- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
avkovacs
csendes tag
Üdv,
Lehet hülyes kérdés de ha veszek egy rpi2-öt és teszek rá xbmc/kodi/openelec-t akkor azt a tv távírányítóval tudom irányítani vagy kell egy külön billentyűzet/egér amivel tudok navigálni a tartalmak között?
Illetve az mindegy hogy rpi2-öt vagy banana pi-t veszek? Úgy látom mindkettőre elérhető. -
Mittu88
senior tag
Sziasztok!
Megjött pi2-m, de még soha nem volt dolgom linux alapú cuccokkal. A noobs-on keresztül felraktam a raspbiant és az openelec-et. Először a raspbiant tesztelgetem, de két dolgot nem tudok megcsinálni. Az egyik, hogy a billentyűzetet angol nyelvűnek állítja be, és kurva zavaró, főleg a parancsoknál a - és a / jelet kikeresgetni.
A másik, hogy a fullhd LG plazmatv-nek valami nagyon furcsa felbontást ismer fel. Hogy tudom átállítani a felbontást?Méééégvalami. Böngészőből kéne valami jobb, mint a gyári. Ezt hogy tudom megoldani?
-
Üdv!
Ma vettem egy tplinkes adaptert. Tökéletesen működik és még csak nem is kellett újrafordítani...
Most ahogy a wifit állítottam oe alatt megláttam a kékfog funkciót. Egyből elő is kerestem az adaptereket. (Egy nano és egy standard stick) De semmi. Nem képes felismerni...
Milyen usb-s adaptert ajánlotok hozzá? (Ha egyáltalán használja vki ezt)
Ez a bt funkció amúgy mit tud? Lehet hozzá bt fejhalgatót csatlakoztatni? Tud filet küldeni a pi mobilra bt-n?
Más: Ambilightból mit ajánlotok? Mennyibe kerül? Miket kell hozzá venni?
-
Kroni1
veterán
válasz
sanzi89 #11894 üzenetére
csak annyit kell a pi-n beállitani a video/lejátszás menüben, hogy képfrissitési frekvencia igazítása a filmhez: inditáskor/leállításkor. Ezt akkor tudod ha a beállitást nem alapszinten használod, feljebb kell vinni ugye baloldalt alul haladó vagy profi szintre.
Igy már automatikusan átáll a TV 24p-be ha tudja ezt a funkciót.. LG-nél talán be kell kapcsolni hozzá a valósághű mozi funkciót, de asszem anélkül is megy, a többi TV-n is lehet h van valami hasonló.
-
sanzi89
addikt
válasz
Froclee #11888 üzenetére
Ez a kadenciahelyes lejátszás miként működne a gyakorlatban? A beállítások-rendszer-képkimenet-képfrissítési frekvencián kell beállítanom a KODI-ban azt a frekvenciát, amin a videóanyag is készült? Tehát ha a film 24 képkockás, akkor itt is beállítom, hogy 24? Illetve itt hiába állítok be mondjuk 23.98, ha ilyen az videóanyag a TV 24Hz-en működik (beállítástól függően ilyen frekvenciákat tudtam kicsikarni a TV-ből: 24Hz, 25Hz, 30Hz, 50Hz, 60Hz).
-
-
MineFox54
őstag
válasz
Arolotifar #11890 üzenetére
Köszi!
Akkor mondom faternak
-
MineFox54
őstag
válasz
MineFox54 #11886 üzenetére
ps. tudom hogy nem médialejátszónak van kitalálva, de úgysincs 4k-s tévénk (ilyenünk van
)
De ha esetleg ajánlanátok hd vagy full hd-ra akkor lehet vennénk egyet.(Tv-t is, meg pi-t is)
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
XBMC-vel (Kodi
) maximum milyen felbontásra ajánlanátok a Pi 2-t?
HD felbontáson még elmegyeget?Illetve:
Ha jól tudom, a jack csatlakozón keresztül ki lehet nyerni a Pi-ből composite csatit ilyennel:
Ez igaz? -
Dave567
addikt
Sziasztok
Ez a kis szőrnyetegel le tudom játszani a BD3d ISO-t, HDMI keresztűl?
True HD-t /DTSHD MA-is viszi rendesen?
Jukebox-hoz hasononlót lehet vele készíteni, azaz borítókat letölteni a filmekhez?Köszi a válaszokat.
-
Celtis
veterán
válasz
anonym1s #11882 üzenetére
Biztosan nem "rossz" a kártya, csak lassú. Újonnan vettem.
Ennél a nyavajás pedrive-nál is feltételeztük, hogy rossz, mert annyira lassú, Aztán a csere után kiderült, hogy a másik is pontosan ugyanolyan. Valószínűleg más a chip mint a nagyobb kapacitásúakban.
Egyébként minden jó, csak a borítók betöltése volt kegyetlenül lassú, igaz nekem sokkal több filmem van.Mindegy, maradok a működő pendrivnál.
-
-
perempe
veterán
4gb-os, class6-os Kingmax kártyával jó vagyok-e?
-
válasz
azbest #11835 üzenetére
Igen, köszönöm, meg a többieknek is.
Nálam kifejezetten csak a sztereó hang lenne fontos, analóg erősítőhöz, zenét hallgatni.
Erre is írtam, hogy a HDMI extractorokkal rossza a tapasztalatom, mert amit próbáltam, DAC-os változatot, az érezhetően rosszabbul szólt, mint a RPI -- igaz, 10 dolárért nem vártam sokat.Köszönettel: MaCS
-
Celtis
veterán
válasz
sanzi89 #11874 üzenetére
Így van. Először csak egy 8GB-os class 10-es SD kártyát használtam, de arról is kiderült, hogy tetű lassú. Az olvasásnál is. A filmborítók scrollozása közben nagyon lassan frissültek be a képek.
A fórumokban találtak is megerősítették ezt és egyértelmúen az SD + USB pendrive-os megoldást javasolták.
Volt is otthon az említett 16GB-os, amivel kipróbálva gyönyörűen működik a rendszer. Mivel azt egyébként máshol használnám, ezért vettem egy ugyanolyat, csak kisebb kapacitással, lévén a 8GB is bőven elég, de ez valami katasztrófa. Egy sima windows-os gépen nagy fájl írásnál is 5-szörös a sebesség különbség. Kis fájlokkal időnként gyakorlatilag megáll. Az RPi-n Openeleccel szinte használhatatlan.Persze vehetnék egy 16-osat megint, de ki tudja, hogy amit most vennék az ugyanúgy működne mint a régi. Ezért érdeklődtem, hogy van-e bevált, gyors típus.
-
sanzi89
addikt
válasz
wassermann #11873 üzenetére
Akkor nálam valami zavar lehet az erőben, mert Openelec-et futtatok RPI2-őn, és összesen egy 8GB-os Class 10-es microSD van csatlakoztatva.
-
Celtis
veterán
válasz
Celtis #11847 üzenetére
Sziasztok,
Kezdőként nem sok választ kaptam, ez kicsit elszomorít.
Annyit sikerült kiderítenem, hogy a probléma oka, hogy a Kingston Datatraveller 4G USB pendrive család 8GB-os tagja legalább 5-ször olyan lassan írható mint a 16GB-os testvére. Sok kis fájlnál valószínűleg még rosszabb az arány. Emiatt elképszetően lassú a rendszer, ha Openeleccel végzek egy konfig visszaállítást.
Tudtok ajánlani olyan pendriveot ami gyors és bevált?
-
envagyok
veterán
raspberry pi mint hdtv adó
[link] -
anonym1s
őstag
válasz
Arolotifar #11866 üzenetére
Hali.
A config.txt fajlban talalsz egy ilyen reszt:
# decode_MPG2=0x00000000
# decode_WVC1=0x00000000
# decode_DTS=0x00000000
# decode_DDP=0x00000000Az egyenloseg jel utani reszt torold ki es oda masold be a kodokat, aztan torold ki az mpg2 es vc1 sor elejerol a kettoskeresztet. A masik kettot hagyd ugy ahogy vannak.
Igy kell majd kineznie, csak termeszetesen a sajat kodjaiddal.decode_MPG2=0x12736d18
decode_WVC1=0x9f1609a6
# decode_DTS=0x00000000
# decode_DDP=0x00000000 -
Arolotifar
őstag
Sziasztok
Ma boldog tulajdonosa lettem egy Pi2-nek
Szépen feltelepítettem az OpenELEC rendszert, beállítottam, stb. Tökéletesen üzemel.
Megrendeltem hozzá az MPEG2 és VC-1 licenszeket.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan és hová kell majd beilleszteni?
A kuncogást kérném későbbre hagyni, kezdő vagyok -
Van esetleg valakinek bcm2836 datasheet-je? Eddig nem volt semmi gondom az átállásnál a fejlesztések során, de most közvetlen hozzáférés kellene a SoC regisztereihez. Reménykedtem, hogy hasonló címen lesznek a regiszterek, de nem. Viszont nem találok doksit a 2836-hoz.
-
steyer9094
tag
válasz
tothmaxy182 #11834 üzenetére
Szerintem próbáld ki másik kábellel,én először szarúl krimpeltem egy kábelt felcseréltem egy vezetéket.
Az volt az érdekes hogy a laptop nekem is ment vele de a pi nem -
skoos
őstag
Sziasztok!
Többszöri lyukrafutás után, feladtam a házi megoldás keresését. Ìgy most raspberry pi programozòt keresek, aki meg tudná oldani egyszerű feladataimat erre a platformra.Tudnátok ajánlani ilyet?
Üdv,
Sanyi -
LSL1337
őstag
válasz
wassermann #11856 üzenetére
Köszi, erre voltam kíváncsi.
Most már csak az a gondom, hogy az asztalimban nincs sd kártya olvasó, cégesen meg eléggé le vannak zárva a jogosultságok
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #11309 üzenetére
Végül megrendeltem a linkelt házat, tegnap meg is jött. Anyagminőség, kidolgozás milyensége teljesen rendben van, pontosan illik bele az RPI2. Minden csatlakozó tökéletesen elérhető, SD kártya kis odafigyeléssel könnyen cserélhető. Eddig burkolat nélkül 40 fok volt 1 óra nyúzás után egy 21 fokos szobában, most 47 fok volt a maximum, amit mértem, tehát 7 fokot dobott rá a doboz. Annyit csináltam egyedül, hogy függőlegesen állítottam a helyére, így felül található a microSD-s, lyukacsos rész, így tud kicsit szellőzni, de bármikor fúrható a tetejére pár lyuk, vagy vágható ki egy darab valamilyen hálónak, csak barkácsolási kedv kérdése, nem lesz nagy anyagi csőd, ha esetleg elrontanánk.
Szóval ennyiért, ha nincs semmi elvárásunk a dobozzal kapcsolatban, akkor én nyugodtan ajánlom. -
wassermann
Topikgazda
válasz
LSL1337 #11855 üzenetére
"...Windowsban az sd kártyátn miért nem látom a rasplex mappáit? Esetleg valamivel bele kellene néznem a system fileba?"
Talán azért nem látod, mert a többi Raspi-s rendszerhez hasonlóan csak a "boot" partició FAT, a másik (vagy többi) ami a kártyán van vmilyen fajta Linux-partició, amit a Windows nem lát. Egy Linux-os Live CD-ről - ami a gépedhez nem nyúl - tölts be Linux-ot!
-
LSL1337
őstag
válasz
mano42 #11854 üzenetére
Félreértettél,
egyrészt, nem akarok/fogok Kodi-t használni, mert a Plex sokkal jobb/jobban tetszik.
másrészt nem a PCről akarom közvetlenül állítgatni a TV-t, hanem PCről putty-val vagy bármivel a rasplex-es rPI2-t akarom irányítgatni, és az adná a CEC parancsot. Nekem a turn on, off, és change input bőven elég lenne.Másik kérdésem továbbra is fenn áll. Windowsban az sd kártyátn miért nem látom a rasplex mappáit? Esetleg valamivel bele kellene néznem a system fileba?
-
mano42
aktív tag
Látom egyre többen osztják a véleményemet miszerint az osmc fürgébb, stabilabb mint az openelec annak ellenére, hogy én még az alfával próbáltam az osmc-t. Én is ilyesmikkel szívtam openelec alatt, hogy akadozott bizonyos mkv ami még a régi 512 megás pi-n is jól ment raspbmc-vel. Akinek meg nem tetszik a felülete (nekem sem tetszik) az meg egyszerüen letölt rá egy másik skint, esetleg az alap confulence-l használja, 10 másodperc az egész. Nekem az alfa4-el sem volt problémám és most az rc-vel sincs.
Az sem igaz, hogy az osmc nem támogatja a wirelesst, az talán igen, hogy nem minden adaptert támogat, én ilyesmivel póbáltam, és tökéletesen működik. Utólag, kész rendszerre szúrtam fel, az osmc configgal aktiváltam a wirelesst, ráálltam a ruterre, ennyi volt.
Xbiant nem próbáltam, tehát nem tudom hasonlítani, minősíteni, egyszer ráveszem magam, de hát a kényelem nagy úr, ameddig az osmc stabilan megy halogatom a próbát.
HDMI-cec -t pcről is meg lehet oldani, link, a linux alapból felismeri, windowshoz kellenek driverek hozzá, de mivel az adapter drágább mint a raspberry, sok értelmét nem látom. (nem értem ez miért nem alap funkció egy párszáz dolláros vidokártyánál legalább.)
Kodit irányítani pcről a legegyszerübb , hogy böngészőbe beírod a raspberry ip-jét és betöltődik a kodi webadmin felülete. (ha kodiból engedélyezve van).
-
anonym1s
őstag
válasz
sanzi89 #11843 üzenetére
Ez valoban nem mpeg2 vagy vc1, de nekem ilyen a filmeim nagy resze, es egyikkel sem volt gond.
En wifin csatlakozom a ruterhez, egy ilyen wifi adapterrel (router egy netgear r7500). BD iso fajlokat is akadasmentesen jatsza le, csak 2 perc mire elindul a film, de aztan hibatlanul megy, 1080p mkv filmek nehany masodperc alatt elindulnak. Holnap megprobalom beszerezni a filmet aminek kiraktad az adatait es megnezem nalam milyen, de keves eselyt latok arra hogy a film a hibas. Szerintem raspberryd hibas, vagy tenyleg a halozatoddal van valami baj, mert nalam az osmc teljesen hibatlan kabelen. -
LSL1337
őstag
Szisztok, noob kérdés.
Nem nagyon linuxoztam még, de lehet nem is azzal kapcsolatos a kérdésem.
Teljesen PLEX hívő vagyok, és a hétvégén jöttem rá hogy rPI2 fullos plex kliens.
RASPLEX-et fel is tettem, megy CEC is, nagy a boldogság.
1 dolgot nem sikerült elérnem, a custom keymap-es filet betenni a megfelleő könyvtárba./storage/.plexht / stb mappát kellene megtaálnom, de szerinetm rossz úton indultam el.
windows laptopba bedobtam a kártyát, de csak egy overlay mappa van rajta?
ugye nem kell putty-val szarakodnom hogy egy xml-t rátegyek?Gondolom nem én vagyok az egyetlen aki médiaplayernek használja.
hálózaton keresztül lehet fincsi HDMI CEC parancsokat osztogatni PCről a TV-nek a PI2 segítségével?Köszi!
standby, hibernate, stb, ezeknek a power state-k mit tudnak? Van értelme? Ha jól tudom a cucc kb 1 W-ot eszik, szóval ha egész nap megy, azt sem érzi meg az ember.
Üdv
-
sanzi89
addikt
válasz
azbest #11849 üzenetére
Ne haragudj meg, de most képtelen vagyok mindenre egyeséve válaszolni, de a lényeg, hogy az általad leírtak itt nem nagyon játszanak szerepet, vagy már kipróbáltam őket.
Most 0-ról újrahúztam 5.0.6-tal, és most jó, kérdés ha jövőhéten is bekapcsolom, hogy megnézzek egy filmet akkor milyen lesz, vagy megint csak az idegeskedés marad - jelezném semmi máshoz nem nyúltam, még reset se volt, semmi, most mégis jó. A hálózatot azért is zárnám ki, mert 80MB-ot bufferel, ami folyamatosan 78-79MB között van, tehát mindig van mit kitolnia az RPI-nek, mert ott van neki bufferben és nem a hálózatra vár. -
azbest
félisten
válasz
sanzi89 #11848 üzenetére
Benne van a pakliban, hogy hibás pi-t fogtál ki, de ha más eszközökkel is van probléma, akkor vagy a hálózat vagy ahonnan lejátszod az okozza. Másold fel a problémás filmet egy pendrivera és próbáld arról. Valószínűleg simán vinni fogja. Ha úgy is problémás a film, akkor esetleg valami nagyon elvetemült módon van tömörítve, amit a hardveres dekóderek nem bírnak. Pécén meg szoftveresen lehet elmegy vagy a vidkariban lévő dekóder jobban bírja.
Négy és fél évig voltam rendszergazda munka mellett egy kollégiumban (kb 300 végpont + kb 30 másik egy nagy sebességű wifi bridgen át 1km távol lévő épületben), láttam pár vad dolgot a hálózatok kapcsán
Valami broadcastot tol a hálóra, esetleg egy kábel két vége is bedugva ugyanoda. Vagy éppen valamelyik eszköz hibája miatt generálódik egy jó kis broadcast storm
Szóval a helyedben sniffelném közben kicsit a hálózatot, megpróbálnám más gépről megosztva adatot átvinni a pire. A pi hálózatát szépen ki lehet ütni, ha 100Mbit közeli broadcast-tal megkínáljuk, amellett a gigabites eszközök még szépen elvannak, de a pi hálózata bedugul. Anno volt, hogy véletlen így ütöttem ki egy beléptető rendszert, mert csak 10-es hálózatot tudott az eszköz én meg broadcastra kitoltam 25Mbitet. Nem nevezném profinak magam ebben, mert inkább a fejlesztés érdekel, de azért nem vagyok elveszve sem teljesen a témában
Ha a tplink csak egy része a hálózatnak és van más router is, akkor érdemes csekkolni, hogy a pi milyen ip tartományból kap címet, ha több eszköz is futtat dhcp szervert, abból is tud vicces helyzet lenni. Főleg, ha switch helyett van betéve a tplink és mégis fut rajta olyan szolgáltatás, amire routerként lenne csak szükség. De ezek csak tippek máshol megélt hálózati zavarok tapasztalatai alapján.
-
sanzi89
addikt
válasz
azbest #11846 üzenetére
Új, általam kihúzott, beépített Cat5e van a falban, PC-n pöccre hozza a gigabitet mindenféle gond nélkül, azt játszik le és onnan, ahonnan akarom.
Switch pedig egy TP-Link WDR3600-as OpenWRT-vel, ami természetesen egy kalap szar, de egy switch funkcióban nem hiszem, hogy gond lenne. Egyébként milyen kábelről, milyen portról beszélsz? Nincs ezen semmi hókusz-pókusz - egyébként rendszergazda volnék, szóval azért ilyen alap dolgokkal tisztában vagyok, és elhiheted, hogy nem ezzel van a gond.
A TV beépített DLNA kliense hivatalosan se támogatja az mkv-t csak az mp4-et. USB-ről lejátssza, DLNA-ról be-be akad. Más is írta ezt a problémát, a Samsung hivatalos magyarázata szerint csak mp4-el fog működni. Erre vettem az RPI2-őt, de ezzel is gond van. -
Celtis
veterán
Sziasztok,
Most ismerkedem az RPi-vel. Vettem egy B-s modellt HTPC-nek Openeleccel. Pár dolgot már megtanultam a magam bőrén, pl. hogy az SD kártya lassú és USB pendrive kell, valamint az MPEG2 licenszet is megvettem, amire nem számítottam előtte.
A kérdésem az, hogy mennyire elég a szetben kapott 1.2A-es táp. A gondom az, hogy a fent említett sebesség problémák miatt próbából egy 16GB-os Kingston USB3.0-ás pendrive-ot raktam rá. Ezzel tökéletesen megy is. Végső megoldásként vettem egy ugyanolyan típusú, de 8GB-os drive-ot, de ezzel súlyos gondok vannak. Hiába formázom ugyanúgy ext4-re, borzasztó lassan kezeli a rendszer, és hiába áűllítom vissza a korábbi konfigot ezen az eszközön, el sem indul utána a rendszer. Az Openelec logónál megáll.
Elképzelhető, hogy az egy darab pendrive annyira leterheli a tápot, hogy bizonytalanná válik a működés vagy más lehet a probléma?
-
Kroni1
veterán
válasz
anonym1s #11840 üzenetére
Ez a két megoldás van, hogy a HTPC is tudja azt, amit egy 10e Ft-os Raspberry alapból:
A külső minden géphez, a belső - ami olcsóbb is - az persze csak bizonyos HTPC alaplapokhoz jó, amiken van direkt HTPC port az alaplapon. (Asrock-nak biztos van ilyen lapja azt tudom.)
sanzi89: Akkor sztem te vagy tényleg elátkozva, esetleg kábel hibád lehet, de nálam a 3D full HD avatar mkv sem akadt egyszer sem Pi-vel! A kenyérpiritóval még nem próbáltam..
PC-ről dlna kliensen megy minden ugyanazon a LAN kábelen?! -
sanzi89
addikt
válasz
anonym1s #11839 üzenetére
A film adatait itt megtalálod, szerintem se nem mpeg2, se nem vc1.
OSMC-t próbáltam egyszer egy sima 720p-s mkv is úgy akadt rajta, hogy nézhetetlen volt, plusz mire megtaláltam benne bármit is... Openelec ezerszer áttekinthetőbb.
Csinálok egy clean install-t 5.0.6-tal, de nem sok esélyt adok neki... -
sanzi89
addikt
válasz
Kroni1 #11838 üzenetére
Most nem megyek bele a részletekbe - hetekig írhatnám, hogy mit össze nem szoptam már vele, hogy egy szaros 720p-s mkv-t lejátsszon normálisan a TV - de nagyon várom a korszakalkotó ötleteket, tanácsokat, hogy mégis mit kellene csinálnom az RPI2-vel, hogy normálisan működjön. Nem hiszek az ilyesmiben, de szerintem frankón el vagyok átkozva.
Őszintén egyáltalán nem vigasztal, hogy ezren leírják nekik milyen királyul megy egy kenyérpirítóról a 4k, miközben én már nem tudom hány ezer forintot költöttem egy normális 720p-s lejátszásra. Az ősz hajszálaimról nem is beszélve. -
anonym1s
őstag
válasz
sanzi89 #11837 üzenetére
Hali.
Mar van 5.0.6 openelec, probald azzal, vagy ha nem wifi-vel hasznalod, akkor az osmc-vel.
Azon kivul nem lehet hogy mpeg2 vagy vc1 kodolasu a film amivel baj van? Azokat a licenszeket kulon kell megvenni ha szukseged van ra.
En megvettem mindkettot, azota hibatlanul jatsza a face off cimu bd filmet, ami vc1-es. -
Kroni1
veterán
válasz
sanzi89 #11837 üzenetére
Én sima B+-t használtam nagyon sokáig és nem volt ilyen gondom, szerintem valami más lesz a gond ha a TV is csinálta, mert nekem régebben a TV is simán vitt akadásmentesen mindent LAN-on dlna kliens-el...
Openelec-ből már van 5.0.6 amugy, de ahogy korábban más is irta, probáld meg te is az OSMC-t! A Pi2 még elég uj hw lehet azért nem tökéletes minden, bár kétlem, mivel sokan használják már rajta az OE-t teljes elégedettséggel. Mindenesetre ne vegyél sztem HTPC-t egyenlőre, jó kis cucc ez! (HTPC-ből nekem hiányozna a HDMI CEC, bár arra is van megoldás de az mégtovább növelné a kettő közti amugy is jelentős árkülönbséget.)
-
sanzi89
addikt
Nos, még mindig nem megy normálisan az Openelec 5.0.5 és az RPI2 páros. Vannak olyan mkv videók, amikor időnként belassul a lejátszás. Megy normálisan percekig, a buffer nem ürül ki, de mégis beröcög, belassul a kép. 720, 1080 vegyesen. Van amikor csinálja egyik videónál, van amikor nem. Volt olyan is, hogy a videót PAUSE-álva, majd újra elindítva megjavult. Mi lehet a gond?
Hatalmas csalódás, hogy nem megy rendesen ez sem... A TV lejátszójával is hasonló gond volt, ezért vettem az RPI-t, de ezzel is csak a szívás van. Komolyan, veszek egy J1900-as lapot ide is, mert nincs erre türelmem. -
anonym1s
őstag
válasz
tothmaxy182 #11834 üzenetére
Hali.
Nekem pi2 van es openelec van rajta, de amikor kabelen kotottem a ruterre, ez is alig birt csatlakozni. Kellett vagy 8 probalkozas mire be tudtam lepni a megosztasokba. Folyton connection timeout vagy connection refused hiba jott, amikor vegre betudtam lepni es inditani akartam egyfilmet, kb 2 perc "dolgozom" utan invalid argument hiba uzenet jott elo. Az openelec halozatkezelese szerintem nem a legjobb.
Aztan raraktam az osmc-t, es ezzel csatlakozik viszonylag hamar, es mukodik minden. Gyorsan lep be a megosztasokba es indulnak a filmek rendesen. Szerintem az osmc jobb mint az openelec, csak ebben meg nincsenek wifi driverek.Ha wifi-vel nem akarod hasznalni, szerintem probald ki az osmc-t. Bekapcsolaskor mas a felulete mint az openelec, de a beallitasokban at lehet allitani az openelecben levo feluletre, nekem az jobban tetszik mint az osmc felulete.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #11831 üzenetére
Mintha képzavart éreznék az erőben.
A hifiberry i2s csatolós hangchip, amiből az előbb linkelt digiplus változat ad digitális kimeneteket (spdif és toslink). Ha neked csak sztereo dac változat kell, az más kérdés.*
A hdmi extractor is digitális kimenetet ad (persze van, ami analógot is tud, de most nem ez a szempont*).Ha ebből hangot akarsz hallani, akkor ez után jön a DAC (digital to analog converter). Persze, ha a hifi eleve támogatja a hdmi csatlakozást, tehát van saját beépített extractora, akkor nem kell külön cucc hozzá.
A hifiberrynek akkor lehet kifejezetten létjogosultsága, ha az olyan sokcsatornás hang formátumokat is kezel, amit a pi-n lévő hdmi nem tud pass through módban kiadni (pl. 8csatornás dts hd).
*: hi kifejezetten csak analóg stereo hangról van szó, ami a 12 bites beépített megoldásnál jobb, akkor valószínűleg többféle megoldás is elképzelhető. Én csak hdmi-vga+audio megoldással próbáltam ezt, meg monitor hangkimenetéről. Nem vettem észre bajt velük, persze nem is kifejezetten vizsgáltam, hogy mennyire szól jól vele a fülesem, nem emlékszem problémára.
-
tothmaxy182
őstag
Sziasztok!
Kaptam kölcsön egy RPi-t, hogy kipróbáljam (Model B), kísérgetezgessek vele, de sajnos már az elején elakadtam. Openelec van a gépen (vagyis a memkártyán) s akárhogy próbálom, nem tudok netet csiholni a gépen. Kábeles net van bedugva az ethernet portba, de egyszerűen a Pi nem látja a hálózatot. Már mindent próbáltam rajta össze-vissza állítgatni, de semmi. Ha átdugom a kábelt a laptopomba, azonnal megy a net, visszadugom a Pi-re és semmi. Esetleg van valami ötletetek? Hol rontom el? -
-
válasz
Jim Tonic #11822 üzenetére
Ezekkel az a gond, hogy a DAC-juk legjobb esetben is csak olyan hangminőséget produkál, mint amit az áruk megenged. Csodák nincsenek, nem véletlen, hogy az értékelhető minőségű PI-hangkártyák is nagyjából a PI árában mennek.
Egy jó minőségű HDMI extractor mondjuk engem is érdekelne...
MaCS
-
-
puszta123
tag
válasz
Jim Tonic #11816 üzenetére
Akkor ha jól sejtem, valami ilyesmire vagy esetleg erre van szükségem?
Ezt csak rádugom és felismeri, vagy kell valamit mókolni vele, és ha igen azt hogyan tudom megcsinálni? Bocsi, igencsak kezdő vagyok, kellenek az alap infók, mielőtt belevágok.
-
perempe
veterán
köszönöm a válaszokat. hol kapok olcsón átalakítót? dvi kimenet kéne. valószínűleg az fdh.hu-n rendelem meg a Pi2-t, így akár onnan is vehetném, ha ott olcsóbb.
van itthon 4GB-os kártyám az előző telefonomból, az elég? Squeezeplug, OpenElec vagy Volumio menne.
billentyűzetből is usb-s kell?
-
PeterPH
senior tag
válasz
perempe #11817 üzenetére
A monitor felbontása helyett érdemleges információ a csatlakozó típusa lett volna.
A Pi HDMI, és composite video kimenetekkel rendelkezik.
Ha a monitorod ezek egyikét sem képes fogadni, akkor a következő lehetőségek vannak:
-DVI csatlakozó esetén egy passzív HDMI-DVI átalakító használata
-VGA csatlakozó esetén aktív HDMI-VGA átalakítóval használata -
perempe
veterán
hogyan lehetne illeszteni a Pi-t WSXGA+ (1680x1050) vagy FHD monitorhoz? mindjárt rendelek Pi2-t.
-
GazRic
senior tag
Na rendeltem egyet én is, de csak alaplapot.
2A-es telefon töltőmmel üzemeltethetem? Illetve valami olcsó "házat" tud valaki ajánlani? -
sanya1111
csendes tag
Sziasztok!
Erre [#11756]van valakinek ötlete?
Ezzel kiegészítve:
Bocs elfelejtettem bele írni, hogy dvb-t mpeg4 adásról van szó.
Azonban tegnap mikor beleállt megjelenítettem az infósávot, ahol vannak érdekes dolgok, mert nem tudom mi mit jelent de a P sorban az aq 1152%, és a C sorban a "B" is 1100-1200%-ot mutat.Üdv:
S -
erikke17
őstag
Akad egy kis olyan problémám Openelec alatt. Meg van adva, hogy mindig tartsa ébren hangrendszert de akkor sem tartja ébren.
HDMI-n küldöm a jelet passhtroghal egy Delock HDMI extractorra majd az tovább az erősítőbe optikai kábelen..
Mi lehet a baj? Elég idegesítő mikor lapozok egyszer van hang, megállok mp majd nincs aztán egyszer csak van megint hang....
-
yossarian14
tag
Nekem ilyen tápom van. Vígan viszi ezt a WiFi adaptert és a Pi2-t.
-
lord.lakli
őstag
Jó nem 60-90 MB/s, de azért 11-12MB/s-el nem őszülsz meg Pi2-n, ha nem akarsz naponta több terrabyte-ot megmozgatni. Nekem nem változott a sebesség torrent alatt. Na persze letöltés csak 5-7Mb/s.
(#11801) Kroni1: tuti én nézek valamit félre, de nekem FHD nettó 10e Ft alattira írja az ingyenes pesti kiszállítást. Pont ezért rendeltem külön 2B-t és a töltőt.
Töltő jó lesz, amit linkeltek, én is azt vettem. -
Kroni1
veterán
Na most bepötyögtem a rendelést FDH-n bankkártyás fizetéssel, de UPS-t lehet csak választani és ellenőrzéskor irja hogy a szállítás 1400Ft lesz. Ennek itt nem ingyenesnek kéne lennie autómatikusan?Közben rájöttem h átirányitott a farnell.com-ra, FDH-n maradva már kiadja az ingyenest is..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged