-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
futizoli #24422 üzenetére
ha türelmes vagy, akkor egy próbát tehetsz ötszázért
[link]
De az is lehet, hogy ralink RT5370 chipsetes, úgy látom arra keresve is hoz ki nano adaptereket, bár nekem abból nagyobb méretű és antennás volt.
Nekem realtek 8188cus volt az ilyen kinézetű, de nem tudom, hogy van-e más hasonló pici mostanában.Persze lehet venni itthon is közel 3 ezerért
-
azbest
félisten
válasz
futizoli #22682 üzenetére
Ahogy általában a tplink eszközöknél, ugyanezen a néven több féle hardvert is árulnak. Valószínűleg a v1-es változat, ami simán mehetett, ami realtek 8188CU chipsetes, a v2 pedig 8188EU.
Ha már fut, akkor ssh-n (be lehet kapcsolni libreelec szolgáltatásoknál, vagy a varázslóban első indításnál) meg lehet nézni dmesg paranccsal, hogy mit szólt hozzá a rendszer.
Meg lehet próbálni, hogy elindulás után dugod rá, akkor a log végére kerül és könnyebb megtalálni. -
consono
nagyúr
válasz
futizoli #21781 üzenetére
Remélem nekem is itt lesz a héten, az előző batchből az utolsó darabot csíptem meg
Nekem már a második zerom lesz ez, de az első teljesen beépült a TV-hez, nem tudok játszani vele
Ebből valami hordozható emulátor lesz, már úton van a GameBoy ház, meg az LCD is hozzá.
-
vargalex
félisten
válasz
futizoli #21585 üzenetére
Ha elég nagy microSD-t teszel a Pi zero-ba, akkor megúszhatod a pendrive-ot. Én egy passzív microUSB HUB-ot vettem, amiről megy az USB DAC és egy wifi adapter egyszerre. (Igaz, a TP-Link TL-WN821N-nek nem elég így a táp, de a TP-Link TL-WN823N-nek igen).
-
-
azbest
félisten
válasz
futizoli #21380 üzenetére
aki h265-ös hd vagy fullhd videót próbált játszani vele, ő panaszkodott rá, hogy 600-ra visszalassult és 85 fok volt. Azt a codecet nem tudja hardveresen és emiatt pörgeti a procit, amiért melegedett nála. Átlagos használatnál alig terhelődik a proci, ott nem kéne, hogy nagyon felmelegedjen.
-
Celtis
veterán
válasz
futizoli #16756 üzenetére
Mégis hány Voltról induljon egy 5V-os stabilizált tápegység? Terheléstől függetlenül pontosan 5V-ot kell leadnia. Jó ha pár század esést tudsz mérni egy jó tápegységen a terhelés hatására.
A hagyományos trafós stabilizálatlan kockák csinálták, hogy mondjuk 12V-os állásban üresben leadtak 20-at.
-
PpenoO
őstag
válasz
futizoli #16748 üzenetére
Sorry ha csőbe húztalak, kértem is ezen hozzászólások törlését. Nálam is csak akkor jelentkezett a szivárvány amikor a HDD mellé rádugtam a Yi akciókamerámat, akkor már szivárványozott és belassult. Jelenleg gyári 2A táppal etetem (az is strontonics), és a kamerát is bírja kezelni/tölteni rendesen. Amúgy az Ikeás töltő minőségi darab, és szerintem még mindig best buy, inkább ez mint bármelyik noname Aliexpresses, csak mint kiderült rpihez nem az igazi.
-
PpenoO
őstag
válasz
futizoli #16739 üzenetére
Rpi nem szereti a smart töltőket, neki fix amper kell. Itt többet olvashatsz, pont egy koppla töltőt teszteltek. Én is ezt a töltőt használtam de kiderült, hogy nem megfelelő az rpi2nek. Telefont viszont, megfelelő USB kábellel (20AWG) használva, vígan és gyorsan tölt, nálam 2,2A-ral, mivel ott a telefon vezérli a töltőt. Az rpi2 viszont nem vezérel semmit, adhoc módban zabálja/ná az energiát, ezzel egy smart töltő meg nem nagyon tud mit kezdeni.
-
Sequadon
tag
válasz
futizoli #16734 üzenetére
Közben megtaláltam. Köszi, kipróbálom este.
-
t.zolka
aktív tag
válasz
futizoli #15625 üzenetére
Köszi!
Megnéztem az oldalt, amit linkeltél, de az ott leírtak nekem nem igazán mondanak sokat. Mondhatnám az is, hogy szinte semmit. Sajnos a tudásom ott ér véget, hogy kiveszem az SD kártyát a Pi-ből, és PC-n Notepad++-al belemásolok a config.txt fájlba. Ennyi!
Fogalmam sincs hova kell ezt a sudo nano /etc/modules vagy mit írni, vagy hogy hol kéne ezt látnom, config fájlban nem találtam ilyet, enélkül meg ugye egy kicsit nehéz lesz bármit is mókolnom rajta.
De ha valaki megtenné, és elárulná a módját, azt megköszönném! -
t.zolka
aktív tag
válasz
futizoli #15584 üzenetére
Köszi az infót!
Közben tegnap este rájöttem én is, szerencsémre más fórumon rátaláltam a megoldásra.
Próbáltam a Volumio-t is, ott csak ki kell választani a DAC típusát és ott a hifiberry dac+ lett a nyerő, csak ennél szólalt meg a kütyü.Openelec alatt, ahogy Te is írtad:
dtoverlay=hifiberry-dacplus
dtdebug=1DE! Zenelejátszás alatt apró kis pattogás hallatszik felváltva a jobb és a bal oldalról is, mintha valami bakelit lemezt hallgatnék.
Openelec és Volumio alatt is. Ez mitől lehet?
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
futizoli #15382 üzenetére
Én vakuztam az enyémet, de nem fagyott le. Gondolom a telefonom nem bocsájtott ki elégséges fényt:
Táp: Mint az kiderült, 2 A-es tápnál nem érdemes erősebbet venni, mert a raspi nem tud mit kezdeni vele.
A terhelhetőség USB portonként alaphelyzetben 150 és duplázva is csak 300 mA. Ez már kevésnek bizonyulhat HDD meghajtásához.
Celtis által megadott linken írják, hogy némi hackeléssel ki lehet hozni a szabvány 500 mA-t az USB portokból, de ahhoz forrasztani kell, még hozzá smd-t. -
azbest
félisten
válasz
futizoli #15337 üzenetére
Stontronics-ból kollégákkal vettünk vagy hatot. Nem tudok róla, hogy gond lenne.
Nálam egy pi2 esetén dvbc tuner, kártyaolvasó és egy aktív hub van rá kötve (annak saját 2A tápja van), nem láttam szivárványt. Másik pi esetén egy usb hangkártya, usb távirányító vevő és egy realtek wifi van rajta, de volt már usb-ről tápok kérő hangszóró is. Akkor sem szivárványozott.Amikor kvm switch, mobil merevlemez volt egy pi2re dugva, akkor is ment, csak a merevlemez kábele érzékeny volt a mozgatásra, de nem volt szivárvány.
Rádugtam usb mérőt, 5.16V-t ad ki terheletlenül. A tévés setup csak 450mA-ra terheli, úgy 5.09V. Hmm, meglepő módon a wifis tévénézős setup is fél amper alatt van hasonló értékek mellett.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
futizoli #15322 üzenetére
"A szokásos értéket írtam be notepad++ -al,
max_usb_current=1"Mielőtt a sárga földig aláznánk a koppla fantázianevű, valszleg kínai gyártó töltőjét, jó tudni, hogy lehet, talán ez volt a baj. Ugyanis az USB-k terhelhetőségének emelésével elképzelhető, hogy a raspi áramfelvételét is megemelted. Az meg szívja a tápot, hogy az elvi áramigényt teljesíteni tudja.
Ettől függetlenül, a töltőnek így is ki kellene tudnia szolgálni a cuccodat.
-
Celtis
veterán
válasz
futizoli #15313 üzenetére
SZVSZ a kábel gyenge. Én otthon egyet sem találtam, ami rendesen működne, pedig kipróbáltam vagy 8-10-et. Mondjuk a Pi is indokolatlanul érzékeny. 4,9V-nál már elkezd pislákolni a szivárvány. A gyári táppal, még a gyengébbikkel is, hibátlan. Viszont abban fix a kábel.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
futizoli #15061 üzenetére
Szóra sem érdemes, de tulképpen milyen pi-d is van?
B-s vagy pi2?
Mert utóbbi feltételezem többet fogyaszt a B-snél, már a több RAM és a több mag okán is. Ha ezt tornyozni kivánod hangkártyával, akkor még előfordulhat, hogy nem lesz elég a 2 A-es tápegység.Ha csak 5 méterre van a másik utp csati, akkor szerintem jobban jársz az UTP kábellel és az kevesebbet is fogyaszt a WiFi-nél, amellett, hogy a kapcsolat is stabilabb.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
futizoli #15056 üzenetére
Power consumption of the Raspberry Pi device is
Board A: 5V, 500 mA (2.5W) without any devices connected (e.g. USB, Ethernet, HDMI)
Board B: 5V, 700 mA (3.5W) without any devices connected (e.g. USB, Ethernet, HDMI)----------------
Tehát a tied fogyaszt egy 2 A-es tápból 0.7 A-t.
Az infra nem eszik csak néhány mA-t, az ethernet ehet sokat, ha hosszú a kábel. De gondolom nem egy teljes szegmenshosszat fogsz használni, mert az 100 méter.A HDD max. 500 mA-t eszik, tehát a 2 A-es táb bőven jó, bőven elég oda.
Inkább a táp minőségére helyezd a hangsúlyt és hogy tényleg tudja azt ami rá van írva. -
RoundRobin
aktív tag
válasz
futizoli #15056 üzenetére
Ha nincs külső tápja annak a HDD-nek, akkor az áramfelvétele sem haladja meg az 500 mA-t.
2 A-es táp nem árt ha van, de nem követelmény, csak akkor ha a Pi tele van tűzdelve perifériákkal és meg van terhelve rendesen.2 A 5 Volton 10 Watt. Ez nagyon sok egy pi teljesítményű rendszerben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest