- Carlytoo: Pánikszindróma #3
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Pánikbetegség, szorongás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ranger^41
aktív tag
válasz
azbest #20697 üzenetére
Ilyen a töltő: http://mhb.maxell.eu/hu/products/high-powered-usb-wall-charger-876.aspx
Kábel: http://de.isy-online.eu/products/kabel/usb-reiselader-3.html?col=7&cHash=7469c53ebad5d84b583be9d46aec8b7b
Töltőnek specifikáció alapján jónak kell lennie... -
azbest
félisten
válasz
Ranger^41 #20696 üzenetére
Ha okos töltö, akkor lehet nem ad le 500mA-nál többet, mert a pi csatlakozója nem jelzi, hogy usb szabványtól magasabbat kér. Ezesetben vagy másik táp vagy olyan kifejezetten töltésre való kábel, ami csak töltésre jó és adatot nem is lehet átvinni vele (manapság ritka az ilyen).
(#20695) dni
részeben dokumentáció, de a használt dtoverlay kapcsán biztosan kell legyen több infó, hogy mi az alapértelmezett. Még akár a forrása is meglehet valahol. Más eszköz, ami ugyanazzal a dto-val megy lehet jobban dokumentált, pl adafruit oldalon (meg kell keresni, hogy minek a klónja a kínai változat, a dto-ból kb rögtön tudni is).
Ezen kívül, talán látszik, hogy melyik lábak vannak valójában használatban: mi van bekötve a nyákon. -
azbest
félisten
válasz
Ranger^41 #20685 üzenetére
Attól függ mi minden van rákötve. Ha csak a pi és maga a táp jó, tényleg tudja, ami rá van írva, akkor még a tápkábel is lehet gagyi.
A piros led villogása azt jelenti, hogy 4.8V alá esett a feszültség. Ugyanezt jelenti a képernyő sarkában megjelenő kis szivárvány is.
(#20687) Szicskeee
lehet félreérthető voltam. Az a baj, hogy 755 a joga. A transmission-daemon felhasználó a pi csoport tagjaként nem rendelkezik írás joggal arra a mappára vagyis 775 kell.A chown parancs tulajdonba vétel. Nem olvastad el a hibaüzenetet?
chmod amelyik jogot állít.De ha jól olvasom így is lehet:
UUID=827156f9-31d5-4345-b87a-3384177ff74e /mnt/hdd ext4 nofail,defaults,umask=0002 0 0
-
Celtis
veterán
Azért mert épp valamiért nem találod a magyar nyelvet, attól még az ott volt van és lesz. Hogy mást ne mondjak tud magyarul a KODI, ez tény. Amikor válaszoltam, akkor ki is próbáltam, működött. Régebben regeltem, mert én tényleg fordítottam is pár dolgot.
Továbbá légy szíves alaptalanul nem minősítgetni a posztomat, ahogy én sem teszem másokéval. -
Ranger^41
aktív tag
válasz
DrojDtroll #20686 üzenetére
most vettem. tudom tesztelni valahogy?
Ha villan a piros led, kialszik pár mp-re, az áramkimaradást jelent? -
Szicskeee
tag
válasz
azbest #20684 üzenetére
Atirtam egy sima sudo chown -R 755 /mnt/hdd parancsal de igy sem megy..
roc /proc proc defaults 0 0
/dev/mmcblk0p1 /boot vfat defaults 0 2
/dev/mmcblk0p2 / ext4 defaults,noatime 0 1
# a swapfile is not a swap partition, no line here
# use dphys-swapfile swap[on|off] for that
UUID=827156f9-31d5-4345-b87a-3384177ff74e /mnt/hdd ext4 nofail,defaults 0 0Igy nez ki jelen pillanatban. Mit kene modositsak?
-
azbest
félisten
válasz
Szicskeee #20683 üzenetére
A jogosultság. A transmission-daemon bekerült a pi csoportba, ha jól értem. De
rwxr-xr-x != 775
A 775 honnan jött? Annak kellene lenni, de nem az: Hiszen nincs írás joga a csoport tagnak, nincs ott a w a csoport szekcióban.
Az rwx r-x r-x az 755 számra váltva.Szóval felcsatoláskor, fstabban kellhet esetleg más jogot megadni, hogy a pi csoportjának is legyen írásjoga.
-
Szicskeee
tag
sziasztok!
Kiprobaltam ma a raspbiant de transmissionnel mikor elinditom a letoltest permissiont denied-ot kapok...
pi@RaspberryPI:~ $ sudo usermod -a -G pi debian-transmission
pi@RaspberryPI:~ $ ls /mnt/hdd/torrent/ -al
összesen 16
drwxr-xr-x 4 775 pi 4096 máj 5 20:54 .
drwxr-xr-x 3 775 pi 4096 máj 5 20:54 ..
drwxr-xr-x 2 775 pi 4096 máj 5 20:54 downloads
drwxr-xr-x 2 775 pi 4096 máj 5 20:54 incompleteIgy van beallitva mi lehet a problema?
-
válasz
azbest #20680 üzenetére
Igen, de reggel, mikor jelentkezni próbáltam a kodi main-re, a legördülő listában NEM volt benne a magyar, csak a többi 80 nyelv! Keresrem a H-nál, és az M-nél is.
Így a join-t sem tudtam megnyomni! Ezért
alul rányomtam a request language-re, ott kiválasztottam a magyart. Később jött az email, hogy a request-et elutasították, ugyanakkor felvettek a magyar fordítók közé. Gondolom rájöttek, hogy nincs a magyar a listán és pótolták azóta... -
azbest
félisten
Mielőtt egymásnak estek: de jó helyet mutatott. Az a hivatalos fordító oldal. Nekem sikerült jelentkezni KODI Main-hez. Viszont valószínűleg meg kell erősíteni valakinek a csapatból, mielőtt garázdálkodhatok.
Ja és miután a magyart kiválasztottam már, jobb oldalt látni a recent activity részen, hogy
"The user azbest_hu requested to join the Hungarian (Hungary) language translation of the KODI Main project"Ezután a join-ban nem jelenik meg a magyar, mert már jelentkeztem rá
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #20674 üzenetére
talán táp probléma
(#20676) Celtis
hopp, tényleg -
Szicskeee
tag
Sziasztok!
PI-hez tudtok valami normalis touchscreen+displayt? Ezt talaltam eddig csak : http://m.aliexpress.com/item/32582814412.html de ti hatha tudtok jobbat.
Autoba szeretnem beszerelni. -
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok!
Mi a jelenlegi ajánlott táp és microsd PI3.hoz? nem ragaszkodom a gyári táphoz, olcsóbb alternatíva is jöhet
Köszi! -
DarkByte
addikt
Aki használ Raspberry-t PiMusicbox-al, Volumeio-val vagy bármilyen más jukebox szoftverrel, meg tudja nekem mondani hogy ezek a szoftverek képesek-e kevert módon egy cloud szolgáltatás (pl. Google Play Music) és AirPlay vagy A2DP Bluetooth stream-et egyidejűleg megszóltaltani?
Amit szeretnék: zene lejátszáshoz ne kelljen a PC-re támaszkodni, ha kilövöm a gépet, vagy csak telefonon ügyködök is tudjon szólni zene. Ehhez össze akarok rakni egy Rpi-s setup-ot és rádugni a rádióerősítőmre. De ha pl. a PC-n játszom, akkor a játék hangja és a zene is tudjon egyidejűleg szólni (Windows-hoz van egy AirFoil nevű kliens program ami Airplay kompatibilis eszközre tudja küldeni a rendszer audio-t, vagy egy kiválasztott program hangját), ne kelljen váltogatni a Pi és a PC között. Sőt így még a fél szobát átszövő sztereo kábelt is ki lehet dobni az összeállításból.
Pi Zero-val igazából ki tudnám próbálni egy kis ütyködés árán, de hátha valaki tudja a direkt választ.
Márton: talán Raspbian alatt is Pulseaudio van, ha igen akkor a pavucontrol-ban megjelenik a társított Bluetooth hangeszköz mint audio kimenet és csak a zöld pipát meg kell mellette nyomni hogy az legyen az alapértelmezett hangeszköz (ha kihúzod a BT adaptert vagy kikapcsolod a hangfalat, visszavált a korábbi default-ra). Ha nem Pulseaudio van akkor nem tudom.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #20669 üzenetére
Milyen pi, milyen táp? Van -e rákötve más a pi-re?
Mi történik, ha nem indul, villog-e? Ha indul, akkor villog-e vagy van-e képernyőn kis szivárvány jobbról fenn?Esetleg filmesítsd meg
Videót mutass róla, ahogyan próbálod.
-
DrojDtroll
veterán
A következő probléma van a pi-mmel:
Ha csatlakoztatom az ármarforráshoz nem indul el. Kihúzom a kábelt a pi-ből és újra visszadugom elindul.
Valaki találkozott már ilyesmivel? Mitől lehet ez?
-
azbest
félisten
válasz
Celtis #20663 üzenetére
ha jól nézem a hivatalos fordítós oldalakról itt írnak:
http://kodi.wiki/view/Translation_System -
Headless
őstag
válasz
Márton #20665 üzenetére
OSMC-n
/usr/share/kodi/addons/resource.language.hu_hu/resources/strings.po
De mire mész ha szerkeszted magadnak. Amúgy lehet, hogy van más nyelvi fájl, is addonoknak külön, de te is tudsz keresgélni a fájlrendszerben... Ha már javítasz valamit sokkal jobb ha egy közösségben teszed azt, így mindenki másnál javítod.
-
válasz
Celtis #20663 üzenetére
Hát itt nem igazán, mert csatlakoznék a magyar fordító csapathoz, de itt NINCS magyar nyelv a legördülő listában. A kodi skin-eknél sincs ott a magyar nyelv. Egyedül az xbmc skin-hez tudok csatlakozni, ahol a magyar nyelvet ki tudom választani. Ugyanakkor a fenti kettőnél is írja, hogy magyar nyelv és hány százalékon áll...
-
Celtis
veterán
válasz
cinemazealot #20661 üzenetére
Kodi magyar fordításba itt lehet beszállni:
https://www.transifex.com/teamxbmc/kodi-main/ -
Márton
nagyúr
válasz
cinemazealot #20661 üzenetére
köszi
a playlistet kipróbálom
igen, pi-n vlc szaturációújabb kérdés: BT hangfalra kiküldhető a videó hangja, ha beleteszek egy usb BT adaptert?
Hol kell beállítani, hogy az legyen a hangkimenet? -
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #20638 üzenetére
1. Megkaptad már rá a választ.
2. Nemtom.
3. Nemtom.
4. Na, ezt pont hétfőn hegesztettem meg magamnak ennek alapján. A kártya második partícióján (ami a Pi-n a /storage könyvtár alá van bemountolva) a /.kodi/userdata könyvtárban kell létrehozni egy autoexec.py nevű szkriptet az alábbi tartalommal:import xbmc
xbmc.Player().play('/storage/music/radio_somafm_groovesalad.pls')A fenti példámban az OpenELEC "Music" mappájába lementett GrooveSalad nevű netrádió stream-jeit tartalmazó .PLS fájlt tölti be (ez lehet akármilyen .M3U lejátszási lista is).
5. Mármint Pi-n Ubuntu+VLC? Mert én a Pi előtt gyakorlatilag csak azt használtam, csak PC-n, de ilyen beállítást nem kerestem még benne.
-
KillahHornet
csendes tag
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni. Frissítettem a Kodit 16-ra (Jarvis) és azóta nincs hangja az mp3 hangsávos filmeknek. Nem állítottam el semmit. Nem tudja valaki mi lehet a gond? Előre is köszi!
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #20658 üzenetére
A pi-t úgy indítom, hogy áram alá helyezem
Egy sd kártyára csak egy rendszert telepítek, a noobs csak megzavar a több helyen lévő config.txt-ivel.
Én raspbian-t használok különböző szerver jellegű dolgokhoz. A tévé tunerjeim ezzel mennek. Nas van felcsatolva, oda rögzítenek adást. Oda ment a transmission. Régebben nyomtatómegosztást is ezzel csináltam, de az új nyomtatóm már wifis eleve.
A másikon openelec stabil verziót használok. Csak youtube és a tévézéshez szükséges addon van fenn. Az általánosabb kodi dolgokat más fórumokon is nézheted, mert pécétől kezdve sokmindenen használják. Az általános pluginok egyfomán használhatók mindenütt.
A lan 100-as a pi-n. Szóval cat5 is megfelel bőven.
-
azbest
félisten
válasz
totya79 #20655 üzenetére
A pi saját tápbemenete 2A-es, többet nem is enged felenni.
Az usb kimenetek tápja alapból együttesen 600mA, de config.txt-ben beállítható 1200mA-ra (max_usb_current). Viszont nem biztos, hogy ez elegendő annyi mindennek. Szóval lehet, hogy a winyó tápellátását máshogy kell megoldani, ha nem bírja és lecsatlakozgat, kattog.
STONTRONICS tápok, 2 - 2.5A változatban. Raspi logós "gyári" is ugyanez szerintem. Az okos tápok lehet nem adnak le 500mA-nál többet, mert a pi nincs felkészítve, hogy jelezze az igényét.
-
totya79
tag
Sziasztok.
PI2 B 1GB-os modellhez,amin 1 cirrus hangkártya van pluszba,milyen tápot ajánlanátok elfogadható áron?
4 ből 3 usb-t használok még,1 külső hdd,usb-s egér,és egy bill.
Köszi a választ. -
azbest
félisten
válasz
BB9360 #20653 üzenetére
korábban írtak a többiek a hd-idle programról.
Nekem például a tunerjeim ledje is kialszik, ha nincsenek használatban. Ehhez persze az őket használó programban engedélyeznem kellett hogy engedje el őket inaktivitálskor.A tévé kapcsán, ha kikapcsolt tévé mellett indítva a pi-t, utána a tv nem látna jelet a hdmi-n, akkor az azért van mert nem érzékeli valamiért a pi, hogy a tv be van dugva. Néhány tévével megesik (hdmi kábel vagy béna tévé). Ilyenkor a config.txt-ben lehet megadni, hogy mindenképpen a hdmi legyen aktív.
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #20652 üzenetére
Ez viszont ide tartozik: fentebb volt szó róla, hogy nincs kikapcsolási lehetőség, pontosabban: kikapcs után nem megy a bekapcs. Ezek szerint csak úgy kellene hagyom a Pi-t, bekapcsolva? Mindösszesen pl. csak a tv-n kellene bemenetet váltani, majd, ha már nem nézem, akkor a tv-t kikapcsolni? Majd, amikor újra használni akarom a Pi-t, akkor csak odakapcsolni, az meg folytatja ott, ahol abbahagyta? Van olyan lehetőség, hogy gépkikapcs, de ilyenkor a külső hdd-t, tv-t kapcsolja csak le, legalábbis a Pi-n a ledek változatlanul égnek tovább...
Apropó, ha nem kapcsolom ki a Pi-t, akkor a külső hdd is folyamatosan bekapcsolva marad, igaz? Nem tesz ez rosszat? -
BB9360
aktív tag
Üdv!
A mai napon nekiálltam telepíteni. Tényleg nem volt olyan nagy dolog.Azonban van egy-két furcsa dolog, hátha tud vki segíteni.
Jelenleg három rendszer van most fent: raspbian, osmc és openelec. Média lejátszásra, ha jól sejtem, az utóbbi kettő jöhet szóba.
Na most, ha az osmc-t nyitom meg, akkor azon a kodi 16.1-es megy. Azonban zene lejátszásakor a dalszöveg nem jeleníthető meg, és nem indítható el a kiegészítő keresése sem, egyszerűen nincs ilyrn lehetőség: dalszöveg nincs -- mégse.
Az openelec-esen kodi 15.2 git 02e7013 van. Ott hozzá tudtam adni és el is indul a cu lrc lyrics, egy idő után mutatja is a dalszöveget. Viszont majdnem a fél képernyőt betölti a jobb oldalon. A TV-re letöltött kodi középre teszi, úgy jobb.
Amikor mutatja a dalszöveget, akkor megadja a forrást is (lyrics source - file vagy wikilyrics vagy baidu stb.), de az mitől van, hogy egyazon album számainál a forrás egyezősége (lyrics source-file) mellett az egyiknél követi a szöveget a sárga kiemelés, a másiknál nem?!?
Ezek miért vannak?Ugyancsak érdekelne, hogy hogyan lehet pl. filmjátszás vagy zenehallgatás közben rögtön a kezdő képernyőre kerülni?
Biztosabb, zökkenőmentesebb a lan, mint a wifi, ugye? Milyen kábelt érdemes venni? Kb. 10 méter kell. Cat5e vagy Cat6 gondolom (mindegy, hogy utp vagy ftp?), de van-e vmi ajánlott fajta, esetleg beszerzési forrás?
Köszönöm!
Ha ez inkább kodi kérdés, akkor elnézést, jelezzétek, és kérdezek ott!
-
evilskati
aktív tag
Bár nem próbáltam, de kikapcsolás után Wake On Lan csomagra nem kapcsol vissza?
OpenELEC beállításai között láttam, hogy lehet engedéylezni a Wake On Lant, azért gondoltam.
-
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #20645 üzenetére
értem, van benne igazság
akkor távval sem megy a dolog? -
wassermann
Topikgazda
válasz
Márton #20642 üzenetére
A Pi-ben nincs benne a bekapcsoláshoz szükséges hardware, így ha leállítod csak tápelvétel és -vissza az egyetlen lehetséges mód az indításra.
Mivel nagyon keveset fogyaszt, a legtöbbünk soha nem kapcsolja ki: megy éjjel-nappal, mert ez a legegyszerűbb és valószínűleg annakidején a hardware fejlesztői is így gondolták
-
Márton
nagyúr
Hmm, elvileg a skineknél beállítható az autostart, de én ezt sem találom. Vagy nem jó Kodi verziót használok?
-
Beni2360
félisten
válasz
Márton #20642 üzenetére
Az én Tv-n mögött 2 db elosztó rengeteg van, de csak az rpi van rádugva egy ilyen kapcsolható dugaljra. Az 1-es számozású, nincs mit össze keverni. ha netán kettő kell azt sem nehéz megjegyezni.
Távval kapcsolatban meg a keresőt használd, emlékeim között szerepel valami hasonló és kell hozzá való vevő egységet venni amit rá kell kötni az rpi-re. De ez nem biztos. -
Márton
nagyúr
válasz
Beni2360 #20640 üzenetére
Olyanom van, de az azért nem az igazi. (nehogy mást kapcsoljak le, kinézet, stb)
Az infrás táv be is kapcsolja a pi-t?4-re ezt találtam, de már ott elakadok, hogy nem találom a home/osmc könyvtárat. Win alól a 4gigás kártya boot partícióját egyáltalán nem látom, a 2. partíción meg nem találok ilyen mappát.
-
BB9360
aktív tag
Bocs az esetleges butaságokért előre is.
Ma teljessé válik a megrendelt Rpi3-as csomagom (alaplap, ház, Noobs sd, táp), amit első körben média lejátszónak szeretnék használni, első körben külső hdd-ről, majd hálózatról.
Hogyan működik az installálás, beüzemelés? Van szükségem billentyűzetre, egérre?
Köszönöm. -
Beni2360
félisten
válasz
Márton #20638 üzenetére
Szia, szerintem az
1-re én vettem távirányítós 230v aljzatot és avval tudom ki be kapcsolgatni. Az OBI-ben kb 3-4 K 3 db.
4.-re meg szerintem a film kiválasztáskor csak az infót mutatja, meg kell találni a film elejét betölteni a memóriába és akkor kezdi lejátszani.
Többire sajna nincs válaszom,de majd figyelem a válaszokat tanulás céljából.
-
caris1
tag
Sziasztok!
Vettem egy ilyen (Arctic Media Center Remote Control MCR2) távirányítót a Pi2-höz, de otthon vettem észre, hogy infra vevő nincs hozzá
Milyen USB-s infra vevőt kellene vennem hozzá, hogy minél kevesebb barkácsolással működjön (OSMC alatt)?Köszi,
-
Márton
nagyúr
válasz
cinemazealot #20612 üzenetére
Köszi, valóban működik, 3giga helyem van, nem kell pendrive
További (kezdő) kérdéseim:
1. ha kikapcsoltam a Pi-t, nincs más mód a bekapcsolásra mint táp ki/be? Esetleg távval menne?
2. hol van a Kodi magyarítás fájlja? Szerkeszthetem? Nem tetszik ugyanis sok megnevezés.
3. videó lejátszáskor az egérmozdításra megjelenő kezelőfelület eltűnési idejét lehet állítani? 2-3 sec elég lenne, most tovább vár.
4. autostart script létezik? tehát pl. egy megadott videót bekapcsolás után egyből kezdjen el játszani
5. használja valaki az ubuntu/vlc összeállítást? Lehet itt színtelítettséget állítani?Tetszik, csak testre kell szabni. De így legalább olyan lesz, amilyenre akarom
köszi!
-
vargalex
félisten
válasz
azbest #20623 üzenetére
Én a Pi Zero-t autóban tervezem használni FM Transmitternek, valamint wifi AP-nek, DLNA szervernek (hogy hosszabb úton a gyerekek tableten tudjanak mesét nézni
).
Már össze van rakva, működik szépen.A zene lejátszásra mpd-t használok, vannak jó androidos kliensek hozzá, amivel szépen vezérelhető (ugye mivel a Pi maga az AP, így wifi-n lehet hozzá csatlakozni). FM transmitterként egy régi SonyEricsson MMR-70 funkcionál, amit FMBerry-vel vezérlek.
Próbáltam magát a Pi-t FM transmitterként használni PiFmRds-el), de egyrészt kicsit gyengébb volt a minősége, másrészt a modulálás miatt folyamatosan 1 GHz-en ment a CPU 0,8-as load-al. Így viszont ugye a modulálást az MMR-70 végzi, az mpd lejátszás az egyedüli feladat, így 700 MHz-en jár a CPU és 0,3 a load.
Az analóg hangkimenet miatt pedig egy USB-s DAC-ot vettem, egész jó minőséget produkál. -
opti06
aktív tag
válasz
azbest #20634 üzenetére
proci 95-100% usb-ről is meg hálózatról is
igazából az a fura ha nyomok pause-t akkor sem bufferel előre annyit csak pár mp-t hiába állítgatom cachemem-factor méreteket 150MB fölé nem ment memória eddighálózattal nem lehet gond, rtn18u usb-n winyóval lan kábellel
de lehet idővel veszek egy pi 3-at már elég finom ára van, és ott azért jelentősen erősebb a hw.
-
azbest
félisten
válasz
opti06 #20633 üzenetére
Lehet lassú a hálózat vagy a megosztás helye?
Lejátszás közben a kezelőfelületen menj át a hardver információs képernyőre és nézd a prociterhelést. Ha helyi lejátszáshoz képest lényegesen magasabb hálózatról, akkor nem bírja egyszerre proci erővel a lejátszást és az átvitel kezelését.
-
opti06
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy pi b+
problémába ütköztem hálózatról történő lejátszásnál openeleccel, puttyal megcsináltam /storage/.kodi/userdata -n belül advancedsettings.xml-t itteni adott lehetőségekkel, sehogy sem lett jó,
egy BD isot usb-ről szépen viszi, hálózatról pedig nem buffereli be hiába szüneteltetem akkor sem,
20mp-nként beakad 3-5mp-re
cachemem / factorral játszadoztam kipróbáltam kb 10 féle opciót itteniek közül is, mindig ugyan az volt az eredmény, mi lehet a gond?
fájlnév nincs elírva, de mintha nem olvasná be onnan, ezt le tudom tesztelni valahogy ha valami abszurd értéket adok meg? -
Márton
nagyúr
Tudtok olyan lejátszót Pi2-re, amiben lehet állítani a szaturációt?
A projektoromon nem lehet, és irtó fakók a színek.
A kontraszt rendben van, csak a színek mosódtak ki -
zsola32
őstag
sziasztok
láma kérdés, de felteszem
ha történetesen vennék egy 3tb-os hdd-t, és smb-n megosztanám, látná a PI3?
beszart az egyik 2 tb-os vinyóm, és lehet hogy feljebb lépnék tárhelybenköszi a válaszokat
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
vargalex #20622 üzenetére
így nem melegszik
Most pihen. Az utóbbihónapokban a smartcard olvasómat próbálgattam többféleképpen:
- raspi zero usb1.0 módban saját hubommal. Ment stabilan, de ez elvárt volt.
- raspi zero usb2.0 módban saját hubommal. Ez is stabilnak bizonyult.
- Raspi 1B usb2,0 módban, stabil volt. Ekkor felcsillant a szemem, hogy talán esetleg nem fagy le a readertől.
- raspi 2B tunerekkel és oda visszadugva az olvasó: persze hogy fagy ha meghajtom. Szóval sajnos más usb eszközök mellett hajlamos ledögleni a más protokollt használó lassú usb eszköztől még mindig.Mindegyikkel kb 4-5 hétig használtam, hogy biztosan kijöjjönek a bajok. Múltkor azt hiszem írtam is, hogy másik fajta kínai kártyaolvasóm is megérkezett. De kiderült, hogy ugyanolyan chipsetes, így vele is kijön valószínűleg, ha a tunerek mellé dugom.
Mondjuk pi zero + saját hub és sok tuner mellett nem próbáltam még
Picit talán necces lenne 6 tunerrel
Így a zero lesz a smartcard reader kiszolgálója. Sebesség sem kell neki ehhez. Az majd még kialakul, hogy egy usb wifit dugok-e rá (otg adapter már úton van) vagy gpio-val kötözöm esetleg a pi2-höz és azon át hálózatoznak.
Ha így halad, minden nagyobb szolgáltatónak lesz saját online tv szolgáltatása is és lehet addigra már csak a rögzíthetőség lesz előny hozzájuk képest.
Ha meg lesz pimoronin zero, akkor lehet lecsapok mégegy példányra, de igazából szükségem nincs rá. Az usb teszteléséhez jött jól elsősorban. A két régi 1B mellé igazából nem kell zero. Ha pi3 modelA wifis lesz, akkor lehet media centernek azt fogom be, mert egy 2B-t használok wifivel arra. De még ez sem biztos, mert jó lenne netflix is. Ahhoz meg android kell, persze abból kifogni olyat, ami Widevine Level 1 certified meg ritka vagy nem olcsó. Ez a 480p-nél jobb netflix és más online tartalomszolgáltatáshoz feltétel.
Régebben volt olyan morzsa interjú után, hogy a 3-ra majd lesz chrome os. De azóta sincs hír erről. A chromium os mókolás meg pont nem jó netflixhez. Hivatalos chrome os kellene, rendes támogatással, gyorsítással.
(#20621) klampfer
ha nem h265-ös filmeket akarsz nézni, akkor lehet a passzív borda is bővel megfelelő. Az alapsebesség talán annyi, de ha nem módosítod, akkor eleve arra áll be. Ha nincs dolga, akkor visszaveszi magát az is 600-ra. -
azbest
félisten
-
klampfer
tag
PI3-ra hűtő borda mennyire szükséges? Huzva nem lesz, de folyamatos uzem zárt házban
-
azbest
félisten
Pi zero-hoz elég elvetemült áron adják legtöbb helyen az akril lapból készült házat. Gearbesten úgy látom olcsóbb, mint ebay-en, 2.30-ért kapni. Ma jött meg az enyém:
-
Zol77
aktív tag
válasz
azbest #20616 üzenetére
Köszi a választ!
Az árakat még nem néztem,csak láttam,hogy van mód két kamera csatlakoztatására is egy Pi-re . A közelség nem gond,gyakorlatilag az egyik előre,a másik hátra nézne,tehát egymásnak háttal lennének,össze is érhetnek akár. Az új kameramodult láttam,még jobb is lenne nekem,mert jobb a fényereje a régihez képest. Akkor szerintem két málna,két kamera kombó lesz,használtan jó áron ki lehet fogni. Így meg bőven elég a hw,ahogy néztem youtubeon elég jól streamel egy kamerával h264-ben.
-
azbest
félisten
A normál pi-knek 1 darab csi csatlakozója van, tehát egy raspicam köthető rájuk. Ha kifejezetten egy pi-ben gondolkodsz, akkor a compute modul és a hozzá tartozó io board-on van két kamera bemenet is. De nem tudom, hogy
Ez nem biztos, hogy költséghatékony és fizikailag is közel kell lennie a kameráknak. Lehet két pi-vel jobban jársz. Egyébként a gpu-n múlik, mert hardveresen generálja a h264-et.
Ja mellesleg, már nem biztos, hogy kapsz 5MP-eles kamerát, van helyette új 8MP-eles.
-
Zol77
aktív tag
Üdv,
szerintetek valamelyik málna alkalmas 2db kamera képét továbbítani 1080p-ben? Synology nasra menne a kép,mindent a nas intézne tovább,nekem csak a kép a lényeg. Kamerának a gyári 5MP-es modulokat gondoltam,nem usb-s kamerákat,és utp-n menne a kép,nem wifin. Esetleg h264-el megbírkózik? Ha a két 1080p stream sok lenne,az egyik lehet 720p is,nekem az is jó.
-
jaladar
csendes tag
Sziasztok Pi3 van elöször van ilyenez szerencsém már fut is rajta a ubuntu mate de az istennek se tudok a kis jack-n hangot kicsiholni. Ha elirányitanátok hogy hol találk erről infót nagyon hálás lennék vagy ha itt megírnátok mit is csináljak. Előre is köszi
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #20609 üzenetére
Nekem mondjuk 15.2-es Kodi fut a RPi-n, de talán a menüstruktúra hasonló:
Rendszer -> OpenELEC -> Szolgáltatások -> Samba -> Samba engedélyezéseUbuntu alól:
Hálózat böngészése -> Windows hálózatok -> WORKGROUP -> RPIOE (így neveztem el az RPi-met) -> mappák sokasága: pl. Music, Pictures, TV Shows, VideosWindows alól:
Hálózat -> RPIOE -> fenti mappák sokaságaKiválasztod az egyik mappát és már írhatsz is bele, olvashatsz is belőle. Ubuntu és Windows alól is sikeresen hozzáfértem.
-
-
azbest
félisten
Mivel a raspbian rendszer userspace armv6-osra van fordítva, az alapértelmezett gcc is armv6-ra van konfigolva. Ennek az az oka, hogy áttehető legyen az sd kártya a különböző generációk között, csak a kernel van armv6 és armv7-re külön fordítva.
Emiatt megegyezik a parancs kimenete pi1 és pi2-n is az alapértelmezett környezetben: [link]
-
Márton
nagyúr
válasz
Celtis #20607 üzenetére
Sajnos nem értek a linuxhoz.
Elmagyarázná valamelyikőtök pontosan mit csináljak?
pi2 Kodi 17 openelec, lan kábel bedugva, másik vége routerben.
PC win7, szintén a routerbenDe az is jó, ha a pi-re dugott usb meghajtóról rá tudnám tenni a 3gigás partícióra a videót, lehet ez egyszerűbb..
-
Valaki RPi 1-gyel lefuttatná ezt: gcc -dM -E - < /dev/null , és bemásolná a kimenetet? Jó hosszú, szóval jöhet privátban is. Fontos, hogy Pi 1 legyen! Köszi.
-
Márton
nagyúr
üdv
pi2+openelec+kodi17 egy 4GB microsd kártya 256MB-os partícióján.
Van-e arra mód, hogy a maradék helyet saját rövidfilmjeim tárolására használjam, és így ne kelljen pendrive-ot vagy vinyót használnom? A lemezkezelőben látom a 3.42GB területet, azt írja rá, elsődleges, de jobb klikkre nem enged semmit, csak törölni.thx
-
SMB-megosztást be tudok állítani -- jogosultságokkal -- parancssor nélkül?
Köszönettel: MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Asztali PC , i5 7400 , 1660 Super , 16GB DDR4 , 480GB SSD
- Gamer Intel Core i5 12400 / 16GB DDR4 / GTX 1660 SUPER 6GB / 256GB NVME SSD / 1TB HDD /
- ÚJ DLSS4 Gamer PC 14Gen i5 14400 / 16GB DDR4 / RTX 5060 8GB / 512GB NVME SSD
- 3070 TI, Ryzen 9 5900X, 32GB RAM - Gamer PC
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V330-15IKB: i7-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3205
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest