást eredményez az amúgy is sokszor problémás tápnak (olvass vissza, sokan nyűglődnek, mire megtalálják a megfelelő tápot), illetve fölöslegesen zajong. A Pi2 (és talán a Pi3 is) pedig tökéletesen megvan passzív bordával is. Amikor év elején megvettem a Pi2-met néhány topiclakó még a borda létjogosultságát is megkérdőjelezte. Ráadásul nekem az egész cucc a tévé mögött van, senki nem látja, a doboz pedig a málnapc.hu-tól kapott fekete, vékony falú, recsegő-ropogó vacak. Ha annál kicsit masszívabbat választasz, jobban jársz, de ha nem teszed házba, még a hűtése is jobb lesz. Legfeljebb néha portalanítani kell.
Amikor a Pi átvette itthon a médialejátszó szerepét egy HP ProLiant Microserver N36L-től (ami egyébként is egy halk PC a maga 1 db 12 cm-es ventilátorával, ráadásul egy szivacsos belső falú szekrényben működött), felüdülés volt, hogy tökéletesen zajmentesen nézünk filmet. Már csak a projektornak akarok egy hush-box-ot és tökéletes lesz a moziélmény.
-
Beni2360
félisten
A 2. nem ismerem de a ventilátorok ugyan azok amit a sz.gép reckjében voltak én csak az indulásnál hallottam aztán csendesebb lett de az én fülem
a feleségem pedig hallotta, de van egy lehetőség kikapcsolni vagyis lehúzni a kábelt. Alu ház és hűtő borda max
kapcsolós adapter - nekem egy 800 Ft billenőkapcsolós aljzatba van bedugva. -
Beni2360
félisten
-
Mattb
senior tag
válasz
lord.lakli #21200 üzenetére
Nemtudom mitévő legyek. Mert akarok hozzá rendelni házat kis ventillátorral. És aliexpressen lenne kitben. De nemtudom, hogy onnan merjem e megrendelni magát a Pi3-at is??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest